Belépés
bulac57.blog.xfree.hu
A tegnap történelem, a mai nap ajándék, a holnap pedig meglepetés! Bús László
1957.05.14
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Brokkolis tészta
  2007-01-11 01:12:04, csütörtök
 
  Hozzávalók:

30 dkg vékony szálú spagetti vagy kínai tészta, 1 kisebb fej brokkoli, 10 dkg húsos szalonna, 4-5 db szárított paradicsom, 2 db friss paradicsom, 2 evőkanál olívaolaj, só, őrölt bors.

Elkészítése:

Vágjuk nagyobb kockákra a szalonnát, majd egy nagy serpenyőben pirítsuk meg. Adjuk hozzá az olívaolajat, a kis rózsáira szedett brokkolit és a langyos vízbe áztatott és felkockázott szárított paradicsomot. ĺzesítsük sóval és őrölt borssal. Fedjük le és pároljuk kis lángon, legalább öt percig. Ha szükséges, kevéske vizet öntsünk alá. Ha a brokkoli megpuhult, keverjük hozzá a meghámozott és feldarabolt friss paradicsomot, és a sós vízben kifőzött tésztát. Jól forrósítsuk össze, és tálaljuk kis tálkákba. Tetejét reszelt parmezán sajttal szórjuk meg.

Ha olívaolajban eltett aszalt paradicsomot használunk, akkor azt az olajat használjuk a ragu elkészítéséhez.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
- a nő tízparancsolata -
  2007-01-11 01:04:47, csütörtök
 
  A tisztálkodás fontos, de tartsa szem előtt, hogy a túlzott higiénia ártalmas.

A nemi szervek tisztálkodására speciális készítmény a legjobb, mert nem tartalmaz szappant!

Kerülje a fürdőolaj, hab és parfümök használatát, mert néhány allergiás reakciót válthat ki a külső nemi szerveken!

A toalett használata után a végbél tisztítását előröl hátra végezze, így tudja megakadályozni, hogy a mikroorganizmusok a hüvelybe kerüljenek!

Viseljen szellős, természetes alapanyagú alsóneműt!

Az alsóneműt ne mossa illatosított vízlágyítóban!

Antibiotikumot csak végszükség esetén szedjen!

Ha fertőzést kap, ne feledje, hogy a partnert is kezelni kell akkor, is, ha nincs panasza!

Ügyeljen arra, hol fürdik, s a nyilvános zuhanyozókban és medencékben használjon papucsot!

Ha gyakran kap fertőzést, csökkentse az édesség fogyasztását és étlapjáról száműzze a sok cukrot tartalmazó ételeket!
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
Hőmérés szájban ...
  2007-01-11 01:03:15, csütörtök
 
  Csak egy pont van a hónaljgödörben, ahol a tényleges hőt lehet mérni. Ezt mindig tartsuk szem előtt.
Hőmérés szájban, hónaljban, végbélben

A testhőmérsékletet különböző módon mérhetjük, de ezek nem adják a valódi belső hőmérsékletet. A különböző mérések is egymáshoz viszonyítva eltérést mutatnak.

Szájban mért hőmérsékletnél ügyelni kell a lázmérő pontos elhelyezkedésére. Csak 2 kicsi pont van a nyelv alatt, ahol az igazi testhőmérséklet mérhető. Ezek a nyelv alatt hőzsákok. Vigyázni kell, hogy a beteg nehogy véletlenül elharapja a lázmérőt, mert a kiszabaduló higany és az üvegszilánkok egyaránt veszélyesek.

A hónalji tájékon mérik legtöbben a hőmérsékletet. Itt is nehéz eltalálni a valós hőmérsékletet, mert csak egy pont van a hónaljgödörben, ahol a tényleges hőt lehet mérni.

A végbélben történt hőmérőzés fertőzés- és sérülésveszélyes. Könnyen felsérthetjük a bélfal hámrétegét. A hasmenés, a gombás fertőzés pedig már nagymértékben befolyásolja a mért eredményt. Vakbélgyulladásnál a gyulladt hám hőjét mérjük, nem a test hőmérsékletét.

Technikai újdonság a TermoScan hőmérő, mely a fülben, a dobhártya infravörös sugárzásának érzékelésével egy másodperc alatt méri a test valódi hőmérsékletét.

Átlaghőmérsékletek

36,7 oC - szájban

36,5 oC - hónaljban

csecsemőknél a testhőmérséklet kb 0,5 oC-kal magasabb, mint felnőttkorban

37,1 oC - végbélben

idősebb korban alacsonyabb a testhőmérséklet
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
Káromkodik a gyerek
  2007-01-11 01:01:26, csütörtök
 
  A környezetében hallottakat szivacsként felszívja és ismételgeti, ahogy a többi ismeretlen kifejezést is
Káromkodik a gyerek. Mit tehetünk?

A csúnya, illetlen szavak sok gyereknél igen korán megjelennek, és ez a legtöbb szülőt kisebb nevelési válságba kergeti. A pszichológusok szerint jobb, ha nem csinálunk túl nagy jelenetet az óvodáskor alatti ,,káromkodás" miatt, a gyerek ugyanis többnyire nem tudja, mit jelentenek az illetlen szavak. Elég, ha azt tudatjuk a gyerekkel, nem szívesen halljuk tőle ezeket a másokban rossz érzést keltő szófordulatokat. A csúnya beszéd vagy akár a káromkodás különböző életkorokban igen különböző okból és szándékkal hangzik el a gyerek szájából, természetes tehát, hogy az erre való reagálás is erősen életkorfüggő. A kisgyerekek az esetek nagy részében nem, vagy alig vannak tisztában ezeknek a szavaknak a jelentésével, inkább csak ösztönösen és a környezet reagálásból érzik, olyasmire találtak, amivel fel tudják hívni magukra a figyelmet. Ez a leggyakoribb oka, hogy a közmegítélés szerint bántó, illetlen, becsmérlő, obszcén szavak keverednek a kisgyermek beszédébe. A másik magyarázat, ez inkább a kisebbekre vonatkozik, hogy a környezetében hallottakat szivacsként felszívja és ismételgeti, ahogy a többi ismeretlen szót és kifejezést is. Az eseteknek csak kisebbik részében van szó arról, hogy a három évnél fiatalabb gyerek tudatosan és szándékosan akarja megbántani, megalázni játszótársát, testvérét, szüleit vagy akár egy idegent. Az a gyerek, aki otthonról hozza a verbális durvaságot az esetek legnagyobb részében felnőttként is így fog beszélni. A kérdés tehát, hogy mit tegyünk a csúnya szavak hallatán, csak akkor tekinthető valódi nevelési problémának, ha a szülőkre a trágár beszéd nem jellemző. Mielőtt bármiféle minősítésbe vagy megrovásba fognánk, a legfontosabb annak a tisztázása, hogy miért mondta a gyerek azt, amit mondott. Figyelmet akart kelteni, másokat akart megbántani, vagy egyszerűen a dühét fejezte ki ilyen módon? Lehet, hogy nem fogunk teljesen egyértelmű választ kapni, de nagyjából tisztázni lehet a helyzetet. Ha arról van szó, hogy így akarja felhívni magára a figyelmünket vagy esetleg másokét, bánjunk nagyon óvatosan reakcióinkkal. Meglehet, akkor érünk el leginkább eredményt, ha úgy teszünk, mintha egyszerűen nem is hallanánk. Ez persze nem jelenti azt, hogy jóvá is hagytuk, amit hallunk, csupán azt érzékeltettük, hogy ez az eszköz nem alkalmas a figyelmünk felkeltésére. Ilyenkor egy bizonyos idő elteltével térjünk vissza a történtekre, higgadt, de határozott formában. Fontos, hogy a gyerek tudja, vannak olyan szavak, amelyekkel másokat meg lehet sérteni, fájdalmat lehet nekik okozni, és mi nem szeretnénk, ha ő ezt tenné.

Összességében azt mondhatjuk, hogy a csúnya beszéd, az illetlen szavak használata a legtöbb kisgyerekes szülőből a szükségesnél erőteljesebb reakciókat vált ki, ami inkább ront, mint javít a helyzeten. Ha a szülő mindenáron fenn akarja tartani a külvilág előtt annak a látszatát, hogy az ő gyereke semmilyen illetlenséget sem követ el, például nem beszél csúnyán, akkor a gyerek, legalábbis, ha az élelmesebbek közé tartozik, rögtön ,,fogást“ talál a szülőn, és csak azért is használja a tiltott szavakat. Valószínűleg ennél lényegesen súlyosabb következményekkel járó nevelési problémák is adódnak ebben az életkorban, célszerű erőnket és kitartásunkat ezekre tartalékolni.
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Újabb magyar vitorlás
  2007-01-11 00:59:17, csütörtök
 
  A szólóvitorlázás a sportnemek nehézségi kategóriájában a 4., megelőzi a súlyemelést; a kormányzás és a hajó karbantartása 10-15 szakma ismeretét is igényli
Újabb magyar vitorlás Föld körüli úton

Méder Áron Föld körüli útja megközelítőleg két évig tart majd. Mivel alig néhány szponzor támogatja, a hosszabb szakaszok után kénytelen lesz munkát vállalni egy-egy kikötőben.Ezért meg kell említeni, hogy már évek óta megrendezik a szlovákiai, és újabban a magyar tengeri vitorlázók bajnokságát is (a magyarok azért kerültek késésbe, mert nem bírtak szabadulni a magyar tenger, a Balaton szépségétől).

A világ élvonalába tartozó első komoly eredménnyel az Alba Regia vitorlás dicsekedhetett, a nem akármilyen utakon edződött Fa Nándorral (BOC Challenge - egyszemélyes földkerülő verseny - 4 kikötő érintésével, külső segítség nélkül, 1990-91, 11. hely; Vendeé Globe verseny - egyszemélyes, kikötés nélküli, Földet megkerülő vágta, 1992-93, 5. hely). Őt követte Kopár István a Mol-Hungária 1100 vitorlással, a Hong Kong Challenge Földkerülő versenyen elért első helyével 1997-ben. De az említett sporthajóskapitány igazi nagy tettét a Salambóval vitte végbe 1990-91-ben, egy kikötéssel megszakított Földkerülő útján. 1995-től máig 8 magyar hajó vett részt az ARC megmérettetésen (Kanári-szigetek-Atlanti-óceán-Karib-tenger), 2003-ban a harmadik lett Fa Nándor legénysége a Djuice vitorlással. Jegyzett eredmény Gál József Földkerülő útja az Equator vitorlással, aki 1991 és 1996 között feleségével és 3 éves fiával járta az óceánokat. Egyébként ő és Fa Nándor alkotta az első Földkerülő magyar kisvitorlás, a Szent Jupát kéttagú legénységét 1985-87-ben. A további eredmények sem lebecsülendők, de már csak magyar szemszögből érdekesek.

A legfrissebb merész vállalkozás a tavaly ősszel kihajózott Carina vitorlás útja. Kapitánya, a 27 éves Méder Áron elektromos mérnök eddig több mint 10 000 mérföldet tett meg a tengeren, emellett vitorlázó-tanfolyamokon oktatott. Útját az 1956-os forradalom áldozatai emlékének ajánlotta. A hajó tervezett Földkerülő útvonala nagyjából megegyezik a Varsányi József által épített szlovákiai Zsuzsanna kétárbocos útjával (Adriai-tenger-Földközi-tenger-Atlanti-óceán-Panama-csatorna-Csendes-óceán-Indiai -óceán-Szuezi-csatorna-Földközi-tenger, 1993-95). A vitorlázás osztálya szólóvitorlázás, ami a sportnemek nehézségi kategóriájában a 4., megelőzi a súlyemelést. A vitorlás kormányzása, karbantartása tíz-tizenöt szakma ismeretét is igényli, miközben tiszti szinten kell navigálni, rádiózni, érteni a meteorológiához, az orvostudományhoz, stb., mindezt maximum kétórás alvási szakaszok mellet. Emellett a kikötőkben elengedhetetlen az angol és francia nyelvtudás, innen is ered a nehezen megválaszolható kérdés: Hány próbás is ez a sportág?

A Carina a legkisebb vitorlás, amely Közép-Európából indult óceánok átszelésére, ezért rekorddöntési kísérlet tanúi lehetünk. Hatméteres hossza megfelel egy tavi vitorlás nagyságának. Szélessége: 2,2, merülése 2,1 méter, súlya 1,1 tonna. Vitorlafelület: nagyvitorla: 6,47 m2; orrvitorla: 6,79 m2; génua (nagyméretű, orrvitorla módján használatos vitorla) 9,74 m2; viharorrvitorla: 1,1 m2; segédmotor 8,8 lóerő. A Carina 1970-ben készült Svájcban. Méder Áron másfél éves munkával építette át tenger- és óceánjáróvá. Az út tervezett időtartama két év. A vitorlázót alig néhány szponzor támogatja, ezért a nagyobb útszakaszok megtétele után, a kikötőkben munkát kell majd vállalnia.

A Carina 2007. január 2-án a Zöldfoki-szigetekről kifutott az Atlanti-óeánra, addig már 4573 tengri mérföldet tett meg Szlovéniától. Az úti cél Amerika. Adja Poszeidón, a tenger istene hajótőkéje alá azt az egy öl mélységet, vitorláiba pedig a nótázó szeleket, hogy a kapitány biztonságosan megérkezzen a Karib-tengerre. (Méder Áron internetes honlapja: www.meder.hu.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
VIGYORGÓ 1
  2007-01-11 00:54:21, csütörtök
 
  Jósnőnél

Egy lány elmegy a jósnőhöz:
- Két férfi is szerelmes belém. Melyik lesz közülük a szerencsés?
- Béla fogja feleségül venni. Géza lesz a szerencsés.

Ötletes

- Hogy hívják az árkot, amitől okosabb leszel?
- Tanárok!

Szellem

Egy férfi késő este az irodában az íróasztala mellett ül, amikor hirtelen a hamutartóból előkígyózik egy szellem és megszólítja:
- Nos, mi lenne a harmadik kívánságod?
A férfi csodálkozva néz rá, és kijelenti:
- Hogy-hogy? Hiszen még eddig egyetlen kívánságom sem volt!
- Dehogynem! - feleli a szellem. - Már két kívánságodat teljesítettem, csak azért nem emlékszel, mert a második az volt, hogy minden legyen úgy, mint az első kívánságod előtt. Még egyetlen lehetőséged maradt, hát szedd öszsze a gondolataidat, és kívánj egyet!
- Rendben, bár nem nagyon hiszek az egészben, de miért ne! Mindig szerettem volna megérteni a nőket. Szeretném tudni, mi járhat a fejükben!
- Nahát! Bárcsak jobban átgondoltad volna! - kiáltja a szellem, és kezd eloszlani. - Legelőször is ugyanezt kívántad!

Hentes

Micimackó besétál a henteshez és megkérdezi:
- Sonka van?
- Természetesen.
Micimackó felugrik a pultra, előránt egy géppisztolyt, és lekaszabolja az ott lévőket.
- Ezt Malackáért!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A szobatisztaságról
  2007-01-11 00:52:12, csütörtök
 
  A szabályozó készségén kívül döntő jelentősége van a szobatisztává válásban a gyermek elhatározásának is
A szobatisztaságról, a szülő-gyermek viszonyról

Nem a szoktatáson múlik, hogy mikor válik egy gyerek szobatisztává. Döntő jelentőségű, hogy csak akkor kezdjünk ,,foglalkozni" vele, ha a gyermek már érett rá. Másfél-két éves koruk előtt még nem érettek a gyerekek a bili használatára. Csak ekkorra alakul ki ugyanis a gyereknek az a képessége, hogy ne csak megérezze, hanem vissza is tudja tartani a székletét, vizeletét mindaddig, amíg a bilihez vagy WC-hez nem ér. Amíg erre nem képes - még akkor sem nevezhetjük szobatisztának, ha egyetlen pelenkát se kell kimosni utána, mert nem rajta, hanem a mamája kitartásán vagy ,,kifigyelésén" múlik, hogy a gyerek a bilibe vagy a pelenkába végzi szükségét.

A szabályozó készségén kívül döntő jelentősége van a szobatisztává válásban a gyermek elhatározásának is, annak, hogy mint a felnőttek, ő sem akar pelenkát viselni. Tehát a felnőttel, a szülővel való azonosulás előfeltétele a sikernek - amíg ennek nem látjuk a jeleit, nem járhat igazi és tartós eredménnyel a szoktatás.

De hát tulajdonképpen miért baj az, ha a javasoltnál korábban kezdik a gyereket bilire ültetni, mi baj származik abból, ha például egy szülő megfigyeli gyerekét, ,,kitapasztalja", mikor szokott pisilni vagy kakilni, s ilyenkor a bilire ülteti.

Először is felesleges, mert így sokkal több időt tölt a gyerek a bilin, tehát passzivitásra, helyben maradásra kárhoztatva, mint amikor már maga érzi, hogy mikor kell pisilnie, kakilnia, s csak éppen addig ül rajta, míg elvégzi a dolgot.

Másodszor - s ez a legfontosabb - mivel a gyermek még képtelen megfelelni a szülő elvárásának, előbb vagy utóbb szembekerül a szülővel.

Természetesen az elmondottakból nem az következik, hogy a felnőtt ne tegyen semmit a gyermek szobatisztává válásának érdekében. De csak akkor kezdjen foglalkozni ezzel a kérdéssel, ha már számíthat a gyerek valódi érdeklődésére. Egy-egy gyerek - megelőzve szülei kezdeményezését - magától kezd érdeklődni, hogy viselnek-e a felnőttek pelenkát. Kétéves kora előtt azonban a gyerekek általában még nem érettek arra az elhatározásra, hogy a ,,felnőtté válás" érdekében önként vállalják a szobatisztasággal kapcsolatos kényelmetlenségeket, nehézségeket. A kétéves gyereknek - ha tehát nem tiltakozik - kínáljuk fel a bilit akkor, amikor éppen száraz maradt a pelenkája, vagy ha az anya a gyerek mocorgásából vagy más jelekből látja, hogy pisilnie vagy kakilnia kell. Ha ilyenkor eredménnyel jár a próbálkozás, a gyermek megérti, mikor kell szólnia a felnőttnek, mikor kell a bilire ráülnie. Ha a szülő továbbra is figyel a gyerekre, segíti, támogatja, együtt örül vele a sikernek, biztatja, ha éppen nem sikerült időben elérni a bilit, a gyerek rendszeres biliztetés nélkül is szobatisztává válik.

A tapasztalat azt mutatja, az ilyen módszerrel szoktatott gyerekek végül ugyanúgy két és fél-három éves korukban lesznek szobatiszták, mint azok, akiket egy-másfél éves koruktól kezdve rendszeresen bilire ültettek. A bilivel későn ismerkedő gyerekeknél azonban a szülő maradéktalanul számíthat a gyerek együttműködésére (hiszen amíg ebben nem bízhat, szóba se hozza a gyereknek a bilit), s így szinte észrevétlenül (anélkül, hogy szülei elégedetlenségét, rosszallását, haragját érezné) válhat szobatisztává. Előfordulhat, hogy ez napok vagy hetek alatt következik be, de az is, hogy siker és kudarc sokáig váltogatja egymást.

Gyakran tapasztalható, hogy a már megbízhatóan szobatiszta gyerek rövidebb-hosszabb időre viszszaesik, esetleg fel is hagy a próbálkozással. Ilyen esetekben el kell gondolkodni, mi történt vele, mi akadályozza az elhatározását? Lehet, hogy korán és helytelenül kezdtek el a szobatisztaságra nevelésével foglalkozni, s csak felületesen fogadta el a szülő elvárását; lehet, hogy így tiltakozik a ráerőszakoltnak érzett ,,felnövesztés" ellen, s lehet, hogy valami változás, például testvér születése, bölcsődébe kerülés hatására adja föl próbálkozásait. Bármi is legyen a visszaesés oka, nem szabad azzal tetézni, hogy a szülő türelmetlenül, követelődzően kezd a gyerekkel bánni, elkezdi rendszeresen ültetgetni vagy büntetni. Ha a gyerek azt érzi, hogy megértik nehézségeit, számíthat szülei támogatására és bizalmára, amint visszanyeri érzelmi biztonságát, magától lesz újra szobatiszta.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
Minden évben pánikot kelt
  2007-01-11 00:50:47, csütörtök
 
  Az agyhártyagyulladás elleni védőoltás megfelelő időpontját a gyermekorvosokkal ajánlatos megbeszélni

Korai tünete a láz, a fejfájás, a merev tarkó, a torokfájás és a hányás. A tarkómerevség általában nem fájdalmas, (előfordulhat az áll mellkashoz szorításakor), ám a szabad mozgás többnyire lehetetlen. A felnőttek állapota 24 órán belül súlyosbodik, a kicsiké még hamarabb. A nagyobb gyermekek és felnőttek ingerlékenynyé, zavarttá, fokozatosan aluszékonnyá válhatnak. Az állapot kómáig romolhat, végül halálhoz vezethet. A fertőzés velejárója az agyduzzanat, a véráramlás akadályozása miatt bénulás állhat be. Egyeseknél görcsrohamok fejlődhetnek ki.

Baktérium a felelős

A meningitisz 80 százalékáért három baktériumtörzs tehető felelőssé. Mindhárom anélkül, hogy bajt okozna, megtalálható az ember orrában és légzőszerveiben. Az orvostudomány nem képes választ adni arra a kérdésre, hogy ezek a baktériumok miért fertőzik meg az agyat. Olykor előfordul, hogy a fertőzés fejsérülés vagy immunrendszeri rendellenességet követően jelentkezik.

Veszélyeztetett gyerekek

A meningitisz egy hónaptól kétéves kor közötti gyermekeknél a leggyakoribb, ám a járványok leggyakrabban laktanyákban, kollégiumokban, zárt csoportokban fordulnak elő. Mivel a bakteriális meningitisz, ha a Neisseria meningitidis baktérium okozza, órákon belül halálhoz vezethet, sürgős orvosi beavatkozás szükséges. Kétéves korig a megmagyarázhatatlan láz azonnali kivizsgálást indokol, különösen, ha ingerlékenységgel, aluszékonysággal, az étel visszautasításával, hányással, görcsöléssel és tarkómerevség kifejlődésével párosul.

Kezelés

A bakteriális meningitisz gyanúja esetén - a vizsgálati eredmények befejezését megelőzően - a gyermeket azonnal antibiotikummal kezelik. Az orvosok a fizikális vizsgálás során vörös vagy bíborvörös bőrkiütéseket, a bőr kékes elszíneződését, tarkómerevséget és más, meningitiszre utaló jelet keresnek. Jellemző tünet: amikor a gyermek fejét a mellkasára hajtják, behajlik a csípője és térde. Másik jel az is, hogy miután az orvos felemeli a gyermek lábát, nem tudja kiegyenesíteni a behajlított térdét.

Az orvosnak meningitisz gyanúja esetén gyorsan döntenie kell, hogy a fertőzést bakteriális, vírusos, gombás vagy egyéb, esetleg valamilyen vegyület izgató hatása okozta-e. Az okok ugyanis sokfélék lehetnek, a kezelés minden esetben eltérő. Az azonnal megkezdett kezelés esetén a halálozás tíz százalék alatti. A diagnózis vagy a beavatkozás késésekor, főleg a legkisebbeknél és az időskorúaknál, emelkedik a maradandó agykárosodás, illetve a halál esélye. Maradandó szellemi károsodás és bénulás is követheti a meningitiszt.

Megelőzés

A Neisseria meningitidis okozta bakteriális fertőzés a tizennyolc hónapnál idősebbeknél védőoltással megelőzhető, a vakcina árát az egészségbiztosítók nem térítik. A szakértők az oltást csupán járvány esetén ajánlják, illetve indokolt egzotikus országokba utazáskor is. Noha az utóbbi napokban négy esetben diagnosztizáltak meningitiszt, a hazai járványügyi hatóságok szerint pánikra nincs ok. (péterfi)

Krónikus meningitisz

Tünetei hasonlók, ám a betegség sokkal lassabban, fokozatosan fejlődik ki, inkább hetek, mint napok alatt. A láz alacsonyabb, kevésbé súlyos, mint a bakteriális meningitisznél. Gyakori a fejfájás, de zavartság, hátfájás és idegműködési zavarok - gyengeség, zsibbadás, arcbénulás - sem zárható ki.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
A méret a lényeg
  2007-01-11 00:49:07, csütörtök
 
  2008-tól új kódrendszer

Az egyik európai uniós szakbizottság tíz éve dolgozik az új, egységes európai ruházati kódrendszer kidolgozásán. Várhatóan 2008-ban vezetik be az új egységes méreteket az Európai Unió országaiban. A testmagasságnál 152 centiméter a kiindulási pont, ezt majd a holland javaslat szerint A betűvel jelölik. Ezt követően 4 centiméterenként használnak új betűt, az ABC szerint. A sor 204 centiméterrel, azaz N betűvel végződik. A csípőméretnél öt fokozat van, A-tól E-ig. Nadrágoknál a derékméret lesz az elsődleges, azaz a méretkód lényegében a derékméret centiméter szerinti száma lesz. Az új méretezés elsősorban a gyártók és a logisztikai vállalkozások számára készül. Az üzletekben továbbra is - vagy egyelőre - marad majd a nagyságot jelző szám. (Jóllehet, ez sem egységes az Európai Unió országaiban.) A szabvány elfogadása mindazonáltal a tagországok egyéni ügye, és önkéntes alapon történik. Igaz, végső soron a nagy gyártók fognak majd diktálni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2006.12 2007. Január 2007.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 317 db bejegyzés
e év: 3520 db bejegyzés
Összes: 7056 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 454
  • e Hét: 2635
  • e Hónap: 8960
  • e Év: 419071
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.