Regisztráció  Belépés
bulac57.blog.xfree.hu
A tegnap történelem, a mai nap ajándék, a holnap pedig meglepetés! Bús László
1957.05.14
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
Szójás rakott kel
  2006-07-31 00:35:43, hétfő
 
  Hozzávalók 4 személyre:

1 fej kínai kel (de lehet rendes kelkáposzta is), fél zacskó szója, 1 fej hagyma, kis olaj, pár kanál vegeta, só, másfél marék rizs, pirospaprika, ízlés szerint tejföl.

Elkészítése:

A szóját beáztatjuk ételízesítős vízbe. Közben a hagymát apróra vágjuk, és olajon üvegesre pirítjuk. Ha a szója már jól megszívta magát, leöntjük róla a vizet, és rádobjuk a hagymára, kis sóval és pirospaprikával ízesítjük, majd átfőzzük. Közben a rizst és a káposztát is kifőzzük (enyhén sós vízben). Leszűrjük mindkettőt, és hőálló tálba rétegezzük a kész hozzávalókat. Alulra káposzta kerüljön, takarja el teljesen a tálat! Rá kerüljön egy réteg a szójával összekevert rizs, majd ízlés szerint tejföl. Ez utóbbi elhagyható, de finomabb, ha benne van. ĺgy rétegezzük a hozzávalókat, amíg meg nem telik a tál, felülre káposztalevelek kerüljenek, melyeket megkenünk tejföllel. Az egészet átsütjük a sütőben.
 
 
1 komment , kategória:  Receptek  
Nyolc óra pihenés?
  2006-07-30 11:45:28, vasárnap
 
  Egy felnőtt ember szervezete átlagosan 7-8 óra alvást igényel. Nem mindegy azonban, mikor alszunk. A természet nagyon bölcsen gondoskodott arról, hogy ez éjszaka, ne pedig nappal történjék.

A napszakok érzékeléséről a hipotalamusz a köztiagy egyik része gondoskodik (pontosabban annak egy speciális területe, az ún. suprachiazmatikus magok). Ide érkezik a külvilágból az információ a szemen keresztül arról, hogy éjszaka, illetve nappal van-e. Ezek a nappalok, illetve éjszakák váltakozására vonatkozó információk nagyon fontosak, mivel az ember belső órája nem 24, hanem kb. 25 órás napokra van beállítva. A kutatók egészséges embereket figyeltek, akik több napon keresztül egy külvilágtól elzárt, jól megvilágított helyiségben tartózkodtak. Minden kényelemmel el voltak látva, de nem tudták, hogy nappal vagy éjszaka van-e. Többnapos megfigyelés után a kutatók azt tapasztalták, hogy ezek az emberek egyre később mentek aludni, s reggelente is később keltek fel. Bioritmusuk megváltozott, nagyjából 25 órássá bővült.
Munkám során nemegyszer tapasztalom, milyen gondot okoz, ha nem harmonikusan működik a betegek biológiai órája. A betegek esténként nem érzik szükségét az alvásnak, másnap viszont akár délig is aludnának, mivel képtelenek idejében felkelni. Emiatt aztán napközben állandóan álmosak.
Az ilyen panaszokat több minden okozhatja, most ezekről szólunk.

Jet lag szindróma
(időzónaváltás-szindróma)
A panaszok hosszabb ideig tartó repülőút után keletkeznek, amikor aránylag rövid időn belül több időzónát lépünk át. Ilyenkor az ember lefekvés után képtelen elaludni, másnap fáradt, nem képes összpontosítani semmire. Emellett még előfordulhat állandó feszültségérzés, idegesség, robbanékonyság, étvágytalanság és fejfájás is.
Az utazást követő alvászavarok 2-3 nap múltán megszűnnek, a testi panaszok akár egy hétig is tarthatnak. Természetesen a panaszok súlyossága nagyban függ attól, mennyire volt gyors az időzónák átlépése, valamint attól is, hogy az út keleti vagy nyugati irányba történt-e. Az emberek általában jobban tűrik a nyugati irányba való utazást, mivel így az időeltolódás következtében a szervezet belső órája könnyebben alkalmazkodik a megnyúlt (több mint 24 órás) időintervallumhoz, mint a keleti irányba történő utazáskor a lerövidülthöz (kevesebb mint 24 óráshoz).
Mivel az ilyen jellegű panaszok maguktól elmúlnak, nincs szükség gyógyszeres kezelésre, elég egy kis pihenés, koffeintartalmú italok fogyasztása. Esti lefekvés után az alvást elősegítheti a melatonint tartalmazó szerek fogyasztása.

Műszakváltás által
kiváltott alvászavar
Ebben az esetben a panaszokat a 24 órás éjszaka/nappal alvásritmus felborulása okozza. Az alvászavar leginkább azoknál jelentkezik, akik alvási szokásaikat és életrendjüket a nap azonos időpontjaihoz szokták kötni, és emiatt a gyors változásokat nagyon nehezen viselik. Itt is nappali aluszékonyság, illetve lefekvés utáni elalvászavar jelentkezik.
Kutatások bebizonyították, hogy a kétnaponta történő műszakváltásokat az emberek jobban elviselik, mint az 5-6 naponként történőket. Az életkor előrehaladtával egyre jobban megviseli őket az éjszakai műszak, illetve a kora hajnali műszakkezdés, s nappal a kevés éjszakai alvás miatt állandóan fáradtak, nyúzottak.
A műszakváltás által kiváltott panaszok 3-5 év múlva a legerősebbek, ilyenkor nemritkán testi panaszok is fellépnek: emésztőrendszeriek, beleértve a fekélybetegséget, szív- és érrendszeriek stb. A gyakori fáradtságérzés miatt csökken a koncentrációképesség, növekszik a balesetveszély. Különösen súlyosan érintheti a gyakori műszakváltás az epilepsziásakat és a migrénes fejfájásban szenvedőket. Emiatt a betegek nemritkán munkahelyváltásra kényszerülnek.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A MAGYAR HÁZIASSZONY LEXIKONA
  2006-07-29 13:45:58, szombat
 
  Száradni terítendő ruha

Száradni terítendő ruhát télen sokszor a megfagyás veszedelme fenyegeti, ami a ruhának sem jó, de a száradást is megakadályozza. De ha az öblítővízbe konyhasót teszünk (egy teknő vízbe fél kilót), akkor a ruha nem fagy meg.

Szárítókötél

A felteregetett ruhán gyakran csúnya sárga csíkokat okoz, ha a szárítókötél nem tiszta. A köteleket minden teregetés előtt gondosan megtörölni és félévenként ki kell főzni szappanos, lúgos vízben. Miután két vizben kifőztük és kiöblítettük, napon vagy kályha mellett szárítsuk meg.

Szegek beverése

Akinek gyakran kell vékony deszkákból ládát, dobozt szegezni, kellemetlenül tapasztalja, hogy a vékony deszka könnyen hasad. Következőképpen segíthetünk a bajon: beverés előtt, fejére állítjuk a szeget és könnyedén ráütünk a hegyére. Az így kissé ellaposodott hegy nem hatol be erőszakkal a rostokba, nem feszíti szét azokat, hanem elszakítja az útjában álló rostokat.

Szegek nyílása

Szegek nyílása a falban kitölthető, ha újságpapírt több órán át vízben áztatunk, míg teljesen átlágyul, azután kis dugaszokat göngyölünk a masszából és bedugjuk a nyílásokba, felszínét lesimítjuk, s ha megszáradt, átfestjük olyan színű vízfestékkel, amilyen a fal. Később lakkozni is lehet a kijavított helyeket. Ilyen módon észrevehetetlenekké válnak. Szekrényeknél, ha rosszul záródnak sokszor az a baj, hogy a padló nem egyenes és a szekrény nem áll tökéletesen vízszintes alapon. Ilyenkor a szekrény két elől álló lába vagy faltól kívül eső talapzata alá vékony falemezt teszünk, hogy a szekrény parányit hátradőljön. Ugyanez lehet az oka, hogy fiókok nehezen csúsznak ki és be.

Szemétvödör

Szemétvödör higiénikus kivitelben cinkezett lemezből készült vödör. Formája gömbölyű, ezáltal a sarkokban nem ülepedhetik úgy meg a szemét és piszok, mint a régifajtájú szemetesládánál. A modern szemétvödör elég légmentesen záródik és könnyen tisztítható.
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Sajtos-túrós pogácsa
  2006-07-28 17:18:47, péntek
 
  Hozzávalók:
30 dkg finomliszt, 2 dkg friss élesztő, kevés cukor, 1 dl tej, 1 dl tejföl, 15 dkg vaj, 15 dkg juhtúró, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 egész tojás, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors és currypor; a tészta tetejére: 1/2 dl tej.
Elkészítés:
A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, belekeverjük a cukrot, és felfuttatjuk. Közben a vajat szétmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, a juhtúrót, a tejfölt, a sajt felét, a sót, a curryport és a borsot, majd jól összegyúrva, lisztezett, mély tálba tesszük. A tetejét is belisztezzük, tiszta konyharuhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük.
Ezután a tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsák tetejét megkenjük tejjel, rászórjuk a megmaradt reszelt sajtot, és közepesen előmelegített sütőben, kis lángon megsütjük
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Hasznos nyári tanácsok
  2006-07-28 00:33:21, péntek
 
  Ki mondta, hogy csőd felé halad mélyföld? Sőt, gazdagodunk, Miskolcon például először volt tornádó, s tök ingyen, illetve néhány cserép megroppant, de hát így mulat egy mélyföldi úr, semmi kétség. Azt meg nagyon utálom, ha iróniát sejtenek a szavak mögé akkor, amikor megpróbálok megkapaszkodni a pozitív hírekben. A hír új eleme a vihar típusa, ami errefelé még soha nem fordult elő. Örülök neki, csak azt sajnálom, hogy még nem adtunk neki nevet. Lehetne Miskolc miatt, mondjuk, Panelproli, vagy a történelmünkre utalva Muhika, fiatalabbaknak DJ. Szellő. Amúgy priznicelem a kutyámat, olyan meleg van. Viharban kutyát áztatni, perverz gondolat. Vagyis úgy érzem magam, mintha mélyföldön sivatagi időjárás lenne, csak erről senki nem szólt nekünk előre. Már megint a kicsik szívnak, nincs előrejelző szuperműholdunk. Illetve dehogynem, most jut eszembe, tavaly megszólalt a riasztó, s Demszky Gábor örökös polgármester némi kampánymarketinget árasztván felszólította a lakosságot, hogy maradjanak otthonaikban, mert jön a tornádó. Akkor csak egy fecske érkezett egy langyos légzuhatagon keresztül, más semmi. Vagy csak most ért ide a zacc. A Magyar Tudományos Akadémia Felhő Munkacsoportja mindenesetre kiadott egy jelentést arról, hogy melyik tornádó az első. A tudósok azon fele, aki bízik a jövőben, a verbálisat fogadja el, a másik, akinek már ennie sincs mit, a másodikat. Az utóbbiaknak üzenem, hogy nem helyes, ha az igazságot a gyomor dönti el. (Csak rá ne jöjjenek, hogy Marxot idéztem.)
Macskát nem priznicelünk, mert tüdőgyusziban meghó. Ez is info. Próbálok hasznos lenni, ez az én belső reformom. Tudjátok, nekünk itt mélyföldön minden a reformról szól. Ha mondjuk, szeretnék beszélgetni a szomszéddal Kocsis Ágnes egészen remek filmjéről, a Friss levegőről, ami szép lassan letérdelteti a külországi ítészeket s nézőket, akkor megvárja, hogy befejezzem a mondatomat, s azonnal gyurcsányozik. Főnév s ige egyszerre. Egykönyvű ember is van, egynevű nemzet is. Ebben azért van valami sötét. Ha azt mondod neki, hogy van friss lecsó a piacról, akkor a másik így sóhajt fel: ,,Na, ezt még nem vette el tőlünk Gyurcsány!" Ha depressziós vagy, mert tömegközlekedtél, s mondjuk, megjött a mensesed, akkor a másik együtt érez: szegénykém, sajnállak, de legközelebb gondold meg, hova rakod az X-et. Attól félek, egy idő után mindenre jó lesz ez a név, s mi is úgy járunk, mint Kaspar Hauser, aki nem volt hülye, csak retardált, s egy mondatot tudott mondani: ,,Az én apám híres lovaskapitány."
Teszek egy ünnepélyes ígéretet. A gondolat, a beszéd, írás szépsége s annak megőrzése miatt kerülni fogom népvezéreink nevét. Kivétel képez Széchenyi, Eötvös, Szent László stb., igaz, ők meghaltak, de az élőkkel csak most lehetnek pariban, azért, illetve később a kutya sem fog emlékezni a mostan regnálókra. Darányinak volt bajsza? Na, ugye.
A kisállattartás felelősséggel jár, így előre gondolnunk kell a nyaralásra, hogy ne döglött tengeri malacok várjanak minket olasz, görög, horvát után. Más hasznos tanács most nem jut eszembe, ha csak az nem, hogy érdemes forintunkat valutában tartani. Tudom, ez retrográd gondolat, hisz a szocializmusban volt ennek a tapasztalatnak aranyfedezete, de ha valaki fél a tornádótól, jobb, ha nem filléreskedik.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Süssünk a szabadban!
  2006-07-28 00:31:26, péntek
 
  Mi kell a jó grillpartihoz, avagy a kerti sütögetéshez? Jó idő, jó társaság, jó sütni való hús vagy zöldség.

Aki húst szeretne sütni, fémrostélyt vagy rácsot helyezzen a lehetőség szerint téglából összeállított tűzhelyre. Akinek pedig faszénparázzsal működő, lábakon álló kerti grillezője van, annak igazán nem lesz nehéz dolga.

Grillezni csak parázson lehet, a parázs képződéséhez viszont idő kell. A sütés előtt legalább egy órával jó nekivágni a tűzrakásnak. Amíg a tűzmester dolgozik, hozzuk grillkész állapotba a sütnivalókat. Grillezéshez porhanyós, kissé zsírosabb húst válasszunk, a zsír nagy része úgyis kisül majd. Pácoljuk be a hússzeleteket, a vaslapos vagy alutálcán készítendő aprópecsenyét. Felhasználásig tegyük hűtőbe a húst. Ha elmulasztottuk a pácot, a fűszereket mindig sütés előtt, olajjal keverve kenjük a nyers húsra, hogy ne égjenek meg. Sütés előtt fél órára sörbe is áztathatjuk a pácolatlan húst, ettől ízesebb lesz. Ha nincs kedvünk és időnk a faszenezéshez, akkor jó az apró gázpalackkal vagy árammal működő szerkentyű is. Ha a faszénparázsra egy kevés borókabogyót, babérlevelet, rozmaringot vagy más leveles zöldfűszert dobunk, az aromája át fogja járni a húst, és nekünk is jólesik az illat sütés közben.

A roston sütésre szánt ételt néhány órával korábban pácoljuk be, s időnként forgassuk meg a páclében
Grillpácok: hogy az étel puha és ízletes legyen

A pácolás lényege, hogy általa egy egyszerű alapanyag különleges, ízletes étellé változzék. A roston sütésre szánt húsokat, zöldséget néhány órával korábban pácoljuk be, időnként forgassuk meg a páclében. Ha lehet, hagyjuk pácolódni egész éjszaka.

A pác hozzávalóit jól keverjük össze, majd ezután forgassuk bele a hús- vagy zöldségdarabokat.

A húspácba soha ne tegyünk sót, mert a hús megkeményedik, rágós lesz.

Zöldséget bármilyen olajos pácba forgathatunk ízlés szerint.

A marha és vadhúsok hosszabb (3-4 nap), míg a többi húsfélének rövidebb (1-2 nap) pácolási idő is elég. Ne feledje időnként megforgatni a húsokat a páclében.

Olajos pácot csont nélküli, szeletelt húsokra készítsen. Mindkét oldalukat kenje be, majd csomagolja alufóliába, és tegye hűvös helyre.

Vizes, tejes pácot csontos húsfélékhez, vadakhoz készítsen. A páclé lepje el a darabokat, különben megromlanak. Csak a teljesen kihűlt páclevet öntse a húsra.

Sütés előtt a felesleges pácot és a fűszermaradványokat törölje le a húsról.


Fehérboros pác szárnyasokhoz

1 dl olívaolaj, 1 dl száraz fehérbor, 2 evőkanál citromlé, ízlés szerint pár csepp édesítőszer, 1 gerezd összezúzott fokhagyma, 1 kanál finomra vágott kakukkfű és rozmaring.

Vörösboros pác tofuhoz

3 evőkanál vörösbor, 6 evőkanál olíva- vagy napraforgóolaj, 2 evőkanál citromlé, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál apróra vágott zöldpetrezselyem, 1 teáskanál őrölt fehér bors, 1 teáskanál oregánó, vagyis szurokfű, 1 teáskanál kakukkfű, 1 teáskanál rozmaring, 1 teáskanál konyak, 2 gerezd zúzott fokhagyma.

Mustáros-zöldfűszeres pác sertés-, marha- vagy bárányhúshoz

1 dl olívaolaj, 2 evőkanál balzsamecet, 2 teáskanál barna cukor, 2-3 teáskanál dijoni mustár, 2 teáskanál provence-i fűszerkeverék vagy 1 evőkanál friss, vegyes kerti zöldfűszer, 1 teáskanál törött bors.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sörtésztában sült finomságok
  2006-07-28 00:26:59, péntek
 
  Hozzávalók 4 személyre:

olyan zöldség, amilyet általában rántani szoktunk (gomba, tök, karfiol, patisszon, padlizsán, brokkoli, stb.), olaj a sütéshez, 50 deka zöldséghez számítva 1 tojás, 10 dkg liszt, egy üveg sör.

Elkészítése: A zöldséget tetszés szerint sós vízben előfőzhetjük; a karfiolnál, laskagombánál és a brokkolinál feltétlenül tegyük ezt meg. Közben habverővel keverjük össze a tojást, a lisztet és annyi sört, hogy igen sűrű palacsintatésztát kapjunk. Ezután a zöldségeket csak megmártjuk benne és forró olajban kisütjük. Ezzel gyakorlatilag megspóroljuk a 3 tányérral való pepecselést, rumlit és a ragacsos kezeket, amik a rántott dolgok velejárói. Körítésnek azt adjuk, amit a rántott zöldségekhez; rizst/krumplit, tartármártást, a tökhöz kapros majonézt.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Borjúhús mézes mártással
  2006-07-28 00:24:22, péntek
 
  Hozzávalók 4 személyre:

60 dkg borjúhús, 1 dl olívaolaj, 2 db citrom, só, bors. A mártáshoz: 2 dl húslé, 2 dl tejszín, só, bors, 1 kávéskanál apróra vágott citromfű, 1 citrom kicsavart leve és reszelt héja, 2 evőkanál méz, 1 kávéskanál durvára tört rózsabors. A sűrítéshez: 1 evőkanál étkezési, keményítő 3 dkg vajjal kikeverve.

Elkészítése: A citromot vékony karikára vágjuk, a szeleteket kevés vajon megsütjük és pár órára száraz meleg helyre teszszük. A hússzeleteket fűszerezzük, ezután serpenyőben addig pároljuk, hogy a közepük rózsaszínű maradjon. Ezután elkészítjük a mártást. A húsléhez adjuk a tejszínt, fűszerezzük és kiforraljuk. Hozzáadjuk a mézet, a citrom levét, a borsot, majd besűrítjük a vajjal elkevert keményítővel. 1-2 perces forralás után a hús mellé tálaljuk. Köretnek párolt zöldségeket, rizst vagy burgonyát adhatunk.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Kovászos uborka
  2006-07-28 00:21:53, péntek
 
  Elkészítés: Az uborkát alaposan megmossuk, egy erre a célra rendszeresített kefével megsikáljuk. Az uborkák végeit levágjuk, és hosszában kétszer bemetsszük. Egy kétliteres befőttes-üveg aljára a jól megmosott kapor felét behajtogatjuk, 2 gerezd megtisztított, egészben hagyott fokhagymagerezdet ráültetünk. Az uborkákat szépen egymás mellé állítjuk az üvegben, a maradék kaprot és fokhagymát rátesszük. A kenyeret kissé megpirítjuk, és tüllzacskóban az uborkákra fektetjük. A sót másfél liter vízbe szórjuk, felforraljuk, majd a kenyéren át az uborkára szűrjük. Egy tányérral befedjük, és két-három napra napos helyre állítjuk.
Hozzávalók: 1kg fürtös uborka, 2 nagy csokor kapor, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 szelet kenyér, 2 evőkanál só
Tippek trükkök: Ha beborul az ég, akkor sem kell kétségbe esnünk, az uborkával teli üveget 50 fokos sütőbe állítjuk néhány órára, és így fejezzük be az érlelést. Az érleléshez csak az igazi kovásszal készült kenyér jó. Kenyér helyett egy-két hámozott burgonyát téve az uborka tetejére, szintén megindul a kovászolás. Aki nem szereti, a fokhagymát kihagyhatja belőle.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Ropogós csirke
  2006-07-27 00:04:56, csütörtök
 
  Hozzávalók a polentához: 20 dkg kukoricadara, 1 csipetnyi só, 2 evőkanál olívaolaj, kevés darált feketebors. A csirkéhez: 2 db egész bőrös csirkemell, 1 doboz koktélparadicsom, 2 szál rozmaring, 4 gerezd fokhagyma, só, darált feketebors, 2 evőkanál olívaolaj, 3 evőkanál reszelt parmezán sajt.

Elkészítése:

Vágjuk négyfelé a csirkemelleket, hagyjuk rajta bőrüket is. Szúrjunk bele a késsel, majd ezekbe a vágásokba nyomjunk egy-egy gerezd fokhagymát, majd szórjuk meg sóval és darált feketeborssal. Csorgassuk meg olívaolajjal és tegyük a hűtőbe pár órára, hogy az ízek jól átjárják a húst.

Forraljunk fel egy lábasban egy liter vizet, ízesítsük sóval, csorgassuk bele az olívaolajat. Lassan, állandóan kevergetve fokozatosan öntsük bele a kukoricadarát, majd kis lángon főzzük legalább tíz percig. Ha elkészült, kevéske darált feketeborssal ízesítsük. Kenjünk ki olajjal egy kisebb méretű tepsit, vagy hőálló üvegedényt és töltsük bele a megfőzött puliszkát, és hagyjuk kihűlni. Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőt, tegyük bele a befűszerezett csirkehús darabokat, majd mindkét oldalát süssük elő pirosra. Ha már kihűlt a polenta, vágjuk nagyjából két centis darabokra. Öntsük egy olívaolajjal kikent tepsibe, szórjuk meg parmezán sajttal, tépkedjük rá a rozmaring leveleket, majd helyezzük a tetejére az elősütött csirkedarabokat. Előmelegített sütőben 170 fokon süssük 20 percig.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2006.06 2006. Július 2006.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 22 db bejegyzés
e év: 1189 db bejegyzés
Összes: 7056 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1694
  • e Hét: 4673
  • e Hónap: 48175
  • e Év: 107791
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.