Belépés
yoz69.blog.xfree.hu
Gyors vagyok és megeszlek... Pedigree Pál
1981.10.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Játszmázgatunk, játszmázgatunk
  2007-05-29 07:16:42, kedd
 
  A pszichológia a tudomány egyik legfiatalabb ága. Érdemes kicsit jobban elmélyedni benne. Emberek vagyunk, lépten-nyomon emberekbe botlunk, az emberek kérdeznek, mi válaszolunk, cselekvésre késztetnek, cselekvésre késztetünk, döntéshelyzetbe kerülünk. Kommunikálunk szavakkal vagy szavak nélkül, vagyis érintkezünk, létezünk, kölcsönhatásban a többiekkel.

Melyik énem beszéljen?

Vegyünk egy példát. A férj így szól a feleségéhez: - El kéne mosogatni, nincsegy darab tiszta tányér.

Vajon melyik énje szólalt meg? Sok függ persze a hangsúlytól, a testhelyzettől, a gesztusoktól, de te tegyük fel, hogy a férj indulat nélkül, mint puszta tényt közölte a fentieket. Nyilvánvaló, hogy a felnőtt énje szólt.

Mit válaszol erre a feleség?

Ha ő is "felnőtt", azt mondja:- Igen, már én is gondoltam rá. Ha te kiteregetsz, én elmosogatok. Vagyis tényt közöl, megoldást keres.

Ha a gyermeki énje kerekedik felül, így válaszol:- Miért pont én? Egész héten én mosogattam, már teljesen kiszáradt a kezem! Vagyis megsértődik, felcsattan, sajnáltatja magát.

Ha a szülői énje van soron, így felel:
- Ha most szépen elmosogatsz, este lesz meglepi. Vagyis nevel, utasít, jutalmaz.

A különböző én-állapotaink hatással vannak a másikra, vagyis a legtöbbször az egyik én-állapot a másik emberből egy konkrét én-állapotot csalogat elő. Ha a felnőtt énünk közöl valamit, nagy valószínűséggel a másik félnek is a felnőtt énje válaszol majd. Ha a szülő énünk szól, a másikból a gyerek jön elő. Ha viszont a gyerek énünk nyilvánul meg, a másikból a felnőtt ént csalogatjuk elő.

Szeresd magad feltételek nélkül!

Ha konfliktust szeretnénk kezelni, törekednünk kell rá, hogy ne essünk a játszmák csapdájába.

Például, ha a férjünk ránk förmed a szülői énjével, hogy:

- A fene egye meg, hogy soha nincs egy tiszta tányér ebben a büdös konyhában!
Vagyis leszid, bűntudatot kelt, haragszik, akkor ne a gyerek énünk válaszoljon:- Ha még egyszer így rám kiabálsz, elmegyek, itt hagylak, többé nem látsz!

Vagyis ne zsaroljunk, fenyegessünk, hisztizzünk. Hanem vegyünk egy nagy levegőt, és engedjük a felnőtt énünket megnyilvánulni: - Valóban összegyűltek a tányérok. Mindketten ráérünk éppen, mit gondolsz, melyikünk mosogasson? Egyikünk mosogat, másikunk főz, rendben?

Az emberi játszmák felismerője és kutatója Eric Berne, az 1970-ben elhunyt amerikai pszichiáter. Berne az úgynevezett tranzakció-analízis szülőatyja, amely egy olyan pszichológiai módszer, mely az emberi pszichét nem önmagában, hanem társas érintkezései függvényében vizsgálja. Magyarországon is megjelentek művei, köztük a legnépszerűbbek az Emberi játszmák és a Sorskönyv.

 
 
1 komment , kategória:  Iskola  
Sötét anyag
  2007-05-18 08:12:38, péntek
 
  A felfedezést, ami egy, a rejtélyes anyagból álló kísérteties gyűrű az égen, a Hubble Űrteleszkóp segítségével sikerült azonosítani. Megállapítást nyert, hogy az anyag két galaxishalmaz hatalmas ütközése során keletkezett. A sötét anyag nevéből adódóan nem bocsát ki, vagy nyel el látható fényt, mindezek ellenére az univerzum tömegének nagy részét ez az anyag teszi ki. A csillagászok régóta gyanítják a létezését a láthatatlan valaminek, ami a galaxis halmazokat összetartó többlet gravitáció forrása is egyben, látható csillagainak gravitációja magában ugyanis nem tudná meggátolni a hatalmas szerkezetek széthullását.

A felfedezés a sötét anyag eloszlását feltérképező baltimore-i Johns Hopkins Egyetem és az Űrtávcső Tudományi Intézet kutatóinak nevéhez fűződik. A csillagászok teljesen váratlanul bukkantak rá a gyűrűre és több mint egy évig tartott, mire teljes bizonyosságot szereztek létezéséről. A csapat a Földtől 5 milliárd fényévnyire fekvő Cl 0024+17 jelű halmazt vizsgálta, amikor ráakadt a sötét anyag gyűrűre, ami a mérések szerint 2,6 millió fényév átmérővel rendelkezik. Mivel a sötét anyag nem látható, ezért a csillagászok létezését csak úgy tudják bizonyítani, hogy megvizsgálják gravitációjának a távolabbi, háttérben elhelyezkedő csillagok fényére gyakorolt torzító hatását. Ezt az eljárást nevezik gravitációs lencsének, ami lehetővé teszi a halmaz tömegének és a sötét anyag eloszlásának kiszámítását.

Először a csillagászok azt hitték, mindez csak egy illúzió, a gyűrű nem más mint egy hiba az adatokban. A vizsgálatot éppen ezért többször is megismételték, a gyűrű azonban nem akart eltűnni. Végül kénytelenek voltak tudomásul venni, hogy ez egy valóban létező dolog. A sötét anyag gravitációs jeleit már tavaly augusztusban sikerült azonosítani egy másik amerikai csillagász-csapatnak egy összeolvadó galaxis halmazban, a Cl 0024+17 gyűrű szerkezete azonban kivételes felfedezésnek számít.

"Bár a láthatatlan anyagot már korábban megtalálták más halmazokban, soha nem észlelték még ennyire elkülönülten a halmazokat alkotó forró gáztól és galaxisoktól" - nyilatkozott az Astrophysical Journalban megjelent tanulmány egyik szerzője, Myungkook James Jee, hozzátéve, hogy a pontosan ennek az elkülönültségnek köszönhetően végre tanulmányozhatják eltéréseit a hagyományos anyaghoz képest.

A csapat számítógépes szimulációkat is készített, melyek megmutatták mi történik a galaxis halmazok ütközésekor. A két halmaz egymásnak csapódásakor a sötét anyag az összeolvadt halmaz közepe felé áramlik, majd a középpontba érve elkezd kifelé mozogni. A mozgás a gravitációs vonzás hatására fokozatosan lassul, majd megáll, a sötét anyag felgyülemlését idézve elő. A csillagászoknak kitűnő rálátásuk van a gyűrűre, mivel a halmazok ütközése a Földdel egy vonalban történt, ezért is tűnik a sötét anyag szerkezet gyűrű alakúnak.
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Játszma1
  2007-05-16 11:05:49, szerda
 
  A pszichológia a tudomány egyik legfiatalabb ága. Érdemes kicsit jobban elmélyedni benne. Emberek vagyunk, lépten-nyomon emberekbe botlunk, az emberek kérdeznek, mi válaszolunk, cselekvésre késztetnek, cselekvésre késztetünk, döntéshelyzetbe kerülünk. Kommunikálunk szavakkal vagy szavak nélkül, vagyis érintkezünk, létezünk, kölcsönhatásban a többiekkel.

A kölcsönhatás azt jelenti, hogy én is hatok a másikra, ő is hat rám. Rá akarom venni valamire, és ő is rá akar venni engem valamire. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, mindenféle trükkhöz folyamodunk, még akkor is, ha ez egyáltalán nem szándékos, nem tudatos.

Ezeket a kommunikációs trükköket hívjuk játszmának, vagyis olyan ráhatási módszernek, ami egyszer-kétszer már bejött, ezért újra és újra elővesszük, hogy így hatást gyakoroljunk a másikra.

A játszmázás már egész kisgyerek-korban megfigyelhető. A kisbaba nem szeretne egyedül játszani a járókában, azt szeretné inkább, ha anya felvenné és dédelgetné. Feláll a járókában, és kiabálni kezd. Először csak simán ordít, de erre a mama nem figyel. Ekkor sírni kezd, mire a mama odamegy, és azt mondja: most nem tudlak kivenni, ne bőgj, játsszál szépen egyedül. Ekkor a gyerek módszert vált: nevetgél, kurjantgat, vicces hangokat ad ki, kedveskedik. Ezt már az anyuka sem bírja ki, odaszalad a járókához, felveszi a gyereket, megpuszilgatja, játszik vele.

És indul a játszma

A gyerek megtanulja, mi a kulcs a mamához. Gügyögéssel, nevetgéléssel lehet levenni a lábáról. Mostantól mindig ezt teszi majd, ha anya ölébe vágyik, és ha erre anya mindig ölbe veszi, kialakult a játszma. Játszma lehet az is, ha az anya a sírásra reagál azzal, hogy kikapja a gyereket a járókából: itt nem lesz ilyen idilli a helyzet, mert mindahányszor a gyerek ki akar jönni, bömbölni fog, vagyis a mama bűntudatára fog hatni, így a mama nem örömmel és szeretetből veszi majd ki a járókából, hanem rossz érzéssel, idegesen.

Személyiségünk három én-állapota

A játszmákat persze nem csak a gyerekek ismerik, ez a képesség velünk marad felnőtt korunkra is. Van, aki ügyetlenebbül csinálja, és mindig áldozat marad a játszmázásban, van viszont, aki igazi művésze lesz. Eric Berne amerikai pszichiáter szerint háromféle én-állapot létezik: a szülői én, a gyermeki én és a felnőtt én, függetlenül attól, hány évesek vagyunk. Hogy mikor melyik a domináns, attól függ, milyen érzelmeket vált ki belőlünk a másik ember, illetve a szituáció.

Ha éppen a szülői énünk szólal meg belőlünk, az azt jelenti, éppen olyan lelki állapotba kerültünk, mint valamelyik szülőnk szokott lenni, úgy reagálunk, ahogy ő reagálna. A szülői énünk gondoskodik, utasít, szid, jutalmaz.

Ha a felnőtt énünk nyilvánul meg, tárgyilagosan értékeljük a helyzetet, előítélet-mentesen, indulatok nélkül. A felnőtt énünk a fennmaradáshoz szükséges. Adatokat dolgoz fel, számításokat végez, valószínűséget kalkulál: segítségével birkózhatunk meg sikeresen a külvilággal.

A gyermeki én annyit jelent: reagálásunk éppen olyan, mint lett volna kislány vagy kisfiú korunkban. A gyermeki énünk lázad, dacol, spontán örül, vagy keseredik el, de az alkotótevékenységet is ő irányítja.
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 88 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 13
  • e Hét: 28
  • e Hónap: 87
  • e Év: 87
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.