Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
200 ezer hektár szőlőtőkét kel
  2007-07-04 20:27:12, szerda
 
  200 ezer hektár szőlőtőkét kell kiirtani
2007. július 4., szerda 13:53

Az Európai Bizottság 200ezer hektár szőlő kivágására tett javaslatot az unió borreform-tervezetében.

A cél az, hogy a kevésbé hatékony termelők hagyjanak fel a borkészítéssel, és csökkenjen a krónikus túltermelés. A tervek szerint megszűnne egy sor támogatás, megtiltanák a cukor hozzáadást. Az elképzelésekről még nagy viták várhatók. Sok magyar szakértő szerint a borreform mostani tervezete nem kedvez Magyarországnak, főként a nagy feleslegeket termelő déli tagállamok érdekeit szolgálja.

MR
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
az eddig mért legnagyobb előn
  2007-07-04 19:24:51, szerda
 
  MTI 2007. július 4. 17:22
TÁRKI: az eddig mért legnagyobb előny a Fidesz javára


Az elmúlt időszakhoz képest az eddigi legnagyobb különbség mutatható ki az MSZP és a Fidesz támogatottsága között: a teljes népesség körében a nagyobbik ellenzéki párt 17 százalékponttal, míg a pártválasztók körében 28 százalékponttal vezet - olvasható a TÁRKI júniusi felmérésében. További elmozdulást tapasztaltak az ezer lakos megkérdezésével készült felmérés készítői a korábbi hónapokhoz képest abban is, hogy a biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz szavazói aktívabbak a kormánypárti szimpatizánsokhoz képest, mivel a nagyobbik ellenzéki párt támogatói magasabb arányban mennének el szavazni, mint a szocialista párté. A Fidesz előnyének nagyságát az is mutatja, hogy a biztos szavazó pártválasztók körében közel kétharmados többségben vannak az ellenzéki párt támogatói. Az MSZP és az SZDSZ szavazók választási hajlandóságának csökkenése a kormánnyal való elégedetlenséget is mutatja, és nem annyira a tényleges választási preferenciát tükrözi.

Ami a két nagy pártot illeti, a májusi 19 százalékhoz képest az MSZP-re júniusban az összes választó 17 százaléka szavazna, míg a Fideszre 34 százalékuk voksolna, ez az arány márciusban 30, májusban 31 százalék volt. A biztos szavazó pártválasztók csoportján belül a Fidesz támogatottsága a májusi 51 százalék után júniusban 62 százalékon áll, míg a szocialista párté ebben a hónapban 25 százalék, míg márciusban és májusban 34 százalék volt.

A két nagy párton kívül csak az MDF éri el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, ha "most vasárnap" lennének a választások.


http://www.gondola.hu/hirek/45118
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Képzavar, avagy az önmaga fark
  2007-07-04 19:23:12, szerda
 
 
2007. július 4. 16:32

Képzavar, avagy az önmaga farkába harapó kutya esete

http://www.gondola.hu/cikkek/55108

Éljen a koherens és végiggondolt, megalapozott politikusi hozzáállás. Bár, hogy a gyurcsányi kifejezést kövessük, a politikai áramlatok fésületlen sokasága nyilván egy fejben is megjelenhet. Éljen a képzavar!

Képzeljük el, azt a helyzetet, amint egy meglehetősen haragosan csaholó kiskutya egy legyet kezd el üldözni, majd miközben ide-oda kap, meglátja saját farkát. Beleharap, felvonít.

Nos, a politikában is meg tud valósulni ez a szituáció, csak nem egészen így.
Egy MSZP-s képviselő (Varga László) sajtótájékoztatóján kifejti, hogy a köztársasági elnök rögvest tüntesse ki Horn Gyulát, mivel valamikor egy másik személyt, Kisbarnaki Farkas Ferencet (akit ugye fasisztoidnak nevez) szintén kitüntetett.

Ezzel az állításával rögtön kettő dologra hívja fel a figyelmet a derék ifjú titán. Az első, hogy a leghalványabb fogalma sincs az alkotmányjogról (amúgy jogászi végzettsége ellenére), a második pedig az, hogy a nevezett személyről sincs.
Az Alkotmány ugyanis a köztársasági elnöknek nem adott jogkört arra, hogy önállóan intézkedjen e kérdésekben, mivel az elnök a Honvédelmi Minisztérium (vezetője Szekeres Imre, MSZP) indítványára szignál. (Pontosabban a Honvédelmi Minisztérium Rehabilitációs Bizottságának kezdeményezésére terjesztik fel.)
Tehát ez esetben az alkotmányjogi ismeretei finoman szólva cserben hagyták a derék képviselőt.

A második probléma az, hogy a nevezett Kisbarnaki Farkas Ferenc nem kapott posztumusz kitüntetést, hanem rendfokozatának helyreállításáról intézkedett a miniszteri (még mindig a HM, vezetője még mindig Szekeres Imre, MSZP) indítványra az elnök. Ez az említett harcos baloldali képviselő történészi vénájára mutat rá.

Hab a tortán, hogy egyéb problémák lépnek fel a fiatal pártharcos demokrácia-felfogásával kapcsolatban, amely egyébként a demokratikus gondolkodókon és közvélekedésen túlmenően Gyurcsány Ferenc (MSZP) pártelnök 1956-ról alkotott eszmefuttatásaival is szembe megy.

Gyurcsány Ferenc ugyanis a következőket vallja az 1956-os forradalomról: ,,1956 barikádjának számos szeglete volt. A forradalom mögött a helyenként egymással is vitában álló politikai áramlatok fésületlen sokasága jelent meg. De a barikádnak csak két oldala van: a szabadságé és a diktatúráé." Vagy egyebütt: ,,A népakarat bátor, misztikus egysége szüli a forradalmat, majd a forradalmi cél elérése, a szabadság megszületése után az egységes népakarat a demokrácia lényege szerint összetevőire bomlik. A szabadság forradalma az egységes népakarat történelmi értelemben pillanatokig tartó igaz és szent egységére, a diktatúra a népakarat nem létező egységének tartós hazugságára épül."

El lehetne persze gondolkodni azon, hogy Gyurcsány ezen gondolataival mennyiben tartja összeegyeztethetőnek eme kitüntetést, de túltette ő már magát ennél nagyobb ellentmondásokon is.

Horn Gyula ezzel szemben a Die Welt-nek adott interjújában a törvényes rend védelmét emlegeti '56 kapcsán. Tulajdonképpen lehet párhuzamot vonni: 2006-ban finoman, gumilövedékkel lehetett törvényes rendet védeni, '56-ban pedig - a technika akkori bizonyára kevésbé fejlett állása szerint - az acélmagvas és az ólomgolyós megoldás volt a törvényes rend védelmének non plus ultrája.

Képviselőnk azonban kimondta, hogy semmi problémát nem talál Horn Gyula '56-os szerepvállalásában, bár hozzátette, hogy ez a magánvéleménye. Ez a történelmi és politológiai ismereteinek széles tárházát mutatja meg, nyilván Che Guevara is mosolyog odafentről (vagy lentről), a munkásosztály pantheonjából. Ennek alapján semmi probléma nincs is azzal, hogy valaki emberekre lő, egy diktatúra parancsára. (Ezzel bizonyára csak azon apró jogi miskulancia áll szemben, hogy a ,,parancsra tettem" érvelést Nürnbergben sem fogadták el.)

Összegezzük tehát képviselőnk gondolatmenetét: 1. nem zavar, hogy a saját miniszterünk (amúgy az elnökre kötelező) indítványára történt egy ember rangjának visszaállítása, 2. nem érdekes, hogy nem kitüntetés volt, 3. nem érdekes, hogy a saját pártelnöke mást mond 56-ról, 4. az se baj, ha lövünk emberekre, de Horn Gyulát mindenképpen ki kell tüntetni.

Éljen a koherens és végiggondolt, megalapozott politikusi hozzáállás. Bár, hogy a gyurcsányi kifejezést kövessük, a politikai áramlatok fésületlen sokasága nyilván egy fejben is megjelenhet. Éljen a képzavar!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Rogán mindent megtesz az Erekl
  2007-07-04 19:11:48, szerda
 
  Rogán mindent megtesz az Ereklyés Országzászló visszaállítása ellen
2007-07-04. 09:55:36


Az Ereklyés Országzászló
eredeti formában (éjszakai felvétel)
"Az Ereklyés Országzászlót más helyre kellene építeni, esetleg kisebb méretben" - erre az idegen kufárokhoz illő, elképesztő mondatra ragadtatta magát a Fidesz kordonbontását is bojkottáló Rogán Antal, az V. kerület jelenlegi PR-megbízottja (értsd: polgármester) a pénteki kerületi közmeghallgatáson, melyet ha elmulasztott volna, az alábbi mobilszámon akkor is elmondhatja a magáét Tóninak.

Az Ereklyés Országzászló visszaállítása lassan másfél évtizede visszatérő témája minden V. kerületi közmeghallgatásnak, ám eleddig folyamatosan süket fülekre talált. Hiába, hogy a Magyar Élettér Alapítvány immár 5 éve elkészíttette az eredeti Lechner-féle terveknek megfelelő visszaállítási tervdokumentációt, hiába, hogy ezen anyag jelenleg is több, mint 3 éve a kerületi önkormányzat döntésére (szimpla tulajdonosi hozzájárulás, egyszerű többségi szavazással) vár, hiába, hogy az úgymond "nemzeti" többségű (fideszes polgármester mellett 4 hasonló pártkatona alpolgármester, s minden fontosabb bizottságban szintén fideszes többség és vezetés) testület fogyasztja immár 9 hónapja a közpénzt - az eredmény nulla.

Kilenc hónap alatt nem voltak képesek még a Tulajdonosi Bizottságban sem napirendre venni az ügyet, pedig a visszaállításhoz - egyedülálló módon - még anyagiakat sem kért a Magyar Élettér Alapítvány. A közmeghallgatáson ugyan elszólta magát Rogán, hogy épp aznap, amikor pár négyzetméter füvet avatott a Szabadság tér déli részén, egy helytörténész ismertette számára a tér történelmét - mindez azonban kevésnek bizonyult ahhoz, hogy a fent említett agymenésre ne ragadtassa magát a fideszes Tóni.

Szánalmas magyarázata is sántított, amikor arról próbálta meggyőzni hallgatóságát, hogy azért nem válaszolt a hozzá intézett levélre 30 napon belül (sőt 9 hónap alatt sem!), mert azt hitte, magánlevél... igaz, hogy az Ereklyés Országzászlóról írtak benne, számon kérve a Polgármesteri Hivatal nemtörődömségét, de ő mégis mellébeszélt.


Az emlékművel szemben gyönyörű, irredenta virágágyás volt,
ide építették a megszállók obeliszkjét, mely ma is áll


Aztán jött az "építészszakmai szemponttal", mely szerinte szintén gátja a visszaállításnak; hisz a füves rész közepére (ami messzebb van ugyan az Országzászlótól, mint a ruszki meredély), odatelepítettek egy kávézót (büfét). Ekkor a felszólaló kerületi polgár tájékoztatta Rogánt, hogy ez az érve is butaság, ugyanis a jelenleg érvényes, Demszky barátja által jóváhagyott Fővárosi Rendezési Tervben is az eredeti helyén szerepel nemcsak az Országzászló, de még a 4 irredenta szoborcsoport is, amiről a mellette ülő, építészmérnökként működött egyik alpolgármestere is tájékoztathatja.

Ennyi melléfogás után végül az az ígéret hangzott el Tóni részéről, hogy: jó, akkor majd készítenek egy hatástanulmányt, meg maketteket, hogy hogyan is néz majd ki a - szerinte mozdíthatatlan - ruszki emlékmű és az Ereklyés Országzászló együttese.

Vajon mikorra? - ezt a kérdést már olvasóink kell, hogy feltegyék Rogán Antal telefonszámán: 36-20-344-50-83 (ellenőrzött, bár gyakran nem veszi fel).

Az márcsak zárójeles megjegyzés, hogy - hacsak nem hiányzott az ülésteremből akkor - épp az előző hétfőn szavazta meg az általa is képviselt Országgyűlés a ruszki megszállás dicsőítését (megörökítését) kimondó törvény eltörlését. Tehát éppen hogy a magyar szabadság ellen fellépő megszállók jelképe rontja a tér arculatát (a több hektáros vaskordonjaival egyetemben), ezért eleve nem lehet a jogellenesen odaerőszakolt meredély viszonyítási alap történelmi emlékhelyünk visszaállítása ügyében.

Héjjas Iván - Kuruc.info
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Nemzeti Jogvédő Alapítvány a
  2007-07-04 19:07:40, szerda
 
 
gondola 2007. július 4. 16:13

A Nemzeti Jogvédő Alapítvány az Ab-hez fordult


Sorozatban szűnnek meg a rendőrökkel szembeni eljárások az elkövetők felderíthetetlensége miatt: megszüntették Vértesaljai László jezsuita pap tavaly október 23-án történt rendőri bántalmazása miatti büntetőeljárást is. Emellett az új szabálysértés szerint ötvenezer forint pénzbírsággal sújtható az, aki a rendvédelmi szerv hivatásos állományú tagjának nem engedelmeskedik.

A Nemzeti Jogvédő Alapítvány az Alkotmánybírósághoz fordult nemrégiben a 32/2007 (III. 06.) Korm. rendelet 3.§-ának 2007. március 6-i hatállyal történő megsemmisítése érdekében, annak alkotmányellenessége miatt.

Amint emlékezetes, a kormány még 2007. március 15-e előtt egy március 6-án elfogadott kormányrendelettel új szabálysértési tényállást alkotott, jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség címmel. Az új szabálysértés szerint ötvenezer forint pénzbírsággal sújtható az, aki a rendvédelmi szerv hivatásos állományú tagja jogszerű intézkedésének nem engedelmeskedik.

Közismert tény, hogy a Fővárosi Bíróság évek óta következetes gyakorlata szerint a be nem jelentett tüntetésen megjelent, és tömegoszlatási felszólításnak eleget nem tevő személy cselekménye egyéb többlettényállási elem hiányában szabálysértést nem valósított meg. Ennek megfelelően tavaly október 23-án eljárás alá vont számos személlyel szemben jogerősen megszüntetésre kerültek a rendzavarás miatt indított szabálysértési eljárások, amelyek keretében első fokon sok esetben több napi elzárás büntetést szabtak ki.

A kormány illetékes tárcájának képviselői több alkalommal nyíltan, a magyar bíróságok függetlenségét sértő, veszélyeztető módon fejezték ki ezzel kapcsolatos nemtetszésüket.

A támadott rendelkezést vélelmezhetően amiatt alkották meg ilyen sietve, mert a Fővárosi Bíróság következetes és helyes gyakorlatára figyelemmel a kormány így kívánta kitágítani a rendőri szervek mozgásterét a közeledő március 15-i tömegrendezvények tekintetében.

Mihelyt napvilágot látott a kormányrendelet több jogvédő szervezet, így köztük a Nemzeti Jogvédő Alapítvány közösen a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezettel, közös nyilatkozatban ítélték el ezen új jogszabály bevezetését, amellyel kapcsolatosan több súlyos alkotmányellenességi aggály is felmerül. E tárgyban aggályait hangoztatta továbbá az Október 23 Bizottság Alapítvány és a Magyar Helsinki Bizottság is.

Elsőként kiemelendő az, hogy a szabálysértési törvény már szabályozott ilyen jellegű tényállást rendzavarás néven, ezért ezen új szabálysértés kormányrendeletbe történt foglalása, sérti a jogalkotási törvényre vonatkozó előírásait. Csak a szabálysértési törvényben lehetett volna ezt a kérdést szabályozni, mivel csak olyan életviszony területén alkothat új szabálysértési tényállásokat a kormány, amelyet a szabálysértési törvény még nem fedett le, itt azonban ez lefedettség fennállt, így tehát ezen kormányrendeleti rendelkezés ezért is alkotmányellenes.

A rendkívül rövid hatályba léptetési időszak is kifogásolható, hiszen a 2007. március 6-án elfogadott jogszabályt 2007. március 11-i hatállyal rendeltek alkalmazni.

A jogalkotási folyamatba, - megszegve a jogalkotási törvény ezirányú előírásait - nem vonták be az érintett társadalmi szervezeteket, különösen a jogvédő szervezeteket, amelyek nemhogy támogató véleményt, de határozott tiltakozó álláspontot fogalmaztak meg. A rendelkezés továbbá érdemben alkotmányellenes, illetve nemzetközi szerződésekbe is ütköző korlátját jelenti a gyülekezési jognak, mivel a rendőri mérlegelésnek széles utat enged, és ez csorbíthatja a gyülekezési jog gyakorlását.

Könnyen kerülhet ugyanis egy tüntetés jóhiszemű résztvevője abba a helyzetbe, hogy a tüntetést jogellenesnek minősítő és azt feloszlatni kívánó rendőrök pusztán a jelenléte és a helyszín azonnali elhagyásának - adott esetben éppen a rendőrség által lezárt eltávozási útvonalak miatti - elmaradása miatt feljelentést tesznek ellene és ötvenezer forint pénzbírsággal sújtják. A tüntetések csapaterős feloszlatása során már számos alkalommal - különösen nagy számban 2006 őszén - bizonyítottan jogellenesen jártak el az intézkedő rendőrök, ezért nehéz és nem elvárható egy ilyen rendőri cselekmény jogszerűségének helyes helyszíni megítélése.

A Nemzeti Jogvédő Alapítvány és több más jogvédő szervezet már többször rámutatott arra, hogy a gyülekezési jog gyakorlásával kapcsolatban az államnak nemcsak tűrési kötelezettsége van, hanem aktív szerepe is, amellyel biztosítania kell a gyülekezési jog megfelelő szintű érvényesülését. Ezen új szabálysértés viszont kifejezetten alkalmas arra, hogy önkényes korlátozás és megszorítás alá kerüljön ez az alapvető alkotmányos jog.

A 2007. március 15-i eseményeket követően a rendőrség tudomásunk szerint több tucat személlyel szemben már alkalmazta is ezen új szabálysértést, annak ellenére, hogy a polgárok érintett köre nem kerülhetett abba a helyzetbe, hogy tisztában legyenek ezzel az új rendelkezéssel, nem beszélve a rendőri állományról is. Mivel a nem ismert jogszabály a közrendvédelmi szervek számon kérendő normaként alkalmazták jelentős számú személlyel szemben, így ezen jogalkotási hiba, jelentős érdeksérelmet és károkat okozhat a megsemmisíteni kért jogszabályhely alapján eljárás alá vontaknak. Erre tekintettel a Nemzeti Jogvédő Alapítvány soron kívüli eljárást kért, hogy ne szenvedhessenek hátrányos jogkövetkezményeket azok, akik már ezen szabálysértés miatt kerültek eljárás hatálya alá.

Egyúttal felhívjuk minden olyan személy figyelmét, akivel szemben a jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértése miatt indult eljárás, hogy kérhetik az ellenük folytatott eljárás felfüggesztését hivatkozással a Nemzeti Jogvédő Alapítvány által most benyújtott alkotmánybírósági beadványra, kérve azt, hogy az eljáró hatóság vagy - rendőrségi marasztalás elleni kifogás esetén - a bíróság mindaddig ne hozzon határozatot az ügyben, amíg az Alkotmánybíróság sem dönt ezen szabálysértés alkotmányellenességének megállapítása tárgyában. Akivel szemben már ezen alkotmányellenes szabálysértés miatt alkalmaztak büntetést vagy intézkedést, alkotmányjogi panasszal élhet az ilyen jogerős döntés közlésétől számított 60 napon belül.

Sorozatban szűnnek meg a rendőrökkel szembeni eljárások az elkövetők felderíthetetlensége miatt

A Nemzeti Jogvédő Alapítvány együttműködő ügyvéd partnerei azt jelezték az elmúlt hetekben, hogy sorra születnek az általuk képviselt sértettek feljelentései miatt indult büntetőeljárásokat megszüntető határozatok az esetek túlnyomó részében az október 23-án bűncselekményt elkövető rendőrök beazonosíthatatlansága miatt. Ez történt Csorba Attila, a fél szemére gumilövedéktől megvakult fiatalember, a Dohány utcában közelről gumilövedékkel nyakon lőtt, megemlékezésről este hazafelé igyekvő középkorú hölgy, az Erzsébet híd pesti hídfőjénél rendőri brutalitás miatt többek között három bordatörést elszenvedő kanadai-magyar állampolgárságú üzletember vagy a Kárpátia együttes dobosának és barátjának egyébként mozgóképpel dokumentált rendőri bántalmazása ügyben is.

A Nemzeti Jogvédő Alapítvány nemrégiben kapta kézhez a Budapesti Nyomozó Ügyészség határozatát, amellyel megszüntette a Vértesaljai László jezsuita pap tavaly október 23-i rendőri bántalmazása és ahhoz kapcsolódó egyéb cselekmények miatt még 2006-ban indult büntetőeljárást, részben bűncselekmény hiánya, részben pedig az elkövető kilétének felderíthetetlensége miatt.

A sértetten kívül, több magánszemély és a Nemzeti Jogvédő Alapítvány tett feljelentést a jezsuita atya bántalmazása miatt, amely eljárás során a Budapesti Nyomozó Ügyészség nem tudta felderíteni azon rendőröket, akik Vértesaljai Lászlót több alkalommal tettleg bántalmazták, és ezzel elkövették, a hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás vétségét.

A megszüntető határozat rögzíti ugyan, hogy a sértettel szemben foganatosított rendőri intézkedés során alkalmazott ütlegelés és rugdosás nem minősíthető sem jogszerű, sem indokolt, sem pedig arányos testi kényszernek, és ezek elkövetői megvalósították ugyan a hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás vétségét, valamint a sérülésekre tekintettel a könnyű testi sértés vétségét is, azonban a nyomozás nem tudta felderíteni azokat a rendőröket, akik először a Károly körút - Gerlóczy u. sarkán ütötték meg indokolatlanul gumibottal Vértesaljai Lászlót, illetve azokat sem, akik a Károly körúton felállított rendőrségi sorfal mögött őt több alkalommal megütötték és megrúgták.

A határozat szerint 21 rendőri század teljesített szolgálatot azon időszakban, és ezért 2100 rendőr egyéni tevékenysége nem követhető nyomon, így nem volt megállapítható az elkövetők személye.

A feljelentések ugyanakkor arra is irányultak, hogy vonják felelősségre azt a rendőrt, aki Vértesaljai László jezsuita papnál található magyar zászlót megtaposta, a bakancs lábnyoma máig látható a zászlón. A megszüntető határozat rögzíti, hogy az a rendőr, aki a sértett földre esett zászlóját megtaposta, elkövette a Btk. 269./A §-ába ütköző nemzeti jelkép megsértésének vétségét, azonban mivel az elkövetőt ebben az esetben sem lehetett egyénileg beazonosítani, ezért a nyomozást ebben a vonatkozásban is az elkövető kilétének felderíthetetlensége miatt szüntették meg.

A megszüntető határozat rögzíti továbbá, hogy foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetést nem jelent a gumilövedéket kilövő fegyver használata, mert az a rendőrségi törvény szerint az nem minősül lőfegyver használatnak.

Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette a nyomozó hatóság szerint pedig azért nem valósult meg, mert Vértesaljai László ezen időszakban nem papi minőségében járt el. Tehát bár a papi minőségét felismerhették az őt bántalmazó rendőrök, azonban mégis a bántalmazás ezen minősített esete nem valósult meg.

Végül a határozat rögzíti azt is: az, hogy Vértesaljai László atya később, az este folyamán könnygázgránáttól sérült, amely eltörte a kezében tartott zászló rúdját - ez mentette meg őt egy komolyabb sérüléstől - nem bűncselekmény következménye, tekintettel arra, hogy amennyiben a tömegoszlatási felszólítást követően valaki a helyszínen marad, és így a tömeggel szemben a rendőrség kényszerítő eszközöket alkalmaz, úgy ezzel vállalja annak kockázatát, hogy a tömegoszlatás során megsérül.

A megszüntető határozat álláspontunk szerint részben megalapozott, de egyes részeiben megváltoztatása, panaszlása indokolt. Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés valóban nem áll fenn, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette esetében is elfogadható a nyomozó hatóság értelmezése. Szomorú tény az is, hogy az azonosító jelvények hiánya miatt, konkrét személyleírás, fényképfelvételek és egyéb bizonyítékok hiányában gyakorlatilag lehetetlen akár a nemzeti jelkép megsértését, akár pedig a jezsuita atya bántalmazását megvalósító rendőrök felkutatása.

Ugyanakkor aggályos a határozat indokolásának azon része, amely nem lát semmi kivetnivalót abban, hogy tömegoszlatás során bevetett könnygázgránáttal okozott sérülés esetén fel sem merülhet a rendőrség felelőssége. Több rendészeti szakértő, így Georg Spöttle is rámutatott arra, hogy a könnygázgránát ésszerű, szakszerű, és hatékony használata érdekében annak kilövését nem nagy ívben és nem embermagasságban kell és lehet megtenni célszerűen, hanem legfeljebb térdmagasságban kilőve. Jelen esetben megállapítható hogy nem ez történt, tehát nem megalapozott a határozat ezen része, emiatt panaszt fog előterjeszteni a Nemzeti Jogvédő Alapítvány.

Az elkövető rendőrök felderítetlenségének ténye ismét rámutat arra a körülményre, hogy a 2006. szeptember 27-én Bene László országos rendőrfőkapitány által eszközölt öltözködési utasítás módosítás, amely lehetővé tette azt, hogy a rendőrök gyakorló öltözéken ne viseljenek azonosító jelvényt, széles teret nyitott annak, hogy a rendőri fegyelem fellazuljon, hiszen a rendőrök tavaly október 23-án a büntethetetlenség, felelősségre vonhatatlanság biztos tudatában cselekedtek a helyszínen, és ragadtatták magukat sok esetben olyan jellegű cselekmények elkövetésére, amelyek Vértesaljai László atyát is érték. Ezt igazolja az a tény is, hogy a több tucat jól dokumentált rendőri bűncselekmény kapcsán mindössze 39 rendőrt gyanúsítottak meg és vádemelésre csak nyolc rendőr esetében került sor. Nemrégiben éppen az azonosító jelvények viselésének hiánya miatt a rendőri elöljárókkal szemben még tavaly decemberben előterjesztett feljelentést a Budapesti Katonai Ügyészség bűncselekmény hiányában elutasította, amely határozattal szemben a Nemzeti Jogvédő Alapítvány szintén panasszal élt.

Kiemelten fontos része a megszüntető határozatnak ugyanakkor az a megállapítás, hogy a nemzeti lobogó rendőri megtaposása megvalósította a nemzeti jelkép megsértésének vétségét. Ez a körülmény megdöbbentő erővel utal arra, hogy milyen súlyos morális és kiképzési problémák terhelik a rendőrséget, hiszen ha a Magyar Köztársaság Alkotmányára és törvényes rendjének védelmére felesküdött rendőr a Magyar Köztársaságot és nemzetet szimbolizáló zászlót ilyen módon gyalázza meg, akkor joggal vetődik fel a kérdés, hogy vajon mindent megtettek-e a kiképzők és a parancsnokok annak érdekében, hogy az ilyen és ehhez hasonló jelenségek ne forduljanak elő.

Nemzeti Jogvédő Alapítvány
www.nemzetijogvedo.hu
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
A deviáns szép, a normális üld
  2007-07-04 17:38:53, szerda
 
 


A deviáns szép, a normális üldözendő a Tv2-ben
2007-07-04 09:34 Barikád.hu


A szombati melegfelvonulás kapcsán a Tv2 Mokka című reggeli műsorban ismét felcsaptak a kedélyek. Melegek kontra nem melegek harca a képernyőn, a kötelező objektív újságírás szabályai nélkül.

Amanda Elstak, transznemű ,,előadóművész" fátyolos hangjára ébredhettek ma azok a tévénézők, akik kiváncsiak voltak, hogy szombathoz közeledvén, milyen arzenállal készül a kereskedelmi televízió, hogy a melegek nevében kikérje magának a kirekesztést, és az antidemokratikus magatartást.

Amanda elmondta,mindenkinek szabad döntési joga, hogy kilátogat-e rendezvényükre szombaton, vagy sem, de szerinte ,,nem pozitívum" ha más ember csoportokat kameráznak. Az előadóművész elismerte, ha a felnőttek gyermekeikkel együtt kivonulnak, az a gyermeki lélekben is bizonyos torzuláshoz vezet majd, hiszen egy ellenséges attitűd is kialakulhat bennük a későbbiek során, vagy talán pont a színes kavalkád fogja kiváncsiságát felkelteni a meleg légkör iránt. Amanda hangúlyozta,hogy mindenféle rögzítésre alkalmas eszközzel megörökíteni őket kifejezetten elvakult, jellemtelen és antidemokratikus cselekedet. Kikötötte azt is, hogy semmilyen politikai párt nem támogatja az ő működésüket. Az elfogadó műsorvezetőnő, akinek opponálnia kellett volna az újságírás szabályai szerint , további alákérdezésekkel borzolta a reggeli kedélyeket, miszerint azok aberráltak, akik ilyen rendezvényre gyerekeket visznek ki, majd olyan veszélyes területre merészkedtek kéz a kézben, hogy elhangzott az a kijelentés is, hogy bár a melegek 12 éve vonulnak utcára, az ő rendezvényeiken résztvevők nem dobálnak téglákat, ők nem huligánok, míg a másik oldalon..."hát, szoktak". A piros tanga illetve a fehér tanga vitájában is kenyértörésre vitték a dolgot: Amandát szombaton fehér alsóneműben csodálhatja meg az elfogadó illetve a kevésbé toleráns közönség.

Az előadóművésznő/úr után Jónás Levente, a Jobbik kommunikációs igazgatója kaphatott két perc türelmet Csiszár Jenő műsorvezetőtől, aki az egészséges többség nevében érvelt, az aberráció ellen. Mint mondta, törvény adta lehetőség a nyilvánosság fegyverét is segítségül hívni nemcsak gyermekeink de közösségünk egészséges fejlődésének biztosítása érdekében is. Csiszár a műsoridő teljes hosszán át lovagolt Péterfalvi Attila kijelentésén, aki az előző adásban elmondta, hogy pártok nem fotózhatnak ezen a rendezvényen, mivel ez jogsértő aktus.

A kommunikációs igazgató ismertette, a tavalyi melegfelvonulás után számos magánszemélytől is feljelentés érkezett a rendőrségre, amelyeket azonban bizonyíték hiányában utasítottak el. Ennek okán a Jobbik Magyarországért Mozgalom arra kéri mindazokat, akik óvni-védeni szándékoznak gyermekeinket és környezetünket, hogy kép rögzítésére alkalmas eszközzel (kamera, fényképezőgép) csatlakozzanak hozzájuk.
A műsor után megfogalmazódhat bennünk a költői kérdés: a deviáns az szép, az egészséges pedig kirekesztő?

barikád.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kármán Irén nem mondott igazat
  2007-07-04 17:34:08, szerda
 
  Rendőrség: Kármán Irén nem mondott igazat
2007-07-04 17:30:19


A rendőrségi nyomozásban beszerzett bizonyítékok alapján megállapítható, hogy Kármán Irént nem ott, nem akkor és nem úgy bántalmazták, ahogy korábban vallomásában elmondta. Csizner Zoltán alezredes, a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi főosztályának vezetője szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, a beszerzett adatok egyértelműen cáfolják a sértett elmondását, így az elkövetés helye és ideje, a végrehajtás módja bizonyíthatóan eltér a sértett által előadottaktól.

http://vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=179627
AS Network
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Legfelsőbb Bíróság: jogtalan v
  2007-07-04 17:30:12, szerda
 
  Legfelsőbb Bíróság: jogtalan volt a Fradi kizárása
2007-07-04 07:58:29

http://vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=179566


Mint ismert, 2006. december 7-én jogerős ítélet született a Fővárosi Ítélőtábla előtt a 2006/07-es évi bajnoksággal kapcsolatos licenc-ügyben hozott határozatok megtámadása tárgyában. A Bíróság akkor jogerősen megállapította, hogy jogellenesek voltak azok a döntések, amelyek az FTC-nek licencet megadó korábbi határozatot hatályon kívül helyezték, és új eljárást rendeltek el az ügyben. Az ítélet ellen az MLSZ nyújtott be felülvizsgálati kérelmet, amelyet a Legfelsőbb Bíróság bírált el.

Az FTC vezetése a keddi napon vette kézhez a Legfelsőbb Bíróság ítéletét, amelyben az a Fővárosi Ítélőtábla korábbi határozatát hatályában fenntartotta. Ezen ítélet ellen további felülvizsgálatnak helye nincs, így elmondható, hogy a tavaly szeptemberben kezdődött eljárás véglegesen az FTC győzelmével bejeződött - mondta dr. Petró László, az FTC jogi képviselője a 100%Fradinak.


ftc.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Magyarország a világ egyik leg
  2007-07-04 17:24:55, szerda
 
  Tölgyessy: Magyarország a világ egyik legelégedetlenebb nemzete
2007-07-04 10:54:59


E címmel ismertette tegnap a bécsi Die Presse budapesti tudósítójának írását arról, hogy egy évvel újraválasztása után mind szakértők, mind a lakosság megsemmisitő itéletet mond Gyurcsány Ferenc szocialista miniszterelnök munkájáról. A "Rossz kormánypolitika nyomot hagy a lakosságon - Gyurcsány Ferenc kormányfő a közvéleménykutatás mélypontján" alcímet viselő tudósításban Peter Bognar úgy véli, hogy Gyurcsány pozíciója megingott. A lapnak nyilatkozva Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke úgy vélte: nagyon mély a szakadék a politikai osztály és a választók között.

A Die Presse Tölgyessy Pétert is idézi, aki szerint a magyar kormány rossz politikája már masszívan kihat a magyarok érzékenységére: "Ma már mi vagyunk a világ egyik legelégedetlenebb nemzete" - idézte a befolyásos osztrájk lap a magyar politikust. A Die Presse idézte Kornai János közgazdászt is, aki szerint úgy tűnik fel, hogy a kormány reformpolitikájának nincs világos célkitűzése.

http://vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=179591
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vizsgálat indul a Wekler-ügybe
  2007-07-04 17:10:14, szerda
 
  Vizsgálat indul a Wekler-ügyben

2007. július 3., kedd 20:55 InfoRádió / MTI
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-133525


Wekler Ferenc volt szabad demokrata képviselő szerint pusztán személye lejáratására alkalmasak azok az "önkényesen egymás mellé rendezett" értesülések, amelyeket a Magyar Nemzet közölt kedden. Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter közölte: vizsgálatot kért az ügyben törvényességi felügyeletet gyakorló regionális közigazgatási hivatal vezetőjétől.



A Magyar Nemzet - a Hír TV beszámolója alapján - azt közölte, hogy "szőlőtelepítési botránya után újból állami pénzekhez jutott Wekler Ferenc családi cége, ezúttal a DDRFT jóvoltából, amelynek éppen a szabad demokrata politikus az elnöke".

A politikus szerint a napilap és a televízió egy 2006. március 30-i, nyilvános DDRFT-ülést igyekszik úgy feltüntetni, "mintha az és az ott történtek napjaink újabb eseményei közé tartoznának", holott akkor - 15 hónappal ezelőtt - nem elnöke, hanem csak tagja volt a testületnek.

Így semmilyen napirendet és döntési javaslatot sem terjeszthettem elő, erről bárki számára hozzáférhető jegyzőkönyvek tanúskodnak - írta a politikus.

Hozzátette: az említett, 2006. márciusi ülésen a téma egy cseh szakértők közreműködésével, szennyvíztisztító kifejlesztése és a prototípus elkészítése volt.

Emlékeztetett: ez az aprófalvak, a Balaton-parti települések évtizedek óta megoldatlan szennyvíztisztításának uniós szintű kiépítésére kínálhat majd a mai áraknál lényegesen olcsóbb lehetőséget.

"Már a pályázat beadásánál minden személyes adat a bíráló bizottság rendelkezésére állt, tehát tudott volt a családom tagjainak részvétele, ezt semmilyen törvény vagy eljárási rend nem zárja ki" - írta a politikus.

Vizsgálat lesz az ügyben

Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter közölte: vizsgálatot kért az ügyben törvényességi felügyeletet gyakorló regionális közigazgatási hivatal vezetőjétől.

A miniszter hangsúlyozta: minden olyan esetben, amikor felmerül a szabálysértés lehetősége, azt ki kell vizsgálni.

Bajnai Gordon elmondta: azt kérte az ügyben törvényességi felügyeletet gyakorló regionális közigazgatási hivatal vezetőjétől, hogy két hét alatt vizsgálja ki az ülésen elhangzottakat, nézze meg, történt-e jogszabálysértés, mert ha igen, akkor ezzel szemben el kell járni.

A miniszter szerint etikai szempontból is vizsgálni kell azt a kérdést, hogy politikus vagy hozzátartozói miként vehetnek részt pályázati döntéshozatalban, illetve pályázatokon.

*****************************


"Ez horror!" - Szabó tetemre hívja Weklert
2007-07-04 08:29:59
http://vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=179568




Wekler Ferenc megvezette a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácsot (DDRFT). Ezt állítja Szabó Loránd, aki a testület innovációs bizottságának elnökeként kollégájának is nevezhetné Wekler Ferenc elnököt.

Ám Szabótól mi sem áll távolabb: a tanács június 29-i ülésén egyenesen hazugsággal vádolta meg Weklert. Tegnap ezt tavalyi DDRFT-jegyzőkönyvekkel támasztotta alá: szerinte a tanács jelenlegi elnöke - akkor még tanácstag - ,,átnyomatta" a testület 2006. márciusi ülésén azt a pályázatot, amit korábban a szakemberekből álló innovációs bizottság nem támogathatónak minősített. Ráadásul Wekler Ferenc egy vállalkozás révén, áttételesen érintett a pályázatban.

A tényekhez tartozik, hogy az ominózus 2006-os ülésen Wekler bejelentette: bár ő nem, de családtagjai érintettek a pályázatban, a szavazásban pedig nem vesz részt. Szabó Loránd szerint azonban ennek a bejelentésnek nem a vita közepette, hanem már kezdéskor meg kellett volna történnie. A tanács végül is két ellenszavazattal, öt tartózkodással és tizenegy igen szavazattal módosította a bizottság döntését és támogatásra javasolta a pályázatot.

- Ez a horror! - hangzik Szabó Loránd méltatlankodása.

- Az a horror, hogy egy leszakadó régió fejlesztési tanácsában a projekteket generáló személyt, jelesül engem az innovációs bizottság elnöke és néhány más személy igyekszik ellehetetleníteni - fogalmazott Wekler Ferenc. - Ennek következtében ma egyetlen kiemelt projektje sincs a régiónak, szemben a többivel. Ha már az érintettség szóba került, akkor hadd mondjam el, hogy Szabó Loránd a Kapos ITK Kht. felügyelőbizottságának az elnöke. Ez a cég az Innocsekk pályázatoknál sokszor szerepelt közreműködőként együtt azzal a Hozam Kft.-vel, melynek ügyvezetője egyúttal a Kapos ITK ügyvezetője is. Azt meg nyilván senki sem veheti komolyan, hogy én a tanács ülésén tizenegy embert a torkánál fogva kényszerítettem az igen szavazatra... Az érintettséget valóban jelezni kell: én ezt megtettem, ellentétben Szabó Loránddal, aki a mai napig nem tett hasonló bejelentést.
AS Network - Szeri Árp

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
2007.06 2007. Július 2007.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 574 db bejegyzés
e év: 6477 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 126
  • e Hét: 2048
  • e Hónap: 5793
  • e Év: 159289
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.