2007-11-23 18:33:51, péntek
|
|
|
GOMBA VADASAN
50 dkg gomba
3 evőkanál olaj
2 szál sárgarépa
2 szál petrezselyemzöld
1 evőkanál liszt (finom)
1 evőkanál vöröshagyma (reszelt)
1 dl tejföl
só, bors
1 izlés sz. mustár
1 izlés sz. babérlevél
1 izlés sz. citromhéj
1 izlés sz. citromlé
1 izlés sz. cukor
A cikkekre vágott gombát egy ek. olajban a hagymával együtt megpároljuk, sóval, őrölt borssal ízesítjük. A másik kanál olajban megpirítjuk a karikára vágott zöldséget, sóval, szemes borssal, citromhéjjal, babérlevéllel ízesítjük, és egy kevés vízzel puhára főzzük.
A harmadik kanál olajból és a lisztből cukorral sötétített barna rántást készítünk, besürítjük vele a zöldséget, mustárral, citrommal ízesítjük, áttörjük. Tejföllel gazdagítjuk, és a párolt gombára öntve átforraljuk.
Lehet zsemlegombócot főzni hozzá, de ma tésztával is finom volt.
HÁJAS KIFLI
2 dkg élesztŐ
2 db kockacukor
1 kg liszt (finom)
1 izlés sz. tej
4 dkg tojás sárgája
5 dkg zsír
pici só
45 dkg darált, vagy kapart háj
2 dkg élesztőt 2 kockacukorral 5 dkg liszttel 1 dl tejben megkelesztünk. 4 tojás sárgáját, 5 dkg zsírt, kevés sóval, habosra keverünk, adunk hozzá 1 kg lisztet a megkelt kovászt és annyi tejet, hogy fánk tészta keménységû legyen, jól kidolgozzuk és kelni hagyjuk.
Közben 45 dkg hájat lekaparunk.
A megkelt tésztát kinyújtjuk és a háj harmadát rákenjük, összehajtjuk, 1/2 óráig pihentetjük. Nyújtjuk megkenjük a háj másik harmadával, összehajtjuk újra pihentetjük. Majd az utolsóval is megkenjük, hajtjuk, pihentetjük.
A negyedik nyújtáskor félujjnyi vastagra nyújtjuk ki, forró késsel négyzeteket vágunk, tetszés szerint lekvárral vagy darált dióval töltjük, kifliket formálunk belőle tojással megkenjük a tetejüket, sütjük. |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|