Belépés
migova.blog.xfree.hu
" Aki sosem követ el hibát, általában semmit sem csinál " Spevi Éva/migova
1953.06.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/50 oldal   Bejegyzések száma: 494 
Anna örök
  2007-01-31 19:11:57, szerda
 
 


Juhász Gyula: Anna örök


Az évek jöttek, mentek, elmaradtál
emlékeimből lassan, elfakult
arcképed a szívemben, elmosódott
a vállaidnak íve, elsuhant
a hangod és én nem mentem utánad
az élet egyre mélyebb erdejében.
Ma már nyugodtan ejtem a neved ki,
ma már nem reszketek tekintetedre,
ma már tudom, hogy egy voltál a sokból,
hogy ifjúság bolondság, ó de mégis
ne hidd szivem, hogy ez hiába volt
és hogy egészen elmúlt, ó ne hidd!
Mert benne élsz te minden félrecsúszott
nyakkendőmben és elvétett szavamban
és minden eltévesztett köszönésben
és minden összetépett levelemben
és egész elhibázott életemben
élsz és uralkodol örökkön. Amen. 
 
0 komment , kategória:  Versek  
A szózat
  2007-01-31 18:39:31, szerda
 
  A szózat

Ez nem sokkal azután esett meg, hogy Petőfi Sándor megharapta Jókai Mór fejét. Volt Petőfinek egy előreálló szemfoga, Jókai meg korán kopaszodott, már lemondott a festészetről, éjt nappá téve az íróasztalnál ült közös bérleményükben, és olyankor a pepit is levette a fejéről. Minden adott volt egy harapáshoz. Ott lakott már Juliska is, és esténként frígiai sipkát öltve ment színházba, megcsodálni társbérlőjük lévendő nejét. Jókai egyre írt, egyre hosszabbakat. Petőfi meg elunta, és odakapott a szemfogával, megmarta.
Hanem egy délután elszundított a kereveten, lehet, hogy azt is unalmában. Éppen akkor kötött ki a dunai hajó, és a küldöttséggel együtt azt az alkotmányrengető hírt hozta Bécsből: enged a császár. Juliska és Móric úgy határoztak, nem ébresztik fel Sándort, mert az örömében vagy csalódott dühében, amiért nem rá hagyták a keménykedést, még bajt csinál, ha nem egyéb, rebelliót. Elindultak ők ketten, le a Duna-partra.
Igen ám, de Sándor időközben felneszelt, vagy sugallatra, vagy mert az alvást és az unalmat is elunta álmában. Rángatta a kilincset, míg rá nem döbbent, hogy azok ketten barátin és álnokul rázárták az ajtót. Miből következik, hogy odakint országos események történhetnek, azoktól akarják őt megkímélni. Amúgy szaténselyem háziköntösben kiszaladt az erkélyre, és egyre azt kiáltozta a hûtlenek után, soha nem bocsátja meg, hogy rabul tartják, nem engedik szabadon és tenni a honért.
A pesti népek zömmel a kikötő felé igyekeztek, és felpillantva látták a hivatalilag is elismert váteszt az üres égre csapni karjait, hallották süvöltő fejhangját: rabság, szabadság, haza.
Há' bion, kitör a forradalom, ha Petőfi szól, bólogattak gondterhelten a polgárok, parasztok, vincellérek. Később azért lelkesedtek: dühükben is, a szabadságért is.
A vége meg az lett, hogy Jókait beválasztották az akadémiába. Igaz, sokkal később, amikor már nem akadt, aki megharapja a fejét.

 
 
0 komment , kategória:  Önéletrajz, élettörténetek  
Téli berek
  2007-01-31 18:22:14, szerda
 
  Fekete István: Téli berek c. könyvéből

". . . az idő elmúlhat, a szépség és a jóság, a szeretet és az igazság nem múlik el az évszázadokkal, nem múlik el az emberekkel, hanem örökös, mint a testben a valóság, s ezekből annyit kap mindenki, amennyit megérdemel. "
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Juhász Gyula
  2007-01-31 18:19:25, szerda
 
 Babits, Juhász Gyula, KosztolányiAz Anna-szerelem múzsája, a ,,meglátni és megszeretni" érzelmét egyszeri beszélgetés szüli. Csakhogy a nagy testű, de valóban szőke és kék szemű színésznő átnéz a ,,törpe gnómon".


MILYEN VOLT SZŐKESÉGE...


Juhász Gyula nem nevezhető szerencsés költőnek. Életművét a köz alig ismeri, ami egy költőnél nem nevezhető szerencsének. Közvetlen íróbarátai - Babits, Kosztolányi - nem segíthetnek. Nekik ott a maguk baja az örökléttel. Babitsnak még külön. De más egyéb is a zsákban.

A kortársak és az életmű folytatói - arra gondolva, a szerelem éppen úgy, mint a szerelmi költészet örök - tíz az egyhez tették volna meg, ha fogadnak. És mégsem. De hát honnan tudták volna, hogy az örökérvényű ,,minden változik"-ból a szerelem sem vonható ki. És azt is ugyan honnan, hogy a hatvanas-hetvenes évek szexuális forradalma (fogamzásgátlók és rokon hadállások) átalakítják a szerelmi vonatkozásokat. Lovagok fájdalmas epedésének, árva legények kielégületlen vonításának nem jut mandátum. A szerelem sebességre, mennyiségre, méretre és közös örömökre gravitál, az erotika sejtelmes fényei kikopnak, marad a szex, a roham. Ennek van előnye persze, hátránya is, egy dolog fix, Juhász Gyula nem rúg labdába. Ő sóvárogásban kiváló. Ha nem verstechnikailag szemlézzük, úgy néz ki szegény, mint a trubadúr a csendes kobozzal a negyvenemeletes ház lábánál a kedd délutáni csúcsban. Mindenki fütyül rá, pedig Anna fönt dug a harmincadikon. Ami fáj a költőnek, de nagyon fáj (ez itt József Attila, ő is úgy szerette, ha helybe jön a nő, és amikor költemény születik, elpárolog).

Papnak készül. Váci kispapsága alatt társa homoerotikus támadása masszív lelki defektet okoz. Az enyhe homofóbiát az ember még megérti, de az ,,életre szóló defekciót" nemigen, hacsak úgy nem, hogy a homokos kispapkolléga elültette Juhászban a kételyt, hátha ő maga se hetero szerkesztésű, azért nem sikerülnek nőkkel kapcsolatos akciói. A probléma megválaszolása közepette eltelt az élet. Csak szegény öreg anyjával tudott akciózni.
Móra Ferenc a következőket mondja róla: ,,...a nő után való mérhetetlen vágy és a nőhöz való közeledni nem merés betege. Serdülő gyermek maradt mindmáig..." . Móra - nyilván szeméremből - nem állítja, hogy a szerelem jó, a szerelem szent, még azt sem, hogy a szerelem csak igen kis mértékben gyógyszer azon figuráknak, akik egyetlen, a plátói változatát követik hegyre fel, völgyről le, napjában hatszor leisszák (vagy leeszik) magukat, hatszor akcióznak ennen farkazmányukkal (vagy amijük van), és bármerre néznek, a boldogság ott ragyog a falon, a felhő seggén, szántóföldön, kiterítve, kinyitva, mint az élő napos oldal. Móra szeméremből azt sem mondja: a szerelem átmossa a velőscsontokat, és egyben megerősíti a csont belső szilárd vázát.

Az Anna-szerelem múzsája, a ,,meglátni és megszeretni" érzelmét egyszeri beszélgetés szüli. Csakhogy a nagy testű, de valóban szőke és kék szemű színésznő átnéz a ,,törpe gnómon". Juhász Gyula a visszautasítás fájdalmából összehozza a halhatatlan szerelem apoteózisát. Nincs szüksége a nőre a versíráshoz, sőt, hogy nincs, még tán akadályozná is. A beteljesült varázslat árt az összképnek. Annát később - a versek országosan ismertté válása után - a költő öngyilkossága után bűnbaknak kiáltottak ki. Ami jó vicc. A rajongók ritkán normálisak. A deportálások idején ,,Anna" (Sárközi Anna) is öngyilkos, szaporítva a holocaust magyar áldozatai számát.

Vérbajos és depressziós apja halála után szoros lelki kapcsolat alakult ki a fiú és az édesanyja között. E szoros kapcsolatot a kortársak vérmérsékletük szerint elemzik. A költő családot nem alapít, anyja gondoskodására szorul, az anyai aggódás megterheli a kapcsolatot, elveri a lehető nőket, akiket eleve megriaszt a nem kimondottan egészségesen szoros viszony. (Féja Géza külön dolgozatot szentel a meghökkentő költő-anya viszonynak. És nem különösebben kíméletes. Féjában is ott ropta szüntelen - visegrádi, a kiszorítottság éveiben különösen - a kiszorítottság, ütött-vágott, amerre fordult.) Ír, szerkeszt és főszerkeszt, tanít, díjakat szerez. Kórházról kórházra járt. Szorongása álmatlanságban folytatódott, álmatlansága rendíthetetlen gyógyszer- és borfogyasztásban.

Sokadik öngyilkossági kísérlete után látogatja meg Szabó Lőrinc: ,,Napok óta ágyban feküdt, olyan volt, mint egy múmia. Szorosan a falnak fordult, odalapult, a dunyhát és két öklét az arcára nyomta, hogy ne lásson, és akkor se lássák, ha meg találnák fordítani." A végső nap április 4-én, születésnapja estéjén következik be. A klinikán minden orvosi erőfeszítés hiábavalónak bizonyult, mély öntudatlanságából nem tudták visszahozni. Szívműködése a folyamatosan adott gyógyszerek ellenére gyengült, légzőközpontját hiába ingerelték a legkorszerűbb gyógyszerekkel. Így 1937. április 6-án, délután 6 óra 45 perckor halt meg az ötvennégy éves Juhász Gyula. Sírba vitte a nőhiányból kivirágzott betegség. (Kit a nő tesz sírba, kit a hiánya.) Gyógyíthatatlan depresszióssá tette soha nem csökkenő kisebbrendűségi komplexusa, ezért aztán mindig nagyobb falatot akart megszerezni, mint fizikoterápiásan eredetileg járt volna. A nagy falat pedig más, bejáratott garatból is kiszorítja a levegőt (minthogy szomszédos a légcsővel - szkúz).

 
 
0 komment , kategória:  Önéletrajz, élettörténetek  
Emlék
  2007-01-31 18:01:28, szerda
 
  Juhász Gyula: Emlék


A szálló évekkel
Sok minden megy el,
De a szív, a koldus,
Tovább énekel.

Mi remény volt régen,
Emlék ma csupán,
De legalább sírhatsz
Tűnt szépek után!

Ami emlék, szebb is,
Mint az, ami él,
Romok is ragyognak
Hűs hold fényinél!

 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Béke
  2007-01-31 17:58:19, szerda
 
  Juhász Gyula: Béke


És minden dolgok mélyén béke él
És minden tájak éjén csend lakik
S a végtelenség összhangot zenél
S örök valók csupán mély álmaink.

És minden bánat lassan béke lesz
És mindenik gyötrődés győzelem
S a kínok kínja, mely vérig sebez,
Segít túllátni a szűk életen.

Testvéreim: a boldogság örök
S e tájon mind elmúló, ami jó
S az élet, a szép, nagy processzió,

Mely indul örvény és sírok fölött,
Az égi táj felé tart csendesen
S egy stációja van: a végtelen.

 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Már azt hiszi...
  2007-01-31 17:57:11, szerda
 
 

Juhász Gyula: Már azt hiszi...


Már azt hiszi a vén szív: túl a jón
És túl a rosszon hindú bölcsességgel
Úszik mély vízen és örök hajón
És egy az ősi röggel, ősi éggel.

Már azt hiszi a vén ajk: némaság
A legbölcsebb szó e zajos világon,
Hogy nincs igénk, mely az örök magány
Ködén át zengne és hírt vinne fájón.

És íme: barnul már a téli rög
És íme: zöldell már az őszi parlag
És íme: csak a változás örök.

És íme: mély vizen, mely parttalan tart,
Még kora úszni, míg folyói folynak
És áradó és fájó tavaszoknak.

 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Szerelem volt
  2007-01-31 17:54:51, szerda
 
  Juhász Gyula: Szerelem volt


Oly messze, messze, messze már,
Hol az öröm s madár se jár,
Hová a vágy is elhervadva ér el,
Oly messze, messze, messze vár.

Szerelem volt a neve régen,
Tavaszban, éjben vagy mesében,
Tegnap még szenvedés volt, kínos, kedves,
Ma emlék, holnap síromon kereszt lesz.

 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Éljen és akarjon!
  2007-01-31 17:53:23, szerda
 
  Juhász Gyula: A reménytelen


Virágot, szerelmet,
Pénzt és dicsőséget,
Örömet és erőt,
Fiatalos, büszke hitet
Másnak adtál, élet.

Jussomat, az ősit,
Melyhez jogom tartom,
Odadobtad másnak,
Szép szerencse kegyesének,
Éljen és akarjon!

Senkinek és cenknek
Adtál minden szépet,
Pedig méltó dallal,
Mélyenzengő diadallal
Én díszítlek téged!

Most utolsó gőggel,
Mit el nem vehetnek,
Koszorút, keresztet,
Tűnő, fájó ifjúságot,
Éneket és kedvet

Odadobom mind, mind,
Nesze semmi, fogjad
S hagyj békét örökre
A távoli száműzöttnek,
A kitagadottnak.

 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Rontás
  2007-01-31 17:51:48, szerda
 
  Juhász Gyula: Rontás


Mióta ő nincs, nincs már nő nekem,
Pedig be szépek vagytok, büszke szépek,
Mint hattyú, kócsag, úgy lebegtek el,
Ti gyönyörű és múló jelenések.

De tőlem fél mind, tőlem messze jár,
Mert szemeimből távolok üzennek
És öreg bánatok boronganak,
Mint oltárkép mélyén a régi szentek.

Mi lehet a tekintetemben, ó mi?
És mért nem tudok más asszonyt szeretni?
Úgy akarok feledni, élni még
S ő minden és a minden semmi, semmi!

 
 
0 komment , kategória:  Versek  
     1/50 oldal   Bejegyzések száma: 494 
2006.12 2007. Január 2007.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 494 db bejegyzés
e év: 5139 db bejegyzés
Összes: 5249 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 265
  • e Hét: 1307
  • e Hónap: 4370
  • e Év: 10008
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.