Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
...egészségügyi pol. kudarcát
  2007-04-07 15:08:14, szombat
 
  A kormány beismerte egészségügyi politikájának kudarcát

Molnár Lajos egészségügyi miniszter leváltásával Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elismerte, hogy kudarcot vallott a szocialista-szabaddemokrata koalíció társadalomellenes egészségügyi politikája - áll a Magyar Szociális Fórum Kerekasztalának csütörtökön közzétett közleményében.
A társadalmi szervezeteket, szakszervezeteket és különböző politikai csoportokat tömörítő Szociális Kerekasztal szerint Molnár Lajos menesztése nyilvánvaló elismerése a Molnár-törvény tarthatatlanságának, nevezetesen a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetésének, a kórházak felszámolásának és osztályaik leépítésének, az egészségügyi alapellátáshoz hozzáférés beszűkítésének.
Molnár Lajos elmozdításában fontos szerepet játszott az emberek összefogása kórházaik, rendelőintézeteik, egészséges élethez fűződő jogaik védelmében. Az orvosok kiállása hippokráteszi esküjük, az emberek gyógyítása mellett, vizitdíjtól függetlenül. A különböző világnézetű és politikai beállítottságú társadalmi és politikai erők együttműködése a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal körül a kormány neoliberális egészségügyi politikájával szemben. Ezt a demokratikus akcióegységet meg kell őrizni, mert a miniszter leváltása önmagában nem jelenti az általa kidolgozott törvény visszavonását is. Márpedig társadalmi és emberi szempontból ez a legfontosabb!
A Magyar Szociális Fórum Kerekasztala - eddigi álláspontjához híven - követeli a Molnár törvény hatályon kívül helyezését, a kiindulási állapot visszaállítását, és arra szólítja fel a kormányt, hogy véglegesen vegye le a napirendről a társadalombiztosítási rendszer privatizálását, a több biztosítós modell bevezetését, őrizze meg a szolidaritás elvű, egyenjogú, a járulékból és az adókból működő, az állami költségvetésből kiegészített, társadalmi ellenőrzés alá helyezett egészségbiztosítási rendszert. A lakosság nagy többségét érintő minden változás előtt folytasson sokoldalú egyeztetést a szakmai Kamarákkal, a szakszervezetekkel, az érdekvédelmi-, és a civil szervezetekkel, a lakosság képviselőivel, hogy politikai ciklusokon átívelő építő folyamat keretében javíthassanak a magyar társadalom egészségi állapotán, s korszerűsödhessen, fejlődhessen az egészségügyi ellátás mindannyiunk javára.

2007. április 5.
Ács László (Zöldek Pártja)
Barna Olivér (Léttér Ifjúsági Társsegítő Egyesület)
Bordás Gábor (Szociáldemokrata Párt)
Budai Tamás közgazdász
Dobay Csaba (Független Újságírók Szövetsége)
Dr. Éger István (MOK)
Gajda Imre (Létforrás Ifjúságvédelmi Alapítvány)
Dr. Gantner Péter (Peyer Károly Társaság)
Halmy Péter (Állásnélküli Diplomások Országos Bizottsága)
Dr. Heé Veronika egyetemi docens
Dr. Jánosi Gábor sebészorvos (Hosszútávú Egészségvédő Program
Egyesület)
KALOT Szilasmenti Népfőiskola Egyesület
Kardos Gábor (Magyar Tehetségbank Szövetség)
Keresztényszociális Műhely
Kerpen Gábor (PDSZ)
Lányi András (Élőlánc Magyarországért)
Magyar Éthosz Mozgalom
Meszlényi Ferenc (Hírker Szakszervezet)
Miriszlai Éva (Közegészségügyi Szakszervezet)
Molnár Ervin (Európai Integrációs Alapítvány)
Dr. Nagy Attila orvos (Debrecen)
Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE)
Nemesszeghy Görgy (Magyar Éthosz Mozgalom és KALOT)
Opitzné Török Erzsébet (Fény a Fényben Egyesület)
Orbán Péter közgazdász
Dr. Pál László (Humanitas)
Prókay Sándorné (Vasútegészségügyi Dolgozók Szakszervezete)
Simó Endre (Magyar Szociális Fórum Kerekasztala)
Simon István (Peyer Károly Társaság)
Dr. Sipos József (MSZP Társadalompolitikai Tagozata)
Strausz Róbert (Humanitás Társaság Ifjúsági Tagozata)
Szabó Endre (NOE elnök)
Dr. Szakolczai György közgazdász professzor
Dr. Szilvási István (MOK)
Szöllősi Istvánné pedagógus
Sztankovánszki Tibor (Szociáldemokrata Párt)
Tóth Edith (Lakástulajdonosok Érdekvédelmi Egyesülete)
Vajda János (MKMP)
Vasútegészségügyi Dolgozók Szakszervezete (VEDOSZ)
Volentics Józsefné (MSZF KMB Nőtagozat)
Vörös András villamosmérnök, közgazdász

Sajtókontakt: 06-30-5927371
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mi történt eddig ...
  2007-04-07 15:01:01, szombat
 
  Mi történt eddig az egészségügyi reform keretében?
Webdoki 2007. április 05. 05:50, csütörtök - Krasznai Éva

A reform mögött eddig álló Molnár Lajos egészségügyi miniszter szerdán jelentette be lemondását, amit a kormányfő elfogadott április 6-ai hatállyal.

Április 1-jével az egészségügyi ellátórendszerben több változás lépett életbe. Az átalakulás érinti a kórházakat, a beutalási rendet, és kiterjed az egészségbiztosítási jogviszony ellenőrzésére is.

A kórházakkal új finanszírozási szerződést kötött az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, ugyanakkor megszűnik a fővárosi Schöpf-Merei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központ, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet és a Svábhegyi Állami Gyermekgyógyintézet.

Csak krónikus ellátást biztosító intézmény 53 lesz az országban. Az összágyszám 80.125-ről 71.324-re csökken, ezen belül az aktív ágyak száma 16 ezerrel, a krónikusoké hét és fél ezerrel nő.

Az Országgyűlés 2006. december 19-én fogadta el az egészségügyi ellátórendszer átalakításáról szóló törvényt, amely megváltoztatja a meglévő kórházi struktúrát. A törvény négy szintet jelöl meg az ellátórendszerben: a súlyponti (kiemelt) kórházakat, a területi intézményeket, a járóbeteg-központokat és a háziorvosi praxisokat.

Az első kategóriában 39 intézmény működik majd, ezek 55 kilométeren belül mindenki számára elérhetők lesznek. Az Egészségügyi Minisztérium január 8-án juttatta el a Regionális Egészségügyi Tanácsoknak (RET) azt a listát, hogy hány kórházi ágy fenntartását javasolja az egyes régiókban.

A tárca öt kórház (a miskolci FMC Dialízis Center, a Fővárosi Önkormányzat kezelésében lévő Schöpf-Merei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központ, a Parádfürdői Állami Kórház, a kecskeméti repülőkórház és a Budai MÁV-kórház) megszüntetésére tett javaslatot, és 21 intézménynél nem ajánlott aktív ellátást.

Az új finanszírozási szerződéseket 2007. március 31-ig kellett megkötni. Áprilistól megemelték a finanszírozást is. A kórházi beavatkozások után járó úgynevezett hbcs-pontok (humán betegség csoport) értékét 136 ezerről 146 ezer forintra emelték. (A kezeléseket hbcs-pontok alapján fizetik, és minden beavatkozásnak van egy pontértéke.) Egy pont áprilistól 146 ezer forint.

A tárca korábbi közlése szerint valószínűleg megmarad a teljesítményvolumen-korlát (tvk), amely intézményekre lebontva meghatározza, hogy egy-egy kórház mennyi beteget láthat el.

Ha egy intézmény átlépi az adott évre meghatározott betegellátási számot, az afölötti gyógyításra nem, vagy csak egy részére kapna pénzt a biztosítótól.

Bizonyos gyógyító tevékenységek kikerülnek a fekvőbeteg-ellátási finanszírozásból, így azok elvégzését a jövőben csak járóbeteg-ellátás keretében fizeti a biztosító.

A háziorvosoknál úgynevezett teljesítmény-elvű finanszírozást vezetnek be. Ez minőségi mutatók alapján történne, a meglévő kártyapénzen túl több pénz járna például egy cukorbeteg vagy magas vérnyomásban szenvedő beteg gondozásáért.

Februártól 15-től a házi orvosnál és a szakrendelőben vizitdíjat, a kórházi tartózkodás idejére pedig kórházi napidíjat kell fizetni, amelynek mértéke 300 forint alkalmanként, illetve naponként.

A parlament által 2006. november 21-én jóváhagyott gyógyszer-gazdaságossági törvény célja, hogy a gyógyszerkiadások terheit igazságosan ossza el az egészségügy legfontosabb szereplői között: a gyártónak kell állnia az esetleges hiányt, ha túl sok gyógyszer fogy, és ezért a kiadások túllépik a tervezetet.

A törvény értelmében az orvosoknak az azonos hatóanyagú gyógyszerek közül mindig a legolcsóbbat kell felírniuk, ettől a szabálytól csak indoklással vagy a beteg kérésére térhetnek el.

További változás az is, hogy február közepétől vénykötelesek lettek az Algopyrin, a Quarelin, a Demalgon és a Germicid nevű gyógyszerek, általában a metamizol és az amidazofen hatóanyagú termékek.

A patikán kívüli forgalmazás kapcsán az Országos Gyógyszerészeti Intézet felülvizsgálta a vény nélkül kapható készítmények körét, és az említett döntés meghozatalakor nemzetközi példákat is figyelembe vett.

Minden, eddig térítésmentes gyógyszer után január 16-tól 300 forint dobozdíjat kell fizetni a patikákban. A rászorulók ez alól továbbra is mentesülnek, mert a közgyógyellátás keretében nekik továbbra is ingyenesek ezek a gyógyszerek. Tizenkét betegségcsoport esetében ezután is ingyenesek maradnak bizonyos gyógyszerek.

Forrás: MTI/hirado.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Húsvéti fohász
  2007-04-07 14:37:05, szombat
 
  Húsvéti fohász

Kétezer éves sírköved gördüljön el ma újra.
Hegyek és erdők fussanak, dobogjon barna lábuk.
Te barlangodból meztelen kilépve, állj az útra,
tenyered sebbé nyílt szemét tartsd fel magasra: lássuk.

Hullámozzék a föld, akár a víz, ha kő csapódott
beléje, szürke gyűrűi torlódjanak az égre.
Fémfellegek szitáljanak fejünkre kása-ólmot,
rémült szivünkön üssön át az Isten szívverése.

Te járj a mélységek felett. Ki még nem látta arcod,
hadd higyje, hogy a végitélet lármakürtje harsog,
higyjék a hitlenek: megért a pusztulás vetése.

Aztán egyetlen mozdulattal parancsolj nyugalmat,
hogy értsük: kettő Benned egy: kegyelmed és hatalmad,
s tenyered szemmé nyílt sebéből nézzen ránk a béke.

Tunyogi Csapó Gábor
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kétfajta csend birkózik bennün
  2007-04-07 14:18:57, szombat
 
  Kétfajta csend birkózik bennünk
Sánta János- 2007. április 7.


Nagyszombat a halotti csend napja.

Aznap semmi jele nem volt, hogy másnap történik valami.
Húsvét óta viszont tudjuk, hogy nagyszombat nemcsak a halál utáni csend
napja, hanem a feltámadás előtti csend napja.


Isten hatásszünetet tart.
Megtehette volna, hogy Szent Fiát a halála pillanatában megdicsőülten
lelépteti a keresztről.
Micsoda hatást váltott volna ki.
Nem tette.
A csenddel érlel bennünket.
Engedi, hogy összetalálkozzon bennünk a pusztulás utáni csend, és az
újjáteremtés előtti csend.

Mint csend, egyforma, de a kiváltó ok nagyon különböző.
A halál utáni csend a káosz győzelme.
Látszólag sikerült szétverni mindent és most a gonoszlelkek önelégülten
visszahúzódnak.
Szerintem mégis idegesek lehettek, hiszen ők mindent tudnak, azt is
tudhatták, hogy Istent nem lehet elpusztítani, és valaminek történni kell.

Az ördögök jelszava a "hátha mégis".
Isten jelszava viszont nem a "csak azért se".
Nem azért támasztja fel szent Fiát, hogy az ördögöknek visszavágjon, hanem
azért, mert az Élet soha nem fúj visszavonulót.
Kell a nagyszombati hatásszünet, hogy ezt egy kissé felfogjuk.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A nagyszombat
  2007-04-07 14:11:51, szombat
 
  A nagyhét kiemelkedő időszaka a "három szent nap", a nagycsütörtök, nagypéntek és nagyszombat.

(Részlet A KERESZTÉNY ÜNNEPEINK A NÉPI HAGYOMÁNYOK TÜKRÉBEN c. írásból)

NAGYSZOMBAT

A nagyszombat, már a húsvéti örömünnep kezdete.

Este kezdődik az ünnep a tűzszenteléssel, amely VIII. századi pogány eredetű szertartás. Ezt követi a keresztvízszentelés, majd az éjféli mise, amellyel már a feltámadást ünneplik.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Müller Péter: Indiánmese
  2007-04-07 14:10:22, szombat
 
  Müller Péter:Indián mese

Az indiánok, akik úgy ismerik az állatok lelkét, mint sajátjukét, azt mondják, hogy nem betörni kell a vadlovakat, ahogy ezt a nyugati emberektől , elsősorban a cowboyoktól látták, hanem meggyőzni őket arról, , hogy a szelídség az ő igazi , boldog létállaputuk.
Ehhez szeretet kell, melyet az állat tévedhetetlenül megérez.
A szeretetnek pedig - így mondják az indiánok - kétféle ereje van.
Az egyik az ERÉLY / szigort is írhatnék, de a magyar erőből képzett "erély" jobb szó /
A másik a GYENGÉDSÉG.
Ha ennek a kettőnek az egyensúlya megvan az indiánban, lova s a véle való kapcsolata harmonikus lesz.
Az ERÉLY nem tévesztendő össze az erőszakkal: az erőszak rabszolgákat csinál, mert önző és szeretetlen, az ERÉLY társakat, barátokat nevel. Az erőszak a lealjasítás, az ERÉLY a megnemesítés eszköze.
A ló ezt érti. Mi nem. Mi azt hisszük , a szeretet lágy, puha. Mindent megengedő, elomló és gyenge..
Tévedés! Ez csak az egyik oldala. A másik -amit nem ismerünk - az erő . A szeretet ereje. Ez legyőzhetetlen és nagyon kemény lehet.
Ez az önnevelés, de a nevelés folyamata is.
Ha csak az ERÉLY működik - így tanítják az indiánok - ,az ostor és a pányva, a lóból eltűnik ugyan a vadság, de sohasem lesz szabad. Rabszolga ló lesz belőle.
Dacos, törött lelkű, rosszkedvű lény.
Nem barát, akivel beszélgetni lehet,hanem riadt jobbágy, lelketlen robotgép.
Ha pedig csak a GYENGÉDSÉG neveli, az állat uralhatatlan marad.
Önfejű és kezelhetetlen, fékezhetetlen.
Az történik, amit ő akar, visszaél a jósággal.
Azt is mondják még, ha az indiánból bármelyik erő hiányzik, akár a GYENGÉGSÉG, akár a SZIGOR ereje, azt jelenti, hogy NEM TUD SZERETNI IGAZÁN!
Vagy mondjuk úgy nem tud JÓL SZERETNI!
És ezt a ló nemcsak érzi, tudja is.
A lovak többet tudnak a szeretetről, mint mi - mondják az indiánok.
Barátommá tenni valakit ugyanis azt jelenti, hogy én is odaadom magamat neki, teljesen. Figyelek rá, és én is éppúgy érzem az érzését, és ismerem a gondolatát, mint ő az enyémet.
A megszelídített ló és a bölcs indián barátsága szép példája minden nevelésnek és önnevelésnek.
Ritka manapság az ÖNTUDATOS ember.
Olyan valakit jelent, aki saját lelkével egységben él.
Nem a hangulatai rángatják, nem a szenvedélyei, nem a szomorúsága, idegessége, nyugtalansága - mert URA A SAJÁT LELKÉNEK!
Ura a lelkiállapotainak, ura önmagának.
Ez nem elfojtást jelent, hanem SZERETETET!
Két dolog sugárzik belőle: az egyik az ERŐ, a másik: a DERŰ.
A kettő összefügg.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Molnár Lajos hagyatéka
  2007-04-07 13:34:35, szombat
 
  Molnár Lajos hagyatéka


Az állam úgy pumpolta ki a közpénzt az államot éppen irányító pártnak,
hogy ahhoz még a nép is tapsolt, mert hát a reform jó dolog - érthető,
ha pletyka ide, pletyka oda, a világ gazdaságát irányító pénzmogulok a
trükköt végiggondolva megnyalták a szájuk szélét.

Hogy az egészségügyi reformnak nevezett folyamat valójában miért nem
reform, annak kifejtéséhez én inkább neki se kezdek, mert van nálunk a
témának kiváló szakértője, aki már sokszor elmagyarázta, hogy mi is a
bibi, legutóbb itt:

http://www.hetivalasz.hu/showcontent.php?chid=15423

És találgatni se fogok, hogy most akkor az egyszámjegyű népszerűségi
index fenyegető rémképétől berezelt szocialista kormányfővel veszett
össze az egészségügyi tárca irányítója, vagy az új liberális
pártelnöknek nem volt szimpatikus, mivel Kóka János a gazdaság
dübörögtetésének fáradtságos hétköznapjai közepette szeret maga körül
csupa ismerős arcot látni, esetleg mindkettő. Inkább elmesélek egy
történetet még Horn Gyula idejéből, aztán gondoljon mindenki, amit csak
akar. A sztori egyébként szájról szájra, tehát se bizonyítani, se
igazolni nem lehet, akár pletykának is nevezhetjük, egyetlen
különlegessége, hogy nem a piaci kofák között, hanem a nagypolitika
döntéshozóinak körében terjeng. Mindenesetre azt a fél percet, amit a
végigolvasása igényel, szerintem érdemes ráfordítani. Magyarországon úgy
is a munkahelyi internetezés dívik, tekintsük tehát az egészet mondjuk
kávészünetben elkövetett online fecsegésnek.

Szóval a közéleti elit nyelvén élő história szerint, amikor a
Horn-kormány nekilátott az úgynevezett nyugdíjreformnak - na persze az
se volt az -, és megszervezte a magánnyugdíjpénztárak színre lépését, a
londoni Cityben elismeréssel csettintettek a gazdasági szakemberek, mert
hogy ilyen ügyes húzásra ritkán akad példa. A Cityben ugyanis az a hír
járta, hogy egynémely magánkassza hátterében látszólag külhoni
befektetők, valójában viszont a szocialisták gazdasági érdekkörei
lapulnak. Vagyis az állam úgy pumpolta ki a közpénzt az államot éppen
irányító pártnak, hogy ahhoz még a nép is tapsolt, mert hát a reform jó
dolog - érthető, ha pletyka ide, pletyka oda, a világ gazdaságát
irányító pénzmogulok a trükköt végiggondolva megnyalták a szájuk szélét,
hiszen évente súlyos milliárdokról van szó.

És most itt állunk a teljes egészségügyi zűrzavar kellős közepén
szakminiszter, vagyis felelős nélkül, s az SZDSZ veri az asztalt, hogy
ha törik, ha szakad, be kell engedni a piacra a magánbiztosítókat.

A City sokat látott pénzügyi zsenijei ismét csettintenek, és nyalják a
szájuk szélét.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2007.03 2007. április 2007.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 225 db bejegyzés
e év: 2982 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 80
  • e Hét: 7078
  • e Hónap: 8025
  • e Év: 43966
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.