Belépés
joetoth.blog.xfree.hu
pax Tóth József
1937.09.06
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Irótól-24/834
  2017-10-22 19:45:09, vasárnap
 
  Blaise Pascal:Ima
IV. Éleszd föl bennem, Uram, a néma csodálatot az iránt a csodálatos gondviselés iránt, melyben életem folyamán részeltettél; ostorozásod iránt, mely nyugovást hoz; s ahogy béketűrésed idején keserves bűnökben tengôdtem, most üdvös bajaimban hadd ízleljem kegyelmed égi édességeit mindabban, amivel sújtasz. És azt is megértettem, Uram,hogy szívem annyira megkeményedett, és a világ gondolatával,gondjával, izgalmával és ragaszkodásával annyira megtöltekezett, hogy az egészséghez hasonlóan sem a betegség, sem a beszélgetés, sem a könnyek, sem a Szentírás, sem Evangéliumod, sem a legszentebb misztériumok, sem az alamizsnálkodás, sem a böjtölések, sem a halálra készülés, sem a csodák, sem a szentségek vétele, sem szent tested tisztelete, sem összes erôforrásom és valamennyi emberi erôforrás együttvéve nem kezdeményezheti megigazulásomat, ha mindezekben nem övezel fel kegyelmednek egészen különleges segítségével. Tehozzád szólok azért, Uram, mindenható Istenemhez, hogy olyan javat kérjek tôled, mit az összes teremtmény együttesen sem adhat meg. Nem volna
bátorságom hozzád intézni kiáltásomat, ha valaki más meghallgatná.
Szívem átalakítása azonban, mit tôled kérek, Istenem, a természet
minden erôfeszítését fölülmúlja, szavamat egyedül természetem és
szívem mindenható alkotójához és mesteréhez intézhetem. Kihez
kiáltsak, Uram, kihez folyamodnám, ha nem hozzád? Rajtad kívül senki sincs, aki betöltené várakozásomat. Magát Istent kérem és keresem;egyedül hozzád fordulok, Uram, hogy magaménak vallhassalak. Nyisd meg szívemet, Uram, lépj a pártütés fészkébe, melyet a bűnök szálltak meg;ôk tartanak hatalmukban. Hatolj be, mint valami erôdítménybe, ám kötözd meg elôbb az erôs és hatalmas ellenséget, ki kényuraságban tart, s utána foglald le az itt levô kincseket.
Uram, vedd szeretetedet, melyet a világ elrabolt; tartsd kezedben
azt a kincset, avagy inkább vedd vissza, mivel egészen a tied, akár az a képedet viselô adópénz is, mellyel tartozom neked. Te alkottad,Uram, második születésem, keresztségem pillanatában; mostanra már egészen kivehetetlenné vált. A világ annyira belényomta saját ábrázatát, hogy a tiéd fölismerhetetlenné vált. Egyedül Te adhattad a lelket nekem; egyedül Te formázhatod újra, és homályosodott képed helyén egyedül Te nyomhatod bele azt újra, vagyis Jézus Krisztust,Üdvözítômet, aki képmásod és lényeged igaz jelleme.

/Blaise Pascal természettudós,filozófus,iró +1662 Párizs/
 
 
0 komment , kategória:  Pascal,Blaise  
Irótól-19/811
  2017-08-04 11:22:04, péntek
 
  A Messiásban való hit folyamatossága.
A Messiásban mindig hittek. Noéban és Mózesben még egészen friss volt Ádám hagyománya. Aztán a próféták jövendölték meg, mindig újabb és újabb részleteket jelentve, közben pedig az emberek szeme láttára idoről időre bekövetkező események bizonyságot szolgáltattak küldetésük igazságáról és következésképpen a Messiás eljöveteléről tett ígéreteik igazsága mellett is. Jézus Krisztus csodákat mívelt, majd az apostolok is, és megtérítették a pogányokat; s ezáltal minden jövendölés beteljesülvén, a Messiás örök időkre igazolást nyert.

/Blaise Pascal természettudós,filozófus,iró +1662 Párizs/
 
 
0 komment , kategória:  Pascal,Blaise  
Irótól-17/788
  2017-05-14 13:59:47, vasárnap
 
  Te egyedül

Kihez kiáltsak Uram?
Kihez vegyem én menedék futásom,
ha nem Tehozzád?
A mindenség, ami nem Isten,
az én reményem be nem töltheti!
Istent magát szomjúhozom, csak Ôt, Ôt keresem!
Egyedül csak Tehozzád, Istenem,
fordulok én, hogy Hozzád érjek el!
Te egyedül tudtad teremteni a lelkem;
Te egyedül tudtad beléje vésni képedet;
Te egyedül tudod még újra-vésni,
hogy elmosódott szent Orcádat égessed belé:
aki a Jézus Krisztus.
Én üdvözítôm, a Te képed Mása,
Te lényednek örök Jele!
(Pascal)

/Blaise Pascal természettudós,filozófus,iró +1662 Párizs/
 
 
0 komment , kategória:  Pascal,Blaise  
Írótól3/177/Blaise Pascal/
  2011-07-07 19:53:54, csütörtök
 
  Békesség az emberi és isteni természetet összebékítő Jézustól.
Mert ez a vallás lényege szerint annak a Megváltónak a misztériuma, aki két - emberi és isteni - természetet egyesítvén magában, kiemelte az embereket a bűn romlottságából, és a maga isteni személyében békíti őket össze Istennel.
A vallás tehát egyszerre hirdeti az embereknek ezt a két igazságot: létezik egy Isten, akire képesek, de létezik az emberi természetben egy olyan romlottság is, amely méltatlanná teszi őket Istenhez. Egyaránt fontos számukra, hogy ismerjék e két tétel mindegyikét; mert ugyanolyan veszélyt jelent az embernek, ha csak Istent ismeri, tulajdon gyarlóságát azonban nem, mintha ismeri ugyan gyarlóságát, de nem vesz tudomást a Megváltóról, aki gyógyulást hozhat rá. Ha e két tudásnak csak az egyike van meg benne, abból vagy a filozófusok kevélysége származik, akik megismerték Istent, de nem látják saját gyarlóságukat, vagy az ateisták kétségbeesése, akik ismerik gyarlóságukat, de nem tudnak a Megváltóról.
Ezért, amint feltétlenül ismernie kell az embernek e két dolgot, ugyanúgy következik Isten irgalmas voltából az is, hogy megismertette velünk őket. A keresztény vallás ezt teszi, éppen ez az ő lényege.
Mármost vizsgáljuk meg ennek alapján a világ rendjét, és lássuk, vajon nem minden a keresztény vallás itt következő két fő tételének bizonyítására irányul-e: Jézus Krisztus a célja mindennek, ő az a középpont, amely felé minden törekszik. Aki őt ismeri, az ismeri mindennek az okát és az értelmét.
A tévedésben élők csak azért tévelyegnek, mert e két dolog egyikét nem veszik észre. Az ember ugyanis oly módon is megismerheti Istent, hogy mit sem tud tulajdon gyarlóságáról, és ugyanígy gyarló voltát is, anélkül hogy Istent ismerné; Jézus Krisztust azonban nem ismerhetjük meg úgy, hogy egyúttal Istent és saját nyomorúságunkat is ne ismernénk meg./Pascal Balázs, francia filozófiai író, matematikus (1623-62)/

 
 
0 komment , kategória:  Pascal,Blaise  
Bibliából és írótól/176/Pascal
  2011-07-03 18:46:39, vasárnap
 
  A mulandók sodrását elkerülők békessége.
"Mert mindaz ami a világban van, a test kívánsága, és a szemek kívánsága, és az élet kérkedése../1Jn 2,16/.: libido sentiendi, libido sciendi, libido dominandi." Szerencsétlen ez az átkozott föld, ahelyett hogy öntözné, lángba borítja e három tűzfolyam! Boldogok, akiket árjuk nem nyel el, nem sodor magával, hanem rendületlenül, szilárdan meg tudnak benne maradni; nem állva, hanem alacsony és biztos helyen ülve, s e helyzetükből nem kelnek fel pirkadat előtt, amikor, békességben kipihenvén magukat, odanyújtják kezüket annak, aki majd felemeli őket, hogy egyenesen és szilárdan odaállhassanak a szent Jeruzsálem csarnokába, ahol a kevélység immár nem törhet rájuk, nem győzedelmeskedhet rajtuk; és közben könnyeiket hullatják, de nem a zúgó ár tovasodorta, múlandó dolgok miatt, hanem kedves hazájukra, a mennyei Jeruzsálemre emlékezvén, melynek képe egyetlen pillanatra sem tűnik el lelkükből számkivetettségük hosszú ideje alatt../Pascal Balázs, francia filozófiai író, matematikus (1623-62)/

"
 
 
0 komment , kategória:  Pascal,Blaise  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 929 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 32
  • e Hét: 63
  • e Hónap: 507
  • e Év: 507
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.