Regisztráció  Belépés
bordat.blog.xfree.hu
--A jó sors szerzi;a balsors próbára teszi a barátokat-- A szorgalom hatalmas támasz a középszerű tehetség részére is borda tibor
1951.11.12
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Van egy harmadik személy
  2017-12-29 16:31:44, péntek
 
 


Egyszerűen nem tudjuk megunni az ehhez hasonló, interneten újra és újra felreppenő becsapós rajzokat, képeket! Mindamellett, hogy szórakozni vágyunk és kipróbálnánk, vajon nekünk is sikerül-e megfejteni a rejtélyt, közben még egy rögtönzött szem- és agytornán is részt vehetünk, így tehát többszörösen megéri az igyekezet. Vajon te azonnal észreveszed, mi vagy ki van elrejtve a képen?

 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Két­éves mo­tor­ver­senyző a net sztárja
  2017-01-26 15:40:08, csütörtök
 
  Ilyen cuki nincs is.A szülők általában körbekiabálják a világot, ha gyermekük megteszi az első lépéseit.


Akiknél ez egyéves kor előtt sikerül, dagadó mellel feszítenek, mondván: utódjuk különleges, különlegesebb, mint mások.

Tima Kuleshov szülei vajon mit mondanak? Az alig kétéves kisfiú négyéves barátjával különös szenvedélyének él már most: Makar Zheleznyak autóversenyző, Tima motorral száguld.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Van, ami 100 év alatt sem változott.
  2016-02-13 20:59:31, szombat
 
  a magyar oktatásban.

Több mint ötvenen vannak ezen az 1918-as képen, amely feltehetően egy osztályt örökített meg. A rövid frizura és a karba tett kéz, úgy tűnik, kötelező volt, azt pedig nem tudni, hogy az első sorban pózolók mivel érdemelték ki a helyüketA felvétel a kolozsvári Piarista Főgimnázium tantermében készült, a gyerekek fegyelmezetten viselik a fotózást és az igen kényelmetlennek tűnő fapadokat is. Növelhette viszont a komfortérzetet, hogy már vezetékes villany is volt1931-ben a képen látható ballagáson a diákokat hegedűvel is kisérték. Ez ma már ritkaságnak számít, a ruházat viszont nem sokat változott azóta.


A beállított képek egyik szörnyű példája lehetne ez a tanteremben készült felvétel, amelyen a diák éppen hibát vét, ám erre figyelmezteti a résen lévő pedagógus


A mai Villányi úti - akkor még Szent Imre herceg úti - Szent Margit Gimnázium fizikai előadójáról készült ez a fotó még1935-ben. A korábbi képekhez képest jóval kisebb a létszám, a tanulók között pedig csak lányok voltak.A budapesti Eötvös Gimnázium diákjai a gőzgép és az Otto-motor működési elvét tanulmányozzák 1949-ben.

1949-ben még óriásabakusszal gyakorolták a számolást.Sokkal barátságosabb hangulat árad erről az 1955-ös képről, amely feltehetően egy politechnikaórát örökített meg.

Ez az 1962-es fénykép készülhetett volna a 90-es évek elején is, a berendezés - a táblák, a tanári asztal és a tantermenkénti egy nagy szekrény - ugyanis nem sokat változott. A korábbi évtizedekhez képest viszont kevesebben vannak már a tanteremben, fiúk és lányok egy osztályba járnak, és talán még a padok is kényelmesebbé váltak. A kép az angyalföldi Radnóti Miklós utcai iskolában készült.Ballagnak az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium végzősei 1966-ban a XIV. kerületi Cházár András utcában. Magyarország jelenleg a GDP-nek kevesebb mint 4 százalékát költi oktatásra.

Az Autóközlekedési Technikum udvara 1969-ben a budapesti Rippl-Rónai utcában. A tanulók egy 1900-as Nesselsdorfer személygépkocsit állnak körül.

Testnevelésóra 1976-ban a IX. kerületi József Attila-lakótelepen, ahova az Ifjúmunkás utcai iskolások jártak ki tornázni
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
LEHET-E Fenyegetőzni a Facebookon-----
  2014-12-02 11:15:50, kedd
 
  Az amerikai Legfelsőbb Bíróság azt vizsgálja, hogy vajon büntethető-e valaki azért, mert a Facebookon fenyegetőnek ítélt kommenteket tett közzé.Washingtonban a Legfelsőbb Bíróság elé került annak a férfinak az ügye, akit négy év börtönre ítéltek, miután durva és erőszakos rap-szövegeket posztolt Facebookra. Vélhetően Eminemtől idézett. A kommentek arról szóltak, hogy a férfi a tőle elhidegült feleségét megöli; hogy a levegőbe röpít egy óvodát; és megtámad egy FBI-ügynököt is. Anthony Elenois a bíróságon azzal védekezett, hogy ő csak kiadta a dühét a közösségi médiában, nem gondolta komolyan szavait, senkit nem akart megfenyegetni. Azonban sem a felesége, sem az ügyészség nem így értékelte Elenois kommentjeit. A szövetségi fellebbviteli bíróságon azt az érvet is elvetették, miszerint Elenoist az alkotmány első kiegészítése, a szabad véleménynyilvánításhoz való joga védi.
Csak egy módja van annak, hogy szeresselek, de ezer módja annak, hogy megöljelek. Addig nem nyugszom, amíg a tested egy roncs nem lesz, vértől átitatottan, és haldokolva az apró vágásoktól.
A bíróság szerint ugyanis az előbbi idézetről hiába állítja azt a férj, hogy nem fenyegetésnek szánta, a feleség igenis fenyegetve érezte magát tőle, és ez az, ami jelen esetben számít. Évtizedek óta ez alapján ítélnek a bíróságokon Amerikában: ha az alperes fenyegetve érzi magát, akkor nem veszik figyelembe az elkövető szólásszabadságához és a véleménynyilvánításhoz való jogát. A Legfelsőbb Bíróságon a tárgyalás még nem ért véget, de a bevett gyakorlat alapján Elenois vélhetően hiába védekezik azzal, hogy hirtelen felindulásból, meggondolás nélkül írt bántó szövegeket, amelyeket csak félreértelmeztek az ügyészek, valószínűleg nem fogadják el a fellebbezését.

 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
130 diákból 130-at megbuktattak egy középiskolában
  2014-02-19 20:11:38, szerda
 
  Egy esztergomi intézmény 9. osztályában 24 gyerekből 23 négy vagy annál is több tárgyból bukott meg. A legjobb tanuló négynél kevesebb tantárgyból kapott egyest. A pedagógusok szerint a jelenség oka a gyerekek kiválasztódása, a 18 évig tartó tankötelezettség korábbi előírása, valamint a korszellem. Az ügyben rendőrségi vizsgálat indult.
Az esztergomi Balassa Bálint Szakközépiskola és Szakiskola 9. évfolyamának 130 diákjából 130-an megbuktak félévkor - írta a 444.hu. Közülük 88 gyereket négy vagy több tárgyból húztak meg.

A 9. B osztályban 24 gyerekből 23 négy vagy több tárgyból bukott meg, a maradék 1 diák csak háromnál kevesebb tárgyból. Az osztályban összesen 142 bukás volt.

A gyerekek 3,5-ös vagy annál is jobb átlaggal jönnek az általános iskolából, vannak köztük kitűnők is, a középiskola első évében mégis megbuknak.

A matematikatanár 23 gyerekből 21-et buktatott meg, az igazgató felmentette, de most ugyanez a tanár fizikára tanítja a diákokat - mondta az egyik szülő, Endrédi József, aki feljelentette az iskolát az ügyészségen közokirat-hamisítás miatt. Az ügyben rendőrségi vizsgálat indult.

A bukott gyerekeket a vérengző iskolából kivenni is bajos, mert egyik intézmény sem vesz át szívesen olyan tanulókat, akik az előző helyen több tárgyból buktak.

Meszes Balázs igazgató szerint a szakközépiskolákban 70-80 százalék a bukások normális aránya, mert a gyerekek hátrányos helyzetből jönnek, rosszak a szociális körülményeik, a szülők nem tartják a kapcsolatot az iskolával. Szerinte a félévi jegyek jelzésnek számítanak, arra intik a gyereket, hogy szedje össze magát. A nagyarányú buktatás fő oka azonban, hogy a 18 éves korig tartó tankötelezettség miatt olyan gyerekek is járnak oda, akiknek nem ott lenne a helyük - tette hozzá az igazgató.

A 444.hu egy másik szakközépiskolát is megkeresett. A II. Rákóczi Ferenc középiskolában a 9. osztályban 33-an vannak, 24-en buktak meg közülük, volt, aki 7 tárgyból. Tanáruk szerint a szakközépiskolák nem tudnak válogatni a gyerekek között, a jókat elviszik az elit gimnáziumok, a resztli marad nekik. Ezek a diákok nem tudnak tanulni, a figyelmük szétszórt, a Facebookot is úgy használják, hogy egyszerre tíz ablakban csetelnek.

 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Bizony, a sakkozáshoz CSAVARos észjárás kell!
  2014-01-31 20:20:13, péntek
 
 


A gyalog a játék lelke, azon nyugszik a támadás és a védelem, jó és rossz lépésein múlik a siker vagy a bukás. /Philidor/
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Tata története.
  2013-12-02 14:11:48, hétfő
 
 Tata története
Tata a Gerecse-hegység lábánál, a Kisalföld keleti csücskében kedvező természeti környezetben épült fel. A XIX. századtól központi fekvése miatt- tizenegy településről vezet út a városba- róla nevezték el a környező községeket is magába foglaló Tatai-medencének. A legrégibb időktől kezdve ember által lakott hely volt. Kr. e. II. században a rómaiak elfoglalták Pannóniát és megépítették a limes egyik fontos katonai táborát, Brigetiót (Ószőny). A Tatához közeli tábort a Látó-hegy oldalán végigfutó római vízvezetéken, az ún. Kismosó-forrásokból látták el ivóvízzel.
Az Árpád-házi uralkodók idején Tata királyi birtok. A bencések a XI. században, a mai Fürdő utca környékén monostort építettek. A település neve Tata alakban először 1221-ben fordult elő. A XIII. századtól 1326-ig a Csák család uradalmához tartozott. Az ő birtoklásuk idején kezdődött meg a vár építése is. Tata 1387-től, Zsigmond királytól kapta meg a mezővárosi jogot. Az oklevelekben ettől az időtől civitasként emlegették. 1410 után a tatai vár Zsigmond (1387-1437) király kedves tartózkodási helye. Habsburg Albert felesége, Erzsébet királyné Komáromban megszülte csecsemőjét. A későbbi V. Lászlót Székesfehérvárra vitték koronázásra, amikor 1440. május 14-én a főúri kíséret és a magyar Szent Korona a tatai várban töltötte az éjszakát. A vár lassú pusztulását Mátyás (1458-1490) király állította meg, amikor 1467-ben visszaváltotta a Rozgonyiaktól. A várat- Bonfini leírása szerint- késő gótikus stílusú rezidenciává alakította át. 1472-től Mátyás minden évben egy alkalommal Tatán vadászott. Ide tért vissza a Habsburgokkal vívott háborúk fáradalmainak kipihenésére is. 1494-től már II. Ulászló (1490-1516) király birtokaként említik a várat. Néhány vadászattól és fogadástól eltekintve II. Ulászló nem tartózkodott Tatán. Kivéve az 1510. évi országgyűlést, amit az országban dúló pestisjárvány miatt a ferencesek kolostora előtti főtéren (ma Tóváros) tartottak.
A törökök 1543-ban foglalták el Tata városát. A száznegyvenöt éves török uralom idején kilencszer cserélt gazdát, és összesen tizenhat évig volt a vár török kézen. A vízivár átépítését és a napjainkban is látható bástyákat Süess Orbán tervei szerint 1568-1577 között valósították meg. A Rákóczi-szabadságharc idején, 1705-ben, a Battyán János vezette dunántúli hadjárat során a vár rövid időre a kurucok kezére került. Tatát és a környező falvakat 1727-ben az Esterházyak ifjabb, fraknói grófi ágába tartozó Esterházy József vásárolta meg. A mezővárosba hívott építészek (Fellner Jakab, Éder József, Grossmann József, Schweiger Antal) mérnökök (Bőhm Ferenc, Mikoviny Sámuel) keze nyomán kialakult Tata, Tóváros és Váralja.
Az első négy Esterházy gróf életében, 1727-1811 között, Tata nemcsak az uradalom igazgatási központja volt, hanem Komárom vármegye egyik legszebb, barokk stílusú épületekben gazdag mezővárosává fejlődött. 1809-ben a franciáktól elszenvedett győri vereség után I. Ferenc (1792-1835) magyar király udvarával két hónapig Tatán, a grófi kastélyban tartózkodott. A kastély északi tornyában írta alá 1809. október 14-én a Schönbrunni békét. Az 1848-1849-es magyar forradalom és szabadságharc idején Görgey Artúr fővezér a Szarka fogadóban levő főhadiszállásáról indult 1849. május 3-án Buda ostromára. Később Kosztolányi Mór ezredes Klapka György parancsára 1849. június 25-én az ellenség kezén lévő tatai várat rövid időre elfoglalta csapataival. Az 1867-es kiegyezés után kezdődött el Tata és Tóváros nagyarányú városiasodása. Kisebb gyárak épültek. A Bécset Budapesttel összekötő vasút 1883-1884-ben érte el Tatát. Esterházy Miklós gróf lóversenypályát, közelében 1886-ban Tóvároskert néven vasúti megállót, 1888-ban Várszínházat építetett. A nyolc osztályos piarista főgimnázium 1911-1912-ben valósult meg.
A Trianoni békeszerződés után, 1921-ben a második királypuccs idején, IV. Károly (1916-1918) király feleségével és minisztereivel október 24-e és 26-a között a tatai Esterházy kastélyban tartózkodott. A két világháború között felgyorsult a polgárosodása az iker községeknek. A Szent Imre fiúiskola, a piarista konviktus, a Tatai Múzeum, a Mezőgazdasági Népiskola, dr. Mike József sebész főorvos szanatóriuma került átadásra. Az Esterházy-uradalom tiltakozása ellenére végül 1938. június 1-én Tata és Tóváros közigazgatási egyesítése is megtörtént. Tatát 1945. március 19-én elfoglalták az orosz csapatok. A nagyközség életében az 1945 utáni évek, bár nagy változást hoztak, de a fejlődés, az építkezés csak jóval később,
1954 után indult meg, amikor Tatát újkori történetében várossá nyilvánították. Tata az elmúlt évtizedekben nemcsak a vizeivel, angolkertjével, árnyas parkjaival, felújított épületeivel, rendezett útjaival, olimpiai Edzőtáborával vált nevezetessé, hanem múzeumaival, tudományos tanácskozásaival, állandó rendezvényeivel (Víz, Zene, Virág fesztivál; Tatai Sokadalom; Barokk Fesztivál; Szabadtéri játékok; őszi nagyhalászat) is, melyek öregbítették a város hírnevét.

 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Ma első nap az iskolába !!
  2013-09-02 09:09:37, hétfő
 
 


Kötelező testnevelés minden nap, rendfenntartó iskolarendőr és relaxációs gyakorlatok - mi változik szeptembertől az iskolákban?Bűnmegelőzési tanácsadó - hivatalosan így nevezik a szeptembertől a középiskolákban munkába álló rendőröket. Nem mindenhol, csak a ,,kiemelten veszélyeztetett" iskolákban lesznek. A szolgálati nyugdíjba vonult rendőrök legfeljebb 3 iskolában szolgálhatnak, és a tantestület tagjaiként felügyelik a diákokat. Azt remélik, hogy az iskolarendőrök jelenléte csökkenti majd a drogfogyasztást és az iskolai agressziót.Szeptembertől bizony minden tanítási napon lesz testnevelésóra - szóval gyakrabban kell mosni a tornazsákot. Egyelőre nem minden évfolyamnak kell minden nap testnevelésórára menni: az 1-2., az 5-6. és a 9-10. évfolyamnak lesz napi egy órája, és majd 2015/2016-os tanév lesz az első, amikor mindenkinek kötelező lesz.
Nemcsak relaxáció lesz az új tananyagban, szeptembertől új tantárgyakat is kell tanulniuk a gyerekeknek. Az elsősöknek és az ötödikeseknek erkölcstant vagy hittant kell tanulniuk - erről korábban dönthettek a szülők, melyiket tanulja agyerek a kettő közül. Az ötödik osztályban heti egy óra dráma és tánc vagy hon- és népismeret, a kilencedik évfolyamon pedig dráma és tánc vagy mozgókép és médiaismeret közül kellett választaniuk az iskoláknak.
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Gondolatban ; mi ez??
  2013-04-22 20:43:34, hétfő
 
 

O.P.E.L. - Nesze, itt a kutyád feje! 1994


 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Piramis -Rubik kocka variánsok
  2013-04-07 12:15:17, vasárnap
 
  Link

A Rubik kocka módosított változatai megfelelnek a szabályos testeknek és duálisaiknak
A szabályos vagy platóni testek ősidők óta ismertek. Már a neolitikus ember is készített ilyen kockákat, amelyekről Skócia régészeti leletei tanúskodnak ezer évvel Platón előtt (Atiyah and Sutcliffe, 2003).
A platóni testek fontos szerepet játszottak Platón filozófiájában. Ezekről Platón a Timaiosz című munkájában ír, Kr. e. 360 táján. Az öt szabályos test közül négynek az őselemeket feleltette meg: a földet a kockának, a levegőt az oktaédernek, a vizet az ikozaédernek és a tüzet a tetraédernek. Az ötödikről, a dodekaéderről Platón homályosan nyilatkozik. Arisztotelész ezt az ötödik elemet az éterrel azonosította, azzal az anyaggal, ami az égi szférákat alkotja. Euklidész is megadta az öt szabályos test matematikai leírását az Elemekben.
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 423 db bejegyzés
e év: 1105 db bejegyzés
Összes: 30479 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 258
  • e Hét: 12852
  • e Hónap: 75301
  • e Év: 188753
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.