Regisztráció  Belépés
bulac57.blog.xfree.hu
A tegnap történelem, a mai nap ajándék, a holnap pedig meglepetés! Bús László
1957.05.14
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Rákóczi-borfánk
  2007-01-27 13:10:51, szombat
 
  A fánktésztához: 1,5 dl víz, 1,5 dl olaj, 15 dkg liszt, 1 dkg só, 1 dkg kristálycukor, 5 dkg szeletelt mandula.

A borkrémhez: 5 tojás, 1 liter tokaji furmint, 14 dkg liszt, 5 dkg mazsola, 15 dkg kristálycukor.

1. A vizet az olajjal, a cukorral és a sóval feltesszük forrni. Ha forr, egyszerre hozzáöntjük a lisztet, majd addig hevítjük még, amíg el nem válik az edény falától. A tűzről levéve egyenként hozzákeverjük a tojásokat.
2. A tésztát nyomózsákba szedjük, és tiszta sütőlemezre dió nagyságú halmokat nyomunk belőle, nagy távolságra egymástól. Először 200 °C-fokos gőzös sütőben - egy tűzálló tálba kb. 1,5 dl vizet öntünk, és betesszük a sütőbe - 5 percig, majd 180 °C-fokon készre sütjük.
3. Ha a fánkok kihűltek, a kockacukrot közepes lángon megolvasztjuk, és a tésztákat a ,,dobos" cukorba mártjuk, majd megszórjuk mandulával. Ha a cukor megkötött, a fánkokat kétharmad-egyharmad arányban elvágjuk, a felső harmadokat, azaz a ,,kalapokat" félretesszük.
4. A borkrémhez a tojássárgákat a bor felével és a liszttel simára keverjük. A bor másik felét felforraljuk, majd azt is a tojássárgájához öntjük, és együtt felfőzzük, a mazsolát belekeverjük. Közben a fehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, és megtöltjük vele a fánkok alját. Fontos, hogy csak a krém kihűlése után tegyük vissza a kalapokat.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Káposztaleves gombócokkal
  2007-01-27 00:55:02, szombat
 
 

Hozzávalók (4 személyre):

30 dkg savanyú káposzta, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál pirospaprika, 2 sárgarépa és 1 petrezselyem, 1 csokor petrezselyem zöldje, őrölt bors, só; a gombócokhoz: 40 dkg csirkekemellfilé, 1 fej vöröshagyma, 1 tojás, 2 szál zellerlevél, zsemlemorzsa, őrölt bors, só

Elkészítés:

A szalonnát vágjuk apró kockákra, és süssük ropogósra. Szórjuk bele a felaprított hagymát, a zúzott fokhagymát, és pirítsuk tovább. Húzzuk le a tűzről, és szórjuk meg pirospaprikával. A sárga- és fehérrépát csíkozzuk vékonyra, és a savanyú káposztával együtt tegyük bele. Annyi vizet öntsünk rá, hogy négy ujjnyira ellepje. Forraljuk fel, sózzuk, borsozzuk, és szórjunk rá petrezselymet. Addig főzzük, amíg a zöldségek roppanósra puhulnak. A gombóchoz a csirkemellet daráljuk meg, tegyük keverőedénybe az apróra vágott hagymával, a tojással, sóval, borssal és a felaprított zellerlevéllel együtt. Jól keverjük össze, és ha túl lágy, annyi zsemlemorzsát adjunk hozzá, hogy könnyen formázható masszát kapjunk. Formázzunk belőle dió nagyságú gombócokat, és tegyük a forrásban lévő levesbe. Lassú tűzön, a zöldségekkel együtt főzzük puhára. Forrón tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Először a két metszőfog
  2007-01-27 00:52:36, szombat
 
  3 éves korban ér véget

Az első tejfogak általában a 7. hónapban törnek elő. Először a két alsó metszőfog bújik ki a fogágyból. Néhány hét vagy hónap múlva követik a felső metszőfogak, majd az alsó és oldalsó metszőfogak. Ezután a négy őrlő, majd másfél éves kor körül a négy szemfog bújik elő. Befejezésként pedig a négy hátsó őrlőfog következik. A fogzás általában 3 éves korban fejeződik be. Egy óvodás 20 tejfoggal rendelkezik.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
Láz esetén megváltozik
  2007-01-27 00:50:47, szombat
 
  Legmagasabb a testhőmérséklet délután hat óra körül, a legalacsonyabb a hajnali órákban
Láz esetén megváltozik a hőszabályozás

Az ember megtanult alkalmazkodni a külső környezethez, annak szélsőséges ingadozásaihoz. Szervezetünk homoioterm, ami annyit jelent, hogy testhőmérsékletünk a külső körülményektől függetlenül állandó. A téli álmot alvó állatokra jellemző, hogy a hideg évszakban testhőmérsékletük lecsökken, és csak 1-2 oCelsius-fokkal magasabb a környezeti hőmérsékletnél. (Ezt nevezzük hibernáció jelenségnek.)

Az átlagos testhőmérséklet 37 oC-fok, és ezt az agy hipotalamusz nevű része szabályozza. Úgy működik, mint egy termosztát. Hőtermelésre készteti a testet, ha túlzottan lehűl, és fokozza a hőleadást, ha a szervezet felhevült.

Láz esetén ez a mechanizmus megváltozik, ezért a test melegebb lesz a normálisnál.

A hőszabályozás negatív visszacsatolással működik. Erős testmozgáskor a testhőmérséklet nő, ezért a visszacsatolásos reakció miatt verejtékezés indul meg. Kitágulnak az erek, s a test visszahűl eredeti állapotára.

A verejtékezés vagy izzadás így a test egyik hőleadási módja.

Az izzadtság elpárolog, így hőt von el a bőr ereiben áramló vérből, mellyel lehűl annak hőmérséklete.

Amikor fázunk, ereink beszűkülnek, ez csökkenti a bőr vérellátását, így a hőleadást is. Didergéskor az izmok sorozatosan összehúzódnak, hőt termelve igyekeznek felmelegíteni a testet. Voltaképpen nem beszélhetünk egységes testhőmérsékletről, mert a szervezeten belül jelentős különbségek vannak a test belsejében levő szervek és a test felszíne között.

Ha az agyunk hőmérséklete 2 fokot csökken, kómába esünk (elájulunk).

Ha a kisujjunk hőmérséklete kisebb 2 fokkal, nem érzünk semmit, esetleg megdörzsöljük.

A bőrhőmérséklet jelentősen függ a ruházattól és a környezeti hőmérséklettől. Pl. 24 oC-fokos külső hőmérséklet mellett a törzs bőrének hőmérséklete kb. 33 oC-fok, ugyanakkor a láb bőre csak 20 oC-fok körül van.

Az ember napszaki hőmérséklete is mutat bizonyos ingadozásokat. Legmagasabb a testhőmérséklet délután 6 óra körül, a legalacsonyabb a hajnali órákban. Normál esetben ez az ingadozás 1 fokon belül marad. A napi ritmusban az általános életforma, a táplálékfelvétel, az alvás stb. is szerepet játszik, de nem becsülhető le a feltételes reflexes tényezők szerepe sem. Emocionális (érzelmi) tényezők 38,5 oC-fokig is fokozhatják a testhőmérsékletet. Ugyanilyen erős emelkedés tapasztalható izommunka esetében is.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
Nem csak ülni kell rajta…
  2007-01-27 00:49:12, szombat
 
  A ló ritmikus járása elandalít, ellazít

A történészek szerint lovasnép a magyar. Volt idő, amikor egy arab utazó úgy jellemzett minket, hogy egész nap lovon ülünk, még az étkezések kedvéért sem szállunk le onnan. Ez az életmód mára persze teljesen letűnt, ám a lovaglás nemcsak kitűnő sportág lett, hanem számos kedvező pszichés, szociális hatása is van. A hobbilovaglás télen-nyáron egyre több helyen elérhető. Manapság gombamód szaporodnak a lovastanyák, panziók, lovardák.

A közkeletű vélekedéssel szemben, miszerint a lovon csak ülni kell, a lovaglás igenis kemény testi munka. Az egyensúly megtartása, a ritmikus mozgás átvétele, a ló irányítása komoly feladatokat ró az izomzatra. Bár a futással vagy kerékpározással ellentétben inkább statikus izomterhelést jelent, ám aki már lovagolt, jól tudja, mennyire el lehet tőle fáradni!

A testmozgás mellett, a lóval való kapcsolattartásnak számos kedvező élettani hatása van. A lovon ülve állandóan változik a ,,talaj", a támasz. Ezért izmaink, hogy ne dőljünk ide-oda, folyamatos korrekcióra kényszerülnek. Ez nagymértékben fejleszti az egyensúlyérzéket és a koordinációt, szabályozza az izomtónust, fejlődik a testsémánk. A ló minden egyes lépésénél izomrostjaink ezrei kénytelenek reagálni, főleg a gerinc melletti ún. törzsizmok. Ez utóbbiak pedig létfontosságúak a testtartás szabályozásában. Ugyanakkor a ló testmelege a merev izmokat lazítja, ami megfelel egy automatikus nyújtásnak.

A lovaglás számos pozitív pszichés hatást is kivált. Lovon ülve megváltozik az ember szemlélete: magasan ül egy hatalmas, erős állat hátán, s ez önbizalmat és sikerélményt nyújt. Ugyanakkor a ló ereje tiszteletet is parancsol, az ember automatikusan, de saját érdekében is, betartja a ló körüli szabályokat. A ló kedves, szeretetre méltó állat, alkalmas a kommunikációra. Számos kutatás bizonyította, hogy a kapcsolattartás az állatokkal, elsősorban kutyával és lóval, fejleszti az ember ösztöndinamikáját. A ló ritmikus járása elandalít, ellazít. A lovaglás környezete, a természet pedig számos szépséggel örvendeztet meg. Szociális szempontból is gazdagodnak a lovasok. Megtanulják a felelősségvállalást másokért, jelen esetben egy állat gondozása kapcsán.

Mindezeket a pozitív hatásokat már nagyon régen felismerték, ezért a lovakat kiterjedten alkalmazzák egészségügyi céllal is. A lovasterápia egy speciális komplex fejlesztési módszer, amely egyaránt alkalmazható gyógyítás, megelőzés, rehabilitáció vagy fejlesztés céljából. A fogyatékkal élők izomkontrollját fejlesztik vele, ami a fent említett mechanizmus révén javítja a tartásukat, így a mozgásukat, és végső soron az értelmi tevékenységüket is.

Sokan félnek gyermeküket lovagolni engedni, mondván, hogy görbe lesz a lába. Ez igaz lehetett a bevezetőben említett őseink gyerekeire, akik valóban az egész napjukat nyeregben töltötték. Ám manapság a heti két-három foglalkozás természetesen semmi negatív hatással nincs a test alakjára. A ló méretei miatt észnél kell lennünk, mert a lovassérülések ugyan ritkák, de akkor súlyosak lehetnek. Ezek jó gondozással, a megfelelő ló választásával és zavartalan kommunikációval elkerülhetők.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
Az elválasztó étrend
  2007-01-27 00:47:23, szombat
 
  A szénhidrát- és fehérjetartalmú ételek nem fogyaszthatók együtt, azaz a kétféle táplálékot különválasztjuk. Ez a lényege a választó étrendnek, amelyet egy amerikai orvos, dr. Howard Hay dolgozott ki az elmúlt évszázad húszas éveiben. A módszerrel nemcsak a testsúlyt lehet szabályozni, hanem a kellemes testi és szellemi közérzet is megteremthető vele.

A modern szaktudomány ugyan sokszor kétségbe vonta az ételek szétválasztásának szükségességét, mondván, hogy a szervezet az emésztés során ezt a feladatot maga elvégzi, de a módszernek, amely az utóbbi két évtizedben sokakat meghódított - Németországban például nagy kultusza van -, a tesztelése során neves személyiségek igazolták, hogy az amerikai orvos találmánya nem észszerűtlen. Kipróbálta Fergie, a yorki hercegné, Raquel Welch amerikai színésznő, Petra Němcová cseh topmodell s az ismert cseh énekes, Václav Neckář is. Ő 2002 novemberében bekövetkezett agyvérzése után gyökeresen változtatva korábbi életmódján két év alatt 35 kilót fogyott általa.

Túlsavasodás
Az elválasztó diéta alapszabálya: csak természetes formájában meghagyott élelmiszereket fogyasszunk, s válasszuk szét a fehérjedúsakat és a szénhidrátban gazdagokat, mert együtt fogyasztva - például a hús és a magas keményítőtartalmú köret, a tészta, rizs, kenyér - nem emésztődnek meg, hanem rothadásnak indulnak a belekben, s így növekszik a vastagbélrák kockázata. A gyomor könnyebben emészti a tiszta fehérjékből álló ételt, például a húst krumpli nélkül. A két említett csoporton kívül van egy harmadik, a semleges élelmiszereké, ezek (különböző zöldségfélék, gombák, dió) kombinálhatók az előzőek bármelyikével.
Dr. Hay szerint nagyon fontos, hogy fenntartsuk a szervezet sav-bázis egyensúlyát. Az általa felállított ún. kémiai emésztési szabály a szervezet túlsavasodását próbálja megakadályozni. Szerinte ugyanis valamennyi civilizációs betegségben, a rákot is beleértve, a túlsavasodás a ludas. Ez pedig azért következik be, mert túl sok adalékanyagot tartalmazó élelmiszert és túl sok húst fogyasztunk. Savassá teszik szervezetünket a környezeti mérgek, káros anyagok, a nikotin és az alkohol is.
Időzítés
Az elmélet szerint nagyon fontos, hogy a megfelelő táplálékot megfelelő időpontban fogyasszuk. A szervezet különböző időszakokban más-más munkát végez: a táplálékfelvevő időszak 12 és 20, a beépülési 20 és hajnali 4, a kiválasztási 4 és 12 óra közé esik. Tehát délelőtt nem jó zavarni szervezetünket kiadósabb táplálékkal, mert az emésztés túl sok energiát igényel. Ezért csak friss gyümölcsöt vagy annak levét szabad fogyasztani.
Az elválasztó étkezés hívei azzal érvelnek, hogy bár kevesebbet esznek, nem éheznek meg olyan hamar. Ez a táplálkozási forma sok nyers zöldséget, gyümölcsöt tartalmaz, és nem túl sok húst, ezért hatására csökken a vér inzulinszintje, ami azért fontos, mert az inzulin a zsírszövetek képződéséért és gyarapodásáért is felelős.
Az érvek mellett akadnak ellenérvek is. Szakemberek szerint a módszernek hátránya, hogy a gabonatermékek háttérbe szorulnak, pedig fontos B-vitaminokat és folsavat, valamint ballasztanyagokat tartalmaznak, amelyek védenek a betegségtől. Az elválasztó étrend pártolói azt is javasolják, hogy ne vigyük túlzásba a sajt - amely pedig fontos kalciumforrás - és a hal (jód) fogyasztását, mert ezek a gabonához hasonlóan savképzőnek számítanak.


Alapszabály
V A fehérjében és a szénhidrátban gazdag táplálékot nem szabad egyszerre fogyasztani. Semleges élelmiszerekkel kell őket kombinálni.
V Húshoz, halhoz vagy tojáshoz is köretként csak zöldséget együnk, tilos a burgonya, rizs, kenyér és tészta!
V A fehérje- és szénhidrátdús étkezések között tartsunk legalább négyórás szünetet! Közben csak gyümölcsöt fogyasszunk.
V Együnk naponta ötször. Ez azért fontos, hogy a vércukorszint ne ingadozzon. Ellenkező esetben éhségrohamot kaphatunk.
V Fehér kenyér, péksütemény helyett teljes kiőrlésű lisztből készültet együnk, ezek rosttartalma csökkenti az inzulintermelést.
V Mellőzzük a cukrot, az édességeket, mert emelik az inzulinszintet - így csökken a vércukorszint, s ezáltal nő az éhségérzet.
V A semleges élelmiszerek közül némelyikre - például a zöldségre -, nem vonatkozik semmiféle korlátozás.
V Vannak azonban olyan semleges csoportbeliek is, amelyek fogyasztása csak kis mennyiségben ajánlott (tejszín, sajt és más tejtermékek, dió, mandula, hal, olajbogyó, tojássárgája).
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
Növény a konyhában
  2007-01-27 00:45:28, szombat
 
 


Ha a konyhában növényeket szeretnénk elhelyezni, elsősorban azzal kell tisztában lenni, hogy itt mind a hőmérséklet, mind a páratartalom erősen ingadozhat, a főzés gyakoriságától és fűtés mértékétől függően. A növények közül nem mindegyik kedveli a változó körülményeket, de természetesen vannak olyanok is, amelyeket ez egyáltalán nem zavar, például a páfrányok.
Kisebb konyhában az ablak parányi párkányán kívül a nyitott polcokon, a mennyezetre vagy falra erősített csüngő kosarakban alakíthatunk ki minikertet. Legcélszerűbb csüngő fajtákat választani, mert cserepük kis helyen elfér, s lombjuk az ablak, a fal vagy a szekrény előtt díszít. A csüngő ágú fikusz, a törpebors és a flamingóvirág is jól érzi magát a konyhában.
S hogy a növény milyen cserépbe kerüljön, hogy beilleszkedjen a környezetbe? Most ezt a kérdést is segítjük megoldani:
Találtunk egy szép régi bögrét; dédapa itta belőle naponta a kilenc kanál cukorral édesített cikóriakávéját. Eredeti célját már nem szolgálta, de hogy valami hasznát vegyük, beleültettünk egy növényt. (A mellette meghúzódó cserepet is érdemes szemügyre venni: a barna műanyagot akartuk feldobni - egy majdnem kidobott viaszosvászon terítőből vágtunk le vékony csíkokat, és azzal tekertük körbe.
Konzervdoboz van nagyobb, kisebb, még kisebb. Akinek van hozzá türelme, és leáztatja róluk a papírt, annak jutalma egy-egy szép fényes henger. Ebbe is ültethetünk ,,konyhanövényt": aljára kavicsot szórunk, erre a földet, bele a virágot.
Találgatósdi következik: Mi volt eredetileg a felvételen látható díszcserép? Fütyülős tejforraló. Belső részét kivettük, kívül befestettük fehérre (vízben oldódó és gyorsan száradó festékkel), barna csíkokat meszeltünk rá, s a peremét leragasztottuk - mivelhogy két lyuk volt rajta. A ,,ragasztószalag" a csomagoláshoz használatos erős, keskeny, kemény műanyag ,,gurtni", tévékészülékek, hűtők csomagolásához használják.
Sok illatos teát főztek benne, de felette is eljárt az idő, átadta helyét a fütyülős változatnak, a tűzálló üvegből készült csodának, majd az elektromos főzőnek. A máza is lepattant, hát félretették. Mi elővettük, leszereltük a fedelét, rozsdaálló festékkel felújítottuk, és páfrányt ültettünk bele.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
A legdivatosabb pálmapótlék
  2007-01-27 00:43:03, szombat
 
  Az utóbbi évek felfedezettje és egyre divatosabb szobanövénye a Kelet-Afrikából származó Zamioculcas zamiifolia. Népszerűségét nemcsak látványos külsejének köszönheti, hanem viszonylag egyszerű tartásának is.
Még annyira újnak számít tájainkon, hogy nincs elfogadott magyar neve, így aztán hívják zámiának, ZZ-pálmának is. Elegáns lakásokban és egyszerűbb irodaépületekben egyaránt jól mutat.
Levelei húsosak, fénylők. Hasonló küllemű növények közt bóklászhattak a dinoszauruszok is. Húsos szára - amely valójában nem szár, hanem levélnyél - úgy működik, mint a teve púpja, amely vizet raktároz, ezért hosszú időn keresztül bírja a szárazságot.
Kedvező körülmények között (tehát nem kiszárítva és nem is túllocsolva) virágzatát is megfigyelhetjük. A kontyvirágfélékhez hasonlóan vajszínű torzsavirágzatot zöld buroklevelek ölelik körbe.
Félárnyékos és huzatmentes helyet keressünk számára a lakásban, tűző napon levelei kifakulhatnak.
Hőigény: A trópusokról származik, így 20 °C-os átlaghőmérsékleten érzi magát otthonosan. Télen se hagyjuk, hogy 15 °C alá hűljön a szoba.
Vízigény: márciustól, az aktív növekedés megindulásával több öntözést, nedves talajt kíván. Télen a szárazabb körülményeket kedveli, csak akkor locsoljuk, ha a talaj felső harmada már kiszáradt. Problémát inkább a túlzott locsolás jelent számára, ilyenkor levelei sárgulni kezdenek, majd lehullnak
A tápoldatozást nyáron meghálálja, de csak kis koncentrációban adagoljuk a tápanyagokat.
Szaporítás: Levéldugványról vagy tőosztással is könnyen szaporítható.
Kártevők, betegségek: Nincs jelentős kártevője, kórokozója.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Édes-savanyú halsaláta
  2007-01-27 00:40:56, szombat
 
  Hozzávalók:

2 dl majonéz, 1 dl fehérbor,
2 dl tejföl, só, csipetnyi törött bors, citromlé, 1 csomó snidling, 25 dkg alma, 25 dkg meggybefőtt, 2 nagy főtt burgonya, 2 ecetes uborka, 3 kemény tojás, 2 csomó újhagyma vagy 2 fej vöröshagyma, 2 doboz paradicsomos szardínia.

1. A majonézt összekeverjük a borral, tejföllel, sóval, borssal, citromlével és a finomra metélt snidlinggel.
2. A megmosott almát héjastul lereszeljük, a meggyet kimagozzuk, a főtt burgonyát, az uborkát és a kemény tojást lereszeljük, s a karikára vágott hagymával együtt a mártáshoz keverjük.
3. Óvatosan, hogy ne nagyon törjön össze, hozzáadjuk a paradicsomos halat, vigyázva összeforgatjuk, majd üvegtálba tesszük, és fél napig a hűtőszekrényben érleljük.
4. Pirított kiflikarikákkal, salátával bélelt kompótostálkákban kínáljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
A tűz varázsa
  2007-01-27 00:36:04, szombat
 
  A szikrázó tűz látványa nemcsak a régi időkben, hanem ma is lenyűgözi az embereket. Az égő fahasá-bok közelében jól érezzük magunkat, baráti és családi összejöveteleket, nagy beszélgetéseket lehet szervezni köréjük, vagy csendesen teázhatunk, olvashatunk, pihenhetünk mellettük. Ezért van az, hogy a családi házakban újra és újra megjelennek a kandallók.



Megszelídült lángok
Kalandozzunk vissza egy kicsit a múltba, hogyan és mikor is keletkeztek az első kandallók...
Épületen belül a legkorábbi időkben még szabadon raktak tüzet, és füstjét a fölé épített kürtőn keresztül vezették ki a szabadba. A tűz és a kürtő közötti szerkezeti rész, a kémény csak a XIII. században jelent meg.
Az első kandallók a középkorban, az európai uralkodók palotáiban tűntek fel. Hogy kinek milyen volt, az a rangjától és nem utolsósorban a vagyonától is függött. Az évszázadok során főleg a külalak változott. A barokk korban mitológiai témájú szobrokkal, oszlopokkal, virágfüzérekkel díszítették a kandallókat. Jellemzően nagy méretűek, tágasak voltak, tűznyílásuk akár embermagasságú is lehetett. Külső borításuk többnyire márványból vagy gránitból készült.
A XVIII-XIX. században előtérbe került a kémény szerepe. Vizsgálták a keresztmetszetét, és méreteit a fűtési igényeknek megfelelően választották meg.
A kandalló Európában a '60-as évektől - nálunk inkább a '80-as évektől - újra reneszánszát éli. Az évszázados hagyományok megmaradtak, de a kivitelezés műszakilag sokat változott. A sorozatos fejlesztőmunkák eredményeként a kereskedelem ma rengeteg típust kínál.
Milyet válasszunk?
A kandalló bútordarab, berendezési tárgy, amely akkor igazán megfelelő, ha stílusával, színével, formájával jól illeszkedik a befogadó környezethez. De az is fontos tényező, hogy működtetése gazdaságos és kényelmes legyen.
Az építés szempontjából kétfélét ismerünk: nyitott és zárt tűzterűt.

Nyitott tűztér
Ennél a típusnál a tűz szabadon lobog a lakótérben, s közben légáramlás jön létre a belső légtér és a külső környezet között. Közvetlenül élvezhetjük az égő fa illatát, hallgathatjuk ropogását, elmerenghetünk a szabadon pattogó tűz látványán. Hátránya, hogy a nagy kéményigénye miatt fűtési hatásfoka csupán 5 és 15 százalék között mozog, mivel a keletkezett hő nagy része a kéményen keresztül a szabadba távozik. Ezért csak ott alkalmazható, ahol más fűtőtest is működik.
A tűztér anyaga lehet samott-tégla vagy égetett kerámiatégla. Felette pillangószeleppel ellátott füstgyűjtő kúp helyezkedik el. Gyakran előfordul, hogy az elzárószelep nem zár tökéletesen, így a használaton kívüli kandalló kéményén keresztül eltávozik a lakásban lévő meleg egy része. Továbbá egy-egy erősebb széllökés visszafújhatja a lakásba a kéményben lerakódott apró hamu- és koromszemcséket, s ezek bizony könnyen a bútorok és a drapériák felületén telepszenek meg a háziasszony nem kis boszszúságára. Ha pedig a kéménybe esővíz vagy pára kerül, a lerakódott korommal keveredve kellemetlen szagot áraszthat.
Ezért a nyitott tűzhelyű kandalló csak olyan helyre ajánlott, ahol az elhelyezésére szolgáló helyiség elzárható az egyéb lakóhelyiségektől - vagy teljesen különálló -, jól szellőztethető, és padlózata tűzálló anyagból készült. Folyamatos felügyeletet igényel, mert az esetleg kipattanó szikrák tüzet okozhatnak.

Zárt tűztér
Azoknak ajánlott, akik nem akarnak lemondani a hangulatos fatüzelésről, ugyanakkor látványos, jó hatásfokú és biztonságos kandallót szeretnének. Ebben az esetben a tűz egy, a lakótértől elválasztott, ún. tűztérben ég, és csak az égési levegő áramolhat a lakótérből a tűztéren keresztül kifelé. Az ilyen típusok teljesen kiküszöbölik a nyílt tűzterűek hátrányait, ráadásul egy feltolható ajtó segítségével akár közvetlenül is élvezhető a lobogó tűz látványa. Maga a tűz zárt, tűzálló dobozban ég, amely többnyire öntöttvasból vagy esetleg acéllemezből készül, ajtaja pedig kerámiaüveggel van ellátva.
Az öntöttvas tűzterek komolyabb gyártástechnológiát igényelnek. Élettartamuk 50-70 év.
Az acéllemez tűztereknél fontos, hogy megakadályozzák a saját túlhevülésüket, ugyanis az acéllemez 5-600 °C-on már elkezd kiégni. Ezáltal rideggé válik, és nem tud ellenállni a hőmérséklet-ingadozásokból adódó anyagfeszültségeknek. Élettartamuk jelentősen rövidebb, mint az öntöttvas tűztereké.
A zárt kandallók fűtési hatásfoka jóval magasabb, mint a nyitott tűzterűeké. A legegyszerűbbek is elérik a 60 százalékot. Az ajtónak köszönhetően akár magára is hagyhatjuk a tüzet, hiszen nem pattoghat ki a szikra.
Ha időnként nyitott tűzteret szeretnénk, a gyártók kitalálták már a feltolható ajtajú, ún. liftes tűztereket. Egy ellensúlyos szerkezet segítségével az egész ajtó felcsúsztatható a kandalló kupolájába, s így nagyméretű nyitott tűzteret kapunk.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2006.12 2007. Január 2007.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 317 db bejegyzés
e év: 3520 db bejegyzés
Összes: 7056 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 595
  • e Hét: 9261
  • e Hónap: 24980
  • e Év: 572673
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.