Regisztráció  Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
"Az akaraterő sajnos olyan, mint a hit: vagy megvan benned, vagy nem is lesz." Moldova György Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/92 oldal   Bejegyzések száma: 910 
Milyen gyakran kell lepedőt mosni?
  2017-07-27 20:56:30, csütörtök
 
 
Milyen gyakran kell lepedőt mosni?

Aki nem akar kórokozótelepen aludni, inkább rendszeresen mossa az ágyneműjét. Javít a helyzeten, de nem segít, a lefekvés előtti zuhanyzás.

Persze sejtjük, hogy a bőrünkön rengeteg mikroorganizmust hurcolunk. Jókat és rosszakat egyaránt. Ezeket a mikrobákat magunkkal visszük az ágyba, még akkor is, ha lefekvés előtt fürdünk vagy zuhanyozunk. Az ágyneműben aztán - ahol a testünk melegével magunk segítjük hozzá őket - a mikroszkopikus létformák képesek elszaporodni.
A New York University School of Medicine mikrobiológusai szerint a következő dolgok találhatóak meg ágyunkban: “gombaspórák, baktériumok, állati szőr, pollen, homok, gyapjú és pamutszálak, nem is beszélve a testből származó izzadságról, ürülékről, vizeletről, nyálról, elhalt bőrsejtekről és a testünkre kent olajokról, krémekről". És akkor azokról még nem is beszéltünk, akik szeretnek enni is az ágyban, s élelmiszer maradványokkal osztják meg nyoszolyójukat, amit a különböző mikroorganizmusok hálásan fogadnak.
Aki azt gondolja, hogy nem érintett, hiszen rendszeresen takarít és mos, az bizony téved. Egy ember évente nagyjából 98,4 liter izzadságot termel az ágyban fekve. Ráadásul ezt a gravitációnak köszönhetően beisszák a párnák és a matracok.
Pontosan ezért szükséges minél rendszeresebben, nagyjából hetente, de maximum kéthetente kimosni az ágyneműket, hogy a baktériumtelepeket felszámoljuk. A matracot pedig rendszeresen szellőztetni kell. A paplanokat és párnákat a napra is kitehetjük, ahol az UV-sugárzás komoly fertőtlenítő hatást gyakorol.
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Kevesen tudják
  2017-07-27 20:37:58, csütörtök
 
 

Csipeszt tett a fülére pár percre, aztán ez a hihetetlen dolog történt a testével

Nem mindegy, hova tesszük a csipeszt, de figyeld csak, mi történik közben a testeddel!

Kevesen tudják, hogy a fülünk idegvégződései olyan reflexpontok, amik a központi idegrendszerhez kapcsolódnak." - tudjuk meg Helen Chin Liu reflexológustól.

A fülünknek 6 ilyen pontja van, amit a képen is láthatunk. Ezek a pontok mind különböző szervekhez, testrészekhez kapcsolódnak a testünkben. Ezért ezeknek a stimulálása segít az egész szervezetünk egészséges működésében. Elég egy ruhacsipeszt a megfelelő pontra helyezni pár percre, és szinte azonnal érezhetjük a jótékony hatását.

Az 1-es pont a háthoz és a vállakhoz kapcsolódik. Ha itt vannak fájdalmaink, elég erre a pontra helyezni a csipeszt napi pár percre.

A 2-es pont a szervekhez kapcsolódik. A csipesz használata ezen a helyen a belső szerveink egészségét segít fenntartani.

A 3-as pont az ízületek egészséges működésében segít, és csökkenti a fájdalmat ezeken a helyeken.

A 4-es pont stimulálása torokfájás esetén ajánlott.

Ha az emésztésünket szeretnénk javítani, akkor az 5-ös pontra kell helyeznünk a csipeszt.

A 6-os pont a fejhez és a szívhez kötődik.
Fönt van a fül karimáján a 6,ahol a fülbevaló ott az 1.a köztes részen, a hiányzó számok.
Forrás: blikkruzs.blikk.hu
► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK! HOZZÁSZÓLNI LENTEBB TUDSZ!
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Merj élni, meghalni bárki tud!
  2017-07-27 09:31:48, csütörtök
 
 
Egy 24 éves haldokló fiú üzenete a világnak

Mi számít ebben az életben? Mi végre vagyunk itt? Mi a fontossági sorrend? Van értelme, a létezésünknek? Sokan órákig gondolkodnak mély önvizsgálatban és keresik a válaszokat. De minden egy csapásra kitisztulhat, ha az ember tudja, hogy már tényleg nagyon kevés ideje maradt. Ez a fiú azzal szeretne értelmet adni az életének (ami talán már véget is ért), hogy másoknak üzen.

A thinkinghumanity.com osztotta meg a levelét ennek a haldokló fiúnak, akinek a tanácsai az életre vonatkozóan elég rádöbbentőek és szívbe markolóak.

"Még csak 24 vagyok, de most választottam ki az utolsó nyakkendőmet. Ezt fogom viselni néhány hónap múlva a temetésemen. Talán nem megy majd az öltönyömhöz, de mindenképp az alkalomhoz illő.

A rákot sajnos túl későn diagnosztizálták, a legkisebb esélyem se maradt a gyógyulásra. Nem is kecsegtettek vele. A legfontosabb, ami itt a halál torkában elért, a fel
ismerés. Az, hogy eddig tulajdonképpen úgy éltem, hogy semmi hatát nem gyakoroltam a világra. Úgy megyek el, hogy nem hagyok nyomot. Úgyhogy most a legfontosabb teendőm, hogy úgy hagyjam itt a világot, hogy az jobb legyen, mint előttem.

Korábban annyi mindenre szenteltem az időm, a figyelmem, sok fölösleges dologra is. Most, hogy alig maradt időm, rádöbbentem, mik fontosak igazán a létezésünkben. És ezeket most leírom nektek. Egészen önző októl vezérelve: hogy hatást gyakoroljak, hogy itt hagyjak valami maradandót, aminek értelme van.

Ne pazarold az időd olyan munkára és munkahelyre, ami nem okoz örömet! Annyira egyértelmű, hogy nem leszel sikeres egy olyan dologban, amit nem szeretsz. A türelem, a szenvedély, az odaadás valami iránt csak akkor jön magától, ha szereted, amivel foglalkozol. Talán ijesztő, de megéri váltani.

Baromság, hogy tartasz mások véleményétől! Ez a félelem legyengít és megbénít, ráadásul hiába való. Másokat nem változtathatsz meg, a véleményüket sem, csak a saját hozzáállásodat. Ahelyett, hogy elveszted önmagad, mert azon kattogsz, ki mit gondol, inkább légy, aki vagy! Talán páran majd hülyének néznek, de lesz, aki legendásnak gondol emiatt. És irigylésre méltónak.

Te irányítsd az életedet! Ne legyél a körülményeid áldozata. Igenis vállalj felelősséget minden tettedért és gondolatodért! Ha így teszel, korlátozni fogod a rossz szokásaidat és jobb emberré válsz.

Élj egészségesebben! Keress egy sportot, amiben örömöd leled. Ne halogass semmit. Azok a döntések/választások formálják és határozzák meg az életedet, amelyeket bátran meghoztál, és ne azok, amiket nem mertél.

Értékeld az embereket, akik körül vesznek. A családod és a barátaid a szeretet és erő kiapadhatatlan forrásai számodra. Becsüld meg őket és ne vedd magától értetődőnek!

Már nem vagyok haragos vagy szomorú, csupán sajnálom, hogy bizonyos dolgokat nem fogok látni megvalósulni a világban. Remélem és hiszem, hogy jobb lesz a világ, kívánom, hogy ezek a háborús helyzetek, mint Szíria is, oldódjanak meg.

Rengeteget foglalkozunk a testünkkel: hogy néz ki, mennyire szép és jó, integráltan kezeljük, holott ez csak egy doboz. Mit sem ér a belső tartalom nélkül! Lehet egészséges és vonzó tested, ha közben a belső dolgokat nem szépíted és építed legalább annyira. Tudással, szeretettel, nyitottsággal, önzetlenséggel. Mert ha a mag odabent nem ad semmit a világunknak, akkor lényegtelen, hogy a doboz, a test létezett-e valaha.

Hiszem, hogy mindenkinek van erre lehetősége, csak bátorság kérdése a megvalósítás. Lebeghetsz és sodródhatsz az élet óceánjában, miközben csak telnek veled a napok, vagy harcolhatsz azért, amiben hiszel és te írhatod az életed nagy történetét.

Hagyj jelet a világban. Ha van célod, ami értelmet ad, álmod, akkor menj felé, ne engedd el. Ez a hely, amit egyszer elhagyunk, egy gyönyörű játszótér, ahol minden lehetséges! Nem lehetünk itt örökre. Az életünk egy apró szikra ezen a csodálatos bolygón, ami hihetetlen sebességgel repül az univerzum végtelen sötétségébe. Élvezd az itt töltött időt, szenvedéllyel. Tedd fontossá. Tedd olyanná, ami számít, hogy itt voltál.

Köszönöm.

M."
Többi
Merj élni, meghalni bárki tud! - Frida Kahlo életrajza és borderline személyisége
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Hogyan hűtsük le a lakásunkat a hőségben?
  2017-07-26 20:27:48, szerda
 
  Hogyan hűtsük le a lakásunkat a hőségben?
Ha a lakásunkban nincs légkondicionáló berendezés, és nem is akarunk klímát beszereltetni, akkor is lehűthetjük a szobáinkat kánikulában.
Erre számos egyszerű, közismert módszer létezik, de ajánlunk olyat is, ami a meglévő - közkeletű - metódusok kombinálásából, illetve egy kis pluszötletből fakad.
Iszonyatos melegben a lakásunk hűtése fontos, hiszen ha nap közben otthon vagyunk, akkor el kell kerülnünk a hőgutát. De a munkába járóknak is lényeges, hogy éjjelente ki tudják pihenni magukat. Márpedig kánikula idején az éjszakai alvás is nehezen szokott menni. Néhány tippet összegyűjtöttünk most, ami segítheti a lakásunk légkondicionáló nélküli hűvösen tartását.
Mielőtt erre rátérnénk, a legfontosabb hangsúlyozni, hogy nagy melegben a megfelelő mennyiségű folyadék, és elsősorban víz fogyasztása ajánlatos, ez az egyik legfontosabb óvintézkedés, akárhol tartózkodunk: lakásban, utcán vagy a munkahelyünkön.

1. Sötétítsünk!

Engedjük le a redőnyt, a rolót és húzzuk be a függönyöket. Csukjuk be a spalettákat, ha régi házban lakunk. Természetesen az ablakokat is zárjuk be, hogy ne jöjjön be a meleg nap közben.Vagyis röviden: tegyünk meg mindent, hogy a napsugárzás a legkevésbé érje a lakásunkat, házunkat, és a kinti meleg ne jöjjön be. Ez a legdöntőbb, és legjobban ismert módszer, hosszan nem is magyaráznánk ennek a jelentőségét.

2. Éjszaka nyissunk ablakot!

Éjszaka lehűl a levegő, még kánikula idején is. Ilyenkor minden nagyobb nyílászárót, amennyire lehetséges, tartsunk nyitva. Pihenten ébredhetünk, ha a hűsebb éjjeleket kihasználjuk. A légmozgás elősegítésére ne csak a külső, hanem a belső nyílászárókat is hagyjuk nyitva, akár a konyhaajtót vagy a fürdőszobáét is.

3. Legyen légmozgás!

A redőnyök leengedésével, a függönyök behúzásával valójában nemcsak sötétítünk, hanem szigetelünk is. Télen a benti meleget óvjuk, nyáron a kintit próbáljuk távol tartani. A szigetelés azonban a légáramlás csökkentését is jelenti, ezért jó, ha van egy ventilátorunk, ami kellemes szellőt biztosít mindennek ellenére az otthonunkban. Ventilátor lehet a plafonon is, de a szobai ventilátorokat könnyebben áthelyezhetjük szükség esetén.
Minél nagyobb a lakás vagy a ház, annál nagyobb és különbözőbb ventilációs technikákra lehet szükség, így például a többszintes házakban fontos, hogy a magasabb szintekre az alsóbb, hűvösebb szobákból jusson fel a kellemesen hűs levegő. Ventilátor nélkül is elősegíthetjük a légmozgást: kora reggel, kereszthuzatot csinálva hűthetjük a lakást.

3. Kombináljuk a ventilátorunkat, csináljunk “házi légkondit"!

Ha valaki különböző okokból nem akar klímaberendezést, a legegyszerűbb eszközökkel készíthet magának házi légkondit. Ennek a lényege egy ventilátor, amelynek fuvallatát egy nagy fémtálnyi sózott jég fölé tereljük. (A só miatt a víz olvadási pontja alacsonyabbá válik - ami télen a jégmentesítésre jó, az nyáron a szuper hűtést segíti elő. A párolgó víz lehűti a környező levegőt, amit a ventilátor szétoszt a lakásban.
Egy bonyolultabb módszerrel a nem tele, hanem csak 80 százalékig töltött palackokba sós vizet fagyasztunk le. Azért nem töltjük tele őket, nehogy szétfagyjanak. Majd a sós vizes szuper hűtött palackokat szintén egy nagy fémtálnyi vízbe rakjuk, és ezt párologtatjuk és oszlatjuk szét ventilátorral a lakásban.

4. Csökkentsük a hő- és páraforrásokat!

Ne főzzünk, vagy ne sokat, együnk hideg ételeket. Ha lehet, akkor a kinti grillezést ajánlják a szakértők, illetve a mikrosütő használatát. Ne vegyünk meleg fürdőt, ami a lakást forró gőzzel tölti meg. Kapcsoljuk ki azokat az elektromos berendezéseket, számítógépeket, amely maguk is hőt termelnek, de nincs szükségünk éppen rájuk.

5. Tegyünk fehér textilt a bútorokra!

Nem csak lélektanilag hűt a fehér vászonnal borított bútor, hanem tényleg kevésbé szívja magába a meleget.
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Mit ne tegyünk?
  2017-07-26 09:36:08, szerda
 
 
FIGYELMEZTETÉST ADTAK A TELJES LAKOSSÁGNAK! HA ILYET TAPASZTAL A LAKÁSÁBAN MARADJON TÁVOL A VÍZVEZETÉKTŐL, AJTÓTÓL, ABLAKTÓL, NE HASZNÁLJA A CSAPOT, A ZUHANYZÓT, A FÜRDŐKÁDAT ÉS A VEZETÉKES TELEFONT!

Lakáson belül maradjunk távol a vízvezetékektől, ajtótól, ablakoktól, ne használjuk a vezetékes telefont, a kézmosót, a zuhanyzót, a fürdőkádat.

Ezt kell tenned, ha dörög, villámlik!Oszd meg kérlek, mert ÉLETET MENTHETSZ! Segítsük egymást egy megosztással! Köszönjük!

Magyarország - Senki sincs biztonságban, bárhol lecsaphat a villám! Aki azt hiszi, hogy csak viharban érheti tragédia, nagyon téved!

- Az estek 10 százalékában a villám verőfényes égbolt ellenére csap le, akár 15 kilométerrel arrébb lévő zivatarfelhőből - magyarázta Pártai Lucia, aki azt javasolja, vegyük komolyan az előrejelzéseket és zivataros időszakban húzódjunk biztonságba.

- Ellentétben más áramütéses balesetekkel, a villámcsapásnál az átfutási idő olyan rövid, hogy a testen akár 100 Amper is keresztülfuthat anélkül, hogy károsodást okozna.

A legfőbb veszély, hogy az izmok görcse miatt az életfontosságú funkciók leállnak. Erős áram hosszabb ideig tartó hatása rendszerint súlyos égési sebeket is okoz. Sajnos rengeteg a tévhit a villámcsapással kapcsolatban, íme a legfontosabb figyelmeztetések:

Mit tegyünk:

- Ha zivatarfelhőt veszünk észre a láthatáron, azonnal menjünk zárt épületbe

- Ugyanezt tegyük, ha a villám és a mennydörgés közt kevesebb mint 30 másodperc telik el

- Ha gépkocsi áll a rendelkezésünkre, használjuk Faraday kalitkaként (az ablakokat zárjuk be, ne érintsük meg a fémrészeket) ez nyújtja a legnagyobb védelmet

- Ha nincs lehetőségünk sehová sem elvonulni, guggoljunk le zárt lábakkal és térdekkel hogy csak egy ponton érintkezzünk a környezettel, lehetőség szerint 10-30 cm vastag szigetelőréteget téve a talpunk alá (ruha, esőköpeny, száraz kő).

Mit ne tegyünk?

- Kerüljük a kimagasló helyeket, például a hegycsúcsokat, hegygerinceket, vagy a szabad, sík területeket (villámhárítóként működnek)

- Kerüljük a nedves talajt, patakokat, vízeséseket és azonnal hagyjuk el a vízfelületeket (villámhárítók, rövidre zárási lehetőség).

- Csak akkor bújjunk mélyedésbe, ha az legalább 1,5 méter mély.

- Lakáson belül maradjunk távol a vízvezetékektől, ajtótól, ablakoktól, ne használjuk a vezetékes telefont, a kézmosót, a zuhanyzót, a fürdőkádat. Kapcsoljuk ki az összes elektromos készüléket, húzzuk ki a konnektorból és az antennacsatlakozóból a zsinórokat, és ezektől is maradjunk távol. Az utolsó, hallható villámcsapás után még várjunk 30 percet, és csak aztán folytassuk normál tevékenységünket.
Szponzorált linkek

Nem csak a testi épségünk, hanem a vagyontárgyaink is veszélyben lehetnek a zivataros időben.

Ha megfelelő biztsoítást kötünk, akkor a vihar okozta károk megtérhetnek, ám a legjobb megelőzni a bajt- magyarázta Olt Boglárka, a Generali Biztosító kommunikációs vezetője.

Kármegelőzési tippek vihar esetére

1. Győződjünk meg róla, hogy a nyílászárókat gondosan bezártuk. Ezzel megelőzhetjük, hogy a hirtelen feltámadt szél becsapja az ajtókat, ablakokat, kárt okozzon bennük, kitörje az üveget, illetve, hogy a nyitott ablakokon keresztül befolyjon a csapadék.

2. Áramtalanítsuk, és a konnektorból húzzuk is ki az elektromos készülékeket berendezéseket, hogy egy esetleges áramszünet ne tegye tönkre azokat.

3. Autónkkal ne parkoljunk fa alá, hiszen a letörő ágak komoly károkat okozhatnak gépjárművünkben.

4. Ne hagyjuk a kertben, a teraszon értékeinket.

5. A kerti bútorokat is összetörheti a viharos erejű szél, győződjünk meg arról, hogy védett helyre vittük őket.

6. Jégeső esetén gépkocsinkkal álljunk fedett helyre, garázsba!

7. Felhőszakadás esetén a mélygarázsban tartott autónk a lezúduló csapadékvíz okozta károknak is ki van téve, ha lehet, álljunk ki az utcára, ügyelve arra, hogy ne parkoljunk vele fa alá alá.

8. Ha út közben ér bennünket a vihar, fokozottan óvatosan vezessünk, hiszen a csúszós utak és a rossz látási viszonyok miatt gyakoribbak a balesetek.

9. A macskákat és a kisebb testű kutyákat vigyük be a házba. A nagyobb villámoktól és a mennydörgéstől megijedhetnek, és elkóborolhatnak.

10. Felhőszakadás, jégeső után ellenőrizzük, hogy károsodott-e valamely értéktárgyunk, ha igen, két munkanapon belül jelentsük azt be biztosítónknál.

11. A lakásban elektromos készüléket ne használjunk a vihar alatt, pl. hajszárítót, vezetékes telefont.

Bár a hétvégén kevesebb zivatarra lehet számítani, még nincs vége a villámveszélynek.

- Ma még folytatódik a zivataros idő, holnap egyre kevesebb villámlás várható- mondta Pártai Lucia - A hétvégén átmenetileg hűvösebb, de szárazabb lesz az idő, jövő héttől azonban ismét zivataros időszak következik.

Oszd meg kérlek, mert ÉLETET MENTHETSZ! Segítsük egymást egy megosztással! Köszönjük!

WRITER
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Tallóztam
  2017-07-24 13:12:36, hétfő
 
  A SZÖG /tanmese/
A gyülekezet új gyülekezeti termet épített. Amikor az épület elkészült, az emberek a csodájára jártak. Egy szög a tető faszerkezetében hallotta az embereket, ahogy dicsérték az épületet.
Dicsérték a tervezést, az építést, dicsérték a falakat, a festést, az ajtót, az ablakokat, a cserepet, a díszítést, a kertet, a kerítést, mindent, csak éppen a szöget nem. Rosszul esett neki, hogy senki sem vett róla tudomást, és senki nem dicsérte őt.
Először szomorú lett, aztán idővel irigy és haragos is.
- Ha ennyire jelentéktelen vagyok, akkor nyilván senkinek sem fogok hiányozni, ha én most elmegyek innen világgá - így gondolkodott magában.
Azzal a szög elengedte a lécet és a gerendát, legurult a tetőről, és beleesett a sárba.
Azon az éjszakán nagy vihar volt, fújt a szél, és esett az eső, egyre csak zuhogott.
Az eleresztett léc a rajta lévő cserepekkel együtt lecsúszott a tetőn, és a lyukon befolyt az esővíz.
A víz lecsorgott az új falon, a festés lemállott, a vakolat nagy darabon lehullott.
A szőnyeg átázott, és foltos lett, a szép tölgyparketta pedig felpúposodott.
Az eső a szószéket is elérte, és így a rajta lévő nagy Biblia is tönkrement.
S mindez azért, mert az az egy kis szög kiesett.
És mi történt a szöggel? Amíg a gerendában volt, hasznos munkát végzett, tartotta a lécet és a cserepeket, a cserepek pedig eltakarták, védték a tűző naptól, az esőtől és a széltől.
De most csupaszon, haszontalanul feküdt a sárban, esett rá az eső, és ette a rozsda.
Mindannyian fontos tagjai vagyunk Krisztus egyházának. Ha esetleg néha nem így érezzük, és kísértetünk saját bűnös kívánságainktól, akkor Istenhez fordulva álljunk ellen a Gonosznak, és lássuk meg, hogy jelenlétünk és munkánk a gyülekezetben nem mellékes, hiányunkat az Úr látja, és az a közösségben is érezhető.
Ha nem veszünk részt, nem vagyunk ott az istentiszteleten, az alkalmakon, a gyülekezeti szolgálatban, Krisztus teste kárt szenved. Isten tervének mindannyian fontos részei vagyunk!
,,Levetvén azért minden gonoszságot, minden álnokságot, képmutatást, irigykedést, és minden rágalmazást. Mint most született csecsemők, a tiszta, hamisítatlan tej után vágyakozzatok, hogy azon növekedjetek; Mivelhogy ízleltétek, hogy jóságos az Úr.
Akihez járulván, mint élő, az emberektől ugyan megvetett, de Istennél választott, becses kőhöz, ti magatok is, mint élő kövek épüljetek fel lelki házzá, szent papsággá, hogy lelki áldozatokkal áldozzatok, amelyek kedvesek Istennek a Jézus Krisztus által." (1Pt 2,1-5)
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Íme, a legokosabb kutyafajták!
  2017-07-24 12:46:09, hétfő
 
 
Íme, a legokosabb kutyafajták!

Nincs egyszerű módja annak, amikor tudósok a kutyák intelligenciáját értékelik, most azonban mégis kísérletet tettek rá. A nyertes a border collie lett.

Bár nincs könnyű módszere annak, hogy a kutyafajtákat az intelligencia szintjük szerint értékeljük, a pszichológusok most mégis tettek rá egy kísérletet.

A legokosabb ebeket keresték

és egy speciális teszt segítségével próbáltak segítséget adni a leendő tulajdonosoknak a fajtaválasztáshoz. Stanley Coren pszichológus a kilencvenes években jegyzett tanulmányában megkülönbözteti az adaptív-, a munka- és az ösztönös intelligenciát.

A teszteken a border collie bizonyult a legintelligensebb kutyafajtának


Ezekben mérte az alkalmazkodás, a teherbírás és a veleszületett tehetség képességét az egyes kutyafajtáknál.

Később ezeket a kategóriákat bővítette tovább a térbeli-, a kinesztetikus és az interperszonális intelligencia fogalmával.

Utóbbiakkal a tájékozódást, a mozgással összefüggő tulajdonságokat, valamint az egyének közötti kommunikációt vizsgálta.
Mindig vannak kivételek

Frans de Waal az állatok viselkedését kutatja és állítja, hogy mi, emberek, hajlamosak vagyunk az állati intelligenciát korlátozottként aposztrofálni és helytelenül megítélni. Emellett bizonyítottan nagy az esélye a helytelen kísérleteknek, melyek így fals eredményeket hoznak.

Előkelő helyezést ért el a német juhász is

Közben a Yale és a Duke világhírű egyetemek falain belül és szerte a világ laborjaiban vizsgálják ezt a kérdést. Mára már adatok is a rendelkezésünkre állnak, legalábbis egy vizsgálati tekintetben biztosan: ez a munka intelligencia kérdése. Stanley Coren új könyvében, amely a Kutyák intelligenciája (The intelligence of Dogs) címet viseli, egy hosszadalmas felmérés eredményeit boncolgatja.

Gazdájára figyelő uszkár. Ez a fajta lett a második helyezett

Ebben összesen 199 bírót kérdezett meg, akik kutyák engedelmességi vizsgáit bonyolították le.

A válaszok figyelemre méltóak és ellentmondásoktól mentesek. Ugyanakkor megjegyezte, hogy sok bíró hangsúlyozta, hogy kivételek akadtak minden fajtánál. Valamint, hogy rengeteg múlik az ebek kiképzésén is.
A legjobbak sora

A szorgalmas kutatások végül megállapították a legokosabb munkakutyák listáját - írja Business Insider. Ez azoknak az állatoknak a rangsora, amelyek képesek egy-egy új parancsot kevesebb, mint öt másodperc alatt megtanulni és engedelmeskednek, illetve szót fogadnak az idő legalább 95 százalékában.

Dobermann kölyökkutya. Ez a fajta is az első tíz legintelligensebb kutya között szerepel

Eszerint a listát egyértelműen a border collie vezeti,

őt az uszkár, a német juhászkutya, a golden retriever, a dobermann, a shetlandi juhászkutya, a labrador retriever, a papillon, a rottweiler és az ausztráliai pásztorkutya követi.
A túl okos vadász

De itt jönnek a kivételek. Coren könyvében beszámol például egy trénerről, aki számos engedelmességi versenyt nyert Staffordshire bull terrier fajtájú kutyájával. Holott ez a faj nem is szerepel a most összeállított ,,legjobbak" listáján. Az intelligenciamérés egyik másik módszerét alkalmazva Coren bemutatja egy vadkacsavadász retriever történetét is, aki bizonyos szempontból túl okosnak bizonyult a versenyeken.

Staffordshire bull terrier. Egyed szinten kivételesen intelligens lehet

,,Annyira okos és figyelmes volt, ahogy olvasott minden egyes mozdulatomból, még az apró fejfordításokból és abból is, hogy merre nézek, miközben kerestem, leste a parancsaimat" - írta. - ,,Ez viszont nagyon nehézzé tette a versenyzést az engedelmesség próbákon, mivel például csupán ha egy pillantást vetettem az akadálypályák irányába, ő azt már parancsként értelmezte, és futott is ugrani. Ám hiába volt a gyakorlat tökéletesen szép, mégis kizártak minket ebben a versenyszámban."
Afgán agarak, mint a macskák?

Frans de Waal az állatok viselkedésének kutatója közben egyértelműen megnevezte a kedvenc kutyafajtáját. Az ,,Elég okosak vagyunk-e ahhoz, hogy tudjuk, menyire okosak az állatok?" című könyvében például a lista 141. helyezettjét, az afgán agarat vette védelmébe.

Van, aki védelmébe veszi az afgán agárt

Ahogy fogalmazott, ez a kutyafajta nem túl intelligens, hanem inkább a függetlenség híve,

makacs és nem hajlandó teljesíteni a parancsokat. És ezt nézhetjük egy másik szemszögből is.
,,Afgánok" - írta a könyvben. - ,,Talán inkább olyanok, mint a macskák. Senkinek sem a lekötelezettjei."
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
7 okos módja a gyereknevelésnek
  2017-07-24 08:31:17, hétfő
 
 
7 okos módja a gyereknevelésnek - tanuljunk a zsidó kultúrából!

A zsidó szülők imádják a gyerekeiket! A szeretet, amellyel a csemetéiket nevelik, határtalan. Egyetlen nemzet sem rendelkezik ilyen magas szintű gyereknevelési kultúrával, mint amilyen a zsidóké.

zsido-csalad

Természetesen, a pszichológusok ezekben a módszerekben is találnának hátrányokat, bár mindenképp az előnyére szolgál, hogy a zsidó gyerekek sosem szűkölködnek a család szeretetében és figyelmében.

1. Sose értékeld alul a gyereked! Egy zsidó anyuka nem mondja azt a gyerekének, hogy rossz. Ő inkább így dorgálná meg: ,,egy ilyen jó gyerek, mint te, hogy tudott ekkora csínyt tenni?" A gyereknek nincsenek hiányosságai, és nem is szabad lennie - ez vezérli a zsidó szülőt a gyereknevelésben, és bár lehet, hogy ő tud róluk, sosem teszi nyilvánvalóvá azokat.

2. Biztosíts a gyereknek egészséges szabadságot. A zsidó gyereknevelés két ellentétes pillérre épül: a gyerek szabadságára és a szigorú szabályokra. A zsidó szülők nem fognak kiakadni amiatt, hogy a gyerek a drága parfümöt a macskára önti, vagy hogy összefirkálja a falat az anyuka legdrágább rúzsával! Ők inkább abból csinálnak perpatvart, ha a kicsik pimaszkodnak és szemtelenkednek a náluknál idősebbekkel.

3. Dicsérd meg a gyereket, bármilyen alkalomból! Egy anya mindig büszke a gyerekére. A dicséret pedig már a létezésének első napján elkezdődik. A zsidó anya a legapróbb sikerekre is felfigyel, és szétkürtöli a családban, ha a csemetéje krikszkrakszolt egy pálcikaembert a papírra, vagy kiejtett egy új szótagot. A lényeg: a gyereknek tudnia kell, hogy ügyes. Ez ösztönzi őt a további jóra.

4. A szülő felelős a gyereke viselkedéséért! A zsidó szülők szentül hiszik, hogy minden véletlenül kiejtett szó és minden meggondolatlan cselekedet a gyerek előtt visszafordíthatatlan következményekkel járhat. Éppen ezért, a szülő kiváló példakép a gyerek számára, és maximálisan felelős a tetteiért.

5. A kölcsönös szeretet és a tisztelet a gyermek pszichés egészségének a kulcsa. A zsidó hagyományok szerint, a család alapja a férj és a feleség - az apa és az anya. Ezért már kiskoruktól fogva arra nevelik a gyereket, hogy az apa elsősorban az anyára figyel, és fordítva. Ha a gyerek látja, hogy a szülők szeretik és tisztelik egymást, biztonságban érzi magát. Az ilyen viselkedés pedig példaértékű a gyerek számára, amit ő is továbbvisz a saját családjába.

6. Tanulj meg szülőnek lenni! A szülői mesterség addig tanulható, míg az első gyerek megszületik. A lány amikor férjhez megy, már készen áll az anyaságra. A legfontosabb karrier számára a ház és a család. Ha startból úgy állsz hozzá a gyerekvállaláshoz, mint teherhez, az olyan is lesz! Izraelben például iskolákban tanítják az apa- és anyaságot, hogy sikeres, boldog gyerekek kerüljenek ki a családokból!

7. Tanítsd meg a gyereket arra, hogy jól szervezze meg az idejét. A zsidó gyerekeknek fogalmuk sincs, mit jelent a lustálkodás vagy unatkozás! Már kiskoruk óta ahhoz szoktatják őket, hogy elfoglaltak legyenek. Ez számukra a legtermészetesebb életforma.
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Azt hiszed
  2017-07-24 07:34:35, hétfő
 
  Azt hiszed, a cukor a legnagyobb ellenséged? Ez a négy dolog például nagyobb gondot jelent a testsúlyod megtartásáért, vagy esetleg a fogyásért folytatott heroikus küzdelemben.

Az üdítők és az alkoholos italok (még a sör is az - mondjuk a bort az úgy nevezett tudósok kifejezetten ajánlják) bővelkednek kalóriákban, plusz még az étvágyat is fokozzák. Helyette a házi elkészítésű limonádészerű víz viszont egészen jó ötletnek tűnik, persze ne púpozott kanál cukrot tolj azért bele.

Nagyon egyszerű dolog következik: ne (farkas)éhesen menj vásárolni. A pszichológiája tök egyszerű: ha nem vagy éhes, nem vásárolsz összevissza mindent, amit elsőre megkívánsz, és ami jó eséllyel tök egészségtelen.

Ne egyél tévézés közben, mert ha van valami, ami leköti a figyelmedet, akkor észre sem veszed, hogy mit és mennyit eszel. Ezt amúgy étkezési amnéziának hívják bizonyos körökben, és a jó hír az, hogy gyógyítható: ne egyél tévézés közben, vagy ha kevésbé drasztikus akarsz lenni magaddal, akkor kalóriaszegény rágcsálnivalókkal barátkozz.

És hát az adagok. Ha teheted, mérd ki az ételt (az étrendednek megfelelően), met az éttermek adagjai gyakran jóval meghaladják a szükséges mennyiséget. Ha nem tudsz méricskélni, hagyd abba akkor a kajálást, amikor úgy érzed, hogy "uhh, ezt az egy falatot még megeszem".
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Naponta
  2017-07-20 16:47:53, csütörtök
 
 
Amikor a mozgásszervi rendszer megbetegszik, az kellemetlen fájdalmakkal jár együtt. Ilyen betegség lehet az isiász, az izomfájdalom, az artózis, a reuma vagy éppen a köszvény. Ezekre a problémákra lehet ugyan gyógyszert szedni, de nem nagyon érdemes, hiszen sok olyan gyógynövény éldegél a természetben, amelyek kiválóan tudják orvosolni ezeket a problémákat vagy csillapítani a fájdalmakat.

A csalán egy kiváló gyulladáscsökkentő gyógynövény, amely hatásosan csillapítja a reuma okozta kellemetlen tüneteket. Vágjon apróra csalánhajtást, majd egy teáskanálnyit öntsön fel 2 deciliternyi forró vízzel. Hagyja állni húsz percig, majd szűrje le. Naponta több csészényit is elfogyaszthat belőle.

A borsmentaolaj is gyulladásgátló hatásokkal rendelkezik. Ha fájdalmat érez valamelyik végtagjában, akkor dörzsöljön a fájó testrészbe borsmentaolajat vagy készítsen belőle borogatást.

Az ördögkarom nemcsak gyulladást csökkent, de fájdalmat is csillapít. Akinek sok kellemetlenséget okoz a reumája, bátran próbálja ki, mert hamarosan jelentős enyhülést fog tapasztalni. Vágjon fel apró darabokra egy evőkanálnyi ördögkaromgyökeret, majd öntsön a gyógynövényre 3 deciliternyi forró vizet. Hagyja így állni legalább 8-10 órán keresztül, majd szűrje le, és ossza el három egyenlő részre. Reggel, délben és este igyon a teából egy-egy adagot, lehetőleg étkezés előtt.

A tormagyökér nemcsak influenzás időszakban és megfázáskor hatásos, hanem az izomfájdalmakat is lecsökkenti, megszünteti. Reszeljen le két evőkanálnyi tormagyökeret. rakja a lereszelt tormát egy gézdarabra, majd helyezze azt a fájó testrészre. Hagyja rajta 5-10 percig. Naponta több alkalommal is megismételheti ezt a kezelést.

A kámfor jelentős mértékben képes enyhíteni a fájdalmat, különösen reuma esetén lehet hatásos. Ön is készíthet házilag egy fájdalomcsillapító ,,csodaszérumot", nem kell rögtön minden kisebb fájdalom esetén a patikába rohanni. Egy kis üvegcsébe cseppentsen 5 csepp kámforoldatot, 20 csepp árnikatinktúrát és 70 csepp csalántinktúrát. Rázza fel alaposan az üveget, majd dörzsöljön belőle egy keveset a fájó testrészbe. Naponta akár több alkalommal is kezelheti ezzel a keverékkel a fájó ízületeket.

A mustár, pontosabban az őrölt mustármag nemcsak a reumás panaszokat enyhíti, hanem az artózisban szenvedő betegek életét is megkönnyítheti. Daráljon le 3 evőkanálnyi mustármagot, majd keverjen hozzá annyi meleg vizet, hogy egy jól kenhető masszát kapjon. Ezzel a péppel kenje be a kezelendő testrészt, majd hagyja rajta egy negyedórán keresztül. Naponta háromszor is megismételheti ezt a procedúrát.

Forrás: http://gyogyszernelkul.com
Link
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
     1/92 oldal   Bejegyzések száma: 910 
2017.06 2017. Július 2017.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 210 db bejegyzés
e év: 1622 db bejegyzés
Összes: 38489 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1085
  • e Hét: 35253
  • e Hónap: 189626
  • e Év: 1124756
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.