Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Lehetetlenné teszi a kormány a
  2007-01-17 21:25:37, szerda
 
  Lehetetlenné teszi a kormány az EU-pénzek lehívását?
2007-01-17. 14:23:16

Lehetetlenné teszik az Új Magyarország Fejlesztési Terv 2007 január második hetében nyilvánosságra hozott pályázati tervezeteiben szereplő feltételek az európai uniós támogatások lehívását - vélik a szakmai szervezetek. Így viszont a költségvetésnek sem kell majd kifizetnie az önrészt.

- Nagyítóval kell majd keresni azokat a vállalkozókat, akik a tervezet kritériumainak megfelelhetnek - vélekednek szakértők a kormány Új Magyarország Fejlesztési Tervének 2007. január második hetében nyilvánosságra hozott tervezetéről. Az EU Pályázati Központ szerint 2007-től soha nem látott szigorúságú feltételek mellett rendkívül alacsony forrás áll majd a mikro-, kis- és középvállakozások (kkv) rendelkezésére. A rendelkezésre álló keretek nagysága vitatható, de tény, hogy a tervezett kritériumok mellett kevés pályamű beérkezésére lehet számítani - olvasható a központ közleményében.

Magyarországon jelenleg hivatalosan 1,2 millió mikro-, kis- és középvállalkozás működik, bár valószínűsíthetően a ténylegesen működő vállalkozások száma alacsonyabb. Az elmúlt három évben a Gazdaságfejlesztési Operatív Program elődjéhez, a Gazdasági Versenyképesség Operatív Programhoz beadott pályázatokat tekintve a kkv szektor nyújtotta be a pályázatok 91,5 százalékát.

Csak a költségvetés nem jár rosszul

Tavaly év végén az MNO arról adott hírt, hogy a beígért 8000 milliárd forintnyi európai uniós fejlesztési forrás ellenére teljesen kimerültek az európai uniós gazdaságfejlesztési programok. Ezek azok a lehetőségek, amelyeket az unió éppen azért hívott életre, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak nyújtson segítséget. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség információs vonalán 2006 decemberében azt a tájékoztatást kaptuk: érdeklődjünk januárban, akkor majd kiírnak néhány pályázatot.

Január elején viszont Varju László, az MSZP frakcióigazgatója azt jelentette be: január 30-án jelenik meg az Új Magyarország Fejlesztési Terv első hat pályázata kis- és középvállalkozóknak. Varju felhívta a figyelmet arra, hogy a pályázatok tervezete már olvasható a Nemzeti Fejlesztési Hivatal internetes oldalán. A pályázati kiírás csak azután lesz végleges, miután azt a szakmai szervezetek is véleményezték - tette hozzá akkor.

Szakmai szervezetek viszont most - amint azt az EU Pályázati Központ példája is mutatja - rendkívül kedvezőtlennek ítélik meg a helyzetet. Ha maradnak a jelenlegi, az uniós pénzek megpályázását gyakorlatilag lehetetlenné tévő feltételek, akkor a kis- és középvállalkozói szektor nem tud hozzájutni ahhoz a pénzhez, amelyet az Európai Unió célzottan neki szánt. Viszont mivel az uniós pénzekhez a magyar államnak önrészt is hozzá kell tennie, a költségvetés nem biztos, hogy rosszul jár, hiszen ha nem hívják le a támogatásokat, akkor az államháztartásnak sem kell ezt az összeget kifizetnie.


[Forrás: MNO]
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nagyon utálják Gyurcsányt
  2007-01-17 21:00:52, szerda
 
 
Nagyon utálják Gyurcsányt - Medgyessy is népszerűbb volt
Vg.hu 2007-01-17 12:31:52

A Gallup Intézet 1999 óta rendelkezésre álló adatai szerint Gyurcsány Ferenc
az eddigi legnépszerűtlenebb miniszterelnök, de elérte, hogy az emberek
odafigyeljenek a kormányfőjükre.

A korábban bizonytalanok az elégedetlenek táborát gyarapítják.


Elégedetlen, pesszimista és bizonytalan országot örökölt Medgyessy Pétertől
Gyurcsány Ferenc.

Az előző miniszterelnök munkájával ugyanis a Gallup akkori felmérése szerint
az emberek több mint fele
- 54 százaléka - elégedetlen volt.

Gyurcsány Ferenc színre lépésétől sem egy csapásra jött meg az emberek
bizalma. 2004 októberében ugyanis a szavazókorúak több mint fele nem tudott
véleményt mondani arról, hogy Gyurcsány Ferenc jól vagy rosszul végezte a
feladatát.

Utána azonban már minden hónapban egyre többen mondták azt, hogy az új
kormányfő nem jól dolgozik.

Ezt követően azonban a mostani mélypontig zuhanórepülés kezdődött.

Egyetlen hónap alatt tíz százalékos, hét hónap alatt pedig harminc
százalékos népszerűségvesztést szenvedett el.

Az elégedetlenek aránya a 2006. májusi 38 százalékról decemberre 63
százalékra ugrott.

Érdekesség, hogy a népszerűségvesztés nagyobb részét nem a balatonőszödi
beszéd nyilvánosságra kerülésekor, hanem előtte szenvedte el a
miniszterelnök.
2006. júniusában még csak 48 százalék gondolta úgy, hogy Gyurcsány Ferenc
rosszul dolgozik, augusztusban viszont már 61 százalék.
Ez összefüggésben lehet azzal, hogy ekkor jelentették be a megszorításokat,
amelyekről szó sem volt a kampányban.
Egy rövid ideig még csökkent azok száma, akik elégedetlenek vele, és
októberről novemberre 24-ről 30-ra emelkedett azoké, akik szerint jól látta
el a feladatát.
Ez vélhetően az utcai zavargások időszakának a megítélését mutatja.

Utána azonban, decemberben - amikor már körvonalazódott, hogy drágább lesz
az élet -,
az elégedettek aránya 30-ról azonnal 22-re zuhant, az elégedetleneké pedig
59-ről a már említett történelmi mélypontra, 63-ra emelkedett.

A Gallup adataiból kiderül, hogy Orbán Viktor és Medgyessy Péter sem volt
annyira népszerűtlen,
mint Gyurcsány Ferenc.

Medgyessy Péterről a legrosszabb időszakában is 58 százalék gondolta úgy,
hogy rosszul dolgozik,
Orbán Viktor legrosszabb eredménye pedig 53 százalék.

Gyurcsány Ferenc pedig most 63 százalékon áll.

(gallup.hu - inforadio.hu)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hallgatni arany
  2007-01-17 20:54:12, szerda
 
  Die Presse

Strabag-adományok a magyar kormánypártoknak?

Az osztrák Liberális Fórum elnöke elismerte, hogy a Strabagtól kapott pénzek egy részét a magyar liberálisoknak utalta át.

Az osztrák liberális pártelnököt a szociáldemokraták is támogatják most képviselőjelöltként Ausztriában. 2004-ben a Strabag Magyarországon csaknem 240 milliárd forintnyi állami megrendelést kapott.

Az adomány évében óriási megrendeléseket kapott a Strabag

A konzervatív újság arról adott hírt, hogy Hans-Peter Martin független képviselőjelölt olyan provokatív váddal állt elő, amely szerint Zach képviselőjelölt 2004-ben a Strabag építőipari konszerntől kapott jutalékot továbbutalta a Magyar Szocialista Pártnak. Konkrétan az M5-ös autópálya építésével kapcsolatos 15,2 millió euró összegről van szó, amelyet Zach cégén, az Eurocontacton keresztül fizettek ki - állítja Martin.

A Die Presse szerint a Strabag elismerte, hogy a 15 millió eurós jutalékot ötéves időszak alatt végzett tervezői, szakértői és akvizíciós tevékenységért fizette ki az Eurocontactnak. Hans-Peter Haselsteinernek, a Strabag tulajdonosának a kifejezett kívánsága pedig az volt, hogy az Eurocontact a honoráriumának egy részét "a magyarországi politikai demokrácia támogatása érdekében pártközeli egyesületeknek és intézményeknek adományozza". A Strabag szóvivője szerint nem lehet tudni, mekkora összeget kapott a magyar címzett.

A magyar Strabag nem tud az ügyletről

Fényi Tibor, a Strabag Hungária kommunikációs vezetője - aki egyébként a Die Presse magyar munkatársa volt jó pár évvel ezelőtt -, elmondta az Indexnek: a Strabag magyar leányvállalatának nincs információja arról, hogy a multinacionális konszern anyacége milyen üzleti kapcsolatban állt azzal az Eurocontact céggel amelyet Zachhoz kötnek, és hogy az Eurocontact egyik vezetőjeként tevékenykedő Zach milyen adományokat adott esetleg magyarországi szervezeteknek.

Fényi hozzátette: a Strabag egy magáncég, amelynek központja közleményt adott ki, amely szerint Zach vállalkozásával tényleg üzleti kapcsolatban álltak, öt éves megállapodást kötöttek tervezői, szakértői és akvizíciós tevékenységre. Egyébként szakértők szerint, ha egy magyar civil vagy bármilyen más szervezet - akár párt is - támogatást kap bárkitől, és azt feltüntette mint forrást, akkor törvényesen járt el.

Zach a liberálisok támogatását elismerte

Zach az osztrák lapnak elmondta, hogy a kormányzó magyar szociáldemokratáknak nem adtak adományt, hanem csak a magyar liberálisoknak, és azt is csupán 150-200 ezer euró közötti nagyságrendben. A képviselőjelölt, aki 2005 végéig az Eurocontact egyik társtulajdonosa és ügyvezetője volt, semmi közelebbit nem tud, mert nem volt részese az ügyletnek.

A Die Presse szerint a cáfolat ellenére a liberális Zach továbbutalta a pénzeket a Magyar Szocialista Pártnak. Legalábbis ilyen címmel jelentette meg írását a lap azon az oldalán, amelyen a magyarországi rendzavarásokról számolt be. Ennek az oldalnak Magyarország: most inog a kormány a címe, és itt közölnek interjút Orbán Viktorral "Gyurcsány antidemokrata és reformdiktátor" címmel.

Névtelen adomány nem jöhet

A magyar pártfinanszírozási szabályok egyébként alapvetően megengedően viszonyulnak a magánadományokhoz, miközben költségvetési szervtől, állami vállalattól, állami részvétellel működő gazdasági társaságtól, költségvetési támogatásban részesülő alapítványtól viszont nem fogadhatnak el adományt. A törvényben sem a magánszemélyre, sem a gazdasági szervezetekre nem fogalmaztak meg adományozási korlátokat.

Tehát bárki bármennyivel támogathatja a pártokat, amelyek azonban névtelen adományokat nem fogadhatnak el. Így ha valóban adott pénzt az Eurocontact az egyik vagy mindkét parlamenti pártnak, akkor azt ők csak úgy fogadhatták el, hogy tudniuk kellett, kitől származik a pénz.

Ugyanakkor szakértők elmondták, nem feltétlenül előnyös egy cégnek, ha közvetlenül adományoz pénzt egy pártnak, inkább alapítványokat szokás finanszírozni, ezek ugyanis adókedvezményt élveznek, és így olcsóbb a pénz folyósítása.

A Strabag 2004-ben 238,5 milliárd állami megrendelést nyert el

A Strabag 2004-ben az autópálya-építésekre kiírt tendereken többször nyert. Megépíthették az M5-ös és a 4-es főút közötti M0-s 13 kilométeres szakaszát 33,8 milliárd forintért, valamint 68,7 milliárd forintos ajánlattal megnyerték az M35-ös Görbeháza és Debrecen közötti 36 kilométeres szakaszára kiírt tendert is.
A cég a Hídépítővel párban tagja az M7-es Zamárdi és Balatonszárszó közötti szakaszát - benne a köröshegyi völgyhidat is - építő konzorciumnak, ezt a munkát 74 milliárd forintért végzik el. Ugyancsak a Hídépítővel karöltve építik 62 milliárd forintért az M0-ás északi Duna hídját (a Colbert hidat). Tehát csak 2004-ben 238,5 milliárd forintnyi állami megrendelést nyert el a cég (részben konzorciumban), tehát az adomány több ezerszerese volt a bevétele.

Emellett az M5-ös Szeged-Röszke közötti szakaszát is a Strabag építhette, igaz, erről nem Nemzeti Autópálya Rt., hanem az Alföldi Koncessziós Autópálya Rt. döntött.

2004-ben a Strabag nyerte a legtöbb közbeszerzési tendert

Egy másik statisztika szerint a Strabag 113 pályázaton nyert 2004-ben, ezzel a közbeszerzési eljárásokat tekintve a legtöbb kiíráson győzött, és csaknem 168 milliárd forintos megbízást kapott így.

A második legtöbb tendert egy orvosi cég, a B. Braun Medical Kft. nyerte, 62 darabot, de ez a vállalat összességében 1,25 milliárdos bevételre tehetett így szert egy a témával foglalkozó internetes site szerint.
Ha a tenderek összértékét hasonlítjuk össze, akkor is a Strabag vezet 2004-ben, hiszen 168 milliárdos megrendeléseit az érték szerinti második helyezett, a Betonút Rt. 122,6 milliárd forinttal követi. A harmadik helyen szintén egy építőipari vállalat, a Hídépítő Rt. állt, 72,3 milliárd forinttal.

A Strabag egyébként hosszú évek óta a legnagyobb magyar építőipari cég, amely 4500 alkalmazottat foglalkoztat Magyarországon, csaknem annyit, mint az összes többi magyar útépítő vállalat együttvéve.

Általában a Starabag nyeri a legtöbb közbeszerzési tendert évente hazánkban, ezért nem számít különleges esztendőnek a cég életében.

---------------------


Hallgatni arany? - Képek a Hír TV és a Magyar Nemzet Online weboldalairól



Kitört a botrány, hogy a Strabag pénzeli az SZDSZ-t meg az MSZP-t, utóbbi ezt tagadta. Sok hír volt róla, itt van egy.

Aztán Kövér elkezdte ezt a témát nyomatni, meg a jobboldal, hogy "Strabag Demokraták SZövetsége".

Aztán Strabagék inkább bazinagy reklámokat vettek a HírTV nyitólapján. Olyan reklám, ami a weboldal megjelenése előtt az egész oldalon ott van. A duma: "Velünk jó úton jár. Strabag.".

Most meg látom a Magyar Nemzet Online is sikeresen kötött üzletet ezzel a jó hírben levő, szintén erkölcsi bajnok céggel.

Amelyet nemrég ítéltek el kartellezésért. Többször.

Figyelnek az ügyre külföldön is, mert az egész botrányt egy osztrák politikus csóka indította el.

A Strabag Horvátországban a Dick Cheney-közeli Bechtellel összefogásban érte el, hogy olyan helyeken létesíthessenek kőbányákat ahol amúgy törvény tiltja. Szépen ahogy építették az olcsó horvát autópályákat, annak mentén jöttek létre a kőbányák: ezen cikk tanúsága szerint több mint 200 ilyen bánya keletkezett, és egynél sem hozták helyre utána a területet.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Februártól megint emeli a vill
  2007-01-17 00:26:26, szerda
 
  Februártól megint emeli a villamosáram árát Kóka János
2007. január 16. 8:23 MNO

Február elsejével ismét emelkedik az áram ára - közölte a villamosenergia-ipar szakszervezeteinek sztrájkbizottsága. A gazdasági tárca a hírt nem kommentálta. A minisztérium "infláció alatti" áremelést tervez, ami akár 6 százalék körüli mértéket is jelenthet.

Az áram ára tavaly augusztusban emelkedett legutóbb - többek között az emelés az, ami a mostani szakszervezeti kiszivárogtatáshoz is vezetett. Kóka János gazdasági miniszter ugyanis az áremeléssel hadat üzent a kivételeknek - az ágazati szakszervezetek értelmezésében a villamosenergia-ipar jelenlegi és volt dolgozóinak - írja a Népszabadság.

A magyar erőművek, villamosenergia-szolgáltatók privatizációjakor, 1997-ben kötött megállapodás szerint ugyanis az ágazat munkavállalói megtarthatták a korábbi kedvezményeiket, vagyis a nekik adott alacsonyabb áramárat. Ma egy kilowatt áramért a normál fogyasztó valamivel több mint 30 forintot fizet, a villamosenergia-ipari dolgozó 11,50-et. Mindezt a miniszteri árrendelet határozza meg - ami önmagában is óriási kedvezmény. Így ugyanis az olcsóbb áram nem minősül vállalati juttatásnak, vagyis nem kell utána személyi jövedelemadót sem fizetni. Ráadásul nemcsak az iparban dolgozó húszezer ember (és családjuk) kapja a kedvezményt, hanem azok is, akik innen vonultak nyugdíjba. Ők a nagyobb rész: 42 ezren tarthatnak igényt ilyen címen kedvezményesebb tarifára.

Kóka szerint a dolgozóknak adott kedvezményes árat a többi fogyasztó fizeti meg. Az áramszolgáltatóknak garantált nyereséget biztosító mai rendszerben ugyanis az államnak úgy kell az árakat megállapítani, hogy a bevételből a szolgáltatók fedezni tudják a költségeiket és a profitjukat. Ha egy csoport kevesebbet fizet, a szükséges bevételt máshonnan kell biztosítani: a fogyasztók 20-25 fillérrel fizetnek többet azért, hogy a szektor munkavállalói és nyugdíjasai jobban járhassanak - szól a minisztériumi érvelés. Éves szinten nyolcmilliárd forint a többlet.

Igaz, az áram akkor se lenne olcsóbb, ha ezt a kedvezményt nem központilag, az alacsonyabb árral kapnák a dolgozók, hanem a vállalatok adnák nekik. Márpedig adniuk kéne: a kedvezményes tarifa része ugyanis az ágazati kollektív bérmegállapodásnak. Így viszont a juttatás beépülne a költségekbe, ráadásul azt már a jövedelemadó is terhelné (vagyis így még nagyobb összeget jelentene). Más kérdés persze, hogy ebben az esetben a villamosenergia-ipari nyugdíjasok nem igazán juthatnának hozzá a kedvezményhez, ami viszont meredeken viszi lefelé a költségmutatót.

nol.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Évi 200 milliós pénzkidobás az
  2007-01-17 00:23:49, szerda
 
  Répássy: Évi 200 milliós pénzkidobás az öt új államtitkár
2007. január 16. 12:01 MNO

A Fidesz évi 200 millió forintnyi fölösleges pénzkidobásnak tartja, hogy a múlt héten öt új államtitkárt neveztek ki a kormányba - jelentette ki Répássy Róbert, az ellenzéki párt frakcióigazgatója. Az adófizetőknek évente 82 millió forintba kerülhet az öt államtitkár fizetése.

A fideszes politikus szerint az adófizetőknek évente 82 millió forintba kerül az öt államtitkár fizetése, de ha az államtitkárságok költségeit is beleszámoljuk, akkor már körülbelül bruttó 200 millió forintról van szó.
A miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök a múlt héten nevezte ki államtitkárnak a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület öt tagját: Magyar Bálintot, Burány Sándort, Baja Ferencet, Kolber Istvánt és Németh Imrét.
Répássy Róbert szerint ugyanakkor felesleges pénzkidobásról van szó, hiszen az államtitkárok olyan testület tagjaként kaptak kinevezést, amelyben addig külön juttatás nélkül láttak el feladatot.

A Fidesz frakcióigazgatója megdöbbentőnek nevezte, hogy miközben a lakosság éppen most szembesül a Gyurcsány-kormány megszorító intézkedéseivel, a kabinet korábbi ígéreteivel ellentétben öttel emelte az államtitkárok számát. Ez azt mutatja, hogy a kormány nem magán kezdte a spórolást, sőt tovább folytatja azt a gyakorlatot, hogy bort iszik és vizet prédikál - fogalmazott.

Répássy Róbert szerint az öt államtitkár kinevezésével a kormány sokkal fontosabb céloktól vonta el a pénzt. Emlékeztetett arra, hogy a költségvetési vitában a kormánypártok nemet mondtak azokra a fideszes módosító indítványokra, amelyek például az anyatejellátásra plusz 70 millió forintot, a rákbetegek szervezeteinek támogatására 10 milliót, a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatalnak 39 millió forintot, a Szent László Kórház csontvelőtranszpantációs osztályának pedig plusz 50 millió forintot adtak volna.
Ezek a tételek mutatják, hogy a több mint 80 millió forint államtitkári fizetésekre nem csekély összeg - jegyezte meg.

MTI
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2006.12 2007. Január 2007.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 198 db bejegyzés
e év: 6477 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1185
  • e Hét: 6937
  • e Hónap: 10682
  • e Év: 164178
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.