Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Diktatórikus eszközökkel demok
  2007-08-26 22:29:36, vasárnap
 
  Diktatórikus eszközökkel kellett volna demokráciát csinálnunk!

- Interjú Für Lajossal
2007-05-14 13:31 -

Anonymous Vezércikk

Für Lajos: A lakiteleki gondolat ma időszerűbb, mint valaha volt - állítja Für Lajos, a mozgalom egyik életre hívója.

A történész, volt honvédelmi miniszter szerint egyik súlyos mulasztásuk volt, ahogyan az Antall-kormány idején a rendszerváltást végrehajtották.
Azt hitték, hogy diktatúrából diktatórikus eszközökkel nem lehet demokráciát csinálni. Ma pont fordítva gondolja: diktatórikus eszközökkel kellett volna demokráciát csinálni. Az eredményt látni, a lopakodó diktatúra árnyékában hirdetett zéró tolerancia azt jelenti, a hatalom türelmetlen, intoleráns mindenkivel szemben, aki a hatalmat bármilyen módon támadja, megkérdőjelezi.

- A mai kiskunmajsai tanácskozás egyik jelmondata: Lakitelek-Kiskunmajsa 1987-2007. Ön szerint Lakitelek nevén kívül maradt-e még valami, főleg ma is érvényes mondanivaló a húsz évvel ezelőtt megfogalmazottakból?

- Történészként tudom, hogy a fontos események beépülnek a történelembe, és Lakitelek már ott van. A találkozó történelmi eseménnyé alakult, bármennyire is igyekeznek relativizálni a mozgalmat elindítók szándékait. Napjainkban is büszkeséggel tölthet el minden résztvevőt és szervezőt, hogy ez volt az első nyilvános politikai mozgalom a diktatórikus, szovjetek által megszállt kommunista rezsimű Magyarországon.

- Nem kis dolog. Más kérdés, hogy a lakiteleki nagysátorból később aztán számos sátortábor alakult. Maradt-e egyáltalán valami a nagysátor alapjaiból?

- Szervezetileg szinte semmi nem maradt, bár tudom, hogy ma is van egy magát Demokrata Fórumnak nevező szűkkörű társaság, melynek sem súlya, sem politikai jelentősége nincs. Ugyanakkor ott sündörögnek a parlamentben, és ami morzsa lehull az MSZP és az SZDSZ asztaláról, azt csipegetik fel. Ennek hálájaképpen pedig időnként kígyót-békát kiabálnak a Fideszre. Ha így nézem, nincs igazán már semmi a nagysátorból, de számos szervezet jött létre a Demokrata Fórumból, ami legalább hozzájárult az ország politikai palettájának színesítéséhez. A szomorú az, hogy abból a pártból, amely még mindig a Magyar Demokrata Fórum nevét viseli, az lett, ami. De még ennél is szomorúbb, hogy az ország oda jutott, amiről hész évvel ezelőtt a legszörnyűségesebb rémálmában sem gondolt volna senki közülünk. Hogy ne csak a levegőbe beszéljek, felolvasok néhány mondatot a lakiteleki nyilatkozatból, amit évek óta lefitymálva emlegetnek a balliberális világban és persze a sündörgő MDF-vezetők körében. Idézem: “Magyarország történelmének egyik súlyos válságába sodródott. Népmozgalmi erejében megroppant. Önhitében és tartásában megrendült. Kohéziójának kapcsai tragikusan meglazultak. A magyar etnikumot példátlan széttagoltság sújtja. Nemzetünknek nincs közösen vállalható jövőképe. Az országot megrázó társadalmi-gazdasági válság, a demokrácia, a politikai intézményrendszer elégtelensége, a közerkölcs súlyosbodó gondjai, a kulturális élet, a közoktatás aggasztó tünetei, megmaradásunk gondjai kaptak hangot az eszmecsere során."

- Hátborzongató, akár ma is íródhatott volna.

- Azzal a különbséggel, hogy ezek a mondatok százszorta igazabbak, minden még olyanabb lett, mint amilyen volt húsz évvel ezelőtt.

- Hogyan futhatott ennyire vakvágányra a lakiteleki folyamat?

- Sokmindent lehetne felhozni érvként. Az egyik súlyos hiba, ahogyan mi az Antall-kormány idején a rendszerváltást végrehajtottuk. Úgy véltük ugyanis, hogy diktatúrából diktatórikus eszközökkel nem lehet demokráciát csinálni.

- Ma is így gondolja?

- Nem, pont fordítva. Igenis diktatórikus eszközökkel kellett volna demokráciát csinálnunk, hiszen megátalkodott, igen jól szervezett, 45 év alatt az ország minden táját és a lelkek tömegét átjáró diktatúrát kellett leváltani. Ezt nem lehetett végrehajtani azzal a jóhiszemű, a demokráciában hívő magatartással, ahogyan ezt mi képzeltük. Nagyon nagy takarítás kellett volna, kemény nagytakarítás.

- Antall József azt mondta, tetszettek volna forradalmat csinálni.

- Valóban igaz, forradalomban egyszerűbb a képlet. Olyankor többnyire nagyon kemény összeütközésekre kerülhet sor. Ilyen valóban nem volt, de az 58 százalékos parlamenti többségű koalíciós kormánynak, a végrehajtó hatalomnak igenis keményebben kellett volna lépnie.

- Ha nem fogta volna le a kezét az SZDSZ.

- Sok hibát követtünk el, létrejött egy paktum, amely ugyancsak közrejátszott abban, hogy a kormány keze meg lett kötve. Akárcsak az SZDSZ által szervezett taxisblokád, amely alapjaiban akarta megrendíteni az Antall-kormány tevékenységét és megkérdőjelezni jövőjét. És volt egy sor negatív világpolitikai körülmény is, ma sem tudjuk, hogy Máltán miről egyezett meg Gorbacsov és Bush. Ugyanígy a nyugat-európai demokráciák is erős baloldali szellemi és ideológiai hatás alatt álltak, és azok igen mélyen beépültek a közgondolkodásba. Mindenütt voltak az itthoni elvtársaknak külföldi elvtársai, akik ugyanolyan marxisták voltak. Ez mind közrejátszott, hogy ide jutottunk.

- Végleg zátonyra futott a lakitelki gondolat?

- Majdnem teljesen. Ma ugyan formálisan van még demokrácia, van parlament és több párt is működik, sőt úgy látszik, mintha a demokrácia alapintézményei is léteznének, de valójában Magyarországon mára lopakodó diktatúra alakult ki. Hol látszik, hol nem látszik, vannak látható és láthatatlan jelei. Egy szűk kisebbségi csoport kezébe koncentrálódik hazánkban minden hatalom, és megtesznek mindent annak érdekében, hogy a diktatúra a látszatdemokráciát fenntartva azt tegyen, amit csak akar.

- A törvényeknek ugyanakkor megfelel minden lépés, a demokráciában a többség szava dönt.

- Így van, pláne azoknak a szemszögéből, akik ma hatalomban vannak. Legutóbb a kormányfő - aki nem mulaszt el egyetlen napot sem újabb és újabb bejelentések megtételére - meghirdette a zéró toleranciát. Ez eredetileg Gergényi rendőrtábornok találmánya, aki a közbiztonságra értendően az alvilággal szemben hirdette meg, csakhogy ma már ezt a kormány a politika rangjára emelte. Ez roppantul fenyegetően hangzik, de nagyon!

- De aláírta a nyilatkozatot az ellenzék is.

- Sajnos. Pedig a zéró tolerancia azt jelenti, nincs türelem, magyarán türelmetlenek, intoleránsak vagyunk mindenkivel szemben, aki a hatalmat bármilyen módon támadja, megkérdőjelezi, netántán záptojásokkal próbál dobálni. Akárhogy is nézem, ez tiszta diktatúra, nem?! Az ellenzéki parlamenti javaslatok közül egyet sem fogadnak el, lesöprik azokat az asztalról. Az ellenzék csak akkor jut szerephez, ha elfogadja a kormánypárti javaslatokat.

- A jelek szerint lehet ellenzék nélkül is kormányozni.

- Ezek szerint igen. Kétféle módon lehet diktatúrát csinálni demokráciában: vagy puccsal vagy választásokkal. Hitler is választások útján került hatalomra. És Gyurcsányék hogyan kerültek hatalomra? Választások útján. És Rákosiék? Választások útján. Igaz csaltak, hazudtak, akkor kékcéduláztak, de az “őszödi Böszme" is példátlanul gátlástalan hazudozással került hatalomra.

- Lehetséges, hogy megérett a helyzet arra: húsz év után újra leverjék a lakiteleki sátor cölöpjeit és alágyűjtsék a tenni akaró értelmiséget.

- Egyet értek önnel, és már vannak kedvező jelek, például a Nemzeti Fórum mostani országos gyűlése. Ez a politikai egyesület ugyanazokat az alapelveket vallja, mint annak idején a lakitelkiek. De szerintem ezen kívül még számos tennivalónk lenne annak érdekében, hogy megállítsuk az ország zuhanását. Az egyik fontos kezdeményezés a Csoóri Sándor levelével indult Márciusi Charta, amit azóta számos csatlakozó, magasan kvalifikált és a nemzeti ügy iránt elkötelezett személyiség ellátott kézjegyével. Össze kell fogni mindazokat az értelmiségieket, akiknek helye van a közgondolkodásban. Különösen a Rákosi-Kádár rendszer 40 éve után, amely alatt olyan mértékű agymosás zajlott, ami példátlan az európai nemzeti népközösség történelmében. És nagyon szomorú, hogy ez a rendszerváltással sem ért véget. A médiában, a szellemi életben, a kultúrában, a politikai közéletben és szervezeteiben ugyanaz folytatódik, csak a frázisok változtak. Ma is a rasszizmus, az antiszemitizmus, a nacionalizmus ellen folyik a küzdelem, akárcsak folyt annak idején a kommunista diktatúrában. Ezzel legalább szembe kellene állítani azt az erőt, amelyik még itt van körülöttünk a szellemi világban, ellensúlyozandó a tudatirtást.

- Ma sok szempontból rosszabb a helyzet, mint 1987-ben volt, szétzilált, gyökerét vesztett lett a társadalom és őrjöng a pénz hatalma. Annyira kinyílt az olló a nincstelen szegények és a szupergazdagok között, hogy sokszor úgy érzik a választók: nincs, mert nem lehet szava az embereknek. Százezernek sem, egymilliónak sem.

- Igaza van, de ahhoz, hogy a szellemi elit végre szélesebb társadalmi bázist tudjon teremteni magának, van egy másik elgondolásom is. Lehet, hogy idealisztikus ötlet, de létre kellene hozni azokat az apró sejteket az országban, amelyekben néhány tettrekész, elszánt, felelősségtudattal megáldott ember dolgozna. Ők nemcsak összehajolnának, hanem kitalálnák, hogy a környezetükben mit lehetne tenni legalább a hanyatlás megállítása érdekében. A Római Birodalom idején az őskeresztények így szervezték meg magukat, igaz, nekik 300 évük volt a rendszer aláásására. Másik elgondolásom szerint a szabad kőműves páholyok hálózatát kellene lemásolni, azzal a különbséggel, hogy ezek nem kozmopolita, hanem nemzeti szellemben jönnének létre. A páholyoknak tisztességes, fedhetetlen, tehetséges és megbízható emberek lehetnének tagjaik, akik az ő szempontukból megbízható embereket juttatnának be a legfontosabb posztokra az államigazgatásban, a politikában, a gazdaságban, a kultúrában. A Magyar Közösség a '20-as években ezen az elven szerveződött az Erdélyből, főként Székelyföldről elmenekült magyar értelmiség körében. Tudom, azzal, hogy ezek a sejtek megszerveződnek, a hatalmi berendezkedés még nem változik meg, de sokat alakíthatna a közgondolkodáson.

- Ilyen sejtek már öt éve működnek, mégha időközben magára is hagyta őket a politika: a polgári körök.

- Amiatt én is bánkódom, hogy a szerveződés hamvába holt, mert nagyszerűnek tartom, ahogyan a civil kezdeményezés ennyire gyorsan behálózta az országot. De ezek a körök nyílt összejöveteleket tartottak, amire én célzok, nem egészen ilyen volna. Mindamellett szerintem szükség volna még a társadalom további megszervezésére. Ezt az erőt felmutatni képes szervezetet úgy hívnák, hogy polgári őrség. Amelyik a nevében lévő gondolatnak megfelelően őrizné, védené a településeket. Ha kell, akár fizikailag is, méghozzá megvédené mindenfajta külső támadással szemben, jöjjön az kormányoldalról vagy akárhonnan. Ezek a szervezetek pedig ráépülhetnének a polgári lövészegyletekre, amilyenek a Kiegyezés után, az igazi polgári időszakban százával működtek az országban. Hiszen megszűnt az általános hadkötelezettség, szétverték a honvédséget, eltüntették a modern, ütőképes fegyvernemeket, úgy nőnek fel generációk, hogy csak filmen látnak fegyvert. Így ha adott pillanatban veszély fenyegetné az országot kívülről vagy belülről, nem akadna, aki megvédené. Trianon után a megtorlók 35 ezres létszámú hadsereg fenntartását engedélyezték számunkra, most önként jutottunk ennél alacsonyabb szintre. Vérlázító, ahogyan az országot a teljes védtelenségbe és kiszolgáltatottságba taszították. Súlyos bajok előtt áll Magyarország, ha ezek bekövetkeznek, a következmények jóvátehetetlenek lesznek. A balliberálisok most azt vették az eszükbe, hogy megszüntetik a megyék maradékát is, a felszámolásra szánt településeket pedig “középkori képződményeknek" nevezik. Ahol megszüntetik az iskolákat, a postát, a vasutat, azok a települések halálra vannak ítélve, és ilyen település legalább ezer van Magyarországon. Vagyis az Árpád-házi királyok óta fennálló magyar településhálózat végveszély előtt áll. A cél mindent szétrombolni az országban, ami hagyománnyal rendelkezik, ami még magyar.

(Készítette: Varjú Frigyes)

(Az interjú a Magyar Hírlapban megjelent beszélgetés teljes változata)



Kapcsolódó cikkek:
Für Lajos: Nemzeti függetlenségi mozgalomra van szükség
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ki hívta életre a Magyar Gárdá
  2007-08-26 18:44:17, vasárnap
 
  Gyurcsány magatartása hívta életre a gárdát
2007. augusztus 26. 12:15

Gyurcsány Ferenc magatartása váltotta ki a Magyar Gárda megalakulását. Ezt Varga Mihály, a Fidesz alelnöke mondta vasárnap délelőtti budapesti sajtótájékoztatóján.
Kapcsolódó cikkek:

A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség felhívása
Ki korlátozza a szocialisták magánhadseregét?

Varga Mihály fideszes politikus szerint Gyurcsány Ferenc magatartása váltotta ki a nemzeti önvédelmet hirdető egyesület megalakulását azzal, hogy folyamatosan hazudott az országnak, mert figyelmen kívül hagyta, miként vélekednek kormánya munkájáról az emberek, és mert a polgárok így adnak választ az általa bevezetett megszorító intézkedésekre.


Videó: Varga Mihály a Magyar Gárdáról lejátszom | letöltöm

http://fidesz.hu/index.php?CikkID=83049



"Balatonőszöd óta tudjuk, hogy hazudtak reggel, délben, meg este. Gyurcsány Ferenc magatartása ebből a szempontból semmit nem változott az elmúlt évben" - fogalmazott a honatya.

Az Orbán-kormány pénzügyminisztere úgy vélte, hogy az elkeseredett, bizalmukat vesztett emberek valamiféle választ akarnak adni a sok millió családot "kőkeményen érintő" megszorításokra, és erre más kiutat nem látnak.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy Gyurcsány Ferenc eddigi kormányzása során teljesen figyelmen kívül hagyta azokat a jelzéseket, amelyek az országból érkeztek az irányába.

A Fidesz alelnöke szerint ilyen jelzés volt a Fidesz népszavazási kezdeményezése és a párt önkormányzati választásokon elért győzelme is, amely "Gyurcsány Ferenc személyiségére, magatartására, hatalomhoz való ragaszkodására adott válasz volt az emberek részéről".

Varga Mihály szerint különböző társadalmi csoportok is megfogalmazták a maguk intéseit, így a vállalkozók, akik Szlovákiába helyezik át székhelyüket, az ottani kedvezőbb gazdasági környezet miatt.

Azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Gárda megalakulását a kormánypártok részéről riogató kampány előzte meg úgy fogalmazott, hogy régi szocialista reflex az, amikor az ország válságban van és nem sikerül a problémákra megoldást találni, a félelemkeltés eszközével élnek.

A politikus örömtelinek nevezte ugyanakkor, hogy a koalíciós riogatással ellentétben "semmi rendkívüli esemény" nem történt a Magyar Gárda tagjainak tegnapi avatásán, békében, nyugalomban értek véget a tiltakozó megmozdulások.

fidesz.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2007.07 2007. Augusztus 2007.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 268 db bejegyzés
e év: 2982 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1375
  • e Hét: 3085
  • e Hónap: 11689
  • e Év: 47630
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.