Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
A népirtás gyakorlata
  2007-04-17 21:03:04, kedd
 
 

Kocsis L. Mihály 2007. április 17. 00:00

A népirtás gyakorlata




A 20. század a népirtás terén előkelő helyet foglal el az emberiség történetében. ,,A történészek sokféleképpen magyarázzák az ukrajnai (és észak-kaukázusi) népirtást - írja a nemrég elhunyt nagyszerű lengyel író-riporter, Ryszard Kapu¶ciński A Birodalom című könyvében (Európai Utas-Századvég Kiadó, Budapest, 1993), amely érdekes módon nem volt akkora olvasói siker, mint a Futballháború, A Sahinsah vagy A császár, pedig (enyhén szólva) közelebbről érintett minket, magyarokat, mint az utóbbiak. Talán nem véletlen, hiszen A Birodalomban olvasottak kapcsán sokakban támadhattak rossz érzések, már persze, csakis olyanokban, akikben egyáltalán vannak még érzések (a lelkiismeretről nem beszélve). - Az orosz történészek eszközt látnak benne [mármint az említett népirtásban - K. L. M.], amellyel a hagyományos orosz társadalmat pusztították, és alaktalan, meghunyászkodó, félrabszolga tömeggel, a homo sovieticusszal helyettesítették azt. Az ukrán történészek (...) úgy látják, hogy Sztálin célja a Birodalom megmentése volt. A Birodalom nem létezhet Ukrajna nélkül.

A húszas évek viszont éppen az a korszak, amikor újjáélednek az ukrán nemzeti törekvések, s a következő jelszó alatt növekszenek: Minél messzebb Moszkvától! Az ukrán szellem fő letéteményese a parasztság. Sztálinnak, hogy ezt a szellemet letörje, el kell pusztítania a parasztságot. Az ukrán parasztság lélekszáma akkoriban harmincmillió volt. Technikailag jelentős részüket meg lehetett volna semmisíteni gázkamrák hálózatával, ám Sztálin nem követte el ezt a hibát. Aki gázkamrákat épített, az az egész bűnt magára vállalta, a tömeggyilkos szégyenbélyegét hordta. Sztálin ezzel szemben a gyilkosságért magát az áldozatot okolta: éhen haltok, mert nem akartok dolgozni, panaszkodott, miattatok éhezik a városi lakosság, az asszonyok nem tudják szoptatni csecsemőiket, mert nincs tejük, a gyerekek nem járhatnak iskolába, mert olyan gyengék."

Az áldozatokat tenni bűnbakká! Ez tehát a nagy titok. Ez volt a Népek Nagy Tanítójának (és felszabadítójának), a Generalisszimusznak, a fasizmus legyőzőjének bravurstückje, amivel mind a mai napig eliminálni tudja a haladó értelmiség szemében áldozatai tíz- és tízmillióinak számát. Tömeggyilkos volt? Igen, igen, talán valóban voltak... hm, túlkapások, de ami történt: nem volt népirtás. Csak hát, ahol fát vágnak, ott (ugye) hullik a forgács. A forgács viszont csak eselék. Esetlegesség, hulladék. Megtörtént. De nem ez a ,,lényeg"!

Az írót Ludwik atya elviszi öreg édesanyjához, aki átélte (s csodák csodája: túlélte) a harmincas évek ukrajnai népirtását - s ez is csak azt bizonyítja, hogy egyetlen népirtás sem... tökéletes (vannak szándékon túli túlélői, lám) - s van lelki ereje fölidézni a történteket. Az asszony tíz gyerekéből hat halt meg a karjai között, éhen (az atya, az utolsó gyermek később született).

A Főtitkár akciója 1929-ben kezdődött a kollektivizálás elrendelésével, ezt követte a beszolgáltatási, majd az úgynevezett ,,kalásztörvény", amely a kolhozvagyon védelméről szólt. Elég volt egyetlen sárgarépa eltulajdonítása vagy hogy bedöglött valaki alatt a traktor, máris vitték a gulágra. Jobb esetben! Mert a rosszabbikban a helyszínen agyonlőtték. Volt honnan tanulni tehát a módszert Sztálin legjobb magyar tanítványainak, hiszen mi is ismerünk olyan bírósági eljárásokat az ötvenes évekből, amelynek során a szalonnasütés következtében véletlenül kigyulladt tarló elég volt a halálos ítélethez. (Egy joviális öregúr mesélte ezt az esetet egy dokumentumfilmben - maga az ítélkező bíró. Hja, kérem, akkor ez volt a törvény! És törvény ellen nincsen apelláta.)

Sorjáznak Kapu¶ciński könyvében a kisebb-nagyobb történetek.

A hatéves Tanyecska kitép egy fej fokhagymát a szomszéd kertjében, a sérelmet szenvedett gazda aztán úgy megveri a gyereket, hogy belehal.

Egy másik, hasonló korú kisfiú halat lop a piacon. Őt is agyonverik.

Egy Vaszilij nevű parasztember energikus felesége valahonnan mindig kerít egy falat kenyeret, de mindig a gyerekeinek adja. Mire egyszer hazaér, a férje felakasztotta a két fiát - így talán egyszer végre ő is kaphat egy falatot.

Az emberek megették a halottakat.

A szülők megölték saját gyermekeiket, hogy megehessék őket.

,,Felüvöltött a falu, amikor megpillantotta a halált. Az egész falu üdvöltött: nem eszére, a lelkére hallgatott, hanem ahogy a falevelek susognak a szélben, vagy a szalma zizeg. (...) És úgy rémlett, az egész föld együtt üvölt az emberekkel. Hát, nincs Isten, aki meghallja?" - Írja ezekről az évekről Vaszilij Grosszmann (Pantha rei).

Több mint öt esztendeig tartott ez a rettenet. Fél évtized. Mértékadó történészek szerint is legalább tízmillió ukrán embert ítélt éhhalálra Sztálin.

Más történészek ezt az időszakot nevezik modernizációnak.

Ukrajna a birodalom egyetlen szeglete. Fél évtized. Nagy Éhség. Kicsi történelem.

Vajon eljön, valaha is eljön-e egy olyan kor, amikor elszámol ezzel a történelemtudomány, a politikatörténet (akármi) mindezzel a modern kori apokalipszissel, amit a kommunizmus építésének (a Nagy Kísérletnek) nevezünk? Eljön-e?

És a másik kérdés, hogy lehet-e komolyan venni bármiféle baloldalt, amelyik nem képes, nem hajlandó vagy egyszerűen csak nem tud szembenézni a kérlelhetetlen tényekkel. (Vagy ebben is tévedett volna Lenin? És a tények mégsem annyira... makacs dolgok? Mert attól függ: honnan nézzük őket?!)

Lehet, kérem, nagyimrézni, kádározni (akár naponta konferenciázni), a demokratikus magyar baloldal és a nemzeti progresszió ígéretes képeit fösteni a kanavászra!

Az őszinte megrendülés nélkül semmi sem lehetséges. Semmi igazi változás. És bizalom sem.

Nem lehetséges a felejtés, ha nincs emlékezés.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Dávid Ibolya az USA-ba jár mag
  2007-04-17 20:22:07, kedd
 
  Dávid Ibolya az USA-ba jár magyar tapsért
2007-04-17 12:13 - Keresztes Attila

* A hazugság odaát van


Dávid Ibolya, az MSZP háziellenzékének vezetője - a miniszterelnök példáját követve külföldön kereskedik pártja igazságáért. Magyarország legkorruptabb, legálnokabb, legárulóbb pártja nyilatkozatait még egy darabig el kell viselnünk. A Klubrádió tudósított a kábítószer-csempész anyuka washingtoni kirándulásáról.

"Ma ugyanolyan válaszút előtt áll Magyarország, mint 17 évvel ezelőtt, rövid időn belül el fog dőlni, hogy az ország a valódi polgárosodás vagy pedig a balkanizálódás útjára lép, érett demokrácia vagy banánköztársaság lesz - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke a washingtoni Kossuth Házban, ahol helyi magyarokkal találkozott.

A politikus asszonynak - mint fogalmazott - az a legnagyobb baja, hogy mérhetetlen politikai szembenállás uralja a hazai belpolitikát, amelyben az országot jókra és rosszakra, fehérekre és feketékre akarják kettéosztani. "Ez ellen egy polgári gondolkodású ember berzenkedik; sokfélék, sokszínűek vagyunk, meg kell tanulnunk együtt élni a mások sokféleségével, kompromisszumot kötni" - fogalmazott "Magyarország és a magyarok válaszúton" címmel tartott előadásában.

Kifejtette, 1990-ben ő is hitte "abszolút optimistán", hogy - a néhai Antall József miniszterelnök szavaival -"ha egyszer leveszik a kezünkről a bilincset", akkor Magyarország be fogja bizonyítani a világnak és egy szebb világot épít. De "sárban született meg a rendszerváltozásunk", a kisstílűség eluralt mindent, a meddő politikai szembenállás, a lövészárok-politika megbénította a tisztességes szót értésnek még a lehetőségét is - tette hozzá. Ezt a fajta megosztottságot ráadásul nehezíti egyfajta kettős mérce, amely szerint az én kommunistám jó kommunista, a másik oldalon levő pedig börtönbe való senkiházi. Dávid Ibolya azt mondta, hogy pártja egy jobboldali konzervatív csapat, amely nehezen tud együtt élni ezzel a kettős látással, azzal a szerepjátszással, amelyben mindkét oldal csak a másik hibáit hajlandó észrevenni.

"Ez a buta szembenállás ciklusról ciklusra a létünket mételyezi, a nemzeti minimumnak egy olyan szintjéig sem jutottunk el, hogy a legalapvetőbb kérdésekben egyet tudjunk érteni" - mondta. Nemhogy nemzeti minimum nincsen, törekvés sincsen a ciklusokon átívelő komoly gondolkodásra. Egyetlen kérdésben sincs egyetértés ma Magyarországon a pártok között, nem lehetett az elmúlt ciklusokban egymásra építkező módon előrelépni - mondta.

Az MDF elnöke leszögezte: a kormányt le kell váltani a következő választáson. Tájékoztatása szerint az MDF támogatottsága nő, ma már a harmadik erő, megelőzte az SZDSZ-t. Már nem az a kérdés, bejut-e a parlamentbe, hanem hogy mikor lépi át a kétszámjegyű támogatottságot. Dávid Ibolya megítélése szerint a két nagy párt közötti meddő szembenállás belátható időn belül nem fog változni. Hangsúlyozta, egyben tud bízni, abban, hogy az MDF jelentette harmadik erő támogatottsága legalább 15 százalékon stabilizálódik, és a következő választáson megkerülhetetlen ereje lesz a kormányalakításnak. Ha a két nagy párt nem hajlandó az ország érdekében együttműködni, akkor az esélyt abban látja, hogy az MDF 2010-ben eldönti a választást. Megjegyezte, ha az MDF-et meg akarják kerülni, az MSZP-nek és a Fidesznek nagykoalíciót kell alakítania, de "véget kell vetni a haszontalan spirálnak".

Dávid Ibolya az amerikai magyarok 50 főnyi közönsége előtt - amely megtapsolta az MDF elnökét - kifejtette: Washingtonban republikánus és demokrata párti intézményekben és politikusokkal is beszélgetett. Sajnos mindenkinek, akinek van ismerete az országról, az az álláspontja, hogy Magyarország elpackázza a lehetőségeket, amelyek adottak voltak számára."

(klubradio.hu)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kérdés Szilvásyhoz
  2007-04-17 20:19:13, kedd
 
  Kérdés Szilvásyhoz
2007-04-17 12:03 - Galánthai Zoltán



A Fidesz azt szeretné megtudni Szilvásy György kancelláriaminisztertől, hogy mondja meg, mennyi állami megbízást kapott, illetve kap az az öt reklámcég, amelytől nemrégiben a kormányzati kommunikációs stábhoz érkeztek szakemberek - mondta Cser-Palkovics András, az ellenzéki párt helyettes szóvivője.
A fideszes politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy az utóbbi időben a kormány kommunikációs csapatába a reklámszakmából öt embert vettek fel, akiknek a bére évente 53,5 millió forintos kiadást jelent. A kormány szerint így is jóval alacsonyabb a bérük, mint az üzleti szférában.

Felvetődik a kérdés : vajon miért éri meg ezeknek az embereknek kevesebb pénzért dolgozni? A Fidesz helyettes szóvivője szerint ennek csak egy oka lehet: az, hogy a korábban őket foglalkoztató cégek állami megbízásokat, támogatásokat kapnak.

barikad.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2007.03 2007. április 2007.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 142 db bejegyzés
e év: 6477 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 35
  • e Hét: 984
  • e Hónap: 4729
  • e Év: 158225
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.