Regisztráció  Belépés
eva6.blog.xfree.hu
Hogy boldog lehess három kincset keress Hit,Remény,Szeretet vezéreljen Tégedet Doros Ferencné
1957.08.22
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Egyszerű sült krumpli
  2017-01-23 18:12:19, hétfő
 
  Sült krumplit készíteni otthon nem a legegyszerűbb feladat. Na persze nem azért, mintha a krumpli sütése nem lenne egyszerű, de azt a fajta tökéletesen ropogós élményt, amit a gyorséttermekben vagy akár a mélyhűtött sültkrumpli sütésével tapasztalhatunk, egyáltalán nem könnyű előállítani.

Én most ebben a receptben nem is a hasábburgonya elkészítését mutatom be, hanem egy sokkal egyszerűbb módszert, amellyel friss krumpliból igazán ropogós, egyszerű sült krumplit készíthetsz te is otthon.

Egyszerű sült krumpli elkészítése

Első lépésben pucold meg a krumplit, mosd meg és vágd kockákra.
Tedd fel eny
hén sós, hideg vízben főni - amennyi éppen ellepi. Forrástól számítva 10 percig főzd.
Utána szűrd le, és hagyd, hogy teljesen elpárologjon róla minden fölösleges nedvesség. Ez kb. 5-10 perc.
Közben forrósíts fel bő olajat 180 fokra.
A forró olajban kisebb adagokban kb. 12 perc alatt tökéletesre sül a krumpli.
Tálald bármilyen főételhez köretként, vagy akár csak magában, ropogtatnivaló csemegeként. Ez az egyszerűen elkészíthető sült krumpli ugyanis kívülről csodálatosan ropogós, belül pedig puha - épp amilyennek lennie kell.
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia  
Jázminrízs
  2017-01-21 10:33:26, szombat
 
  A világ legnépszerűbb rizsfajtája a Távol-keletről származik. Főzés közben igen finom illatot áraszt, ezért parfümrizsnek is nevezik. Aromáját 1-1,5 évig megőrzi. A benne lévő niacin (B3-vitamin) a koleszterinszint szabályozásában játszik fontos szerepet, a tiamin (B1-vitamin) pedig kedvezően hat az idegrendszerre és a szellemi teljesítőképességre. Vastartalma segít a vérképzést, a benne lévő szelén pedig immunerősítő.


 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia  
Bögrés fánk
  2017-01-17 08:53:26, kedd
 
  Kb. 50 darabhoz:

4 bögre liszt
1 bögre cukor
1 bögre tej
4 tk sütőpor
1/2 tk só
2 tojás
2 ek olvasztott vaj
1 tk vanília

Összegyúrjuk a hozzávalókat, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk.
Kb. 1 cm vastag legyen.
Kiszaggatjuk egy 6,5 cm-es szaggatóval, majd a közepüket egy 3 cm-essel kilyukasztjuk.
Bő olajban sütjük őket úgy, hogy a szaggatás közben felül levő oldalukkal lefelé kezdjük sütni őket.

Senki ne számítson a kelt tésztás hagyományos fánkunk állagára. Ennek tömör, kívül vékony rétegben ropogós tésztája van és nagyon finom vaníliás
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia  
Amerikai almás pite
  2016-11-09 10:31:16, szerda
 
  Hozzávalók:
A PITETÉSZTÁHOZ
liszt
500 g
Rama Vajas Íz
250 g
porcukor
100 g

1 csipetnyi
tojás
2 db
tej vagy tejföl az összeállításhoz
AZ ALMÁS TÖLTELÉKHEZ
kissé savanykás alma
7 db
barnacukor
60 g
fahéj
1 kiskanál
liszt
1 evőkanál
tojás

Lépés 1
A tésztához a lisztet keverjük össze a porcukorral és a csipetnyi sóval. Morzsoljuk bele a hideg kockára vágott Rama Vajas Ízt is, majd adjuk hozzá a tojásokat és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze annyi tejjel vagy tejföllel, amennyivel összeáll a tészta. Folpackba csomagolva tegyük hűtőbe fél-1 órára.
Lépés 2
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. A piteformát pedig kenjük ki vékonyan margarinnal.
Lépés 3
Enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tészta 2/3-át 2mm-vastagra és béleljük ki vele a formát. Tegyük vissza a hűtőbe.
Lépés 4
Az almákat hámozzuk meg, magozzuk ki, szeleteljük vagy kockázzuk fel. Keverjük össze a fahéjjal elkevert barnacukorral és a liszttel, majd helyezzük a pitetésztára. A tészta szélét kenjük le az enyjén felvert tojással.
Lépés 5
A maradék (1/3) tésztát nyújtsuk ki és tegyük az almás töltelék tetejére. A széleit nyomkodjuk össze, és formázzuk meg az újjunkkal vagy villával. Kenjük le a tojással, és szurkáljuk meg a tetejét, hogy sütés közben a keletkezett gőz távozhasson. TIPP: a megmaradt tésztát is felhasználhatjuk díszítésre: szaggassunk leveleket majd helyezzük a pite tetejére. Ezeket is kenjük le tojással, hogy szépen megbarnuljon. TIPP: szórjuk meg kevés barna cukorral, ami a sütés során rá fog karamellizálódni.
Lépés 6
Előmelegített sütőben süssük (kb. 45 percig) amíg aranybarna nem lesz, majd vanília fagyival tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia  
Hamis marcipán
  2016-11-08 18:00:54, kedd
 
  8 adagra
150 ml 1,5%-os tej
250 g margarin
800 g kristálycukor
400 g búzaliszt (BL55)
2 evőkanál kakaópor - holland
1 db zöld mandulaaroma

Elkészítés

Magas falú lábasba öntjük a tejet, majd felolvasztjuk benne a margarint.
Beleöntjük a kristálycukrot (nem írtam el, valóban 80 dkg kell bele). Kis lángon gyakori kevergetés mellett teljesen fel kell oldódnia a cukornak, nem szabad ropognia (kb. 15-20 perc). Ezt legjobban úgy ellenőrizhetjük, ha a kanalat belemártjuk, hűlni hagyjuk rajta a szirupot és végigsimítunk rajta, ekkor érezni, hogy a cukor feloldódott-e vagy sem.
Készítsünk elő mindent a befejezéshez, mert a liszt belekeverése után a massza nagyon gyorsan szilárdul. Egy kb 20x30 centis, kb. 2 centi magas falú tálcát béleljünk ki sütőpapírral. Legyen kezünk ügyében a zöld mandulaaroma és a keserű kakaópor.
A továbbiaktól kezdve gyorsan kell dolgoznunk, mert a massza nagyon hamar megszilárdul, nem lehet majd folyatni, kenni! Ha a szirupban tényleg feloldódott a cukor, húzzuk le a lábast a tűzről és csomómentesen keverjük el benne a lisztet.
Válasszuk szét a masszát, az egyik edénybe a kakaóport, a másikba a mandulaaromát öntsük (nem feltétlen kell az egész üvegcse, mi a 3/4-ével szeretjük).Gyors mozdulatokkal keverjük el a kakaóport a masszában és öntsük a sütőpapíros tálcára, igyekezzünk a tálca teljes méretében szétkenni.
Szintén gyorsan a mandulaaromát is keverjük el a másik tálban, azt is igyekezzünk a kakaós masszára önteni, szétkenni.
A kész édességet hagyjuk 1 napig pihenni, ezalatt megszilárdul, pihentetés nélkül nem lehet szeletelni.
Egy nap pihentetés után rombusz alakúra szeleteljük.

 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia  
Ehető virágok a gasztronómiában
  2016-11-07 08:39:18, hétfő
 
  Az ehető virágokkal színesebbé tehetjük az étkezésünket. A virágok felhasználása változatos, fogyaszthatjuk nyersen, salátákban, így a legegészségesebb. Ki is süthetjük tésztabundában, vagy megtöltve sütőben is elkészíthető. Némelyik jellegzetes, erőteljes íze miatt fűszerként használható. Vannak olyan virágok, amelyek édességek készítésére is kiválóak ( lasszi-édes indiai joghurtital, fagylalt, kandírozott virágfejek, sütemények). Szezonális jellegük miatt érdemes virágokkal ízesített szörpöt, cukrot készíteni.
Akácvirág
Az édes virágokat már kisgyerekként is szívesen fogyasztottuk. Édességekhez kiváló, olyan ételekhez használjuk, amelyekben érvényesülhet enyhe íze (pl.: tejpite).
Bodzavirág
Az illatos bodzavirágból finom szörpöt készíthetünk. Érdemes kipróbálni a sűrű palacsintatésztában kisütött virágzatokat, amit porcukorral, vagy lekvárral fogyaszthatunk.
Ibolya
A kandírozott ibolya és az ibolyafagylalt Sissi egyik kedvenc édességei közé tartoztak. Különleges finomság az ibolyazselé, ami a lekvárokhoz hasonló módon készíthető el. Rokona, az árvácska is fogyasztható.
Levendula
A virág íze kesernyés, édes és sós ételekhez is kiváló. Kekszet, lekvárt ízesíthetünk vele. A provence-i fűszerkeverékben megtalálható.
Körömvirág
A szegények sáfrányaként emlegetik, a drága fűszernövény helyettesíthető vele, hiszen szép színt ad a leveseknek, rizses ételeknek. A friss szirmokkal feldobhatjuk a salátát, gyümölcssalátát, jól mutat süteményeken is.
Orgona
A halványlila virágokból finom szörpöt készíthetünk. Cukrot ízesíthetünk vele, gyümölcssalátában is jól mutat.
Rózsa
Jól illik édességekhez és salátákhoz is. Íze kissé savanykás.
Zsálya
Fűszerezésre elsősorban a leveleit használják, íze intenzív, fanyar. A virágokat salátába keverhetjük.
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia  
Az őszi-téli esték nagy kedvence a gőzölgő forralt bor.
  2016-10-21 17:26:29, péntek
 
  A forralt bor a testet és a lelket egyaránt átmelegíti, mindemellett az egészségünknek is jót tesz. Az alapreceptet sokan ismerik, most egy igazán kellemes, mondhatni pikáns változatot hoztunk.

Hozzávalók:

7 dl jó minőségű félszáraz vörösbor
1 db narancs
1 db biocitrom héja
5 evőkanál cukor ( vagy ízlés szerint )
1 egész fahéj
6 szegfűszeg
egy csipetnyi szerecsendió
ujjnyi gyömbér
és ami pedig igazán különlegessé teszi, az a 2 evőkanál konyak

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék
2016. 10. 18. 18:16

Az őszi-téli esték nagy kedvence a gőzölgő forralt bor. Íme egy különlegesen finom változat.
KORÁBBAN A TÉMÁBAN:
Lenyűgözte a borászokat a szalmán érlelt olaszrizling
Íme a roboráló és memóriajavító rozmaringbor, a királynők gyógyvize
Szárnyaló pincészet szelíd motorosokkal
A forralt bor a testet és a lelket egyaránt átmelegíti, mindemellett az egészségünknek is jót tesz. Az alapreceptet sokan ismerik, most egy igazán kellemes, mondhatni pikáns változatot hoztunk.

Hozzávalók:

7 dl jó minőségű félszáraz vörösbor
1 db narancs
1 db biocitrom héja
5 evőkanál cukor ( vagy ízlés szerint )
1 egész fahéj
6 szegfűszeg
egy csipetnyi szerecsendió
ujjnyi gyömbér
és ami pedig igazán különlegessé teszi, az a 2 evőkanál konyak
Melegen ajánljuk >>> 12 őrülten jó boros recept a hűvös napokra

Elkészítése:
Öntsük egy lábasba az üveg bort. Tévedés, hogy bármilyen minőségű bor megteszi, minél jobb minőségűt választunk, annál finomabb lesz a végeredmény. Facsarjuk bele a narancs levét, reszeld hozzá a citrom héját, majd cukrozd, fűszerezd ízlés szerint fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval, gyömbérrel. Kis lángon hevítsük és arra figyeljünk, hogy ne forrjon, mert akkor a fűszerek kellemes íze és illata és az alkoholtartalom is elillan. Időnként kevergessük, és csak forráspontig hevítsük. Zárjuk le és öntsük hozzá a 2 evőkanál konyakot. Fogyasztás előtt várjunk néhány percet, hogy az ízek összeérjenek majd merjük bögrékbe, és karikázzunk bele narancsot. Díszíthetjük csillagánizzsal.
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia  
A dió
  2016-09-23 11:48:19, péntek
 
  A dió egyik legfontosabb téli termésünk és alapanyagunk. Egészségmegőrző szerepe kiemelkedő a hideg hónapokban, de bőrünk ápolására is használhatjuk.
A dió vagy diófa (Juglans) a diófélék vagy diófafélék (Juglandaceae) családjába tartozó nemzetség. Termésük diótermés, csonthéjashoz hasonló zárt kupacsú makk.
A nemzetség 21 Délkelet-Európától Japánig, Délkelet-Kanadától Kaliforniáig, délre Argentínáig előfordul. A Kárpát-medencében két fajtájával találkozhatunk gyakrabban, az egyik az ehető diót termő közönséges dió, a másik az Észak-Amerikából származó, Európában díszfaként ültetett, illetve néhol erdőgazdasági jelentőségű fekete dió.
Kiemelkedő egészségvédő hatás
Gazdag élelmi rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban (vas, magnézium, kalcium, kálium, foszfor, cink, réz, mangán, szelén). A diófélék tartalmazzák a rák-, illetve a szívbetegségek kialakulásának megelőzését igen hatékonyan segítő antioxidánsokat és az E-vitamint is. A dió rendszeres fogyasztása a rákellenes küzdelem egyik elismert alapja.
agy mennyiségben tartalmazza a kedvező élettani hatású omega-3 zsírokat, melyek az emberi szervezetben csökkentik a nem kívánatos triglicerid-szintet, valamint a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Segít megőrizni a vérerek rugalmasságát, vértisztító hatású, serkenti az emésztést, ugyanakkor bélféregűző hatásáról is ismert. Nagyon hatékony gyomor- és bélhurut ellen. Kutatások kimutatták, hogy a diófogyasztás nőknél csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegséget is.

Dió a konyhában
Igazi kincs a dióolaj
A dióból sajtolt olaj igazi kuriózum, az egészséges és modern konyha egyik fontos alapanyaga. Erőteljes, markáns íze kiválóan ízesíti a salátákat, salátaszószokat, leveseket, mártásokat. Hamar avasodik, ezért ne tartogassuk sokáig. Linolsav-tartalmának köszönhetően védi immunrendszerünket, egészségmegőrző és gombaölő hatású. Magas E-vitamintartalmának köszönhetően kiválóan ápolja bőrünket.
Hogyan tároljuk?
A levert diókat haladéktalanul össze kell gyűjteni és megtisztítani, mert a zöld héj fekete nedvet ereszt, és ez elcsúfítja a dió héját. Azokat a gyümölcsöket, amelyekről a burok nem akar leválni, nejlonzsákba rakjuk, és abban egy napig füllesztjük. Ezután a héj könnyen lebontható. Egy kiló héjas dióból fél kiló belet fejthetünk ki.

A diót száraz, szellős helyen, egy rétegben továbbszárítjuk, majd raktárban vagy padláson, zsákban, vászonzacskóban, esetleg kartondobozban tároljuk.
A diót igen sokféleképpen fel tudjuk használni. Kedvelt alapanyag és töltelék süteményekhez, gabonakásákhoz, de salátákba is kiváló. Nagyon finom pesto készíthető belőle, és pástétom is, ha egy kevés sárgarépával összedaráljuk. De önmagában is kiváló nassolnivaló.
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia  
Szőlő befőtt
  2016-09-01 09:51:34, csütörtök
 
  Hozzávalók: fehér és piros szőlő, szegfűszeg, cukor, víz
Elkészítés:
1.) A kétféle szőlőt alaposan megmossuk, és egy kis olló segítségével leszemezzük úgy, hogy minden szemen maradjon egy kis szár, így hibátlan marad minden szőlőszem, és tartósabb lesz a befőtt. A puha, sérült szemeket tegyük félre.
2.) A megmosott üvegeket és kupakokat öblítsük át egy kupica rummal vagy alkohollal (vagy főzzük ki őket, hogy sterilek legyenek).
3.) Minden üveget töltsünk meg vegyesen szőlőszemekkel, de rétegezhetjük is a fehér és piros szőlőszemeket. Tegyünk a szőlőszemekre néhány szem egész szegfűszeget, és egy kanál cukrot, majd öntsük fel az üvegeket forró vízzel.
4.) Zárjuk rájuk a fedelet, és helyezzük a befőtteket egy meleg vízzel félig megtöltött széles lábasba, majd takarék lángon forrástól számított 4-5 percig dunsztoljuk az üvegeket. Ne tovább, mert megrepednek a szőlőszemek!
5.) Az üvegeket hagyjuk a forró vízben kihűlni, és másnap tegyük a végleges helyükre, a kamrába.



 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia  
Hét étel ami soha ne tegyél hútőbe
  2016-08-09 12:47:13, kedd
 
  Vannak ételek, amelyeknek nem a hűtőben van a helyük. Mert az rossz nekik. Vagy csak felesleges.

Különösen a nyári melegben vagyunk hajlamosak minden ételt a hűtőben tárolni. Pedig ez sokszor teljesen felesleges, sőt, néha egyenesen káros. Íme néhány jó példa erre.

Kenyér

A levegőtlen térben gyorsabban szárad, mint egy kenyértartóban. Persze a kenyértartót viszont érdemes száraz, hűvös helyen tartani.

Hagyma-fokhagyma

Szintén a száraz, hűvös helyeket kedveli. És a sötéteket, mert a fény hatására elkezd kihajtani. A hűtőben meg átveszi a szagát a többi étel.
Avocado

Ha simán egy nyitott zacskóban tartjuk, nem fog hamar túlérni. Viszont ha éppen azt szeretnénk, hogy érjen, mert még éretlent vettünk, akkor is inkább a gyümölcskosárba tegyük, a banán mellé.

Paradicsom

Minél jobban lehűtjük, annál inkább elveszti természetes aromáját. A legjobb ízt akkor kapjuk, ha szobahőmérsékleten tároljuk.Méz

Tulajdonképpen csak felesleges hűtőben tartani, ugyanis ez az egyetlen élelmiszer, amely egyszerűen nem bír megromlani. Úgyhogy tegye ki a konyhai polcra nyugodtan, mert ott még jól is mutat.

Sütemény

A romlandó, krémes sütiken kívül minden mást tök felesleges hűtőbe rakni, mert anélkül is pont ugyanannyi ideig marad friss.
Kávé

Bár néha még a csomagoláson találhat felirat is azt sugallja, hogy hidegben tartandó, bőven elég neki bármilyen zárható edény és egy hűvös hely. A hűtőben csak átveszi más ételek szagát.
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2017.02 2017. Március 2017.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 41 db bejegyzés
e hónap: 809 db bejegyzés
e év: 2010 db bejegyzés
Összes: 25204 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2534
  • e Hét: 6177
  • e Hónap: 92003
  • e Év: 245615
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.