Belépés
orsi1.blog.xfree.hu
"...az igaz embert egyedül az idő mutatja meg, míg a hitványra első percben ráfigyelsz. " --------- "A problémák azért vannak, hogy megoldjuk ... S. Orsi
1967.12.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 135 
2007.11.30-i bölcsesség
  2007-11-30 00:28:14, péntek
 
  Ez az ember őrült!
Mindig azért nyomorog, hogy ne nyomorogjon...

Leonardo da Vinci
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
A szülőszobán :)
  2007-11-29 10:29:56, csütörtök
 
  Szülőszobán:

Asszonyom önnek gyönyörű lángvörös hajú gyermeke született.
Doktor úr kérem segítsen mert én fekete vagyok és a férjem is az, amint
meglátja a gyereket azonnal rájön hogy megcsaltam - sír az asszonyka.
Az orvos megsajnálja és megígéri segít neki.

Eljön a nagy nap apuka látni szeretné gyermekét.A doki behívja az
orvosi szobába és így fordul hozzá: Uram lenne egy pár kérdésem mielőtt
látja a gyermekét.
-Hányszor szeretkezik ön a feleségével? Naponta?
-Azért annyira nem sűrűn doktor úr.
-Hetente?
-Hát azért annyira sem sűrűn doktor úr.
-Akkor mégis hányszor?
-Hát havonta kétszer, vallja be a férj
-Na akkor kedves apuka most bemegy a szülőszobába és megnézi mit művelt azzal a rozsdás szerszámával!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
2007.11.29-i bölcsesség
  2007-11-29 10:16:18, csütörtök
 
  Mások meggyőzésének legjobb módja, ha meghallgatjuk őket.

Dean Rusk
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Virágkötészet :):) jó!!!
  2007-11-29 08:42:05, csütörtök
 
 Ez igen, nekem nagyon tetszik!!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
2007.11.28-i bölcsesség
  2007-11-28 00:19:42, szerda
 
  Gyér velő van a sok szóban.

Rusztaveli
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nincs időm... sajna....
  2007-11-27 18:11:23, kedd
 
  szinte semmire .
Így elnézést kérek mindenkitől, aki olvassa, olvasni szokta a blogomat, hogy az elkövetkezendő néhány napban csak a napi bölcsességet tudom beírni.

Üdvözlettel mindenkinek. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A drágakövek 51.
  2007-11-27 17:57:55, kedd
 
  II. RÉSZLETES RÉSZ 11.

A GYÉMÁNT 11.

Dél-Afrika 3.

A gyémántkristályokat gondos megtisztogatásuk után nagyság és minőség szerint osztályozzák, majd a köveket Kimberleybe küldik, ahonnan újabb osztályozás után a londoni szindikátushoz kerülnek eladásra.

A túltermelés elkerülése céljából a kimberleyvidéki bányák közül ma csak három: a Dutoitspan, Wesselton és Bultfontein van üzemben; a Kimberley- és De Beers-ben egyelőre szüneteltetik a munkát. Általában gondosan ügyelnek arra, hogy túlkínálat folytán áresés ne következhessék be, ezért az évi termelésből mindig csak annyit bocsátanak áruba, amennyi a keresletnek megfelel.

Az említett kimberleyvidéki bányákon kívül az Oranje-folyó vidékén is fedeztek fel kürtőket, amelyeknek ,,blue ground"-ja gyémánttartalmú. Az e vidéki bányák közül legfontosabb a Fauresmith-től délre eső Jagersfontein-bánya, mely nem olyan gazdag ugyan, mint a Kimberley-bányák, de átlagban sokkal jobb minőségű gyémántot szolgáltat s itt a legbecsesebb kékesfehér is aránylag nagy számmal fordul elő. Ilyen például az 1893-ban talált 995.2 karátos, legtisztább vízű Excelsior és a 650.8 karátos, szintén elsőrendű Jubileum.

Valamennyi délafrikai kürtő között a legnagyobb az 1902-ben THOMAS CULLINAN-tól Transvaalban felfedezett ,,Premier mine", amely gyémántban is a leggazdagabb. Eddig közel 100 millió tonna gyémánttartalmú kőzetet emeltek innen ki, amelyből 5551.7 kg = 27 millió 758.888 karát gyémántot nyertek (X. tábla.).

Az ovális körvonalú ,,Premier mine" kürtőjének leghosszabb átmérője északnyugat-délkelet irányú. A ,,blue ground"-ot három nagy nyílt műveletben bányásszák. Ezek a Central Section, Northern Section és a No4 Workings. A ,,pipe" mellékkőzetei kvarcit és erősen elkovásodott felzit. A kürtőhöz azután még alluviális rétegek csatlakoznak, amelyek a bányától nyugatra, a Pienaars-folyó felé eső völgyben terülnek el. E folyó homokjában talált gyémánt-, ilmenit- és gránátszemek vezettek tulajdonképpen a Premier pipe felfedezéséhez.

A gyémánt minősége általában nem a legkiválóbb, sok a töredék, azonkívül a zárványos, barna kő és a bort, de azért a legkitűnőbb, valamint a legszebb fantázia-gyémántok is előfordulnak. Igen jellemzők az erősfényű, acélkék színű kövek és a kékeszölden opalizáló kékesfehér és fehér gyémántok, amelyek ,,Premier Oillies" név alatt ismeretesek.

A ,,Premier mine" különösen a rendkívüli nagyságú köveiről híres. Itt találták 1905-ben az eddig ismert legnagyobb gyémántot, a 3106 karát = 621.2 gr súlyú Cullinant, amely a legkiválóbb minőségű kő. Nem sokkal később, ugyanazon év februárjában egy 343, majd egy 616 s 1912-ben egy 1649 karátos követ találtak. 1919-ben egy 1500 karátos kékesfehér kő szerencsétlen módon az aprítógépben darabokra törött. A budapesti napilapok hírei szerint 1934 januárjában a ,,Premier mine"-ben állítólag egy 726 karátos követ találtak.

Mivel a ,,Premier mine"-ben az üzemi költségek alacsonyabbak voltak, mint a kimberleyvidéki bányákban, a Premier (Transvaal) Diamond Mining Co. alacsonyabb gyémántáraival a De Beers Mines Consolidated Minesnek csakhamar erős versenyt támasztott. Ma a két társa¬ság között megegyezés áll fenn, a De Beers a Premierének főrészvényese. Az eladásra szánt anyagot mindkét társaság a londoni ,,Diamond Syndicate"-nak adja át.

A ,,Premier mine" termelési mennyiségét a megnyitási évtől, 1903-tól 1908-ig évenkint, majd az 1913, 1918, 1923 és 1929. években az alábbi statisztikai adatok tüntetik fel:

Ezek az adatok jóval túlhaladják a De Beers Co. öt bányájának ugyanezen évekből való termelési mennyiségeit.

Az 1905-7. években az öt bánya termelt mennyisége 6.077.421, ezzel szemben ugyanezen három év alatt a ,,Premier mine" egymaga 3.635.384 karátot termelt, tehát az öt bánya termelésének több mint a felét.

A gyémántbányákban alkalmazott munkások bennszülött négerek, akik munka közben szigorú ellenőrzés alatt állanak. Különben ma már olyan intézkedéseket léptettek életbe, amelyek szinte teljesen megakadályozzák az eleinte nagyon elharapózott és legélelmesebb módon elkövetett lopásokat. Ma a munkásokat hosszabb időre, legalább félévre szerződtetik, amely idő alatt a bekerített bánya területéről nem szabad eltávozniuk. A bányaterület határain állandó őrködés van, az egyik telep fölé pedig sodronyhálót is vontak.

A ,,pipe"-ekbe mélyesztett bányákon kívül igen fontos még Dél-Afrikában a gyémántnak folyók hordalékából való mosása. A gyémántelőfordulásnak ez a fajtája az utolsó évtizedekben néhány gazdag és jelentős területtel gyarapodott. A gyémánt a folyók hordalékába minden valószínűség szerint a kürtők elmállott ,,blue ground"-jából került.

A legfontosabb és leggazdagabb ilyen gyémántmosási területek az Oranje-, Vaal- és Haarts-folyók vízkörnyékén terülnek el. A legújabb időben fedezték fel Lichtenburg, Ventersdorp és Poshefstroom (Transvaal), továbbá a Taungs (Griqualand) gyémántterületeit és az Oranje torkolatánál levő gyémántmezőket.

E területek közül a legjelentősebbek az 1925-ben felfedezett lichtenburgi gyémántmezők, ahol körülbelül 30 m vastagságú, igen gazdag gyémánttartalmú folyóhordalék tölti ki a transvaal-dolomit mélyedéseit és süllyedéseit. 1926-ban 2,581.668 karát volt a termelt gyémánt mennyisége. A kövek kisebbek és kisebb értékűek, mint a legtöbb mosásból származó délafrikai gyémánt - átlagos értékük karátonkint 25-30 márka -, de rendkívüli mennyiségüknél fogva mégis hatással voltak a gyémántpiacra.

A gyémántmosási jogok megszerzése igen érdekes régi szokáson, az úgynevezett ,,gyémántfutás"-on alapszik. A lichtenburgi gyémántmezők felfedezésekor, 1927-ben rendezett ,,gyémántfutás"-on körülbelül 5000 ,,futó" vett részt. Mindazok, akik a kijelölt kiindulási ponttól a területre befutnak, jogot szereznek bizonyos számú ,,claim" területén a gyémánt kutatására. A legjobb esélye annak van, aki legelőször éri el a területét, tehát, aki legjobban tud futni, vagy aki maga helyett fizetett gyorsfutóval bonyolítja le az ügyet. A gyémántoknak vízhordalékból való mosására részvénytársaságok nem igen alakultak, mert a gyémántkeresésnek ez a módja nem valami jövedelmező foglalkozás. Egyes szerencsés eseteket kivéve, sokszor hónapokig tartó hiábavaló munka után sikerül csak egy-egy nagyobb követ találni; de a szerencsés jövő reményében mégis sokszor hihetetlen kitartással folyik a munka.

1932-ben gazdag gyémántterületet fedeztek fel Transvaalban, a Zwartruggens kerületben, Rustenburg közelében, amely a geológusok szerint 150 m széles és 31/2 km hosszú területet foglal magába.

Nagy feltűnést keltettek az 1927-ben Namaqualand partvidékén talált gyémántterületek, amelyek az Oranje-folyó torkolatától délre több négyzetkilométer területet foglalnak el. A leggazdagabb területek az Alexander-öböl mellett, a parttól mintegy 2 1/2 kilométerre, 23-33 m magas parti teraszokon vannak. Ezt a vidéket a nagy számban előforduló osztrigahéjak után ,,Osztriga-vonulat"-nak nevezték el, de hívják Gyémántpartnak is. Az itt talált gyémántok minősége jóval fölülmúlja a kimberlit-gyémántokat; gyakori az elsőrendű kékesfehér kő s aránylag nem ritkák a nagyobbak sem, így 70-80 karátos gyémántot is elég sokat találtak. Egy kiváló minőségű 71 1/2 karátos kékesfehér kő értékét 160.000 márkára becsülték. A namaqualandi gyémántok kiváló minőségét bizonyítja, hogy a kövek átlagos értéke karátonkint körülbelül 250 márka.

Dél-Afrika gyémántbányászata 1867-ben indult meg s 1929-ig kereken 42.000 kg követ szolgáltatott 270 millió márka értékben.
 
 
0 komment , kategória:  Drágakövek  
2007.11.27-i bölcsesség
  2007-11-27 17:45:46, kedd
 
  Király se lennék ott, hol nem vagyok szabad.

Phaedrus
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ismét kevesebben vagyunk
  2007-11-26 17:29:11, hétfő
 
  Ismét kevesebben vagyunk

Tizenháromezerrel lettünk kevesebben az idei év első kilenc hónapjában, a természetes fogyás mértéke 3,1 ezrelékről 3,5 ezrelékre nőtt a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. Hazánk lakossága 2007 szeptemberében 10 millió 53 ezer fő volt.

házasságkötések száma az egy évvel korábbihoz viszonyítva több mint 8,5 százalékkal volt alacsonyabb. A KSH előzetes adatai szerint 2007 első kilenc hónapjában 72 996 gyermek született, és 99 228 lakos hunyt el. Összességében az év első kilenc hónapjában csaknem 1200 fővel (1,2 százalékkal) többen hunytak el, mint 2006 januárja és szeptembere között.

A születésszám csökkenése és a halálozások emelkedése következtében a természetes fogyás a 2006. január-szeptemberi 23 001-gyel szemben 2007 első háromnegyed évében 26 232 fő volt. A nemzetközi bevándorlás hatására az ország lakossága ténylegesen ennél kisebb mértékben, mintegy 13 ezer fővel csökkent. Eszerint a népesség lélekszáma az időszak végén 10 millió 53 ezer fő volt.
 
 
2 komment , kategória:  Általános  
jelentősen lelassulhat az inte
  2007-11-26 17:26:29, hétfő
 
  Három éven belül jelentősen lelassulhat az internet

Akár három éven belül is komolyan lelassulhat az internetes adatátvitel, amennyiben az érintett és érdekelt cégek nem kezdenek nagyon gyorsan infrastrukturális fejlesztésekbe, hogy lépést tartsanak az internetezők számának rohamos növekedésével.

Összeomlani ugyan nem fog a rendszer, de jó esély van arra, hogy az Egyesült Államokban (de akár Európában is) három éven belül akár tíz évet is visszafejlődjünk - legalábbis ami az internet gyorsaságát illeti.

Az amerikai Nemertes Research kutatóintézet most kiadott tanulmánya arra világít rá, hogy az internetszolgáltató és telekommunikációs cégek nem készültek fel kellőképpen a szélessávú internet gyors terjedésére. Nem feltétlenül a szolgáltatások színvonalát tekintve akadhatnak gondok a közeljövőben, hanem sokkal inkább azzal lesz probléma, hogy a kínált szolgáltatást eljuttassák az otthonokba vagy a munkahelyekre.

Sok bosszúság jöhet

Ötszörösére vagy akár tízszeresére is növekedhet egy video- vagy audiofájl letöltési ideje a YouTube-ról, ami önmagában még csak mindennapi szórakozásunkban korlátozna jelentős mértékben. Nagyobb gondot és még nagyobb bosszúságot okozhat, ha az internetes vásárlásunk éppen egy fontos interakció közben megszakad. Adott esetben abban sem lehetünk majd biztosak, hogy az e-kormányzat portáljain valóban gyorsabban el tudjuk-e majd intézni ügyeinket, mint ha személyesen állnánk sorba. Az internetes telefonálgatásoknak talán végképp búcsút mondhatunk, de általában sokkal nehezebb lesz bármilyen jellegű információhoz hozzájutni a világhálón.

,,Leginkább a csontritkuláshoz hasonló tüneteket produkálhat nemsokára a világháló: az infrastrukturális alulfejlesztéseknek köszönhetően látszólag fájdalommentesen lassulhat le újból mindennapi életünk. Könnyen lehet, hogy ismét ránk vetül majd a betelefonálós korszak szelleme: szétkapcsolások, kisméretű fájlok többperces letöltése, bosszúság" - vázolta a jövőképet az InfromationWeek-nek a Nemertes Research kutatója, Mike Jude.

A comScore felmérése szerint csak az Egyesült Államokban idén májusban az internethasználók háromnegyede töltött le valamilyen video- vagy audiofáljt, ráadásul nem is akármilyen időtartamban: átlagosan 158 percnyi anyaghoz jutott hozzá az internetet használók a 75 százaléka.

Százmilliárd dolláros fejlesztések

A (szélessávú) kereslet és az optikai kábelek kapacitása közötti szakadék 2010-re már komoly gondot okozhat, amelyet csak akkor leszünk képesek elkerülni, amennyiben az érdekelt cégek az Egyesült Államokban legalább 55 milliárd dollárnyi összegben, világszerte pedig összességében legalább 135 milliárd dollár összegben fektetnek be pénzt a gerinchálózat fejlesztésébe. A Nemertes elemzése szerint közel 60-70 százalékkal több pénzt kellene tehát kapacitásnövelésre fordítani, mint ami az érintett cégek adatközléséből jelenleg összegezhető.

Mivel a jövőben valószínűleg exponenciálisan nő majd a szélessávú internetezők száma, a fejlesztőknek nincs túl sok idejük: két-három éven belül komoly gondok lehetnek, hacsak az internethasználók nem fordulnak tömegesen új technikai megoldáshoz.

A Nemertes riportjának kritikusai szerint ugyanis egy nagyon lényeges szempontot szinte teljes mértékben figyelmen kívül hagytak a jelentés megírásakor, mégpedig azokat az új adatátviteli technológiákat, amelyek immáron kábel nélkül továbbítják a hálózaton az információt. A tanulmány kritikusai szerint pedig a wireless megoldások jelentik a jövőt, így csak nehezen érthető, hogy a jelentésben miért nem fektettek nagyobb hangsúlyt ezen új technológia elemzésére a Nemertes kutatói.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 135 
2007.10 2007. November 2007.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 135 db bejegyzés
e év: 2186 db bejegyzés
Összes: 5815 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 191
  • e Hét: 1083
  • e Hónap: 2917
  • e Év: 2917
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.