Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
A kasztos kirekesztősdik
  2007-07-14 07:41:38, szombat
 
  A tréning 1. (A kasztos kirekesztősdik)


Testben és lélekben teljesen megtörten szedtem össze a három napra szükséges holmimat és a lányomtól kölcsönkért utazótáskába bepakolva, kétórai alvás után rohantam reggel a pályaudvarra.

Sajnos, azt a vonatot lekéstem, amit a programban megjelöltek.
A következő, amelyik meg is állt a jelzett állomáson, majdnem három óra múlva indult.
Amint ott érdeklődtem az információnál, feltűnt, hogy milyen készségesen(!) tájékoztattak a lehetőségekről. (A környezetemben annyira kezdtem hozzászokni a rosszindulatú értetlenséghez, hogy kikerülve a világba, azon lepődtem meg, ha megértéssel és segítő szándékkal találkoztam.)

Kinéztem az egyik padot és leültem, hogy kifújjam magam. Már-már a régen tapasztalt pihentető kikapcsolódás érzése kerített hatalmába, amikor körülnéztem a váróteremben.

A puszta kövön heverésző hajléktalanok egy csoportjának szívbemarkoló látványa megakadályozott abban, hogy a tréningre hangolódjak.

Amint azon törtem a fejem, hogy milyen életút végződhet ezzel az emberhez méltatlan létezéshez, arra lettem figyelmes, hogy egy olyan szociális munkás-féle szóba elegyedik velük.
- Na, mi van srácok? Mi a fa...t kínlódtok itt? Miért nem ültök föl az első vonatra, azt szálltok ki az első faluban? Garantáltan találtok egy olyan portát, ahol elkel a férfisegítség! Sok az egyedül élő özvegyasszony, akinek összevághatnátok a téli tüzelőjét, rendbe hozhatnátok a portáját... Cserébe szállást, meleg ételt, piát is adna...

Erre már én is kíváncsi lettem, hogy mit fognak válaszolni. A hangosbeszélő, meg a vonatdübörgések zajától nagyon kellett figyelnem, mert a hajléktalanok nagyon halkan beszéltek.
Ennek ellenére, tisztán hallottam amint az egyik fölháborodva mondja:
- Menj a pi...ba! Mi világ életünkben pesti vagányok voltunk! Nem fogunk egy asszony szoknyája mellett cikiskedni!
Ők még tovább beszélgettek. Én azonban itt elveszítettem a fonalat, mert egyre a hallottakon törtem a fejemet.
Itt szembesültem azzal, amit már egyszer, harminc évvel korábban - a saját magánéletemben is - megtapasztaltam.

Közben, egy páran fölkerekedtek, majd visszatértek meleg, főtt kolbásszal, meg egy-két szelet kenyérrel. Mellém ültek a padra és szépen "megterítettek" a reggelihez, amit testvériesen elosztottak egymás közt. Került hozzá egy-egy üveg sör(?) is.

Körülnéztem, hogy nem lett volna-e nagyobb helyük esetleg máshol, és azon gondolkoztam, hogy fölálljak-e (még mielőtt észreveszik: én is csak egy asszony vagyok)?
Nem tudom, hogy mi zavart jobban: a mosdatlan ember szaga, vagy az esetleges inzultálástól való félelem, amikor megjelent egy takarítóbrigád fölmosó vödrökkel, meg vizes slaggal. Az első vödör, mosószertől habzó vizet a hajléktalanok "lakta" sarokba loccsintották, majd mindenkit fölszólítottak, hogy álljon föl, hagyja el a várótermet. Ezzel kezdetét vette a módszeres nagytakarítás.

Hát már sehol nincs nyugalma az embernek ebben a "szép, új" világban? Gondoltam szomorúan, mert hosszú idő óta, csak úgy ülhettem volna, mint akinek nincs semmi dolga...

Férjem rendmániája jutott eszembe, miközben nagyon szerettem volna megkérdezni "kompetenséktől", hogy
- Nem az emberi lelkeket kellene először kitakarítani?
Hogyan lehetséges az, hogy senki nem gondol arra: azzal megelőzhetnénk esetleg az ilyen fizikai lepusztultságot? Vagy talán "kompetenséknek" nem is érdekük bajaink megelőzése?

Olyan jó lett volna mindezt megbeszélni valakivel, valakikkel!

Fájt, hogy évfolyamtársaim már kialakítottak egy-egy kis baráti társaságot maguk körül - nélkülem.

A tréning előtt is hallottam, amint arról egyezkedtek, hogy ki megy kinek a kocsiján, vagy kik mennek és melyik vonattal. Csak én voltam az a körön kívüli, akit senki nem kérdezett, hogy nem akarsz-e velünk jönni?

Én meg nem mertem kezdeményezni, mert akkor már megtapasztaltam, hogy mennyire előítéletesek a korosztályom nőtagjaival:
- Egy előző tréningen a gyakorlatot vezető tanár pszichoterápiás módszerrel próbálta a heterogén társaságot összehangolni. Egy-két fiatal, amikor magáról kellett, hogy mondjon pár mondatot - megnyílt és csak úgy dőlt belőlük a szüleik, főleg az anyjuk iránti gyűlölet.

Kiderült, hogy sikeres értelmiségi, vagy média-szakember az illető szülője, aki szeretet, teljes testi- lelki odafordulás helyett pénzzel megfizethető "gondoskodást biztosított" gyermekének.

Az is előfordult számtalanszor, hogy - reflexszerűen - előre köszöntem nekik, amikor összefutottunk egy-egy konzultációs hétvégén, a folyóson. Ilyenkor csak egy szemvillanás volt a viszonzás, melyből kiérződött, az is elég ahhoz, hogy gyűlöljenek: a szüleik korosztályához tartozom!

Próbáltam a tréningen - legalább abban a kiscsoportban, amelyikbe beosztottak - úgy megnyilatkozni, olyannak mutatkozni, amilyen valójában vagyok.
Anyapedagógiai tevékenységemről beszéltem, mint "foglalkozásról", majd megemlítettem napközis nevelői ténykedésem is, ami enyhe undorkodást váltott ki. (Sok rossz emlékük lehetett, amit nem vonhattam kétségbe és nagyon zavart, hogy a "mundér" becsületét sem tudtam megvédeni.)

Minél többet töprengtem a jelenséggel kapcsolatban, annál mélyebben gyökerező társadalmi problémá(k)hoz jutottam.

Olyan, áttörhetetlen zárt körökkel, csoportosulásokkal találkoztam a főiskolán, amelyek áthatolhatatlansága az indiai kasztokéhoz volt hasonlatos.
Pécsett még nem is éreztem annyira, mint a pesti tagozaton...

Nem volt elég nekem az, hogy magánéletemben olyan gyötrelmeknek voltam kitéve, ami úgy próbára tette testi- lelki tűrőképességem, hogy már azt hittem képtelen vagyok úrrá lenni önmagamon, amikor belecsöppentem egy másik, számomra kizárólag negatív üzenetet közvetítő kasztos kirekesztősdibe.

Olyan értelmetlen, végtelenül korlátolt, kicsinyes, buta magatartásmintákkal találkoztam, amilyennel (már) az alsó tagozatos gyerekeknél (sem)!
(Ott előfordult, hogy - hat-kilenc éves gyerekeknél - az is elég volt a másik csúfolásához, hogy nem a "b"-be járt, hanem az "á"-ba a körön kívülinek tartott társuk. Természetesen, akkor mint nevelő, nagyon igyekeztem ezeket a jelenségeket megszüntetni, a kiközösítettnek alkalmat adni a szeretni valósága felmutatására, elfogadhatóságára.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hajléktalan lélekkel...
  2007-07-14 07:40:14, szombat
 
  A tréning 2. (Hajléktalan lélekkel...)


Az életkorom miatt úgy éltem meg a négy félévet a pesti tagozaton, mint az a bizonyos "kisnyúl", akit azért is meg kell verni, mert van rajta sapka, meg azért is, mert nincs rajta.
Miben nyilvánult ez meg? Például: nekem soha nem jutott jegyzet, meg tematika... "Akitől elvárható, hogy viszonozza a szívességeket", csak annak adtak.
Tőlem el sem fogadták azt a bizonyos szívességet, amikor fölajánlottam, mert kinevettek. Föl sem tételezték rólam, hogy nem egy buggyant agyú, vén nyanya vagyok, hanem egy olyan értelmes ember, akinek nem volt eddigi életében módja arra, hogy intézményesen(!) továbbtanuljon.

Elképzelni sem tudták, hogy létezik olyan ember közös kis hazánkban, aki folyamatos önképzéssel élte le élete nagyobbik felét.
Azt sem tudták elképzelni, hogy van olyan ember, akinek nem kényszerű nyűg a tanulás, hanem a létezés, az élhető élet egyetlen, lehetséges formája!

Amikor meg-megvillantottam egy-egy hozzászólásommal az őszintét, még jobban tartottak tőlem. Pedig nagyon számítottam arra, hogy a rendszerváltozást követően a hozzám hasonló sorsú emberek mind többen élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy pótolhatják azt, amit korábban a kontraszelektív oktatáspolitika elvitatott tőlük.

Csalódottan szembesültem azzal, hogy az évfolyamon nem találkozhattam sorstársakkal. Nagyon fájt, hogy ismét úgy lehettem "tagja" egy közösségnek, hogy az valójában nem fogadott be!
Így válhatott végül is kényszerű nyűggé számomra is az, amire eleinte önként és boldogan vállalkoztam.

Az út nagyon hosszúnak tűnt. Igazi, hétvégi zsúfoltság volt a vonaton. Irigykedve néztem az öreg- és fiatal párokat, családi- vagy baráti közösségeket, amint már messziről látszott rajtuk: "hazamennek" a "Balcsira".

Csak nekem ront el mindent az a tény, hogy az én utazásom kizárólag kötelesség-teljesítésből történik, - gondoltam szomorúan.

Hirtelen, olyan nagyon elegem lett a kötelességekből; olyan nagyon szerettem volna minden konvenciót fölrúgva világgá menni, hogy a lázadozó indulat utat tört magának és végig bőgtem az utat.

Nem is tudom, hogy az fájt-e jobban, hogy nem volt hova menni, vagy az hogy nem volt kihez menni. ,,Hajléktalan" lélekkel arra vágytam, de nagyon(!), hogy egyszer az életben nekem is mondja valaki:
,,(Visz a vonat, megyek utánad,
talán ma még meg is talállak,
talán kihűl e lángoló arc,
talán csendesen meg is szólalsz:"

,,Csobog a langyos víz, fürödj meg!
Ime a kendő, törülközz meg!
Sül a hús, enyhítse étvágyad!
Ahol én fekszem, az az ágyad.)"

József Attila Ódajának Mellékdala zakatolt lelkemben, hiszen nincs szörnyűbb tapasztalás, mint megélni a *,,...hazám földjén is száműzött vagyok;" *... ,,befogad és kitaszít a világ." élethelyzeteket.

Végre megérkezett a vonat a Balaton-parti helységbe.

Akkor értettem meg, hogy miért voltak a budapesti pályaudvar információjában olyan készségesek, amikor leszálltam a vonatról és útbaigazítottak a helybéliek. Az a bizonyos Club Aliga Szálloda a rendszerváltozás előtt bizony csak a kiváltságosaknak volt fönntartva!

Most is egy soronpó zárta el az utamat. Amint igazoltam magamat, az őrző-védő portáján, és az erdei úton elindultam, átjárta minden porcikámat a félelem.

Utoljára akkor féltem ennyire, amikor az 1957-es "száműzetés"-emben éjjel demonstráltak az orosz tankok...
Minden pillanatban arra számítottam, hogy a fák közül egy "eltévedt golyó" szíven talál, és én holtan esek össze.

Számba vettem összes, rendszerváltoztató akciómat. Eszembe jutott a tanulás-módszertani, a szociológiai-, az összes dolgozatom.
Mind csak ürügy volt arra: kimondjam, leírjam végre az "i g a z s á g o t"!
Azt, hogy hogyan és milyen módszerekkel lehetett megvalósítani a legújabb-kori rabszolgatartó társadalmat.

Akkor már tudtam, hogy jeles osztályzattal legitimizálták (hitelesítették) pécsi professzoraim a dolgozataimat.
De Pesten?
Mintha mindent és mindenkit csak a bosszúvágy irányított volna!

Elképzelhető milyen mértékű volt a félelmem, mert amikor végre, belépve a szálloda halljába - megpillantottam évfolyamtársaimat - még örültem is az ismerős (ismeretlen) arcoknak!
Persze, még csak vissza sem köszöntek, amikor üdvözöltem őket. Még szerencse, hogy a portásnak hivatalból kötelessége volt, hogy eligazítson a teendőkkel kapcsolatban. Közölte velem:
- Csak kétágyas szobáink vannak. Vagy keres egy társat, vagy kifizeti a másik ágyat külön.

Majdnem elbőgtem magam ismét. Arra gondoltam, hogy milyen keservesen fizettem be az 5.000,- Ft részvételi díjat és az útiköltséget is! Fillérre ki volt a visszaútra is számolva a pénzem.

Amint ott tépelődtem, megpillantottam a tréninget szervező tanárt és üdvözölve odamentem hozzá. Pillanatok alatt mosolygósra rendeztem az arcom és elmondtam neki a problémámat. Ő ugyanazt mondta, amit a recepciós.
Visszamentem a pulthoz és egyik lábamról a másikra álldigáltam. Nagyon szánalmas lehettem, mert egy lányom-korú fiatal lány, akit addig soha nem láttam, szólt, hogy nincs szobatársa. Megkérdezte, hogy akarok-e vele egy szobában megszállni a tréning idejére? Nagyon megörültem. Ettől kezdve minden a szervezők akarata szerint zajlott.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hallgass a szívedre!
  2007-07-14 07:38:27, szombat
 
  A tréning 3. (,,Hallgass a szívedre!")

Kivéve azt az alkalmat, amikor úgy kihoztam egyik évfolyam- és csoporttársam fiatalembert a sodrából, hogy az esetet követő éjszaka leitta magát és mindenféle mozgalmi "dalokat" üvöltözött.

Az volt a feladat, hogy különböző politikai pártokat imitáló csoportosulást kellett alakítani és valamiről meg kellett a "közös álláspontunkat" fogalmazni és azt - a pár órával később megrendezett "parlamenti ülésen" - elő kellett terjeszteni.

Az előbb említett fiatalemberrel egy csoportba kerültem, mint "keresztény szellemiségű polgári párttag".
Viszonylag rövid idő és egy kis társalgó szoba állt rendelkezésünkre, hogy "megalakuljunk", majd eldöntsük miről és milyen álláspontot fogunk kialakítani.

Nekem nagyon tetszett a feladat.
Egyből tudtam volna vele mit kezdeni, de - koromra való tekintettel - inkább háttérben maradtam. Hadd csinálják a fiatalok!

Furcsa volt megtapasztalni, hogy nem a feladatra koncentráltak, hanem zúgolódtak és kritizálták az "egész baromságot".
Már-már úgy éreztem, hogy mégiscsak nekem kell hozzákezdeni a feladat megoldásához, amikor a fotelokban elterülő lányok (hölgyek) értetlenül néztek ki rágózástól kérődző arcukból: - Mit akar itt ez a vén buzgómócsing?

- Szóval, mit szólnátok, ha a pápa legújabb enciklikáját néznénk át és beszélnénk meg?

Akkor sem léphetett volna jobbkor közbe a társaság egyetlen fiú tagja, ha előre megírt forgatókönyv szerint tette volna.

Segítettem "eldönteni", hogy jó, "O.K." a téma.

A fiatalember lényegre törőn átlapozta az anyagot és közben tömören, egy-egy jellemzőbb mondatot, gondolatot kiragadott belőle. Megegyeztünk végül is a "közös" álláspontunkban és egyetértettünk, hogy ő lesz az előterjesztő.

Délután, a "parlamenti" ülésen, - a legnagyobb megdöbbenéssel szembesültem azzal, hogy a fiatalember milyen közönséges gúnnyal adta elő álláspontunk paródiáját!

A könnyeimet nyeldekelve gondoltam arra, hogy milyen nehézségek árán tudtam leutazni, hogy részt vehessek ezen a "kommunikációs tréning" nevezetű "rendezvényen", ahol olyasmihez kell asszisztálnom, amit teljes szívemből elutasítok!

Szót kérve az ülést vezető elnöktől elmondtam, hogy:
- Szeretném figyelmeztetni "képviselőtársam" arra, hogy nem ebben állapodtunk meg, amit és ahogy most előad! Arra is szeretném a figyelmét fölhívni, hogy mennyire árt közös ügyünknek ezzel! Ugyanakkor tájékoztatom a t. Házat, hogy II. János Pál, a béke és a szeretet civilizációjáért dolgozó pápa enciklikájának fontosabb gondolatait szeretnénk előterjeszteni.

Itt a gyakorlatvezető (pécsi prof.) közbeszólt, hogy:
- Nagyon jó! Nagyon klasszak vagytok! Mint az igazi, vagy még annál is jobb!

Bízva abban, hogy a fiatalember az előzőleg megbeszélt módon folytatni fogja az "előterjesztését" - visszaadtam neki a szót.

Ő azonban úgy elsápadt, hogy attól féltem rosszul lett. Ahogy elszürkült arccal, verejtékezve hebegett, habogott és közröhej tárgya lett, megsajnáltam szegényt. Arra gondoltam, hogy a fiam lehetne, hiszen fiam korú...

Leitta magát és egész éjjel üvöltözve tombolt.

A szállodában külföldiek, többek között német vendégek is voltak akkor éppen. Másnap reggel összepakoltak és kiköltöztek. Nagyon föl voltak háborodva...
A szálloda vezetője fogadkozott, nem ad lehetőséget többet az egyetemnek a tréningek megtartására.

Úgy éreztem, hogy már megint miattam pattant ki a botrány.
Haragudtam magamra, mert nem tudtam "befogni a szám"! Ó, pedig mennyire vágytam a békességes szeretetteljességet!
És ennek ellenére, hogyan lehetséges az, mindig csak békétlenség keletkezik körülöttem?
Mit csinálok rosszul? Hol az az ember, aki megmondja nekem?
"Hallgass a szívedre!" szólt a szlogenné vált dal.

Milyen jó volt hallani és ráhallgatni! Miért foszlott szerte-szét olyan hamar az a felemelő érzés? Talán, mert valóban csak egy hangulat volt és nem több? Pedig, mint én is, feltettük rá egész életünket, jövőnket!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2007.06 2007. Július 2007.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 265 db bejegyzés
e év: 2982 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 539
  • e Hét: 1376
  • e Hónap: 9980
  • e Év: 45921
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.