Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
málnás kosárkák
  2007-06-19 22:46:19, kedd
 
 



A tészta elkészítéséhez pontos mennyiségeket adok, mert enélkül esélyes, hogy nem sikerül, a krém hozzávalóinak mennyiségét pedig mindenki a maga ízléséhez szabhatja.
A tésztához hozzávalók:
10 dkg liszt,
5 dkg porcukor,
5 dkg vaj,
2 evőkanál víz,
1 kiskanál mandulaaroma.

A krémhez szükség van málnára, mascarponéra, finomítatlan nádcukorra és vízre.
A tizenkét kosárkához úgy nagyjából tíz-tizenöt deka málna kell, és körülbelül ugyanennyi mascarpone.

A tésztához valókat összegyúrom, hogy a vajat a kezem ne olvassza meg túlságosan. Fóliába csomagolva legalább félórára a hűtőbe megy. A tizenkét kosárka formát kivajazom és vékonyan kilisztezem - ez babramunka a javából, de ha túlvan rajta az ember, akkor már csak a mosogatásnál fog miattuk nyüszíteni. A tésztát vékonyra, mondjuk milliméter vastagra kinyújtom, akkora köröket szúrok ki belőle, hogy a formákat szépen kibéleljék (nálam ez 8 centi volt), alaposan a formákhoz tapasztgatom őket, az aljukat megszurkálom villával. Ezután 200 fokra előmelegített sütőben 12-13 perc alatt készre sütöm mindet. Ha már nem tűzforróak, kióvatoskodom őket a formákból, és rácson hagyom teljesen kihűlni.

Málnakrém:
a málnákat ízlés szerinti cukorral és nagyon kevés vízzel felforralom, kavargatom, összetöröm a gyümölcsöt, és öt percig alacsony lángon főzöm. Ha kihűlt, hozzákeverem a mascarponét, és 15 percre a hűtőbe teszem. Megtöltöm a kosárkákat a krémmel, mindegyikbe nyomok egy-egy szem málnát, majd csokidíszeket támasztok a málnákhoz. Ha ilyeneket nem lehet kapni, akkor zöldséghámozóval vagy késsel lehet étcsokoládéról forgácsokat hántani rájuk, a még kényelmesebb megoldás pedig a csokidara. Tizenkét kosárka lesz összesen, nagyétkű férfi/sok gyerek, családtag vagy vendég mellett érdemes rögtön duplázni a mennyiségeket.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
mákos süti Évától
  2007-06-19 22:39:07, kedd
 
  Mákos süti

Semmi extra nem kell a mákos sütihez, mint ami amúgy is van otthon, ha az ember sütni tervez. Jó, persze a mák nem tartozik ezek közé, de a többi azért igen. Kell még tojás, citromhéj, tej, olaj, cukor, vaníliás is, sütőpor, fahéj és csokimázhoz való ez-az.

Habosra verünk négy darab tojást egy bögre kristálycukorral és egy zacskó vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a fahéjat és a citromhéjat, körülbelül 1-1 kiskanálnyit, és keverjük tovább. Hozzáadunk felváltva 1,5 dl forró tejet és 1,5 dl olajat (nem forrót!). Külön edénykében összekeveri a sütőport egy bögre liszttel.
Ezt a keveréket folyamatos szórással hozzáadjuk az előző keverékünkhöz , majd egy bögrényi darálatlan mákot, is hozzá tesssük.
A tepsibe sütőpapírt teszünk majd beleöntjük a masszát, aztán be a sütőbe.

25-30 perc, amíg megsül.
A mákossütire való csokiöntetet.
Két tojást habosra keverek, beleteszek annyi porcukrot, amennyit felvesz, majd annyi kakaóport, amennyitől szép barnává válik.
Ezt feltesszük a tűzre, kis vajat bele, kavargatjuk, míg jó folyós lesz.
Kivesszük a sütit és a tetejére csorgatjuk a csokimázt.

Ilyenkor hagyni kell kihűlni az egészet, hogy szépen lehessen felvágni.


 
 
0 komment , kategória:  receptek  
citromos-mézes csirkemell
  2007-06-19 22:33:37, kedd
 
  Hozzávalók:
másfél csésze arany mazsola
1/4 csésze brandy vagy almalé
másfél ek. virágméz
másfél ek. vaj vagy margarin
2 egész csirkemell filézve
2 fej hagyma
1 citrom reszelt héja
3 ek. citromlé
só, bors


Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt kb. 350 Celsius-fokra. Egy kisebb edényben keverjük össze a brandyt (vagy az almalevet) és a mézet, majd tegyük félre. Hevítsük fel egy serpenyőben a vajat - vigyázzunk, hogy oda ne égjen - majd a közepesen forró vajban pirítsuk át kissé a csirkemellfilék mindkét oldalát.
Ha a hús már kapott egy kis színt, vegyük ki az edényből, és a zsiradékban fonnyasszuk üvegesre az apróra vágott hagymát is. Öntsük rá a mazsolás-mézes keveréket, tegyük hozzá a citromhéjat, a citromlevet, kevés borsot, valamint sót igény szerint, majd az egészet forraljuk fel.
Tegyük az illatos lébe a csirkemelleket és kis lángon pároljuk, amíg a hús meg nem puhul. (kb. 20 percig) Tálalhatjuk rizzsel, vajas burgonyával ízlés szerint.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
mandulás csirkemell
  2007-06-19 22:31:50, kedd
 
  Mandulás csirkemell

Hozzávalók:

500 g kicsontozott csirkemell
2 gerezd fokhagyma
250 g zöldbab
4 nagy sárgarépa
3/8 l tyúkhúsleves alaplé
2 evőkanál szójaszósz
4 teáskanál étkezési keményítő
1 teáskanál szezámolaj
3 evőkanál olaj
25 g egész hámozott mandula

Elkészítése:
Előkészítési idő: 15 perc
Főzési idő: 15 perc
A húst széles csíkokra,a fokhagymát apróra vágjuk. A babot megtisztítjuk, megmossuk és 5 cm hosszú darabokra vágjuk. A sárgarépát meghámozzuk, és ferdén 2 mm vastag szeletekre vágjuk.
1/8 l tyúkhúsleves alaplét, szójaszószt, étkezési keményítőt és szezámolajat elkeverünk. Az olajat wokban felforrósítjuk, a mandulát 1-2 perig pirítjuk, majd szedőkanállal kiemeljük és félrerakjuk. A csíkokra vágott csirkehúst beleöntjük a wokba, és 5 percig kevergetve sütjük, míg enyhén barnás szín nem kap. Kivesszük és a pirított mandulához adjuk.
Lejjebb vesszük a hőfokot, a fokhagymát beletesszük a wokba, és 10 másodpercig kevergetve sütjük. Hozzáadjuk a babot, sárgarépát és a maradék alaplevet, lefedjük, majd az egészet 5 percig pároljuk, hogy még ropogós maradjon.
A kikevert étkezési keményítőt hozzáadjuk és kb. 1 percig főzzük, amíg a folyadék be nem sűrűsödik és nem rotyog. Ekkor beletesszük a húst és a mandulát, majd ismét felforrósítjuk. A kész ételt ízlésesen elrendezzük, és azonnal tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
meggyesek sütés nélkül
  2007-06-19 22:29:28, kedd
 
  Meggyes túrótorta

Hozzávalók:
-20 dkg babapiskóta
-12 dkg vaj vagy margarin
-25 dkg túró
- 7.5 dkg cukor
- 1 csomag vaniliás cukor
- 3 ek citromlé
- 2.5 dl tejszín
- 1 cs habfixáló
-60 dkg meggy
- 5 dl meggylé
- 2 cs tortazselé
- 2 ek cukor
- 5 dkg fehér csokoládé

Elkészítés
A 20 dkg babapiskótát nylonzacskóban sodrófával összetörni, összegyúrni a margarinnal
Ez lesz a torta alapja.
Ha összeállt a massza egy tortaformába tesszük, amelynek oldalát alufóliával béleljük.
A tésztát jól belenyomkodjuk.
A 1/4 kg áttört túrót vanilicukrot, citromlevet összekeverjük. A tejszinhabot a habfixálóval felverjük, majd belekeverjük a túrókrémbe.
Ezt rákenjük a piskóta alapra.
Kimagozott, lecsöpögtetett meggyet teszünk rá.
2 cs. zselatinból a meggylével zselét készítünk és ráöntjük vagy kanállal rászedjük a meggyre.
Tejszínhabbal, reszel csokival lehet díszíteni.

Ha nincs otthon babapiskóta, lehet vizespiskótából is készíteni, de ez már a következő recept

Meggyes kedvenc (sütés nélkül)


Nagyon finom és ami nem utolsó szempont: nem kell bekapcsolni a sütőt ebben a melegben

Elkészítés
-Egy mély tálat (jénait) kibéleleünk rumos tejbe áztatott babapiskótával
-A tetejére egy adag lehetőleg hidegen kevert vanilia pudingot teszünk
-Ráreszelünk egy csomag gesztenyemasszát
-Erre kimagozott meggyet szórunk - jó sűrűn
-Ennek tetejére ismét rumos tejbe áztatott piskótát teszünk
-Végül a tetejére csokiöntet kerül
-Csokiöntet: 2-3 evőkanál kakaó, cukor, mindez felfőzve egy kis vízzel, esetleg tejjel, -izlés dolga, végül amikor langyos 2 dkg vajt keverünk bele.

Hűtőbe tesszük, másnap fogyasztjuk.


 
 
0 komment , kategória:  receptek  
meggyes
  2007-06-19 22:27:32, kedd
 
  Hozzávalók a piskótához

- 5 db tojás
- 5 kanál víz
-10 kanál kristálycukor
-10 kanál liszt
kevés sütőpor

Elkészítés
A tojások sárgáját a cukorral jól kikeverjük. beletesszük a vizet és még egy kicsit keverjük.
9 kanál lisztben elkeverjük a sütőport és belekeverjük a masszába
Az egészet jól összekeverjük.
Felverjük a tojások habját és a maradék egy kanál liszttel óvatosan a masszához keverjük.

Vékonyan kikent és papírral bélelt tepsibe tesszük, előmelegített sütőben, alacsony hőfokon ( a teljes takaréknál picit erősebb) sütjük. Én párcig még erős lángon hagyom, mivel a tészta lehűti a sütőt, utána veszem lejjebb. Nem nyitogatjuk a sütőajtót.
Én gáztepsiben szoktam sütni. Laposabb lesz, de könnyebb vele tovább dolgozni.

Túrókrém töltelék

-25 dkg túró
-12.5 dkg margarin
-12.5 dkg porcukor
- 2 cs vaniliáscukor
- 1 citrom héja
- 3 dkg liszt
Ezeket jól összekeverjük

Csokimáz:
7.5 dkg kr cukor, 2 dkg kakaó 2 kanál tejben felfőzve, amikor már csak langyos 2 dkg margarint keverünk bele.

A készre sült és kihűlt piskótát hosszában kettévágjuk
Az egyik felét megkenjük a túrótöltelékkel, meggyet szórunk rá
Rátesszük a másik felét. Leöntjük csoki öntettel , majd amikor megdermedt a csokiöntet, hosszában újra kettévágjuk.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
meggyes-mákos kalács
  2007-06-19 22:25:38, kedd
 
  Hozzávalók 1 rúdhoz, de jobb, ha mindjárt kettőt csináltok, mert olyan fincsi, hogy az 1 kevés lesz.

20 dkg féldarás liszt, egy kevés só
4 dkg porcukor, citromhéj
6 dkg olvasztott vaj
3/4 dl tej,
1 tojás sárgája, + tojássárgája a kenéshez.

1.5 dkg élesztő
1/2 dl tej,
1 dk porcukor
4 dkg féldarás liszt

Máktöltelék:
1.5 dl tejet 15 dkg porcukorral felforralunk, beleszórjuk a 20 dkg darált mákot és összekeverjük.

A 1/2 dl langyos tejben elkeverjük az élesztőt, az 1 dkg porcukrot, a 4 dkg lisztet és megkelesztjük.
A tészta: A lisztet elkeverjük egy kevés sóval, porcukorral, az olvasztott vajjal, reszelt citromhéjjal. A tojás sárgáját elhabarjuk a tejben, és megkelt élesztővel a lisztbe öntjük, összegyúrjuk és jól kidolgozzuk. A tésztát megszórjuk liszttel és meleg helyen megkelesztjük.
Liszttel meghintett gyúródeszkán kisodorjuk, máktöltelékkel megkenjük, meggyel megszórjuk, jó szorosan összetekerjük és kikent tepsire tesszük.A tepsin még egy kicsit kelni hagyjuk, majd villával megszúrkáljuk, hogy sütés közben ne repedezzen meg, megkenjük tojássárgájával és előmelegített sütőben sütjük.
A megsült kalácsot porcukorral meghintjük, szeletekre vágjuk, és tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2007.05 2007. Június 2007.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 32 db bejegyzés
e év: 767 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 244
  • e Hét: 1098
  • e Hónap: 3149
  • e Év: 31372
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.