Belépés
blueocean.blog.xfree.hu
Egyetlen egy dologban hiszek:a szeretet erejében! Pető Melinda
1964.08.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
A szeretet tárgyai.
  2006-11-20 16:48:36, hétfő
 
  7. Erich Fromm: A szeretet tárgyai
A felebaráti szeretet

A szeretet elsősorban nem egy meghatározott személyhez fűződő viszony; a szeretet magatartás, a jellem beállítottsága, amely meghatározza az illető személyviszonyulását, nem a szeretet egy bizonyos "tárgyához", hanem a világ egészéhez.
Ha egy személy csak egy másik személyt szeret és összes többi embertársával szemben közömbös, a szeretete nem szeretet, hanem szimbiotikus ragaszkodás vagy megnagyobbított önzés. A legtöbb ember mégis azt hiszi, hogy a szeretet a tárgyon múlik és nem a képességen. Sőt éppenséggel azt hiszik, hogy az bizonyítja a szeretetük intenzitását, ha senki mást nem szeretnek a "szeretett" személyen kívül. Ez ugyanaz a téveszme, amelyről már korábban is beszéltünk. Aki nem érti, hogy a szeretet aktivitás, a lélek ereje, az azt hiszi, hogy semmi másra nincs szükség, csak meg kell találni a megfelelő tárgyat - és aztán megy minden magától. Ez a magatartás olyan, mintha valaki, aki festeni akar, kötné az ebet a karóhoz, hogy nem kell megtanulnia a mesterséget, elég, ha megkeresi a megfelelő tárgyat, és mihelyt megtalálta, gyönyörű képet fog festeni.
Ha igazán szeretek egy embert, akkor minden embert szeretek, szeretem a világot, szeretem az életet. Ha azt tudom mondani valakinek, hogy "szeretlek", tudnom kell azt is mondani: "Szeretek benned mindenkit, szeretem rajtad keresztül a világot, szeretem benned önmagamat is".
Abból azonban, hogy a szeretet beállítottság, amely mindenkire vonatkozik és nemcsak egyvalakire, nem következik az, hogy a szeretet típusai között nincsenek olyan különbségek, amelyek a szeretet tárgyának fajtájától függenek.

A. Felebaráti szeretet:

A legsarkalatosabb szeretetfajta, amely a szeretet összes típusainak alapjául szolgál, a felebaráti szeretet. Ezen a bármely emberi lény iránti felelősségérzetet, gondoskodást, tiszteletet, ismeretet értem, a kívánságot, hogy az életét segítsük. Erről a szeretetfajtáról beszél a Biblia, mikor azt mondja: szeresd felebarátodat.
A felebaráti szeretet minden emberi lény szeretete; az a jellegzetessége, hogy senki sincsen kirekesztve belőle. Ha kifejlődött bennem a szeretet képessége, akkor nem tudom nem szeretni a felebarátaimat. A felebaráti szeretetben megvalósul a minden emberrel való egyesülés, az emberi szolidaritás, az emberi eggyé válás élménye.
A felebaráti szeretet azon az élményen alapul, hogy mindnyájan egyek vagyunk. A tehetség-, intelligencia- és tudásbeli különbségek elhanyagolhatók a minden ember számára közös emberi lényeg azonosságához képest. Hogy ezt az élményt átélhessük; a felszíntől a lényegig kell hatolnunk.
Ha felületesen érzékelem a másik embert, akkor főleg a különbségeket érzékelem, amelyek elválasztanak minket egymástól. Ha a lényegig hatolok, észreveszem az azonosságunkat, azt a tényt, hogy testvérek vagyunk. Ez "centrális rokonság" - nem felszín és felszín, hanem centrum és centrum között.
Vagy ahogy Simone Weil olyan szépen fejezte ki: "Ugyanaz a szó (ti. a férfi azt mondja a feleségének: szeretlek) lehet jelentéktelen vagy rendkívüli a módtól függően, ahogyan kimondták. És ez a mód azon múlik, hogy milyen mélységű az emberi létezésnek az a régiója, ahonnan a szavak fakadnak - és az akarat ebben semmit sem tehet. És csodálatos egyezéssel ugyanarra a területre jutnak el abban, aki hallgatja őket. Ekképpen a hallgató felismeri, ha megvan benne a felismerés képessége, hogy mi az értéke a szavaknak:"

A felebaráti szeretet egyenlők közti szeretet: csakhogy egyenlőkként sem vagyunk mindig egyenlő helyzetben; emberek lévén, mindnyájan segítségre szorulunk. Ma én, holnap te. De ez nem azt jelenti, hogy az egyik ember tehetetlen, a másik meg életerős.
A tehetetlenség mulandó állapot; az viszont állandó és közös képességünk, hogy felkeljünk és megálljunk a saját lábunkon.
Mégis, a felebaráti szeretet azzal kezdődik, hogy szeretjük a tehetetleneket, szeretjük a szegényeket és az idegeneket. A saját húsomat és véremet szeretni nem nagy teljesítmény. Az állat is szereti az ivadékát, és gondoskodik róla. A pária szereti a gazdáját, mert tőle függ az élete; a gyerek szereti a szüleit, mert szüksége van rájuk. A szeretet akkor bontakozik ki igazán, amikor cél nélkül szeretünk. Nem véletlen, hogy az Ószövetségben az emberszeretet központi tárgya a szegény, az idegen, az özvegy és az árva, és végül a nemzeti ellenség, az egyiptomi és az edomita.
Részvétet érezve az elesett iránt, az emberben a testvére iránti szeretet ébredezik; és önszeretetében szereti azt is, aki segítségre szorul, az esendő, gyönge emberi lényt. A részvét magában foglalja a megismerés és az azonosítás elemét. "Ismeritek a jövevény életét - mondja az Ószövetség -, mert ti is jövevények voltatok Egyiptomban... szeressétek a jövevényt!"
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
tetszik..:-)
  2006-11-20 15:32:02, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az élet...
  2006-11-20 12:30:13, hétfő
 
  "-Elhihetitek nekem, az öregembernek. Lehet, hogy már most is édesnek tartjátok az életet, de higgyétek el, ha a halál közel jár, akkor válik kibírhatatlanul kívánatossá. Ha túlélitek, minden szépség és öröm megsokszorozódik, a napfény, a szél, a jó bor, egy nő ajka, egy gyerek nevetése.- Az élet semmi, ha nem néztél szembe a halállal."

David Gemmel


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ősz.:-)
  2006-11-20 11:02:54, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nemeskövek.
  2006-11-20 11:00:04, hétfő
 
  Sokan azt gondolják, hogy a nemeskövekkel való gyógyítás évezderes múltja azonos azzal, amit ma tudunk a köverkől és gyógyító erejükről. Ám ez korántsem igaz, hiszen minden korban más és más analógiák szerint közelítettek a kövek világához. Egyik sem jobb, vagy kevésbé igaz, mint a mai közelítés. Érdemes megismerkedni azzal, hogy is gondoltak eleink a nemeskövekre.

A kövek mágikus hatásáról a legfurcsább hiedelmek terjedtek el.
Hitték, hogy például némely béka fejében, csigaház mélyén, büdösbanka fészkében, fecske májában mágikus kő keletkezik - sőt, hogy sárkánykő is létezik, de csak akkor értékes, ha élő sárkány fejét kettéhasítva veszik ki belőle (ez nem lehetett túl egyszerű�)! Némely kardról azt tartották, hogy a díszítő drágakő hatására legyőzhetetlenné teszi a tulajdonosát, a királyi koronákat, öveket, jogarokat ugyancsak �varázsos� kövekkel díszítették. Igaz ez a magyar Szent Koronára is, melynek különleges köveibe vetett hit ma újra virágzik.
Kísértetjárás ellen a kalcedon követ ajánlotta Albertus Magnus, a XII. századi tudós, feleség hűtlenségének kiderítésére pedig magnetitet! (�Tedd a hitvesed párnája alá: ha átölel, ártatlan, de ha kiesik a kő a párna alól, bizonyosan csalfa!�). Gyermekek csuklójára borostyánkő karkötőt tettek szemmelverés és gonosz szellemek érintése ellen. Ma ugyanezt a borostyán ékszert sikerrel használják a fogzás okozta gondok enyhítésére, tehát a "gonosz szellem" lehet, hogy a fogzás formájában érkezett ősünk gyermekéhez? A lovagok szívesen viseltek türkizt, hogy sebezhetetlenné tegyék magukat. A népmesékben is olvashatunk csodatévő kövekről, vagy drágakő-kincsekről, amelyeket manók, tündérek őriznek.

Amulettek, talizmánok a világ minden pontjáról
A régi indiai és kínai kolostorokban hónapokon keresztül csiszoltak a szerzetesek egy-egy gyógyító kő-amulettet, amit ha a beteg a kezébe vett, vagy a beteg testrészre helyezték, az kifejtette gyógyító hatását. Amerika indián magaskultúrájában, az inkák birodalmában hegyikristályból (tiszta kvarc) kristálykoponyákat faragtak, ezek rendeltetése máig is rejtélyes.
Indiában azt tartották, minden drágakőben isten vagy démon lakozik, ezért például korallvörös gyémántot csakis a király (a maharadzsa) viselhetett. A �bölcsek kövének� (a csintámani drágakőnek, mely mindentudás és korlátlan hatalom, gazdagság birtokosává teszi gazdáját) szintén évezredes a legendája.
A rómaiak is hittek a kövek csodatévő erejében. Gyűrűként, medálként viselték a szimbólumokkal, képmásokkal díszített nemesköveket.
A Bibliában Mózes második könyvében találunk említést tizenkét féle drágakőről, amelyek a főpap melldíszét (a hósent) díszítették. János evangelista látomásában az áll, hogy a Mennyei Jeruzsálem drágakövekből fog felépülni.

A hiedelmek igazolást nyernek
A kristálygömbből való jóslás tovább élt az ókor óta. A mágikus vizsgálódás mellett a tudomány eszközeivel kezdték vizsgálni az ásványokat, összetételüket és a betegségekre gyakorolt hatásukat. A néphitek némelyikéről egyértelműen bebizonyosodott, hogy valóban van alapjuk, így a higany szemölcsűző hatásáról, vagy hogy a gyenge csontú gyermeket cseppkő (voltaképpen mész, kalcium-karbonát) porával kell etetni. Az ezoterikus gyógyításban ismét felélednek az ősidők keleti és nyugati gyakorlatai, az aura, a csakrák kezelése nemeskövekkel, a talizmánok használata és a kristályelixírek készítése.

Atlantisz él?
Milyen hihetetlennek tűnt régebben az Atlantiszi legenda: nevezetesen, hogy az ősi Atlantisz gyógyítói színeket, hangokat, fényeket, köveket használtak gyógyításra! Ma már, ha jobban körülnézünk, rengeteg hivatalosan is elismert gyógyító eljárást találhatunk, amelyeknek köze van a nemeskövekhez. A lézersugár létezését például senki sem vitatja, pedig itt nem más történik, mint hogy egy erős fénysugarat egy rubinkristályon vezetik keresztül. A Bioptron lámpában lágy lézer működik, a természetgyógyászok sokféle kristálylámpát használnak. A sokat emlegetett piramisok alakja is voltaképpen egy kristályszerkezet, lehet, hogy ez a �piramisenergia� kulcsa.

Kövek a testünkben
Az emberi testben is keletkezhetnek kövek. Ezeknek nem szoktunk örülni, hiszen a nagyobbacskák csak műtéttel távolíthatók el. Már az egyiptomi múmiák testében is megtalálhatóak, nem csak a �civilizált, modern� életmód eredményei. A főleg mészanyagú kövek a szervezet folyadék-tartályaiban csapódnak ki, így létezik epekő vesekő, sőt könnyzacskó-kő is!

Halász Alexandra
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2006.10 2006. November 2006.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 97 db bejegyzés
e év: 577 db bejegyzés
Összes: 1424 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 13
  • e Hét: 295
  • e Hónap: 819
  • e Év: 32436
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.