Regisztráció  Belépés
klementinagidro.blog.xfree.hu
Embernek lenni! Csak embernek lenni, semmi egyébnek, De annak egésznek, épnek, Föld-szülte földnek És Isten-lehelte szépnek. Gidró Klementina
1975.11.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Házi ételízesítő
  2015-06-24 00:50:36, szerda
 
  Hozzávalók

6 fehérrépa
6 sárgarépa
1 karalábé
1 zeller
1 paradicsom
1 kápia paprika
1 nagy csokor petrezselyemzöld
4 vöröshagyma
2 evőkanál olaj
só - mennyisége a meghámozott zöldségek súlyának 10%-a

Elkészítés

Alaposan megtisztítjuk, kis darabokra vágjuk és teljesen leszárítjuk a zöldségeket. Húsdarálóval vagy késes aprítóval minél apróbbra daraboljuk, daráljuk őket. A sárgarépával kezdjük, mert arra külön lesz szükségünk. Megmelegítjük az olajat, és átpároljuk benne a sárgarépát, hogy kiadja a színét, majd a többi hozzávalóhoz keverjük.

A sós változathoz kimérjük a zöldségek súlyához arányított sómennyiséget, és azt is a masszába forgatjuk. Az így tartósított házi ételízesítőt a zöldségekből kioldódott lével együtt tisztára mosott üvegekbe töltjük.

A szárításhoz vagy aszalógépre, vagy napfényre, esetleg a sütő melegére van szükségünk. Ebben az esetben nem sózzuk a zöldséget. A napon szárításhoz vékony rétegben lapos, széles fémtálra vagy -tepsire terítjük a masszát, és napos helyre tesszük. Időnként átkeverjük, amíg teljesen ki nem szárad. Az aszalógépben történő aszaláskor sütőpapírt terítünk a gép tálcáira, eloszlatjuk rajtuk a masszát, így szárítjuk ki a zöldségeket.

A harmadik módszer esetén csak villanysütővel dolgozhatunk, mert a gázsütő legalacsonyabb hőfoka is túlságosan erős, könnyen megégetheti a zöldségeket.

Sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük és 50 fokon kiszárítjuk a masszát.

Tipp: akár a sózást, akár a szárítást alkalmaztuk, a felhasználáskor egy-két evőkanál
olajban melegítsük meg a masszát, hogy minél jobban kinyerjük belőle úgy a színt, mint az ízanyagot. Az étel ízesítésekor vegyük figyelembe, ha a sós masszát használjuk! Az ételízesítőt a főzés elején adjuk az ételhez.



 
 
0 komment , kategória:   Befőzés   
A savanyúság
  2015-06-24 00:49:38, szerda
 
 
A savanyúság jótékony hatása az egészségre

A téli időszak ínyencségei többet jelentenek, mint plusz ízt a konyhában, az asztalon. A savanyúságoknak ugyanis jótékony hatásuk van a szervezetre.



Éppen ezért egyre több táplálkozási szakértő tanácsolja őket - viszont nem mindegyiket!A szakértők szerint, a savanyúságban rengeteg a probiotikum. Ezek olyan egészséges baktériumok, amelyek megtalálhatók például a savanyú káposztában, a joghurtban, borban, kenyérben, szójaszószban és a sörben. A probiotikumok képesek megnyugtatni az immunrendszert, csökkenteni a gyulladásokat, enyhíteni az allergiás tüneteket és a megfázást, megelőzni a hasmenés és bélérzékenység kialakulását, növelni az immunrendszer reagáló képességét, és még bizonyos ráktípusok ellen is védelmet nyújtanak.

A joghurt és az otthon elkészített savanyúság kivételével, a szakértők nem tanácsolják azokat az élő baktérium-forrásokat, amelyek például a ketchupban, a feldolgozott (kereskedelemben kapható) savanyúságokban találhatók, vagy amelyek pasztőrözés által elpusztultak.

Stephen O'Keefe, a Pittsburghi Egyetem tudósa úgy nyilatkozott, a nyugati étkezés nagy problémája, hogy nem táplálja a bélflórát, csupán a felszínen aktiválja az emésztőrendszert. Valamennyi élelmiszert úgy állítanak elő, hogy az könnyen lebontható legyen, semmit nem hagyva a mélyebben elhelyezkedő emésztőrétegnek. Így felborul az emésztőrendszer mikrobiológiai egyensúlya, és jönnek a panaszok.

A rostok hiánya ,,éhezteti" a bélflórát, ezáltal gyengítve a testünk védekezőképességét. Ebből kiindulva O'Keefe-nek és tudós társainak meggyőződése, hogy az utóbbi időben egyre elterjedtebb bélbántalmak a nyugati étkezés számlájára róhatók.



A tökéletes savanyúság öt titka
1. Használj mindig friss zöldségeket!
A zöldségek akkor a legjobb minőségűek, amikor épp leszedték őket. Amennyiben savanyúságnak szánod őket, ezeket részesítsd előnyben. Minél frissebbek, annál ízletesebbek és ropogósabbak lesznek, még ha hónapokon át is állnak a kamra polcain.

2. Vágd le az uborkák szárait!
Ez a tanács kizárólag az uborkára vonatkozik, és nagyon fontos! Ha mosáskor eltávolítod a zöldség száracskáját, az uborka frissebben, keményebben marad meg az üvegekben.

3. Figyelj oda a zöldségek méretére!
Minél apróbbak a zöldségek, annál hamarabb megpuhulnak a savanyú lében. Így hát, ahelyett hogy felszelnéd őket vagy félbe vágnád, tedd őket egészben az üvegekbe.

4. Légy tekintettel az időre!
Amikor savanyúságot készítesz, fel kell lobbantanod a megtöltött üvegeket azért, hogy azok tartalmából elpusztuljanak a később gondot okozó baktériumok. Ugyanennyire fontos az is, hogy jól zárd le az üvegeket. Azonban vigyázz, ne főzd sokat! A hosszasabb forralás maga után vonja a zöldségek ellágyulását.

5. Próbáld ki a hideg-savanyúságot!
Amennyiben nincs ínyedre a forralás, teljesen átugorhatod a forralt vízzel való eltevést. Csak tedd a feltöltött üvegeket a hűtőbe. Ezek nem állnak el szobahőmérsékleten, viszont ha hidegben tartod, tökéletesek lesznek!

 
 
0 komment , kategória:   Befőzés   
Vödrös csemege uborka
  2015-06-24 00:47:51, szerda
 
  hozzávalók 4 főre

uborka
rápattintható tetejű vödör
6 l vízhez:
30 dkg só
1,5 kg cukor
1 l 10%-os ecet
1 cs szalicil/ nátrium-benzoát
5 kk borkén
mustármag
koriander

elkészítés

Az uborkát megmossuk.
A hozzávalókat összekeverjük, és ráöntjük az uborkára.
Lefedjük a vödröt.
Az első 2-3 nap naponta 2-3-szor megkeverjük


 
 
0 komment , kategória:   Befőzés   
Savanyúság
  2015-06-24 00:47:00, szerda
 
  Hozzávalók:

1 kg fehér fejes káposzta,
70 dkg vörös káposzta,
50 dkg húsos zöldpaprika,
50 dkg kicsi, gömbölyű zöldpaprika,
50 dkg apró szemű uborka,
8 db pici zöld dinnye,
1 kg karfiol,
2 szál sárgarépa,
1 csokor kapor,
1 csokor zeller zöld,
só.

Elkészítés:

Veszünk hozzá egy kiló fehér fejes káposztát és 70 dkg vörös káposztát
(lehetőleg több kisebb fejet), 50 deka húsos zöldpaprikát, 50 deka kicsi,
gömbölyű zöldpaprikát, 50 deka apró szemű uborkát, 8 pici (savanyítani
való) zöld dinnyét, egy kiló karfiolt és két szép szál sárgarépát. A kétféle
káposzta külső leveleit lebontjuk, a fejet cikkekre vágjuk. A többi hozzá
valót megtisztítjuk. A répát hosszában négyfelé vágjuk, a karfiolt rózsáira
szedjük, a paprikát, az uborkát és a dinnyét viszont egészben hagyjuk.
A hozzávalókat egymással váltogatva a két üvegbe rakjuk, mindegyik
üvegbe egy-egy csokor kapor és zeller zöld is kerül. Vizet forralunk, és
literenként egy evőkanálnyi sóval ízesítjük. Langyosra hűtjük, és a zöld
félére öntjük, majd celofánnal lazán lekötjük. Ne ijedjünk meg, ha az
elkövetkező két hétben a brassói saláta zavarossá válik, mert magától
kitisztul. Csak azok készítsék, akik a savanyított káposzta ízét szeretik,
mert valamennyi benne lévő zöld félének különleges, érdekes hordós
káposzta-íze lesz

 
 
0 komment , kategória:   Befőzés   
Kovászos uborka
  2015-06-24 00:46:04, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:   Befőzés   
Sváb kovászos uborka
  2015-06-24 00:45:25, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:   Befőzés   
Sós uborka
  2015-06-24 00:44:32, szerda
 
  Sós uborka
Sós uborka üdítős üvegben!


Másfeles, vagy kétliteres üdítős üvegekben lehet uborkát elrakni tartósító szer nélkül.
Az uborkákat olyan szeletekre vágjuk hosszában, hogy az üveg száján beférjen.
Üveg aljába kaprot fokhagymát teszünk, megrakjuk uborkával.és torma szeleteket is
szurkálunk közé tiszta hideg vízzel megtöltjük , majd egy edényben vissza öntjük a
vizet és annyi nagy kanál sót rakunk bele ahány literes az üveg. Vízben feloldjuk a
sót és vissza öntjük az üvegbe,annyira tele öntjük ,hogy mikor a kupakot rátekerjük
csorduljon a lé rajta , így ha lezárjuk légmentesen zárul a flakon,

A kovászos uborkához hasonló ízű ropogós uborkánk lesz egész télen.
Mikor használjuk levágjuk a flakon tetejét, utána hűtőbe tesszük.





 
 
0 komment , kategória:   Befőzés   
Veresegyházi gyors uborkarecept
  2015-06-24 00:43:32, szerda
 
  Mivel kis üvegekbe teszem, így apró uborkát szoktam válogatni, hogy az (7 decis üvegbe, nem tudom miért hívják literesnek) üvegbe 2 sort lehessen tenni, de akkor sincs baj, ha csak egy sor van, a felette lévők el vannak fektetve. A kicsi uborkának nem vágom le a végeit, és nem is hasítom be középen, csak ha nagyobbat kapok.

Tehát berakom az üvegbe az uborkát, közé kapor szárat, a mélyhűtőből,(ott mindig van) a friss ugyanolyan jó, mondjuk egy db-ot, és egy nagyobb fokhagymát vékonyra szeletelve 3 üvegbe tettem.

Az üvegeket feltöltöm hideg vízzel színig, majd visszaöntöm a lábasba és teszek bele sót, cukrot, ecetet, de jó erős legyen, mert csak akkor lesz jó az iz.(volt, hogy kispóroltam valamit, és ízetlen lett) és felforralom.

Fém tálcára ( hogy ne repedjen meg) tettem a 3 uborkával töltött üveget, és a lobogó forralt vizet beleöntöm a lábasból az üvegekbe teljesen színig, azonnal lecsavarozom, és fejre állítom. Úgy fejre állítva a konyhaasztalon körbetekerem egy konyharuhával amíg ki nem hűl.

Másnap ropogós finom uborkát lehet már enni. Ha egyszer kipróbálod, örökké fogod csinálni.

Köszönöm.

Forrás:Szuromi Eszter blogja






 
 
0 komment , kategória:   Befőzés   
Káposztasaláta
  2015-06-24 00:42:40, szerda
 
  Ismerős ugye? És van egy jó hírünk! Nem csak
a gyorséttermekben lehet elkészíteni!

Hozzávalók:

1/2 csésze majonéz
1/3 csésze cukor
1/4 csésze tej
1/4 csésze író
2 1/2 evőkanál citromlé
1 1/2 evőkanál fehér ecet
1/2 teáskanál só
1/8 teáskanál bors
8 csésze apróra vágott káposzta (kb. 1 fej)
1/4 csésze reszelt sárgarépa (1 közepes sárgarépa)
2 evőkanál darált hagyma

Elkészítése egyszerűségében rejlik.
Aprítás, darálás és összekeverés.
Egészségünkre!
 
 
0 komment , kategória:   Befőzés   
Vizes uborka télire
  2015-06-24 00:42:05, szerda
 
  Hozzávalók:

kis uborkák,
kapor,
egész bors,
só - 1 liter vízre 5 dkg
kevés timsó, vagy borkősav


Nem túl apró, kis uborkákat használunk fel hozzá. Jól megmossuk és lábosba,
vagy porcelán tálba tesszük.
Olyan tiszta forró vízzel forrázzuk le, amelyhez egy kis borkő savat vagy timsót
oldottunk fel. A forró vízben 4-5 percig hagyjuk, majd leszűrjük és lecsorgatjuk.
Az üveg aljára teszünk egy kis csomó kaprot megszórjuk egész borssal, és élére
állítva rakjuk bele az uborkát.
Közben annyi vizet forralunk, hogy az uborkát ellepje és ebbe 1 liter vízre számítva
5 dkg sót teszünk. Ha víz felforrt, akkor óvatosan ráöntögetjük az uborkára, nehogy
el repedjen az üveg. Ezután langyos vízben áztatott celofánnal lekötjük, vagy a
csavaros tetejű üveget lezárjuk. Szellős, száraz, hűvös helyre állítjuk. 2-3 napon
belül a leve megzavarosodik és forrni kezd, de azután magától megtisztul.
Figyeljünk, hogy k.b. 10 nap, vagy két hét múlva a leve kissé leapad. Ekkor annyi
gyengén sózott vizet forralunk, ami elég a feltöltéshez, de előzőleg jól lehűtjük és
utánatöltjük, hogy az uborkát ellepje. Ismét a celofánnal jól legumizzuk, vagy a
tetejével lecsukjuk.

 
 
0 komment , kategória:   Befőzés   
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2017.04 2017. Május 2017.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 25 db bejegyzés
e év: 217 db bejegyzés
Összes: 76208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7741
  • e Hét: 30912
  • e Hónap: 179410
  • e Év: 1091366
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.