Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Töltött kelt kalács
  2007-03-10 06:53:49, szombat
 
  Töltött kelt kalács

Hozzávalók:
# 1 kg liszt
# 1 evőkanál só
# 1 evőkanál cukor
# 7,5 dl tej
# 5 dkg élesztő
# 2 dl olaj
# töltelék: virsli, kolbász, darált hús, füstölt sajt vagy édes töltelékhez lekvár, dió, mák

Elkészítés: Az élesztőt, 2 dl langyos tejet és a cukrot felfuttatjuk. Az egy kiló langyos lisztbe beleöntjük, a maradék langyos tejjel és az olajjal eldolgozzuk /lehet robotgéppel is/.

Fél órát kelesztjük, majd 6 cipót készítünk belőle. A cipókat vékonyra nyújtjuk, 8 részre vágjuk. Megtölthetjük darált hússal, kolbásszal, virslivel, sajttal, tehetünk mellé erőspaprikát, mustárt, ketchupot. Lehet édes töltelékkel is /túró, lekvár, dió, mák/ készíteni.

Kifli formára tekerjük, majd még kb 20 percet kelesztjük. Sütés előtt tojással megkenjük, a sósakat szezámmaggal megszóhatjuk. Szép pirosra sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
túrós zserbó
  2007-03-10 06:51:54, szombat
 
  Túrós zserbó

# A tésztához:

# 50 dkg liszt
# 20 dkg porcukor
# 1 mokkáskanál szódabikarbóna
# 2 evőkanál tejföl
# 10 dkg margarin
# 2 tojás
# kakaópor
# valamint kevés darált dió, zsír meg baracklekvár

# A krémhez:

# 50 dkg túró
# 20 dkg cukor
# 3 evőkanál búzadara
# 3 tojás
# 1 citrom reszelt héja
# 2 evőkanál tejföl
# 1 csomag vaníliás cukor

# A tetejére:
# tortabevonó



Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, a masszát három részre osztjuk. 2/3-ába kakaóport szórunk. Zsírozott tepsibe először a kinyújtott sárga lapot helyezzük be. Megkenjük baracklekvárral, megszórjuk darált dióval. Rátesszük az egyik barna lapot, ezt is megkenjük lekvárral és megszórjuk dióval, majd rásímítjuk a túrókrémet. Ehhez a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az áttört túrót és a többi hozzávalót. Utoljára kerül hozzá a kemény habbá vert tojásfehérje. A túrókrém tetejére helyezzük a másik barna lapot, amelyet villával picit megszurkálunk. Közepes tűznél sütjük. Ha kihűlt, ét tortabevonóval bevonjuk.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
rántott ponty csíki mártással
  2007-03-10 06:46:27, szombat
 
  Rántott ponty

Hozzávalók 4 személyre:

# 8 szelet megtisztított ponty
# 5 dkg gomba
# 1 citrom leve
# 1 alma
# 1 kisebb fej főtt cékla
# a panírozáshoz: liszt, tojás zsemlemorzsa
# olaj a sütéshez
# 2 üveg majonéz
# 2 evőkanál száraz fehérbor
# 4 evőkanál tejszín
# 2 csapott kávéskanál cayenne bors (vagy őrölt fehérbors)
# 1 kávéskanál vöröshagymakrém
# 1 kávéskanál porcukor


Előkészítés: A pontyot megmossuk, besózzuk. A gombát megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. Kevés citromlével elkevert vízbe tesszük. Az almát meghámozzuk, húsát a céklával együtt apró kockákra vágjuk.
Elkészítés: A halat lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk. Forró, de nem túlhevített olajban aranysárgára sütjük. Csiki mártással kínáljuk.

Elkészítjük a Csiki mártást: A gombát a citromos vízben megpároljuk, leszűrjük, hagyjuk kihűlni. A majonézhez keverjük a bort és a tejszínt. Hozzáadjuk a vöröshagymakrémet, az almát, a céklát és az előpárolt gombát őrölt (cayenne vagy fehér) borssal, kevés porcukorral és 2-3 evőkanál citromlével ízesítjük



 
 
0 komment , kategória:  receptek  
magvas, pácolt ponty
  2007-03-10 06:41:47, szombat
 
  Magvakban sült pácolt ponty

Hozzávalók 4 személyre:
# 60 dkg pontyszelet
# 10 dkg tökmag, tisztított napraforgó, szezámmag, dió vegyesen
# 2 evőkanál zsemlemorzsa
# 2 evőkanál liszt
# 1 tojás
# A sütéshez: 3 dl olaj
# A páchoz:
# 1 szál sárgarépa
# 1 fej vöröshagyma
# 1 színes paprika
# 1 dl fehérborecet
# 1 mokkáskanál cukor (ízlés szerint)
# 2 evőkanál olívaolaj
# 2 babérlevél
# A tálaláshoz:
# 1 fej saláta
# 1 citrom

Előkészítés: A halszeleteket megmossuk, majd megsózzuk, és állni hagyjuk. Gorombára összetörjük a magokat és összekeverjük a zsemlemorzsával.

Elkészítés: A halszeleteket lecsöpögtetjük, megforgatjuk lisztben, tojásban és végül a magos morzsában. Bő, forró olajban, kíméletesen, 5-7 percig sütjük. Konyhai papírtörlőre vagy szalvétára szedjük, és elkészítjük a pácot. A sárgarépát, a hagymát és a paprikát megtisztítjuk, megmossuk, vékonyra metéljük, a keveréket kicsit megsózzuk, és 10 percet állni hagyjuk. Az ecetet összekeverjük kevés cukorral, az olívaolajjal és 2 dl vízzel, beletesszük a babérlevelet, majd a zöldségekkel összekeverjük. A kisütött halszeleteket beletesszük a zöldséges pácba, és 1 napig hűtőben pihentetjük. Tálaláskor megmossuk a salátaleveleket, ráfektetjük a halat, a zöldségekkel együtt, ráteszünk a levéből is, és citrommal díszítjük. Ízlés szerint paradicsomot vagy más zöldséget is kínálhatunk mellé.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
szerelmeslevél
  2007-03-10 06:38:04, szombat
 
  Szerelmeslevél

Hozzávalók kb. 10-15 darabhoz:
# 30 dkg háj
# 50 dkg liszt
# 1 evőkanál tejföl
# 1 tojás + a kenéshez
# 1 evőkanál ecet
# 1 kávéskanál cukor
# 15 dkg pikáns lekvár
# Porcukor a szóráshoz

Előkészítés: A hájat fél órára beáztatjuk. A lisztből elveszünk 10 dekányit, és a maradékot összedolgozzuk a tejföllel, a tojással, az ecettel, a cukorral, 1 kávéskanál sóval és kb. 4 dl vízzel. Simára kidolgozzuk, majd 15 percig pihentetjük.
Elkészítés: A hájat ledaráljuk. A maradék lisztet átszitáljuk, a hájjal összedolgozzuk, és hidegre tesszük. A tejfölös tésztát vékonyra kinyújtjuk, és a lisztes hájat egyszerre a tésztára kenjük, feltekerjük, majd nyújtófával ellapítjuk. Négyszeresre összehajtjuk, 20 percig hideg helyen pihentetjük. A kinyújtást, összetekerést és hajtogatást még kétszer ismételjük, de most már csak három rétegbe hajtjuk össze. (a középső egyharmadra hajtjuk először balról, majd jobbról a tészta egyharmadát) Felhasználás előtt még 20 percig pihentetjük. A sütőt 220 fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. A kidolgozott hájas tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, és 8 cm-es négyzeteket vágunk belőle. Közepére egy-egy kis kanál lekvárt teszünk, háromszögekre összehajtjuk, és tojással megkenjük. A sütőben kb. 30 perc alatt rózsaszínre sütjük. Porcukorral megszórjuk, és csak ha kihűlt akkor kínáljuk.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
sajtos hájas
  2007-03-10 06:36:08, szombat
 
  Sajtos hájas

Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
# 30 dkg háj
# 50 dkg liszt
# 1 evőkanál tejföl
# 1 tojás
# 1 evőkanál ecet
# 1 kávéskanál cukor
# 15 dkg pannónia sajt l
# 1 teáskanál piros paprika
# 1 tojás l piros paprika, köménymag a megszóráshoz

Előkészítés: Az előkészített hájas tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk és kb. 6x6 cm-es négyzetekre vágjuk. A tészta egy csíkjából 1 cm-es kis négyzeteket vágunk. A sajtot kb. 2x2 cm-es kockákra aprítjuk. A tojást 2 evőkanál vízzel felverjük.
Elkészítés: A nagyobb négyzeteket megkenjük a tojással, mindegyik közepére egy sajtkockát teszünk. A sajtkockát megsózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával, a tésztát összenyomjuk a sajtkocka felett, tojással megkenjük é rátesszük a kis négyzetet. Az elkészült kis batyukat megkenjük tojással, megszórjuk csipet sóval, pirospaprikával és köménymaggal. A sütőlemezt megkenjük hideg vízzel, rárakjuk a kis batyukat. A sütőt 220 fokra (gázsütő 3 fokozat) előmelegítjük, betesszük a tésztát és kb. 15 perc alatt szép színűre sütjük. Langyosan tálaljuk, de hidegen is finom, ha marad!
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2007.02 2007. Március 2007.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 13 db bejegyzés
e év: 767 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 882
  • e Hét: 2557
  • e Hónap: 3549
  • e Év: 35278
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.