2007-12-02 19:17:22, vasárnap
|
|
|
Karácsonyi mézeskalács
A karácsonyi mézesek szinte mindig hozzátartoztak az ünnep illatához, hangulatához.Nagy örömet szerezve vele a családnak és a megajándékozott ismerősöknek, rokonoknak. Előnye, hogy a mézet nem kell melegíteni, a tésztát nem kell pihentetni, ugyanakkor hetekkel előbb elkészíthetjük, mert friss marad. Ha meg is szikkad, párás helyen újból megpuhul.
Rengeteg receptet találni az interneten, én most az NLC fórumaiból kimentett, kipróbált recepteket gyűjtöttem itt össze.
,,Puha mézes: 15 dkg ramat, 15 dkg kristálycukrot, 1 dl olvasztott mézet kikeverünk,
bele:1 dl tejszín, 1 tojás, 50 dkg liszt, 1 evőkanál szódabikarbóna, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 1 kávéskanál őrölt gyömbér. Összegyúrjuk, egy éjszakára a hűtőbe tesszük, másnap sütjük, díszítjük, majd eldugjuk"(bve)
Mézes: Lehet szaggatni és díszíteni is, meg nagyon finom puszedlinek is. Érdemes már most kipróbálni. 3 tojássárgáját, 1 egész tojást, 3 evőkanál tejfölt, 1 evőkanál zsírt, 2 mokkáskanál őrölt fahéjat alaposan kikeverünk, beleteszünk 60 dkg lisztet, 2 csapott mokkáskanál szódabikarbónát meg 2, 5 dl olvasztott mézet. Egy elég lágy tészta kerekedik ki ebből, amit egy éjszakára (de lehet tovább is) hűtőbe teszünk, másnap kisodorjuk, szaggatjuk, sütjük. Ha puszedli lesz belőle, kis golyókat formázunk, majd, ha kisült, a 3 tojás fehérjéből és 17 dkg porcukorból gőz felett készült mázba forgatjuk, gyúródeszkán hagyjuk száradni." (bve)
,,Karácsonyi mézes: Hozzávalók: 1/4 kg méz, 1/2 kg liszt, 10 dkg margarin, 1 egész tojás, 2 tojássárgája, 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna, 2 csomag Kotányi mézes fűszerkeverék. A mézet gőz fölött vagy mikróban megmelegítjük, majd elkeverjük benne a vajat. Ehhez a masszához hozzáadjuk a többi összes anyagot és összegyúrjuk. Én kb. kisújnyi vastagra nyújtom (de lehet vékonyabbra is) és különféle formákat szaggatok belőle. Zsírozott tepsibe egymásmellé teszem, a tetejét tejfölös tojássárgájával megkenem és megsütöm. Látni fogjátok, amikor megsült, de nem szabad megégetni. Egyébként a szódabikarbónától kicsit megmagasodik.
Ha díszítitek, akkor kb. 25 dkg porcukrot kell kikeverni 1 tojás fehérjével. Először meg kell száradni a tejfölös cuccnak a tetején, rátenni a díszítést után hagyni megint megszáradni. Utána mehet a sütőbe. Ha fémdobozba teszitek és tesztek a dobozba egy alma szeletet, akkor még Szilveszterkor is puha lesz))))) Csak az alma szeletet kell a dobozban cserélgetni, ha fonnyad. Ez a süti dobozban 2 hónap is eláll, levegőn, tányéron kb. 1 hét, de végig puha marad, amíg meg nem esszük :-) Barátnőim ilyen sütit kapnak majd dísz fémdobozban, mellé égetett szélű papíron a receptet is odaadom." (H_Katinka)
PUHA MÉZES (Latsia)
125 gr méz
125 gr margarin
3 tojás
1 citrom
250 gr porcukor
250 gr finomliszt
250 gr rozsliszt
1 kk szódabikarbóna
2 ek mézes fűszerkeverék.
A mézet a margarinnal felforrósítjuk, majd hagyjuk kihűlni.
A tojásokat 2 ek citromlével és a porcukorral simára keverjük, hozzáadjuk a mézes keveréket.
A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, a mézes fűszerkeverékkel, a citrom lereszelt héjával, több részletben a mézes-tojásos keverékhez adjuk, alaposan elkeverjük.
Elsimítjuk a tetejét, folpakkal letakarjuk és 1 éjszaka hideg, de nem fagyos helyen pihentetjük (hűtőben).
Másnap lazán átgyúrjuk, nyújtjuk, óvatosan, inkább kis lángon sütjük.
Tetejét meg lehet kenni tejszínnel elhabart tojással is.
Dobozba téve 3-4 hétig is eláll(na).
Vigyázat, ez is nagyon hamar készen van (12-15 perc)! Úgy emlékszem, 150-160 fokos sütőben sütöttem, sütőpapíron.
A hőfokra és a sütési időre kell odafigyelni és nagyon jó lesz
Én 155 fokon (alső-felső) és kb. 11-13 percig sütöttem.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|