Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
Gusztos: A fasisztázást nem ke
  2007-11-12 21:01:18, hétfő
 
  Gusztos: A fasisztázást nem kell szankcionálni

Lánchíd Rádió, h, 2007-11-12 20:37



Az SZDSZ ügyvivője szerint a politikai megnyilvánulások - mint például a kormányfő múlt heti kiszólása - nem tartoznak a gyűlöletbeszéd-törvény hatálya alá. A jogszabály egyébként a köztársasági elnök asztalán van - sajtóinformációk szerint Sólyom László várhatóan megvétózza azt.

Gyurcsány Ferenc múlt hét közepén az MSZP Nagy Párbeszéd című kampánysorozatának szentesi állomásán fasisztázta le az ellene tüntetőket. Az SZDSZ a meleg büszkeség napi felvonulás elleni demonstráció után még közös fellépésre szólította fel a pártokat az erőszak, az intolerancia, és a homofóbia ellen. A liberálisok ügyvivője a kormányfő elszólásában azonban nem lát kivetnivalót. Gusztos Péter azt mondja: a politikai megnyilvánulásokat - és ilyen a fasisztázás is - nem kell szankcionálni.

,,Alapvetően itt ez a törvényjavaslat azoknak kíván védelmet nyújtani, akik valamilyen kisebbséghez tartoznak (...) és ilyen minőségükben éri őket súlyos sértés" - mondta el Gusztos Péter.

TASZ: a törvény jelenlegi formájában alkotmánysértő

A Társaság a szabadságjogokért szerint a gyűlöletbeszéd-törvény jelenlegi formájában elfogadhatatlan és alkotmánysértő, ezért a köztársasági elnökhöz fordultak, hogy ne írja alá a törvénymódosítást, hanem kérjen előzetes normakontrollt az Alkotmánybíróságtól. Schiffer András ügyvivő azt mondja: a gyűlöletbeszéd-törvény jelenlegi formája szerint a fasisztázás valóban nem büntethető. Hozzátette: a jogszabályban olyan elnagyolt a határvonal kisebbség és nem kisebbség közt, hogy ez álláspontjuk szerint az Alkotmányban foglalt egyenlőségi elvet is sérti.

A TASZ ügyvivője bejelentette, ha Sólyom László mégis aláírja a törvénymódosítást, úgy ők támadják meg azt az Alkotmánybíróságon.

(hírTV)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csökkenő választói aktivitás m
  2007-11-12 20:35:47, hétfő
 
  Csökkenő választói aktivitás mellett jelentős Fidesz előny

[Belföld] 2007.11.12 10:00

A Forsense Piackutató Intézet októberi felmérése szerint a lakosság általános közérzetét mutató index értéke gyakorlatilag változatlan maradt az elmúlt hónapok során, jelenleg is az igen alacsonynak mondható 29 pontos értéket mutatja.

A pártot választók arányának múlt havi bővülése átmenetinek bizonyult, októberben a megkérdezettek 51 százaléka mondta meg, mely pártra szavazna most vasárnap, azaz 6 százalékpontos csökkenést mértünk. Ezzel szemben a múlt hónaphoz képest 5 százalékponttal emelkedett azok aránya, akik egyik pártra sem szavaznának (12 százalék). Októberben a Fideszre a megkérdezettek 29 százaléka szavazna, az MSZP-re pedig 15 százalék, 4 százaléka szavazna az MDFre, 2 százalék pedig az SZDSZre. A biztos szavazók között 58 százalék szavazna a Fideszre, 31 százalék pedig az MSZP-re - ami mindkét esetben 1 százalékpontos emelkedést jelent szeptemberhez képest - az MDF támogatottsága 5 százalék, míg az SZDSZ 4 százalék.

Mind a kormány, mind az ellenzék munkáját a megkérdezettek többsége továbbra is inkább negatívan értékeli, és az arányok nem térnek el jelentős mértékben az egy hónappal korábbitól, hiszen az ellenzék munkájával 56 százalék inkább elégedetlen, addig a Gyurcsány-kormány esetében pedig 65 százalék ez az arány. Egy harmadik a jelenlegi pártoktól független erő támogatottsága 35 százalék.

[Forrás: OrientPress]
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Morituri te salutant!
  2007-11-12 20:02:48, hétfő
 
 

Morituri te salutant!

2007-11-11. 05:57:20

1910. december 30-án jelent meg a Russischen Invaliden 285. számában az Alliance Israelité felhívása: ,,Az egész földkerekségen nincs egyetlen földdarab sem, amelyet könnyebben leigázhatnánk, mint Galíciát és Magyarországot." A felhívásban a világ zsidósága felajánl minden anyagi segítséget ehhez.

Tel Aviv-ban Simon Perez 2007. október 10-én a Kereskedelmi Irodák Szervezetének éves közgyűlésén többek között kijelentette: Izrael precedens nélküli gazdasági eredményeket ér el, többek között az izraeliek felvásárolják Lengyelországot és Magyarországot.

Perez tehát lényegében nem mondott semmi újat. Mára alig akad valaki, aki ne tudna erről, még ha nem is ismeri a fenti idézeteket. Ki ne tudna a lakóparkok csillagászati árú lakásainak tulajdonosairól? Perez szavai legfeljebb annyiban szorulnak pontosításra, hogy nem csak az izraeliek vásárolják fel Magyarországot, hanem az egykori Szovjetúnió utódállamaiban élő, vagy onnan ide költözött fajtársaik is. (A két csoport meglehetősen hangosan éli a mindennapjait a szerény lakóparkokban: esténként olyan vehemensen zsidózzák egymást, hogy ahhoz képest Zuschlag János elhíresült viccelődése ártatlan semmiség. Igaz, Hiller Istvántól tudjuk Pásztor Tibor díszzsidózása kapcsán, hogy ha egy zsidó zsidózik, az nem zsidózás. Nekik szabad, csak a világ további 999 ezrelékének tilos...) Visszatérve Perez kijelentésére, nem az a lényeges, amit mondott, hanem az, hogy kimondta. A zsidóság politizáló része - és itt most nem a kis szatócsokra, egyszerű kereskedőkre gondolok - a történelem során időről időre elköveti azt a hibát, hogy megszegi az íratlan törvényt, és mérhetetlen gőggel a keresztény kultúrkör arcába dobja a kesztyűt. Nem elégszik meg azzal, hogy csendben végrehajtja a terveit, hanem már ki is mondja ezeket. Emlékezzünk csak Landeszmann rabbira: amikor már elég erősnek érezte a MAZSIHISZ-t, kimondta, amit gondolt: ,,Ha mi kivonulnánk Magyarországról, nem maradna itt más, csak bőgatya és fütyülős barack." Landeszmannak napokon belül távoznia kellett hazánkból. Nem azért, mert ezt mondta, hanem azért, mert kimondta. Nem azért, mert társai másként gondolták, azért, mert megszegte az alapszabályt: ,,Nálunk a beszéd nem a gondolatok kifejezésének, hanem a gondolatok eltitkolásának az eszköze."

Vajon Pereznek is távoznia kell majd? Nem valószínű. Vajon fog-e tiltakozni ma egyetlen magyar(országi) politikus is e nyilatkozat miatt, ahogy annak idején Antall József miniszterelnök úr tette? Felkeresi-e bárki Magyarország izraeli nagykövetét? Fel! De még mennyire! Mi az, hogy! Nagyon is! Csak éppen nem azért, hogy tiltakozzon, hanem azért, hogy átvegye a módszertani utasításokat: hogyan kell az ominózus Perez-nyilatkozatot interpretálni hazánkban...

Előre bocsátjuk: nincsenek faji előítéleteink. Nem vagyunk se antiszemiták, se filoszemiták. Patrióták vagyunk. Ha bármely más nép fia nyilatkozta volna azt, amit Perez, ugyanígy tiltakoznánk, és aggódnánk hazánk sorsáért. Arról, hogy történetesen éppen Simon Perez mondta mindezt, történetesen éppen az izraeliekkel kapcsolatban, nem mi tehetünk.

De nézzük a kérdés hétköznapi oldalát. A felvásárláshoz ugye két fél kell: vásárló és eladó. Eladó nélkül hiába volna vásárló. Ahhoz, hogy Izrael - vagy bárki más - felvásárolhassa hazánkat, kellünk mi is, eladók. Ha mi nem adjuk el, ami a miénk, akkor mehetnek vásárolni, ahová akarnak. Lényeg, hogy el innen. Fel kell tegyük magunknak a kérdést: akarjuk-e eladni a javainkat izraelieknek, vagy éppenséggel bárki másnak?! Nekem például van egy kis földem, meg egy kevés erdőm. Megművelni - 200km távolságból - nem tudom. A helyi önkormányzat közölte is példás sietséggel, hogy elkobozzák, ha parlagon hagyom. Így aztán kerestem egy bérlőt, aki megműveli. Épp csak az adó befizetését kértem tőle, egy fillérrel sem többet. Azóta sokan kérdezték: miért nem adod el? Nincs semmi hasznod belőle, ugyanakkor jó pénzt kaphatnál érte. Nos, ki tudja, megértik-e, mindenesetre nagyon egyszerű. Nagyapám minden nap kijárt erre a földre a talicskáját tolva. Ásott, kapált, vetett, permetezett, metszett, hordta haza verejtékes munkájának eredményét. Édesanyám ezen a kis földön és ebben a kis erdőben játszott. Kiskoromban nyaranta a rozoga fatalicskán utazva mentem ki erre a földre a nagyapámmal. Itt gyújtottam először tábortüzet, itt sütöttem először szalonnát nyárson. Amikor manapság nyaranta egyszer-egyszer kimegyek és leülök az erdőben, behunyom a szemem és gyermekkorom emlékei tolulnak fel előttem. Emlékszem: egyszer felkerestük édesanyám gyermekkorának színhelyét, a kisvaszari nagyszülői házat. Az egykori sváb települést a kitelepítést követően romák lakták be. Az egykoron takaros nagyszülői házban ma félnomád baromfitenyésztés folyik, a házra ráismerni se lehet. A lakók ugyan barátságosan betessékeltek, udvariasak voltak, örültek a váratlan látogatásnak. Büszkén mutatták a hízott libákat, kacsákat, ,,Mi dolgozunk, nem úgy, mint a falu nagy része!" Mire visszaindulni készültünk, a kerítés előtt kisebb csapat gyűlt már össze, hamar híre ment, hogy ritka, városi látogatók érkeztek. Úgy néztek ránk, mintha egy másik bolygóról érkeztünk volna. A háziak barátsággal búcsúztak, kérték, hogy jöjjünk el máskor is. A kisebb nézősereg is barátságosan integetett utánunk... Édesanyám szeme mégis könnybe lábadt a távolodó autóban. ,,Meg akartam mutatni neked - a fiamnak -, hogy hol töltöttem a fiatalságom éveit. Úristen, mi lett a nagyszüleim falujából, a házunkból! Bár ne láttam volna. Soha többé nem akarok ide jönni." Nem a falu mostani lakói fájtak neki, hanem azok, akik kitelepítették az egész rokonságát. Az emberiség tetvei: a kommunisták. Hát ezért nem adom én el azt a kis földet és erdőt. Nem akarom megérni, hogy ott, ahol a nagyapám termelt, ahol játszottam kiskoromban, egyszer csak kaftános, cilinderes, tetűlétrás, tisztességben meggörbült orrú újmagyarokkal, az erdőm helyén letarolt pusztasággal kelljen találkoznom.

Ha rajtunk, magyarokon múlna, nemigen jelenthette volna ki Simon Perez azt, amit kijelentett. Hogy mégis kijelenthette, annak igen egyszerű oka van. Emlékezzünk, mivel is védekezett a Rosenberg házaspár annak idején a hazaárulás vádja ellen: ,,Mi nem amerikai találmányt adtunk el az oroszoknak. Az atombomba a mi találmányunk, a mi találmányunkat osztottuk meg szovjet állampolgárságú testvéreinkkel." Valami ilyesmiről van szó ebben az esetben is. Nem arról van szó, hogy magyarok adják el a magyar vagyont izraelieknek, arról van szó, hogy magyar, illetve kettős állampolgárságú zsidók adják el a rájuk bízott magyar vagyont - és még véletlenül sem a saját tulajdonukat! - izraeli zsidóknak.

Persze akad ennek a kérdésnek egyéb vetülete is... Mi magyarok, és mellesleg a világ összes népe - kivéve persze egyet - hont foglaltunk, esetleg alapítottunk, míg ők hont vásárolnak, illetve felvásárolnak. No de mindenki azzal él, amije van. A bátor a bátorságával, az okos az eszével, a kufár a pénzével, illetve mások pénzével...

De nézzük, mire számíthatunk, ha továbbra is azokra bízzuk a magyar nemzet vagyonát, akik eme vagyon kezelése során nem a magyar nemzet érdekeit, hanem csak és kizárólag faji hová tartozásukat - és persze saját hasznukat - tartják szem előtt. Legyen intő példa számunkra a palesztin - izraeli ,,csendélet"... Lássuk, miként vélekednek a demokráciáról, a civilizált nemzetek által elfogadott normákról az izraeliek ott, ahol kezükben a hatalom, ahol döntési pozícióban vannak. Nézzük, hogy a mindenkit a másság minden formájának tolerálására okító nép önmaga vajon hogyan értelmezi a mások iránti tolerancia fogalmát... Ennek szemléltetésére álljon itt néhány idézet vezető izraeli politikusoktól, valamint nemzetközi támogatóiktól.

Golda Meir, Izrael állam egykori miniszterelnöke, a ,,Vas Lady", nem utolsó sorban Adolf Hitler egyik legodaadóbb támogatója, aki pénzzel, befolyással, az antifasiszta bojkott bojkottálásával támogatta egykoron a harmadik birodalomat: ,,Izrael nem más, mint maga az Úristen által tett ígéret beteljesedése. Ezért egyszerűen nevetséges bármiféle nemzetközi jogról, törvényről és jogszerűségről elszámoltatni Izraelt." ,,Az ENSZ határozatok csak közönséges papírok, nem tankok."

Ben Gurion (született David Grün), Izrael állam első miniszterelnöke, a nemzetközi jog értelmében tömeggyilkos: ,,Izrael földjét visszakapja Izrael népe teljes egészében és örökre. Mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy Izrael háborúban született. Ennek köszönhetően sokkal nagyobb zsidó államot hoztunk létre, mint az ENSZ előírt. De nem elégszünk meg a jelenlegi határokkal, harcunk ezzel még nem ér véget, mert ez csupán a kezdet. Kötelességünk, hogy megvalósítsuk a Nílustól az Eufráteszig terjedő zsidó birodalmat." ,,A különféle nemzetek cionista szervezeteinek együttes kötelessége, hogy segítsék a zsidó államot minden körülmények között és feltételek nélkül, még akkor is, ha ez a magatartás ellentétbe kerül saját hatóságaikkal." ,,Amikor egy zsidó Amerikában vagy Dél-Amerikában zsidó társaival a mi kormányunkról beszél, akkor ezen mindenki Izrael kormányát érti."

Menahem Begin, a Deir Jasszin-i mészáros, egykori izraeli miniszterelnök, a nemzetközi jog értelmében tömeggyilkos: ,,Addig nem lesz itt béke, amíg a nagy Izraelt föl nem szabadítottuk. Ezt csak háborúkkal tudjuk megvalósítani."

Moshe Dayan, izraeli katonai vezető és politikus: ,,Ha nekünk van Ószövetségünk, Tóránk, s ha mi a Tóra népének tekintjük magunkat, akkor nekünk kell birtokolnunk az összes bibliai földet."

Jorám Ben Porát, izraeli politikus: ,,Nincs cionizmus, nincs zsidó állami gyarmatosítás az arabok kiszorítása és földjeik kisajátítása nélkül."

Sitrak, Franciaország főrabbija: ,,Minden francia zsidó Izrael képviselője."

Clement Attlee, egykori angol miniszterelnök: ,,Az Egyesült Államok palesztinai politikáját a zsidó szavazatok, valamint több nagy zsidóvállalat választási adománya határozza meg. Ez azért lehetséges, mert a két pártra leadott szavazatok száma nagyjából mindig azonos, így a zsidó szavazatok képezik a mérleg nyelvét."

Fulbright szenátor (USA) 1973: ,,Az izraeliek ellenzik a kongresszus és a szenátus tevékenységét. Szenátor kollégáimnak körülbelül hetven százaléka egy idegen érdekszövetség nyomására és nem saját meggyőződésből szavaz."

Paul Findley, USA, Illinois állam képviselőjének 22 éves tapasztalata: ,,Bárki, aki bírálni merészeli Izrael politikáját, annak fájdalmas és szűnni nem akaró megtorlásokkal kell számolnia. Annak még a megélhetése is veszélybe kerül az izraeli érdekszövetség politikai nyomásának következtében. Az amerikai elnök is ettől fél. A kongresszus szinte minden követelésüknek enged. A legtekintélyesebb egyetemek tanterveiből eltávolítanak minden olyan témát, ami ellenkezik Izrael politikájával. A média óriások és főtisztek is engednek ennek a nyomásnak."

Albert Einstein: ,,...ez egy mulandó hatalom terve. Félek a judaizmust sújtó, abból adódó belső károktól, hogy sorainkban kifejlődik a szűk nacionalizmus."

Izrael Sahak, holokauszt túlélő, izraeli békeaktivista: ,,Az antiszemitizmus és a zsidó sovinizmus ellen csak egyidejűleg lehet küzdeni." (Ebben tévedett: miután az utóbbi az ok, és az előbbi az okozat, elegendő - sőt kötelező! - az utóbbival szemben küzdeni. Ha az ok megszűnik, az okozat eleve nem születhet meg. - a szerző hozzáfűzése)

A Szovjetunió által még 1975-ben beterjesztett és 72:35 arányban elfogadott határozati javaslat szerint: ,,A cionizmus a rasszizmus és a faji megkülönböztetés egyik formája." E döntést az ENSZ 1991-ben óriási többséggel visszavonta. Azt, hogy a Világkormány milyen érdekeket szolgál, bizonyítja Morvai Krisztina esete, aki az ENSZ CEDAW bizottságának volt tagja. Az Izraelben, illetve a megszállt területen élő arab nők helyzetével, és a velük szemben alkalmazott diszkriminációval foglalkozott. Amikor a CEDAW bizottsága tavaly júliusban az izraeli ország jelentést megvitatta, Morvai Krisztina az izraeli kormány képviselőitől az illegális beduin falvakban élő nők helyzetéről és az izraeli arab nőknek "a közélet minden területén tapasztalható alulreprezentáltságáról" kért felvilágosítást. Az izraeli ENSZ nagykövet helyettese levelet írt a Bizottság elnökének, kifogásolva a vita légkörét és külön bepanaszolva a magyar delegátust. ,,Értesültem róla: az izraeli küldöttség a kormányomat is megkereste, hogy panaszt tegyen rám. Kormányom "sajátos bocsánatkérése Izraeltől" komoly megrázkódtatást okozott nekem." - írta Morvai Krisztina. Idén januárban a Kínzás Elleni Világszervezet (OMCT) és az Izraeli Kínzás Elleni Társadalmi Bizottság (PCATI) is védelmébe vette Morvai Krisztinát. Genfi központjukban közleményt adtak ki, amely leszögezi: a magyar küldött helyére kormánya "egy másik személyt jelöl, aki megalapítója és vezetője egy magyarországi cionista nőszervezetnek". A szavazás Morvai Krisztina szempontjából sikert hozott, Pető Andrea nem kapta meg a szükséges szavazatokat. Igaz, nem teljesült az a vágya, hogy folytathassa tevékenységét még négy évig New Yorkban. Mindenesetre, 2007-től nem lesz magyar delegátus ebben az ENSZ szervezetben.

Mindebből jól látszik, hogy a modernkori cionizmus értékrendje alapvetően ellentétes gyakorlatilag minden nemzet, nép értékrendjével, beleértve a zsidóság asszimilálódott, hosszútávon előrelátó részét is. Éppen ezért minden nemzet létérdeke, hogy megakadályozza a cionizmus domináns politikai erőtényezővé válását hazájában. (és a világon) Tudjuk: a politikai hatalmat a pénzhatalom határozza meg. Azé az ország, akié a föld, a gyár, a Nemzeti Bank. Földbirtok nélkül, Nemzeti Bank nélkül, nemzeti gazdaság nélkül legfeljebb virtuális ország létezhet.

Mára a Nemzeti Bankunk lényegében már nem más, mint a Világbank fiókszervezete. A nemzeti vagyon még hazai tulajdonban lévő részét a jelenlegi vezetés gőzerővel árulja, ráadásul messze áron alul. Amit ma eladhatsz - ellophatsz -, ne halaszd holnapra, mert ki tudja, mit hoz a holnap. Létérdekünk, a nemzet fennmaradásának kérdése tehát, hogy mit hoz a holnap. A holnapot nekünk, patriótáknak kell írnunk. És ebben a holnapban csakis olyan politikusoknak lehet helye, akik bármilyen származásúak is legyenek, elsődleges identitásuk a magyar kell, hogy legyen. Ebben a kérdésben pedig nem a szavaik, az ígéreteik, hanem a tetteik alapján kell megítélnünk őket.

Nem kis feladat vár ránk. A feladattal nem kis kockázatot kell vállalnunk. De ahogy egykoron a spártaiaknak, úgy nekünk is meg kell cselekednünk, amit megkövetel a haza. A hon védelmében meg lehet halni, de elfáradni nem lehet. Ahogy egykoron Caesar katonái mondták, amikor a hazájukért hadba indultak, tudva, hogy sokan közülük nem térnek vissza: Morituri te salutant.

Kroko tanár úr

[Forrás: Kroko tanár úr]

http://www.nemenyi.net/reszletes.asp?MainID=2&HirID=27093&FID=1
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szociális hullahegyek árnyékáb
  2007-11-12 19:44:57, hétfő
 
  Csontos Gábor : Szociális hullahegyek árnyékában recseg-ropog a rendszerváltoztatás

http://www.l88.hu/about2589.html



2007 november 12 - hétfő, 10:32


Az az óriási szocio-gazdasági feszültség, amelynek kibontakozása immár a politikai életre is átterjedve jellemzi az EU-tagország Magyarországát az MSZPSZDSZ kormánykoalíciót megtestesítő Gyurcsány/Kóka kormányának tevékenységének köszönhető. Gyurcsány/Kóka koalícióvezetők azonban szimbolikus szereplői annak a drámának, amely a passzivitásba szorított, tehetetlenül remegő magyar néző szeme előtt kezd kirajzolódni. Ez a rettegő magyar néző most kezdi igazán megérteni, hogy az utolsó 17 év neoliberális (a szatócs mohósága) gazdaságfilozófiára épített gazdaság elérkezett végső stádiumába: a kegyelemdöfést egy új, immár világméretű olajsokk adhatja meg. Hazai bajaink gyökere sokrétű, mégis az utolsó 6 év az, amely ilyen végveszély közeli állapotba sodort bennünket. (Hozzáteszem: nem tudni, hogy egy Orbán-kormány miként reagált volna a 2001/2002-től megváltozott kül/belgazdasági és pénzügyi folyamatokhoz. S hogyan viszonyultak volna a 2004-es uniós csatlakozás után bekövetkezett korlátozás nélküli áru (-és egyéb)dömpinghez, ami egyre gyorsabban kezdi kiszorítani és felszámolni a megmaradásért küzdő hazai termelő gazdaságot, valamint iszonyatos mértékben szennyezi közvetlen környezetünket. S, vajon, miként gátolták volna meg az izraeli tőke ,,Magyarország felvásárlására" irányuló törekvéseit, amire Simon Perez államfő oly találóan utalt? A Likud párttal ápolt testvéri pártkapcsolatok fényében, nos, érthető a jótékony hallgatás politikája.)
,,Könnyű" helyzetben van a folyamatelemző, hiszen a hatalmi jogosítványokkal rendelkező kormány, s az őt támogató parlamenti többség tevékenysége az, ami kézzelfoghatóan meghatározza (2010-ig legalább is) a magyarországi társadalom jelenképét. A parlamenti ellenzék a ciklus végének közeledtével kényszerül csak rá, hogy saját jövőbeli kormányzási elképzeléseit bemutassa. Addig, s máshoz igazán nincs lehetősége (a demokratikusnak kikiáltott játékszabályok keretein belül), mint kritizáljon, felhívja magára választóközönsége figyelmét, s minden erejével arra törekedjen, hogy a befejezett ciklus végén ő legyen a győztes. Igazából, Magyarországon sem kellene, hogy másképp legyen, attól eltekintve, hogy hazánk nem csak Európai Uniós tagságából eredően nem szuverén, hanem, egyben, teljesen kiszolgáltatott a multinacionális cégek a helyi gazdaságpolitikát is meghatározó nyomásgyakorlásának. Ennek ellenére, az ellenzék élhetne más, a parlamenti demokrácián kívül eső politikai nyomásgyakorló eszközök bevetésével, amivel új nyomvonalat tűzhetne ki a jelenlegi társadalomigazgatási(felszámolási) politika helyett. Azonban, a magyarországi pénzügyi/gazdasági/politikai elit angolszászfónikus elkötelezettsége annyira mély szellemi gyökerekkel rendelkezik, hogy szinte el sem tudják képzelni, hogy a földrajzi, történelmi és kulturális háttere miatt a magyarországi társadalom a sokat emlegetett piacgazdaság építését, a versenyképesség növelését nem csak az angolszász (és holland) minta teljes átvételének erőltetésével képes megvalósítani. A költségvetési alrendszerek (oktatás, egészségügy, nyugdíj, közigazgatás, stb.) reformjaiként reklámozott folyamatok tulajdonképpen egy szociáldarwinista ihletésű társadalom átépítési, átalakítási folyamat rendkívül durva, gazdasági, pénzügyi eszközökkel felülről, a kormányzati, hatalmi eszközöket felhasználó és végrehajtott program. A cél világos: egy zártkörű nagypolgári/tőkés lét bebetonozása a társadalom csúcsán, ami elválasztható a nincstelenné tett nyitott társadalmú tömegektől egy többszörösen kontraszelektált végrehajtó, kiszolgáló réteggel. Dél-amerikai szindróma? Igen, Argentína volt hasonló pénzügyi/gazdasági/ politikai sokkhelyzetben, mint mi most, mielőtt államcsődöt jelentett volna be 2003. decemberében. A megoldás következetes véghezvitelét Argentína nemzeti elkötelezettségű elitrésze felvállalta. Nem lépett be a NAFTA-ba (az Európai Uniónak megfelelő gazdasági közösségbe), megőrizve ezzel azt a gazdasági szuverenitását, amelyre támaszkodva Kirchner elnök kimondhatta: az argentin nép létérdekei előbbre valóak, mint az (állam)adósság kamatainak haszonélvezői, a wall street-i tőzsdecápák, az ország pénzügyeit és gazdaságát ellenőrző külföldi nagybankok. S a Nemzetközi Valutaalap, de a VilágBank is. Hiszen, mint indokolta, pontosan a Valutaalap és a VilágBank szaktekintélyeinek pénzügyi/gazdaságpolitikai tanácsai miatt került az argentin állam csődhelyzetbe.
A nemzetközi helyzet fokozódik (Virág elvtárs/Tanú), aminek érdekes politikai vetülete a nagykoalíció lebegtetése (Demján Sándor, Trigránit elnöke). Természetesen, csak Gyurcsány jelenlegi miniszterelnök (és az alteregójának kikiáltott Orbán Viktor, Fidesz pártvezér) személye nélkül. Igaz, amit a közvélekedés továbbítójának önmagát kijelölt média közvetít, az leegyszerűsíthető abban, hogy a Brüsszel által ,,követelt" konvergencia programot, az államadósság 70% alá csökkentésének, és az államháztartási hiány mérséklésnek teljesítésére, és az egészségügy, nyugdíjrendszer, oktatás területén a ,,szükséges, elkerülhetetlen reformokért" tett társadalmi erőfeszítéseket tovább kell vinni, csak a politikai aktorok személyén kell változtatni. Tehát, el Gyurcsánnyal (és Orbánnal), s a többi, Gyurcsányhoz (Orbánhoz) köthető klántagokkal, mert az egyre (jogosan) elégedetlenkedő magyar tömegeket pacifikálni kell! A kierőltetni való ,,nemzetgazdasági" cél az euroövezethez való mielőbbi csatlakoztatás.
Minden jobbító út Gyurcsány miniszterelnök (és Orbán Viktor) személye nélkül érhető el, így foglalható össze az erőteljesen balliberális média dömpingsúlykolása. A jelenlegi kormányzati szerkezet, parlamenti koalíciós összetétel fenntartása mellett. Kóka (de, csak Kóka) is kicserélhető valaki másra, aki töpörödött pártját megfelelő PR/média kampánnyal buborékká fújhatja. Pedig, visszatérve Virág elvtárs klasszikus megállapítására: ,,a nemzetközi helyzet fokozódik Pelikán elvtárs", Virág elvtársnak igaza van. A nemzetközi helyzet fokozódik a nemzetközi pénzügyek területén, mert a nemzetközi elvtársak túlspekulálták magukat. (Ennek következményeitől kezdenek a hazai-nemzetközi MSZPSZDSZ elvtársak félni.) Túllőttek a célon. A globalizáció, a nemzetek szétzúzásán teremthető profit játékkaszinós forgatagába becsúszott egy kis véletlen. Ez a kis véletlen az amerikai ingatlanpiacra alapozott tőzsdei kaszinó kipukkanása lett, mert nem lehet egyszerre háborút viselni a velejükig gonosz terroristák ellen, s közben irdatlan tétekre menő pókercsatákat is játszani, különösen akkor, ha a tétek mögött már nincs igazán termelő fizikai vagyon. S a szolgáltatásra épülő gazdaságban sem termelhető ki az a pénz, amivel a dolgozó saját lakhelyet vásárolhatna. Igen, minden megvásárolható kedvező kamatozású kölcsön, jelzáloghitel igénybevételével, vagy csak 'személyre szabott' hitel konstrukcióra. Olyan hangzatos elnevezések mellett, mint termékportfólió, ez a hitelre épülő gazdasági fellendülés pukkant ki hirtelen, mert a hitelt vissza kell valamikor fizeti, s mindig az apró betűs részek az érdekesek. Amikor már a hitelfelvevő is hitelből, segélyből él, akkor jelentkezik a probléma: a végrehajtás. S ma, Amerikában az egyik legjobban menő üzlet a végrehajtás. A probléma azonban nem itt jelentkezik, hanem abban, hogy a hitelkonstrukciókat (jelzálog-követeléseket tartalmazó befektetési csomagokat) a hitelező bankok tovább adták, tőzsdéztették. S a tőzsdék, nyitottak lévén, vonzották magukhoz a gyors meggazdagodás 'amerikai álmában' hívők tömegeit, külföldről is. Bankokat, pénzügyi intézeteket, nyugdíj -és egészségügyi alapokat, vállalatokat, kisembereket. S amikor kiderült, hogy kipukkadt az ingatlanpiaci lufi, akkor kezdődött el a nagy versenyfutás az idővel: melyik pénzügyi intézet a szerencsésebb, hogy még időben leírhassa a milliárdokba menő veszteségeit, saját tőkéjének nagyobb veszélyeztetése nélkül. Aki nem volt ennyire szerencsés (későn kapcsolt, mert bízott a 'gentlament' ígéretben), az értéktelen papír fecniket tartogathat páncélszekrényében, miközben ezeken a papírokon ott ketyeg egy időzített bomba is; a tartozás. Amit, ki kell fizetni.
Az amerikai pénzügyi rendszer bizonytalanságát tükrözi, hogy a Federal Reserve november 1.-én mintegy 41 milliárd US$ értékben három különböző időszakban biztosított rövid lejáratú hitelt a bankrendszer részére. Ennek az összegnek háromnegyed része az ingatlan -és jelzálog biztosítási papírok ellentételezését szolgálta. A túljegyzés mintegy hatszoros volt. (Forrás: EIRNS, 2007. nov.1.)

A néhány megdöbbentő amerikai pénzpiaci összeomlás krónikájából:

November 4.-ét megelőző héten a világ vezető, illetve harmadik legnagyobb kereskedelmi bankjának, a Citigroupnak és a Merrill Lynch-nek elnökeit elbocsátották. (Valószínűleg a jelzáloghitellel kapcsolatos veszteségek nagysága miatt.)
2005. májusában és júniusában a Standard & Poor nemzetközi hitelminősítő intézet a Ford és a General Motors autógyártók 450 milliárd US$-os tartozását minősítették le junk (szemét) kötvénnyé. A leminősítés következtében az autógyártók vállalati kötvényeivel spekuláló hegde fund-ok több száz milliárd US$-t veszítettek. (hedge fund: olyan pénzügyi alapok, amelyek magas kockázatú befektetéseket hajtanak végre. Ilyen, például Soros György Quamtum pénzügyi alapja)
2006. szeptemberében a Connecticut állam, Greenwich székhelyű Amaranth Advisers hedge fund, amely 9 milliárd US$-os pénzalappal rendelkezett, csődbe ment. Ez a csőd volt a legnagyobb a pénzügyi befektető alapok történetében. Ez a csőd rendkívül erős visszahatást keltett a gázpiacon, ahol nem csak az Amaranth spekulált, hanem több hedge fund is, amelyek mindenüket kézpénzzé próbálták tenni, hogy a Amaranth csődje következtében beállt áttételesen jelentkező tartozásaikat ki tudják egyenlíteni.
2007. januárjában és februárjában kirobbant a másodlagos jelzálog ingatlanpiaci válság, amikor is a nagy bankok elkezdték beismerni azokat a veszteségeket, amelyeket a másodlagos jelzáloghitel ,,bedőlések" jelentettek. A 20 ezer milliárd US$-t értékű ingatlanpiaci buborék hirtelen egyre növekvő lyukakat mutatott fel. Március 13.-án, New Country-t, a második legnagyobb másodlagos jelzálog-hitel kibocsátót (a Countrywide után), amely, valamikor a legjobban keresett tőzsdei cég volt, törölték a New York Stock Exchange-ről, amivel gyakorlatilag megszűnt a működése. A New Century piaci kapitalizációja 1.7 milliárd US$-ról 55 millió dollárra apadt.
(Forrás:EIRNS, 2007. nov. 1-5)
A nemzetközi pénzügyi likviditási sokkon az sem segített, hogy időközben a világ jegybankjai eddig, mintegy 750-800 milliárd US$-t pumpáltak a kereskedelmi bankokon keresztül a pénzügyi befektető alapokba a fellépő tartozáskiegyenlítések megsegítésére. S a spekulációs tőke menekül az ingatlanpiacról, a biztosabb profitot jelentő nyersanyag tőzsdére. Az olajár szédítő iramú növekedése mögött is ez a spekulációs árfelhajtás található meg. S nem nehéz elképzelni, hogy az alapvetően kőolajra épülő világgazdasági tevékenység milyen sokkhatás elé néz, hiszen a magas kőolajár már a világgazdasági tevékenység jelentős lassulását vetíti előre. S a magas kőolajár mindig a háborús helyzet kiéleződésével jár. Az előző két olajsokk kiindulási pontja szintén a Közel-Keleten volt (1973-arab-izraeli háború, 1978-iráni forradalom). A közel-keleti helyzet, talán, ma még nyugtalanítóbb, mint 30-35 éve, mert nem tudni, az amerikai vezetés megtámadja-e Iránt. S Irak, Afganisztán, Pakisztán, Grúzia (a Kaukázus), de Izrael, Szíria, Libanon, valamint a palesztin kérdés megoldatlansága, mint komoly világpolitikai feszültségforrások, ismeretlen tényezőként jelentkeznek a térség a nemzetközi politikára és a világgazdaságra gyakorolt hatásuk vonatkozásában.
Magyarország a transzatlanti szövetség oszlopos tagjaként, szintén szorongatott helyzetben van. Társadalmi létén a káosz, gazdaságán, pénzügyein a multinacionális érdekérvényesítés az uralkodó. (Jellemző adat: Magyarország területén működő 300 francia cég 4 milliárd eurós beruházása mellett 8 milliárd euró adózás utáni nyereséget mondhat magáénak.) Kárpát-medencei nemzeti létét pedig az utódállamok újabb asszimilációs törekvései (szlovák nyelvtörvény, Benes-dekrétumok, román nyelvoktatás, szerb betelepítések) veszélyeztetik. Szociális hullahegyeken álló rendszermódosulásunk recseg-ropog, a lármafák egyre hangosabbak, a jelzőtüzek, pedig, egyre közelebb látszanak Budapesthez. Miközben, Budapesten megrendezik a nagy szociális érzékenységű PR-gyakorlatot: a kormánnyal szemben állók is nyakig benne vannak a nagy politikusi megélhetési buliban.
Rég elfelejtett jelszó lebeg ismét rettegő élet-és létbiztonsági félelmeink felett: 'aki nincs velünk, az ellenünk van!'
A mai magyar kormányzó réteg alkalmas-e a nemzet túlélését biztosítani?

Nem. Lehetnek használható tagjai, de az egész réteg, erkölcse és közszelleme miatt jövőnk legnagyobb akadálya. Ez a réteg megtanulta az uralkodás tudományát, de nincs jövőképe. Jövőtlenné tette politikánkat, s túlságosan megtanulta ahhoz a hatalom élvezetét, hogy önuralomra példát szolgáltasson.

Csontos Gábor, politológus


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
olvasói levél
  2007-11-12 19:19:10, hétfő
 
  olvasói levél


Nem muveletlen Ludassy Mária, és nem is hülyült meg a szakadatlan
gyulölködéstol sem. Ludassy nem Nyakó, Keller, Vadai kisasszony, vagy
Török Zsolt-féle tapló, o még azt is tudja, hogy ritkán akad egy-egy Tábori
Ferenc, aki rápirít (bár azon a koron már túl van). Tudja, hogy nem
dolgoztak hiába, az elbutítottaknak ma már az is elég, ha úgy kezdodik
hogy "a Fidesz nem határolódik el ....". , meg a zOrbán szoleje...De a
leghatékonyabb a megszokott hadonászás az elhurcoltak szenvedésébol és
halálából gyúrt politikai bunkóval. Az a tény nem zavarja, hogy meggyalázza
azok emlékét, akiknek a deportáló vagonjára ugrál föl. A dolog muködik,
fizet mint a köles.

Egy nap a német nyelvterületen valaki majd felszólítást kap egy ottani
Ludassy-félétol, hogy sürgosen határolódjon el, mert ugyan azokat a
szavakat ismételgeti, amiket Hitler a legtöbbször használt ! A delikvens
kétségbeesik, tudja ha nem határolódik el tüstént neki annyi, ha
elhatárolódik pláne. De mégis milyen szavakról van szó ? Hát a der, die,
das-ról !
Obendorfer Árpád




JobbINFO: http://jobbinfo.tvn.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hatalmas pénzért uniós eszmecs
  2007-11-12 19:17:38, hétfő
 
  Lovas István: Hatalmas pénzért uniós eszmecsere
2007. november 12. 10:44


MNO

Lovas István: E cikk írója csupán reméli, hogy az Európai Bizottság szóvivői a fentiek megírása miatt büntetésből és mély sértődöttségből nem vetik alá eszméje lecserélésére irányuló kísérletnek, hanem - a drága, manipulatív és semmire nem vezető igyekezet helyett - a jövőben az e lap nevében feltett, legtöbb esetben számukra, illetve a Gyurcsány-kormány számára kínos kérdésekre nem elkent válaszokkal, általánosságokkal, arcátlan semmitmondásokkal, az olvasók által érthetetlen ,,technikalitásokkal", hanem tisztességesen, őszintén és egy napilap igényeinek megfelelő gyorsasággal válaszolnak. Ez az egyetlen útja ugyanis talán annak, hogy a magyar polgárok ne legyenek az unió legpesszimistábbjai. De lehet, hogy az eszmecserélés tényleg jó ötlet - ha azt az uniós politikusok és bürokraták önmagukon kezdik el. Hiszen a gondolkodásukhoz kissé ijesztően közel álló szellemiségű Marxnak Feuerbachról írt harmadik tézise szerint is a lényeg az oktatók oktatása.

(Magyar Nemzet, 2007. november 12.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Washington: állampolgárság ígé
  2007-11-12 19:10:51, hétfő
 
  Washington: állampolgárság ígéretével toboroznak katonákat
2007. november 12. 18:44


MNO
Washington az amerikai állampolgárság megadásával próbálja ösztönözni a külföldieket, hogy menjenek harcolni Afganisztánba.

Az ázsiai ország egyik amerikai támaszpontján ünnepélyesen adták át az okmányokat hatvan külföldi katonának, köztük kubai, etiópiai, vietnami és Fülöp-szigeteki születésű harcosoknak.

Az amerikai hadsereg kötelékében teljesített szolgálatnak nem előfeltétele az amerikai állampolgárság.

(radio.hu)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Felszántva és besózva
  2007-11-12 19:04:03, hétfő
 
  Felszántva és besózva

Nemzetközi érdekszférák hálójában vergődik Magyarország
2007. november 12. 18:45Molnár Tamás - HunHír.Hu

Lassan visszasírjuk az egykori török megszállás alatt tartott, háromfelé szétszakított történelmi Magyarország megszépült emlékezetét. Nemcsak azért, mert a török fennhatóság idején Buda, Pécs és Kecskemét -más idegen fennhatóság alatt tartott városokkal együtt-, az adóelvonások ellenére is virágzó fejlődésnek indultak, hanem azért is, mert az ország egyharmada -közigazgatási, kulturális és szellemi értelemben-, legalább magyar kézben maradt.

Ez most messze nincs így! Az országot egyrészt legalább ötféle globális érdekszféra nyomorítja és szorongatja, kiseprűzve innen a gazdasági fejlődés és a szellemi önmegtartás fikarcnyi lehetőségeit is. (A kormányprogram része lett, hogyan kell innen eltakarodni!)

Másrészt, most nincs nemzeti érdekeket védő, harcos és bátor magyar elitünk, csak megalkuvó kollaboráns. Szolgalelkű, vezető politikusaink révén a legyengített és kivéreztetett, gyarmati sorba süllyedt ország, ismét kelet és nyugat ,,véres" gazdasági és politikai ütközeteinek hadszínterévé változott. Az álnacionalista nemzeti romantikát feladni készülő Orbán, most éppen Tom Lantos lábai elé borul Washingtonban, hogy stratégiailag új, Amerika és Izrael barát nyugati kurzust készítsen elő, az SZDSZ hathatós háttértámogatásával. Már nem számít az egykori Gripen vadászgépek vásárlása miatti, tengerentúli fegyver-lobbi haragja sem!

Magyarország egyre nagyobb részt vállal az afganisztáni és iraki véres katonai kalandokban (Utalhatunk itt Lázár János és Szekeres Imre magyar katonák életét felajánló egybehangzó nyilatkozataira!), sőt hazánk akár elsőrangú partner lehet az amerikai rakétavédelmi rendszer telepítésében is! Ráadásul Orbán ezzel az úttal tovább erősíti meglévő izraeli kapcsolatait. Amikor ünnepélyesen elhatárolódik majd a hazai antikommunista radikálisoktól -közöttük a Jobbiktól és a Magyar Gárdától-, akkor véglegesen lesöpöri magáról a nacionalista, antiszemita vádakat. A hatalom ismételt megszerzéséért, vissza kell térnie megint az euro-atlantista csapásra. Jöhetnek majd megint bátran (még bátrabban!), az amerikai katonák és Simon Peresz nyomdokán az izraeli befektetők! Az ellenzék nyugati irányultságú vezérével szemben a jelenlegi magyar kormányfő inkább a kínai és orosz gazdasági kapcsolatokat preferálja. (Annak ellenére, hogy most a bebukott harmadik /damaszkuszi/ úton poroszkál alázatosan Londonban!)

Az oroszok birodalmi álmai és a kínaiak világhatalmi törekvései szemmel láthatóan egyre jobban tetszenek a demokráciát sajátságosan értelmező Gyurcsány Ferencnek. Ebből a ,,páratlan páros" által vívott kegyetlen küzdelemből kerekedik ki aztán az a sajátságosan magyar katyvasz, ahol egy időben gyűrűzik be hozzánk az amerikai terrorizmus elleni harc, a hitelválság és olaj árrobbanás. Az izraeli In-Kal, az óriáspláza és a kibucrendszer. Az orosz Kék Áramlat, a maffia és a KGB. A kínai olcsó tömegáru, a szerv és emberkereskedelem. Az uniós szeméthegyek és élelmiszer hulladékok, valamint a globális világcsőd összes mérgező tünete.

Magyarország ebből az internacionalista vetélkedésből csak a kártékony selejtet kapja! Nem véletlenül, hiszen itt a nemzeti érdekek hatékony képviselete egyenlő a nullával. A magyar politikusok nem mernek nemzeti érdekvédő politikát folytatni, inkább Moszkvában konferenciáznak az amerikai, majd New Yorkban az orosz terjeszkedésről, esetleg rózsaszín ridiküljüket mutogatják a háborús frontokon, jó fejpénzért. A magyar vezetők egyetlen bűnöző nagyhatalmat vagy korrupt világszervezetet sem kritizálnak soha! A magyarok a helyezkedés, a megalkuvás, az önfeladás, és a seggnyalás bárdolatlan művészei.

Nem csoda tehát, ha az amerikai nagyképűség, az izraeli gátlástalanság, az uniós pofátlanság, az orosz maffiamódszerek, és a kínai gagyi-kereskedelem tág teret kap minálunk. Sokáig arra gondolhattunk, hogy azért ez a nagy kocsmai lökdösődés mifelénk, mert globális útkereszteződésben fekszünk, valami fontos szárazföldi vagy vízi út kellős közepén. De, nem! Egyre inkább úgy tűnik, hogy magát az itt élő nép civilizációját akarjak megsemmisíteni. Beszántani és felsózni, akár az egykori Karthágót. Útban van ez a fafejű, ősi népség mindenkinek. Legfőképpen saját provinciális vezetőinek!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
„Te Jani, hogy is állunk
  2007-11-12 18:43:57, hétfő
 
  ,,Te Jani, hogy is állunk ezzel a feketemunkával?"
2007-11-12 16:59:17

Kóka János gazdasági és közlekedési minisztert villaépítkezésére kérdezett rá az Országgyűlés mai plenáris ülésén Balla György (Fidesz). Ismert: Kóka építkezésén feketemunkásokat és egy körözött drogcsempészt füleltek le a hétvégén. Fideszes képviselők interpelláltak a vasútvonalak miatt is. Feljelentésekre buzdított az MSZP-s Szabó Zoltán és Bárándy Gergely.

Mennyivel olcsóbb adó és tb-járulék megfizetése nélkül villát építeni? - kérdezte Balla György fideszes képviselő napirend előtti felszólalásában hétfőn az Országgyűlésben Kóka János gazdasági minisztertől, akinek épülő házánál a hét végén feketemunkásokat értek tetten a munkaügyi felügyelők. A Fidesz képviselője felszólalásában úgy fogalmazott: Veres János pénzügyminiszter az esetet hallva vajon megkérdezte-e minisztertársát, hogy ,,te Jani, hogy állunk ezzel a feketemunkával".

- Vagy azért nem tette meg esetleg, mert akkor ön visszakérdezhetett volna, hogy te Jani, hogy állunk a színesfém-kereskedelemmel, meg a hamis számlák után visszaigényelt 55 millió forintos áfával? - folytatta kérdését az ellenzéki honatya, utalva Veres János pénzügyminiszter volt cégének áfabotrányára. Balla György mindehhez hozzátette: csak azt sajnálja, hogy a harmadik Jani, Zuschlag, nem lehetett jelen ennél a képzeletbeli beszélgetésnél.

Szavaira reagálva Kóka János azt válaszolta: épülő villája esetében egy fővállalkozó alvállalkozója nem tartotta be a szerződést, amit azonnal fel is bontott vele a kiviteleztető cég. A miniszter hozzátette: a jövőben valamennyi szerződés esetében kötelezni fogja a vállalkozókat a jogszerű eljárásra. Kóka János közölte azt is, hogy építkezésével kapcsolatban minden vádat cáfolt, mindenre van szerződése, és minden, e dokumentumokban foglalt összeget meg fog fizetni.

Balla György napirend előtti felszólalását Szili Katalin házelnök egy alkalommal megszakította. Az Országgyűlés elnöke azt kifogásolta, hogy a házszabály szerint napirend előtti felszólalást országos jelentőségű ügyben lehet tartani, ám az ellenzéki képviselő nem ilyen témában szólalt fel.

mno.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szembe nézni, egy fondorlatos
  2007-11-12 17:15:04, hétfő
 
  Bartha Szabó József 2007. november 12. 15:41

Szembe nézni, egy fondorlatos ragadozóval...


Látván a 2008-as költségvetést, jogos a kérdés: az esélyteremtés vajon a kormánypártok soraiban is érték, avagy törlendő kategória? Miért ne lehetne a gyermekek tudáshoz való joga is alapvető állampolgári jog, - ott, ahol él, ott, ahol felnövekszik; ott ahol a szülei figyelemmel kísérhetik?

Komolyan aggódom, hogy a szocialista-liberális oktatási kormányzatunk csupán 204 ezer forint értékű szénalapú egyednek tekinti azt a hétéves barcsi gyereket, aki most, ezekben a pillanatokban, próbálja a betűvetés, az olvasás tudományát elsajátítani. Az iskola, az ott élők élettere, vagy legalább az életterük része. Ezt elvenni, nincs joga elvenni senkinek! A kormányzatnak sem! - hangsúlyozta Kuzma László kereszténydemokrata politikus a jövő évi költségvetés parlamenti vitájában.

- Nézzük a közoktatást! Nincs vita: bajban van. Ezt nemcsak az ellenzék, hanem a közoktatás minden egyes szereplőjének - a fenntartótól a felhasználóig - a tapasztalata. Igaz, a szocialista- liberális kormányzat az ellenkezőjét állítja. Holott: az elmúlt három-négy évben sorra szűntek meg a vidéki iskolák. Az elmúlt három-négy évben a közoktatásra fordított támogatás alig változott, most azonban elérkeztünk ahhoz a pillanathoz, amikor nominális szinten is csökken a közoktatási normatíva. A katasztrófát jelzi: a kormányzat ki óhajt vonulni a közoktatás területéről, is. Kezdetben azt mondták: csak a felső tagozatosokat szükséges utaztatni. Ez sem kis létszám, százezres nagyságrendű. Azóta elérte a költségvetési megszorítás az önkormányzatokat olyan szinten, hogy már - több helyen - az alsó tagozatosokat is utaztatják.

- Tisztelt Képviselőtársaim! Gondolom, ismerik a vízügyi törvénynek azt a passzusát, mely szerint az ivóvízhez való jog alapvető állampolgári jog. - Hol? Minden településen, minden utcában! Senki sem mondhatja, hogy fogja a vödröt, és tessék a szomszéd faluba ivóvízért menni, mert itt nincs pénz rá. Tisztelt Képviselőtársaim! Miért ne lehetne a gyermekek tudáshoz való joga is alapvető állampolgári jog, - ott, ahol él, ott, ahol felnövekszik; ott ahol a szülei figyelemmel kísérhetik?

- Művészetoktatás. Mindenki tudja, radikálisan csökkent az erre a célra fordítható összeg. Nem erről volt szó! Amikor a művészeti iskolák minősítése elkezdődött akkor azt mondták: a kóklereket le kell választani erről a rendszerről, de aki eredményesen átmegy a minősítésen, azt finanszírozni kell. Finom vagyok, ha azt mondom kormánypárti képviselőtársaimnak: nem tartották be ígéretüket. Most pedig végképp tönkretesszük ezt az iskolatípust, - pedig a művészetoktatás, az önmegvalósítás eszköze is!

- A kollégiumokról. Állami finanszírozásuk a 2001 évi 96 százalékról napjainkra, 62 százalékra csökkent. Szeretném kérni polgármester képviselő társaimtól, mielőtt megnyomnák a szavazó gombot, gondolják végig, hogy az az önkormányzat, amely kollégiumot tart fönn, mennyire alulfinanszírozott. És ne feledjék azt sem, hogy a kollégium az esélyteremtés egyik fő eszköze is. Számukra ez a költségvetés, több mint súlyos csapás.

- Tisztelt Képviselőtársaim! Látván a 2008-as költségvetést, jogos a kérdés: az esélyteremtés - és ezzel a vidék bajait, gondjait fogalmazom meg - vajon a kormánypártok soraiban is érték, avagy törlendő kategória? Komolyan aggódom, hogy a szocialista-liberális oktatási kormányzatunk csupán 204 ezer forint értékű szénalapú egyednek tekinti azt a hatéves barcsi gyereket, aki most, ezekben a pillanatokban próbálja a betűvetés, az olvasás tudományát elsajátítani.

- A falusi iskola nem csupán finanszírozható vagy nem finanszírozható objektum. Az iskola, az ott élők élettere, vagy legalább az életterük része. Ezt elvenni, nincs joga elvenni senkinek! A kormányzatnak sem! Erkölcsös-e, szabad-e összeterelni az ifjúságot több tíz kilométeres körzetből egy központi, falakkal határolt térbe, amit iskolának nevezünk? Mindezt azért, mert költséghatékonyabb! - Nem, Tisztelt Képviselőtársaim! Nem, ez még nem iskola! Az iskolához több kell: szellemiség, közelség, közvetlenség, bizalom és még seregnyi más. A kormánynak pedig kötelessége, - lenne - biztosítani a tanuláshoz, a méltó élethez való jogot mindenki számára. Ezt értem én esélyegyenlőség alatt! Itt bizony komoly értékrendbeli különbség van köztünk...

(Forrás:országgyűlési apló; kdnp.hu)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2007.10 2007. November 2007.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1008 db bejegyzés
e év: 6477 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 230
  • e Hét: 2490
  • e Hónap: 19283
  • e Év: 152200
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.