Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Az EU jövője: elöregedés, gazd
  2007-03-24 23:15:52, szombat
 
  Az EU jövője: elöregedés, gazdasági, közfinanszírozási terhek
szo, 2007-03-24 08:57 - Ferenczi Márton

Bizonytalanság, irányvesztés jellemezte időszak, és - ahogy Magyarország decemberi leminősítése is mutatja - számos, adóskockázati kihatású kihívás előtt áll az alapítása 50. évfordulóját ünneplő Európai Unió, áll a Moody's Investors Service pénteken Londonban kiadott átfogó elemzésében, amely szerint az euróövezet felbomlása sem teljesen elképzelhetetlen, bár nem is valószínű. A nemzetközti hitelminősítő átfogó évfordulós helyzetértékelése és előrejelzése szerint az uniót fenyegető legfőbb gazdasági kockázat a tagországok lakosságának elöregedése és az ezzel járó gazdasági, közfinanszírozási terhek.

A Moody's szerint a rászorultsági ráta - a 14 év alatti és a 65 év feletti eltartandó népesség aránya a két korosztályi határ közötti, potenciálisan gazdaságilag aktív lakossághoz mérve - 1950-ben 52 volt, 40 százaléknyi gyermekkorúval és 12 százaléknyi időskorúval. A ráta most 46, viszont ezen belül már egyenlő - 23-23 százalék - a gyerekek és az idősek aránya Európában, 2050-re pedig 73 lesz a rászorultsági ráta, amelyen belül 27 százaléknyi potenciálisan aktív gazdasági szereplőnek kell eltartania 25 százaléknyi gyermekkorút és 48 százaléknyi időst.

Ahogy az idős korosztály aránya növekszik, úgy válik ez a generáció sokkal befolyásosabbá politikailag is, ami nehezebbé teszi a reformokat. Ebből egyik lehetséges megoldásként az is következhet, hogy a kormányok még további eladósodás formájában áthárítják a terhet a jövő nemzedékekre, amelyek politikai súlya csökken. Ráadásul az alacsony termékenység miatt Európa már veszít is népességéből, ami "történelmileg ritka jelenség békeidőben", áll a Moody's jelentésében.

Az elemzés szerint ebben a tekintetben a 2004-ben csatlakozott új tagállamok "sem hoztak sok friss vért", sőt ebben az országcsoportban még inkább heveny probléma az elöregedés, mint a "régi" EU-ban. A Moody's által idézett ENSZ-adatok szerint 2050-re Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia és Észtország lakossága várhatóan 15-18 százalék közötti mértékben csökken, de Bulgáriában például 34, Lettországban 27, Romániában 23 százalékos népességfogyás várható ugyanezen időszakban.

Forrás: MTI/barikad.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lánchíd Rádió honlap!
  2007-03-24 23:10:14, szombat
 
  Lánchíd Rádió honlap!


Mától működik a honlap, nemcsak az online adás. Lehet híreket olvasni, fórumozni stb-stb.



Jó vételt!



http://www.lanchidradio.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A kormány az egész társadalomm
  2007-03-24 22:40:09, szombat
 
  A kormány az egész társadalommal áll háborúban
KDNP 2007.03.23

A kormány nem az ellenzékkel, hanem az egész társadalommal áll háborúban,
amikor az emberek beleegyezése nélkül próbálja keresztülvinni a reformokat -
közölte a KDNP elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában csütörtök este.
Tarthatatlan, hogy a kormány - intézkedései miatt - konfliktusba került a
társadalom szinte minden
csoportjával - -fogalmazott.

Semjén Zsolt úgy vélte:
komoly reformokat nem lehet végrehajtani az emberek támogatása és a velük
történő egyeztetés nélkül.

Hozzátette: ha a kabinet ésszerű magyarázatot tudna adni a reformok
szükségességére,
illetve rá tudna mutatni azok későbbi hasznára, akkor az emberek elfogadnák
a gyakran a támogatások csökkentésével vagy az adóterhek növelésével járó
változtatásokat.

Semjén Zsolt elmondta:
egyetért azzal, hogy a határon túli magyarok kapjanak magyar
állampolgárságot,
ugyanakkor ennek a kérdésnek a Fidesz-KDNP által benyújtott többi
népszavazási kérdéssel való
összemosása
szerinte nem szolgálja sem a határon túli, sem a magyarországi magyarság,
és különösen nem a polgári oldal érdekeit.

"A szocialisták hátra fognak dőlni, és azt mondják,
hogy a radikális jobbosok most szépen marjanak bele a jobbközépbe" -
fogalmazott a KDNP elnöke.

A képviselő azt mondta: maga a javaslat "szent és helyes", a kérdés mostani
bedobása azonban
veszélyes és kockázatos.

Nem lehet kitenni még egy arculvágásnak, traumának a határon túli
magyarokat - hangsúlyozta a politikus.

inforadio.hu
KDNP webszerkesztőség







JobbINFO Extra: http://jobbinfo.tvn.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Elhunyt Kaszás Attila
  2007-03-24 22:12:03, szombat
 
  Elhunyt Kaszás Attila

Ismét szegényebbek lettünk egy nemzeti érzelmű színésszel. Nyugodjék békében. Isten adja, hogy mindig legyenek, akik az ő nyomukba lépnek.

Kaszás Attila 2006 március 15.-én elmondott Nemzeti Dal-a ,letölthető formában:

http://kincsestar.radio.hu/jeles/jelmarckaszas.rm
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Idézet
  2007-03-24 21:50:18, szombat
 
  "Ahol két választás között a vezetők magukat elmozdíthatatlannak tudhatják, ott nem demokrácia van, hanem uralom."

/Kossuth/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Idézetek innen-onnan
  2007-03-24 20:35:44, szombat
 
 

"... Elnök úr, kérnék Öntől valami szívességet most, itt. Ezt a nagyon buta és igaztalan kampányt, hogy itt valaki gyógyszer felírási díjat akar bevezetni, legyen olyan kedves, vonja vissza! Ön úriember, ilyet senki nem mondott. Erre most kampányt építenek, nem akarhat igaztalan módon nyerni!? Nem igaz vádakkal választást nyerni, az nem igaz országhoz vezet. Önnek van befolyása, akkor én most mondom Önnek, EZ NEM IGAZ ! Tudja mit ? Vonja vissza ezt a kampányt, mert ha nem teszi, akkor maga is az igaztalanság vádjába süllyed !"
( Miniszterelnöki vita, 2006.04.05 )
"Magyarországnak nincs szüksége megszorító költségvetésre és a közfinanszírozás nem indokolja ezt ..." ( MTI, 2005.10.11 )
"Riporter : Miért kevés a bátorság ahhoz, hogy kimondja, hogy akár megszorító intézkedések is lehetnek szeptembertől, nyártól ? Gyurcsány Ferenc : Nem a bátorság hiányzik, nincs ilyen szükség ..." ( MTV, 2006.02.20 )
"A kiigazítást meg kell csinálni, mert nagy a baj ..." ( MSZP Választmányi ülés, 2006.05.28 )

"Nem lesz gázáremelés !" ( Székesfehérvári lakossági fórum, 2004.09.10 )
"Nem engedjük, hogy a lakossági gázárak növekedjenek, egy fillérrel sem fognak nőni ..." ( MSZP Választmányi ülés, 2005.10.01 )
"Nincs gázáemelési terv" ( mondja tagoltan - Index.hu, 2006.04.19 )
"Most, augusztus 1-jétől a gáz árát átlagosan 30,00 százalékkal növeljük ..."
( Országos Érdekegyeztető Tanács ülése, 2006. 06.10 )

"A mi kormányunk az adócsökkentés kormánya. Legőszíntébb becsületszavamra mondom ..." ( Kossuth Krónika, 2005.07.05 )
"Az egészségügyi biztosítási járulékot szeptember 1-étől 4,00-ről 6,00 százalékra növeljük. A munkavállalói járulék 1,00-ről 1,50 százalékra emelkedik. Összesen tehát 2,50 százalékos járuléknövelés lesz szeptember 1-étől. Januártól az egyéni egészségbiztosítási járulék 6,00-ról 7,00 százalékra fog növekedni ..." ( Országos Érdekegyeztető Tanács ülése, 2006.06.10 )

"Olyan alacsony az infláció, amilyen nem volt 20 évvel ezelőtt ..." ( Kossuth Rádió, 2005.02.24 )
"2006-ra három százalék alatti inflációt tervez a kormány ..." ( Külképviseleti értekezlet, 2005.07.14 )
"Azt tudom mondani, látva az idei és a következő évi várható inflációs folyamatokat, hogy ez a 4,00-5,00 %-os sávban lesz itt most 5-6 éven keresztül az infláció átmeneti növekedéssel ..." ( Corvinus Egyetem, 2006.06.21 )

"Ha azt mondtuk, hogy jövőre 2,90 százalékos lesz a hiány, akkor annyi
lesz ..." ( Külképviseleti értekezlet, 2005.07.14 )
"Mit akarunk lefaragni ? Az államháztartási hiány, köszöni szépen, jól van. Március közepén azt tudom mondani, az államháztartási hiány a költségvetési törvényben meghatározottak szerint alakul ..." ( Világgazdaság, 2006.03.17 )
"Az idén annyival rosszabb a helyzet, mondhatom önöknek, hogy még 8,00-nál is több lenne, ha a kormány mindjárt hivatalba lépését követően nem hozna olyan lépéseket, amelyek megtétele után nagyjából 8,00 százalék körül lesz a költségvetés, az államháztartás idei hiánya ..." ( Országgyűlés, 2006.06.08 )

Itt jegyzem meg a Magyar Rádió mai Déli Krónikájában az hangzott el, hogy a konvergencia program keretében a kormányzat már 10,50 %-os idei hiánnyal számol. Ebből is kiderül, hogy Gyurcsány Ferencnek és kormányzatának egy szavát sem lehet elhinni, hiszen szinte naponta változtatják azt. Íme a "szakértői kormány", íme Gyurcsány Ferenc a "zseniális üzeletember". Ebből is a napnál világosabban kiderül, hogy nem elég ha valaki ragyogó tolvaj, mint Gyurcsány és haveri köre, és a saját zsebét képes megtömködni a magyar választópolgárok, a magyar nép megkárososítása által, de attól még nem lesz alkalmas egy ország irányítására, vezetésére. Sőt pontosan az ilyen erkölcsi hulladékok és beképzelt cezaromániás senkik vihetik az országot csődbe ...

"Nagyobb igazságosság, csökkenő adóterhek, valóságos közteherviselés úgy, hogy a vállakozások adóterhei, az emberek adóterhei mindeközben ne növekedjenek, hanem csökkenjenek ..." ( Central European Business Center üzleti reggelije, 2006.02.10 )
"Vizsgálni kell a TB terheinek csökkentét is, hogy kevesebb adó fizetésével ösztönözzünk többeket, hogy ne titkolják el a jövedelmüket, próbáljuk meg élénkíteni a gazdaságot, hogy több munkahely legyen ..." ( Kossuth Rádió, 2005.01.18 )
"A válalkozások számára a legnagyobb teher, hogy az, amiről azt hitték, hogy csökkeni fog az nem fog csökkeni az, amire számítottak, hogy csökkeni fog a tb-járulék terhe a következő másfél-két évben, az nem fog beövetkezni ..."
( Országos Érdekegyeztető Tanács ülése, 2006.06.10 )
"A hazafiság annyit ér, hogy négy százalék adóemelés már kioltja ?"
( Gyurcsány Ferenc elektronikus naplója, 2006.06.16 )

"Nem tudnak mondani olyan adófajtát, ahol ne csökkentek volna az adók. Megígértük, megtettük. Szavazzon Ön is az 5 éves adócsökkentési
programra !" ( Gyurcsány Ferenc televíziós reklámjából )
"Az egyéni társadalombiztosítási járulékokat most felemeljük 2,00 százalékponttal ..." ( Kossuth Rádió, 2006.06.10 )
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lakitelki alapító atyák: Gyurc
  2007-03-24 20:28:05, szombat
 
  Lakitelki alapító atyák: Gyurcsány Ferencnek távoznia kell
2007.03.24. 19:05

Sok dologban vita van közöttük, abban azonban egyetértenek az 1987-es lakitelki tanácskozás egykori szervezői, hogy Gyurcsánynak és kormányának menni kell - jelentette ki Lezsák Sándor a Csengey Dénes Vándoregyetem nyíregyházi tanácskozásán.

1987. szeptember 27-én Lezsák Sándor kertjében 181 művész, tudós, politikus részvételével tartották az első lakitelki tanácskozást A magyarság esélyei címmel. E találkozóból született meg egy évvel később a Magyar Demokrata Fórum. A Csengey Dénes Vándoregyetem e húsz évvel ezelőtti eseményre, s a később párttá alakult mozgalomra emlékezve járja végig az ország valamennyi megyéjét, hogy majd idén szeptemberben, az országban szerzett tapasztalatokat is összegyűjtve, Lakiteleken ünnepelhessék a kerek évfordulót.

A szombaton, Nyíregyházán tartott rendezvényen Lezsák Sándor, az MDF egykori alapítója, elnöke, akit - több társával együtt - Dávid Ibolyáék kizártak a pártból, a mostani helyzetet politikai katasztrófaként jellemezte. "Természeti és politikai katasztrófák után pedig mindig újra kell kezdeni az életet" - mondta. Az 1987-es tanácskozás szervezői - Lezsákon kívül Bíró Zoltán, Csoóri Sándor, Csurka István, Fekete Gyula, Für Lajos és Kiss Gy. Csaba - most újra egy asztalhoz ültek, mert bár sok vita volt közöttük az elmúlt húsz évben, egy dolog vitathatatlan: amit akkor elkezdtek, az jóakaratú és tisztességes dolog volt - jelentette ki Lezsák, hozzátéve: ennek a hét embernek kötelessége most közösen megköszönni azoknak az embereknek a munkáját, akik nem kevés bátorsággal kezdték szervezni szerte az országban a mozgalmat. Nem volt könnyű akkoriban és később sem MDF-esnek lenni - idézte fel Lezsák a történteket.

Félünk a rossz politikától, s ezért újra és újra szervezkedni kell, nem szabad feladni - emelte ki. Lezsák szerint reményt adhat, hogy egyre nő az emberek veszélytudata, ezt mutatja, hogy soha ennyi ember nem vett részt a különböző vidéki tüntetéseken, mint éppen az elmúlt egy évben. Most kezdik érezni, hogy az ő bőrükről van szó: az ő iskolájukról, kórházukról, vasútjukról, postájukról. Létezik egy - a hivataloson túli - másik Magyarország - mondta Lezsák -, s ezt a búvópatak-országot kell a felszínre segítenie a Nemzeti Fórumnak, de ez csak összefogással, a Fidesszel, a KDNP-vel, a Lungo Drommal és másokkal szövetségben sikerülhet.
Lezsák kijelentette: 1987-88-ban a sok eltérő gondolat mellett abban azért egyetértettek: Kádárnak menni kell. Most abban van megegyezés, hogy Gyurcsánynak is mennie kell, mert megtévesztéssel és hazugság árán jutott hatalomra. Az ilyen hatalom ellen pedig nem csupán jog, hanem erkölcsi kötelesség is fellépni - érvelt.

Lezsák azt is bejelentette, hogy különböző pályázatokat írtak és írnak ki annak érdekében, hogy összegyűjtsék ennek a húsz évnek a "fórumos" emlékeit, hogy majd a történészek pontosabb képet kaphassanak arról, mi is történt ebben az országban. "Mert ha mások dolgozzák fel a mi történelmünket, abban nem lesz köszönet" - mondta.

A rendezvényen felszólalt Fülöp István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés elnöke is, aki a megyék tervezett elsorvasztása ellen érvelt. Mint mondta, már így is kiüresítette a kormány a megyei önkormányzatokat, szinte már csak intézményfenntartói szerep jut nekik, ám elegendő forrást ehhez sem kapnak. Más felszólalók viszont a beígért sok ezer milliárdos európai uniós forrásokkal kapcsolatban nyilatkoztak szkeptikusan. Mint mondták, egyelőre nagyon kevés látszik a sok-sok milliárdból.

A Vándoregyetem végén a lakitelki szervezők - az említett hét politikus, művész által aláírt - oklevéllel jutalmazták azokat, akik annak idején a megyéből részt vettek a fórum szervezésében, de azóta, Lezsák megfogalmazása szerint, "kilépett belőlük a párt".

MNO - fidesz.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lakásán faggatta a Nemzetbizto
  2007-03-24 18:51:28, szombat
 
  Lakásán faggatta a Nemzetbiztonsági Hivatal a Magyar Nemzet újságíróját?
2007.03.24. 15:12

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) munkatársai jelentek meg a Magyar Nemzet újságírójánál azt követően, hogy kollégájával Lesencefalun, Szilvásy György kancelláriaminiszter nagyszabású építkezésén járt. Demeter Ervin (Fidesz) szerint a diktatúrákra jellemző, hogy a miniszter személyes ügyeinek takargatására használja a titkosszolgálatokat. Az NBH lényegében azt állítja, bűnmegelőzési szándékból keresték meg kollégánkat.

A Magyar Nemzet két újságírója - Pál Gábor és Villányi Károly - a kormánytagok vagyonosodását vizsgálva jutott el Lesencefaluba, ahol Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat is felügyelő kancelláriaminiszter hatalmas építkezésbe kezdett. A festői környezetben folyó beruházással kapcsolatos információk begyűjtése jelenleg is tart, ám váratlanul Pál Gábor lakcímén tegnap az NBH munkatársai kopogtattak. A cég emberei határozott kérdéseket tettek fel arról, hogy ő és társa mit keresett a Veszprém megyei zsákfaluban. Miután kollégánk említést tett a luxusberuházásról, a titkosszolgák leszögezték: nem tudtak Szilvásy György házépítéséről. Kiemelték, kizárólag azért érdeklődnek, mert több furcsa eset, betörés és bűncselekmény történt Lesencefalu környékén. A beszélgetés során kiderült, újságírónkat autója rendszáma alapján találták meg.

Amikor kollégánk egyértelművé tette, hogy a Magyar Nemzet munkatársaként jártak a településen, és a továbbiakban semmilyen információval nem kíván szolgálni, a két férfi arról érdeklődött, hogy mennyire biztos az állása a Magyar Nemzetnél. (A kolléga állása biztos - a főszerk.)

- Ebben a kétosztatú világban egyébként nyilván erős példányszámú a polgári napilap, hiszen az emberek vagy Magyar Nemzetet, vagy Népszabadságot olvasnak - fogalmaztak a "szakemberek", hozzátéve, hogy ők is csak a munkájukat végzik, majd sietve távoztak.

A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok illetékese írásban reagált megkeresésünkre. "A miniszter, aki nem tudott a várható látogatásról és aki nemzetbiztonsági védelem alatt áll, jelezte a tudomására jutott esetet az NBH-nak. A hivatalnál egyebek közt számításba vették azt, hogy a Magyar Nemzet két munkatársának látogatását követően röviddel betörtek a helyi polgármesteri hivatalba, továbbá azt is, hogy az adott időszakban voltak esetek, amikor illetéktelenek újságírókként fellépve kísérelték meg bűncselekmények elkövetését. A látogatás célja Pál úrnál az volt, hogy az ilyen esetben kötelező vizsgálatot megnyugtatóan zárják le" - olvasható a dokumentumban.

Demeter Ervin volt titokminiszter, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes tagja lapunk kérdésére kijelentette, ismét bebizonyosodott, hogy Szilvásy György önös érdekeinek megfelelően irányítja az NBH-t. Hozzátette, a diktatúrákra jellemző, hogy a miniszter személyes ügyeinek takargatására használja a titkosszolgálatokat. Emlékeztetett arra, hogy minisztersége idején az ő lakását is fotózták újságírók, ám - mint mondta - esze ágában sem volt rájuk uszítani a Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársait.
Szilvásy György lesencefalubeli ingatlana mindeközben folyamatosan épül. A lovarda falai már állnak, és a helybeliek is érdeklődve szemlélik a több mint kétméteres téglafallal elkerített erődítmény körüli munkálatokat.

Az ingatlan vásárlásának és építésének körülményeire a későbbiekben természetesen visszatérünk.

MNO - fidesz.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Baloldali vita konzervatív sze
  2007-03-24 17:47:24, szombat
 
 

Elek István közíró: Baloldali vita konzervatív szemmel


Miért gondolhatja egy vezető baloldali politikus, hogy baloldali többségű
kormánykoalíció idején azzal kell meghirdetnie a kormánypolitika átfogó
kiigazításának, "korrigálásának" programját, hogy baloldalinak kell lenni?
Sőt egyenesen azt, hogy muszáj annak lenni.
Kérdezheti a naiv olvasó.


Ennek csak az adhat értelmet, ha feltételezzük, hogy szerinte a saját,
baloldali többségű kormánya nem baloldali politikát visz.
Nocsak.
Ha nem olyat, akkor ugyan mifélét?
Két pártból áll a koalíció, a másik párt magát liberálisnak nevezi.
Csak nem arra céloz a tisztelt házelnök asszony, pártjának sarzsi nélkül is
tekintélye, hogy a farok csóválja a kutyát?
Hogy ez a semmi kis partnerpárt, a választási küszöböt kevés rátartással
átugró SZDSZ diktálja a kormány politikáját?
Vagy még meredekebbet akar sugallni, azt, hogy nem a parlamenti többség, nem
a kormánykoalíció határozza meg a kormány követendő politikáját?
Akkor mégis kicsoda?
Netán a többségi párttól, az MSZP-től elszakadt miniszterelnök és emberei?
De hiszen az MSZP parlamenti képviselőinek szavazata nélkül egyetlen ványadt
törvényt sem lennének képesek elfogadtatni.

Szóval szögezzük le a tisztánlátás kedvéért, hogy a kormánypolitikáért
viselendő felelősséget az MSZP parlamenti politikusai nemigen háríthatják el
maguktól.
Akármilyen vonzó képeket festenek is fel a képzeletükben, mondjuk a saját
gyarló, köznapi politikusi énjüket meghaladó, örök baloldali énjükről, nem
más, az az ő politikájuk, amit a kormányuk képvisel a tevőleges
támogatásukkal.
És nem másoké bizony ezért a politikai érdem, hanem mindenekelőtt az övéké,
a magukat baloldaliaknak nevező MSZP-seké.

Volnának még kérdései.
Mármint a naiv olvasónak.

Ha mármost az első körben elfogadja azt az állítást, hogy a kormány
politikája nem baloldali politika, s ezért indokolt lehet vele szemben
baloldali politikát hirdetni, vagy hogy finomabban fogalmazzunk, legalábbis
hangsúlyosan felvetni ennek az igényét, felmerül a kérdés, meddig lehet
vajon baloldali, aki nem baloldali? Meddig tarthat igényt a baloldali
nevezetre az a képviselő, aki nem baloldali kormánypolitikát támogat?

És hogy van az, hogy a jobboldali politikusoknak identitásukat védve még ma
is keserves harcot kell vívniuk a hatvanegynéhány évvel ezelőtti elődeik
tettei nyomán a jobboldalra vetült árnyék miatt, a baloldali politikusok
pedig akár a saját életpéldájukkal is egyesítve e korszakokat, gond nélkül
gázolhatnak át a szélsőbalos diktatúrák szolgálatából a pragmatikus
szocialistán át a neoliberális "diktatúra" szolgálatába, és baloldali
identitásuknak ez a klímaváltozás meg se kottyan?

No, jó, elismerem, ezt már nem ugyanaz a naiv olvasó kérdezi. Ez már csak
egy naiv jobboldali olvasó lehet.
A baloldaliakat ugyanis az efféle rejtélyek nemigen izgatják.

Sorolja Szili Katalin az elmúlt 17 évünk szomorú mérlegének gyászosabbnál
gyászosabb tételeit. Középosztályosodás, polgárosodás helyett társadalmunk
súlyos polarizációja, szétszakadása.
Gyenge hazai tulajdonú gazdaság, bizonytalan létű hazai kis- és
középvállalkozói réteg.
Több milliós kiszolgáltatott népesség, akiknek esélye sincs a
megkapaszkodásra.
A munkaképes lakosság közel fele nem adóztatható, a keresők 60 százaléka is
csak a létminimumhoz elegendő bért kap.
Több száz település van, ahol csupán a kereső korúak kevesebb, mint 20
százaléka foglalkoztatott. Összefoglalóan: van 10 százalék nyertesünk, 40
százalék megőrizte a korábbi életminőségét,
50 százalék pedig kifejezetten vesztesnek, kárvallottnak érzi magát.

Semmi kedvünk vitatni a mérleget, akármit tennénk még a serpenyőbe,
ezek a tények ott maradnak, és magukért beszélnek.

De ha nem vagyunk is naivak, muszáj ismét feltennünk egy kérdést.

Azt mondja Szili Katalin, "ma már tudjuk, hogy tévedtünk", amikor például a
"jóléti paradigmához"
való csatlakozást reméltük a rendszerváltástól.
Hiszen a "nemzetközi hatalomgazdaság" ezzel akkor már a világ boldogabb
felében is éppen szakítani készült. Nos, igen, kedves házelnök asszony, de
kinek a nevében is szól ez a többes szám első személy?
Kik tudják, hogy tévedtek/tünk?
És mióta tudják?

Emlékezzen csak, önök egy olyan jobbközép koalícióval szemben hirdették meg
a "jóléti rendszerváltás" programját 2002-ben, amely már négy évvel
korábban, vagyis 98-ban egy afféle korrekciós programmal jutott kormányra,
aminek az igényét baloldaliként ön most fogalmazza meg, kilenc évvel később.
És korántsem mellékes: öt év baloldali többséggel folytatott kormányzás
után.

A rendszerváltozás felülvizsgálata és a még lehetséges kiigazítása.
Kevesebb, mint rendszerváltás, de több, mint kormányváltás.
Az állam szerepének újraértelmezése a közjó szolgálatában - szólt egykor a
Fidesz választási üzenete.
És elfogult ellenfelei sem tagadhatják, hogy ha a jobbközép koalíció
kevesebbet ért is el, mint e program kormányra segítői és elkötelezett hívei
remélték, azért mégiscsak tett egyet s mást a hirdetettek jegyében.
A hazai gazdaság erősítése, a kis- és középvállalkozói réteg esélyeinek
javítása a Széchenyi-terv és a kedvezményes hitelű lakásépítési program
révén.
A munkanélküliség csökkentése, a minimálbér emelése, a kistelepülések
életképességének erősítése, az infláció csökkentése.
A nemzetrészek közötti szolidaritás erősítése, nemzeti érdekeink
erőteljesebb védelme a nyugati együttműködés szervezeteihez való csatlakozás
(NATO, Európai Unió), a globalizáció folyamataihoz való alkalmazkodás
érdekének elhanyagolása nélkül stb.
Vitathatatlanul a korrekció igényét képviselő, jó irányú politika volt ez,
amelyet olyasféle baloldali alapállásból, mint amilyent most körvonalaz
Szili Katalin írása, aligha lett volna indokolt elvi alapon ellenezni.
Legfeljebb e program és szándék kidolgozottságát, határozottságát
hiányolhatta volna egy ilyen baloldal.
S a "nemzetközi hatalomgazdaság" szereplőivel, erőcsoportjaival, a
multinacionális tőkeérdek képviselővel szembeni kormányzati fellépése
következetlenségét, bátortalanságát bírálhatta volna.
Átgondoltabb és átfogóbb, radikálisabb lépésekre sarkallva a jobbközép
koalíciót a multinacionális tőkével szemben.
Hogy képes legyen azt rábírni, vállaljon arányos részt a közteherviselésből,
a társadalmi újratermelés költségeiből. Vagyis a profittermelése közben
felhasznált és elhasznált helyi emberi, közösségi, természeti környezeti
adottságok újrateremtésének finanszírozásából.

De szép is lett volna.

Nekünk azonban nem ilyen baloldalhoz volt szerencsénk.
Hanem egy olyanhoz, amelynek a kormány politikájáról szóló bírálata a
lényeget illetően már akkor is szinte megkülönböztethetetlenül beleolvadt a
leghangosabban a kis neoliberális párt által képviselt uralkodó szólamba. Az
öntudatosabb nemzeti érdekvédőként, határozottabb tárgyalóként fellépő
jobbközép kormányt unióellenességgel vagy legalábbis kettős beszéddel, de
mindenképpen a csatlakozás veszélyeztetésével vádolta.
Az állam minél gyorsabb és mélyrehatóbb lebontását képviselő, szélsőségesen
piacelvű gondolkodással szemben az állami szerep újragondolását hangoztató,
és ezért például a közszolgáltatások privatizálását ellenző kormányt
általános privatizációellenességgel, külfölditőke-ellenességgel.
A multinacionális cégekkel szemben a hazai útépítőket kedvezményező
politikát káros, a külföldi tőkét elidegenítő protekcionizmussal.
A hazai kisvállalkozások támogatását a piaci verseny eltorzításával.
Az viszont például nem jutott eszébe, hogy nehezményezze a multinacionális
tőke betelepülő képviselőinek beruházásösztönzése címén juttatott sok-sok
milliárdot.

Mit szeretne Szili Katalin a régivel szembeállított új baloldali politika
jegyében?
Csupa olyasmit, amit ökoszociális, szabadelvű, konzervatív szemmel is csak
támogatni lehet.
A "gazdasági, társadalmi és szociális kérdések, ökológiai kihívások
harmóniában kezelését".
S ezért a versenyügyi demagógiával, hogy ne mondjam, populizmussal való
leszámolást.
Mert se az nem igaz, hogy a szabad piac minden gazdasági, társadalmi gondot
megold, se az nem, hogy szabad piacról lehetne beszélni manapság.
Hogy léteznének azok az ideális előfeltételek, amelyek között a kereslet és
a kínálat játékától a közjó előállítása remélhető.

Erős, közbizalmat élvező államot, amely nem hárítja el magától a közjó
érvényesítésében rá háruló feladatok ellátását.
Olyan intézményrendszert, amely a társadalom integrálásához
nélkülözhetetlen, és a közösség szempontjából erőforrás-gyarapító
rendszereknek is nevezhető közszolgáltatásokat (közoktatás, egészségügy,
szociális ellátás) valamennyi állampolgárának elérhetővé teszi.
A szociális célokat szolgáló állami tulajdonú, szövetkezeti és nonprofit
szervezetek megerősítését a tulajdonformák egyenjogúsága szellemében.
Az egyenlő közteherviselés elvének érvényesítését a multinacionális
szektorral szemben is.
A foglalkoztatás növelését, a közösségi érdekvédelem intézményeinek
erősítését, hatékony állami szerepvállalást a szellemi és a materiális
környezetszennyezés elleni védekezésben stb.
Vagyis a természet- és társadalombarát, fenntartható fejlődés előmozdítását
azokkal az eszközökkel, amelyek még a mai globális áramlatokban hajózó,
korlátozott szuverenitású állam kormányának is a rendelkezésére állnak.

Semmi ellenvetésem, ha ezt Szili Katalin és reménybeli társai új baloldali
politikának akarják nevezni, én másképp hívom, de ez a legkevésbé sem
akadályoz abban, hogy rokonszenvvel figyeljem a törekvéseiket.
Bár már látnám a társait, de egyelőre úgy hallom, nagyon magányosan
csilingelő hang ez.
Nem lehet véletlen, hogy nem a pártja kongresszusán hirdette meg a
"rendszer" korrekciójának politikáját.
S nem lehet véletlen, hogy még egy platform megszervezésébe sem fogott bele.
Márpedig intézményesített gondolatcsere, csapatszervezés, szervezeti
építkezés és a politikai harc vállalása nélkül még nem láttunk politikai
erővé váló gondolatot.
Bármilyen szépen mutat is a papíron, ezek nélkül alighanem ott is marad.

Szili Katalin a rendszer, vagyis, ha jól értem, a rendszerváltás
rendszerének korrekciójával lépne fel, ha valóban elszánná magát, hogy
fellépjen.
Amint jeleztem, a legszelídebben fogalmazva is ellentmondást látok itt.
Hiszen annak a politikának, amit ő ma kívánatosnak nevez, a legerősebb
ellenfele a saját pártjának többségi támogatásával működő kormány.

Elek István közíró
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szimbólumok
  2007-03-24 17:45:01, szombat
 
  Szimbólumok
Árpádsáv, kettős kereszt, piros-fehér kockák
2007. március 23. 12:52




Közép-Kelet Európa új demokráciái megalakulásuk után betiltották az ordas eszméket felidéző önkényuralmi jelképeket. Erről törvényeket is hoztak, de ma már látható, hogy nincs száz százalékos megoldás. Másként hatnak a közvéleményre a bal- és a jobboldali totalitarizmus szimbólumai, és vezéreik arcképei: egyesek csak viszolygást keltenek, más jelképek még jelentős vizuális módosítással is elrettentő hatásúak maradtak, félelmet keltenek, ezért bármikor alkalmasak arra, hogy egy radikális kisebbség provokálja vele a többséget.
A kilencvenes években a Szabó Albert-féle ,,Világnemzeti Népuralmista Párt" vörös lobogójának közepén fehér körben a fekete fogaskerék volt látható. Egyértelmû volt, hogy a tisztázatlan forrásokból finanszírozott, karszalagos egyenruhában parádézó, néhány tucat főből álló társaság a német nemzetiszocialista mozgalom, azon belül is közelebbről az SA egyfajta ,,utánérzése". Azzal a céllal létesült, hogy sokkolóan hasson a magyar antifasisztákra, megbotránkoztassa és politikai állásfoglalásra késztesse a Demokratikus Charta híveit. 1998 után azonban Szabó Albert egyik pillanatról a másikra eltûnt, a mozgalmával és provokáló lobogójával együtt. Ennek egyik oka az lehetett, hogy a hazai szélsőjobboldaliak kezdettől fogva gyanakodva tekintettek rá, még Csurka István is nyilvánosan megbélyegezte, mint provokátort.
A magyar szélsőjobboldalnak nem kellett a német náci formavilág: a saját hagyományára akart építeni, s napjainkra megteremtette a maga ,,újnyilas" szimbólumrendszerét, melynek középpontjában az Árpád-sávos zászló áll. A hungarista (nyilas) pártok zászlaján, karszalagján látható ,,Árpád-sáv" a magyar jelleget igyekezett hangsúlyozni és fokozni. Ezért a nyilasok a nyolcszor vörössel és ezüsttel vágott magyar címerrel ellentétben kilenc sávot - öt pirosat és négy fehéret - illesztettek lobogójukra, úgy, hogy 90°-kal elforgatott fehér négyzetben állt a zöld, ,,H" betûvel ékesített nyilaskereszt. Ez az elrendezés utalt a középkori zászlóhasználatra, ugyanakkor továbbfejlesztette azt. Az új típusú - kilenc sávos - lobogó a mozgalom szándéka szerint megújítandó magyarság öt - egymást feltételező - társadalmi csoportját (a nemzettartó paraszt, a nemzetépítő munkás, a nemzetvezető értelmiség, a nemzetmegtartó nő-gyermek-ifjúság, a nemzetvédő fegyveres erők) jelképezte (öt vörös sáv). Ezeket a rétegeket a hungarizmus erkölcsi (kereszténység), szellemi (nacionalizmus) és anyagi (szocializmus) alapjai, valamint a ,,konnacionalizmus" tartja össze, így négy fehér sáv a magyar nemzetet és a Kárpát-Duna Nagyhazát alkotó népszemélyiségeket (magyarság, szlovákság, ruszinság, románság, németség, szerbség) szimbolizálja.
Bármilyen zavaros és tragikusan kompromittált a nyilasok ,,Árpád-sávos zászlajának" eszmei tartalma, a MIÉP-Jobbik szavazóinak és szimpatizánsainak két-háromszázezer főre becsült tábora nem véletlenül kezdte el használni. Hiszen amikor Szálasi Ferenc ,,nemzetvezető" 1944. október 15-én ,,átvette a hatalmat", már több évtizedes múltra tekintett vissza az az újpogány, antiszemita és radikális-nacionalista eszmerendszer, melyből pártja táplálkozott. Többek között olyan dilettáns ideológusok és történészek dolgoztak rajta rendíthetetlen szorgalommal, mint Zadravetz páter, majd Málnási Ödön, akiknek nézeteit tehetséges újságírók, mint Milotay István vagy Oláh György népszerûsítették. Jellemző tény, hogy a sumér-magyar rokonságra és az evangéliumok kisajátítására építő nyilas mitológia szívósan tovább élt 1945 után, az emigrációban is: a napokban halt meg aggastyán korban Badinyi Jós Ferenc, akiknek a témával foglalkozó mûveit még ma is hívekre találnak.
Az Árpád-sáv, még módosított változatában is azért hat napjainkban a nacionalista, az antiszemita eszmékkel kacérkodó jobboldaliakra, mert a nemzeti történelem középkori szimbólumaira épít. Közben úgy provokálja a baloldaliakat és a zsidó származásúakat a holokauszt felidézésével, hogy nem folyamodik a törvényileg tiltott ,,önkényuralmi jelképhez", a nyilaskereszthez. Nyilvánvaló, hogy e provokáció híján senkit sem zavarna a történelmi relikviának tekinthető lobogó, melyet az állami címer baloldalán is viszontláthatunk. Amúgy gondoljuk csak meg: a történelmi magyar címer más elemeit is kisajátították a különböző ,,nemzeti fasizmusok": a szlovák Hlinka gárda például a fekete kettős (lotharingiai) keresztes vörös zászló alatt masírozott. Ez nem zavarta az 1993-ban létrejött független szlovák államot, hogy az ismerős hármas halom tetején, kék-piros fehér színvilágban, állami jelképként megtartsa.
Megjegyzendő, hogy Horvátországnak szintén meggyûlt a baja saját címerével, melyet 1941 és 1945 között az usztasák bitoroltak, de amelynek bizonyos motívumai történelmi perszonálunióra való tekintettel a magyar uralkodók szimbólumai között is megjelentek. A piros-fehér kockás központi címert a horvátok ¹ahovnicaként emlegetik, amely a ¹ah, vagyis sakk horvát szóból ered. A 13 piros és 12 fehér mezőből álló sakktábla már a 10. századtól fogva a horvát királyok jelvényeként van használatban. A színek állítólag a két ősi horvát törzsre, a vörös horvátokra és a fehér horvátokra utalnak. Ez azonban csak legenda, mint ahogy az is, hogy a sakktábla azért került fel a horvát címerre, mert Szvetozláv Surinj sakkban megverte a velencei dózsét, II. Orseolo Pétert, és így elnyerte a dalmát városok feletti ellenőrzés jogát. De a történelmi tényeket és legendákat egyaránt megcsúfolta az usztasavezér, Ante Pavelic rémuralma. Ezért a horvátoknál sokáig vitatkoztak arról, hogy milyen színû legyen az új állam címerében látható sakktábla első kockája. Egyesek szerint a fehér (ezüst) kockával kezdődő címer az igazi, a piros kockával kezdődő címer pedig nemzetrontó hamisítvány, mert ezt akkor használták, amikor Horvátország más nemzetek fennhatósága alatt élt. Mások szerint viszont a fehér kockával kezdődő címer használata utal az egykori nácibarát horvát (usztasa) kormányra, és ezért az önkényuralmi jelképnek minősül. Ahhoz, hogy az Árpád-sávos zászló visszakerüljön oda, ahová való, a nemzeti relikviák közé, mindkét politikai tábornak gesztust kellene gyakorolnia. A mérsékelt jobboldalon az Árpád-sávos zászló használóit egyszerûen el kellene tanácsolni a tüntetésekről. Megjegyzendő, a Fidesz március 15-i gyûlésén ez meg is történt, a moderátor felszólította a közönséget, hogy a csak a magyar nemzeti színû zászlót emelje a magasba. Ugyanakkor a baloldalnak is fel kellene hagynia a különböző jelképek kapcsán a hisztériakeltéssel, el kellene fogadni a ,,megterhelt" nemzeti szimbólumokat, ugyanúgy, ahogy a valódi Árpád-sávos zászló elemeit tartalmazó koronás címerrel tette, az Antall-kormány idején.

Pelle János


JobbINFO Extra: http://jobbinfo.tvn.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2007.02 2007. Március 2007.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 350 db bejegyzés
e év: 6477 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 188
  • e Hét: 10455
  • e Hónap: 21566
  • e Év: 175062
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.