Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Albert Camus
  2007-07-04 23:59:48, szerda
 
  Vállad válamnak vetve

Ne menj előttem
Talán nem követlek.
Ne gyere mögöttem
Talán nem vezetlek.
Gyere mellettem,
És légy a barátom.

Albert Camus
 
 
0 komment , kategória:  idézetek  
almás lekváros pite
  2007-07-04 23:44:12, szerda
 
 



Hozzávalók (30 szelethez) - a tésztához:

30 dkg finomliszt, fél csomag sütőpor, 15 dkg sütőmargarin, 2 tojássárgája, fél pohár (kevesebb mint 1 deci) tejföl, 2 ek. kristálycukor, csipet só; a töltelékhez: 2 kg alma, 6 dkg sütőmargarin, 8-10 ek. kristálycukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 csapott ek. őrölt fahéj, 2-3 ek. darált háztartási keksz (zsemlemorzsa, zabkorpa vagy darált dió is lehet); a töltelék alá: kb. 20 dkg sűrű sárgabaracklekvár; a tepsi kikenéséhez: 2 dkg sütőmargarin; a sütemény lekenéséhez: 2 tojásfehérje.

1. A tésztához a lisztet a sütőporral összeforgatjuk, majd a puha margarinnal elmorzsoljuk. Ezután a tojássárgájával, a tejföllel, cukorral és a sóval tésztát gyúrunk belőle. Akkor jó, ha az edény falától elválik. Két részre osztjuk, az egyik legyen kicsit nagyobb, mert az aljára valamivel több tészta kell. Amíg elkészítjük a tölteléket, letakarva pihentetjük.
2. Az almát megmossuk, a reszelő nagy lyukú oldalán héjastól lereszeljük. Ezután egy kicsit kinyomkodjuk (frissen facsart levét igyuk meg) -, majd az olvasztott margarinon 6-7 perc alatt megpároljuk. Kétféle cukorral ízesítjük, fahéjjal fűszerezzük, ha kihűlt, morzsával egy kicsit megszilárdítjuk.
3. A nagyobbik tésztát nagy tepsi nagyságúra kinyújtjuk, majd a margarinnal kikent tepsibe fektetjük úgy, hogy egy kis pereme is legyen. A lekvárral megkenjük, esetleg egy kevés durvára vágott dióval meghintjük, és a cukros almát egyenletesen ráhalmozzuk.
4. A kisebbik tésztacipót kinyújtjuk, s az almatöltelékre fektetjük. Villával néhány helyen megszurkáljuk. Az elkevert (nem felvert) tojásfehérjével a tetejét megkenjük. Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 35 perc alatt megsütjük. Ha a vége felé a teteje túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
polenta sajttal átsütve
  2007-07-04 13:46:23, szerda
 
  Hozzávalók:

25 dkg kukoricadara, 8 dkg vaj, 2 hagyma, 3 ek olívaolaj, só, frissen őrölt feketebors, szerecsendió, 15 dkg mozarella szeletekre vágva, 3 ek vágott petrezselyem zöldje, 5 dkg frissen reszelt parmezán.

Elkészítése:

Egy fazékban felforralunk egy tk sóval egy liter vizet, beleszórjuk a kukoricadarát és habverővel erősen felkeverjük. Takarékra vesszük a lángot és időnként megkeverve 45 percig főzzük. Belekeverünk 3 deka vajat. Kb 1 centi vastagon rákenjük egy munkafelületre és hagyjuk kihűlni. Kerek formákat szúrunk ki belőle. A hagymát vékony karikákra vágjuk. Az olajat felhevítjük és a hagymát abban üvegesre pároljuk, sóval, borssal, szerecsendióval erősen megfűszerezzük. Egy felfújtformát kivajazunk, majd elterítünk benne néhány hagymakarikát, erre a polentaszeletek egy részét és vajforgácsokat. Mozarella, petrezselyem és parmezán jön rá. Ezt a rétegzést addig csináljuk, míg a hozzávalók el nem fogytak. A tetejére parmezán kerül, amit vajforgácsokkal szórunk meg. Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2007.06 2007. Július 2007.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 28 db bejegyzés
e év: 767 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 290
  • e Hét: 2189
  • e Hónap: 6593
  • e Év: 38322
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.