Regisztráció  Belépés
klementinagidro.blog.xfree.hu
Embernek lenni! Csak embernek lenni, semmi egyébnek, De annak egésznek, épnek, Föld-szülte földnek És Isten-lehelte szépnek. Gidró Klementina
1975.11.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
Gyógyító füvek és fűszerek a konyhában
  2015-11-05 14:59:45, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:   Fűszerek, ami több mint fűsze  
Bazsalikom
  2015-06-25 12:45:33, csütörtök
 
 
----Bazsalikom----


Napimádó, egynyári növény. A konyhai ablakpárkányon télen is igen jól érzi magát, nincs vele gond egy szál se. Lássuk, mi mindenre jó a bazsalikom a ház körül!

Felismerése:

A bazsalikom igen változatos növény, levelei lehetnek aprók, de nagyok is, zöldek vagy ibolyás színűek. Az ajakosak családjába tartozik, így rokona a mentának, szurokfűnek, majoránnának, levendulának is.

Az egyetlen biztos ismertetőjegye, ami nem téveszthető össze semmivel, a rendkívül jellegzetes, aromás illata. A húsos szár egyes részei még a leveleknél is több illatanyagot tartalmaznak.


Termesztése a kertben

Magról vethető növény, elegendő a kert melegebb pontjain egy centi mélyen a földbe dolgozni magvait, miután az utolsó reggeli fagy veszélye is elmúlt. A lakásban, apró cserépben elő is nevelhetjük, s így tavasszal már egy fejlett palántát ültethetünk ki a szabadba.


A bazsalikom, mint fűszer:
A bazsalikom fűszeres illata leginkább a szegfűszeghez hasonlít, édeskés, de egyben tartalmazza az ajakos-rokonságnál megszokott gyantás frissességet. A szárított levelek íze a majoránnára emlékeztet, azonban friss lombja sokkal zamatosabb annál; új életet lehel a paradicsomsalátába, kitárulkozik tőle az olasz tésztaszószok ízvilága is.

Legyünk ínyencek, és frissen használjuk a bazsalikomot. A főzéskor csak az utolsó percekben keverjük az ételbe.

A paradicsomos ételek mellett az finomra vágott bazsalikom a majonézhez is passzol: kiváló öntetet készíthetünk egy sült halhoz készült öntetbe keverve. Díszítésként minden salátán kellemes ízű meglepetést szerezhetünk friss hajtásaival.

Mivel a bazsalikom íze szárítva nem annyira sajátságos (és szárítva úgyis mindenhol kapható), érdemes fagyasztva tartósítani frissességét. Alufóliára rétegezve, vékony rétegben a mélyhűtőbe raktározva bármikor elővehető, s kiválóan adagolható, törhető marad. Akár a jégkocka-tartóba is adagolhatunk belőle, így a levesbe, pörköltbe csak bele kell dobnunk a megfelelő mennyiséget.


A bazsalikom, mint gyógyszer:
Állítólag enyhébb fogfájásra, ínygyulladásra is kiváló a bazsalikom főzete. Az öblögetésre használatos teához nyolc közepes méretű és korú levelet használjunk, amelyeket aztán egy pohárnyi lobogó vízzel forrázzunk le. A szájban lévő tályogot a nyersen szétrágott bazsalikomlevél gyorsan elmulasztja. A bazsalikom leveléből kivont illóolaj nyugtató, anti-afrodiziákum - vágycsökkentő hatású.

Fürdővízbe téve frissítő hatást érhetünk el, természetes módon. A levelei és virágai potpourrinak is megfelelők. Kerti sütögetésnél a tűzbe dobva szárát, füstje elűzi a szúnyogokat, a konyhaajtó közelébe szárítás céljából akasztva pedig távol tartja a legyeket. Csak hinni kell benne!

forrás:http://www.edenkert.hu


 
 
0 komment , kategória:   Fűszerek, ami több mint fűsze  
Fokhagyma
  2015-06-25 12:44:59, csütörtök
 
  ----Fokhagyma (Allium sativum)----


"Az ókori népek egy gerezd fokhagymát amulettként hordtak a betegségek ellen"

Népies neve: büdös hagyma

A növény leírása:
A fokhagyma évelő, hagymás növény, több ezer éve gyógyszerként használják. Termesztik. A fokhagyma jellegzetes, intenzív szagát kéntartalmú vegyületek, a (di)allil-szulfidok okozzák.

Hogyan gyűjtsük?
A hagymagumó alliint és alliináz nevű enzimet tartalmaz. Az alliinből a sejtsérülés hatására - hagyma megvágása - alliináz hatására különböző vegyületek képződnek: allicin, számos szulfid, melyek a fokhagyma jellegzetes szagáért felelősek. Ezenkívül megtalálhatók még az alábbi összetevők: kéntartalmú peptid származékok, B- és C-vitamin és flavonoidok.


Mire jó?

A fokhagyma antibakteriális és antimikotikus (gombaellenes) hatása révén légúti megbetegedések és a Candida albicans okozta fertőzések kezelésében használatos. Továbbá tágítja az ereket is. Rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét, antioxidánsként serkenti az immunrendszert, csökkenti a mellkasi fertőzéseket, véralvadásgátló- és vérnyomáscsökkentő. Főbb hatásai közé sorolandó még az antibiotikus (antibakteriális), nyálkaoldó hatás. A népi gyógyászatban meghűléses betegségeket is gyógyítanak vele. A fokhagyma baktérium ölő hatásának köszönhetően tisztítja a szervezetet. A Koch-féle tbc-bacilusokat az 1/1500 hígítású fokhagymakivonat megöli. Enyhíti a menstruációs görcsöket.


Hogyan használjuk?
Zúzott fokhagyma: főzésnél (serkenti az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet)

Fokhagymagyöngy kapszula: A fokhagyma-olajat tartalmazó táplálék-kiegészítőt a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenállásának erősítésére szedik.

Tabletta: Magas vérnyomás és hörghurut ellen jó.

Paszta: Herpeszre és szemölcsre ajánlott.

Olaj: Izomra, ízületekre alkalmazzák.

Fűszerként használt növényi rész: hagyma

Általános étkezési használata: levesek, húsételek, töltelékek, főzelékek, halak, gombaételek, mártások


Jó tudni!

A szétzúzott, pépesített fokhagymából felszabadul egy allicin nevű anyag, melynek egy része ezek után tovább bomlik, s újabb - szintén gyógyhatású - kénvegyületek keletkeznek (pl. ajoén). Ezen kénvegyületek hő hatására felbomlanak, illetve ki sem alakulnak, ezért aki igazi gyógyhatását teljes mértékben szeretné élvezni, az nyersen fogyasztja a fokhagymát.

Ha 12 évesnél fiatalabb gyermeknek kívánjuk gyógyszerként adagolni, feltétlenül beszélni kell a kezelőorvossal!
 
 
0 komment , kategória:   Fűszerek, ami több mint fűsze  
Kapor,
  2015-06-25 12:44:27, csütörtök
 
  ---Kapor, kerti (Anethum graveolens L.)----


"Puffadás, gyomorfájás, bélgörcsök ellen"

Népies neve: uborkafű, fűszerkapor

A növény leírása:
Az ernyősvirágzatúak (Umbelliferae) családjába tartozik, közismert fűszer- és gyógynövény. A Földközi-tenger vidékéről származik, hazánkban nem őshonos, de régóta termesztik.

Hogyan gyűjtsük?
A kapor virágos hajtását és apró, tojásdad alakú iker-kaszattermését használják gyógyászati célra. A nyár folyamán gyűjtik.

Mi van benne?
A kapor illóolaja karvont, limonént, dillapiolt tartalmaz.

Mire jó?
A kapor illóolaja enyhíti a puffadást, a gyomorfájást, szélhajtó, és csillapítja a bélgörcsöket. A nők régóta kihasználják a kapor jótékony hatását az altesti fájdalmak, a menstruációt kísérő tünetek enyhítésére, a szoptatós anyukák pedig tejképződés serkentésére fogyasztják, a kismama-teák jellegzetes ízt adó, kedvelt összetevője.

Hogyan használjuk?
--Tea: 1 teáskanálnyi összetört kaportermést leforrázunk 3 dl vízzel, majd hagyjuk állni negyed órán át, utána szűrjük le. Könnyíti az emésztést.

--Bor: 2 teáskanálnyi összetört kaportermést tegyünk 3 dl víz és 3 dl bor keverékébe, forraljuk fel, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Hidegen étkezésekhez fogyasztandó.

--Ülőfürdő: 30 g kapormagot 1 liter vízben forraljunk fel, és hagyjuk állni negyedórán át, majd öntsük a fürdővízhez. Altesti fájdalmak esetére ajánlott.

--Fűszerként: A tökfőzelék tipikus fűszere, de több más zöldségfőzelékhez is jól illik. Használható tej-alapú mártásokhoz és halakhoz is. A savanyúságok - kovászos uborka, savanyú káposzta, tök - elkészítésénél is előszeretettel használják. Uborkasalátáknak is kedvelt fűszere.

forrás:http://www.hazipatika.com

 
 
0 komment , kategória:   Fűszerek, ami több mint fűsze  
Majoranna-
  2015-06-25 12:43:58, csütörtök
 
  ----Majoranna-Szurokfű----


Görögországban a szurokfű ma is szabadon nő a domboldali mezőkön. A hagyomány szerint a majoránna fűszeres-édes illatát Aphrodité a boldogság híresztelőjének teremtette.

A majoránna (origanum majoranna) és a szurokfű vagy oreganó (origanum vulgare) az ajakosok családjába tartozik.
Ezeket a fűszernövényeket már a görögök is nagyon kedvelték, annyira, hogy a hegyek örömének, Oros ganos-nak hívták. A görögök szívesen használták a majoránnaolajat fürdés utáni ápolószernek a hajukra és a homlokukra. Egyiptomban a szurokfüvet gyógyszerként alkalmazták. Európába a majoránna a középkorban jutott el, és hamarosan nagy népszerűségre tett szert; virágcsokorba kötötték, illatos zacskókba, párnákba (potpourri) és kézmosóvízbe rakták, levelével tölgyfa bútorokat dörzsöltek be, hogy illatosak és fényesek legyenek. Azt tartották, ha a tejeskancsók mellé teszik a majoránnaágat, akkor az nem fog megsavanyodni. A majoránnát azoknak is ajánlják, "akik túl sokat bánkódnak".


A majoránna levelei halványzöldek, édeskés, fűszeres ízűek. A szárított majoránna is jól megőrzi ízét.
A szurokfű hajtásai kissé szétterülőek, levele borsízű, virága fehér vagy halvány rózsaszín. A levelek egy erősen antiszeptikus (gyulladáscsökkentő) hatású anyagot, thymolt tartalmaznak.
Ha ezeket a növényeket tápanyagban gazdagabb földben neveljük, illatuk is erősebb lesz. A növény évelő, tőosztással lehet szaporítani. Majoránnaféléket a lakásban, cserépben is lehet nevelni. Ősz végén vágjuk vissza egyharmadra a szárakat. Szárításra a virágzás előtt szedett levelek az alkalmasak.

A majoránna virágzatának forrázata kitűnő megfázás és meghűlés elleni tea. A majoránnaolaj vagy -főzet fürdővízhez adva relaxáló hatású.
A szurokfű forrázata jó köhögésre, idegesség okozta fejfájásra, és nyugtató hatású is egyben.

Az oregano valamivel erősebb ízű a majoránnánál; a jó oregánóból valóban csak egy csipet kell. Mindkettő szárított formában is jól megőrzi a sajátos aromáját. Az ételekhez úgy adjuk, hogy morzsoljuk szét ujjaink között, mert így az ízanyagok jobban érvényesülnek.

A majoránna jól megy pástétomokhoz, halhoz, vadhoz, csirkéhez, sűrű levesekhez. A paradicsom, a burgonya, a tökfélék és a bors ízét kiemeli. Az oregano az olaszos ételek, pizzák, omlettek és sajtos ételek elmaradhatatlan ízesítője.

Az oregano és majoránna jól párosítható fokhagymával és chilivel is.
A friss majoránnaleveleket használjuk apróra vágva salátákhoz, halételekhez és vajas mártásokhoz. A növények szárát a parázsra téve a nyárson sülteknek kellemes majoránnás ízt adnak.


 
 
0 komment , kategória:   Fűszerek, ami több mint fűsze  
Snidling
  2015-06-25 12:43:31, csütörtök
 
  ----Snidling-Metélőhagyma----


Származási helye: Ismeretlen, valószínűleg Közép-Ázsia.

A snidlinget csodálatos és kellemes íze különösen kedvelt alapanyaggá tette Közép és Nyugat-Európában. A friss, apróra vágott snidlinget gyakran hintik levesek és zöldségraguk felületére, ezenkívül néhány szósz, különösen a tojás és joghurt alapúak is sokat köszönhetnek neki. Vigyázni kell rá, mert a főzés, a zsírban és sütőben sütés megsemmisíti a snidling csodálatos aromáját.

A növényben található mustár- olajoknak köszönhető csíraölő és rákellenes hatása is. Több tanulmány szerint a metélőhagyma serkenti a zsíremésztést és koleszterincsökkentő hatású. Fűszernövényként nálunk a középkortól vált ismertté. Az akkori gyógynövény-doktorok ajánlották gyomorproblémáknál, székrekedésnél, melankólia, és nem tréfa: nagyothallás esetén.

A szívbarát kálium, a csontépítő kalcium, a görcsoldó magnézium, az immunerősítő C-vitamin különösen nagy mennyiségben található meg a metélőhagymában. Ez a közkedvelt növény gyakorlatilag minden ételhez illik. Jól feldolgozható fűszervajhoz, túróhoz és szószokhoz. Köretekhez apró csövecskékre vágjuk a friss szárakat, lehetőleg konyhai ollóval, nehogy a rostok sérüljenek és az illóolajok eltávozzanak. Tároláshoz tegyük üvegpohárba a friss szárakat. Finomra aprítva mélyhűthető.


A metélőhagymát ételek fűszerezésére használjuk, az apróra vágott zöld, cső alakú levélkéket pedig a vajas kenyérre szórjuk. Lehetőleg minél frissebben fogyasszuk, vagy felhasználásig fagyasszuk le, mert hosszabb tárolás alatt értékes beltartalmi anyagai gyorsan lebontódnak. A metélőhagymát zöld növényként vásárolhatjuk, vagy áprilistól júniusig a szabadba, illetve kis ládába vethetjük. Egy paradicsomos rekesznyi földfelületre 10 g mag elegendő. A mag friss legyen, mivel a csírázóképesség egy év után már nem kielégítő.

A magoncokat 5-8 hét múlva kiültetjük a kertünk szélére vagy a fűszernövényágyba úgy, hogy 20-30 kis növényt összefogunk, és a csomókat 25 x 30 cm térállásba telepítjük. Õsz felé az ilyen magunk nevelte tövekről már vághatunk leveleket, az az évi hajtatás azonban túl korai lenne. A metélőhagymatövek egy részét csak a következő évben tartalékoljuk a téli hajtatásra, vagyis ezekről a tövekről nyáron semmit nem vágunk le, az állományt ásványi összetett műtrágyával tápoldatozzuk, és valamennyi virágot eltávolítjuk. Egyébként a többi metélőhagyma is, amelyekről egész évben leveleket vágunk, négyhetenként kapjon tápoldatot. Erre a célra a kloridszegény ásványi összetett műtrágyák mellett gyorsan ható virágtrágyák (Hakaphos, Mairol, Substral stb.) szintén alkalmasak. Egy liter vízhez 3-5 g műtrágyát adunk. Ahhoz, hogy már januártól legyen friss metélőhagymánk, a tartalékolt növényeket november első felében kiássuk, és nagyon mostoha módon a szabadban kupacba dobáljuk. A tél folyamán szükség szerint a megfagyott csomók egy részét felengedés céljából a pincébe visszük. Ezután a gyökérlabdát egy 12 cm-es cseréphez igazítjuk, miközben a túl buja gyökérzetet visszakurtítjuk, illetve a túl nagy növénycsoportokat késsel félbevágjuk, és egészen kevés földdel cserepekbe ültetjük. Ha ezeket a konyhaablak mellé állítjuk, és a földet kellően nedvesen tartjuk, a betakarításra nem kell sokáig várnunk.

forrás: http://www.cookbook.hu

 
 
0 komment , kategória:   Fűszerek, ami több mint fűsze  
Stevia
  2015-06-25 12:42:55, csütörtök
 
  ----Stevia, Sztívia a természetes édesítő----
/Stevia (Sztívia) /


Mi a sztívia?
A Stevia Rebaudiana Bertoni a fészkesek családjába tartozó szubtrópusi, évelő, Paraguay-ban őshonos növény. A Stevia családba tartozó 154 faj közül csak kettőnek édesek a hajtásai, a Rebaudiana Bertoni az egyik.


Mire jó a sztívia?
A növényből kivont, édes ízért felelős steviol-glükozidok különösebb lebontás nélkül emésztődnek és ezért kalória-értékük rendkívül kicsi. Cukorbetegek is fogyaszthatják. Néhány dán és brazil tanulmány szerint a 2-es típusú cukorbetegség ellen is ígéretes, enyhíti az inzulin-függést, szabályozza az inzulinszintet. Más tanulmányok vérnyomáscsökkentő, hasnyálmirigy-segítő hatásairól számolnak be, valamint bizonyos ásványi anyagtartalma sem mellékes (A és C vitamin, cink, rutin, magnézium, vas, stb.).

A világ különböző részein (Paraguay, Brazília, Mexikó, Japán, Kína, Dél-Korea, Malajzia, Thaiföld) ételek és italok édesítésére használják. Főzésre is alkalmas, mert a hatóanyaga nem bomlik le a melegítéstől. Fogyasztása nem okoz fogszuvasodást, és az ázsiai több évtizedes használat alatt egyetlen mellékhatásos esetet sem jegyeztek fel.


Hypoglikémia (túl alacsony vércukorszint)
Tudományos kutatásokból fény derült arra, hogy a sztívia szabályozza a vércukor-szintet a testben, ezáltal segíti a máj és lép működését is.


Magas vérnyomás
A tanulmányok tanúsága szerint a sztívia segít a magas vérnyomás csökkentésében. (Referencia: A double-blind placebo-controlled study of the effectiveness and tolerability of oral stevioside in human hypertension Paul Chan, Brian Tomlinson, Yi-Jen Chen, Ju-Chi Liu, Ming-Hsiung Hsieh, Juei-Tang Cheng British Journal of Clinical Pharmacology 2000 50:3 215)


Gyulladások
A sztívia meggátolja sok káros baktérium és vírus szaporodását, így hatékonyan alkalmazható megfázás, influenza és szájfertőzés ellen is.


Bőrbetegségek
Paraguay-ban a guarani indiánok már több száz évvel ezelőtt is a sztíviából nyert folyadékot alkalmazták a sebek gyors gyógyítására. Egyik érdekes tulajdonsága, hogy segít megakadályozni a hegesedést. Alkalmazzák még dermatitis, eczema, seborrhoea ellen is. Bőrregeneráló hatása miatt sokan kozmetikai célokra használják.


Emésztés
Teaként fogyasztva a sztívia hatékonyan javítja az emésztést, és hasfájás esetén is segítséget nyújthat.
 
 
0 komment , kategória:   Fűszerek, ami több mint fűsze  
Homoktövis
  2015-06-25 12:42:25, csütörtök
 
  ----Homoktövis----


Sűrün ágas 1,5-3 méter magas lombhullató, szélporozta tövises cserje.

Hajtásai rendszerint tövisesek. Kétlaki, szélporozta növény, termése narancssárga bogyó.
Talaj iránt nem igényes. Napot szeret.
A téli hideget jól viseli, a fagyok nem károsítják. Gyümölcsöt 2-4 éves korától hoz.

A termés alakja tojásformájú. 7-9 mm átmérőjű, egymagvú.
Kétlaki növény: nő és hímivarú növényeket kell ültetni.

Termése augusztus elejétől szeptember végéig érik be, ílyenkor még kesernyés, savanykás, de dércsípetten édessé és fogyaszthatóvá válik. Gyümölcsét elsősorban feldolgozva és nem nyersen nem fogyasztják.

Feldolgozva dzsem, bor, ivólé, likőr, zselé, sőt olajtermék is készül belőle.

Kiemelkedő a C-vitamin tartalma, mely a citrom C-vitamin tartalmának a tízszerese.
Gyümölcslé, dzsem készíthető belőle általában más gyümölcsökből készült termékekkel vegyesen, ugyanis a homoktövis gyümölcse savas, hasonlóan a citromhoz.
Gyümölcsét gyógyszeralapanyagként is hasznosítják: nehezen gyógyuló sebek, fekélyek gyógyítására.

Javasolt ültetési távolsága: 4-5 méter sor és 2-2,5 méter tőtávolság.

Rendszeres metszést nem igényel, de az idősebb termő ágakat vissza kell vágni.


Fajtái többek között:

--ORANZSEVAJA - termős
"Közepesen sűrű bokra kissé tövises. Gyümölcse sötétnarancs színű, középnagy. Érése igen korai, július végén kezd érni."

--PORZÓS

"Erős növekedésű, felfelé törő ágrendszerrel, igen kevéssé tövises." - idézet a Gyümölcsészet c. szakkönyvből.
 
 
0 komment , kategória:   Fűszerek, ami több mint fűsze  
A köménymag
  2015-06-25 12:41:53, csütörtök
 
 
A köménymag
kiváló aromáját, illatát már a Biblia is megemlíti. Az első évszázadban élő Apiciustól fennmaradt receptben már szerepel a köménymag mint a zöldségek és halak ízesítésére használatos fűszer. Európában a XIII. század óta termesztik.
A középkori konyhában a levesek, babból és káposztából készült ételek ízesítésére használták. Később ez a kellemes aromájú fűszer a különböző sütemények, de főként a kenyér készítésénél kapott főszerepet.
E közismert, a magyar konyhában is alapfűszerként használatos köményt nem szabad összetéveszteni a római köménnyel, amelynek színe általában világosbarna, de lehet zöldes vagy zöldesszürke is.

Főként az indiai és az észak-afrikai konyhákban használatos, manapság az európai ízkultúrában kisebb szerepe van. Általában fahéjjal és sáfránnyal vegyítve párolt húsételek és zöldségfélék készítéséhez használják. Az indiai konyha egyik legkedveltebb fűszere a fekete kömény, amelynek aromája kevésbé intenzív. Felhasználás előtt szárazon hevítik, általában főzelékek és hüvelyesekből készült ételek ízesítésére használják. A Földközi-tenger vidékén őshonos az édeskömény, amelynek hajtását a rómaiak zöldségként fogyasztották, magvaival főként a mártásokat és a szabad tűzön készült pecsenyéket fűszerezték.
Az édeskömény az egyik legaromásabb fűszer, illata az ánizsra és a kámforra emlékeztet. Talán ennek a tulajdonságának volt köszönhető, hogy a középkorban babonás hittel ragaszkodtak ahhoz, hogy a rontó szellemek behatolása ellen éjszakánként őrölt maggal teletömködték a kulcslyukat, bízva abban, hogy az illatozó őrlemény nem engedi a gonoszt otthonukba.


Különleges sült csirke fűszeres rizzsel

Hozzávalók: 1,20 kg csirke, 4 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál chili por, 8 cl étolaj, 25 dkg rizs, 5 g fahéj, 3 g szegfűszeg, 3 g törött bors, 1 mokkáskanál római kömény, KNORR Delikát ételízesítő

A jól megmosott és szárazra itatott csirke bőre és húsa közé, a bőrt átszúrva, néhány félbevágott, megtisztított fokhagymagerezdet helyezünk. A csirke belsejét bekenjük ételízesítővel, meghintjük chilivel és megsózzuk.
Ezután megsózzuk a szárnyas külső felületét is, majd sütő tepsibe helyezzük, kevés olajat öntünk alá, és gyakori locsolgatással szép pirosra sütjük.
Közben a rizst jól megmossuk, és hideg vízben 25-30 percig áztatjuk, majd leszűrjük és lecsepegtetjük. Az olajban üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a kisebb darabokra tördelt fahéjat, a szegfűszeget, a törött borsot és a római köményt. Állandóan kevergetve kb. 1 percig pirítjuk, hogy a fűszer íze intenzívebbé váljon, majd hozzáadjuk a rizst, és további 3 percig pirítjuk. Ráöntjük a forró vizet, megsózzuk, és fedővel letakarva, takaréklángon készre pároljuk. A megsült és feldarabolt csirke mellé tálaljuk.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 2440 kJ/580 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Mátraaljai Tramini 2001


Tengeri halszeletek édesköményes fűszerkeverékkel sütve

Hozzávalók: 60 dkg tonhalfilé, 1 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál citromhéj, 1 kávéskanál szemes fekete bors, 1 kávéskanál édeskömény, fél kávéskanál koriander, 1 kávéskanál kakukkfű, 8 dkg vaj, só

Először elkészítjük a fűszerkeveréket. A fokhagymát összezúzzuk, majd apróra vágjuk apróra vágjuk. A citrom héját lereszeljük, a fekte borsot és az édesköményt megőröljük. A így előkészített fűszerkeveréket egy kisebb tálba helyezzük, hozzáadjuk a koriandert, elmorzsoljuk, a kakukkfüvet is hozzáadjuk, jól összekeverjük. A halszeleteket megsózzuk, gazdagon megszórjuk a fűszerkeverékkel, és letakarva 15-20 percig állni hagyjuk. Serpenyőben vajat hevítünk, a fűszeres halszeleteket mindkét oldalán megsütjük. Főtt, zöldpetrezselymes burgonyát adunk mellé.

Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 1550 kJ/370 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Etyeki Chardonnay 2001


Köménymagos, sajtos steak

Hozzávalók: 30 dkg marhahús, 10 dkg sonka, 1 db zsemle, 5 dkg vöröshagyma, 1 db tojás, 1,5 dl étolaj, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg sajt, törött bors, köménymag, KNORR Delikát ételízesítő

A marhahúst és a sonkát pörkölt nagyságú kockákra vágjuk. Ételízesítővel, törött borssal, reszelt fokhagymával, őrölt köménymaggal fűszerezzük. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd az anyagokat jól elkeverjük. Fóliával letakarva hűtőszekrénybe tesszük, két-három órát pihentetjük, hogy a fűszerek jól átjárják a húst.
Ezután apró lyukú tárcsán keresztül ledaráljuk. Hozzáadjuk az áztatott, jól kinyomkodott zsemléket és a tojást, végül belekeverjük a lereszelt sajtot. Pogácsákat formázunk belőle, forró olajban kisütjük. Vajas zöldborsóval tálaljuk.

Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 2810 kJ/670 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Egri Kékfrankos 2000


Céklasaláta édesköménnyel

Hozzávalók: 50 dkg cékla, 3 evőkanál borecet, 5 cl olívaolaj, 1/2 kávéskanál édeskömény, késhegynyi gyömbér, 4 szál újhagyma, só

A megmosott céklát héjában, sós vízben puhára főzzük. Ha a cékla kihűlt, meghámozzuk, és csíkokra vágjuk. Keverőtálba öntjük a borecetet és az olíva olajat, hozzáadjuk az édesköményt és az őrölt gyömbért, végül a vékony karikákra szelt újhagymát. Az így elkészített öntetbe tesszük a céklát, és legalább egy órát állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.

Elkészítési idő: 25 perc



 
 
0 komment , kategória:   Fűszerek, ami több mint fűsze  
Ánizs
  2015-06-25 12:41:25, csütörtök
 
  ----Ánizs (Pimpinella anisum)----

Az ánizs tipikusan az a fűszer, amit vagy nagyon kedvel valaki, vagy nagyon nem, középút nincs.

Maga a növény a kaporhoz hasonlít, ami nem csoda, hiszen rokonok. A Földközi-tengernél honos, ott gyomként is megtalálható mindenfelé, nálunk termesztik.


Felhasználása

Édeskés, jellegzetes aromájú fűszer, leginkább a magját használjuk. Sütemények, kompótok (pl. rebarbarához vagy almához finom), lekvárok, gyümölcslevesek ízesítésére ajánlott, de likőrök, cukorkák ízében is találkozunk vele. (Fogkrémekbe, szájápolókba is teszik.)


Gyógyhatása

Emésztést serkentő, szélhajtó, étvágyjavító, tejszaporító, nyálkaoldó, sok teakeverék alkotóeleme. Olaját kisajtolva hasonló célokra lehet használni, de pl. kockacukorra cseppentve is bevehetjük.

Gyógynövényboltok jellegzetes illatának is alkotórésze, vásárolni is ott érdemes. Őrölt formában nem nagyon elterjedt, ezt házilag, frissen érdemes készíteni, ha szükség van rá.


Csillagánizs (Illicium verum)

A csillagánizs trópusokon élő, alacsony fa termése. Nagyon dekoratív, ezért a fűszerezésen kívül díszítésre is használják.

Fűszerként a csillag alakú tokban lévő magokat alkalmazzuk, de levelei is jók volnának. Aromája az ánizséhoz hasonló, de annál összetettebb. A kínai ötfűszer-keverék alkotórésze, pikáns sültekhez, édességekhez, gyümölcsökhöz és lekvárokhoz használják.

Illóolaja reumás panaszok enyhítésére, valamint étvágyjavításra, emésztés elősegítésére alkalmas. A kozmetikai iparban is használják hajolaj, szappan, keleti parfüm illatosítására. Gyógynövényboltban, keleti fűszerboltban érdemes keresni, amit díszítésre árusítanak, ne együk meg.


Szerző/Forrás: édenkert.hu
 
 
0 komment , kategória:   Fűszerek, ami több mint fűsze  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
2017.08 2017. Szeptember 2017.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 209 db bejegyzés
e év: 1198 db bejegyzés
Összes: 77185 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5191
  • e Hét: 38528
  • e Hónap: 162731
  • e Év: 2140042
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.