Belépés
tundihugi.blog.xfree.hu
Mindig mosolyogj!!!! Hornyák Tünde
1981.12.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 67 
Főzelékek:
  2011-06-25 22:47:37, szombat
 
  A főzelékfélék elkészítése igen változatos lehet. Azokat a főzelékféléket, amelyeket nem hámoztunk meg, sokkal nagyobb gonddal mossuk. Ilyenek a saláta, spenót, zöldbab, petrezselyemzöldje, sóska, kelkáposzta stb. ezeket nagyon bő vízben sok lében mossuk meg, hogy homok, föld piszok ne maradjon rajta. Legjobb a csap alatt vízsugárral mosni. Áztatni azonban nem szabad, mert értékes tápanyagokat oldunk ki belőle. A hámozott zöldségféléket nem darabolva, hanem egészben hagyva mossuk és azután daraboljuk fel.
A főzelékek előfőzésénél is fontos tudnivaló, hogy forrázással értékes tápanyagokat veszít a zöldség /ásványi sók, vitaminok/, ezért mindig sós vízzel forrázzuk,, vagy főzzük ezeket, mert a sós víz nagyban csökkenti a tápanyagok kioldását.
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Levesek:
  2011-06-25 22:47:16, szombat
 
  A fő étkezéseinket általában levessel kezdjük. A leves tápláló anyagain kivül még élettani szempontból is jelentős. A gyomorban tágító hatást vált ki, gazdag ízanyagai az étvágyat fokozzák és az emésztést elősegíthetik.
Jó leves főzni nem egyszerű dolog, még akkor sem, ha nagyon egyszerűnek látszik. A leves kellő sűrűségét, simaságát és fűszerezését eltalálni, fejlett ízlést kíván. A levest rendszeresen többféle ízanyagokkal fűszerezzük: só, hagyma, paprika, bors, ecet, cukor, zöldpetrezselyem, zellerlevél, tejföl.stb. A helytelenül alkalmazott fűszerezés elrontja a leves jellegét. pl. egy túlédesített paradicsomleves.A leveseknél egy személyre 2-3 dl vizet számítunk. Ha főzés közben a vízből sok elapad, a szükséges mennyiséget főzéskor pótoljuk. a levesfőzés főszabálya, hogy lassan, kellő ideig főzzük. A levesnek a rántás hozzáadása után 15-20 percig főnie kell, mert különben erősen kiérzik a rántás íze. Ha a rántást már hozzáadtuk a leveshez, csendesen, félig lefedve főzzük, mert különben hamar kifut és ilyenkor a legértékesebb anyagok vesznek el. A levesbetétet, galuskát, cérnametéltet, mindig tálalás előtt pár perccel főzzük a levesbe, mert a tészta elázik. habverővel szép simára kavarjuk. Minden esetben sózzuk az ételeket, mert azt tartják általában, hogyha valami sótlan, könnyű utána sózni. Ez azonban nem áll mindenfajta ételre. Levest, főzeléket, mártást könnyű utána sózni, de egy rántott halat
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Főzőiskola 2.
  2011-06-25 22:46:43, szombat
 
  Az ételkészítés alapjai:

Az ételek sűrítése: ételeinket általában liszttel sűrítjük, amit többféle módon alkalmazhatunk.

Rántás készítés

zsír, olaj, vagy vaj és liszt keveréke. A zsír, olajat, vagy vajat megforrósítjuk, hozzáadjuk a lisztet és együtt forrósítva, gyakori kavargatással a rántást megpirítjuk. A pirítással nyers izét a liszt elveszti karamellizálodik, az íze megváltozik, az ételeknek jellegzetes ízt és színt ad. A forró rántást hideg vízzel, a hideg rántást meleg vízzel engedjük fel. A vizet fokozatosan adjuk hozzá és állandóan kavargatjuk, hogy csomós ne legyen. A rántás készítésének többféle fokozata van, mely függ az ételek fajtájától és az ízléstől.

Világos színű, fehér rántás

A lisztet a zsírral, olajjal, vagy vajjal csak addig forrósítjuk, amíg a liszt sárgás színét elveszti és átfehéredik. Ilyen rántást készíthetünk a fehér mártásoknak /besamelmártás/, és a krém leveseknek.

Zsemle színű rántás

Ennél a lisztet kisebb mértékben pirítjuk meg és az ételek izét a keletkező pörzsanyag már befolyásolja. Ezt a leveseknél, főzelékeknél, paradicsomos ételeknél, legtöbb mártásnál általánosan használjuk.

Barna mártás

A lisztet sötét zsemle színűre, barnára pirítjuk. Ez a rántás az ételeknek már jellegzetes ízt ad és a színét is megbarnítja. Egyes rántott levesekhez, hagyma mártáshoz készítjük. A rántásban cukrot is szoktak pirítani, amellyel a színét az ételeknek barnítjuk és a rántás karamell izét fokozzuk. A barna rántástól - ha túl van pirítva a cukorral - az étel keserű ízű lesz.
A rántás lehet híg, zsírosabb és sűrűbb, kevésbé zsíros. Készíthetünk rántást zsír nélkül is, szárazon. Ilyenkor a lisztet zsiradék nélkül pirítjuk, kihűtjük és azután engedjük fel hideg vízzel. Az ételekhez megszűrve adjuk. A zsiradékot külön adjuk az ételbe. A rántáshoz sok esetben fűszereket is adunk. Ilyenek a hagyma, paprika, zöldpetrezselyem, fokhagyma. A fűszerekkel a rántást már nem sokáig piríthatjuk, mert megégnek és kellemes ízüket elvesztik.


Habarás

A habarás a liszt és a víz keveréke. A vizet tejjel, tejföllel egészíthetjük ki. A habarás készítésénél úgy járjunk el, hogy egy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk fokozatosan a vizet, tejet, vagy tejfölt és leves szűrőn átszűrve adjuk az ételekhez. A habarás ne legyen sűrű, mert különben a levesben apró galuskák keletkeznek. A habarással az ételeket csak egyszer főzzük fel, ezért a főzés végén adjuk az ételekhez.


Lehintés liszttel:

Az olajon, vagy vajon párolt anyagokat, zöldségeket, pörkölt ételeket, liszt szórással sűrítjük. Ha az anyag az olajban, vagy a vajban egészen lesült, akkor hintjük meg liszttel. Összekeverjük, kis ideig tovább sütjük a liszttel, felengedjük és forraljuk.

Sűrítés tojássárgájával

Finom habarásnak is nevezzük.
A tojás sárgákat kész ételekhez adjuk olyan formán, hogy előbb elkeverjük tejszínnel, vagy vízzel, egy keveset a forró ételből hozzáadunk, majd a többi anyaghoz öntjük. A tojássárgájával az ételeket tovább már nem főzzük. Krém leveseket, zöldség-, gyümölcs-, becsinált leveseket sűrítjük tojássárgájával.


Tejföl-hozzáadás

A magyar konyha jellegét erősen kidomborítja a tejföllel való ízesítés. Ez ételeinket táplálóbbá, ízletesebbé, sűrűbbé teszi. Mindig az ételek befejezésekor adjuk a tejfölt a készítményekhez. A tejföllel az ételeket már nem főzzük, esetleg eges ételeknél egyet forraljuk, Leveseknél, főzelékeknél a tálaló tálba helyezzük a tejfölt és az ételek tetejét locsoljuk meg vele. A tejfölözéssel azonban ne menjünk túlzásba, mert az ételek eredeti ízének rovására megy. A gondos főzés hiányát tejföllel nem pótolhatjuk.

Vaj-hozzáadás

a készételek dúsítására használjuk. Abból áll, hogy apróra vágott vajdarabkákat a készételek tetejére helyezzük, vagy azokkal elkeverjük. A nyers vaj illata és íze az ételeket igen Kellemessé teszi. Nem kell több belőle , mint személyenként 1/2 deka.


Sózás

Az ételek legfőbb ízesítő anyag a só, amelyre a szervezetünknek nagy szüksége is van. Mindig óvatosan utánasózással már nem javíthatunk fel, ha az sütés előtt nem állott sóban. Így az ételeket kellő időben kell megsózni, amint az megkívánja, de az elsózástól óvakodjunk.

írok ide egy táblázatot mert néha találkozni ilyen mértékegységekkel is:

liszt 1 csapott evőkanál= kb. 1 dkg
liszt 1 pupos evőkanál=kb. 2 dkg
liszt 1/2 liter=kb. 35 dkg
cukor 1 csapott evőkanál= kb.1 dkg
cukor 1 pupozott evőkanál=kb. 2 dkg
kockacukor 4 kocka= kb.2 dkg
só 1 csapott kávéskanál=kb. 1 dkg
zsír 1 diónyi =kb.2 dkg


 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Öt dolog, amit a nők utálnak
  2010-08-20 23:07:31, péntek
 
  1. Ne legyünk túl óvatosak

Az olyan szövegek, mint "megengeded, hogy..." NEM izgatóak. Igazából hangulatgyilkosnak lehetne csak nevezni. A jó szerető tudja azt, hogyan kell tudatni partnerével, hogy mi lesz a következő lépés és fel tudja készíteni rá anélkül, hogy bármilyen kérdést feltenne. Néha csak elég egy "vetkőztető" nézést elővenni, vagy egy provokatív érintéssel tudtára adni a másik félnek, hogy megvan a hangulat az intim együttléthez.2. "Mechanikus" szex

A legtöbb nő egyetért abban, hogy a szenvedély nélküli szex egyszerűen unalmas, még időtöltésnek is csak ideig-óráig, és nagy szükség esetén megfelelő. Senki nem akarja, hogy "guminővé" fokozódjon le (persze, mint minden alól, itt is találunk kivételt). Nem arról van szó, hogy az együttlét minden alkalommal legyen orbitálisan jó, csak ne feledkezzünk meg arról, hogy minden nő szeretné, ha valóban nőként kezelnék az ágyban is, és elvár némi érzékenységet - ne csak szex, hanem szeretkezés legyen az együttlétből.

3. Monotónia

Ha a barátnő vagy a feleség már ismeri a férfi minden egyes mozdulatát és "trükkjét" - akkor igen nagy pácban vagyunk. Persze, pánikra akkor sincs még ok, néha a hangulat feldobásához elegendő egy sima helyszínváltás is. Próbáljuk ki az intim együttlétet a fürdőszobában, a konyhában, az autóban vagy éppen a természet lágy ölén (persze csak úgy, hogy nézők ne legyenek) - a lehetőségek száma végtelen. Használjuk a képzelőerőnket!

4. Nyögdécselés és beszélgetés

Ha a partner túl hangos az együttlét közben, az legalább annyira idegesítő a nők számára, mintha valaki halálos csendben "teljesít". Itt óvatosan kell eljárni, érdemes időt fordítani az arany középút megtalálására - vagyis az érzéseinket minden további nélkül kifejezésre juttathatjuk, de csak a kedvesünk, nem pedig az összes alsó és felső szomszédunk számára. Próbáljuk ne mindig ugyanazt mondogatni közben, ha dicsérni akarjuk a másikat; ha az ágybéli teljesítményét akarjuk elismerő szavakkal illetni, akkor sem kell mindig ugyanazon kifejezésekhez ragaszkodni.5. A kísérletezésre való hajlam teljes hiánya

Ha hosszútávú kapcsolatban élünk, ne féljünk új dolgokat kipróbálni. A szex egy idő után unalmassá is válhat, ami ellen viszont nagyon sokat tehetünk. Kezdve attól, hogy különböző pózokat próbálunk ki, egészen addig, hogy különböző szerepjátékokkal engedjük szabadjára fantáziánkat. Bármi megengedett mindaddig, amíg mindkét fél örömét leli benne. Ezeket a fantáziáinkat nyugodtan megbeszélhetjük partnerünkkel egy pohár bor mellett, és meglepődve tapasztalhatjuk majd, hogy milyen gyorsan valósággá válhatnak.

A fentiek egy "nagyjából" irányt kívántak bemutatni arra, hogy miképpen lehet a szexuális életünkön javítani. Ami biztos, az az, hogy a nők nem a Casanovát keresik minden férfiban, csupán azt várják el - joggal -, hogy ne sajnáljanak időt és energiát fordítani arra, hogy a kapcsolat megfelelően működjön. Az "unalmas" ellentétje az izgalmas, így ha időről időre megpróbáljuk valamivel meglepni partnerünket, biztos, hogy nem fullad unalomba a kapcsolatunk.
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
A hisztis gyerek
  2010-07-14 21:49:49, szerda
 
  A hisztis gyerek és a szülői felelősség

A gyermek lehet eleven(,) vagy nyugodt természet, akármilyen is, aranyosnak tartjuk. Az azonban már nem annyira aranyos, ha a földhöz veri magát, ráadásul nyilvános helyen, emberek között. Ezzel a problémával nem is olyan egyszerű elbánni. Felvetődik a kérdés, kit is kell okolni ilyenkor, a gyermeket vagy a szülőket? Létezik-e hisztisnek született gyermek, vagy a szülők, illetve a környezete ösztönzi a kicsit erre a viselkedésre? A kérdésre adott válasz egyáltalán nem mindegy, hisz az egyiket úgymond lehet orvosolni, de a másikra megoldást találni lehetetlen.A hiszti nem egyenlő a daccal. Igaz, hogy a dackorszak ideje a hisztizés kezdete, de az anyától való függetlenedés, a világgal való megismerkedés igénye egy természetes folyamat a fejlődésben. Az egyszerű hisztit mégsem szabad összekeverni a daccal, hiszen a hétköznapi hisztizés nem más, mint fiziológiai reakció, amit valamiféle hiány vált ki, legyen ez a vércukorszint leesése, vagy akár folyadékhiány. Ha a gyermek sok édeset eszik vagy iszik egyszerre, akkor a szervezetébe nagy adag cukor jut, majd egy idő után hirtelen zuhanásnak indul ez a szint, és ez hangulatváltozáshoz vezet. Tehát a hiszti nem gyermekkori sajátosság, hiszen ha felnőttel történik mindez, akkor is hangulatváltozás lép fel, csak ilyen korban már nem bömbölést és a földön való hempergést vált ki.3 éves kor környékén a gyermek akaratlagos cselekvései nagymértékű fejlődésnek indulnak, elkezd úgymond kinyílni a világ felé, meg akar mindent fogni és kóstolni. A szülőknek pedig szokatlan az új tevékenység, ezért vagy nem akarják, vagy nem tudják ezt megszokni, és a tiltás lesz az elsődleges eszköz, amivel felelnek a gyermek tetteire. Mikor a gyermek korlátozva érzi magát, fellép a saját érdekében, mert nem tudja, miért nem teheti azt, amit akar. A szülői ,,nem" pedig csak olaj a tűzre, mivel a kicsi eltanulja ezt a magatartást, és ő is nemet fog mondani minden kérésre, és persze a tiltásra is. A gyermeknek igazi megrázkódást okoz a visszautasítás, ezért lesz dacos, és veszti el a kapcsolatot a külső világgal. Így adja a szülő tudtára, hogy nem érti, mi történik.

A kommunikáció igen fontos szerepet tölt be a gyermeki dac megszületésében. Ha a szülő és a gyermek között nem megfelelőképpen folyik a kommunikáció, akkor a kicsit az akaratában szintén csak korlátozza a szülő. Nem szabad úgy beszélni róla, mintha ott sem lenne, vagy mintha nem lenne megfelelő partner a beszélgetésben. Ezzel félelmet kelt a felnőtt a gyerekben, nem kap elegendő figyelmet, és magányosnak kezdi érezni magát. Ilyenkor nem meglepő, ha elvonul, babrál dolgokkal, vagy olyat tesz, amit nem szabadna, csak hogy a figyelmet magára terelje.Érdemes belátni, hogy eredendően hisztis gyerek nincs, ez nem genetikai kérdés, hanem fiziológiai okok felelősek a hisztiért. Megfelelő odafigyeléssel kezelhető, akár el is kerülhető a hisztizés. A dacot pedig a szülő tanítja meg a gyereknek a tiltással, és a ,,nem" használatával. Érdemes helyette elmondani neki, milyen következménnyel jár például, ha nem vigyáz a mászókán, vagy ha figyelmetlenül rohangál, mintsem megtiltani azt neki. Nem elegendő csupán annyit ismételni mindig, hogy ,,Nem szabad!"
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
8 dolog, amit a férfiak utálna
  2010-07-14 21:46:09, szerda
 
  8 dolog, amit a férfiak utálnak az ágyban

1. Szex közben vannak olyan nők, akik nem csinálnak semmit - szerepük az együttlét során abban merül ki, hogy fekszenek, és azt várják, hogy a másik örömet szerezzen nekik. Valószínűleg ez a legrosszabb dolog, amit egy nő tehet - a férfiak utálják ezt. Némi mozgást időnként nem árt belevinni a dologba még akkor is, ha az adott pozícióban a férfi van felül. Mutassuk ki azt, hogy mi is legalább annyira akarunk szexelni a partnerünkkel, mint ő velünk. Ha a nő csak fekszik ott, mint egy fadarab, akkor a partner, ha fontos neki, hogy örömet szerezzen a másiknak, minden további nélkül leblokkolhat, és akkor lőttek az örömteli együttlétnek.2. Majdnem minden nő egyetért abban, hogy jóleső érzéssel tölti el, ha partnere csókokkal halmozza el. Ugyanez igaz a férfiakra is, ők is szeretik, ha egy nő csókolgatja őket a testük bármely - de lehetőleg minden - pontján. Ha biztosra akarunk menni a kielégítés terén, akkor ne takarékoskodjunk a csókokkal.

3. Azok a nők, akik kicsit konzervatívabban gondolkodnak, úgy vélik, hogy a férfinak kell irányítani az ágyban. Ez azonban korántsem így van, a nők igenis vegyék át az irányítást az ágyban - mutassuk ki, hogy most mi irányítunk, a másiknak azt kell csinálnia, amit mi kérünk, mivel most mi osztjuk a lapokat. Biztosak lehetünk benne, hogy a férfiak nagyon izgatónak találnak egy ilyen húzást - néha kimondottan szeretik, ha más diktál nekik.

4. Legyünk érzékenyek a partnerünk igényei iránt. A nők is azt szeretik, ha egy érzékeny férfit tudhatnak maguk mellett, próbáljunk meg mi is hasonlót nyújtani. A férfiak teste igen érzékeny, így mellőzve az egoizmusunkat, mi is szerezzünk partnerünknek akkora örömet, mint amekkorát ő szerez nekünk.

5. Ha azt akarjuk, hogy örömben részesüljünk, ne felejtsünk el mi is örömet szerezni a partnerünknek. Előfordulhat, hogy a férfiak úgy gondolják, hogy a hölgyet, akivel éppen az ágyban próbálnak mélyebben megismerkedni, egyáltalán nem érdeklik az érzései és az, hogy mit csinál. Ne felejtsünk el időnként megbizonyosodni arról, hogy mit érez, és ne mulasszuk el ennek a ténynek hangot is adni - a férfiak ugyanis azt is imádják, ha a figyelmünket élvezik.6. Ne zavarjuk össze partnerünket. A nők egy része nem mutatja ki az érzelmeit, így a férfiak nem tudják, jó-e az, amit csinálnak, vagy nem. Ne féljünk sikoltozni örömünkben, ha az, amit partnerünk "művel", valóban olyan jó, hogy sikítozni támadna kedvünk. Ha csak annyi jelzés telik, hogy kicsit mélyebben kezdünk lélegezni, már maga a tény, hogy hangot "adunk ki", jelzi a másik számára, hogy erőfeszítései bizony nem hiábavalóak és igen jó úton jár abban, hogy a csúcsra juttasson bennünket. Mindkét fél jó jár - a férfi tudni fogja, hogy minden oké, mi pedig ennek eredményeképpen másféle jutalomban részesülünk.

7. Ha úgy érezzük, hogy a szexuális életünk kissé unalmassá válik, tegyünk ellene, mielőtt még túl késő lesz. Ne féljünk meglepni partnerünket egy-egy érzékibb ruhadarabbal, sőt, attól se ódzkodjunk, hogy oly módon táncikáljuk körbe, amitől egy idő után ránk veti magát.

8. A férfiak azt sem kedvelik, ha a nő soha nem mutat kezdeményezőkészséget a szex során. Ez inkább a régimódi vagy a nagyon félénk hölgyek jellemzője. Ez valamennyire kapcsolódik az előbbiekben már említett egyik zavaró tényezőhöz - bármennyire is nagy a férfiak egója, néha szeretik, ha átveszik tőlük a gyeplőt, az ágyban különösen. Persze a természetét senki nem tudja megváltoztatni, viszont érdemes lehet tisztában lenni ezzel a kritériummal is.
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Top 7
  2010-05-11 11:03:19, kedd
 
  Top 7: Amit sose mondj el az exedről az aktuális barátnődnek

1. ,,Ő olyan vad volt és őrült... tudod, hogy értem!"

Nem csak azért nem érdemes ilyet mondani, mert a női memória különleges adottságokkal rendelkezik, és az ilyen kijelentéseket hajlamos egy életre elraktározni, hogy aztán egy megfelelő, nem várt pillanatban előhúzza, de emellett az úriemberi mivoltod is azt diktálja, hogy ne teregesd ki a szennyest!

2. ,,Mindenki azt mondogatta: gyönyörű pár vagyunk!"

Nekünk, nőknek van egy különleges tulajdonságunk, mely képes az ilyen mondatokat egészen más megvilágításba helyezni. Például ez a mi olvasatunkban annyit jelent: mások szerint nem vagyok elég jó neked.3. ,,Négy nyelven beszélt, és épp a második könyvén dolgozott. Nem is értem, hogy volt emellett még a jótékonykodásra is ideje!"

Az efféle kijelentések kivétel nélkül minden esetben összehasonlítási alapot szolgáltatnak, melynek még akkor sincs jó vége, ha történetesen egy 100 százalékos önbizalommal rendelkező hölgyet sodort utadba a szél.

4. ,,Anyám imádta!"

Egy nő életében mindig az egyik legnagyobb kihívást jelenti az anyósjelöltnek való megfelelés. Ő ugyanis az a személy, aki egyetlen szavával képes pozitív, vagy akár negatív irányba billenteni azt a bizonyos mérleget, melyen megmérettetünk. Ám ha kiderül, hogy még ráadásul az előző barátnő démonával is meg kell küzdeni, az katasztrófához vezethet.5. ,,Összetörte a szívemet!"

Máig sem tisztázott, honnan szedték a pasik azt az értesülésüket, hogy a nők szeretik ápolni az összetört szíveket. Óriási tévedés! A nők az erős, határozott, önbizalomtól duzzadó pasikat szeretik, akikre lehet támaszkodni!

6. ,,Imádtuk a horvát tengerpartot. Mindig ott nyaraltunk."

Ezek után egészen biztos, hogy soha az életben nem leszünk hajlandóak a horvát tengerpartra utazni veled. Minden nő utálja az olyan helyeket, alsógatyákat, gyűrűket, egyéb használati cikkeket, melyekhez valamilyen formában az ex neve, emléke fűződik.

7. ,,Cicavirág ezt nem így csinálta!"

Először is: ki a fene az a Cicavirág? Másodszor pedig könyörgöm: kit érdekel, Mókuska vagy Cicuska vagy Angyalbögyörő mit hogyan csinált??? Ha máshogy szereted, mondd el hogyan, de kímélj meg az efféle információktól!
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Tippek az otthoni hajfestéshez
  2010-05-08 20:25:38, szombat
 
  A haj festésére számos ok kínálkozik: lehet szó divatról, vagy esetleg egy-egy őszülő hajszál az, ami zavarhatja tulajdonosát. Amennyiben nem óhajtjuk a munkát fodrásszal elvégeztetni, kiválónak bizonyulhatnak a drogériákban kapható hajfestékek. Amikor eldöntjük, milyen mértékben és módon változtatjuk meg hajunk természetes színeit, a következőket kell figyelembe vennünk:- milyen mértékű színváltozást akarunk elérni az eredeti hajszínünkhöz képest

- egyszeri alkalomról van szó, vagy esetleg hajunkat hosszabb távon képzeljük el az új színnel

A sötét hajfesték markánssá teszi az arcot, így általában fiataloknak és időseknek nem ajánlják; célszerű a természetes hajszínünknél egy árnyalattal világosabb színt választani. Ha tartós hatásra törekszünk, ne feledjük el 4-6 hetente újrafesteni a hajat.
Szőkítés

A fodrászok szerint az otthoni szőkítéssel az a legnagyobb probléma, hogy házi körülmények között az eredeti hajszínünknél 1 - 1,5 árnyalattal többet nem lehet világosítani. Ha türelmetlenek vagyunk, és barnából rögvest szőkére akarunk változni, akkor érdemes ezt fodrásszal végeztetni, aki professzionális festékekkel képes lesz olyan eredményt produkálni, amilyet valóban szeretnénk magunknak.

Ha ennek ellenére mégis az otthoni szőkítés mellett döntünk, akkor ajánlatos a következő tanácsok szerint eljárni:

- a hajszálakat először ki kell világosítani, azaz meg kell szabadulni azoktól a pigmentektől, amelyek az eredeti színt adják.

- a színtelenített hajat ezután csupán árnyalni lehet, bejuttatva a hajszálba a festéket.

- a festékesdobozban általában találunk gumikesztyűt, amelyet feltétlenül érdemes használni, sőt, még egy törölközőt is tegyünk a nyakunk köré, amellyel a ruhát védjük.

- a festék összekeverése után a felvitelét a haj tövénél kezdjük, ezt követően rákerülhet az egész hajra.

- fontos betartani a festékesdobozon található utasításokat, nem utolsósorban a hatóidőt; ennek elmulasztása szinte biztosan azzal jár majd, hogy foltos lesz a hajunk, ha pedig mégsem, akkor a végeredményben nem biztos, hogy sok köszönet lesz.

- miután lejárt a hatóidő, öblítsük le a festéket és egy enyhébb samponnal mossuk meg a hajat.

Miután megvagyunk a festéssel, nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a (festett) szőke haj különleges ápolást igényel, mivel maga a szőkítés folyamata nagyon kiszárítja a hajat.

- ha valakinek eleve nehezen kifésülhető haja van, az válassza a festett hajra készített samponokat és balzsamokat. Ezek ugyanis olyan anyagokat tartalmaznak, amelyektől a haj selymessé válik és a kócosodást is elkerülhetjük.

- az erőtlen, töredezett hajjal rendelkezők ún. hajszerkezet-javító készítménnyel javíthatják hajuk minőségét.

- ha vékony szálú, kopott végű hajszálakkal rendelkezünk, akkor nem ajánlott a festett hajra készült kondicionáló használata, lévén annak krémes anyaga annyira elnehezítheti az erőtlen hajszálat, hogy utána a frizura csak igen nehezen lesz alakítható.
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Tippek az otthoni hajfestéshez
  2010-05-08 20:24:10, szombat
 
  Tippek az otthoni hajfestéshez II.

Allergiateszt

A tesztet mindig a festés előtt 48 órával kell elvégezni, még akkor is, ha azelőtt soha nem volt allergiás reakciónk hajszínező termékekre. Fontos, hogy pontosan betartsuk a dobozon feltüntetett utasításokat abban a tekintetben, hogy miként kell felnyitni és újból bezárni a dobozt. A kikevert színt egy kis üveg vagy műanyag tárolóedényben tároljuk, majd a könyökünk hajlatába, a puha bőrre kenjük rá és hagyjuk megszáradni. A kérdéses területet ne tegyük ki víznek 48 óráig, majd a megmaradt festékanyagot felhasználhatjuk a színtesztben.Színteszt

Ezt már csak azért is fontos elvégezni, hogy megtapasztaljuk, mennyi ideig kell a színt a hajon hagyni, hogy azt az eredményt kapjuk, amit eredetileg is szerettünk volna. Még ha az adott árnyalatot, sőt magát a terméket is használtuk már korábban, akkor is sok mindentől függ a végeredmény: mennyire lesz kitéve a napnak, milyen volt a haj előző színe, milyen hajápoló termékeket használunk, stb. Ez különösen akkor lehet fontos, ha drasztikus színváltoztatásra készülünk.

Egy valamennyire rejtett tincsünket nedvesítsük meg vízzel, majd teljesen fessük be azzal a festékkel, amely az allergiatesztből megmaradt. Kövessük pontosan a használati utasításban leírtakat, hogy mennyi idő után kell a kívánt eredménynek jelentkeznie - ha a szín nem az, amit mi szerettünk volna, akkor a megszabottól rövidebb vagy hosszabb ideig kell a festéket a hajon hagynunk. Jegyezzük fel pontosan, mennyi idő után értük el a megfelelő színt és árnyalatot.


Tippek a legjobb eredmények elérése érdekében

- A festett haj különösen igényli az ápolást. Vásároljunk kifejezetten festett hajra való sampont és balzsamot.
- A haj befestése előtt ne mossunk hajat. A balzsammal és a hajlakkal teli hajszálakat a festék nem tudja átitatni a megfelelő módon.
- A haj után festését mindig a haj tövénél kezdjük, majd utána a haj többi része következhet.
- A hajfestés elvégzése után célszerű hajbalzsamot és hajvégápoló készítményt alkalmazni, ezek ugyanis megakadályozzák a hajszálak töredezését.
- A hajfestést el kell halasztani, ha seb van a fejünkön. Maradandó károsodást okozhat, ha a sebbe vegyszer kerül.
- Dauerolás és hajfestés között, továbbá két hajfestés között is minimum 3 hetet kell várni.
- Fém anyagot ne használjunk a hajfestéshez.
- Ha a hajfestékből jut a bőrre is, akkor azt azonnal le kell mosni, hacsak nem akarjuk, hogy nyomot hagyjon.
- Ha drasztikus módon változtatunk a hajszínünkön, akkor arra érdemes odafigyelni, hogy a szempillánk és szemöldökünk mennyire üt el a kiválasztott színtől - a rossz választással eléggé rossz összhatást lehet elérni.
- Ha először festjük be a hajat, akkor előbb érdemes inkább hajszínezővel próbálkozni - ha valamiért mégsem tetszik a végeredmény, akkor legalább könnyedén, pár mosás után megszabadulhatunk az új színtől.
- Ha világos a bőrünk és a szemünk, akkor világosbarna, aranyszőke, világos vörös árnyalatok közül érdemes válogatni.
- Mindenképpen tartsuk be a használati utasítást!
- Válasszunk krém vagy zselé állagú hajfestéket - ezek nem csepegnek szanaszét, így talán könnyebb alkalmazni.
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Tippek az otthoni hajfestéshez
  2010-05-08 20:21:21, szombat
 
  Tippek az otthoni hajfestéshez I.

A boltokban számos hajfesték található, melyek használata manapság már egyszerűnek, biztonságosnak mondható, így teljes mértékben elterjedt az otthoni hajfestés. Ennek végeredménye azonban természetesen erőteljesen függ a hajfesték minőségétől. Ha rosszabb minőségűt vásárolunk - amelyek általában az olcsóbb kategóriába esnek -, akkor könnyebben kiszárad a hajunk, ráadásul a végeredmény egyáltalán nem garantált. Azok a termékek, amelyek hasonló minőségűek és szőke vagy fekete árnyalatú színeket alkalmaznak, még jobban károsítják a hajat.A haj színe és fazonja rengeteget számít!


Hatóanyagok:

Ammónia - megnyitja a haj felszínén az apró nyílásokat, hogy a színezőanyag molekulái áthatoljanak egészen a közepéig, majd peroxiddal kombinálva katalizátorként segít, hogy a szín rögzüljön a hajszálon belül.

Peroxid - megnyitja a haj felszínén az apró nyílásokat, hogy eltávolítsa a haj eredeti színét és hozzásegítse az új színt ahhoz, hogy rögzüljön.

Tartós festékek

ammóniát tartalmaz (vagy ammóniapótlót) és peroxidot
a szín teljesen átitatja a hajszálat
tartósan megváltoztatja a haj eredeti színét
könnyedén lesz egy vagy két fokkal sötétebb a haj a kezdeti árnyalathoz képest (egy fok alatt azt értve, ha valaki közép szőke volt és sötétszőke lesz)
az ősz hajszálakat általában teljesen eltünteti
nem lehet mosással eltávolítani, bár idővel a szín egy kicsit kifakulFéltartós festékek

nincs benne ammónia, kis mennyiségben tartalmaz peroxidot
a szín részlegesen itatja át a hajszálat
könnyedén válik sötétebbé és bizonyos esetekben nagyon kis mértékben világosabb is lehet a haj
legtöbbször kimosható samponnal, főleg ha az eredeti hajszín jóval világosabb volt
felhasználható arra, hogy javítsunk a féltartós vagy tartós festés eredményein
Átmeneti színt biztosító festékek

nem tartalmaz ammóniát vagy peroxidot
átszínezi a hajszálakat
kissé besötétíti a hajat, de világosítani nem tudja
egy-két hajmosás után kijön, annál könnyebben, minél világosabb volt az eredeti színTovábbi tippek az otthoni hajfestéshez:

a dauerolást és a hajfestést nem érdemes egy időben vagy közvetlenül egymás után alkalmazni. Mivel mindkét procedúra erőteljesen igénybe veszi a hajat, célszerű legalább egy-két hét szünetet tartani a kettő között
a hajfestés előtt bőrpróbát kell végezni, ugyanis ha a bőrre kent festék nem okoz 24 órán belül allergiás reakciót vagy irritációt, akkor a fejbőrnek sem fog ártani
a világosabb árnyalatok fiatalítják, a sötétebb árnyalatok pedig öregítik az arcot
figyeljünk oda arra, hogy a szemöldök színétől ne térjen el túlságosan a választott hajfesték színe
ha a szőkítés nem jön össze úgy, ahogy szeretnénk, például az árnyalat kicsit sárgábbra sikerült, akkor ősz hajszínhez készült, speciális készítménnyel mossuk át
uszodákban a víz magas klórtartalommal bír, így a szőkített haj szürkés vagy zöldes árnyalatúvá is válhat, ha sokáig éri ottani víz
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 67 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 5560 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 161
  • e Hét: 807
  • e Hónap: 2043
  • e Év: 5531
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.