Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Különvéleményem a paktumról
  2006-10-13 19:16:51, péntek
 
  KÜLÖNVÉLEMÉNYEM A PAKTUMRÓL

Az MDF FÓRUM - 2003. decemberi - számát olvasva, éreztem: meg kell írnom végre a különvélemet. Ez a különvélemény nem a folyóirat általános tartalmával kapcsolatos, hanem egy bizonyos témában. Erre adott most okot különösképpen a "Szubjektív emlékezés Antall Józsefre" című írás azon gondolata, amelyik arról a bizonyos, sokat vitatott PAKTUMRÓL szól.
Ez, pedig a következő (idézet az írásból):

"Ezért kötötte meg az ismert paktumot és nem tette lehetővé, hogy a tudatlanság, vagy a félismeretek ezt lehetetlenné tegyék..."

Köszönöm a visszaemlékező BOROSS PÉTERnek ezt a mondatot! Ez az egy mondat adott magyarázatot egy sor, addig érthetetlen történésre!
Például:
1.) E sorokat olvasva jöttem arra rá, hogy - amikor 1996-ban rám maradt két idős, beteg ember istápolása és elhatároztam, hogy "megtanítom" őket az igazságra emlékezni - miért végződött ezen törekvésem teljes kudarccal.
Először azt hittem, hogy olyan hosszú idő telt el a hazugságok jegyében, hogy már nem is emlékeznek másra!
Ugyanis, akit nem hurcoltak el a gulágokba, nem verték agyon az ÁVH-sok, azoknak ki kellett találni egy hazugság-kádertörténetet, aminek köszönhetően túlélhette, esetleg még "karriert" is csinálhatott az 1945 utáni években.
Most már tudom, hogy ez csak részben igaz, mert annak a bizonyos paktumnak az volt az üzenete e korosztály számára, hogy:
MÉG NEM JÖTT EL AZ IGAZMONDÁS IDEJE!

2.) Ebből az egy mondatból értettem meg azt is, hogy miért végződött a politikai ténykedésem is kudarccal. Történt ugyanis, hogy a "rendszerváltozás" kezdetekor azt hittem, hogy eljött végre az én időm és beleártottam magam a politikai életbe. Mert, nem szerettem volna kevesebbet elérni, mint (amit mindig is): sorstársaim, a vágott-virág rövid életű, gyökér nélküliek ERKÖLCSI REHABILITÁCIÓJÁT és annak NYILVÁNOSSÁGÁT; valamint a (rendszer)váltáshoz szükséges ESZKÖZÖK (ismeretek, induló tőke, stb.) elérhetőségét! Végig dolgoztam az 1998-as, a 2002-es választásokat: irodai ügyelet, kopogtatócédula-gyűjtés. Ott voltam a szavazatszámláló bizottságokban is és ott is azzal szembesültem, hogy mennyire magamra maradtam a kádári időkben összeszokott társaságban! Még, ha észre is vettem volna, hogy hogyan csalnak, sem tehettem volna semmit, mert senki nem állt szóba velem!
A kampányban újságcikkeket írtam éjszakánként, majd esszéket, szociográfiákat, novellákat, regényt; előadásokra készültem...
Örültem, hogy csinálhattam, csak az bántott, hogy: senki nem hallgatott rám(!), hogy senki nem állt szóba velem! Pedig nem akartam más lenni, mint olyan EMBER, aki "a másik emberrel beszél".
(Az idézőjeles mondatrész példaképemtől, Albert Schweitzertől való. Ő mondta a hirosimai atomtámadás után, hogy: "Egész életemben igyekeztem tartózkodni attól, hogy társadalmi kérdésekről nyilatkozzam ... egyáltalán nem azért, mert nem érdekeltek a nemzetközi események vagy a politika. Nagyon is érdekelnek, és igen aggódom miattuk. Egyszerűen úgy éreztem, hogy a külvilághoz való viszonyomnak közvetlenül teológiai, filozófiai és zenei munkásságomból és gondolkodásomból kell kinőnie. Inkább az egész emberiség problémáit igyekeztem megközelíteni, semmint belebonyolódni az egyik vagy másik csoport ellentmondásaiba. Ember akartam lenni, aki a másik emberrel beszél.")

A 2002-es parlamenti, valamint helyhatósági választások eredménye után rájöttem, hogy az én esetem nem egyedi, hanem egy nagyon fontos, a vágott-virág sorssal, az 1945 után született gyökértelenekkel összefüggő történelmi- magyar jelenség.


Ugyanis:
1.) a tőlünk nyugatabbra lévő, az Európai Unió országaiban - évszázadok óta - úgy élik meg az emberek hovatartozásukat, történelmüket, hogy ismerik családi őseik történetét, történelmét! Előlük senki nem titkolta el, hogy a nagyapa, dédapa, vagy ükapa milyen hősiesen harcolt hazája érdekeiért az első világháborúban! Vagy, tőlük senkit nem hurcoltak a SZU-ba málenkíj robotra, amit - ha túlélt a szegény rokon, még - titkolni is kellett, nemhogy nyilvánossá tenni szörnyű szenvedéseit!
Tőlük senkinek nem kellett a "láthatatlan" "skarlát-betűt" viselni az 1956-os forradalmi mártír rokonai miatt!
Az ő nemzetük testéből nem szakítottak ki országrésznyi darabokat és az ott élő honfitársaiknak nem kellett egyik napról a másikra, "idegen betolakodóvá" válni saját szülőföldjükön - több-mint nyolcvan éve!
*

2.) El kellene érni, hogy ezek az egyéni sorsok megismerhetők legyenek a családokban! Tudatosítani kellene, hogy az egyéni sorsok, történetek, maga a történelem - a család történelme! Hazánk történelme, viszont a családi történelmek összessége!

3.) Jó, hogy van Terrorháza Múzeum, de az ott látottak, a fiatalabbak számára - úgymond: "lógnak a levegőben". Miért? Azért, mert az oda látogató ifjú honpolgárnak fogalma sincs arról, hogy saját családján belül kije-kije hogyan élte túl, vagy halt bele az egyik, vagy a másik terrorizmusba! Addig, bizony ezek az ismeretek - borzalmasságuk miatt - csak még jobban elidegenítik utódainkat saját, családi történelmüktől! Azt a hamis illúziót kelti bennük, hogy: NEKEM EHHEZ NINCS KÖZÖM!

4.) Ha mindenki tudná, hogy apjában, nagyapjában akkora félelem, szorongás alakult ki a szocializmus nevezetű társadalomban, hogy kárpótláskor nem merte kárpótoltatni magát, nehogy kiderüljön, hogy annak idején, az ötvenes években "hazudta" a munkásosztályhoz való tartozását!
Ha tudná az igazat, akkor azt is tudni vélné, hogy ezek a családi vagyonok azután másodszor is azok kezébe kerültek, akik már egyszer - 1945 után - elvették, kisajátították, elrabolták a családjától!

5.) Nemhogy csökkenteni kellene a történelem órákat, hanem egyenesen az ösztönzők sokaságát kellene kitalálni, hogy az utánunk születettekben, a jövő nemzedékének képviselőiben felébredjen a vágy a családi múlt, a családi történelem megismerésére!
Alapvető igény kellene, hogy legyen - most, a génkutatások óriási eredményeinek elérésekor, különösképpen - saját, genealógiai múltunk ismerete! Egyszerűbben fogalmazva: szükségesnek tartom, hogy mindenki képes legyen - felnőtt korára, legalább dédszülőkig visszamenőleg - a saját családfáját megrajzolni! Még egyszerűbben fogalmazva: jó lenne tudni, hogy ki fia-borja is az ember valójában!

6.) A "tudás" birtokában aztán nem élhetnénk "csak úgy" felelőtlenül bele a világba, mert a MÚLT KÖTELEZ! KIT ARRA, HOGY ŐSEI HIBÁIBÓL OKULVA ALAKÍTSA KI CSALÁDI ÉLETPROGRAMJÁT, ÉLETSTRATÉVIÁJÁT - KIT ARRA, HOGY MÉLTÓ UTÓDJA LEHESSEN ELŐDEINEK!

7.) Ezek: maguktól értetődő dolgok voltak a két világháború között. Ebből következik, hogy vissza kell térni szüleink, nagyszüleink élettörténetének megismeréséhez!
Bizony, akkor még az is előfordulhatna, hogy - a "tudás" birtokában - felelősséggel tudnának, tudnánk v á l a s z-tani!

Végezetül, azért is érintett különösképpen fájdalmasan ezen írásom elején idézett mondat, mert a TUDATLANSÁG és a FÉLISMERET úgy szerepel benne, mint olyan tényezők, amelyek kizárják az 1945 után születetteket - a vágott-virág-gyökértelen nemzedékeket - a döntésképesség kompetenciájából!

Ugyanis, nemcsak szüleink, nagyszüleink korosztályának jelentett üzenetet az a bizonyos PAKTUM, hanem az előző rendszer "kompetenseinek" is!
Mert, részben illegalitásba vonulva - továbbra is (vissza)élhetnek az előzőleg elraktározott információk és "tudás" adta előnyeikkel!

Mert jobban tudják, mint valaha, hogy ki az, akit "el kell" lehetetleníteni, aki elől el kell venni minden lehetőséget!

Ehhez továbbra is eredményesen alkalmazhatják a szocializmusban jól bevált módszereket! Ennek, két nagyon tipikus formájáról szeretnék egy-két gondolatot írni.
1.) A BŰNBAKGYÁRTÁS, melynek az a lényege, hogy megnevezik a legdominánsabb személyiséget az ellenfél (ellenség) táborából és rámutatva, el kezdik hangoztatni - neki tulajdonítva az összes rosszat, amitől szenvednek az emberek.
2.) Ha ez sem vezetne ahhoz, hogy elszigetelődjön a domináns személyiség, akkor megpróbálják elhitetni a társadalom TUDATLANSÁGBAN leledző és FÉLISMERETEKKEL rendelkező rétegével, hogy az a szervezkedés, vagy szövetség, amire vezetőjük törekszik, tulajdonképpen "antidemokratikus és kirekesztő"!

Az előző bekezdésben írtam, hogy "részben" visszaélhetnek az előző rendszerben szerzett információkkal... Másfelől, viszont 1956 után olyan hálózata alakult ki a belső hírszerzésnek, hogy minden egyes emberre jutott(jut?) egy "fedezet".

Így fordulhat elő az a helyzet, hogy napjainkra olyanná vált Magyarország, mint egy focipálya, ahol a magyarságnak - és a velük élő kisebbségieknek is - nem csak az ellenféllel kell megküzdeni, hanem az őt "fedező", saját csapattársával is.

Budapest, 2004. jan. 21.
(Bóna Mária Ilona)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vastag bőr
  2006-10-13 18:56:54, péntek
 
  Vastag bőr: az MSZP a hatalom átadására készül?
Néző László jegyzete
2006. október 12. 14:55

Parafenomenális élményben volt ma részem az MSZP Köztársaság téri
székházában. Juhász alelnök sajtótájékoztatót tartott, és nem szakadt le a
mennyezet.

Hogy ez Istennek köszönhető-e vagy az előrelátó építészeknek, azt nem tudom,
de valószínűleg ez utóbbiaknak, mert Isten nevét a Köztársaság téren keveset
emlegetik, illetve ha igen, más értelemben.

Kivéve persze a hívő tagozatot, akármit is jelentsen ez a szocialista
pártban.

Képzeljünk el egy norvég indiánt, egy afgán zsinagógust vagy egy zsidó
Hamász-aktivistát.

Szóval Juhász alelnök tájékoztatta a sajtót, azt nem tudom, miről, de a
lényege az volt:
Orbán Viktor hazudik, megszorításokra és adóemelésre készül, egyébként meg
"az irháját menti a nemzetközi felelősség elől".

Azt már persze régóta tudjuk, hogy szocialista politikusoknál felvételi
követelmény az orcán levő bőr kellő vastagsága, de azért ekkora
pofátlanságra mégsem lehetett számítani józan ésszel.

Mindegy, a plafon a helyén maradt.

Juhász alelnök mai tájékoztatója már a harmadik felvonása annak a szoci
tragikomédiának, amelyik azt próbálja bizonyítani: Orbán Viktornak olyan
csomagja van, hogy ahhoz képest a szocialistáké krumplis tészta.

Orbán úgy megszorítaná a népet, hogy az "attól kódulna" - szó szerint -
mondják.

A balatonőszödi beszéd óta ismert: a szocialisták úgy hazudnak, mintha
könyvből olvasnák.
Mára sikerült e tudásukat továbbfejleszteni.
Ma már könyv sem kell, kivülről fújják a hazugságot.
Mert az még hagyján, hogy egyelőre semmi jel nem utal arra, hogy Orbánnak
bármilyen csomagja volna, de ha lenne is, vagy tervezne ilyet, azzal csupán
a Medgyessy-Gyurcsány édes kettes által "elkúrt" négy évet kellene
valahogyan - nem biztos, hogy úgy, ahogy azt a mostani koalíció elképzeli -
helyrehozni.
Ha egyáltalán lehetséges ez.
A legfontosabb azonban az, hogy Orbán akármilyen nagy és súlyos poggyászt
cipelne, jelenlegi tudásom szerint nem ő és a Fidesz kormányoz.

Megszorítani tehát legfeljebb az öklét tudná, tehetetlen dühében, Juhászt és
a többi hamisan daloló jellem(telen)színészt hallva.

Persze, a dolog mögött az is lehet, hogy az MSZP titokban arra készül:
átadja a hatalmat, meghajolva a nép akarata előtt, s lemondanak minden földi
jóról, vezeklésül egy kopár sziklára száműzik frakciójukat, ahol se
szavazógomb, se kft.-k, rt.-k, felügyelőbizottságok nincsenek.

Orbán csomagját pedig csak azért követelik, hogy lássák: jó kezekbe kerül-e
az ország.

Végre.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Forradalom...?
  2006-10-13 11:47:20, péntek
 
 

A BBC tudósítója szerint forradalom van Magyarországon
Nick Thorpe: Gyurcsány nevetségessé tette az országot
MNO 2006. október 12. 15:48


Nick Thorpe, a BBC kelet-európai tudósítója a Figyelőnek adott interjújában
szokatlannak nevezte a rendőrök viselkedését az MTV ostrománál.
Az újságíró megkésett forradalomnak nevezi a mostani tüntetéseket, amelyek
szerinte folytatódni fognak, s elvezethetnek Gyurcsány lemondatásához.

Nick Thorpe, a BBC kelet-európai tudósítója a Figyelőnek adott interjújában
szokatlannak nevezte a rendőrök viselkedését az MTV ostrománál.
Máshol is része a visszavonulás a rendőri fellépésnek, ám a kitörés és a
dühöngők bekerítése is része a stratégiának.
Az újságíró azt sem érti, hogy miért nem próbáltak meg kommunikálni a
rendőrök a lázadókkal.
Thorpe elmondta: az is meglepte, hogy az általa megszólaltatott alanyok
névvel, címmel, "majdhogynem taj-számmal nyilatkoztak".

Thorpe szerint nem kérdéses, hogy Gyurcsány Ferenc beszéde nevetségessé
tette Magyarországot, ám első körben a határon belül tisztázná az ügyet:
valamiféle nyílt ügyfeltárást képzel el, amelyből a politikusok, rendőrök,
tüntetők álláspontja is megismerhető volna.

A BBC újságírója tudósításaiban megkésett forradalomként említi a
magyarországi eseményeket s azt mondja, annak idején nem volt teljes a
rendszerváltás.
"Az emberek nem néztek szembe a Kádár-rendszerrel, nem került nyilvánosságra
azonnal a besúgók listája, vagyis szőnyeg alá lettek söpörve a problémák -
fogalmazott az interjúban.

Nick Thorpe a tüntetések folytatását várja, amit segíthet az '56-os
évforduló, így a hónap végéig biztos számítani lehet demonstrációkra.
A tudósító nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a következő hónapokban az
MSZP lemondatja a kormányfőt. Ebben az esetben Szili Katalint tudná
elképzelni az ország élén.

(Figyelő)



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2006.09 2006. Október 2006.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 98 db bejegyzés
e év: 270 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 152
  • e Hét: 1862
  • e Hónap: 10466
  • e Év: 46407
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.