Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Kossuth téri nagygyűlésről
  2006-10-06 21:13:22, péntek
 
 
Balog Zoltán: 2006. október 6. gyásznap, mégis ünnep
október 6. 17:18
2006. október 6. gyásznap, és mégis ünnep - szögezte le Balog Zoltán, országgyűlési képviselő beszédében a Fidesz Kossuth téri nagygyűlésén.

Jakab István: Lejárt a haladék, kitelt a becsület
október 6. 17:50
Jakab István beszédében leszögezte: az elmúlt négy évben nem csak a pénzünket, hanem a lehetőségeinket is elveszítettük.

A Szövetség útjára indítja az "Igen, Magyarország" Chartát
október 6. 18:40
Az erkölcsi rend helyreállításának érdekében a polgári demokratikus ellenzék hívei útjára indították az "Igen, Magyarország" Chartát - jelentette be Orbán Viktor Kossuth téri beszédében.

 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Helytörténeti hagyományokhoz
  2006-10-06 20:24:08, péntek
 
  UTÓSZÓ A HELYTÖRTÉNETI HAGYOMÁNYOKHOZ

Ezen írással anyám, apám nemzedékének szerettem volna emléket állítani. E nemzedék képviselői még itt élnek közöttünk. Igaz, már öregek, betegek és sokan eltemették vágott-virág rövid életű, 1945 után született gyermekeiket is.
Ők azok, akik soha nem meséltek gyerekkorukról, szüleikről, családi múltjukról, vagyis: elhallgatták családi történeteket (ezzel elvágva a gyökereiket) utódaik elől. Ez az elhallgatás a leghatékonyabb módja a hagyományok- a nemzeti- és nemzetiségi kultúra gyökeres kihalásának. Ők azok, akik számára az EU-tagság még elhozhatja az öregkor méltóságát! Hogyan? Ennek megválaszolására, pontokba szedve leírtam egy-két ötletet.

1.) Tudomásul kell vennünk, hogy a tőlünk nyugatabbra lévő, az Európai Unió országaiban, évszázadok óta, úgy élik meg az emberek hovatartozásukat, történelmüket, hogy többnyire ISMERIK CSALÁDI ŐSEIK TÖRTÉNETÉT, TÖRTÉNELMÉT, vagyis: ÉLETÜK GYÖKEREIT.
2.) El kellene érni, hogy ezek az egyéni sorsok (a család, a munka, a jövő szempontjából) megismerhetők legyenek a családokban!
3.) Tudatosítani kellene, hogy az egyéni sorsok, történetek, maga a történelem, a család történelme!
4.) Hazánk történelme, viszont a családi történelmek összessége!
5.) Jó, hogy van Terrorháza Múzeum, de az ott látottak, a fiatalabbak számára
úgymond: lógnak a levegőben. Miért? Azért, mert az oda látogató ifjú honpolgárnak fogalma sincs arról, hogy saját családján belül kije-kije hogyan élte túl, vagy halt bele az egyik, vagy a másik terrorizmusba! Addig, bizony ezek az ismeretek, borzalmasságuk miatt, csak még jobban elidegenítik utódaikat saját, családi történelmüktől! Azt a hamis illúziót kelti bennük, hogy: NEKEM EHHEZ SEMMI KÖZÖM!
6.) Az ösztönzők sokaságát kellene kitalálni, hogy az utánunk születettekben is felébredjen a vágy a családi múlt, a családi történelem megismerésére!
7.) Alapvető igény kellene, hogy legyen most, a génkutatások óriási eredményeinek elérésekor különösképpen saját, genealógiai múltunk ismerete! Egyszerűbben fogalmazva: szükségesnek tartom, hogy mindenki képes legyen felnőtt korára, legalább dédszülőkig visszamenőleg a saját családfáját megrajzolni! Még egyszerűbben fogalmazva: jó lenne tudni, hogy ki fia-borja is az ember valójában!
(A rabszolgatartó társadalmak rabszolgái sem ismerték genealógiai
múltjukat.)
8.) A TUDÁS birtokában aztán nem élhetnénk csak úgy felelőtlenül bele a világba, vagyis az Európai Unióba, mert a MÚLT KÖTELEZ!
KIT ARRA, HOGY ŐSEI HIBÁIBÓL OKULVA
ALAKÍTSA KI CSALÁDI ÉLETPROGRAMJÁT,
ÉLETSTRATÉGIÁJÁT. KIT ARRA, HOGY
MÉLTÓ UTÓDJA LEHESSEN ELŐDEINEK!
9.) Ezek: maguktól értetődő dolgok az Európai Unió országaiban élő többség számára. Ebből következik, hogy akkor leszünk igazán (genealógiai múltunk ismerete által is) egyenrangú uniós tagok, ha így lesz ez nálunk is! Bizony, akkor még az is előfordulhat, hogy a tudás birtokában felelősséggel tudnánk
v á l a s z-t a n i!

Pesterzsébet, 2004. március 9.

BMI
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Helytörténeti... hagyományok
  2006-10-06 19:54:39, péntek
 
  H i v a t k o z á s o k, m e g h a t á r o z á s o k
A kunszentmiklósi hagyományok c. néprajzi íráshoz

1.: Imprinting: követéselmélet. Konrad Lorenz - osztrák zoológus, aki különböző állatok viselkedését tanulmányozta - követéselmélete. Lorenz, a begyűjtött vadliba-tojásokat mesterséges keltetőben kikeltette. A tojásból kikelő kislibák őt pillantották meg elsőnek és ettől fogva, úgy követték mindenhova, mintha a vadliba mamájuk lett volna. Még repülni is neki kellett megtanítani őket, hogy még időben el tudjanak repülni délre. (Az asszisztensével fehér lepedőt kötöttek a karjukra és a szárnycsapkodásokat imitálva futkároztak a mezőn, míg a libák rá nem jöttek a repülés technikájára...) (National Geographic Channel/1993.)

2.: Munkamegosztás: társadalmi munkamegosztás: a termelő és egyéb emberi tevékenységek, munkák különböző foglalkozási ágakká való szétválása, elkülönülése... (Közgazd. kislexikon, Kossuth Kiadó/1977.)
Családi munkamegosztás: u.a., mint a társadalmi, csak a családi élet működőképességének fenntartását szolgáló funkciók- feladatok családtagonkénti szétosztása és elvégzése. (Háztartás, gyermeknevelés, stb: H. Sas Judit: Nőies nők és férfias férfiak 126. old., Akadémia Kiadó, Bp/1984.)

3.: Parádés kocsi: a lovas szekér díszes, emberi utazásra alkalmas változata. (Balasa-Ortutay: Magyar néprajz 262. old., Corvina/1982.)

4.: Lószerszám: a lóbefogáshoz szükséges fölszerelés. Magyar néprajz.

5.: Suba: kiterítve kör alakú, melyben az egyes juhbőrök háromszögben helyezkednek el. A legegyszerűbbeket, melyek mindössze 3-4 db-ból álltak, maguk a pásztorok szabták és varrták. De az igazán szép, ünnepi subát 12-15 bőrből a magyar szűcs állította össze... (Magyar néprajz 314. old. Corvina/1982.)

6.: Gazda: "...szinte kivétel nélkül a család legszélesebb ismeretekkel rendelkező tagja volt. Ismereteit általában a családja számára igyekezett átadni." (Magyar néprajz 48-50. old.)

7.: Érzelmi patron: mély, tartós pozitív érzelmi élmény elraktározása és felidézése. (Szülők kislexikona: Kossuth/1974., David A. Statt: Pszichológiai kisenciklopédia: Kossuth/1994., Szülőknek nevelésről: Ifjúkor..., Művészetre nevelés a családban: Kossuth/1978.)


8.: Zsellér: föld nélküli mezőgazdasági munkás. (Értelmező kéziszótár)

9.: "Racizás", racionálás: áthelyezés, elbocsátás...

10.: Beszolgáltatás: ,,1951-ben bevezették a cukor- és lisztjegyet. Az ellátási nehézségekért falun a gazdákat tették felelőssé." (A magyarok krónikája: Officina Nova/1995.)
"...veszélyes mértéket ér el a parlagon hagyott földek aránya. A begyűjtéshez egyre gyakrabban vesznek igénybe karhatalmat, hogy szó szerint: lesöpörjék a padlást." "...a következő évre félretett vetőmagot is elvitték a paraszti portát földúló rendőrök." (A XX. század krónikája: Officina Nova/1994.)

11.: Szuggerálta: befolyásolta: "...A gyermek befolyásolhatósága hatalmas erejű eszköz a nevelő kezében, ..."(!) (Szülők kislexikona, Kossuth/1974.)

12.: Önvédelmi reflex:=énvédelem=elhárító mechanizmus: D. A. Statt: Pszichológiai kisenciklopédia 50. old.)

13.: Kulák-paraszt: ,,A kulák (kulaks) a 19. sz. végén és a 20. sz. elején az orosz parasztság legtehetősebb rétege. A jobbágyfelszabadítás után jelentek meg, s tőkés mezőgazdasági termeléssel és vállalkozói tevékenységgel foglalkoztak. A mezőgazdaságban a 30-as években folyó kollektivizálás során Sztálin a kulákokat, mint osztályt "likvidálta". (Cambridge Encikl./Maecenas Kiadó/Bp./1992.)
A kulaks magyar megfelelője: kulák/nagygazda, "zsírosparaszt" (per.)/. Rákosi az 50-es évek elején - szovjet mintára - az egyéni (saját földjét művelő és állattartással is foglalkozó) parasztokat, az ellehetetlenítés minden módszerét /teljesíthetetlen beszolgáltatási követelmények/ alkalmazva akarta TSZ-ekbe kényszeríteni. Az erőszakos kollektivizálás alól a II. világháború utáni földosztáskor földhözjutottak sem voltak kivételek. (A magyarok krónikája/Officina Nova/1995/Bp, nyomán:B.M.I.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szavazás másképpen
  2006-10-06 15:59:05, péntek
 
  Szavazzunk:

http://www.opendemocracy.net/bad_democracy/index.jsp


 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Bizalmi szavazás
  2006-10-06 15:48:07, péntek
 
  BIZALMI SZAVAZÁSNAK CSÚFOLT PARLAMENTI SZÍNJÁTÉK "EREDMÉNYE"

Valószínű, hogy megvalósíthatja önös álmait a szoc.lib. hatalom és felépítheti az új kormányzati negyedet, mert a parlamenti képviselők 207 igenje a 165 nemmel szemben, erre is felhatalmazta őket.

"A tervek szerint 2008 végén költözik a kormány.

Múlt pénteken felhívást tett közzé a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI),
amelyben javaslatokat kér az új kormánynegyed elhelyezésére.

A vagyonkezelo elsosorban az önkormányzatoktól vár ötleteket, de a börzén
bárki részt vehet, akár magánszemélyként is.

Jelenlegi állás szerint Demján Sándor és Leisztinger Tamás cégei között dol
el, hogy ki építheti fel azt, írja az mfor.hu."
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Kossuth térről- bíróságokra
  2006-10-06 14:22:56, péntek
 
  Megtorlás? Vészjelzések a Markó utcai bíróságról
Magyar Nemzet 2006. október 5. 5:03

Egyre több vészjel érkezik, hogy szeptember 19-én és 20-án, a televízió
elleni ostrom megtorlásaként rendezett életű családok erőszakot kerülő
gyermekeit tartóztatták le.

A sokáig hiába érdeklődő, bizonytalanságban tartott szülők hozzátartozóikat
rabszíjon vezetve, a Markó utcai bíróság folyosóján láthatják néhány
pillanatra.

A kiengedettek súlyos bántalmazásra, megalázásra, a jogi védelem
megtagadására panaszkodtak.

A bizonyítékokat sokszor figyelmen kívül hagyó, futószalagon zajló
tárgyalások a szülőkben azt a gyanút keltik, hogy előre kiadott verdikt
alapján dönt a független bíróság.

Az ügy már az Európa Parlamentben is téma.

Mivel a múlt heti rendőri beavatkozások az alapvető emberi és az európai
jogok szempontjából komoly aggodalomra adnak okot, ezért tegnap Gál Kinga
európai parlamenti képviselő minderről tájékoztatta az állampolgári jogok
bel- és igazságügyi bizottságát.

Mint mondta, a jogállamiság kerül veszélybe, ha a rendőrség kollektív
büntetést alkalmaz, valamint aránytalan erőszakkal és brutálisan lép fel,
mintegy megtorlásként az MTV székháza előtt történtekért.

A Heti Válasz című lap mai számában olyan rendőrségi rádióüzenetekről ír,
amelyek a televízió ostromakor hangzottak el, és amelyekben az MTV székháza
melletti utcákban várakozó rendőrök hiába kérik ezt, nem kapnak parancsot
arra, hogy bajba jutott társaik segítségére siessenek.

További részletek a Magyar Nemzet csütörtöki számában
 
 
3 komment , kategória:  Belső kör  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2006.09 2006. Október 2006.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 98 db bejegyzés
e év: 270 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 229
  • e Hét: 3757
  • e Hónap: 12361
  • e Év: 48302
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.