Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 30 
EVO MORALES Bolívia elnöke
  2007-06-12 23:03:40, kedd
 
  EVO MORALES Bolívia elnöke
2007-06-11. 18:51:40


Tisztelt Elnök Úr!

Orbán Viktort és az általa vezetett pártot a neoliberális média populistának bélyegzi. Mint önt. Akiről igazat szinte lehetetlen olvasni a magyarországi média balliberális fertályán, ahogyan a neoliberális világsajtóban. És általában véve a ,,populisták" valódi gazdasági teljesítményéről.

Az önhöz írt levelemben ezt az ûrt most némileg be kívánom tölteni. Máig őrzöm a New York Times 2002. július 6-án az önről írt cikkét, amelyben az olvasható, hogy ön, elnök úr, ,,kokalevelet rágó ajmara indián vezető, aki nemzeti tulajdonba venné a bolíviai ipart, leállítaná külföldi adóssága kifizetését és megállítaná azt az amerikaiak által támogatott erőfeszítést, hogy megszüntessék a kokacserje termesztést."

Ez szerencsére nem akadályozta meg Bolíviai népét, hogy önt - a ,,populistát", az egykori lámapásztort és trombitást - 2005 decemberében elnöknek válassza. Éppen ideje volt. Hogy leginkább miért? Elsősorban azért, mert Bolíviában már a vizet is ellopták az idegenek. Cochabamba Chapare városának indián népe 2000-ben hatalmas csatát vívott, hogy a neoliberális intézmények által hőn szeretett elődje idején ne adják el az ivóvizét.

A harcban a Világbank bejelentette, hogy nem újít meg egy 25 millió dolláros kölcsönt, hacsak nem privatizálják a vízszolgáltatást. Majd pedig az amerikai óriáscég, a Bechtel lépett a színre és privatizálta a vizet. Amit azzal kezdett, hogy a víz árát háromszorosára emelte, ami azt jelentette, hogy a havi 100 dollárnak megfelelő összeget kereső bolíviaiak havonta csak a vízért több mint 20 dollárral egyenlő bolivianót fizettek.

Az embereket arra kényszerítették, hogy még azért is engedélyért folyamodjanak, ha esővizet akarnak gyûjteni házuk tetejéről. Ez történt a bolíviai ,,gyurcsányisták" idején. De cochabamba jó népe az utcára özönlött. Naponta tízezrek tüntettek. És ön mindig az élükre állt. Aminek későbbi választási győzelmét is köszönhette. Tiltakozott a vízáremelés és a vízszolgáltatás leállítása ellen. A biztonsági erőkkel hónapokig tartott a konfrontáció.

A rendőrség tüntetőket ölt.

De azután általános sztrájk tört ki, ami megbénította a város gazdaságát. A Bechtel elhagyta Bolíviát és 40 millió dolláros pert indított a kormány ellen. Nem csoda, hogy ön az Egyesült Államok szemében az első számú közellenséggé vált. Manuel Rocha, a la pazi amerikai nagykövet a választások előtti héten kijelentette: ,,Az Egyesült Államok képviselőjeként emlékeztetni szeretném a bolíviai választókat, hogy ha azokat választják meg, akik Bolíviát nagy kokainexportőrré tennék, akkor ez veszélyezteti a Bolíviának nyújtandó jövőbeni segítséget.

Bolívia népe e kijelentésre még inkább ön mögé állt. Az analfabéta tömeg. Milyen sajátos, ugye? Bolívia Dél-Amerika egyik legszegényebb, ha nem a legszegényebb országa, noha igen gazdag ásványkincsekben és energiában. Mindezt a ,,teljesítményt" amerikabarát elnökei alatt érte el. Ön pedig tavaly májusban azzal rázta meg a világot - és örvendeztette meg választóit -, hogy hazája energiaiparát állami irányítás alá vonta.

Az energiavállakozásoknak egy fél évet adott, hogy az államnak adják el érdekeltségük legalább 51 %-át, új szerződéseket kössenek vagy pedig - ellenkező esetben - hagyják el az országot. Idén januárban pedig bejelentette, hogy felemeli a külföldi bányaipari tevékenységet folytató cégek adóját és Bolívia földjei egyötödét újra felosztja a parasztgazdáknak.

Ígéreteit folyamatosan beváltja. A külföldi sajtó - amely mind vastagabban hazudik a világ dolgairól - mellékesen azt sem szereti országáról és elnöki periódusáról megírni, hogy a Határok Nélküli Tudósítók Szervezete idén kiadott jelentése szerint Bolíviában nagyobb a sajtószabadság, mint számos, Bolíviával szomszédos országban.

Az már csak természetes, hogy Bolíviában ma az ön ,,populista" vezetése alatt nagyobb a gazdasági növekedés üteme, mint korábban volt azon elnökök idején, akik olyannyira elnyerték tetszését a Világbanknak, a Nemzetközi Valutaalapnak, és akiket a neoliberális lapok nem neveztek populistának. De ön ezt nálam jobban tudja.

Azt viszont talán nem, hogy szinte minden esetben a populistának bélyegzett kormányfők és államfők különlegesen érdekes módon nagyobb növekedést érnek el, mint azok, akik a globalista intézmények kedveltjei. Az ön kontinensén vessen egy pillantást Argentínára, ahol a szuperpopulista (peronista) elnök, Nestor Kirchner alatt az ország gazdasága évente most már hosszú ideje mintegy 8 és 9 %-kal növekedik.

A neoliberális recepteket alkalmazó és Argentínát csődbe vivő elődei adósságát pedig visszafizette. De ugyanez a helyzet Közép-Kelet-Európában is. Tudja mennyivel nő a populistának a neoliberális sajtóban soha nem nevezett Gyurcsány miniszterelnök alatt a magyar gazdaság évente? 2,9 százalékkal. És mennyivel fejlődik a szuperpopulistának nevezett lengyel Kaczynski fívérek idején Lengyelország gazdasága? 7,4 százalékkal. És a szintén vad populistának bélyegzett Fico Szlovákiájában?

Évi 8,9 százalékkal.

Vagyis egy ,,populista" vezető a jelek szerint a saját népe gazdagságát évente a többszörös ütemben növeli egy ,,nem populista" vezetőnél. Ebből mind inkább azt a következtetést vonom le, hogy egy nép boldogságának és boldogulásának záloga, hogy a Nemzetközi Valutaalap, a Világbank, a globalista média populistának nevezze vezetőjét, illetőleg, hogy a nép egy ilyen embert válasszon miniszterelnöknek vagy elnöknek.

Önt pedig arra kérem, hogy a jövőben következetesen haladjon azon az úton, amely országa mind több kincsét csavarja ki a külföldiek tulajdonából, helyezi azt nemzeti irányítás alá és amelynek következtében önt naponta nevezik ,,populistának".

Ön pontosan ugyanúgy tudja, mint a többi populistának nevezett társai, hogy ennek ellenére a befektetők sokkal nagyobb mértékben versenyeznek kegyeiért, mint azt teszik ma azon a Magyarországon, amelyet a globális érdekeknek tetsző miniszterelnök vezet és ahová egyre kevesebben és egyre kevesebbet fektetnek be. Aki ezt a paradoxont megoldja, nagy jutalmat érdemel.

[Forrás: Magyar Demokrata]
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lovas István - Sajtófigyelő
  2007-06-12 23:01:39, kedd
 
  Lovas István - Sajtófigyelő
2007-06-11. 18:45:06

NOVOSTI fr.rian.ru

Az orosz Novoszti hírügynökség francia nyelvû szolgálatának jelentése szerint Alexander Medvegyev, az orosz Gazprom alelnöke és Hernádi Zsolt, a MOL vezérigazgatója Szentpétervárott arról tárgyaltak, hogy felgyorsítják a Magyarországra tervezett stratégiai földgáztároló építésének munkálatait.

THE ECONOMIST economist.com

A globális brit üzleti-politikai hetilap szokásos heti táblázata szerint a magyar gazdaság éves növekedési üteme 2,9 százalék.
Néhány további ország GNP-jének bővülése, zárójelben a növekedési ütemmel százalékban kifejezve:
Csehország (5,8),
Lengyelország (7,4),
Szlovákia (8,9),
Szlovénia (5,5),
Litvánia (8,3),
Lettország (10,7),
Észtország (9,9),
Finnország (5,3),
Írország (5,0),
Luxemburg (5,0),
Kína (11,1),
euróövezet (3,0),
Ausztria (3,5),
Görögország (4,6),
Németország(3,6),
Spanyolország (5,8),
Oroszország (7,9),
India (9,1),
Malajzia (5,3),
Szingapúr (6,1),
Argentína (8,6),
Venezuela (11,8),
Egyiptom (7,4),
Dél-Afrika (5,4).

THE NEW YORK TIMES nytimes.com

Húsz évvel ezelőtt, 1987. június 12-én Ronald Reagan amerikai elnök a Brandenburgi kapu és a Berlini fal előtt állva mondta el híres beszédét, amely a hidegháború végéhez vezetett. A híres mondatok így hangzottak: ,,A szovjet vezetők tehetnek egy félreérthetetlen lépést, amely drámaian lendítené előre a szabadság és a béke ügyét. Gorbcsov főtitkár, ha békét akar, ha prosperitást akar a Szovjetuniónak és Kelet-Európának, ha felszabadulást akar, jöjjön ide e kapuhoz! Gorbacsov úr, nyissa ki a kaput! Gorbacsov úr, rombolja le ezt a falat!". A vezető amerikai lapból most kiderül, hogy amikor Reagan beszédét megfogalmazták, az amerikai külügyminisztérium és a Nemzetbiztonsági Tanács vezető tisztségviselői többször is kísérletet tettek, hogy a Gorbacsovhoz közvetlenül intézett szavakat eltávolítsák a beszédből. Azt hitték, hogy a nyilatkozat kockára teheti Reagan fejlődő kapcsolatát a szovjet vezetővel. De az amerikai elnök nem engedte a változtatást és ezzel segítette meghatározni a hidegháború befejeződésének feltételeit.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az MTI május 30-i jelentése sz
  2007-06-12 22:57:14, kedd
 
  THE ECONOMIST INTELLIGENCE UNIT London
2007-06-11. 18:59:53

Egy, a békét tükröző arcok közül.
http://www.nemenyi.net/galeriaN/hirek/fr8.jpg


Az MTI május 30-i jelentése szerint ,,Magyarország a világ legbékésebb országai közé tartozik" az önök rangsorolásában.

Magyarország az önök Globális Béke Mutatója szerint a 18-ik helyen áll. Sajátos ismérvek alapján állíthatták össze békeindexüket, ugyanis sokan vannak, akik e világon több tucat országot tudnának felsorolni, ahol békés tüntetőknek nem lövik ki a szemét vagy ahol a rendőrség nem rabol embert és pénzt, követ el nemi erőszakot vagy ,,csupán" nem lop.

Önök az 1990-es fordulat óta jelentéseikkel támogatják azon kormányokat, amelyek a nemzeti vagyont olcsón adják el. Ez érthető, hiszen ez az ön érdekük. E lapnak pedig az az érdeke, hogy ezt a tényt - mármint azt, hogy a világ egyik vezető elemző intézetének tartott szervezetről megírjuk elfogultságát - minél szélesebb körben ismertté tegye.

Ugye nem haragudnak, amiért emlékezni merünk? Például arra, hogy Carolyn Kádas, az önök bécsi elemzője vészjósló erőjelzésekkel riasztgatta a befektetőket és persze az önök elemzését visszhangzó magyarországi médián keresztül a választókat arra az esetre, ha a Fidesz győz az 1998-as választásokon? Ugye nem háborodnak fel azon sem, ha emlékeztetem önöket egy 2001 októberében tartott budapesti konferenciájára?

Amelyről a Kossuth Rádió annak idején oly részletesen, bőven és örömmel adott hírt? Akkor azt hangoztatták, hogy a nadrágszíjat feltétlenül szorosan kell tartani. A kérdés persze, hogy önök, a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank szerint van-e egyetlen ország is e földön, ahol a nadrágszíjat bármikor nem kell legjobb esetben szorosan tartani vagy - amit gyakrabban tanácsolnak - még jobban meghúzni?

A nadrágszíjról egyébként nekem olyan gazdasági kényszerintézkedések jutnak az eszembe, amelynél fogva a ,,lakosságot" akasztják fel és a belőlük kisajtolt zsírt pedig az önöknek kedves konglomerátumok fogják fel egy ragacsos vödörben. Az akkori rádióhír szerint az önök szervezetének egy képviselője sajnálta, hogy Orbán Viktor és több minisztere nem ért rá ellátogatni anyacsoportjuk meetingjére. Milyen kár!

De ugye azt sem rosszallják, ha emlékeztetem önöket 1998. április 2-án Szingapúrban az Ausztria Bank ott rendezett konferenciájára? Ahol moderátorként lépett fel Daniel Thorniley, az önök szervezetének alelnöke, aki többször is elmondta, hogy - szó szerint idézem - ,,az üzleti körök a jelenlegi magyar koalíció választási győzelmét szeretnék". Vagyis napokkal a polgári koalíció győzelme előtt. Az önök előrejelzéséért előfizetőik horribilis összeget fizetnek. Hogy milyen minőségért?

Emlékeztetem rá önöket. Ugye nem baj?

Mint 1997. december 16-i elemzésükre, amelyet a Népszabadság és a mai koalíció egyéb szócsöve diadalittasan és vezércikkekben méltatva terjesztett: az MSZP és az SZDSZ - jósolták önök - együtt többségben marad a májusi választások után is. Ehhez hozzátették: fennáll a veszélye azonban annak is, hogy a populista erők komoly szerephez jutnak egy esetleges új kormánykoalícióban, ami megingathatja a külföld bizalmát.

Az önök és oly sokak előrejelzése és óhaja ellenére azonban a magyar nép másként döntött. Bejöttek tehát azok az idézőjelbe tett populista erők, amelyek annyira gyûlölik a maguk hőn szeretett nadrágszíját, amelynek állandó tulajdonsága, hogy azt mindig szorosabbra kell húzni. Dühükben önök nem sokat késlekedtek. Július 3-án kiadott jelenésükben ezt jósolták: ,,A növekedéspárti politika sodrásában 1999-ben a folyó fizetési mérleg hiánya elérheti a 3 milliárd dollárt".

Egyébként ezt akkor Varga Mihály politikai államtitkár a pénzügyminisztériumban azonnal cáfolta. És neki lett igaza. De önök rendíthetetlennek mutatkoztak. Az egész magyar makrogazdasági környezet ,,érezhető" romlását prognosztizálták. És azt, hogy a fizetési mérleg hiánya a következő évre megkétszereződik. És hogy Surányi György MNB-elnököt menesztik. Egyetlen jóslatuk sem vált be. Mármint akkorra.

Hogy most, kedvelt koalíciójuk uralma milyen eredményeket mutat fel, mindenki tudja. Csak éppen az Economist, az önök anyalapja igen csak szőrmentén ír róla. Akkor - hölgyeim és uraim - a magyar gazdaság fittyet hányt a neoliberális, politikai célzatú béljóslatokra. Akkor a magyar bruttó nemzeti termék messze az európai átlag fölött növekedett. Az infláció ütemesen csökkent, csakúgy mint a háztartási és a külkereskedelmi hiány.

Az ipari termelés pedig rendkívül erősen nőtt. Azon negyedévet követően, amikor önök lamentáltak, a magyar GDP 6,6 százalékkal bővült. Ma e növekedés 2,7 százalékos. Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Rt. főmunkatársa - mellékállásban permanensen félresikerült vátesz - a Magyar Hírlap 1988. november 5-i számában azt jósolta sok egyéb, szerinte várható, de szerencsére akkor be nem következett gazdasági tragédia mellett, hogy 2000-re egy újabb Bokros-csomagot kell majd bevezetni.

E napilap egyébként akkor azzal számolt, hogy 1999-re a várható gazdasági növekedés inkább 3 százalékos lesz! Ordasat ,,tévedett". Ugyanis az orosz válság és a természeti csapások ellenére annak üteme tovább erősödött. Ha azt állítanám, hogy Önök korruptak, még képesek lennének beperelni. Így nem írom. Elég ha idézem önöket, mint itt tettem.

[Forrás: Magyar Demokrata]
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tíz igaz ember
  2007-06-12 22:42:42, kedd
 
  Szentesi Z. László: Tíz igaz ember

Most egy kicsit politizálok, ha nem bánja a tisztelt olvasó. Nem azért, mintha
népművelői szándék vagy éppen a feltétlen igazságkeresés vágya fűtene, nem , ebben
az országban prófétának és költőnek lenni valóságos sorscsapás. Tudvalévő az
is,hogy a közügyekben való alaposabb elmélyülés kevéssé nemesíti a lelket, sokkal
inkább eldurvítja, közönségessé teszi. Most mégis ideje van a szólásnak, hiszen
ebben az országban élünk, és ami körülöttünk zajlik, arra mostanában egyre kevésbé
találjuk a jelzőket.
Adott egy kormány, amelyet egy nép többsége annak rendje és módja szerint
megválasztott. Ez eddig rendben is van. Aztán váratlanul kiderül, hogy a
miniszterelnök - nem éppen a leánynevelő intézetek nyelvezetén - legközelebbi
embereinek feltárja, hogy jó ideje nem mondanak igazat, vagyis becsapták
választóikat. Kitörnek a zavargások, magyar üt magyart, rendőr hajkurász utcai
járókelőt. És mégsem mond le senki, még több, az attakot vezénylő rendőrfőnököt
kitüntetik, talán éppen abban a pillanatban, amikor egy másik embertársunk
elveszíti a fél szemét. Vihar előtti csend van, s csak egy dolog bizonyos :
Magyarországon október 23. után már semmi sem mehet úgy, mint addig.
Aztán egyre többet beszélnek az erkölcsről. Rendszerint olyan emberek, akik
erkölcstelenek. És arról is szónokolnak, hogy néhány bajkeverő okozta a galibát, a
hatalmas többség békeszerető és tisztességes, a rendőrségben belül úgy általában és
konkrétan is minden rendben van. De hiába, ekkor már mindenki érzi, hogy kormány,
rendőrség, állampolgárok egyaránt átlépték a maguk Rubiconját. Aztán hírek érkeznek
a megerőszakolt lányról, a zsebre dolgozó autópálya- rendőrökről, a bűnözőkkel
kokettáló vidéki rendőrökről. Végül leváltják az igazságügy - minisztert, az
országos és a budapesti rendőrkapitányt, hullanak a fejek, legalábbis látszólag.
Néhány nap telik csak el, és kiderül, hogy a kancelláriaminiszter fivérét a
honvédelmi miniszter nevezte ki kórházigazgatónak, s hogy a kiszemelt új
rendőrkapitány a saját barátnőjének adott prémiumot. És akkor még nem beszéltünk a
miniszterelnök ügyeiről, nem szóltunk az egészségügy leépítéséről, az ingatlan -
panamákról, az állami vagyon elherdálásáról, a fásult, rosszkedvű, elszegényedő,
hitetlen Magyarországról.
Mi folyik itt? Hol vannak az igaz emberek?
Mózes első könyvében olvashatjuk, hogy az Úr még Sodomát is megkímélte volna, ha
Ábrahám talál tíz igaz embert. Igaz, először ötven lélekről volt szó, de Ábrahám
mintha számot vetett volna az emberi természettel, és végül ennyiben állapodtak
meg. Tíz igaz Magyarországon is csak akad, így aztán joggal bízhatunk abban, hogy a
kulcspozíciókba egyszer talán feddhetetlen előéletű jelölteket állítanak. Ha nem,
akkor pedig alaposan végig kell gondolnunk mindent, amit eddig demokráciáról,
jogállamiságról, becsületről és köztiszteletről eddig gondoltunk. Imádkozzunk az
országért!

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Demonstrálni fognak a gazdák,
  2007-06-12 22:01:19, kedd
 
  Demonstrálni fognak a gazdák, ha nem segít a kormány

Azonnali intézkedést várnak a gazdák a kormánytól az idei fagyok miatt,
amelyek legalább 45 milliárd forintos kárt okoztak a mezőgazdaságban. A
termés megsemmisülése miatt nem tudják fedezni hiteleiket, és a földeket sem
tudják miből gondozni. Ha a kormány nem segít, demonstrálni fognak
céljaikért.

Ha az elkövetkező hetekben a kormány nem nyújt hathatós segítséget a fagyok
miatti kárrendezéshez, a gazdák �minden rendelkezésre álló eszközzel
kikényszerítik ezek megvalósulását, vagyis készek az erőszakhoz nyúlni, és
tömegesen nyomatékot adni a követeléseiknek�- közölte Jakab Ferenc, a
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Demonstrációs Bizottság elnöke.

Április 22-23-án, illetve május 1-2-án éjjel az északkeleti országrészben
helyenként mínusz hat, mínusz nyolc fokot mértek. Szabolcs-Szatmár-Bereg
megyében szinte valamennyi gyümölcsfán elfagytak a hajtások, de Heves,
Nógrád, Bács-Kiskun, Csongrád és Győr-Moson-Sopron megyében is hatalmas
károkat okozott a szokatlan hideg. Az összes kár majd' 45 milliárd forintra
rúg. A gazdák többsége adósságokkal küszködik, amelyek fedezete minden
esetben a várható termés volt. Mivel ez megsemmisült, a termelők nemcsak a
növény-és talajvédelmi munkákat, de saját megélhetésüket sem tudják fedezni.
Egyedüli segítséget a gyorssegély jelenthetne, de az elmúlt másfél hónapban
a kormány még csak ígéretet sem tett erre � mondta Jakab.

A gazdák kedden a miniszterelnöknek címzett petícióban foglalták össze
követeléseiket. Ezt végül Dékány András, a szaktárca szóvivője vette át, de
kapott egy példányt a Köztársasági Elnöki Hivatal is. Ebből kiderül, hogy a
gazdák körülbelül a költségeik 60 százalékát szeretnék viszontlátni
kárenyhítés formájában. Ez azt jelenti, hogy az alma- és körteültetvényeknél
500-800 ezer forintot, a csonthéjas gyümölcsök esetében 300-500 ezer
forintot, a dió- és a bogyós termésnél 150 ezer forintos kártérítést várnak
hektáronként. Az összeg negyedét már június végéig, a többit pedig november
elsejéig szeretnék megkapni, különben az ültetvények is tönkremehetnek, és
jövőre sem lesz termés - hangsúlyozták a szakemberek. A bajba jutott
termelők azt is szeretnék elérni a kormánynál, hogy ütemezzék át a
hitelállományukat úgy, hogy csak 2009-től kelljen fizetniük, és a
járulékfizetési kötelezettség alól is felmentést kérnek, júliustól
októberig.

A kormány a Nemzeti Agrár-kárenyhítési Alapban (NAA) látja a megoldást;
május végén fel is szabadított a NAA számára 5 milliárd forintot a központi
költségvetésből, és egy kedvezményes hitelkonstrukcióról is döntött. A
gazdák szerint ez nem oldaná meg a problémát, hisz fedezet nélkül a
hitelintézetek sem fognak belemenni az újabb kölcsönbe. A gazdák azt
javasolják, hogy nyilvánítsák Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét katasztrófa
sújtotta területté, ezzel ugyanis azonnal lehívhatóak lennének a szükséges
források a vis major alapból, amelyet környezeti katasztrófák esetére
különítettek el. Van mihez nyúlni, csak éppen a szándék hiányzik -
fogalmazott a demonstrációs bizottság elnöke.

FH


JobbINFO: http://jobbinfo.tvn.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Újra indul az újságíró tanfoly
  2007-06-12 21:31:22, kedd
 
  Újra indul az újságíró tanfolyam a 2007/2008-as tanévben is
A Független Újságírók Szövetségének tájékoztatója a szövetség által indított újságíró tanfolyamról

A Független Újságírók Szövetsége 2007/2008-as tanévben is elindítja újságíró képző tanfolyamát, melyre kifejezetten nemzeti gondolkodású, a független nemzeti újságírás iránt érdeklődő leendő kollégák jelentkezését várja.


A Független Újságírók Szövetsége nemzeti, konzervatív értéket, értékrendet képviselő újságírókból alakult 1996-ban. Megalakulásának elsődleges célja volt a különböző médiáknál dolgozó kollégák között a szoros kapcsolat fenntartása, munkájuk segítése, szakmai érdekképviseletük biztosítása, a hiteles, objektív tájékoztatás elősegítése.

Tagjai sorába határainkon túl élő, magyar származású kollégák is tartoznak. Segítésüket az újságíró szövetség első rendű feladatának tartja.

A szövetség fenti célok elérése érdekében minden évben, az országban egyedülálló, rendkívül kedvezményes tandíjjal újságíró tanfolyamot indít, melynek elvégzését követően a hallgatók a szövetség tagjai sorába felvételt nyernek.

A tanfolyam elvégzését követően a hallgatók a tantárgyakból vizsgát tesznek. A sikeres vizsgák letételét követően az oklevél mellé a Független Újságírók Szövetsége által kiállított újságíró igazolványt kapnak, melyet minden évben a tagdíj befizetésével érvényesíteni kell.

A tanfolyammal kapcsolatosan érdeklődni a következő telefonszámokon lehet:
30/525-6745 és 30/369-0250
Levélben, vagy e-mailen is kérhetnek tájékoztatót:
E-mail: elnok@fusz.hu alelnok@fusz.hu
Levelezési cím: 4400 Nyíregyháza Május 1. tér 7.
A Független Újságírók Szövetségének elnöksége
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Idáig süllyedtünk!
  2007-06-12 21:20:47, kedd
 
  *

Idáig süllyedtünk!
Horváth Aladárt nevezik ki esélyegyenlőségi miniszteri biztosnak
2007. június 12. 18:10 HunHír.Hu

Esélyegyenlőségért felelős miniszteri biztosnak nevezik ki Horváth Aladárt, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnökét, volt miniszterelnöki tanácsadót.

Több, neve elhallgatását kérő kormányközeli politikus is elmondta, hogy Horváth Aladár, aki Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc előző kormányzati ciklusában is a kormányfő társadalompolitikai tanácsadó testületének tagja volt, június 15-én lép hivatalba, amely Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter felügyelete alá fog tartozni.

A most létrehozandó esélyegyenlőségi miniszteri biztosi beosztást ellátó cigány vezető feladata lesz többek között a Roma Évtized Program cselekvési tervének és a II. Nemzeti Fejlesztési Terv cigány programjainak koordinálása is. Munkáját önálló titkárság és szakértői csoport fogja segíteni.

A cigány jogvédőt 2003-ban az Országos Cigány Önkormányzat elnökének választották, de három hónappal később elmozdították tisztségéből. Horváth Aladár 1990-1994 között az SZDSZ országgyűlési képviselője volt.

HunHír.Hu - hirado.hu nyomán
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bauer: "Most dől el, hogy megb
  2007-06-12 21:09:14, kedd
 
  Bauer: "Most dől el, hogy megbukik-e Gyurcsány" - vele bukhat az ország is
2007-06-12 16:54:27 VGO

Bauer Tamás Népszabadságban írt cikke szerint úgy tűnik, a kormány meghátrál az igazi reformok elől.

A liberális közgazdász Megfutamodóban című tanulmányában kifejti: a legfontosabb kérdés nem az, hogy megnyeri-e 2010-ben a jelenlegi kormány a választásokat, hanem hogy sikeresen szolgálja-e az országot. Ennek kizárólagos biztosítékát Bauer a valódi reformok megkezdésében látja, amelyek felváltják az eddigi "stabilizációs kényszerintézkedéseket", amelyek növelték ugyan az állami bevételeket, nem jelentettek azonban mélyreható szerkezetváltást. Példaként hozza fel az adóemeléseket, amelyek közvetlenül javították ugyan az államháztartás helyzetét, de nincs mögöttük reform koncepció.

Bauer szerint a komolyabb, strukturális átalakításokat hozó módosítások láttán meghátrálnak a szocialisták, ezt mutatja, hogy számos MSZP-s politikus a negatív közvélemény kutatási adatokra hivatkozva az ingatlanadó bevezetésének elhalasztásáról beszél. A közgazdász elemzésében félig-meddig egyetért Gyurcsány Ferenccel abban, hogy a változások legfájdalmasabb részén túlesett az ország, ám szerinte az elkövetkezendő időszak átalakításai politikai szempontból sokkal nehezebbek lesznek. Olyan felsőoktatást, adó- és egészségügyi rendszert kell ugyanis kialakítani, amely hatékonyabbá teszi az erőforrások felhasználását és ezzel egyidejűleg növeli a társadalmi kohéziót.

Ugyanakkor a szocialisták mind elvi, mind gyakorlati okokból tartanak a reformoktól. Bauer meglátása szerint az MSZP elvi szinten a baloldaliságot nem tudja összeegyeztetni a strukturális átalakításokkal, annak ellenére, hogy az állami fennhatóság bizonyítottan komoly igazságtalanságokat okoz például az egészségügyben, ráadásul a rossz közvéleménykutatási eredmények is eltántorítják a pártot a változtatásoktól.

"A volt szocialista országokban vizsgálatok sora mutatta meg, hogy a szubvencionált árak, az ingyenes juttatások nagyon is alkalmasak társadalmi egyenlőtlenségek fenntartására és elleplezésére az élelmiszer-ellátástól a lakáselosztáson át a kultúrcikkek dotálásáig. Illúziónak bizonyultak azok a remények, hogy tisztességesebb irányítással, jobb ellenőrzéssel ezek a diszfunkciók kiküszöbölhetők. Ma is azt látjuk, hogy a tandíjmentes felsőoktatás nem teremt egyenlő hozzáférést, hanem nagyon is a tehetős rétegeknek kedvez. Súlyos egyenlőtlenségeket és igazságtalanságot szül az államilag adminisztrált egészségügy is, amelynek elkerülhetetlen velejárója a kifejezetten antiszociális hatású hálapénz. Aki az emancipációt és a társadalmi kohézió baloldali értékeit kívánja követni, annak újra kell gondolnia: jól teszi-e, ha az eddigi intézményeket védi, ha azok haszonélvezőit szolgálja ki, s szembeszegül az olyan új megoldások keresésével, amelyek egyszerre ígérnek hatékonyabb működést és egyenlőbb hozzáférést, igazságosabb elosztást" - írja a volt szabaddemokrata országgyűlési képviselő.

Tanulmánya záró részében a közgazdász megállapítja: a most következő, elkerülhetetlen reformok a társadalom széles rétegei számára kedvezőek lesznek, így azokat politikai szempontból sem érdemes halogatni. Ráadásul "ha feladják a reformokat, az utólag is súlyos erkölcsi kételyeket ébreszt azzal kapcsolatban, ahogyan az első Gyurcsány-kormány az ország stabilitását kockára tette" - írja Bauer.

Mivel a másik oldal "javíthatatlanul populista", a felemelkedés Magyarországon "csak szocialistáktól és szabad demokratáktól váható. Ha ők feladják, buknak ők, és velük bukik az ország."
Népszabadság
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Éljen meg belőle! A KSH szerin
  2007-06-12 21:08:21, kedd
 
  Éljen meg belőle! A KSH szerint 38 ezer forint is elég havonta
2007. június 12. 10:12 MNO

Egy kétkeresős, kétgyermekes családnak 2006-ban havonta 174,4 ezer forint kellett az elfogadható megélhetéshez a Központi Statisztikai Hivatal számításai szerint. Ez az összeg 6,6 százalékkal haladja meg az előző évre számítottat. A nyugdíjasok ennél kevesebből is megélnek.

Még 2005 őszén, a három évre szóló minimálbér-megállapodás megalkotásakor mindhárom oldal elfogadta azt az elvet, hogy a legkisebb bér nettó értéke minél előbb érje el a KSH által közzétett, egyszemélyes háztartásra számolt létminimum mértékét. Ez 2005-ben még teljesült, ám 2006-ban már nem, mivel az elfogadott legkisebb bér nettója 56 ezer forint volt, miközben Magyarországon a létminimum egy felnőtt számára tavaly átlagosan 60,1 ezer forint volt a 2005-ös 56,4 ezer forint után - derül ki a KSH friss számításaiból.

Az egy főre jutó érték háztartástípusonként a 37-60 ezer forintos sávban szóródott 2006-ban. A statisztikusok létminimumon azt a pénzösszeget értik, amely biztosítja a folyamatos életvitellel kapcsolatos szerény - a társadalom fejlettségi szintjén konvencionálisan alapvetőnek minősülő - szükségletek kielégítését. Számításaiban alkalmazza azon élelmiszerek, szolgáltatások és iparcikkek értékét is, amelyek fogyasztása az élelmiszer-normatívához hasonló.

A KSH által számított létminimum értéke 2006-ban 6,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, miközben az éves átlagos fogyasztóiár-növekedés - ugyancsak a KSH számításai szerint - csupán 3,9 százalék volt. A kutatók szerint ennek fő oka, hogy a létminimum környékén élők fogyasztásában döntő részt képviselő élelmiszerek és a háztartási energia ára tavaly jóval gyorsabb ütemben nőtt, mint a fogyasztói árindex.

Az egyetlen felnőttből álló háztartás átlagosan havi 60,1 ezer forintból élt meg a múlt évben, míg kettőnek már 105,2 ezer forint szükséges a létminimumhoz. Egy kétkeresős, kétgyermekes családnak havonta 174,4 ezer forint kellett az elfogadható megélhetéshez, ez szintén 6,6 százalékkal több a 2005-ösnél. Az adatok szerint itt is érvényes a méretgazdaságosság, azaz minél több tagból áll a család, annál alacsonyabb az egy főre eső összeg: a három felnőttből és négy gyermekből álló háztartásban fejenként havi 38 ezer forint is elég.

A nyugdíjasok a KSH szerint kevésből is megélnek: az egy nyugdíjasból álló háztartásnak 54,1 ezer, a két nyugdíjasból állónak pedig 93,2 ezer forint volt a minimális igénye 2006-ban, miközben a nyugdíjasok fogyasztóiár-indexe 105,0 százalék volt.
(napi.hu)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A fagykárt szenvedett gazdák a
  2007-06-12 21:07:17, kedd
 
  A fagykárt szenvedett gazdák azonnali kárenyhítést követelnek
2007. június 12. 17:32

Az április végi, május eleji fagyok miatt kárt szenvedett gazdálkodók azonnali kárenyhítést követelnek a kormánytól, céljuk elérése érdekében minden rendelkezésükre álló eszközt alkalmazni fognak - mondták a gazdálkodók megbízottai kedden Budapesten sajtótájékoztatón, miután átadták petíciójukat a kormány és a köztársasági elnök képviselőjének.

A petíciót Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek és Sólyom László köztársasági elnöknek címezték. Ebben megismétlik korábbi követeléseiket, miszerint azonnali kárenyhítésre van szükségük, hogy gazdasági tevékenységüket folytatni tudják.

Jakab Ferenc, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) alelnöke, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezet elnöke elmondta: Északkelet-Magyarország gyümölcsültetvényei a természeti katasztrófát követően 100 százalékos fagykárt szenvedtek. Kár érte még Heves, Nógrád, Bács-Kiskun, Csongrád és Győr-Moson-Sopron megye egyes térségeit is.

Az országosan keletkezett kár értéke 40-45 milliárd forintra tehető. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a kár értéke meghaladta a 14,5 milliárd forintot a gyümölcsösökben, eddig több mint 13 ezer termelő jelentett be kárt.

A petíciót ismertető Bodnár József, az Északkelet-magyarországi Almatermesztők Szakmaközi Szervezetének elnöke arról beszélt, hogy a károk enyhítésére a szakmai szervezetek és érdekképviseletek konkrét javaslata szerint az intenzíven művelt alma-, körte- és csonthéjas-ültetvények esetében hektáronként 800 ezer forintra, a hagyományos alma- és körteültetvényeknél hektáronként 500 ezer forintra, a csonthéjas ültetvényeknél hektáronként 300 ezer forintra, a diónál és a bogyósoknál hektáronként 150 ezer forint kárenyhítésre volna szükség ahhoz, hogy a gazdák által felhasznált anyagot és munkaerő költségét téríteni lehessen a kárt szenvedetteknek.

A gazdák megbízottai jelezték: szeretnék, ha Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét katasztrófa sújtotta területté nyilvánítanák annak érdekében, hogy mielőbb megkaphassák a kárenyhítést.

Követelték azt is, hogy a szakmai szervezetek által kidolgozott technológiai költségek 25 százalékát fizessék ki előlegként a gyümölcsösökben szükséges ápolási munkák elvégzésére. Ennek határidejét e hónap végében szabták meg.

A termelők és az integrátorok, továbbá a termelői értékesítő szervezetek (tész), valamint a beszerző és értékesítő szervezetek (bész) meglévő hitelállományának átütemezését is szorgalmazták. A károsult termelők számára pedig állami garanciával biztosított hitelfelvételi lehetőséget kértek. Szántó Csaba, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Demonstrációs Bizottság tagja hangoztatta: az elkeseredett gazdálkodók minden rendelkezésükre álló eszközzel ki kívánják kényszeríteni a kormánytól a kárenyhítést, ideértve például az éhségsztrájkot, városok illetve határátkelőhelyek esetleges blokádját. Állításuk szerint eddig a kormányzat nem mutatott megértést a gazdálkodók gondjai iránt.

MTI - fidesz.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 30 
2007.05 2007. Június 2007.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 686 db bejegyzés
e év: 6477 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 40
  • e Hét: 1698
  • e Hónap: 18491
  • e Év: 151408
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.