Regisztráció  Belépés
klementinagidro.blog.xfree.hu
Embernek lenni! Csak embernek lenni, semmi egyébnek, De annak egésznek, épnek, Föld-szülte földnek És Isten-lehelte szépnek. Gidró Klementina
1975.11.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/17 oldal   Bejegyzések száma: 166 
A gyömbér levének 10 pozitív hatása
  2016-02-03 14:22:23, szerda
 
 

Gyulladáscsökkentő



Az egyik leghatékonyabb gyulladáscsökkentő, antoixidáns tartalma miatt csökkenti az ízületi gyulladásokat, és megakadályozza a gyulladásos megbetegedések kialakulását. Vértisztító tulajdonsága miatt friss, tiszta vérrel látja el szervezetét.







Rákmegelőző

A gyömbér nem csak megelőzi a rák kialakulását, de a rákos sejteket is elpusztítja. Kutatásokkal bizonyítható, hogy a gyömbér lassítja a mellrák terjedését.

Vérnyomás

Vérhígító hatású, és azonnal csökkenti a vérnyomást. A gyömbérlé ízének fokozása érdekében pár csepp mézet hozzáadhat fogyasztás előtt.

Fájdalomcsillapító

Mindenféle fájdalmat, így a fogfájást is csökkenti, és a migrént is gyógyítja. Gyulladáscsökkentő hatása miatt nem engedi a vérerek gyulladását, így javítja a szervezet vérkeringését és csökkenti a fájdalmat.

Emésztés

A gyömbérlé segít az emésztési gondok leküzdésében. Gyorsítja az étel gyomorból bélrendszerbe jutását. Gyömbér fogyasztásával gyomra kevésbé fog fájni, és megkímélheti önmagát az emésztési problémáktól is. Gyomortisztító hatása is van, így a tengeribetegséget is gyógyítja.

Ízületi gyulladás

Gyulladáscsökkentő hatása miatt csökkenti az ízületi gyulladás okozta duzzadást és fájdalmat, valamint pajzsmirigy problémákra is gyógyírt nyújt.

Koleszterinszint

A gyömbér megelőzheti a vérrög képződést, amelyek szívrohamhoz vezethetnek.

Megfázás

Az egyik legősibb gyógymód a megfázás gyógyítására, valamint az émelygést és az influenzát is gyógyítja, hiszen erős vírusölő és gombaölő hatóanyagokat tartalmaz. Gyógyítja a megfázást és megakadályozza annak újbóli kialakulását.

Hajápolás

Amennyiben hosszú, fényes hajra vágyik, fogyasszon gyömbért rendszeresen. A gyömbérlevet fejbőrén is alkalmazhatja, arra figyeljen oda, hogy a gyömbér nagyobb arányban legyen jelen a keverékben, mint a víz. A gyömbér ápolja haját, csökkenti a korpásodást, és gyorsítja a haj növekedését. Fejbőrén alkalmazva fokozza a vérkeringést, gyorsítva a hajnövekedést.

Pattanások

A gyömbér fogyasztása megszünteti a pattanásokat és mitesszereket, valamint gyulladáscsökkentő hatása miatt meggátolja azok kialakulását.

Íme a recept:

Hámozzon meg egy darab gyömbért és szeletelje apró kockákra. Egy kevés víz hozzáadásával turmixgépben aprítsa fel. Szűrje le, így megszabadul az esetleg megmaradt gyömbérdaraboktól, és máris elkészült a gyömbérlé. Ezt hígítsa fel 2dl vízzel és így fogyassza. Amennyiben így is nehezen issza meg, egy kevés cukrot hozzáadhat.



Címkép: origo.hu
Forrás: https://drtihanyi.com/termeszetes-gyogymod/termeszetes-szepseg/a-gyomber-levenek- 10-pozitiv-hatasa
 
 
0 komment , kategória:  Mire JÓ ?  
Ismerd meg a hagymahéj gyógyító erejét!
  2016-02-01 11:07:30, hétfő
 
 

A hagyma számos jótékony hatásáról már több tanulmány is született, de a héja legtöbbször a szemetesben végzi, még a népi kultúrákban is inkább festékanyagként használták, mintsem gyógyításra, így itt az ideje, hogy megismerjük a hagymahéjban rejlő egészségvédő hatóanyagokat.

A héjból készült főzet nagyszerűen csillapítja a köhögést, segít megőrizni a húgyutak egészségét és még az immunrendszert is erősíti.

A hagymahéj gyógyászati alkalmazása inkább a szláv népcsoportoknál terjedt el. Például a héjból készített tea nagyon jó hatással van a szemre, a látás egészségének megőrzésére, így azok, akik olyan munkát végeznek, amely igencsak igénybe veszi a szemeket, rendszeresen fogyaszthatják a hagymahéj teát.

Torokgyulladás ellen is kiváló a héjból készült főzet. Forró vízbe tegyünk négy-öt hagyma héját, majd födjük le pár percig. Ezután már használhatjuk is, naponta kétszer-háromszor gargarizáljunk, így a torokfájás is hamarosan enyhülni fog.

Száraz köhögéskor két csésze forró vizet öntsünk rá két kanálnyi aprított hagymahéjra, majd főzzük 15 percen keresztül, miután kihűlt, máris lehet inni, naponta háromszor egy negyed csupornyit fogyasszunk el, főétkezése előtt egy fél órával.

Az immunrendszerünk erősítéséhez szükség lesz egy kanál aprított hagymahéjra, ebbe keverjünk bele ugyanennyi igazi édesgyökér port és egy marék fenyő tűlevelét (40-50 g.). Tegyük bele 2 liter vízbe, főzzük 20 percen keresztül, majd adjunk hozzá az egészhez két kanál zúzott hecsedlit. Ezután még főzzük egy percet. Tegyük egy termoszba, 12 óra elteltével szűrjük le, majd tároljuk hűvös helyen. Naponta igyunk meg egy liternyit ebből az erősítő főzetből.

Az afta és fogínygyulladás esetén készítsünk 3 kanálnyi aprított héjból és egy fél liter forró vízből koncentrátumot, hagyjuk kihűlni, szűrjük le és öblögessünk a természetes oldattal. Ugyanezt a főzetet használhatjuk körömgomba kezelésére is, 20-30 percig áztassuk lábujjainkat benne.



Filantropikum.com



 
 
0 komment , kategória:  Mire JÓ ?  
Nagyapáink hagyatéka – a gyógyító dió
  2015-12-07 11:13:35, hétfő
 
 

Generációkkal előre gondolkodó, a jövőben bízó ember fája ez. Olyan emberé, aki a nagyapja által ültetett fa alatt borozgatva nézi az apró unokákat, és arra gondol, hogy negyven-ötven év múlva ők iszogatnak majd a féltve óvott kis csemete addigra nagyra nőtt koronája alatt. Akkor ő már nem lesz itt, de a sűrű lomb majd halkan suttogja nevét, hogy fiainak fiai se felejtsék: ültetni kell egy-két diófát az unokáiknak.

A diós kalácson kívül számtalan módon használható, talán felsorolni is nehéz lenne, mi mindent készítünk belőle. Mert finom. De vajon gondolunk-e arra, hogy milyen hatással van szervezetünkre a dió?

A népi gyógyászat régóta használja a diót, a görögök már az ókorban ismerték, alkalmazták, ahogyan a rómaiak is. Természetesen nem csak a magját, és nem csak belsőleg. Magyarországon a középkorban sebek kezelésére - ahogy a görögök a kutyaharapásra -, valamint vértisztítóként, gyomorhurut ellen használták.

A dió levelében és termésfalában a juglon a fő hatóanyag. Emellett bőségesen tartalmaz flavonoidokat, illóolajakat, valamint C-vitamint. (A juglon erősen fest, ezt a hatását láthatjuk a kezünkön, vagy a dióval pácolt bútoraink felületén.) A diólevelet júliusban, augusztusban érdemes gyűjteni, majd vékonyan elterítve, száraz, jól szellőző helyen megszárítani.

A diót szárított leveléből főzött tea formájában is fogyaszthatjuk, elsősorban emésztőrendszeri hurutos panaszokra, hasmenésre. Gyomorfekély esetén ne igyuk a dióteát! Külsőleg használva a főzetet borogatás, lemosás, vagy ülőfürdő formájában használhatjuk. Gyulladt sebek, ekcéma, fekélyes sebek, pattanások vagy aranyér kezelésére alkalmas. Ilyenkor töményebb oldat és hosszabb - 30 perces - áztatás szükséges.

A dió magja gazdag telítetlen zsírsavakban, ásványi anyagokban (kalcium, magnézium, kálium), zsírban oldódó vitaminokban (B- és E-vitamin). A diómag olaja antioxidáns hatású, védi, karbantartja az ereket, csökkenti a koleszterinszintet.

Kozmetikai alapanyagként is használják a dió egyes részeit. Természetes alapú hajfestéket otthon is készíthetünk belőle. A zöld, szárított külső burkát porrá törve sűrű, krémszerű főzetet készítünk, majd felvisszük a hajra. 20-25 perc után mossuk ki.



Nagyapáink nemcsak nyári árnyékot és a finom sütemények töltelékét hagyták örökül, hanem orvosságot is a diófákban. Becsüljük meg!
Forrás: http://gyogyszernelkul.com/
 
 
0 komment , kategória:  Mire JÓ ?  
A birsalma jótékony hatásai
  2015-11-24 13:02:10, kedd
 
 

A birsalma kigyógyít a köhögésből, a hasnyálmirigy-gyulladásból és erősíti az immunrendszert!



A birsalmának remek összehúzó hatása van, így például remekül kezelhető vele a bélnyálkahártya gyulladás, az aranyér vagy a hasmenés is. Ez a különleges gyümölcs javítja az emésztést, és védi a bélrendszert a vírusos fertőzésektől is.

A májnak és a hasnyálmirigynek is rendkívül jó a birsalma, hiszen számos antioxidáns van a gyümölcsben, amely serkenti a máj méregtelenítési munkáját, és erősíti az immunrendszert is. Japánban végzett kutatások szerint a birsalma a hepatitisz vírussal való küzdelemben is nagy segítséget nyújt.



A legjobb, ha lé formájában fogyasztjuk a birsalmát. Amennyiben egy hónapig, mindennap egy litert megiszunk, a májunkat annyira tisztára mossa, mint amilyen korábban sosem volt.

A friss birsalma lé a hasnyálmirigyre is jó hatással van. Naponta háromszor kell meginni egy fél pohárral, amelyet sima almalével vegyítsünk össze. A kúrát három héten keresztül alkalmazzuk.



Az influenzaszezon előtt is érdemes birsalmalét inni, hiszen a felerősített immunrendszerrel közösen képes megvédeni az agresszív vírusoktól is. Ha netán megbetegedtünk, mindennap igyunk 3 alkalommal egy fél pohár gyümölcslét, ami enyhíti a köhögést, a felső légúti panaszokat, légzési nehézségeket.



A birsalma héjából is remek megfázás elleni tea készíthető, amit gargalizálásra is használhatunk torokfájás, mandulagyulladás esetén.



A birsalmának nyugtató hatása van, így az álmatlanságban szenvedőknek is jót tesz, mintahogyan azoknak is, akik feszültek, ingerlékenyek, idegesek. A depresszív tünetekre hajlamosak mindennap egy fél birsalmára tegyenek rá mézet és azt fogyasszák el.
Forrás: http://filantropikum.com/a-birsalma-kigyogyit-a-kohogesbol-a-hasnyalmirigy-gyulla dasbol-es-erositi-az-immunrendszert/
 
 
0 komment , kategória:  Mire JÓ ?  
Íme a babérlevél elfelejtett jó tulajdonságai!
  2015-10-28 11:15:32, szerda
 
 

A babérlevelet évezredek óta használják, hiszen különleges ízt ad az ételeknek, sőt van olyan is, mint például a babérleveles krumplileves, melyet elképzelni sem tudnánk nélküle. Azonban azt, amit őseink még ismertek, mi már kezdjük elfelejteni. Fedezzük fel újra a babért!

Az ókori Görögországban a babérlevelet Apolló szent növényeként ismerték. Apolló volt az orvostudomány és a gyógyítás istene, de nem csak a testet gyógyította, hanem a lelket is megtisztította. Képes volt feloldozni a háború ideje alatt elkövetett bűnök alól. Ezért vált később a babérlevél a győztes római katonák jelképévé.

Később felfedezték, hogy a babérlevél illóolajtartalmának köszönhetően kiváló szélhajtó, köptető és méregtelenítő. A belőle készült kivonat, a babérlevélvaj, számos kenőcs alkotóeleme, melyet leginkább a reumatikus fájdalmak enyhítésére használtak. Emellett pedig nagy szerepe volt az idegrendszeri és szájüregi betegségek kezelésében is.

A babérlevél kiváló orvosság a hörghurut, gégegyulladás, influenza és asztma korai stádiumának gyógyítására. A fa kérgéből és a levélből égési sebeke, sérülések, vágások kezelésére készítenek krémeket. Régi hiedelem szerint a babér képes megvédeni a testet bármilyen külső sérelem, támadás ellen. Az indiánok viszont babérfüst segítségével érték el a lélek nyugalmi állapotát. Ha belélegezték, akkor pedig megtisztították a tüdejüket és a melléküregeket.

A másképpen nem gyógyuló sebekre készítettek babérból kenőcsöt, hiszen ez nagyon hatásosnak bizonyult. Az összezúzott és szeszbe áztatott babérlevél jó orvosság volt a láz csillapítására is. A középkorban az a hír járta, hogy a pestist is meg lehet gyógyítani a babérlevél segítségével.



Vigyázat, azonban az egyszerre nagyobb mennyiségben alkalmazott babérlevél hányingert, émelygést okozhat.
Forrás: http://filantropikum.com/ime-a-baberlevel-elfelejtett-jo-tulajdonsagai/
 
 
0 komment , kategória:  Mire JÓ ?  
A kakaó
  2015-10-19 14:30:52, hétfő
 
  A nyers kakaó valódi szupertáplálék, mivel számos olyan értékes vegyületet tartalmaz, mely hozzájárul a szervezet egészséges működéséhez.


A természetes csokoládé kakaóból vagy Theombroma kakaóból származik, a kakaófa gyümölcsének magjaiból. A kakaó Közép-Amerika trópusi vidékein őshonos, az örökzöld kakaófa viszonylag alacsonyra nő, fehér virágai egész évben virágoznak, amiket apró rovarok poroznak be. Gyümölcse ovális alakú, színe sárgás, súlya pedig kb. fél kg. Minden egyes gyümölcs 40-50 magot tartalmaz, ezek a kakaóbabok. Fehér húsából néhány országban dzsúszt készítenek.

A kakaóbab a csokoládé és a kakaópor legfontosabb összetevője. A magokban található zsírokból kakaóvaj készíthető.

A kakaófa jellemzően a folyók árterében nő, mivel sok csapadékot igényel. A cserje négy éves korától terem és még 80 éves korában is megtartja termőképességét.

A természetes, nyers kakaó valódi szupertáplálék, mivel különböző fitonutrienseket, ként, magnéziumot és feniletilamint tartalmaz, ami fontos szerepet játszik a boldogságérzetben.

A nyers kakaó egészségre gyakorolt kedvező hatásai

A kakaó egészségre gyakorolt pozitív hatásairól az első írások a 16. században jelentek meg.

Az akkoriban ismert pozitív hatásai:

- csökkenti a fáradtságot
- lázcsillapító
- erősíti szívet
- javítja a légzést
- javítja az étvágyat
- gyógyítja a vese, húgyhólyag és máj betegségeit
- lassítja az öregedést


A pozitív vélekedés később sem változott meg."Akik sok csokoládét isznak, azoknak az egészsége állandó (Brillat Savarin, 1825).

A Theobroma kakaónak több fajtáját is ismerjük, a leggyakrabban termesztett változatai fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat, rostokat, vasat, cinket, rezet, kalciumot, magnéziumot és ként tartalmaznak. Olyan antioxidáns vegyületek is találhatók bennük, melyek fontos szerepet játszanak boldogságérzetünkben.
A kakaóban lévő theobromin hasonló hatást fejt ki az idegrendszerre, mint a koffein, tágítja az ereket, ezáltal élénkítő hatású.

A kutyák nem fogyaszthatnak csokoládét, mivel bennük hiányzik az az enzim, amely képes lebontani a koffeint. A kakaóbab önmagában nem jóízű. Szüretelést követően a magvakat érett banán alatt kell érlelni, majd a napon kell megszárítani.

Az étcsokoládéban a koffein mennyisége nem túl magas. A kakaóban lévő oxálsav gátolja a kalcium felszívódását, főleg akkor, ha cukorral kombináljuk. A természetes eredetű, nyers kakaó antioxidánsokban gazdag, de minél inkább feldolgozott a csokoládé, antioxidáns tartalma annál alacsonyabb. Számtalan fűszerrel kombinálták már, de Brillat Savarin szerint az ,,ízlés rostáját csak a cukor, a fahéj és a vanília állotta ki."


A kakaó ősi története

A közép-amerikai bennszülöttek már időszámításunk előtt 1500 évvel élvezték a kakaó nyújtotta örömöket és egészségre gyakorolt kedvező hatásait (a maják). Ételként, gyógyszerként és fizetőeszközként egyaránt alkalmazták.

A kakaó olyan értékes dolognak számított, hogy a bennszülöttek szó szerint dicsőítették, számos írásos és képi emlékben megemlítik.

A kakaó olyan régóta szerepel a közép-amerikai országok történetében, hogy ma sem tudjuk pontosan, hogyan terjedt el, hiszen már időszámításunk előtt kb. 1500 évvel is termesztették az Amazonas medencéjében.

A kakaó a maja teremtésmítoszban is szerepel, isteni eredetűnek tartották. A ,,Theobroma" jelentése: ,,istenek eledele". A maják úgy gondolták, hogy a Tollaskígyó adta nekik a kakaót, miután Xmucane megalkotta őket kukoricából.

Az aztékok úgy gondolták, hogy a kakaó istenüktől származik (Quetzalcoatl). Kakaót csak az előkelők fogyaszthattak.

Az 1500-as években találkoztak először a felfedezők a kakaóval, amikor kapcsolatba kerültek az őslakosokkal. Kolumbusz volt az első európai, aki megismerhette a kakaót. Mintát küldött Ferdinánd királynak belőle, de ekkor még nem vált túl népszerűvé Európában, Kolumbusz elsősorban a kakaó fizetőeszközként történő felhasználását ismerte. Közel egy évszázadnak kellett eltelnie, mire a kakaó jelentős exportcikké vált.

Az első üzlet, ahol kakaóból készült italt lehetett kapni Londonban nyílt meg 1657-ben.
 
 
0 komment , kategória:  Mire JÓ ?  
Gránátalma
  2015-10-19 14:29:46, hétfő
 
  A gránátalma egy mélybordó színű gyümölcs, ami rengeteg magot rejt magában: egy átlagos méregtű gránátalmában közel 600 mag található. Ráadásul ezek a magok nemcsak ízletesek, hanem nagyon sok előnyös tulajdonságuk is van. A kínai és az ajurvédikus gyógyászatban ezt a gyümölcsöt már évezredek óta használják, sőt az előzetes laboratóriumi kutatások és a klinikai vizsgálatok is igazolták a gránátalma számos pozitív hatását. DE mik is pontosan a gránátalma előnyei?


Fontos szerepe van a súlykontrollban

A gránátalma magjai alacsony kalóriatartalmúak, viszont rostokban igen gazdagok, ezért kiválóan alkalmasak méregtelenítésre és súlycsökkentésre is. A gránátalma 100 gramjában mindössze 83 kalóriáa van, viszont több, mint 4 gramm élelmi rost. A rostoknak köszönhetően javult az emésztés, fokozódik az anyagcsere és a zsírégető folyamatok is beindulnak.

Jó hatással van a szív- és érrendszerre

Néhány kutatás arra az eredményre jutott, hogy a gránátalma fogyasztásával hatékonyan lehet csökkenteni a szívbetegségek kialakulásáért felelős kockázati tényezőket például e gyümölcs levével csökkenthető az LDL koleszterinszint, a sejtek oxidációja és a szabadgyökök kialakulása. 2000-ben jelent meg az American Journal of Clinical Nutrition egyik számában egy kutatók által kezdeményezett kísérlet, melyben egészséges felnőtt fériakat és egészségtelen egereket vizsgáltak. Mindkét csoport naponta fogyasztott gránátalma levet. Két hét után az egészséges férfiaknál megnövekedett antioxidáns szintet tapasztaltak za LDL oxidációja pedig 90%-kal csökkent. Az egészségtelen egereknél szintén az LDl koleszterinszint csökkenése volt megfigyelhető, ami szintén hasonlóan nagymértékű volt, mint az embereknél.

Egy másik vizsgálatban hipertóniás betegeket figyeltek meg, akik szintén két héten át napi szinten fogyasztottak gránátalma levet. A vizsgálat kimutatta, hogy a betegek vérnyomása csökkent azáltal, hogy a gránátalma meggátolja az angiotenzin-konvertáló enzim működését. A gyümölcs levének fogyasztása ezenkívül gátolja a vírusos fertőzések kialakulását, valamint a gyümölcs magjából készült kivonat antibakteriális hatást fejt ki a plakkra.

Biztosítja a létfontosságú C-vitamin és K-vitamin szükséges adagját

A gránátalma jó forrása két alapvető vitaminnak: 100 grammjában 10,2 mg C-vitamint találunk, ami 17 százaléka a napi ajánlott bevitelnek. Ennél valamivel több K-vitamin található benne, pontosan 16 mcg, ami 20%-a a napi irányadó értéknek. A C-vitaminnak köszönhetően a gránátalma segíti az immunrendszer működését, gyorsítja a sebgyógyulást, hozzájárul az egészséges fogínyhez, a normális kollagén és elasztin termelődéshez. A C-vitamin fokozza a vas felszívódását is. A K-vitamin fontos az erős és egészséges csontok fenntartásához, valamint a megfelelő véralvadáshoz is.

Fontos szerepe lehet a rák megelőzésében

A gránátalma magja gazdag fitokemikáliákban, amik jótékony hatással vannak az egész szervezetre. A gránátalma leggyakoribb ilyen anyagaik a polifenolok: ebben a gyümölcsben főként tanninokat, kvercetineket és antociánokat találunk, amiknek bizonyítottan erős rákmegelőző hatásaik is vannak. Olyan erős antioxidánsok, hogy a polifenolok javíthatják az egészséges sejtek túlélését, valamit a rákos sejtek halálát is képesek előidézni, ezenfelül megakadályozzák a tumorok növekedését és átterjedését. Az antocianinok gyulladáscsökkentő, antivirális és antimikrobiális tulajdonsággokkal rendelkeznek.


Egyéb előnyök

A gránátalma metabolitjainak köszönhetően javítja a prosztata, a vastagbél és a bél szöveteit az egerek testében, ami igazolja a gyümölcslé vagy a gyümölcsből készült kivonatok hatákonyságát a különböző betegségekkel szemben. A gránátalma hatékonynak bizonyult a következő betegségekkel szemben: prosztatarák, prosztata megnagyobbodás, cukorbetegség, lymphoma, rhinovírus fertőzés, nátha, oxidatív stressz, atherosclerosis, koszorúér betegségek, agysérülés (csecsemőknél), vesebetegségek.
 
 
0 komment , kategória:  Mire JÓ ?  
...többé nem dobod ki az avokádó magját!
  2015-10-04 12:21:27, vasárnap
 
 
Ha ezt elolvasod...
...többé nem dobod ki az avokádó magját!

Az avokádó egy olyan univerzális növény, amely gyümölcs, zöldség és gyógynövény is egyben. Magja 70 %-kal több antioxidánst tartalmaz, mint maga a gyümölcs. Épp ezért kár lenne kidobni.

Emellett az avokádó magja tele van oldható rostokkal, melyek segítik az emésztést és a vérkeringést. Dél-Amerikában az emberek az avokádó magot vérhas és egyéb gyomor-bél problémák gyógyítására használják.


Ezenkívül még rengeteg bakteriális és egyéb betegségre jó, beleértve a gyomorfekélyt is. A mag fogyasztása megakadályozza szív-érrendszeri betegségek és a stroke kialakulását, csökkentik a koleszterinszintet, és védenek az artériás plakk-képződés kialakulásától. Emellett a mag természetes antibiotikumként funkcionál a szervezetben, és gombaölő hatása is igen erős.

Hogyan fogyaszd?

Az avokádó elfogyasztása után a magot mosd le, szárítsd meg, majd tedd nagyon erős pengéjű turmixgépbe, hogy porrá zúzhasd. (Ha nem erős a gép pengéje, inkább ne próbálkozz vele. Akkor marad a kalapácsos módszer.

Tedd a száraz magokat egy erős műanyag zacskóba és kalapáccsal zúzd törmelékesre. Ezután már mehet a mixerbe.

Az avokádómag íze kicsit kesernyés, ezért a legjobb, ha turmixba vagy gyümölcslébe téve fogyasztod el.

Miért jó az avokádó?





Az avokádó telítetlen zsírsavakban gazdag, B-, C-, E- és A-vitamint tartalmaz. Az érett gyümölcsben káliumot, foszfort, vasat, nátriumot valamint kalciumot és magnéziumot is megtalálható. Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns. Az avokádó magas olajtartalmánál fogva kiváló bőrápoló szer a kiszáradt bőrre. Általában érzékeny típusú bőrre alkalmazzák. Segítséget nyújt ekcéma megelőző kezelése esetén és csökkenti a koleszterinszintet. Az avokádó olaj táplálja a száraz, öregedő bőrt. Magas A-vitamin- és E-vitamin-tartalmának köszönhetőben jó az ekcéma kezelésére
 
 
0 komment , kategória:  Mire JÓ ?  
Fahéj és gyömbér
  2015-10-04 12:14:13, vasárnap
 
  Nem állhatunk messze az igazságtól, ha azt mondjuk, hogy a fahéj és a gyömbér korunk talán legnépszerűbb fűszernövényei. Ezek az értékes növények azonban nem csak gasztronómiai szempontból nyújtanak különleges élvezetet számunkra, gyógyító hatásuk sem elhanyagolható...

A fahéj és gyömbér - együttesen alkalmazva - egymás hatásait jelentősen erősítik.

A fahéj

A fahéj régóta ismert antioxidáns tulajdonságairól, kalciumot, mangánt, vasat és élelmi rostokat tartalmaz.


Legismertebb gyógyító tulajdonsága, hogy képes természetes úton csökkenteni a vércukorszintet, javítja az agyműködést, segít a vastagbélrák és ízületi gyulladások megelőzésében.

Vércukorszint csökkentés

A fahéj különösen ajánlott azoknak, akik magas vércukorszinttel rendelkeznek, természetes vegyületei ugyanis elősegítik az inzulin kiválasztást, így képesek csökkenteni a vércukorszintet.

Szívbetegségek megelőzése

A fahéj erős gyulladáscsökkentő tulajdonságának köszönhetően hatékonyan védi szív- és érrendszerünket a fertőzésektől, gyulladásoktól, gátolja a vérrögök kialakulását az artériákban. Másik fontos tulajdonsága, hogy csökkenti a vér rossz koleszterin szintjét (LDL-koleszterin), ez által segít megelőzni a szívbetegségek kifejlődését.

Agyfunkció javítása

Egyes kutatások szerint a fahéj hatékonyan javítja az agy működését, emellett pedig nyugtatja az idegrendszert.
Ízületi gyulladások

A Koppenhága Egyetem kutatói szerint a fahéj rendszeres fogyasztása csökkenti az ízületi gyulladások kialakulását, emellett pedig erős fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik.

Megfázás, influenza

A fahéj olyan speciális vegyületeket tartalmaz, melyek főleg gyömbérrel kombinálva, kiválóan alkalmasak a megfázások és az influenza megelőzésére.

Gyömbér

A gyömbér régóta ismert vírusölő és emésztést elősegítő tulajdonságairól.

Hányinger

Terhes nőknél igen gyakori a főleg reggeli órákban jelentkező hányinger. A gyömbér egy olyan természetes étel, mely segít ennek a kellemetlen állapotnak a leküzdésében.

Ízületi gyulladás

A fahéjhoz hasonlóan a gyömbér is kifejezetten javasolt ízületi gyulladásban szenvedőknek. A fahéj és gyömbér természetes keveréke nagyon hatékony gyulladáscsökkentő, így képes enyhíteni az ízületek fájdalmát.

Vírusölő tulajdonság

A gyömbér vírusölő tulajdonságának köszönhetően erősíti immunrendszerünket, elpusztítja a szervezetünkbe betolakodó kórokozókat.

Emésztés segítése

Kutatások szerint a gyömbér egyértelműen pozitív hatással van az emésztésre.

Használjuk a fahéjat és gyömbért - ezt a két csodálatos ajándékát a természetnek - akár minden nap, segítségükkel jobbá tehetjük egészségünket.
 
 
0 komment , kategória:  Mire JÓ ?  
Csipkebogyó
  2015-10-04 12:13:28, vasárnap
 
  A leghatásosabb csodagyógyszer a hetekig húzódó lebetegedés elkerülésére pedig a már nagyszüleink által ismert és ajánlott csipkebogyó.


A csipkebogyó gyógyhatásai

C-vitamin tartalma miatt immunerősítő hatással bír, a belőle készített teával a megfázás és az influenza is kezelhető. Pektin tartalma emésztési problémákra jelent gyógyírt, míg a flavonoidok az immunrendszer erősítésében és a gyulladáscsökkentésben jeleskednek. Használható hurutos betegségek kezelésére, enyhe vizelethajtó hatása is van.
A csipkebogyó gyűjtése

A csipkebogyót szeptember elejétől célszerű gyűjteni. Az ilyenkor begyűjtött termésről távolítsuk el a viszketést okozó szőröket (használjunk gumikesztyűt), és magozzuk ki.
A csipkebogyó felhasználása

A csipkebogyó felhasználása sokrétű, az üzletekben gyógyteaként, találkozhatunk vele leggyakrabban, de lekvárt, valamint szörpöt is készítenek belőle. Alkalmas bor, likőr készítésére, valamint mártásokhoz is.
A csipkebogyó tízszer több C-vitamint tartalmaz, mint a citrom? A vadrózsát csipkerózsának, gyepűrózsának, ebrózsának is nevezik, a botanikusok pedig Rosa canina néven emlegetik. Élénkpiros áltermése a csipkebogyó, mely az egyik leghatásosabb gyógynövényünk. Kirándulások alkalmával találkozhatunk vele, mert hazánkban cserjés hegy- és domboldalakon, tölgyesekben, erdővágásokon, erdőszéleken, kerítések mellett megtalálható az egész ország területén.

Jobb, mint a citrom
Köztudott, hogy a csipkebogyó tízszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrom. A C-vitamin növeli a betegségekkel szembeni ellenálló képességünket, ezért kiváló meghűléses betegségek ellen. Ám ezen kívül szép számban találhatunk benne, cukrot, pektint, gyümölcssavakat, magnéziumot, vasat, kalciumot, illóolajat, cseranyagot, nyomokban karotint, B1-, B2-, K- és P- vitaminokat.

Magas magnéziumtartalmának köszönhetően fontos szerepe van a szív-és érrendszeri betegségek, keringési zavarok gyógyításában, ugyanakkor serkenti a gyomornedvek működését, csökkenti a vérnyomást és idegnyugtató is.

Meghűlés ellen
A csipkebogyót sokféleképpen fogyaszthatjuk; teát, lekvárt, szörpöt, mártást, levest, likőrt, bort, pálinkát is készíthetünk belőle. Keverhetjük az áttört csipkehúst joghurtba (ideális a Fitline joghurt), kefirbe illetve ásványvízbe. A csipkebogyó készítmények jól használhatók erősítő, üdítő és élvezeti célokra is. Ízjavító hatása miatt gyógynövény-keverékekben, gyümölcs-teákban széles körben alkalmazzák.

A leggyakrabban teaként használják. A bogyóból készített gyógytea influenzás időszakban, meghűléses megbetegedések idején rendszeresen fogyasztandó. Ismeretes gyógyhatása vese- és hólyagbántalmakra, bélhurut és hörghurut esetén. Emésztést javító hatása közismert, gyenge vizelethajtó tulajdonságú.

Csipkebogyó tea:
A szárított termést áztassuk be szobahőmérsékletű vízbe egy éjszakára. Majd szűrjük le és ízlés szerint édesítsük mézzel vagy nádcukorral. Forrázni TILOS!

Kapszulába zárva
Jótékony hatásának köszönhetően az étrend- kiegészítők gyakori alkotóeleme. Ugyanis a feldolgozás során a hőre, a levegő oxigénjére lúgos közegre, fémre érzékeny C-vitaminból elég sok veszendőbe megy, ezért nem árt külön kiegészítőket is szedni.
 
 
0 komment , kategória:  Mire JÓ ?  
     1/17 oldal   Bejegyzések száma: 166 
2017.10 2017. November 2017.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 24 db bejegyzés
e hónap: 36 db bejegyzés
e év: 1396 db bejegyzés
Összes: 77383 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6305
  • e Hét: 17553
  • e Hónap: 176723
  • e Év: 2657573
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.