Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
mai viccek
  2007-12-18 13:56:09, kedd
 
  Mi a különbség az erotikus és a perverz szex között?
- Az erotikus szexnél egy tollat használsz, a perverznél egy egész csirkét.

- Milyen az ideális férj?
- 90-70-60. Kilencven éves, hetvenes IQ-ja van és hatvan milliója a bankban.

Mi az: két golyó a kezedben?
- Egy férfi teljes figyelme.
 
 
0 komment , kategória:  viccek  
jó kis karácsonyi receptek
  2007-12-18 13:47:30, kedd
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  receptek  
meleg tojás brokkolival
  2007-12-18 13:26:27, kedd
 
  Meleg töltött tojás brokkolival

Hány személyre: 4

Hozzávalók:
40 dkg mirelit brokkoli, 2 dkg vaj, Só, 4 tojás, 1 késhegynyi őrölt bors, 2 evőkanál tejföl

Mártáshoz:
4 dkg vaj, 3dkg liszt, 2 dl tej, 1 dl tejszín, 2 tojássárgája, 1 késhegynyi , őrölt szerecsendió, 4 dkg reszelt trappista sajt, só
A brokkolit sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük és kevés olvasztott vajjal összekeverjük. Borssal, sóval fűszerezzük, és vajjal kikent sütőtálban szétterítjük. A kemény tojásokat megtisztítjuk, hosszában félbevágjuk és kiszedjük a sárgáját, villával összetörjük, tejföllel, sóval összekeverjük, és visszatöltjük a fehérjébe. A töltött tojásokat a brokkoli tetején elrendezzük.
A mártás készítése során, olvasztott vajban átforrósítjuk a lisztet. Felöntjük hideg tejjel és csomómentesre keverjük. Átforraljuk, sóval, szerecsendióval fűszerezzük. Belekeverjük a reszelt sajtot, majd végül a tűzről levéve a tojássárgájával elkevert tejszínt. A mártással leöntjük a tojásokat és az egészet sütőben átforrósítjuk, miközben a teteje megszínesedik.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
karácsonyi kókuszpuszedli
  2007-12-18 13:24:06, kedd
 
  Karácsonyi kókuszpuszedli

Hány személyre:

15 dkg liszt
25 dkg cukor
5 dkg piskótamorzsa
8 dkg vaj
30 dkg kókuszreszelék
4 egész tojás

A tojást, a vajat és a cukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, a piskótamorzsát és a kókuszreszeléket.
Sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsibe - esetleg sütőlapra - két kávéskanál segítségével kis halmokat formázunk. Kis lángon, 80 °C-os sütőben 45 percig sütjük.
Ha a tészta kihűlt, felolvasztott tortabevonóba mártogatjuk, és a halmocskákra egy-egy fél mandulát helyezünk.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
fokhagyma leves
  2007-12-18 13:21:48, kedd
 
  Fokhagymaleves


» olaj
» 7-8 gerezd fokhagyma
» 2 fakanál liszt
» 1 leveskocka
» 1l tej
» 2 dl. tejföl
» só
» bors
Felrakjuk 2 dl vízben a leveskockát. Olajban meg kell pirítani az apróra vágott fokhagymát, rászórjuk a lisztet és ezt felöntjük a húsleves-lével. Ráöntjük a tejet és megvárjuk, míg felmelegszik, de nem forr fel. A tejfölt jól összekeverjük, és úgy öntjük bele a levesbe. Melegítjük még egy kicsit a tejföl berakása után, mert így kihűl. Só, bors nem kell sok, mert a húsleveskocka jól beízesíti. Reszelt sajtra és csirkefelvágottra lehet tálalni.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
almás mazsolás pulyka
  2007-12-18 13:19:36, kedd
 
  Almás-mazsolás pulyka

Hány személyre:

» Hozzávalók: 1 db egész pulyka (6-8 kg-os), 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál kakukkfű, só, bors
» A töltelékhez: 1,5 pohár vadrizs, 0,5 kg fehér kenyér, 10 dkg vaj, 2 db vöröshagyma, 2 db zellerszár, 2 evőkanál kakukkfű, 2 evőkanál zsálya, 1 csomag zöldpetrezselyem, 0,5 kg sütőtök kis kockára vágv
» Almás-mazsolás töltelék 5 kg-os pulykához: pohár aprított zsemle, negyed pohár zöldpetrezselyem, fél pohár zellerszár, 1 teáskanál bazsalikom, háromnegyed teáskanál só, fél teáskanál pirospaprika,
A megtisztított pulykát mossuk meg hideg vízben alaposan, majd sóval és kakukkfűvel dörzsöljük be jól. Szobahőmérsékletű vajjal kenjük be, majd tegyük egy nagy tepsibe.
A töltelékhez főzzük meg a vadrizst bő vízben, majd csepegtessük le és hagyjuk kihűlni.
Egy nagy tálba tegyük a rizst, a beáztatott és kinyomkodott kenyeret, az olvasztott vajat, az összevágott hagymát, a felkockázott zellerszárat, a tököt, az aszalt gyümölcsöket, almát, pirított diót, fűszereket. Keverjük össze alaposan, és ezzel a töltelékkel töltsük meg a pulykát.
Öntsünk a pulyka alá a tepsibe egy kis vizet, és tegyük előmelegített sütőbe. Első fél órán keresztül 180-190 fokon, majd 140 fokon süssük 3-4 órán keresztül. Sütés közben pecsenyelével locsolgassuk. Köretként pasztinák pürét, párolt kelbimbót kínáljunk hozzá.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
karácsonyi rakott pulykahusi
  2007-12-18 13:17:21, kedd
 
  Karácsonyi rakott pulykaérmék

Hozzávalók
kb. 60 dkg pulykaérem (pulykamedalion néven kapható) só őrölt fekete bors 20-20 dkg pulykamáj és csiperke 1 csokor petrezselyem 1 közepes vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma 2 tojás 3 evőkanál zsemlemorzsa fél kiskanál morzsolt kakukkfű 15 dkg pulykasonka 2 dl tejföl 15 dkg reszelt sajt a tepsi kikenéséhez: 2 evőkanál olaj

A húsérméket kiverjük, esetleges inas részeit bevágjuk, megsózzuk, megborsozzuk, és egy akkora kiolajozott, tűzálló tálba fektetjük, amekkorába pontosan belefér. A pulykamájat a tisztított gombával, petrezselyemmel, hagymával, fokhagymával ledaráljuk. Egy tojással és a zsemlemorzsával összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk, a kakukkfűvel fűszerezzük. A masszát a húsra halmozzuk, a sonkaszeletekkel befedjük. A tejfölt a sajt kétharmadával és egy tojással összekeverjük, a rakottasra kenjük, majd előmelegített sütőben, közepes lángon (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 35 percig sütjük. Ekkor a többi sajtot rászórjuk, és még 10 percig sütjük. Pirított burgonyával adjuk asztalra.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
karácsonyi kókusztorta
  2007-12-18 13:13:30, kedd
 
 



Kókuszkrémtorta

Hozzávalók
a mézeslaphoz: 1 evőkanál kakaópor, 1 evőkanál méz, 1 tojás, 10 dkg porcukor, 2,5 dkg margarin, 20 dkg liszt, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, a piskótához: 4 tojás, 20 dkg cukor, 4 evőkanál hideg víz, 5 dkg porcukor, késhegynyi szódabikarbóna, 1 evőkanál kakaópor, 20 dkg liszt, a krémhez: 5 dl tej, 5 evőkanál liszt, 20 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg kókuszreszelék, a tetejére: 1 tábla tejcsokoládés tortabevonó

A mézes laphoz valókat a felsorolás sorrendjében, a liszt és a szódabikarbóna kivételével tűzálló tálba töltjük és vízgőzre állítjuk. Kevergetve 5 percig főzzük, majd a tűzről lehúzzuk, és a szódabikarbónával kevert lisztet beledolgozzuk. A masszából sütőpapírral bélelt nagy tepsire 2 kerek, egyenként 21 centi átmérőjű lapot kenünk, ezt nedves késsel a legkönnyebb. (A két lap átlósan fér el a tepsiben.) Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 16-20 percig sütjük. A piskótához a tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd kanalanként a vízzel tovább verjük. A porcukrot hozzáadjuk, majd a fele liszttel, amiben a szódabikarbónát már elkevertük � összedolgozzuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, felét a masszába forgatjuk. Utána, óvatos mozdulatokkal a többi lisztet, kakaót, a maradék tojáshabot is beleforgatjuk. Egy nagy tepsit (35x25 centiset) sütőpapírral kibélelünk, a piskótatésztát egyenletesen belesimítjuk. Ugyan-úgy sütjük, mint a mézeslapot. Következik a krém: ehhez a tejet a liszttel simára dolgozzuk és habverővel kevergetve sűrűre főzzük. A margarint a porcukorral habosra keverjük, a kihűlt tejes krémet kanalanként hozzáadjuk, végül a vaníliás cukorral és a kókuszreszelékkel ízesítjük. A torta összeállításakor a piskótát hosszában 5 egyenlő hosszú darabba vágjuk, majd ezeket egyenként lapjában is, elfelezzük. Így 10 kb. 35x5 centis csíkot kapunk. Egyet a krémmel megkenünk, fölcsavarjuk, az egyik kerek mézeslap közepére állítjuk. A következő tésztacsíkot is megkenjük a krémmel, a már tortalapon lévő tekercs köré tekerjük. Így csigavonalban haladva járunk el a többi piskótával is. Akkor jó, ha a mézeslapot körben befedtük, a krém egyharmada pedig megmarad. Ennek egy részét a tetejére kenjük, erre kerül a másik mézeslap, majd a torta oldalát a maradék krémmel bekenjük. Rövid időre hűtőszekrénybe tesszük, végül a tetejét olvasztott tejcsokoládés tortabevonóval megkenjük, körben pedig egy kevés kókuszreszelékkel meghintjük. Legjobb, ha előző nap elkészítjük, de néhány órát mindenképpen állnia kell, hogy a mézeslap megpuhuljon.


Italajánlat: édes fehérbor (Tokaji aszú 6 puttonyos �88).
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
karácsonyi levesek
  2007-12-18 13:08:07, kedd
 
  KARÁCSONYI BORKRÉM LEVES:

Hozzávalók:
4 db szegfűszeg,
őrölt fahéj,
1/2 citrom,
400 ml tokaji édes szamorodni,
120 g cukor,
8 db tojássárgája,
400 ml tejszín

Elkészítés:

800 ml vizet a szegfűszeggel, a fahéjjal és a citrommal ízesítve felforraljuk, majd hozzáöntjük a bort és beforraljuk. Négy tojássárgáját a cukorral habosra keverjük.
Majd a leveshez adjuk és állandó keverés közben még egyszer felforraljuk. A tűzről levesszük, és ugyancsak állandó keverés közben hozzáadjuk a 300 ml tejszínnel elkevert maradék tojássárgájákat. A kihűlt levest hűtőbe tesszük.
Tálaláskor a maradék tejszínből vert tejszínhabbal díszítjük, és meghintjük leheletnyi őrölt fahéjjal.



HALLEVES HALGOMBÓCCAL

Hozzávalók 4 személyre:
200 g fogasfilé,
1 csomag kapor,
só,
fehérbors,
150 ml tejszín,
1 nagy sárgarépa,
100 g zeller,
1 szál póréhagyma,
2 szem mogyoróhagyma,
1 ek. vaj,
800 ml halászlé

Elkészítés:

A halat hideg vízzel leöblítjük és konyhai papírtörlővel leitatjuk róla a nedvességet és kiszedjük az esetleg benne maradt szálkákat. A halat nagyobb kockákra vágjuk, kissé fagyasztjuk, majd botmixerrel pürévé törjük. A masszát sűrű szitába simítjuk.
A kaprot leöblítjük, szárazra rázzuk, lecsipkedjük és finomra aprítjuk a levelét, majd a halpüréhez keverjük. Sóval, borssal fűszerezzük, majd beleforgatjuk a félkeményre vert tejszínt.
2 teáskanál segítségével galuskákat szaggatunk a masszából és fóliára sorakoztatva a hűtőszekrénybe tesszük. Megmossuk, megtisztítjuk a sárgarépát, a zellert és a pórét. A répát karikára, a zellert és a pórét csíkokra vágjuk. A megtisztított és a finomra aprított mogyoróhagymát megpirítjuk a vajon, hozzáadjuk a zöldségeket és pár percig az egészet együtt pároljuk.
Fölöntjük a hallével, felforraljuk és kb. 10 percig főzzük. A galuskákat enyhén gyöngyöző sós vízben kifőzzük. Szűrőlapáttal kiemeljük és lecsepegtetjük. A levest 4 tányérba merjük, és mindegyikbe 2-3 db galuskát rakunk és azonnal tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
sólet
  2007-12-18 11:43:52, kedd
 
 



Ha az ételeknek népszerűségi listája lenne, minden bizonnyal a sólet az elsők között is rangos helyet foglalna el. Igaz, hogy nem a diétázók, fogyókúrázók, emésztési zavarokban szenvedők étele, és a kímélő étkezésre szorulóknak sem ajánlja háziorvosuk. Már csak azért sem, mert - ahogy mondani szokták - a jó sóletnak édesanyja a libazsír, édesapja a vöröshagyma, amely két kézen fogja gyermekeit, a füstölt húst és a tojást. Az eredeti módi szerint vaslábasban vagy cserépedényben készített étel, amely a kemence gyomrában, fedő alatt párolódva sül, semmihez nem hasonlítható illatfelhőjében - ő a sólet!

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2007.11 2007. December 2008.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 109 db bejegyzés
e év: 767 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 157
  • e Hét: 1089
  • e Hónap: 2081
  • e Év: 33810
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.