Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
meggyes krémes lepény
  2007-06-15 22:33:16, péntek
 
  Meggyes krémes lepény

Hozzávalók (6 személyre)

a tésztához:
10 dkg Rama margarin 4 dkg őrölt mandula 10 dkg finomliszt 1-1 mokkáskanál rum szárított sütőélesztő 2 tojás 10 dkg cukor 2 csomag vaníliás cukor a krémes töltelékhez: 2 dl tej 2 tojássárgája 2 evőkanál cukor 1 csomag vaníliás cukor 1 evőkanál étkezési kukoricakeményítő 20-25 dkg meggy
a forma kikenéséhez: 2 dkg vaj

1. A tésztához 10 deka vajat fölolvasztunk, a mandulát beleszórjuk. Néhány másodpercig pirítjuk, azután a tűzről lehúzzuk, a lisztet beleszórjuk. A rumot és az élesztőt hozzáadjuk. 2 tojást egy tálban a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverünk, majd az előzőekkel tésztává gyúrjuk. Amíg tölteléke elkészül, letakarva hűtőszekrénybe tesszük. A töltelékhez a tejet fölforraljuk. A tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a keményítőt hozzáadjuk. A tejet ráöntjük, majd a tűzre téve, kevergetve kb. 1 percig forraljuk. Ezalatt mártásszerűen besűrűsödik. Egy kb. 21 centi átmérőjű tortaformát kivajazunk, és a tészta kétharmadával kibéleljük úgy, hogy 2-2,5 centi magas pereme legyen. A már csak langyos krémmel megtöltjük. A meggyet leszárazzuk, megmossuk, kimagozzuk, nagyon jól lecsöpögtetjük és a krémre szórjuk. Akkor jó, ha félig belesüpped.

2. A maradék tésztát 21 centis körré lapítjuk, ügyesen a tortaformában lévő tésztára fektetjük. Előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (210 °C; légkeveréses sütőben 190 °C) 35-40 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.



 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Meggyes pite
  2007-06-15 22:29:31, péntek
 
  Hozzávalók (kb. 40 szelethez)

a tésztához:
50 dkg finomliszt (a fele Graham-liszt is lehet) csipetnyi só 3 tojássárgája 1 citrom reszelt héja 1-2 evőkanál rum 2 dkg élesztő 0,5 dl langyos tej vagy tejföl 25 dkg puha (szobameleg) margarin 3-4 evőkanál porcukor a töltelékhez: 1,6 kg meggy (télen lehet fagyasztott is) 1 csapott kiskanál őrölt fahéj 6 evőkanál cukor 3 tojásfehérje a tészta nyújtásához: liszt a tetejére: 1 tojás a tepsi kikenéséhez: margarin

A tésztához valókat pontosan kimérve tálba tesszük, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (az élesztőt sem kell fölfuttatni, elég csak a lisztbe morzsolni); akkor jó, amikor az edény falától elválik.
Amíg a töltelék készül, letakarva hűtőbe tesszük.
A meggyet leszárazzuk, kimagozzuk, majd a gyümölcsöt kissé kinyomkodjuk, különösen a fagyasztottat (ezt a gyümölcslevet azonnal igyuk meg, hogy erőt gyűjtsünk a további munkához), majd a fahéjjal fűszerezzük, a cukorral édesítjük, és a kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk.
A tésztát két részre osztjuk, enyhén lisztezett deszkán külön-külön tepsi nagyságúra nyújtjuk.
Az egyiket egy kivajazott nagy tepsibe fektetjük.
A meggyet egyenletesen ráterítjük, a másik tésztalapot ráborítjuk.
A tetejét a felvert tojással megkenjük, villával megszurkáljuk, végül sütőben, a közepesnél egy kicsit kisebb lánggal (170 °C; légkeveréses sütőben 155 °C) kb. 40 percig sütjük.
Ebből a mennyiségből kb. 40 közepes szeletet vághatunk.
Aki szereti, a tetejét vaníliás cukorral is meghintheti.

Jótanács:
A tésztát úgy a legkönnyebb a tepsibe, illetve a töltelékre hengergetni, hogy kinyújtása után a tetejét enyhén meglisztezzük, a sodrófára tekerjük és onnan engedjük a helyére. Cukor helyett főzésálló édesítőszerrel (ez szerepel a termék címkéjén; így keressük) is készülhet - ilyenek a Politur, Sunipol és Polisweet termékei.
Ebből a tésztába 50 csepp, a töltelékbe 100 csepp kell.



 
 
0 komment , kategória:  viccek  
Boldogok, akik..
  2007-06-15 22:23:59, péntek
 
  Boldogok, akik tudják, miért élnek, mert akkor azt is megtudják majd, hogyan éljenek.

Boldogok, akik összhangban vannak önmagukkal, mert nem kell szüntelen azt tenniük, amit mindenki tesz.

Boldogok, akik csodálkoznak ott is, ahol mások közömbösek, mert örömes lesz az életük.

Boldogok, akik tudják, hogy másoknak is lehet igaza, mert békesség lesz körülöttük.

Boldogok, akik nevetni tudnak önmagukon, mert nem lesz vége szórakozásuknak.

Boldogok, akik meg tudják különböztetni a hegyet a vakondtúrástól, mert sok zavartól kímélik meg magukat.

Boldogok, akik észreveszik egy diófában a bölcsőt, az asztalt és a koporsót, és mindháromban a diófát, mert nemcsak néznek, hanem látnak is.

Boldogok, akik lenni is tudnak, nemcsak tenni, mert megcsendül a csöndjük és titkok tudóivá válnak. Leborulók és nem kiborulók többé.

Boldogok, akik mentség keresése nélkül tudnak pihenni és aludni, mert mosolyogva ébrednek fel és örömmel indulnak útjukra.

Boldogok, akik tudnak elhallgatni és meghallgatni, mert sok barátot kapnak ajándékba és nem lesznek magányosak.

Boldogok, akik figyelnek mások hívására anélkül, hogy nélkülözhetetlennek hinnék magukat, mert ők az öröm magvetői.

Boldogok, akik komolyan tudják venni a kis dolgokat és békésen a nagy eseményeket, mert messzire jutnak az életben.

Boldogok, akik megbecsülik a mosolyt és elfelejtik a fintort, mert útjuk napfényes lesz.

Boldogok, akik jóindulattal értelmezik mások botlásait, akkor is, ha naivnak tartják őket, mert ez a szeretet ára.

Boldogok, akik mindebből meg is tudnak valósítani valamit, mert életesebb lesz az életük.



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2007.05 2007. Június 2007.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 32 db bejegyzés
e év: 767 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 160
  • e Hét: 2865
  • e Hónap: 3857
  • e Év: 35586
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.