Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Wilfried Martens: Jogos volt a
  2007-02-09 23:16:46, péntek
 
  Wilfried Martens: Jogos volt a Fidesz kordonbontása
Az Európai Néppárt elnökének nyilatkozata
gondola 2007. február 9. 13:47


Az Európai Néppárt Bürója 2007. február 8-9-én Brüsszelben tanácskozott, és
az itt kialakult
egyhangú vélemény alapján, ezúton fejezem ki szolidaritásomat a Fidesz
országgyűlési és
európai parlamenti képviselőinek február 2-i akciójával kapcsolatban
- írja nyilatkozatában Wilfried Martens.

A Fidesz politikusainak tette, a Kossuth téren emelt kordon lebontása,
felelős reakció a szabadság védelmében,
a magyar kormány hónapokon át tartó tétlenségével és egy, a polgári
szabadságjogokat korlátozó tűrhetetlen helyzettel szemben.

Felhívom a magyar kormányt, hogy tegyen lépéseket, és kezdeményezze a
rendőrségi kordon elbontását.

Sem bármiféle vélt vagy valós terrorista fenyegetés, sem kellemetlen
politikai nézetek nem indokolják a szólásszabadság korlátozását egy
demokráciában.

Számos példa létezik olyan civilizált megoldásokra, ahol igenis lehetőség
van a biztonság garantálására az alapvető polgári jogok korlátozása nélkül.

Jómagam ott voltam Budapesten múlt év október 23-án, ahol egy '56-os
megemlékező gyűlésen mondtam beszédet.

Ugyanezen a napon lépett fel a magyar rendőrség túlzó és önkényes erőszakkal
békés megemlékezők ellen.
Azóta különös figyelemmel kísérem a magyarországi fejleményeket.

A szólás- és a gyülekezési szabadság minden demokráciának alapvető része,
és ezeket a budapesti Kossuth téren október 23. óta korlátozzák.

A demokráciáknak minden esetben biztosítania kell a polgárok számára a
szabad véleménynyilvánításhoz való jogot, és ez akkor is így van, ha ez a
vélemény esetlegesen épp kritikus a hivatalban lévő kormánnyal szemben:
semmi módon sem szabad a vélemény kinyilvánításának szabadságát korlátozni.

A fent említett budapesti teret Kossuth Lajosról, erről a kiváló XIX.
századi demokratáról és szabadsághősről nevezték el.

Szégyen, hogy pont ez a tér van immár több mint 100 napja elzárva egy
jogszerűtlenül felállított rendőrségi kordonnal.

Ez a kordon valójában a szólás- és gyülekezési szabadsághoz való jogot zárja
el.

Mindez nem csak magyar ügy, hanem európai ügy.

Európa csak akkor léphet fel a szabadság védelmében a világon, ha a
szabadságot minden tagállamában maradéktalanul biztosítják.

Magyarország elfogadta a Koppenhágai Kritériumokat 2004-es EU
csatlakozásakor.

A polgári szabadságjogok biztosítása részét képezi ezen kritériumoknak, és a
magyar Parlament előtti szólásszabadság jogának korlátozásával ma
Magyarország ezeket nem teljesíti maradéktalanul.

Remélem, hogy Magyarország - amelyet eddig szilárd, demokratikus
intézményekkel rendelkező államként ismertünk -, megtalálja az alapvető
polgári szabadságjogokat biztosító megoldást a jelenlegi helyzetre.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A vasfüggyöny a demokrácia szé
  2007-02-09 23:02:16, péntek
 
  Orbán Viktor: A vasfüggyöny a demokrácia szégyene
2007. február 9. 18:05

Orbán Viktor a HírTV-nek adott interjújában a kordonbontás európai fogadtatásáról, az energiapolitikáról, az alkotmány és a gazdaságpolitika főbb kérdéseiről beszélt.

A pártelnök beszámolt arról, hogy az Európai Néppárt politikusai számára nem új a Kossuth téri kordonok ügye, és a kordonbontással kapcsolatban a Néppárt kiáll a Fidesz mellett.

Leszögezte: október 23-a óta a demokrácia szégyene, hogy Magyarország legfontosabb terén vasfüggöny van a nép és a politikusok között. Mint fogalmazott, a kordonállítás jogi indoklásai a nyolcvanas évek végét idézik, amikor az akkori vezetés mindenféle kacifántos jogi kifogásokkal próbálta megmagyarázni, mit miért nem lehet megtenni.

Lejátszás: A vasfüggyöny a demokrácia szégyene (interjú Orbán Viktorral)
(lejátszás Média Playerben)

A kormányzati és a rendőrségi önkény részévé válik a mindennapjainknak, és ha nem teszünk ez ellen, akkor egyszer csak arra ébredünk, hogy ott tartunk, ahol a 80-as években - mondta Orbán Viktor, és hozzátette: ezért is döntöttek úgy, hogy lebontják a kordonokat, jó példát mutatva a polgárok és a fiatalabb nemzedékek számára.

Több sebből is vérzik az európai alkotmány

"Európa arculatát nem a néppárti politikusok rajzolják meg, Európa olyan, amilyen állapotban vannak a polgárai, amennyire vallásosak, amilyen a gondolkodásuk, amilyen civilizációs folyamatok jellemzik, de mindezért nem a politikusok felelnek. Mi azért viseljük a felelősséget, hogy ezeket a folyamatokat felmérjük és javaslatokat fogalmazzunk meg a problémákra" - válaszolta a Fidesz elnöke arra a riporteri kérdésre, hogy vajon jelen van-e eléggé Európában a keresztény szellem.

Az alkotmánnyal kapcsolatban Orbán Viktor elmondta: bár a jelenlegi dokumentummal jobban tudjuk a magyar nemzeti célokat szolgálni, az alkotmány mégis több sebből vérzik. Megjegyezte: ez valójában csak egy szerződés, nem érdemel alkotmányos minősítést. Emlékeztetett arra, hogy miután a franciák és a hollandok népszavazással utasították el, az európai alkotmány ratifikációs csapdába került, és most bénult a gépezet. Mint mondta, a polgárok véleménye szent, ezért a franciáknak és hollandoknak kell eldönteni, hogyan tudják kimozdítani az alkotmány kérdését ebből a bénult helyzetből, van rá számos technikai lehetőség, de "ez nem orvosolja azt a problémát, hogy minőségét tekintve nem állja ki sokunk ízlésének és erkölcsi ítéletének próbáját, hiszen alapvető erkölcsi-filozófiai dolgokról nem nyilatkozik, vagy ha igen, azokkal nem tudunk egyetérteni" - utalt a pártelnök arra, hogy szerinte az alkotmánynak vállalni kellene az európai civilizáció keresztény gyökereit.
- Én azok közé tartozom, akik szerint a legfontosabb dokumentumoknak foglalkozni kell a közösség számára a létezés alapját jelentő spirituális eszmékkel. Ha ezt megtagadta egy civilizáció, akkor saját magát bontja szét. Én a lengyel alkotmánnyal szimpatizálok, ami minta lehet pl a magyar alkotmányozásnak is - mondta a fideszes politikus.

Közös energiapolitikára van szükség

Orbán Viktor bírálta a magyar kormány energiapolitikáját, mert a gáz és az olaj elsősorban Oroszország területéről érkezik, ezért Magyarország a legkiszolgáltatottabb országok közé tartozik. Most már a szállítási útvonal is az oroszok kezében van és jól látható, hogy az oroszok a tároló és elosztó rendszerben is szeretnének komoly tulajdonra is szert tenni, pénzük pedig van. Kényes tehát a helyzet, jól kell politizálni - mondta, és kifejtette: arra van szükségünk, hogy Európa rájöjjön, csökken a kiszolgáltatottság, ha egyesítve az erőinket az unió közös európai energiapolitikát alakít ki.

Utalt arra, hogy az energiapolitika nemcsak gazdasági, hanem külpolitikai és biztonsági kérdés is, mivel a legnagyobb energiaforrások a kontinensen kívül találhatók, Európa egy energiafüggő kontinens. Kifejtette, hogy több csatornán kellene behozni az energiát, és nemcsak gázban és olajban kell gondolkodni, hanem újra meg kell nyitni a nukleáris energiáról szóló vitát is, amelyet a Néppárt már régóta szorgalmaz.

A kormánynak jobb belátásra kell térnie

A konvergenciaprogrammal kapcsolatban leszögezte: a magyar gazdaságpolitikában szükséges változtatni, de az a fajta válságkezelés, amelyet a magyar kormány választott, nem járható út. A mostani helyett egy adócsökkentésre épülő adópolitikára lenne szükség, amely több munkahelyet és nagyobb növekedést eredményezne - szögezte le a Fidesz elnöke.

Elmondta: a kormány eljátszotta Magyarország szavahihetőségét, mert hazudoztak össze-vissza. Nemcsak Magyarországon, hanem Brüsszelben is - kicsit elegánsabb formában, mint itthon - az orruknál fogva vezették az európai tisztségviselőket. Mint mondta, fordulatra, kiszámíthatóbb politikára és egyenes beszédre van szükség, és be kell vallani, hogy az a válságkezelő program, amivel a kormány próbálkozott, csődöt mondott. "A helyzet súlyos, de nem reménytelen" - fogalmazott Orbán Viktor, és hozzáfűzte, hogy a kormánynak be kellene látnia, hogy a társadalom elutasítja ezt a gazdaságpolitikát.

fidesz.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Akár 77 százalékos is lehet a
  2007-02-09 22:49:54, péntek
 
 
Akár 77 százalékos is lehet a távfűtés árának emelkedése

2007. február 8., csütörtök 7:04 InffóRádió


A Népszabadság azt írja, hogy egy átlagos méretű távfűtéses lakás éves energiaköltsége a tavalyi 118 ezer forintról idén 210 ezer forintra nő, ha a lakók januártól már nem kapnak ártámogatást. A gáz esetében az éves költség 100 ezerről 180 ezer forintra nő egy 52 négyzetméteres, 140 légköbméteres, évi 50 gigajoule fűtési hőfelhasználású lakás esetében.

A gáz legmagasabb díja tehát 80, a távhőé pedig 77 százalékkal emelkedett. A két energiafajta felhasználásának módja között azért jelentős különbség van.

A Magyar Nemzetben az áll, hogy komoly feszültséget okoz a Volán-társaságoknál a bérhelyzeten kívül a vagyonleépítés, ami alapjaiban rendíti meg a cégek helyzetét, és kihat a dolgozók munkavégzésére is. A kormány eközben privatizálni akarja a közszolgáltatást ellátó vállalatokat.

Az Index.hu-n olvasható, hogy a Fidesz kétnapos elnökségi ülésén abban maradtak, hogy a kordonbontást követő eljárások végét megvárják, és ezután döntenek a következő lépésről. A Fidesz politikusai a múlt hét pénteki kordonbontás óta nem nyilatkoztak egyértelműen az akció folytatásáról.

Szájer József európai parlamenti képviselő múlt szombati sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: "A Fideszre lehet számítani a polgári szabadságjogok védelme tekintetében, amikor szükséges, ott leszünk, az ehhez szükséges konkrét döntéseket a megfelelő időben meg fogjuk tenni".

Szijjártó Péter szóvivő szerdán azt válaszolta egy újságírói kérdésre: ha eljön az ideje, lépni és cselekedni fognak.

A Világgazdaság számol be arról, hogy a kiskereskedelemben jó évtizede zajló radikális koncentrációs és centralizációs folyamatban a hazai üzletláncok megtalálták a túlélés hatékony módszerét. A pozitív példák azonban nem voltak megfelelő hatással a beszállítókra.

Különösen fájó az élelmiszer-termelő ágazatban a koncentrációs folyamat vontatott előrehaladása - állapítja meg jelentésében a kereskedelmi tevékenységet vizsgáló bizottság. A testületet azért hívta életre tavaly ősszel a kormányfő, hogy - a tényleges verseny és a fogyasztóvédelem szempontjából - vizsgálja meg a kiskereskedelem, az üzletláncok, a beszállítók helyzetét, működését.

A Napi Gazdaság írja, hogy az APEH eddig több mint négyszázezer vállalkozás adószámának felfüggesztéséről hozott határozatot. A legtöbb cég az építőiparban, az ingatlanforgalmazásban és a fuvarozásban tevékenykedik.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mikor zárkózunk fel az EU-hoz?
  2007-02-09 22:17:17, péntek
 
  Mikor zárkózunk fel az EU-hoz?
2007.02.08.


A magyar gazdaság korábbi, 4%-os növekedése minden bizonnyal lassulni fog, elsősorban a kimerülés jeleit mutató foglalkoztatási, illetve a munkatermelékenységi tartalékok okán.


Az eddigi évi 4%-os növekedés mellett is az Európai Unió átlagos szintjét 38 év alatt tudnánk elérni, ha pedig mindössze fél százalékot esik a növekedési ütem, a felzárkózás 60 évre tolódik ki.
A csekélynek tűnő visszaesés hosszú távú következményeire a Central European Business Centre konferenciáján Hamecz István, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója mutatott rá, aki a negatív folyamat következő három tényezőjét elemezte:
Magyarország alacsony, 60 % alatti aktivitási rátáját, amely 10 %-kal kisebb, mint az EU átlaga,
a vállalatokon belüli termelékenység csökkenését,
a beruházási arány alakulását, mely szerint amíg Magyarországon a GDP 23, addig Csehországban és Szlovákiában 25-27 %-át fordítják beruházásokra. Ráadásul a magyar mutatón belül a vállalati beruházások csökkenő tendenciát mutatnak, ugyanis 2006-ra a korábbi 14 %-ról 11 %-ra estek vissza.

feliciternet
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kordonon túl, terroron innen
  2007-02-09 21:29:31, péntek
 
  Kordonon túl, terroron innen
2007. február 9. 08:49

Ha pedig Szilvásy csak riogat, akkor kijelentésével átlépett egy határvonalat: jogállamban ugyanis a politikai érdek nem írhatja fölül a jogot - írja publicisztikájában a Magyar Hírlap.
Feszült belpolitikai helyzetünkben Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő miniszter elérkezettnek látta az időt, hogy a tűzre még egy kis olajat öntsön, és bejelentette: szélsőséges csoportok összehangolt akcióra készülnek politikusok ellen! A miniszter a nemzetközi terrorfenyegetettséggel szerette volna igazolni, hogy a kerítés március 15-ig a Kossuth téren marad.

Óhatatlanul is az a néhány hónappal korábbi eset jut erről eszünkbe, amikor Ágh Péter, a Fidelitas alelnöke kijelentette: "Szilvásy György Magyarország legcikisebb politikusa." Szilvásy most ebben az esetben mennyire "cikis", azaz kínos? Véleményünk szerint nagyon is az.

Szilvásy szerint csapatok készülnek támadásra, és irányítóik közül néhányan már átestek a tűzkeresztségen az MTV-székház ostrománál. Őket miért nem vonják ki a forgalomból még idejében? Ismerik a vezetőket. Tudnak a készülődésükről. Ez nem elég ahhoz, hogy lekapcsolják azokat, akik veszélyt jelentenek?

Véleményünk szerint, 1. ha valóban ekkora a fenyegetettség, az nem kordonügy; 2. ha valóban fennállna a terrorveszély, semmilyen titkosszolgálat nem hozná nyilvánosságra addig, amíg a gyanúsítottakat nem tudja bilincsbe verve bemutatni a sajtónak.

Úgy gondoljuk, hogy minden adófizető állampolgár joggal kikérheti magának, hogy riogassák. Hogy titkosszolgálatilag, a saját pénzén fenyegessék! A veszélyeztetettség érzését keltsék benne. Különösképp gusztustalan, ha egy nemzeti ünnepre való készülődés közben teszik ezt, hiszen honpolgárként nem várunk el sem többet, sem kevesebbet az adóforintjainkból működtetett intézményektől és szervezetektől (legyenek titkosak vagy nyilvánosak), mint hogy nyugodtan ünnepelhessünk, és a fenyegetettség érzése nélkül vehessünk részt a rendezvényeken, önfeledten nyalogathassuk a jégkrémet bármelyik téren, ideértve a Kossuth teret is. Ha ezt az adóforintjainkból működtetett szervezetetek nem tudják garantálni nekünk, az nem jelent mást, mint hogy nem működnek hatékonyan. Vagy pedig azt jelenti, hogy ellenünkre működnek. Amit nem is tételezünk fel.

Ha pedig Szilvásy csak riogat, akkor kijelentésével átlépett egy határvonalat: jogállamban ugyanis a politikai érdek nem írhatja fölül a jogot.

magyarhirlap.hu - fidesz.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Rendőrállam?
  2007-02-09 21:27:06, péntek
 
  Rendőrállam?

- avagy A polgári szabadságjogok észrevétlen eltüntetése -

Az Amerikai Egyesült Államok 43. és az amerikai közvélemény által már színrelépésekor az Unió legbutább elnökének tartott ifjabb Bokor György, alias George W. Bush szép csendben, észrevétlenül, kiépítette a világon egyedülállló rendőrállamát. Azárt egyedülálló, mert nemcsak saját polgárainak szabadságjogait nyírbálta meg erőteljesen, hanem a külföldről odaérkezők bizonyos csoportjai ellen is diszkriminatív intézkedéseket tesz, amikor például a repülőtéren kamerás felvételt készít illetve ujjlenyomatot vesz róluk, azaz rabosít.

Mint a közelmúltban kiderült az Újvilág vezető hatalma lehallgatja a teljes telefon, fax és internetes forgalmat is. A dolog olyan szinten nem zavarja Amerikát, hogy a jó néhány esztendővel ezelőtt a mozikban bemutatott ,,Közellenség" című hollywoodi eksönmúviban maga Gene Hackman avat be minket a rendszer működésének titkaiban, amikor elmeséli nekünk - és a jól szituált, valamint megdöbbent munkajogászt alakító Kovács Vilmosnak, alias Will Smithnek - a rendszer működését. Mr. Hackmantől megtudhatjuk, hogy a rendszerbe be van táplálva kb. 200 szó, mint például ,,bomba" vagy ,,Allah" és ha ezek megjelennek a kommunikációban, a rendszer azonnal rázoomol, és a szövegkörnyezetet figyelembe véve kielemzi milyen veszélyforrást jelenthet.

De aki figyelemmel kíséri az immáron hatodik szériáját taposó ,,24" című sorozatot, ahol Jack Bauer - a kitűnő Kiefer Sutherland alakításában - a CTU, vagyis a Terrorelhárítás ügynökeként próbálja megakadályozni kisebb-nagyobb sikerrel azt, hogy az Egyesült Államok állandó terrortámadások célpontjaként összeomoljon, az is képet kaphat arról, mennyire könnyű manapság lehallgatni, vagy nyomonkövetni valakit.

Eddig tartott a filmek világa, eddig tartott Hollywood. De nézzük a valóságot! Vajon mit írna ma George Orwell, ha élne? Átdolgozná az 1984-et?

Nézzük mi a helyzet fatornyos kis hazánkban a terrorfenyegetések háza táján. A helyzet az, hogy az amerikai polgárok most már az ifjabb Bokor Gyurinak, közkedvelt nevén W-nek sem nagyon nézik el az efajta korlátozó intézkedéseket. Az emlékezetes szeptember 11-e óta lefojt már egy kis víz a Potomac folyón. De vajon mi a helyzet itt nálunk, több tízezer kilométerre a New York-i felhőkarcolóktól? Idézet az Index internetes portálon megjelent hírből:



,,Orwelli törvénymódosítás készül

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium "bűnüldözési és nemzetbiztonsági érdekekre való tekintettel" az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériummal és a Miniszterelnöki Hivatallal együttműködve kezdeményezte az elektronikus hírközlési törvény módosítását. Civil szervezetek szerint a törvénymódosítás tervezete adatvédelmi szempontból elfogadhatatlan, ellentmond a vonatkozó EU-irányelveknek és alkotmányellenes: a nemzetbiztonsági hivatalnak folyamatos online hozzáférést adna a telefonálók és az internetezők összes adatához, a szerzői jogvédők pedig még a mobilosok helymeghatározási adatait is kikérethetnék a szolgáltatóktól. A tervezetet az adatvédelmi biztos is bírálta.

Az EU 1997 óta több irányelvben tette lehetővé a tagállamok számára, hogy hírközlési szolgáltatóikat - bűnüldözési és nemzetbiztonsági érdekekre tekintettel - a kommunikációval összefüggő forgalmi és egyéb kísérőadatok megőrzésére és szolgáltatására kötelezzék. "A tagállamok ugyanakkor az adatok körét és megőrzési idejét egymástól eltérően szabályozták. Ez mára a nemzetközi bűnüldözési együttműködés korlátjává vált, amelyet az EU mielőbb orvosolni kíván." - áll a GKM az elektronikus hírközlésről szóló törvény módosítására vonatkozó előterjesztését indokló közleményében."



,,Nemzetbiztonsági ügy!" - hangzik el a mondat a hollywoodi eksönmúvikban, amikor nem akarnak valamit tudomására hozni a gyarló pórnépnek, No, hát itt is valami hasonló jelenség van kibontakozóban. Kapóra jön ez a lopakodó módszerekkel visszatért pártállami diktatúrának, megvan most már a demokratikusnak tűnő indok, amivel aztán végképp szentesíthető az egypárt uralom.

Francisco és csapata tanul a külhoni nagyembertől. Tanulja, hogyan kell indokolni. W is megindokolta, hogy miért kell korlátozni az alkotmányos szabadságjogok egy részét. Jó ürügy volt a terrorfenyegetettség, most pedig az annak folyományaként létrejövő iraki helyzet. Most a műminiszterelnök is valami effélével próbálkozik. Szokásához híven rendkívül ostobán és tehetségtelenül.

Először is szögezzük le, ezt egyszer már eljátszották, és a bűvész sem húzza elő kétszer ugyanazt a kalapból. Mert unalmas. Éppen ezért egyúttal rendkívül hiteltelen.

Emlékszünk még 2006. március 15-ére, ahol a gyáva féreg gyermekekkel vettte körül magát? A fekete ruhás mesterlövészek pedig kifejezetten diszharmóniát keltettek a Nemzeti Múzeum homlokzatán, ha a díszítő ornamens szerepét szánták nekik, hát nem valami sikeresen tettek eleget ennek a feladatnak. És mint tudjuk, akkor sem volt semmilyen fenyegetettség.

Nem kell ahhoz a 24-et vagy bármilyen más hasonló témájú sorozatot nézni, hogy tudjuk, ha az állambiztonsági szerveknek bármilyen információja van ilyen vagy hasonló jellegű cselekményekről vagy arról, hogy azok tervezési stádiumban vannak, a megszerzett információk birtokában kimennek, és elfogják a merényletet szervezőket, nem pedig világgá kürtölik, hogy mi a helyzet. Már ezért sem hihető a dolog.

(Lásd ,,látókörünkbe kerültek bizonyos személyek" Akkó' mi a rossebér nem mentek ki értük és hozzátok be őket? Ha pedig elmarad a merénylet, mondhatjuk azt, hogy a titkosszolgálat hibájából nem tudták elkapni őket, mert a bejelntés következtében a potenciális elkövetőknek volt idejük kereket oldani az országból? Sehogy sem áll össze a kép Szilvásykám!)

Természetesen az is elképzelhető - hiszen fényképfelvételeket láthattunk október 23-áról, ahogy rendőrök öltöznek át ,,Nagy-Magyarországos" pólókba, s vegyültek el provokátorként a tüntetők között, tehát azt a lehetőséget sem szabad kizárni, hogy a hatalom saját vagy felbérelt embereivel valamilyen provokatív cselekményt követtet el, csakhogy mégis bekövetkezzen a terrorfenyegetettség és el lehessen rendelni a kijárási tilalmat vagy a rendkívüli állapotot. (Ki tudja, talán még a statáriális bíróság felállításától sem riadnának vissza? Nem voltak olyan régen még azok a sortüzek és Horn eftárs is itt jár közöttünk...).

Még egy apró nüansz otóber 23-a kapcsán. Nem egy, nem két szemtanú állította, hogy az intézkedő ,,rendőrök" nem magyarul beszéltek. Egyesek szerint ukránul, mások szerint héberül, mindenesetre elgondolkodtató, hogy mire nem képes az internacionalizmus, hogy eftikéim hatalmának érdekében kihúzza őket a szarból. Ó pardon, hogy megoldja a problémás helyzeteket.

Nemcsak az következett be, amit annak idején a bülbülszavú titokszolga közölt a jó néppel, nevezetesen, hogy ,,a jóléti államok kora lejárt", hanem most már ,,nyugodtan" kimondhatjuka szabadságjogok kora is végképp leáldozóban van. Ezért nem lehetünk nyugodtak!

Készül az új világrend.

Úgy tűnik a szociális piacgazdaság egy hitelpénzzel eladósított világ képében akar reinkarnálódni, melynek első számú ismérve a fasiszta rendőrállam. Ez az új világrend mind gazdasági vonatkozásában - ennek csalhatatlan jelei a hitelpénzzel végletekig történő eladósítás, valamint a megjelenő munkanélküliség, amelytől később aztán nem lehet megszabadulni, mind társadalmi vonatkozásában melynek legfőbb ismérve, hogy korlátozzák az egyén szabadságjogait, végzetes hatást gyakorol a társadalmi kohézióra, a végsőkig próbára téve a társadalom egészséges önvédelmi képességét. Lerombolja a szolidaritás kersztényszociális eszméjét, valamint a goebbels-i kommunikációs sulykolás módszerével káros mértékben előtérbe tolja az individuumot, ezáltal a végletekig ledegradálja a közösségek által nyújtott összetartozás élményt. Ez az új világrend a szó legszorosabb értelmében nekimegy a családnak, mely a szociális piacgazdaságban és annak társadalmi-gazdasági termékében, a jóléti államban a társadalom legkisebb alapegysége volt, és helyére az önmegvalósító individuumot, az egyént állítja.

De talán még pontosabb, ha úgy fogalmazok, hogy az önző egyént állítja. Hiszen ez az új világrend azt mondja, hogy az önmegvalósítás érdekében csak az egyén számít. Nem kell törődnöd másokkal. Nem számít hány szerencsétlen sorsú embertársadon kellett átgázolnod a siker érdekében, a képzeletbeli célszalagot átszakítva pedig, ha visszanézel, hány vetélytársadat kellett beledöngölni a betonba ahhoz, hogy aznapra is megtermeld a betevőt. Egy cél lebegjen a szemed előtt: valósítsd meg önmagad!

De legalább a nap végén elmormolhatsz majd egy imát Mammonhoz, valahogy így:

,,A mindennapi profitunkat add meg nekünk ma!
És taposd el az ellenünk vétkezőket!"

Ez az új világrend minden középpontjába a kíméletlen versenyt állítja, ahol minden megengedett. A háttérhatalom kezében tartva a tömegtájékoztatást olyan viselkedési sémákat mutat be mintaként a felnövekvő nemzedékek számára, mely ezt a kíméletlen - a mindenek felett álló anyagi haszonszerzésből fakadóan természetesen egyenlőtlen és eleve kilátástalan - versenyt kiáltja ki mindenhatónak és első számú értékmérőnek.

Ahogyan azt annak idején a megszorítások bejelentésénél maga a műminiszterelnök is mondotta, itt van most mán az ideje annak, hogy a magyarok - ez a ritka tehetséges nép - végre a sarkára álljon és elkezdjen öngondoskodni magáról. Nem érdekes, hogy a lassan már európai mértékű árakat negyede-ötöde annyi pénzből kellene kifizetnie, nem érdekes, hogy megfosztották a vagyonától, s ezzel együtt önrendelkezésétől is, nem érdekes, hogy nincsenek megtakarításai, semmi nem érdekes. Tehetséges nép ez a magyar, valahogy majd csak megoldja ezt is. Ja és természetesen ehhez az új világrend diktálta ,,minimál létezés" koncepcióhoz az államtól aztán már végképp ne számítsunk semmilyen segítségre, mer' hogy annak egyetlen feladat van csupán, hogy a KÖZTÁRSASÁG működéséhez, működtetéséhez szükséges lóvét beszedje a néptől. Ennyi.

Most akkor vessünk egy pillantást arra, hogy mindehhez a (nép)köztársasági elképzeléshez milyen gazdasági létezés, illetve környezet párosul. Idézet David Icke: Az igazság szabaddá tesz című munkájából:



,,Az Új Világrendre vonatkozó terv és a globális ellenőrzés új szakaszhoz érkezett az úgynevezett ‘funny money' (furcsa pénz) létrejöttével. Ez az a folyamat, amelynek segítségével a bankok kölcsön tudnak adni olyan pénzt, amely nem létezik (hitel), és kamatot tudnak érte szedni. Ha valaki kölcsönad valamit, ami nem is létezik, és azt várja el, hogy a kölcsönbe vevő fizessen is érte, akkor még az is eszünkbe juthat, hogy a rendőrséghez forduljunk. Ha kölcsönadok valamit, ami nem létezik, és azt mondom, hogy neked azért fizetni kell, mert másképp bíróság elé megyek és elveszem a tulajdonodat, akkor már kijelenthetjük, hogy egy fasiszta államban élünk. Pedig, amiről eddig szó volt, az nem más, mint a világ jelenlegi bankrendszere és az az eszköz, amellyel, mind a népeket, mind a kormányokat el lehet adósítani."



Így néz ki tehát mai világunk, s benne Magyarország is. Ahogyan azt a kitűnő Drábik János mondotta egy helyütt:



,,Meg kell ismernünk a pénzrendszert, mert ma pénzuralmi rendszerben élünk, ahol pénzuralmi módszerekkel uralkodnak rajtunk!"



A monopolizált vagy a monopolizálásra törekvő tömegtájékoztatás szervilis módon szolgálja ki ezt a fékevesztett pénzhatalmat, mely brutális módon, kíméletlenül szaggatja szét a társadalom szövetét. Szétveri a közösségeket, atomizálja a társadalmat, tömegtermékek döbbenetes mennyiségű túltermelésével uniformizálja a fogyasztást, miközben a világnak egy jelentős részén éhen pusztulnak az emberek. Eddig soha nem látott mértékben nőnek a különbségek az élet és a világ minden területén, s mindehhez társul egy központosított, kézileg levezényelt és vezérelt jogfosztás, ami az emberiséget - túl azon, hogy immáron létezésében fenyegeti - önérzetükben is meg is alázza az egyes embereket.

Tudom, hogy közhelynek hangzik, s mint a közhelyek ez a mondás is sokszor elcsépeltnek tűnik, és az ember olykor már csak legyint rá, mégis azt mondom, ez az egyetlen kiút: GONDOLKODJ GLOBÁLISAN, CSELEKDJ LOKÁLISAN!

Ne akarjuk rögtön megváltani a világot, miközben térdig járunk a szemétben, mert a kukában turkáló hajléktalan most már arra is lusta, hogy az utcai szeméttároló fedelét visszacsukja. Először nézzünk körül, mit tehetnénk a saját környezetünk, és igen, nem félek leírni, még akkor sem ha esetleges álliberális elveket valló olvasóim kiakadnak, mint az Epeda sezlonyrugó, szóval a saját életterünk jobbá tételéért.

Legyen vége most már a hazudozásnak, adjuk vissza végre a szavaknak a valódi jelentés- és igazságtartalmát!

Mert ha a munka nem is, de az igazság bizonnyal szabaddá tesz!

Isten áldja Magyarországot!

A szocialista nagyváros öntudatos polgára

www.johafigyelunk.hu

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Beszélgetés egy igazi bolsevik
  2007-02-09 19:36:02, péntek
 
  Stoffán György: Beszélgetés egy igazi bolsevikkal (alább: Krausz Tamás Gyurcsány-levele)



Péter bácsi gyakran átjár hozzám egy-egy kávéra, és elviszi az összegyűlt moslékot cicáinak... Ma is így tett. Látogatásai igazi felüdülést jelentenek, mert öröm hallani egy igazi kommunistától, miként szidja érvekkel és a kommunista eszmék szellemében azt a csürhét, amelyik ma úgy gondolja magáról, hogy szocialista... Öreg barátom, a nyugalmazott honvéd őrnagy (mert ilyen is lehet, hogy egy nemzeti gondolkodású újságírónak kommunista katonatiszt barátja van!) - mint mindig - ma is felháborodva adta elő volt pártja jogutódainak rá vonatkozó disznóságait:



- Itt minden a lobbizáson múlik. Nézd meg az MDF új hülyeségét, a jobbkéz-szabályról. Tudod miért megy ez? Mert valamelyik MDF-esnek kresztábla készítő cége van! Képzeld el, hogy mennyit kaszál majd az a rokon, aki elnyeri a jobbkezes utcák tábláinak a készítését. Minden lobbi! Rohadt mocskos kapitalista disznók. Ez az új uralkodó osztály. Tegnap elmenetem a takarékszövetkezetbe, hogy fölvegyem a fiam fizetését. Tudod, mert megemelték a gyerek pénzét, de most 98 ezer helyett 85 ezret kapott. Más az adózás. Elvettek tőle 10 ezer forintot, de azt hazudja ez a mocskos kormány, hogy emelt. De nem is ez a lényeg, mert ezek a születésük óta hazudnak. Az én időmben az egyik tisztet kijelölte a laktanyaparancsnok, az elment a pénzügyre, fölvette tisztek fizetési listája szerint a pénzt és utána végigjárta a laktanyát, aláíratta a bérlistát, kiosztotta a pénzt. Ez egyetlen fillérbe nem került. Ma mi van?

A cég átutalja annak a banknak a pénzt, amelyik kezeli a cég pénzét. Ez átutalja a dolgozók bankjának a központjába, ott meg szépen lassan elutalgatják a dolgozók számláira... de ennek négyszáz-valahány forint az ára. Majd felveszem a fizetést - most a fiaméról beszélek, amit meghatalmazással én szoktam kivenni - és kapok egy elszámolást ott helyben. De ez nem elég. Hónap végén a takarékszövetkezet küld egy levelet 260 forint postaköltségért, amiben ismét közli, hogy mennyi jött a számlára, és mennyit vettem ki, s ezután mennyi maradt bent... Hát ez a pofátlanság. És ezt a banki lobbi érte el. Most azon vitáznak, hogy ugyan ezt a nyugdíjamnál is alkalmazzák. Ugyanis, ha a postát hozza ki a nyugdíjat, akkor annak a költségét a kifizető, tehát az állam állja. Ha bankszámlára jön a nyugdíj, akkor azt tőlem vonják le. De képzeld csak el, hogy hova megy a mozgásképtelen Mári néni egy olyan faluban, amelyikhez a legközelebbi OTP vagy más bank hetven kilométerre van? Tudod, ezek szemét kapitalisták, akik szocialistának nevezik magukat, de a rosszabbak a régi uraknál, mert azok legalább iskolákat tartottak fenn, egészségügyi ellátást biztosítottak a rászorulóknak... Ezek? Hazug szemét kizsákmányolók.

- A Te pártod utódai...

- Hát nem! Én a nyolcvanas évek végén kiléptem a pártból, mert már akkor látszott, hogy rossz felé mennek. Meg is mondtam a politikai tisztnek, hogy édes öcsém, rám nem kell rám küldenetek a belső elhárítást, mert megmondom én neked a szemedbe, hogy én balra hagyom el a pártot, nem jobbra... mert ha ez így megy, akkor a vesztetekbe szaladtok! Békén is hagytak... és nézd meg mi van ma Ercsiben, ahol én harmincöt évet lehúztam, mint műhelyparancsnok, de nagy pofám volt és nem lettem ezredes...

- És szerinted mi a megoldás ma?

- Az amit ők csináltak az uralkodó osztállyal. A Hortobágy még megvan, ki kell őket teljes vagyonelkobzás mellett telepíteni a disznóólakba. De aki megérdemli, azt még jobban meg kell büntetni. Olvasd el a mai Népszabadságban Krausz Tamás történész levelét ehhez a hülye majomhoz, a Gyurcsányhoz. Elhoztam, mert tudom, hogy nem olvasod a Népszabit. Itt van. Krausz, a zsidó kommunista is azt mondja, amit én mondok már évek óta. Hát itt a baj. A népet senki nem szolgálja, a dolgozók ma már a béka p...ája alatt vannak komám! Ezek meg élik a világukat. Én rendet tudnék csinálni. A régi katonáimmal... napok alatt rend volna itt. Ezek kirabolják az országot, teletömik a saját zsebüket. És ez a hülye balga barom birka (sic!) nép meg tűri. Már régen ki kellett volna b...ni őket a Parlamentből. Ha átutalják a nyugdíjamat bankszámlára, akkor nekem is hét-nyolcszáz forint lesz havonta az a költség, amit a zsidó bankosok keresnek rajtam. Hát az édes jó anyukájuk p....ját.

- Na akkor most, hogy áll a dolog. Kommunisták ezek vagy nem? Szocialisták, vagy nem?

- Megmondom én neked! Rongy büdös prolik, akik pénzre tettek szert és nem akarják a kezükből kiengedni. Ők az uralkodó osztály, a kizsákmányolás és a rablás mesterei. Én vagyok a kommunista Gyurikám. Bolsevik. Igaz, hogy én is proli vagyok, de ezekkel egy ideológiát sohasem vallottam... Szemét áruló rablóbanda! Aki ma tisztességes kommunista, az nem törődik sem a jobb, sem a baloldallal, hanem neki megy ezeknek a rohadék rabló kapitalistáknak. Aki ma a szocialista párt tagja, és úgy is érez, az pajtás nem gondolkodik sokat, otthagyja őket. Mert ez egy sem szocialista. Nem lehet egyszer a Kádár seggét nyalni, aztán a Bushét. Illetve lehet, de arra csak az ilyen szar emberek képesek a pénzért. Mondhatsz te akármit a kádári Magyarországról, de ott mi katonák nagyobb hazafias nevelést adtunk a katonáinknak, mint amit ma kapnak bárhol. Na, jól van! Elmondtam, amit akartam... Kösz a kávét...



És amikor Péter bácsi elment, elolvastam az asztalon hagyott ,,Szabadnép"-ben Krausz Tamás írását (alább közzé is teszem). Ne mondom, hogy mindenben, de a lényegi kérdésekben bizony egyet is értek vele. És Péter bácsival is... pedig fényévekre vagyunk egymástól politikai nézeteinket illetően... ám erkölcsi megítélés szempontjából a mai kormány és az összes közjogi ,,méltóság" azonos helyen áll mindkettőnk toplistáján... a bányász béka ülepe alatt kilométerekkel!





Krausz Tamás: Nyílt levél Gyurcsány Ferenc Miniszterelnökhöz



Kedves Feri!



A nyilvános ,,levelezést" részben a lakosság elé bocsátott Szembenézés c. dolgozatod tartalma (január 26.), a kialakult belpolitikai feszültség, részben az a körülmény teszi szükségessé, hogy nézeteim kifejtésére - noha a ,,Népi Demokratikus platform" egyik vezetőjeként az MSZP alapító tagja voltam - ma már a pártkongresszuson sem kapnék szót (itt tartunk!) - ismerve a hatalmi mechanizmus kiváló működését.



Ez az anyag kiábrándító - több szempontból is. Egyrészt ilyen műfaj ma csak olyan vezérelvű pártokban létezik, mint például a Fidesz. A személyes ,,kinyilatkoztatás" történeti, politikai, gazdasági és elméleti kérdésekben olyan műfaj, amelyet nagy gondolkodók szoktak megengedni maguknak, vagy olyan politikusok, akiket, mondjuk, évente egyszer erre kötelez az alkotmány.



Feri, egy potenciális pártelnök nem képviselheti csak a saját álláspontját, tekintettel kell lennie a tagságra is, amely jelentős részben még mindig baloldali emberekből áll, noha tudatában vannak annak, hogy az MSZP politikáját tekintve polgári párt.



A szövegedben van néhány megfogalmazás, amely minden baloldali ember tiltakozását kiváltja. Talán emlékszel rá, a legutóbbi ilyen típusú szöveged esetében szóvá tettem Bethlen István parlamentarizmusának összekapcsolását a demokráciával, amit még Bethlen életrajzírója, Romsics Ignác professzor kollégám sem tett meg. Ezt a torzítást egyebek mellett azzal magyaráztad, hogy valamiféle jobboldali demokrácia-felfogást is demonstrálnod kell, mert a jobboldali embereket is integrálni kell egy ily módon elképzelt ,,nemzeti centrumba". Akkor azt írtam, hogy ezt a hagyományt nem Bethlennél kell keresned... A demokrácia ilyen polgári értelemben Széchenyitől, Deáktól vagy Eötvöstől jön, nem a magyar konzervatív ellenforradalmi arisztokráciától. A mostani szövegedben, hogy a jobboldali közönséget megnyerd a ,,nemzetépítő" politikádnak, egy ennél is képtelenebb tézis megfogalmazására ragadtattad magad, noha ilyesmire a jobboldalon sem mindenki vevő...



Azt mondod, hogy a kommunista hatalomátvétellel mozdult ki a magyar fejlődés a normális kerékvágásból. Feri, megértem, hogy politikátokat igyekszel ,,nemzeti horizonttal" reklámozni, de az ilyen megfogalmazás túlmegy minden határon. Ezzel egy nagyon régi hagyománynak megfelelően politikai törekvéseid alá rendeled a történetírást; s a történelmet olyan példatárnak tekinted, amely bármely politikai törekvés igazolására felhasználható.



Miért nem a holokauszt lódította ki a magyar fejlődést ,,a normális kerékvágából", vagy miért nem a II. világháborúba való belépés a náci Németország oldalán, vagy miért nem a Horthy-rendszer, Trianon vagy az I. világháborúba való belépés? Hogy ne menjünk vissza a törökökig és a tatárokig. A te szádból ráadásul senki nem fogadja el ezt a ,,kommunistázást"! Még hatalom-önfenntartási szempontból is kontraproduktív az ilyesmi. (A Kádár-rendszer megítélése is sokkal bonyolultabb, mint ahogyan te felfogod; éppen mostanában jelentek meg komoly munkák, amelyek ezt is differenciáltabban világítják meg!)



Nem világos, mi értelme annak, hogy egy ,,hivatalosan" szocialista politikus a kapitalizmus kritikátlan védelmezőjeként lépjen fel. Történészként van valami empátiám a nagy történelmi és gazdasági struktúrák, termelési módok nyomasztó hatásai iránt, de a kapitalizmust szőröstül-bőröstül vállalni, a rendszerkritikát pedig kiiktatni, őszintén szólva megdöbbentő fordulat a részedről, hiszen mint ,,bátor baloldali" kerültél be az MSZP-be... Elfelejtetted, hogy a hivatalos ENSZ-statisztikák szerint évente kb. 50 millió éhenhalttal nem tud az általad védett rendszer elszámolni? Hogy országunkban gyermekek tíz- és tízezrei éheznek, az agrártermelés nem éri el az 1970-es évek végének színvonalát, sem a termelési-piaci kapacitásokat tekintve, sem szociális értelemben? Hogy kialakulóban a Horthy-rendszerre emlékeztető 3 millió nagyon szegény ember országa? Hogy a legócskább üzleti kultúra jutott szinte korlátlan uralomra? És még sorolhatnánk vég nélkül a rendszer ,,jótéteményeit"...



Megértem, hogy mint tőkés nagyvállalkozó, mint ,,baloldali polgár" adekvát polgári osztálytudattal rendelkezel, csakúgy, mint egyre több párttársad, no de ezzel a baloldal széles csoportjaiban veszíted el a hátteredet anélkül, hogy a jobboldal tekintettel lenne ,,ultrapolgári" fordulatodra. Pontosan látom, milyen szűk palló az, amelyen a magyar politikának haladnia kell, ám ebből nem következik, hogy olyan reformretorikát kell alkalmaznod, amely nyilvánvalóan szemben áll a történelmi valósággal.



Feri, az elmúlt 18 év története nem arról szólt, hogy ,,utolérjük" Nyugat-Európát, akár a bérek, akár az életszínvonal, akár a szociális lehetőségek tekintetében. Semmilyen tény nem támaszt alá ilyen evolúciót. Miért ne lehetne szakítani ezzel a hamis jövőképpel, miért ne lehetne olyan gazdasági reformokat fontolgatni, tervezni, amelyek nemcsak a tőke, hanem az ember, a munkavállaló, a munkanélküli érdekeit is szem előtt tartják? Miért kellene tagadni, hogy a szociális ellátórendszerek átalakítása a legnyersebb osztály- és csoportérdekek összeütközése, harca és megnyilvánulása? Mindenki tudja, aki tudni akarja, hogy ha valamit megvásárolhatóvá tesznek, akkor az csak azok számára a szabadság és a lehetőség kiteljesedése, akiknek arra pénzük van. Ha az egészségügyet vagy az oktatást meg kell vásárolni, akkor a gazdagabbaknak teszünk engedményeket a szegényebbekkel szemben. A dolgozatban pozitív példaként szerepel Dánia és Finnország (mint hosszabb ideje mindenütt), ám ezekben az országokban fel sem merülhet, hogy az egészségügy ,,versengő biztosítók" martaléka legyen, vagy hogy adócsökkentéssel élénkítsék a gazdaságot. Pedig biztosan vannak ott is liberálisok...



Horn Gyula nem lépett fel mint teoretikus, de differenciáltabb képet alakított ki a kapitalizmusról, illetve annak modellváltozatairól. Nálad ez a probléma egyszer bukkan fel, egy odavetett félmondatban a - meglehetősen mulatságos ,,szociális kapitalizmus" említésével -, ami viszont köszönő viszonyban sincs a dolgozat többi részével.



Feri, nem lenne szabad feláldozni a reformdogmatizmus oltárán az MSZP szociális hitelességét! Ha az MSZP elveszíti szociális arculatát, ismét feltámad az évtizedek óta nem tapasztalt jobboldali-szélsőjobboldali populizmus, s jönnek az ismétlődő puccskísérletek, melyek elsöpörhetik újra a humanista szellemi-kulturális értékek között magát a plebejus köztársasági hagyományt is.



Lehet, sőt bizonyos, hogy a meghatározott reformok többsége elkerülhetetlen az adott feltételrendszerben, de akkor ki kell mondani a valóságot, hogy később világosabb perspektívákat nyithassunk a valóban demokratikus kibontakozás felé. Egyébként pedig miért ne lehetne a demokrácia olyan formáival kísérletezni, amelyek a társadalom és a hatalom dialógusára épülnek, s miért ne eshetne a dolgok intézésében a hangsúly a társadalmi részvételre, nem pedig a hatalom paternalista ,,adakozására" és a tőke kritikátlan kiszolgálására? Maholnap a parlamenti jobboldal és baloldal között már ,,csak" az lesz a különbség, hogy az egyik nacionalista-rasszista ideológiával menedzseli a rendszert, a másik egy globalista üdvtan segítségével. Honnan veszed, hogy, amint az a dolgozatodból ki-kiviláglik, a munka és a tőke ellentéte korunkban már nem releváns? Baj van ezzel a dolgozattal, és még sok minden mással.



Kedves Feri, levelemmel egy valódi szocialista kritika és politizálás lehetőségeit és esélyeit szeretném kiszélesíteni - a kibontakozó társadalmi párbeszéd reményében.



Barátsággal üdvözöllek:

Krausz Tamás

történész

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kockafejűek, káosz, kutyakoméd
  2007-02-09 18:53:30, péntek
 
  Kockafejűek, káosz, kutyakomédia
kábé - 2007. feb 6. 13:55


Már tavaly szeptemberben megtapasztaltuk, hogy minimális koordináció sincs
a rendőrség felső vezetésében.

Most megint szisztematikusan járatják le a szerv minimálisra csökkent
tekintélyét.

Tegnap délelőtt például Jármy Tibor, a BRFK szóvivője a Klubrádióban azt
mondta,
hogy a kordon csak akkor kerülhet elbontásra, amennyiben Budapest
rendőrfőkapitánya,
Gergényi Péter úgy dönt.

Erre délután Bene László országos főkapitány azt nyilatkozta Zalaegerszegen:
Az Országos Rendőr-főkapitányságnak 15 nap áll rendelkezésére, hogy döntést
hozzon a kordon sorsáról.

Ma pedig megjelent a Gönczöl-jelentés, amely elmarasztalja a rendőrséget is
az október 23-i brutális fellépéséért.

Mi a rendőrség válasza?

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nem kívánja kommentálni - közli Tóth Gábor
ezredes, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese, majd egy
rendezvényen kiáll Gergényi,
teljes tábornoki felszerelésben, és megdícséri a rendőrséget.

És tartja magát bűnügyi helyettese bejelentéséhez: nem szól egy szót sem a
jelentésről.

Bezzeg az MDF kommentál. Régen a filmek végén, amikor hűséget tettek a
rendezők a szocializmus mellett,
azt "vörös faroknak" hívták.

Az MDF ezt megfordította: közleményei elején áll a "farok".

Most például Dávid Ibolya megint így indít a Gönczöl-jelentés kapcsán:
"az őszi zavargások kialakulásáért és az erőszak fokozódásáért mindkét nagy
párt hibáztatható".

Hogy például mi köze a Fidesznek a vizsgált rendőri brutalitáshoz,
annak csak Dávid Ibolya a megmondhatója,
de most sem sikerült neki a szlogeneken túl egy érvényes gondolatsort
levezetnie,
így megint nem tudhatjuk meg, hogy mire gondolt,
azon túl, hogy az SZDSZ-szel együtt nem tekinti magát politikai elitnek,
ki akarja vonni magát a Gönczöl-jelentés politikai osztályt bíráló
megállapítása alól.

Viszont Dávid egy ugrással lemondásra szólítja fel Petrétei minisztert,
amivel végre egyet lehet érteni.

Ez bizony régen időszerű lenne, persze Gergényi és Bene főkapitányokkal,
valamint Kondorosi államtitkárral együtt.

Persze Dávid Ibolya régen tudja, hogy csak puffogtat, amikor ilyeneket ír,
mert az ilyen döntések
nem az érintettek fejében születnek meg, hanem annak a személynek a fejében,
akivel a minap - vicces sasszékkal - vonakodott kezet fogni.

Őt pedig Dávid kategóriái szerint nem lehet nyíltan bírálni, hiszen ő az
ország miniszterelnöke.

Gondola

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szükség kordont bont
  2007-02-09 18:30:17, péntek
 
 
Élő Anita,
reflektor@hetivalasz.hu
7. évfolyam 6. szám, 2007.02.08.

SZÜKSÉG KORDONT BONT

Különös fordulatot vett múlt pénteken a Kossuth tér felszabadításáért
folytatott küzdelem.
A Fidesz kordonbontó akcióját azzal támadták, hogy jogállami útja is lenne a
zárlat feloldásának.
Valójában számos jogi lépés történt, ám nem vezetett eredményre.

A kordont leggyorsabban a kormány távolíthatná el.

A kiindulópont az október 23-i lezárás volt, amikor a rendőrségi vezetés
műveleti területté nyilvánította a Kossuth teret, így azóta az ide
bejelentett demonstrációk a hatóság szerint jogellenesek.

Több mint száz napja nem lehet tüntetni a Parlament előtt, és a tiltást jogi
úton eddig nem sikerült feloldani.
Pedig erre - Petrétei József igazságügyi miniszter nyilatkozataival
ellentétben - számos próbát tettek.

Gulyás Gergely Győző és Magyar Péter jogász december óta minden péntekre
demonstrációt jelent
be a Kossuth térre, mire a rendőrség hétről hétre közli, hogy a gyülekezési
törvény
csak közterületre bejelentett rendezvényekre vonatkozik, a Kossuth tér
viszont nem közterület.

A magán- és a közterület fogalma mellé Gergényi Péter budapesti
rendőrfőkapitány
egy harmadikat is talált: a műveleti területét, amire nem vonatkozhat a
gyülekezési törvény, mivel nem köztér.

A lezárást a rendőrség a szolgálati szabályzattal magyarázza, melynek
értelmében a védett személyek és épületek környezetében "a területet
ideiglenesen le lehet zárni".

Csakhogy míg a jogvédők az ideiglenes szóra helyezik a hangsúlyt, addig a
főkapitány a lezárás kifejezésre.

"A rendőr köteles megakadályozni a lezárt területre illetéktelen belépését,
az illetéktelenül ott-tartózkodókat távozásra szólítja fel" - folytatódik a
szolgálati szabályzat.

De ideiglenes jellegűnek lehet-e tekinteni valamit, ami 110 napja tart?

A köztársasági elnöktől az állampolgári jogok országgyűlési biztosának
általános helyettesén át alkotmányjogászok sora jelezte, hogy alkotmányos
szempontból aggályosnak,
emellett törvénytelennek is tartják a tér lezárását.

Ennek ellenére a kordon lapzártánk idején is állt.

HATÁSKÖR HIÁNYÁBAN

A két jogász tehát minden péntekre tüntetést jelent be a térre, a rendőrség
pedig minden alkalommal végzést állít ki, hogy mivel a tér nem közterület,
nincs hatásköre eljárni a kérdésben.

Ezek után Gulyás Gergely és Magyar Péter a gyülekezési törvény alapján ezt
hétről hétre megtámadja a Fővárosi Bíróságon.

Ott viszont arra hivatkoznak, hogy az ügyben nem a gyors eljárást garantáló
gyülekezési, hanem a lassúbb jogorvoslatot biztosító rendőrségi törvény
alapján kell eljárni, és az Országos Rendőr-főkapitánysághoz
utalják vissza őket.

A látszólag jogelméleti vita nagyon is gyakorlati jellegű.

"Arra várunk, hogy egyszer olyan bíróhoz kerüljön az ügy, aki elfogadja:
ha a Kossuth téri tüntetésről a rendőrségi törvény alapján kell dönteni, az
már önmagában megakadályozza a gyülekezést, mert az eljárás lezárultáig évek
is eltelhetnek" - mondja Gulyás Gergely.

Schiffer András ügyvéd, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvivője
viszont hangsúlyozza:
a gyülekezési törvény nem rendelkezik arról, hogy egy tüntetést
engedélyeztetni kell.

A jogszabály csupán bejelentési kötelezettséget ír elő, amit a rendőrség
vagy tudomásul vesz,
vagy megtiltja a tüntetést.

Gergényi Péter azonban nem tiltott, hanem arra hivatkozott, hogy hatáskör
hiányában nem dönthet.

Vagyis lehet tüntetni a Kossuth téren.
Ha mégis megakadályoznák a demonstrációt, akkor panasszal lehet élni.

Mindez jogi csűrés-csavarásnak hat, mivel a gyülekezőket így is, úgy is
eltávolítja a rendőrség a Parlament elől.

Legtovább a Deport 56 nevű szervezet jutott, amely tavaly december 10-re
jelentett be tüntetést a Parlament elé.

Válaszul szintén hatáskör hiányáról szóló végzést kapott a rendőrségtől.

A Gergényi Péter által jegyzett dokumentum ellen fellebbezéssel éltek, amit
Szabadfi Árpád, az országos rendőrfőkapitány helyettese utasított el.

A dandártábornok csak egy ponton vitatta Gergényi álláspontját:
a Vasprefektus helytelenül használja a "biztonsági műveleti terület"
szókapcsolatot,
mert ilyen jogi kifejezés nem létezik, csak a rendőri zsargon használja.

Minden másban egyetértett Gergényivel, és elutasította a panaszt.

Ehhez képest a Magyar Helsinki Bizottság január végi hasonló beadványára
Bene László országos főkapitány úgy reagált, mintha ez volna az első kifogás
a kordon ügyében.

"Az ORFK munkatársai a beadvány elemzése után tesznek javaslatot arra, hogy
helybenhagyják-e vagy megváltoztatják a budapesti rendőrfőkapitány döntését.
Mindez azt is jelentheti, hogy a kordon eltűnhet vagy visszahúzódhat a
Kossuth téren"
- mondta az MTI szerint Bene.

Az ORFK tehát korábban már elutasított egy ilyen panaszt, ám ezt a végzést
is meg lehet támadni a bíróságon.

A keresetet a rendőrségre kell benyújtani, és a BRFK továbbítja a Fővárosi
Bíróságra.
Csakhogy a rendőrség az ötnapos határidő, január 11. elmúltával sem küldte
el az iratokat a bíróságra.
A jogorvoslati eljárást február 5-ig akadályozta.
Csak azután érkezett meg a keresetlevél, miután Szájer József
nyilatkozatában
a kordonbontás egyik indokaként a rendőrség törvénysértő késlekedését
jelölte meg.

ABSZURD HELYZET

1989 óta a mostani a leghosszabb időszak, hogy a Parlament előtt nem lehet
tüntetni.

A Németh-kormány idején elfogadott gyülekezési törvény első változata
szerint ugyan még tilos volt rendezvényt szervezni az Országház környékén,
de még két hónap sem telt el, és - vélhetően alkotmánysértő jellege miatt -
törölték a törvényből a tiltást.

"Most viszont az az abszurd helyzet állt elő, hogy bár a parlament csak
kétharmados törvénnyel állíthatna
vissza egy ilyen tilalmat, azt Budapest rendőrfőkapitánya egy személyben
megteheti" - mutat rá Szerdahelyi Szabolcs, a Deport 56 elnöke.

Schiffer András szerint pedig a karhatalom és a kormány már 2003 óta
sorozatban sérti meg a gyülekezési jogot.

Az ügyvéd is úgy látja, hogy a Kossuth tér közterület, és jogalap nélkül
tiltják meg az ott-tartózkodást.

Schiffer emlékeztet, hogy a gyülekezési törvény a Németh-kormánytól az
Orbán-kabinetig kifogástalanul működött, gondok csak azóta vannak vele,
mióta a rendőrség
"a jogalkotó jóhiszemű szabályozását saját céljaira használja ki és vezet be
a törvény szellemével ellentétes korlátozásokat".

Az ügyvivő példaként említi, amikor az év eleji (!) bevásárlási lázra vagy
metróépítésre
hivatkozva tiltottak meg tüntetéseket.

A gyülekezési jog korlátozásával és rendőrségi kényszerintézkedésekkel
kapcsolatban a tavaly őszi események következtében sosem látott mennyiségben
érkeznek feljelentések rendőrök ellen,
és egyre nagyobb számban indulnak kártérítési perek a rendőrség,
a bíróság és a büntetés-végrehajtási intézetek ellen.

Az esetek közös pontja, hogy a rendőrök jogellenesnek minősített gyülekezés
során léptek fel a tüntetők ellen.

Az ügyek egy részében a demonstrálók valóban törvénysértést követtek el, ám
az ügyek másik, igen jelentős részében a hatóságok bűncselekmény vagy
szabálysértés hiányában megszüntették az eljárást.

(A 2004-es Erzsébet téri incidens kapcsán néhány órás fogva tartásért
félmillió,
Kocsis Imrének, a Lelkiismeret 88 szervezet elnökének háromnapi elzárásáért
pedig egymillió forint kártérítést ítélt meg tavaly jogerősen a bíróság.
Mivel a rendőrség nem fizetett, inkasszóval emelték le az összeget a BRFK
számlájáról.)

PERELIK A RENDŐRÖKET

Ha az előállítás alkalmával személyi sérülés is történt, akkor
egészségkárosodásért is kárigényt jelentenek be.

A szeptember 19-én elfogott Z. L.-nek a rendőrök eltörték a csuklóját,
ebben az ügyben 3,2 millió forintra perlik a rendőrséget.

Tízmillió forintnál is nagyobb lehet a kárigénye annak a fiatalembernek,
aki rendőrségi gumilövedék miatt október 23-án elveszítette egyik szemét.

"Z. L. ügyében peren kívüli megegyezést ajánlottunk a BRFK-nak, ám azt a
cinikus választ kaptuk,
hogy jelöljük meg, melyik rendőri szerv járt el a sértettel szemben.
Holott az őszi események után az egyik leggyakoribb panasz az volt,
hogy a rendőrök azonosító nélkül léptek fel, és a símaszk alatt az arcuk is
felismerhetetlen volt" - mondja lapunknak Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti
Jogvédő Alapítvány ügyvezetője.

Emiatt pedig nemcsak a rendőr azonosítható nehezen, de még a rendőri
szervezet is,
amelyet perelni lehetne a károkozásért.

(Még nehezebb a helyzetük azoknak, akik például október 23-án pusztán ott
voltak a helyszínen,
és rendőri bántalmazás következtében sérültek meg.
Esetükben is kulcskérdés, hogy jogszerűen oszlatták-e fel a bejelentett
tüntetés helyszínére tartó tömeget a Kossuth térre vezető utcákban.
Grespik László ügyvéd közel kétszáz felperes képviseletében indított pert a
tüntetés jogellenes
feloszlatásának megállapítása érdekében.)

A Fidesz múlt pénteki kordonbontó akciójával a jogvédő szervezetek többsége
annak ellenére sem ért egyet,
hogy több jogász is alaptalannak tartja a rendőrség feljelentését.

Jogsértésre nem lehet jogsértéssel válaszolni - állítja a Magyar Helsinki
Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért, és ugyanezt tartalmazza Sólyom
László köztársasági elnök közleménye is.

A TASZ ügyvivője egyenesen képmutatónak tartja a Fidesz álláspontját, mert
abban a tudatban bontották le a korlátokat, hogy a "leamortizálódott
rendőrség" úgysem mer fellépni ellenük.

Schiffer András szerint az ellenzéknek számos eszköz állt volna még
rendelkezésre.
A gyülekezési jog sérülése miatt rendkívüli parlamenti ülést
kezdeményezhettek volna.

Tóth Mihály, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogtudományi karának
tanszékvezetője
hétfőn a köztévében úgy vélekedett: mivel a rendőrség meg sem próbálta
akadályozni a bontást,
a képviselők egész egyszerűen nem sértettek meg semmilyen törvényt vagy
jogszabályt.

A Nemzeti Jogvédő Alapítvány az akciót a jogvédelem szempontjából hasznosnak
ítéli,
mivel a Kossuth tér lezárására irányította a figyelmet

A Fidesz így a munkáskesztyűs, csavarkulcsos akcióval elérte azt,
amit a jogvédőknek hónapok óta nem sikerül: a kordon legalább fél órára
eltűnt a Parlament elől.

Mindörökre kerítés?

A miniszterelnök által felállított, zömében baloldali jogászokból és
társadalomkutatókból álló vizsgálóbizottság törvényben szabályozná a
kordonkérdést.

A héten nyilvánosságra hozott jelentésük szerint az Országgyűlés környékén
minden rendezvényt
végleg meg kellene tiltani, visszatérve a gyülekezési törvény 1989-ben alig
több mint másfél hónapig fennálló szabályozásához.

A bizottság a közélet szinte valamennyi szereplőjét hibásnak tartja az őszi
események miatt.

A miniszterelnök szerintük abban hibázott, hogy alábecsülte őszödi
beszédének társadalmi hatását,
a köztársasági elnök azért, mert erkölcsi válságként értékelte a helyzetet
és ezzel "hamis képzetet keltett".

A jelentés jogosnak tartja, hogy a rendőrség október 23-án erőszakot
alkalmazott, ám bírálja a karhatalom intézkedéseit.
Szerintük már a szeptemberi spontán tüntetéseket is fel kellett volna
oszlatni,
és a kampánycsend alatt be kellett volna szüntetni a téren tartott
demonstrációkat.

Jogtalannak tartják, hogy a rendőrök az intézkedések során nem viseltek
azonosítót,
és símaszkkal takarták el az arcukat.

A hatóság hibázott abban is, hogy elfogadta a Fidesz október 23-i
rendezvényének helyszínéül az Astoriát,
egyes rendőrök pedig túllépték a jogszerűen alkalmazható erőszak határát.

A jelentés kritikával illeti a pártokat.

Az elmaradt reformokat csak halogatták, miközben egyre többet ígértek a
választóknak.
A bizottság a Fidesz felelősségének tartja, hogy a kirobbanó társadalmi
elégedetlenséget
"egységesnek látszó jelenséggé" rendezte, s politikája "engesztelhetetlen és
támadó jelleget" öltött.


Paprikaspray, rohamsisak, csapatszállító

A rendőrség nagy erőkkel készül a tavaszra várható tüntetéssorozatra.

A parancsnokok az ország több pontján közölték beosztottjaikkal, március 10.
és 20. között nem mehetnek szabadságra.

Emellett ezer fegyveres egyidejű mozgatására alkalmas, 90 új csapatszállító
járművet vásárolnak.

120 új gránátvetőt is beszereznek, ehhez 1500 negyven milliméteres gránátot
vesznek.

Az összehasonlítás kedvéért: szeptemberben és októberben könnygáztöltetből
1700-at lőttek ki.

(Az 1986-ban rendszeresített, de 2006-ig sosem használt, járműre rögzíthető
sorozatvető öt vetőcsövéből csövenként öt-öt gránátot lehet kilőni.)

Az először szintén október 23-án bevetett, akkor Németországból beszerzett
paprikaspray-kből újabb ötezer darabot vásárolnak.

Újabb rendőrlovak kiképzését kezdték meg tömegoszlatási feladatokra.

Emellett 1350 fejbeszélőkészlettel ellátott ütésálló rohamsisakot is
rendelnek, hogy ne ismétlődhessen
meg az MTV ostrománál tapasztalt jelenség: a rendőrök akkor mobiltelefonon
kértek utasítást feletteseiktől.

Az új ruházat a lábukat is védi, így nem kell kartonpapírba csomagolni
lábszárukat, mint ősszel tették, amikor lábvédő híján így védték
sípcsontjukat.

Az utóbbi évek legjelentősebb - hárommilliárd forintos - rendőri
beszerzésének zöme a gyorsaság érdekében közbeszerzési eljárás nélkül
zajlik.

Lapunk úgy tudja, a Kossuth térhez kötődő szervezetek a belváros szinte
minden közterére engedélyt kértek az idén négynapos nemzeti ünnep idejére.

A lefoglalt közterületekről a BRFK egyelőre nem ad tájékoztatást.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kupa saját őszödi beszéddel lé
  2007-02-09 18:24:38, péntek
 
 
Kupa saját őszödi beszéddel lépett le az elnökségről
Spirk József 2007. február 9., péntek 11:07 Index

"Megettem, kurvára megettem" - hangoztatta saját felelősségét Kupa Mihály a Centrum kongresszusán elmondott búcsúbeszédében. A leköszönő elnök zárt ajtók mögött többek között az MSZP aknamunkáját okolta a párt gyatra választási szerepléséért, és azt állította Szilvásy György négyszemközt megpróbálta rábírni, hogy a Centrum ne állítson országos listát.

Az őszödi beszédhez hasonló önkritikával és nyíltsággal beszélt pártelnöki ténykedése utolsó, meglehetősen gyenge eredményeket hozó szakaszáról Kupa Mihály. A Centrum visszavonuló elnöke a január 27-i tisztújító kongresszus két-háromszáz részvevője előtt tárta fel a 2006-os választási bukta eddig nem ismert részleteit.

A pár százalékra mentek

Az Index birtokába jutott búcsúbeszéd kíméletlen bozótharcként festi le a néhány százalékos támogatottságért küzdő párt választási előkészületeit, amelyek során több cég, különféle megbízottak váratlanul cserbenhagyták a Centrumot. Kupa állítása szerint ugyanis a kampányukat több oldalról is akadályozták, és ehhez beépített embereket is felhasználtak, akikről a pártelnök számára is csak későn derült ki, hogy mi a valódi céljuk. Az expénzügyminiszter az MDF-et például azzal vádolta meg, hogy a centrumos választási program "felét lopta el helyből". De Kupa szerint a program értékállóságát bizonyítja, hogy jutott belőle még Gyurcsány Ferenc Szembenézés című írásába is több fontos elem.
Ekkor jött a manőver

Tündöklés és bukta

Kupa Mihály öt évig volt az általa alapított Centrum párt elnöke, és január 9-én jelentette be visszavonulását. Kupa Mihály 1991 és 1994, valamint 1998 és 2002 között országgyűlési képviselő volt. 1990 decembere és 1993 februárja között pénzügyminiszterként tevékenykedett. A Centrum volt a 2002-es választások meglepetés pártja, az alapítás után alig néhány hónappal több mint 3 százalékot szerzett a listás szavazáson. Az ezért járó több tízmilliós állami támogatás miatt azonban belső harcok kezdődtek, majd több alapító szervezet is kivált. A párttagság az elmúlt években megsokszorzódott, de a 2006-os választásra mégis csak a 2002-es jelöltszám negyedét tudták kiállítani, és az támogatottság is 1 százalék alá esett.
A lelépő elnök pártjának az MSZP-hez fűződő viszonyát elemezve kijelentette, hogy a tavalyi képviselőválasztás előtt kétszer tárgyalt az MSZP kampányát lényegében vezető Szilvásy Györggyel. Először Kupa kért találkozót, hogy segítséget kérjen a kopogtatócédula-ügybeben, miután tudomására jutott, hogy egyes helyeken az MSZP aktivistái a Centrum nevében is begyűjtöttek ajánlószelvényeket. A kancelláriaminiszter azonban mereven elzárkózott.

Másodszor Szilvásy volt a kezdeményező. Arra akarta rábírni a pártelnököt, hogy a Centrum ne állítson országos listát, mert szükség van a szocialisták felmérése szerint akkor 0,67 százalékon álló párt szavazóira. Ezt a kérést viszont Kupa utasította el. "Ekkor jött Appel György manővere - a helyiek ezt nagyon jól tudják -, amikor meg akarta vásárolni, hogy jelöltjeink ne induljanak" - utalt egy a közönsége számára ismert tényre a távozó pártelnök. A visszavonuló politikus többször is említést tett az Aczél György MSZMP-főideológus közeli rokonságához tartozó üzletemberről, és arról, hogy 200 millió forintos támogatást ígért a kongó kasszájú pártnak kampánycélokra, de végül kiderült róla, hogy segítségnyújtás helyett átejtette a Centrumot. "Megettem, kurvára megettem az MSZP ránk küldött Appel Györgyét"- ismerte be Kupa, aki egy éve maga nevezte ki Appelt pártja kampányfőnökévé. (Az Index információi szerint az üzletember már évek óta mutatkozik Dávid Ibolya rendezvényein, és az MDF egyik "szervezőjeként" tartják számon.) Kupa a beszédben többször nyomatékosította, hogy a hibák és a megvezetések jó részéért személyesen vállalja a felelősséget.

Nem beszélnek a beszédről

Az Index megkeresésére Kupa Mihály azt mondta, nem az MSZP egészére vonatkoztak állításai, hanem csak két emberre. További részletekről azonban nem volt hajlandó beszélni, mert mint mondta, ő két hete lezárta a politikai szereplését, ezért a párt ügyei már a Centrum új vezetésre tartoznak.

Szilvásy György képtelenségnek nevezte a kongresszusi beszéd rá vonatkozó állításait. A kancelláriaminiszter azt elismerte, hogy többször is találkozott Kupával, de az általa nagyra becsült egykori pénzügyminiszterrel nem kíván egy ilyen ügyben vitába szállni. Történt, ami történt, hibázott, aki hibázott, a múlttal nem akarok foglalkozni, egy új Centrumot építünk, kommentálta elődje beszédét a Centrum két hete lezajlott tisztújításán megválasztott utód, Pászti Ágnes pártelnök.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2007.02 2007. Február 2007.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 269 db bejegyzés
e év: 6477 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 269
  • e Hét: 2529
  • e Hónap: 19322
  • e Év: 152239
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.