Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
Pannónia levegője
  2007-08-18 23:24:49, szombat
 
  Pannónia levegője
Fehér Béla
2007. augusztus 18. 0:01


Magyar Nemzet
Ötvenhatos orvos barátom, mióta nyugdíjas, tavasztól őszig Magyarországon él. Azt mondja, tavaly történt először, hogy szívesen tért vissza Németországba. Érzékeny ember, párásodó tekintettel vallja be, szégyelli magát, hogy így érez. Aztán felemeli a mutatóujját, és nyomatékosan kijelenti: vigyázzatok, a huszonnegyedik órában vagyunk. Vigyázzatok, a globalizáció a kommunizmusnál is ártalmasabb, mert az sem érdekli, hogy a birkát nemcsak nyírni kell, hanem etetni is. A birkák mi volnánk.

Egy másik ismerős arról beszél, sose tudta elképzelni, hogy máshol éljen, de mostanában komolyan foglalkozik a gondolattal, hogy új hazát keres. Ugyanezt mondja egy régi barát is. Borongós tekintettel mered maga elé, miközben azt fejtegeti, szívesen kezdené újra bárhol a világon, mert a magyarnak kitelt az ideje saját, megszentelt földjén. Hozzáteszi: nem egy embert ismer, aki hozzá hasonlóan hajlandó lenne a szívét kitépve elmenni, mert más kiutat nem lát. Tamás felesége egyetértőleg bólogat, bizony ő is kivándorolna, itt már nem tud, nem is akar élni, de amúgy sincs rá szükség. Csak a szüntelen iskola- és tankönyvreformokban tobzódó kormányzat nem látja, hogy folyamatosan és aggasztóan romlik az ifjúság. Ő már nem tud mit kezdeni az erkölcsöt semmibe vevő új nemzedékkel, amely számára az erőszak olyan természetes, mint dédapáinknak a savanyúvizes nagyfröccs. Kifejti az elméletét arról, hogy a kereskedelmi televíziózás többet ártott a nemzetnek, mint a tatárjárás, mert a romokat el lehet takarítani, de a megbomlott agyakat legfeljebb az Úristen képes újjágyógyítani. Embertelen agymosásnak vetik alá az ifjúságot, amely lassan esélyt sem kap arra, hogy ha eljön az ideje, képes legyen a vállára venni és megváltani ezt a boldogtalan nemzetet.
Valami végleg megváltozott. Eltört. Nem lassan, észrevétlenül, hanem gyorsan és harsányan. Cinikusan, embertelenül, megállíthatatlanul. A haza kiárusítása gyorsabban megy, mint az államalapítás. Pedig de szeretnénk hinni abban, hogy a kasszandrai jóslatok Magyarország, sőt a világ jövőjéről erősen túloznak, és tévesek a globális összeesküvésről szóló elméletek is. Hogy mindazok, akiket a népek bölcsességükben és megfontoltságukban az élükre emeltek, különbséget tudnak tenni közjó és közrossz között, és persze a közjót választják. Különbséget tudnak tenni Isten és pénz között, és persze Istent választják. De nem. Se a közjó, se Isten nem kell. Így épül fel a pénz demokráciája. A többi néma csend. Az élet túlságosan egyszerű, talán ezért is látszik olyan bonyolultnak. Gondoljunk csak bele: egyetlen gügye népmese tanulságai alapján békében és mosolyban le lehetne élni és éltetni a nyúlfarknyi életet. Olyat, ahol győz az igazság, a tisztesség. Győz a talpig becsületes parasztember, akinek nem lopták ki a tarisznyából a szalonnát és az új kenyeret. De az EU viszi a tarisznyát is. Hivatalos történelme során, ha kellett, a magyar sokszor parázsba dugta a karját, és büszke volt rá, hogy tűri a fájdalmat. Mert volt miért tűrnie. Tűrte az övéiért, tűrte utódaiért, a szebb jövőért. Jobb világot akart átadni, mint amilyet kapott. Ma már nem is kell a tűzbe dugni a kezünket ahhoz, hogy érezzük tulajdon húsunk égett szagát. Tele van vele Pannónia levegője.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Felgyorsított leszakadás
  2007-08-18 23:20:56, szombat
 
  Felgyorsított leszakadás
Szabó Eszter
2007. augusztus 16. 0:02


Magyar Nemzet
Kiábrándító jelentést tett közzé a Központi Statisztikai Hivatal a magyar gazdaság állapotáról: a gazdaság növekedési üteme a második negyedévben mindössze 1,4 százalékot ért el. Az adat - amely a legpesszimistább jóslatokat is bőven alulmúlja - tizenegy éves mélypontot jelent, hiszen utoljára a Bokros-csomag megszorító intézkedései vetették vissza ilyen mértékben a növekedésünket.

A gazdasági mutatók immár egyértelműen jelzik: óriási árat kell fizetnünk az elmúlt évek felelőtlen gazdaságpolitikájáért. A mostani növekedési adatok azt is világosan mutatják, hogy a tavalyi választások után kihirdetett megszorítócsomag szerkezete rossz. A döntően adó- és járulékemelésre alapozó tűzoltó intézkedések ugyan mérsékelték a világszinten is kiemelkedő államháztartási hiányunkat, a gazdaság alapvető problémáit nem kezelték. Az Európai Unióhoz történő felzárkózásunk nemcsak megtorpant, de fél éve a leszakadásunk folyik, méghozzá gyorsuló ütemben. Gazdaságunk fejlődése fényévekre jár versenytársaink növekedésétől, jó ideje a 27 tagú unió átlagát sem érjük el. Cseh- és Lengyelország, de még Bulgária és Románia gazdasága is csaknem négyszer gyorsabb ütemben fejlődik hazánkénál, nem beszélve Szlovákiáról, ahol a második negyedévben 9,2 százalékos (!) dinamikát mértek. Nem kétséges tehát, hogy a még mögöttünk lévő országok közül több hamarosan megelőz minket, a kérdés csak az, mikor. Szlovénia és Csehország után tavaly a néhány éve még bőven mögöttünk álló Észtország is lehagyta hazánkat az egy főre eső GDP tekintetében. Az idén Szlovákia teszi ugyanezt, az az ország, amelynek gazdasága 2002-ben jóval fejletlenebb volt hazánkénál. Nem kell a messzi jövőbe tekinteni a többi balti állam esetében sem: a konvergenciaprogram előrejelzése alapján Lettország és Litvánia is hamarosan leköröz bennünket. (Lettországban ez év második negyedévben 11,3, Litvániában 7,7 százalékos gazdasági növekedést mértek.)

A konvergenciaprogram nem ad választ a magyar gazdaság legfontosabb kérdéseire, ezért nem tudni, mikor és főleg mitől fog újra felgyorsulni növekedésünk. A teljes adóterhelésünk a második legmagasabb az új uniós tagállamok közül, az élőmunkát terhelő adók pedig csak Olaszországban nagyobbak, mint nálunk. Ilyen feltételek mellett nem túl valószínű, hogy beruházni kívánó külföldi nagyvállalatok taposnák egymás sarkát Magyarországon. A gazdaság élénkítése a hazai kis- és középvállalkozásoktól sem várható, hiszen a cégek jelentős része komoly likviditási problémákkal küzd egy olyan piacon, ahol a csökkenő reálkeresetek miatt az eladások fellendülésében sem lehet bízni.
A 2002-től folytatott megalapozatlan gazdaságpolitika kiigazítása tehát nem csupán az idei esztendőre vonatkozik, ahogy azt a kormánypropaganda sugallni próbálja.

A folytatódó nadrágszíjhúzás hatásait jóval tovább fogjuk érezni. Ráadásul a versenytársaink és a köztünk lévő különbség egyre látványosabb lesz. 2009-től Szlovákiában nagy valószínűséggel euróval lehet fizetni. Ma nincs olyan elemzőintézet, amely ne Magyarországot jelölné meg utolsónak az euróövezeti csatlakozásra váró tagállamok sorában. Mikor már Romániában és Bulgáriában is felváltja az euró a helyi valutát, mi még mindig a forint árfolyamáért izgulhatunk, fizethetjük az átváltási költségeket, no meg az uniós átlagnál jóval magasabb hitelkamatokat.
Az egy helyben topogó gazdaságunkról érkezett lesújtó adat újabb figyelmeztetés: a kormánynak végre olyan intézkedéseket kell hoznia, amelyek élénkítik a gazdaságot, növelik a versenyképességet és a foglalkoztatást. Nemcsak szóban, hanem a gyakorlatban is.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sérti Bukarest szemét a Székel
  2007-08-18 23:19:01, szombat
 
  Sérti Bukarest szemét a Székelyföld tábla
2007-08-17. 16:43:13

A legfőbb ügyészséghez fordult a bukaresti belügyminisztérium a Székelyföld határát jelző, többnyelvű tábla ügyében - közölte pénteken Alin Avram, a szaktárca sajtóirodájának munkatársa.

A belügyminisztérium szerint az ügyészeknek azt kell megvizsgálniuk, hogy a Kovászna és Brassó megye határában elhelyezett, Székelyföld nevét román, magyar és angol nyelven feltüntető, illetve egy székelykaput és két székely népviseletbe öltözött fiatalt ábrázoló tábla veszélyezteti-e az alkotmányos rendet.

A Realitatea TV hírtelevízió szerint ezt a bűncselekményt a román büntetőtörvénykönyv 166. szakasza szabályozza, amely öttől tizenöt évig terjedő börtönbüntetést ír elő.

A legfőbb ügyészséghez nem érkezett meg a belügyminisztérium megkeresése - tájékoztatta az MTI-t Robert Cazanciuc, a nyomozóhatóság szóvivője, aki nem ismerve a dokumentum tartalmát, nem tudott részleteket mondani arról, hogy az intézmény milyen lépést tesz a továbbiakban.

Az MTI-nek nyilatkozó Demeter János, a tábla elhelyezését kezdeményező Kovászna megyei tanács elnöke szerint minden engedélyt beszereztek, valamennyi illetékes hatóság, még a rendőrség is hozzájárult ahhoz. Ezért Demeter úgy véli, hogy az önkormányzat semmilyen törvényt nem sértett meg. Szerinte a belügyminisztérium pusztán azért fordult az ügyészséghez, hogy nehogy őt hibáztassa majd a román közvélemény a tábla elhelyezése miatt.

A Mediafax hírügynökség szerint a hatósági ellenőrzések során mégis találtak egy apró szabálytalanságot, ugyanis megállapították, hogy a tábla túl közel van az országúthoz. Az útügyi hatóságok ezért arra kérik majd hivatalos átiratban a megyei önkormányzatot, hogy az úttól 2-3 méterrel távolabb helyezze el a táblát.

Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökének jelenlétében csütörtökön felavatott tábla a kezdeményezők szerint arra szolgál, hogy felhívják a figyelmet a régióra, s népszerűsítsék azt idegenforgalmi célokból.


(Stop)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Törvénytelenül használt gumilö
  2007-08-18 23:17:19, szombat
 
  Törvénytelenül használt gumilövedéket a rendőrség októberben
2007. augusztus 17. 11:50



MNO
A Fővárosi Főügyészség álláspontja szerint a törvény előírásait semmibe véve használta a rendőrség azokat a gumilövedékeket, amelyekkel a tavaly őszi tüntetéseken többeknek is maradandó egészségkárosodást okozott. A hivatal nem kezdeményez büntetőeljárást.

,,Az ügyészség egyetértett Bencze József főkapitánnyal abban, hogy az általa hivatkozott belügyminiszteri utasítás nem egyértelműen fogalmaz a kényszerítő eszközök használatáról, a rendőrségi törvény azonban, mint magasabb jogforrás, előírja a rendszerbevételi eljárás lefolytatását" - ismertette a Fővárosi Főügyészség álláspontját Morvai Attila szóvivő, ami a Magyar Hírlap pénteki számában olvasható.

A napilap szerint ezt az értelmezést osztja az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium is, hiszen - mint írja a Magyar Hírlap - Petrétei József akkori tárcavezető december 6-án - használatuk után - intézkedett a lövedékek rendszerbe állításáról.

Az újság kérdésére, hogy lesznek-e következmények, Morvai Attila azt válaszolta: a rendelkezésre álló adatok alapján büntetőeljárást nem kezdeményeznek. Az országos főkapitány ebben az eljárásban legfeljebb fegyelmi eljárások megindításáról dönthet.



Az MNO azon kérdésére, hogy a Fővárosi Főügyészség miért nem indít hivatalaból eljárást a rendőrség ellen Morvai a következőt válaszolta: ,,A gumilövedékek nem voltak rendszebe állítva és a Fővárosi Főügyészség ezt kifogásolta meg. A rendszerbeállítás folyamatának elmaradása esetén nem valósul meg bűncselekmény. Büntetőeljárást csak konkrét személy ellen lehet indítani, ilyen esetekben ez nem lehetséges". Arra a felvetésünkre, hogy a gumilövedékek használata során súlyos sérüléseket okoztak a rendőrök, a szóvivő megerősítette, hogy a kényszerítő eszközök alkalmazása már egy más kategóriába esik, és ezekben az esetekben már indultak eljárások.

(Magyar Hírlap/MTI,MNO)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Fidesz az APEH vizsgálat ell
  2007-08-18 23:13:28, szombat
 
  A Fidesz az APEH vizsgálat ellen
2007-08-18 19:06:11

A Fidesz tiltakozik az ellen, hogy a kormány vagyonosodási vizsgálattal büntetni szándékozik azokat az autósokat, akik éltek jogukkal és visszaigényelték a regisztrációs adót. A politikus arról tájékoztatott, hogy a hozzájuk érkezett jelzés alapján a regisztrációs adót visszaigénylők egy része számára a 2004. január 1-e és a 2005. december 31-e közötti időszakra rendeli el az Adóhivatal az szja ellenőrzést.

http://szoljon.hu/index.php?apps=cikk&cikk=89913&fr=sh
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mi legyen a kormányzati negyed
  2007-08-18 22:51:31, szombat
 
  Ezt a névpályázatot nem köszönik meg

* Spirk József - spirk@mail.index..hu
http://index.hu/politika/belfold/konnnv08


| 2007. augusztus 17., péntek 18:11

Nem kell ingyen roller a magyar népnek ahhoz, hogy országszerte felbuzogjon a névadási kreativitás. Kormányzati negyed névcunami szakadt az Index nyakába, miután a 140 milliárdos építkezés biztosa megdöbbentő módon igaziból is névadási pályázatot hirdetett meg csütörtökön. Kissé egyhangú lett ugyan az összkép, mi mégis viccesnek találtuk az eredményt. Abban viszont biztosak vagyunk, hogy kormány kevésbé találja majd szórakoztatónak.


Egy éjszakát is beleszámítva összesen 18 órát hagytunk a népnek, hogy kigondolja saját javaslatát a leendő kormányzati negyed leendő nevére. Szükség volt az ötletbörze gyors lezárására, mert tartottunk tőle, hogy kezelhetetlen mennyiségben érkeznek újabb és újabb ötletek.

Mi legyen a kormányzati negyed neve?

* Elkúr-lak/Elkúr-talak
* Böszme building
* Böszme plaza
* Őszöd körönd
* Fericity
* Gyurcsányfalva
* KorrupCity
* Blöff központ
* Zöld ház
* Spenót negyed
* Oecolosseum
* Államkert
* Üveg Puma
* Végállomás
* WestEnd3
* Zámbó Jimmy
* Deák Ferenc
* Antall József
* MAKI
* Kormányzati negyed
* Stephen Colbert
* Sin City
* Béla

Elkúr-lak

Az újabb és újabb csak számszerűleg értendő, mert az időben beérkezett több mint kétszáz javaslatból az látszik, hogy a kormányzatról erősen egyirányba asszociál a magyar. Ha kiírnának egy olyan ügydöntő népszavazást a kormányzati negyed nevéről, ahol mindenki egy javaslatot tehet, biztos, hogy a kutyaólak tetejére pingált Harap-lak típusú kreációból születne a legtöbb, és a nyertes az Elkúr-lak, a második pedig az Elkúrta-lak lenne. Az Index - nem reprezentatív - felmérése szerint a magyar nép első gondolata a kormányról vagy az azzal összefüggő bármiről az őszödi beszéd kulcsszava lenne. Műveltségi orientációk szerint egyedi eltérések lehetnek, mint az LQR-Center vagy a Quartier Elqro, de az "elkurtuk"-ra érkezett tíz változat megdönthetetlen bizonyíték. Ráadásnak még ott van a "böszmeség" is, ebből jöhetett ki az alliteráló Böszme Building és a Böszme Plaza, de volt, aki kifejezetten Őszöd Köröndöt adná a keresztségben.
Ferycity

Sokan a miniszterelnök további aranyköpéseit is alkalmasnak látnák egy szimbolikus név megalkotására, (Kurva országház utca, Nagyonis Miazhogy Negyed), még többen magának, Gyurcsány Ferencnek állítanának emléket. (Ferycity, Gyurcsány Village, Gyurcsánfalva).
Blöff központ

Görözdi György, a kormányzati negyed tervezését-építését felügyelő miniszterelnöki megbízott szándékaival valószínűleg ellentétesen a legtöbben antikommunista, antiszocialista, antietatista, politikusellenes beállítottságuk és korrupciógyanújuk kifejezésének lehetőségét látták a felkérésben. Néhány szemelvény a termésből: KorrupCity, Tolvajok Palotája, Lop-lak, Rablótanya, Maszoptelep, Blöff központ, Kizsákmányolási Intézmény, Hanta Negyed, Sin City. Külön, jól kivehető gondolatkört alkotnak az olasz maffiát idéző javaslatok Corleone palota, Cosa Nostra negyed, Maffiaközpont.
Üveg Puma

Az építészi tervekhez alkalmazkodó zöld gondolat viszont keveseket termékenyített meg, egyelőre. Akiket igen, azok pedig többnyire úgy gondolták, hogy leginkább magával a zöld szóval lehet kifejezni. Zöld Ház (a Fehér Ház mintájára), Zöldjövő mellett a Grín strít és a Spenót negyed is színezte a mezőnyt. A latinos Oecolosseum (magyarosan Ökolosszeum) ellenben komoly versenyző lehet. Jó néhányan úgy gondolták, hogy ha a kiírásban szerepel a természettudatosság, akkor állatneveket kell bedobni, vagy magát az állatkertet. Így jöhetett az Államkert, a Cápa Center, a Majomház, az Üveg Puma és a Csótánypark, és a még mindig szerves anyagokból táplálkozó Trágyahalom is.
Sín-tér telep

A környék is megihletett rengeteg névadót. A Green Bakters megalkotója agyában összekötődött a terület vasutas hagyománya és a tervezett épület színe. És a helyszín miatt érthető, mire gondolt a Végállomás és a Sín-tér Telep, az EastEnd és a WestEnd3 beküldője is. A Csap-telepét kevésbé.
MAKI

Gyurcsány mellett kevés hely jutott nagyjainknak. A súlyos fölényt egyik személyes kedvencünk Zámbó Jimmy, Deák Ferenc és másik favoritunk, Béla tudta áttörni, és volt egy olvasó, aki szerint nincs kormányzás Antall József nevének említése nélkül. A rövidítéses névadásnak is vannak hívei. Az alább közreadott gondolati lánc azt mutatja, hogy egyetlen emailben el lehet jutni méltósággal akár a MAKI elnevezéshez is: (minisztériumok (hasonlóan, mint a klinikák metroállomás) - Magyar Állam Kormányzati Negyed, röviditve: MÁK(N) - Magyar Állam Hivatalai: MÁH - Magyar Állam Központi Hivatalai: MÁKH -Magyar Állam Kormányzati Hivatalai: MÁKH - Magyar Kormányzati Hivatalok: MKH -Magyar Kormányzati Negyed: MKN - Központi Kormányzati Negyed: KKN -Központi Kormányzati Hivatalok: KKH - Magyarország Központi Intézményei: MOKI - Magyarország Kormányzati Intézményei: MOKI -Magyar Állam Kormányzati Intézményei: MÁKI (esetleg MAKI))
Összefoglaló

Zárásként az egész projektet alapjaiban megkérdőjelező statisztikai tényt kell még közölnünk. A legtöbb szavazatot az Elkúr-lak után a fantáziadús kormányzati negyed elnevezés kapta.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Röviden a nemzeti liberalizmus
  2007-08-18 22:36:33, szombat
 
  Röviden a nemzeti liberalizmusról

2007 Aug. 16. 10:33 PM

A magyar liberalizmus elmúlt 17 évének vázlatos története szerintem így fest: az 1990-es választásokon még tarolt az SZDSZ és az ifjúsági tagozatának tartott Fidesz (91 és 21 mandátumot értek el, a győztes MDF 164-et). Mindkét párt mellére tűzte a nemzeti jelleget is. Az SZDSZ mára öt százalékos párttá zsugorodott, s ennek egyik okát abban látom, hogy hátat fordított nemzeti jellegének, s ahelyett, hogy egy nemzeti liberális úton indult volna el, felkarolta a neoliberalizmust, mely a kisebb állam eszményét összekötötte a kisebb nemzet vágyával. A Fidesz, az MDF - álkeresztény kurzus - bukása után, a nemzeti jelleget drasztikusan fölerősítve a liberalizmusnak fordított hátat, s ma a neoliberalizmust a "haza elveszejtése" szinonimájaként használja. Annak ellenére, hogy a Fidesznek a neoliberalizmus vörös posztó, sok esetben maga is neoliberálisan viselkedik, a bocskai ruhák leple alatt neoliberális szív dobog: miközben a párt vezetése a hangsúlyt a nemzetre helyzete, a régi párttagok - ők adják a parlamenti és önkormányzati képviselőket - nem vállalták fel szívvel és lélekkel a váltást. Hiába fogalmazta meg a párt szövetségi politikáját, nem nyitott az általa éltre keltett Polgári Körök felé. Megrémült a lehetséges vérfrissítéstől: a Körök, sok nagyszerű emberrel a kontraszelekció áldozatai lettek.
A két liberális párt különös pályafutását maguk a pártok nyilván másként értékelik: nekik a parlamenti hely a mérce, mely ha van, akkor a párt jól működik, ha nincs, akkor baj van. Ám, mi a helyzet azokkal a választópolgárokkal, akik 1990-ben az SZDSZ és a Fidesz nemzeti liberális jellegét értékelték? Ők ma feltehetően kényszerszavazók, vagy nem járnak el szavazni.
A kérdésre, hogy hiányzik-e egyáltalán valakinek a nemzeti liberalizmus, nem tudok válaszolni, hiszen soha senki nem mérte, kutatta, mennyire van jelen a magyarokban, s így legfeljebb elefántcsont-toronybeli igazságokat tudnék megfogalmazni. Ám, ha az a kérdés, van-e létjogosultsága, van-e lehetősége a magyar pártpalettán a nemzeti liberalizmusnak, határozott igennel tudok felelni.
A nemzeti liberalizmus lényegét számomra Széchenyi fogalmazza meg: "A kiművelt emberfők sokasága teszi a haza erejét". De a korszerű nemzeti liberalizmus nem a Széchenyi, Eötvös vagy Kölcsey-féle nemzeti liberalizmus történelmi folytatása. Mert noha egyetértek azzal, hogy az egyén szabad önmegvalósítása a haza, a nemzet javára történik, s a szabad polgár tetteit csak a saját nemzete, hazája tudja igazán visszaigazolni, alapvetően más közegeben élünk ma. Sőt számomra a nemzeti liberalizmus nem jelenti a baloldali, SZDSZ-es neoliberalizmus jobboldali ellenpólusát.
A neoliberalizmus és a nemzeti liberalizmus leglényegesebb különbsége, az utóbbi önkorlátozó jellege. Kant és Weber etikus világpolgára és protestáns etikája jelzi, hogy komoly ideológiai múltja van az önkorlátozó liberalizmusnak. A neoliberalizmus a fogyasztást teszi a középpontba: a fogyasztás viszi előre a piacot (a gazdaságot), ám nem nehéz belátni, hogy ennek a folyamatnak a végén az ostoba fogyasztó, a zombi áll. Az önkorlátozó liberalizmus nem utasítja el a tulajdont, a fogyasztást, ám kiműveltsége okán, fölismeri, mi az amire szüksége van. Az az életkép, életfelfogás, ideológia, amit az SZDSZ elnöke Kóka János fölvázol és megtestesít, midőn önmagát, a sikeres, vagyonával kérkedő (vállalkozó)embert emeli példaképpé igen távol van az önkorlátozó liberalizmustól. De Kóka távol van a szegényeket támogató, SZDSZ alapító Solt Ottíla szemléletétől is.
A fogyasztás istenítése, a gazdasági növekedés örök kényszere, mint a neoliberalizmus alapelve, mára saját bőrünkön érezhető globális környezeti változásokat idézett elő. A gazdasági növekedés ilyen üteme globális környezeti katasztrófákhoz vezetnek. Ezt a kérdést a neoliberalizmus képtelen megoldani, mert saját elvei ellen kellene cselekedni. Az önkorlátozó liberalizmus kiműveltsége okán fölismeri: a fenntartható fejlődés ma már üres szólam, az emberi élet csak a fogyasztás drasztikus csökkentésével tartható fenn. Ám nem mindegy, hogy egy parancsuralmi rendszer szolgái leszünk, akik vezényszóra kapcsolják le és föl a villanyt, ülnek autóba vagy fölismerjük - saját fogyasztásunk drasztikus csökkentése nem jelenti személyes szabadságunk föladását.
A nemzeti liberalizmus eszménye egy etikus társadalom, ahol a választópolgárok nem fogyasztó, magányosan létező egyedek, hanem szabad állampolgárai egy élő közösségnek, a hazának.


Gulyás István

http://www.udk.hu/index.php?subaction=showfull&id=1187296388&archive=& ;start_from=&ucat=2,57&
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
12 tény amit USA biztosítással
  2007-08-18 22:20:58, szombat
 
  Ne légy beteg Amerikában !

szombat, 2007. augusztus 18.

12 tény amit USA biztosítással nem rendelkező lakosairól tudni kell


Közel 44 millió amerikainak nincs egészségbiztosítása. Ez a szám meghaladja 24 USA állam együttes lakosságát.

Évente kb. 18.000 ember hal meg idő előtt annak következtében, hogy nincs biztosítása. Ez egyenlő azzal, mint ha évente hatszor megtörténne a szeptember 11-i tragédia.

2006-ban a biztosítással nem rendelkezők száma 2,4 millióval nőtt, ami egy évtized óta a legmagasabb szám.

2002-ben a közepes jövedelmű háztartásokban élők növelték leginkább a biztosítás nélküliek számát.

A biztosítással rendelkezők a hivatalos szempontok szerint sem nem szegények, sem nem munkanélküliek. 70 százalékuk olyan családban él, ahol egy kereső van.

A biztosítással nem rendelkezőknek több mint fele faji ill. etnikai kisebbséghez tartozik. 2006-ban több mint 1 millió amerikai vesztette el a munkahelye által fizetett biztosítást. A munkahelyi csoportos biztosítás nélkül a magán-biztosítás elérhetetlen vagy megfizethetetlen.

A biztosítással nem rendelkezők kétszer akkora valószínűséggel betegszenek meg illetve halnak meg fiatalon. A halálos betegségben szenvedő biztosítotás nélküliek betegségei gyakran kerülnek későn felfedezésre és nem jutnak hozzá az életmentő technológiákhoz.

Az emlőrákban szenvedő biztosítatlan nők kétszer akkora valószínűséggel halnak meg mint biztosítással rendelkező társaik.

Ha biztosítással rendelkeznének, az általános egészségi állapotuk javítható lenne ill a halálozási arány 10-15%-kal csökkenthető lenne.

Az USA bármely fejlett ipari országnál többet költ az egészségügyre. Még azoknál is többet ahol mindenkire kiterjed az egészségbiztosítás.

Ha az USA a jelenlegi több-biztosítós rendszeren belül kiterjesztené a biztosítást mindenkire, az a biztosítási díjakat kevesebb mint 1 %-kal emelné meg.

(Ha a rendszert egybiztosítóssá alakítanák még csökkenne is az összeg...)
talking eyes media - 12 THINGS YOU SHOULD KNOW ABOUT AMERICA'S UNINSURED

http://www.talkingeyesmedia.org/uninsured_facts.php
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tovább csökkentek a reálkerese
  2007-08-18 21:59:39, szombat
 
  Tovább csökkentek a reálkeresetek

2007. augusztus 17.



Kisebb mértékben csökkentek a reálkeresetek az első félévben, mint az előző esztendő azonos időszakában. A mérték 6,4 százalék. A bruttó átlagkereset 181ezer 500, a nettó pedig 112 ezer forint volt az év első hat hónapjában. A versenyszférában tíz és fél százalékkal, a költségvetésében pedig 4 százalékkal emelkedtek a keresetek.

Júniusban 5 százalékos, az első félévben pedig 6,4 százalékos volt a reálkeresetek csökkenése. Ez - bár elsőre nem tűnik túl kedvező adatnak - jelentős javulás a februári 8,1 százalékos visszaeséshez képest. Lindnerné Eperjesi Erzsébet, a Statisztikai Hivatal osztályvezetője elmondta: nemcsak az infláció alakulása befolyásolta a reálbérek mértékét.

Lindnerné Eperjesi Erzsébet:
- Figyelembe véve, hogy most viszonylag magas, 8,6 százalékos volt az első félévben az árindex, egy jelentős különbség van a bruttó, illetve a nettó keresetek növekedése között. A nettó keresetek növekedését azok az intézkedések befolyásolták, amelyek értelmében az egészségbiztosítás és a munkavállalási járulék emelkedett már tavaly szeptemberben. Ez még most is érezteti hatását, illetve január elejétől is volt egy egészségbiztosítási járulék emelés és ez nyilvánvalóan csökkentette a bruttó keresetek nettó értékét.

A teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete 181.500 forintot tett ki, míg a nettó bérek átlaga 112 ezer forint volt az első hat hónapban. A KSH osztályvezetője felhívta a figyelmet a versenyszféra és a költségvetési szféra közötti különbségekre.

Lindnerné Eperjesi Erzsébet:
- A költségvetési szférában szerényebben növekedtek a bruttó keresetek, mint a versenyszférában. A versenyszférában mintegy 10,5 százalékos emelkedés volt, ugyanakkor a költségvetési szférában nem érte el a 4 százalékot. Ami a júniusi költségvetési kereseti átlagokat érinti, júniusban lépett először életbe az egyhavi külön juttatásnak az újszerű kifizetése, tehát tulajdonképpen júniusi átlagkeresettel a munkavállalók az egyhavi különjuttatás 1/12-ed részét is megkapták és ez egy kicsit javított a pozíciójukon, de így is másfél százalékkal alacsonyabb a költségvetési szférában dolgozók nettó átlagkeresete, mint tavaly ilyenkor volt.

A bérek leginkább az építőiparban, az ingatlanügyletekkel foglalkozó ágazatban és a kereskedelem-vendéglátás területén emelkedtek. Mivel ezekben az ágazatokban sok a kisvállalkozás, amelyek dolgozóikat általában minimálbérre jelentik be, az átlagot meghaladó keresetnövekedés hátterében elsősorban a minimum járulékalap megemelése áll.

http://www.nethirlap.hu/cikk/nethirlap.26194.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mindszenty tér avatása
  2007-08-18 21:55:17, szombat
 
 
Mindszenty tér avatása



2007. augusztus 20-án reggel 9 órakor: Budapesten, az 53-as busz XII. kerületi végállomásánál levő teret Mindszenty József bíboros hercegprímásról nevezi el a kerületi önkormányzat.

A tér megáldására ekkor kerül sor.

(Dobai Miklós tájékoztatása nyomán.)






JobbINFO: http://jobbinfo.tvn.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
2007.07 2007. Augusztus 2007.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 353 db bejegyzés
e év: 6477 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1988
  • e Hét: 5752
  • e Hónap: 9497
  • e Év: 162993
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.