Belépés
agica2004.blog.xfree.hu
Belőlem csak egy van, másokból is:) Módosítva, mert nagyképűnek tűntem, nem vagyok az. - Fehér lovag-king-kong :)))))))))) ,,Nem azok a nagy emberek, akik n... kovács ágica
2004.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Maci ölelés.....
  2007-03-19 22:58:18, hétfő
 
 
Ölelések


Jó meleg férfikéz,
simulj most arcomra,
engedd, hogy bebújjak
ölelő karodba.

Tarts egy percig így,
érezzem vagy nekem,
tenyered fészkében
had leljem meg helyem.

Bánatos férfikéz,
szoríts most magadhoz,
soha se engedj el,
s én leszek vigaszod.

Cirógasd lelkemet,
nálad megpihennék,
karoló két kezed
el már nem engedném.



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Néma vallomás...
  2007-03-19 22:55:57, hétfő
 
 
Néma vallomás

Félhomály-szobádba az éjjel bekacsint,
Az arcomba hullik egy kóbor, kusza tincs,
Lábujjhegyen oson ki-be lélegzetem,
Nézlek, közben álmomat dédelgetem.

Humott szemed, vágy-mosolyú szádat,
Ujjammal érintem, cirógatom lágyan,
Oly édesen alszol, akár egy gyermek,
Haj... ha tudnád, mennyire szeretlek!

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szelíd érzelem...
  2007-03-19 22:53:03, hétfő
 
 
Szelíd-érzelem
Szeretlek...



Szeretlek...

... mert úgy kell a szó,
Mit fülembe súgsz,
S hogy érezzem szád-melegét,
Mikor végig fut arcomon...

Szeretlek...

... mert úgy szeretsz,
Mint örökre vágytam,
S ahogy még senki sem tudott,
Mikor megérinted lelkemet...




 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy gondolat....
  2007-03-19 21:43:01, hétfő
 
 

,,A nők született hazugok. Különösen, ha ingáznak két férfi között. Minél bonyolultabb a helyzet, annál találékonyabbak lesznek. Attól a perctől kezdve, hogy megtanulnak beszélni, tudnak hazudni is."



érdekes, hogy ezt pont én, mint nő írom ide:)))))))))))))))))

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mai horoszkopunk: ....
  2007-03-19 15:57:10, hétfő
 
 
--------------------------------------------------------------------------------

Kos
március 21. - április 20.
Ezen a napon ne légy hirtelen, mert ezzel csak problémákat zúdítanál a nyakadba! Amennyiben ezt betartod, egy nagyon szerencsés nap elé nézel. Légy éber!

A Kosok számára itt a ragyogó alkalom arra, hogy az újholddal együtt, új dolgokba kezdjenek. Egy új sportba, vagy hobbiba. Most ne az legyen az első, hogy barátaik útját egyengetik, határozzák el, hogy ezen a héten önmagukért tesznek valami fontosat.

--------------------------------------------------------------------------------


Rák
június 22. - július 22.
Átmeneti pénzzavarba kerülhetsz. Túl sok dolgot szeretnél egyszerre. Fontos, hogy csak arra költs, amire feltétlenül szükséges, inkább készíts egy listát!

A Rákok ma semmilyen vállalkozásukkal kapcsolatos kérdésben ne döntsenek, mert beláthatatlan következményekkel járhat. Kedvesükkel és gyermekükkel is inkább a szokottnál is legyenek türelmesebbek, mert nagy viharfelhők közelednek.

--------------------------------------------------------------------------------

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szent József
  2007-03-19 15:52:22, hétfő
 
 


Szent József

,,A Szent Szűz tisztaságos jegyese"



Március hónapot a régi kalendáriumok Szent József tiszteletére szentelték. Szent József foglalkozását tekintve ács volt. Az üdvtörténetben fontos szerep jutott neki. A Megváltónak, Jézus Krisztusnak lett nevelőatyja, a Boldogságos Szűz Mária jegyese és hitvese.

Szent József Dávid házából származott. Izraelben Dávid király óta mindig az ő családjából származó utód lett a király. Az evangéliumok családfái (Mt 1,1-18; Lk 3,25-38) Jézus Dávidfiúságát akarják igazolni (2Sám 7,12-16). Jézus a kor társadalmi rendjének megfelelően József fiának számított. Mária mást nem tudott megnevezni apának, mint Józsefet. Jézus és József kapcsolatára nem volt megfelelő kifejezés. Mária Jézusnak az édesanyja. József, mivel nem természetes apa, tisztázni kellett a helyzetét. A családfákból értesülünk arról, hogy a dávidi családban nemcsak törvényes gyerekeket, hanem az örökbefogadottakat is ugyanazok a jogok illeték meg a királyság öröklésében. Isteni ígéreten nyugszik ennek a családnak a trónra való jogosultsága. Az Ábrahámnak tett ígéret örökségnek is tekinthető és a dávidi örökség hordozója lesz a Megváltó, Jézus Krisztus. József volt az, akinek ez a szent örökség jutott, pedig családja körében megvetett volt szegénysége miatt.

Isten kiválasztotta őt, hogy Jézusnak az ő fiának apja legyen. József tehát nem is örökbefogadta Jézust, hanem Isten tette meg fiává. József félt Máriát magához venni. Az Úr angyala megjelent Józsefnek álmában, hogy eloszlassa félelmeit. József álmában tudja meg, hogy Jézus apja lesz. Igaz embernek nevezi őt Máté evangéliuma, mert elfogadta az Isten akaratát, és aszerint is cselekedett. Jézus és József kapcsolatát az Atya határozta meg, egyedül Tőle származott. József Dávid utóda volt és Jézus szintén a dávidi családból származó Mária fia. Máriától Jézus a vér szerinti dávidi örökséget kapta, a szent örökséget Józseftől kellett kapnia. József halálával Jézusra szállt át az ábrahámi és dávidi örökség.

Ez az örökség az ószövetségi üdvrendnek a lényege. Jézus Józsefen keresztül került kapcsolatba az ószövetséggel. Átvette tőle ezt az örökséget, az ószövetségi üdvrendet és beteljesítette. Isten Józsefet tette meg Jézus nevelőatyjának, ezért a névadási jogot is megkapta. Az ószövetségi szokások szerint ölébe ültette a gyermeket, nevet adott neki. Ezzel elismerte, hogy övé a gyermek. Menekülnie kellett Egyiptomba Heródes miatt. Heródes halála után visszatért Izrael földjére és Názáretben telepedett le.

A tizenkét éves Jézust elvitték a templomba. Amikor rátaláltak Jézusra, Mária felelősségre vonta: ,,Atyád és én aggódva kerestünk." Ezután az esemény után Szent Józsefről hallgatnak az evangéliumok. Az apokrif iratok részletezik eljegyzésük történetét, József kiválasztottságát, amelyet a kizöldült vessző csodája bizonyít (vö. Áron vesszeje). A ,,József az ács történetei" című IV.-V. századi apokrif irat részletesen elbeszéli halálát. A Szent Családnak jogi biztonságot és oltalmat adott. Halála előtt átadta Jézusnak az Ábrahám óta apáról fiúra szálló elsőszülöttségi áldást. Az Egyház Szent Józsefet - a Boldogságos Szűz Anyát illető hüperdúlia után - protodúliával tiszteli. József tiszteletének elterjedésében a ferencesek működtek közre. IV. Sixtus pápa, aki a ferencesek rendjéből jutott a pápai székbe, ünneppé nyilvánította a Szent neve napját (1479). 1726-ban I. Lipót, majd III. Károly kérelmére bekerült a Mindenszentek litániájába. IX. Piusz az Egyház egyik legválságosabb időszakában az Egyház védőszentjévé nyilvánította. A XX. században a hívek a március hónapot szentelik Szent Józsefnek. 1909-ben külön litániát és 1919-ben pedig miseprefációt kap. 1955 május 1- jén elrendelte XII. Piusz pápa ,,Munkás Szent József" ünnepét.

A Habsburg-házban a XVII. század folyamán meghonosodott Szent József tisztelete. Lipót császár fiúgyermeke születésekor hozzá imádkozott. Amikor megszületett, a József nevet adták neki. Neve elterjedt először az arisztokráciában, később a nép névadási szokásában is. I. Lipót az Ő oltalmába ajánlotta egész birodalmát és a Habsburg-ház patrónusává választotta (1675). Bécs (1683) és Buda (1686) felszabadulását az ő mennyei közbenjárásának tulajdonította. Buda ostromakor a döntő támadásra induló katonákat a kapucinus Avianói Márk lelkesítette, aki egy dárda hegyén Szent József képét emelte magasba. Védőszentjüknek tekintik az ácsok, asztalosok, erdészek, famunkások, favágók, bognárok, koporsókészítők, kádárok, tímárok, a jegyesek, az ifjú házasok, a családok, az árvák és a haldoklók. Segítségért folyamodnak hozzá a házépítéskor, kísértésben, hirtelen halál, reménytelen ügyek, szembetegségek idején. A XIX. századtól tartják a papnövendékek és a szerzetesek védőszentjének; a XX. században pedig a munkások patrónusa lett. Szent Józsefet legtöbbször úgy ábrázolják, hogy a kis Jézus a jobb karján ül, bal kezében pedig liliomot vagy kivirágzott vesszőt tart, de ábrázolják vándorbottal, fűrésszel, fejszével és fúróval is.

Szent József tisztelete hazánkban már a középkorban elterjedt. Ezt bizonyítja egy esztergomi kiadású misekönyv is, melyben külön miséje van, ami a Missale Romanum hivatalos szövegétől is eltér. A XVIII. században a jeles barokk imádságoskönyvünk, a ,,Lelki Paradicsom" hoz egy biblikus veretű litániát, amelyet sok elnépiesített változat követ még. Ez a tisztelet elterjedt a famunkások körében is. Patrónusa volt a szegedi és az aradi ácsok, asztalosok céhének. Hajdanában a koporsót is ők készítették. A szegedi céhzászlón (1824) két lebegő angyal között egy koporsót is oda hímeztek. A kaposvári ácsok március 19-én végezték a húsvéti szentgyónásukat. A vasvári iparosok a domonkos templomban Szent József képe előtt gyertyát gyújtottak, misét mondattak és felajánlást tettek. A karmeliták Győrben könyörgő társulatot hoztak létre a jó halál kegyelméért. Szent József számtalan ábrázolási módjával találkozunk hazánkban, ezzel is jelezve, hogy a közbenjárását milyen sokan kérték.

József napja a mezőgazdaságban is a tavaszi munkák kezdetének számít. Szegeden még a lusta emberek is rá hivatkoznak, akik egész télen nem takarítják el a havat: ,,nem vergődöm vele, majd megfogadom Szent Józsefot, majd elhordja ő. " Szent József napján kezdték meg a csíkosok, csordások és a gulyások a szolgálatukat, de csak Szent György napjától hajtják ki az állatokat. A néphiedelem a méheket szűzi életet élőknek tartja, ezért öntötték a gyertyát méhviaszból és nem faggyúból. Szent József tisztaságára utaltak ezzel is. Ezen a napon eresztették ki először a méhrajokat. Algyőn e szavakkal ereszti útjának a gazda méheit: ,,Atya, Fiú, Szentlélök neviben induljatok, rakodjatok, mindön mézet behordjatok!" Göcsejben nem megy el otthonról a gazda, hogy a méhek a rajzásból visszatérjenek.

Szent József prefációja nagyon szépen összefoglalja mindazt, amit a szentírásból tudunk, ami az ő Istentől kapott ,,atyai" hivatását megkülönbözteti a többi családapáétól:

,,... és téged Szent József ünnepén illő hódolattal dicsérjünk, magasztaljunk és áldjunk. Mert őt az igaz férfit, az Istenszülő Szűznek jegyesül adtad, hű és okos szolgát családod fölé rendelted, hogy atyai gonddal őrizze a Szentlélek erejéből megtestesült Fiadat, a mi Urunkat, Jézus Krisztust."





 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mai névnapok: ....
  2007-03-19 15:42:40, hétfő
 
 
A nyugati Egyház legtöbb naptárának tanúsága szerint a 10. század óta március 19-én ünnepelték Szent Józsefet. Róma is ezt a napot vette át, és először 1479-ben, majd 1621-ben vették föl az általános naptárba.



József :
Héber eredetű bibliai név. Jelentése Isten tegyen a most született gyermekekhez, Jahve gyarapítson. Magyarországon a XVIII. századtól kezdve a leggyakoribb férfinevek közé tartozott. Ehhez hozzájárult Szent József akkoriban megnövekedett tisztelete, amely a XIX. század második felében tetőzött, amikor is IX. Pius pápa a római katolikus egyház védőszentjének nyilvánította őt. Az 1970-es évektől kezdve, egyre veszít a népszerűségéből, de még igen gyakori.


Bánk :
Régi magyar személynév, a Bán név kicsinyítőképzős származéka, mely a bán méltóságnévből származik.


Jozefa :
Héber eredetű név, a József férfinév latin
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2007.02 2007. Március 2007.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 260 db bejegyzés
e év: 2883 db bejegyzés
Összes: 26622 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3086
  • e Hét: 7486
  • e Hónap: 21572
  • e Év: 74130
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.