Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Az MR továbbra is szocialista
  2007-05-03 21:56:38, csütörtök
 
  Az MR továbbra is szocialista nagyvállalat
2007. május 3. FigyelőNet-lapszemle

Such György szerint a Magyar Rádió továbbra is szocialista nagyvállalatként működik - olvasható az Élet és Irodalomban most megjelent interjúban. Rádai Eszter egyébként azzal szembesíti az MR új elnökét, hogy pályázatában annak idején sokkal több hallgatót ígért. És a valóság...

A valóság viszont úgy fest, hogy az intézményben az emberek azt hiszik, hogy a rádió nem része a magyar médiaiparnak, hanem mint értéktermelő, felette áll annak. Az új elnök, miután megnyerte a pályázatot, azzal szembesült, hogy az MR, mint szervezet, mint részvénytársaság az állapotát illetően "sokkal-sokkal lesújtóbb, mint kívülről bármikor gondoltam volna".

A szervezet belső állapotáról azt állítja: "a Magyar Rádió továbbra is szocialista nagyvállalat, annak a közgazdászok által leírt és elemzett összes meghatározó ismérvével". Hogy miben áll is ez? "Itt minden megtalálható - folytatja az elnök - a kapun belüli munkanélküliségtől a teljesítmény-visszatartáson át a puha költségvetési korlátig. Ráadásul a rádió a szocialista nagyvállalatok között is a rosszabbik fajtából való." Példaként azt hozza fel, hogy például egészen a belépéséig a külső közreműködőkkel nem volt szokás a mai követelményeknek megfelelő felhasználói szerződést kötni. Sőt húszezer forint alatt nem is kötöttek szerződést. Pedig az intézmény több mint tíz éve részvénytársaságként működik, s évente több mint tízmilliárd forint adófizetői pénzt kap, s úgy tűnik, nem valami hatékonyan költi el azt.

Rádai Eszter kérdésére, hogy mégis mennyire látja hatékonynak az MR működését, miközben a rendszeresen rádiózók közel fele ma már egyáltalán nem hallgatja az MR-t, akik mégis azoknak a kétharmada ötven feletti? Such György, a rádió elnöke erre azt mondja: "A legújabb fejlemény pedig az, hogy már a hatvan éven felüliek is tömegesen fordulnak el a Magyar Rádiótól." Vagyis már nem látja el azt a feladatot, amivel köz megbízza és amiért a pénzét rábízza. Vagyis nem juttatja el a közszolgálati tartalmakat az állampolgárokhoz.

Hogy a rádión belül most folyó tervezésből, valmint az azokkal kapcsolatos elhallgatásokból és vitákból mi jöhet majd ki, ez olvasható ki az elnökkel készült teljes interjúból.

Kapcsolódó témák
A Magyar Hírlapból érkezik a Petőfi Rádió új főszerkesztője
Ellenőrzik a Magyar Rádió műsorait
Megnevezték a Magyar Rádió új alelnökeit

*** ***********

Ferge Zsuzsa a közös jövőről
Vészhelyzet
2007.05.03., 2007. HVG

Az Országgyűlés május elején szavaz a Legyen jobb a gyerekeknek! elnevezésű nemzeti stratégiai programról, amely a gyermekszegénység leküzdését célozza. A voksolás elővitái során váltak szélesebb körben is ismertté az UNICEF felmérésének számai. Kiderül belőlük: Magyarországon 620 ezer 18 évnél fiatalabb él a szegénységi küszöb alatt (a korosztály 30 százaléka). 15 százaléknak a családjában egyik szülőnek sincs munkája. Ugyanakkor stratégiát előkészítő program kidolgozója maga is úgy véli: a tervek megvalósítására még az Országgyűlés egyhangú jóváhagyása sem jelent garanciát.

Az UNICEF adatai civil szemmel is riasztóak. Vészhelyzet van?

Magyarország - az utolsó évtized összesített adatai alapján - sok esetben az utolsó vagy az utolsó előtti helyen szerepel a huszonegy fejlett európai ország közt. Három tény különösen ijesztő. Utolsók között vagyunk a szülők foglalkoztatottságát, illetve a kis súlyú újszülöttek számát és a csecsemőhalandóság adatait tekintve. A két utóbbi "mutató" egyértelműen kapcsolódik egymáshoz, és az egész összefügg a szegénységgel. Jelenleg 2,8 millió ember él a statisztikai hivatal által meghatározott létminimum alatt. Ez statisztikailag 28 százalék. Ám ez a szám a gyerekes családokban már 40, háromgyerekeseknél 60, a négy- és többgyerekesek közt pedig 80 százalék. Ha mindehhez hozzávesszük az oktatási rendszer problémáit, akkor azt látjuk: a szegénységben élő gyerekek 25-30 százalékának nincs esélye olyan képzésre, amely felnőttkorára egyenlő esélyeket adhatna számukra.

Kidolgozója volt a Legyen jobb a gyerekeknek! nemzeti stratégia háttérprogramjának. Ha a tervből valóság lesz, mit kellene első lépésben tenni?

A három- és többgyerekesek családi pótlékát emelni. Aztán megoldani a kisebb és nagyobb gyermekek rendszeres és jobb óvodai, iskolai étkezését a 28-30 legrosszabb helyzetű kistérségben. Viszonylag gyorsan el kellene kezdeni a "Biztos kezdet" elnevezésű program szélesebb körű bevezetését. A tudomány ugyanis rájött: nem három-öt éves korban, hanem már a születéstől el kell kezdeni a gyermekek fejlesztését. Sőt már a várandós anyák táplálkozása is idetartozik. A program eredetijét Angliában kezdték működtetni, ahol egyébként sokkal rosszabb az óvodai helyzet. Olyan gyerekházakat hoztak létre, amelyekben szakemberek mérik fel az ott megforduló gyerekek állapotát. Nincs kötelező megjelenés, rugalmasan alkalmazkodnak a szülők igényeihez, idejéhez. Afféle anya- és gyermektanító intézményről van szó. Jelzik, ha a gyerek valamilyen téren lemarad, és segítenek a korrekcióban. Angliában sikeres a program, nagy a civil támogatottsága. Néhány éve kísérletképpen Magyarországon is nyílt pár ilyen ház - az óvoda előtti fejlesztéshez. Ha a polgármester helyet ad, ha a lakosság támogatja az elképzelést, s mindenekelőtt beviszik oda a rosszabb helyzetű vagy akár a normál körülmények között élő gyermekeket, akkor nálunk is komoly eredményeket lehetne elérni.

A Legyen jobb a gyerekeknek! program kapcsán többször elmondta: alapkérdés, miként reagál a tervekre a társadalom. Ugyanakkor rendre arról hallani, hogy már a roma, nem roma vegyes osztályok "rendeleti" létrehozása ellen is sokan tiltakoznak.

Meggyőződésem: parancsszóval semmit nem lehet megoldani. Ha egy osztályban a gyerekek 60 százaléka nagyon rossz környezetből jön, akkor a másik 40 sem tud igazán jól tanulni. Felmérések szerint egyharmad rossz helyzetű és kétharmad normál helyzetű gyerek - feltéve, hogy nem túl nagy létszámú az osztály - még jól tanítható együtt. Ha több a hátrányos helyzetű gyerek, akkor szinte érthető a szülők tiltakozása. Az ideális megoldásokhoz többféle feltételrendszert kellene megteremteni. Magyarországon például a "gettósodás" is olyan fokú, hogy néhány faluban már nem lehet vegyes iskolát csinálni, mert ott csak cigányok élnek. Ilyen esetben kérdés: a helyi iskola színvonalát kell-e fejleszteni, vagy inkább a tanulókat utaztatni, hogy "szivárványszínű" iskolákba járjanak. Mindennek van létjogosultsága, attól függően, hogy mit akar például a helyi közösség. Több megoldást el tudok képzelni, de fotelból nem tudok receptet adni. Ráadásul annyi érdek és erő ütközik, hogy az sem könnyíti meg a tisztánlátást. Az sem biztos, hogy a gyermekszegénység kapcsán ezek a legfontosabb kérdések.

Mi a helyzet a gyerekszegénység elleni kidolgozott programmal?

A kormány illetékesei országgyűlési határozatot készítettek belőle. Májusban döntenek a képviselők: elfogadják-e a huszonöt évre szóló nemzeti stratégiát.

Nyilatkozta: tizenöt éve nem volt rá példa, hogy a gyermekszegénység megoldása kapcsán az illetékes minisztériumok olyan komolyan együttműködjenek, mint most. Csoda történt?

A miniszterelnök döntése alapján alakult ki az a struktúra, amely lehetővé tette a dolgot. Létrejött a Társadalompolitikai Kabinet, amelynek tagja minden humán érdekeltségű miniszter. Elnöke Kiss Péter. Titkára Kovárik Erzsébet, aki egyben a gyermekszegénység elleni program kormánybiztosa a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban. Az ő munkája volt, hogy - a kormányhatározat utasításának megfelelően - összehozza a különböző minisztériumok felelőseit. Ez meg is történt, és akkoriban még optimistán nyilatkoztam. Azóta már nem ilyen jó a helyzet.

Mert?

Az Új Magyarország fejlesztési terv kapcsán, az operatív megvalósítás sikere érdekében a kormány kijelölt bizonyos "zászlóshajókat", amelyek kiemelt fontosságúak. Az első ilyen volt a Legyen jobb a gyerekeknek! nemzeti stratégiai terv, amelyet még öt követett. A különböző érdekcsoportok "mozgása" következtében mára viszont már több mint húsz "zászlóshajó" van, és óriási a versengés a forrásokért.

A Fidesz március végi konferencián "kiegészítette" a gyermekszegénység kapcsán készült stratégiát. Hangsúlyozták: az elképzelés és a kormány politikája nincs összhangban. Kiáltványt is fogalmaztak, amelynek végére azt is odabiggyesztették: szóban ön is egyetértett.

Pártolom az árkok betemetését. Ezért elfogadtam a Fidesz nőtagozatának meghívását a konferenciára. Szakkérdésekben voltak viták, de alapvetően egyetértettünk abban: szükség van a programra. Ezt követően nagyon meglepődtem, amikor azt hallottam: a nőtagozat elnöke, a Fidesz alelnöke, Pelczné Gáll Ildikó nagyon programellenes beszédet mondott a parlamentben. Csak a szavazás után fog kiderülni, sikerül-e végül ötpárti konszenzusra jutni.

Ha nem?

Akkor is kell valamit csinálni. Kérdés az is: mit ér egyáltalán egy elfogadott országgyűlési határozat. Mennyi pénzt tesz mögé az operatív program, amelyet az elfogadás után kell a kormánynak kidolgoznia. És milyen ellenőrzés lesz felette. Tizenöt éve született egy csodálatos országgyűlési határozat a nyugdíjrendszerről. Azóta is ott pihen valamelyik fiókban. Nagyszerű országgyűlési határozat született a fogyatékosok helyzetének javításáról is, az akadálymentesítésről. Abból is csak akkor lett valami, amikor az érintettek civil szervezetei megelégelték a nagy csendességet.

A gyermekszegénység érintettjeinek elég csekély az érdekérvényesítő képessége.

Elsősorban a média feladata, hogy világossá tegye: a változás nemcsak a gyerekek, hanem mindannyiunk érdeke. Ha nem történik semmi, akkor húsz év múlva olyan országban fogunk élni, ahol a társadalom 30 százaléka mérhetetlenül nyomorult és munkaképtelen emberekből áll. Amely melegágya a bűnözésnek és mindenféle politikai zűrzavarnak.

Médiamelósként nem könnyű olyan témát "melegen" tartani, amely nem kap hangsúlyt a kormányzati kommunikációban. Abban viszont most nem a szegény gyermekeké a főszerep, hanem például a sikeresnek címkézett egészségügyi reformé.

A több-biztosításos modell bevezetését a társadalom 90 százaléka ellenzi, megvalósulása csupán 10 százalék hasznát szolgálná. Remélem, hogy a tervezetet mielőbb elvetik. Ha így történik, és folytatódik az eddigi intézkedések korrekciója, az ország politikai nyugvópontra juthat. Erőre kaphatnak a helyi társadalmak, a civil világ. Elkezdhetnek olyan társadalmi problémákkal foglalkozni, amelyek függetlenek a politikai erők pillanatnyi érdekeitől, de megoldásukon a közös jövőnk múlhat.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Moszkva az energiával gyakorol
  2007-05-03 21:43:36, csütörtök
 
  Németh Zsolt: Moszkva az energiával gyakorol politikai nyomást
2007. május 3. 18:09

A Fidesz külügyi kabinetvezetője szerint azzal, hogy az orosz vasút ideiglenesen leállította az olajszállítást Észtországba, Oroszország ismét politikai nyomásgyakorlásra használja az energiaellátás kérdését.

Németh Zsolt pénteken közleményében emlékeztetett arra, hogy a tallinni szovjet hősi emlékmű okozta feszültségek közepette az orosz állami vasúttársaság - javítási munkákra hivatkozva - ideiglenesen leállította az olajtermékek Észtországba szállítását.

A külügyi bizottság fideszes elnöke bízik abban, hogy az Európai Unió határozottan fellép az EU-tag Észtország védelmében.

Az ellenzéki politikus közleményében ismét arra szólította fel a Gyurcsány-kormányt, kötelezze el magát az unió közös energia-politikája és az egyoldalú gázellátás függőséget csökkentő Nabucco gázvezeték megépítése mellett.

Az orosz államvasút elnöki szóvivője, Mihail Goncsarov szerda este közölte az Interfaxszal, hogy az Oroszországot Észtországgal összekötő Oktyjabrszkaja pályaszakaszon keddtől javítási munkák kezdődtek, ami változásokat okoz az Észtországba irányuló olajszállítás ütemtervében.

Egy olajkereskedő azt mondta az orosz hírügynökségnek, hogy a szállítások egyelőre normálisan zajlanak Észtország irányában. Az államvasutak sajtószolgálata pedig azt közölte az ITAR-TASZSZ-szal, hogy a monopólium nem tervezi gazdasági szankciók kirovását Észtországra. A szénexportőrök ellenben jelezték, hogy az orosz vasút erre a hónapra leállította a kazánszén szállítását Észtországon át, vagonhiányra hivatkozva.

MTI - fidesz.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2007.04 2007. Május 2007.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 250 db bejegyzés
e év: 6477 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 389
  • e Hét: 2311
  • e Hónap: 6056
  • e Év: 159552
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.