|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 7
|
|
|
|
2007-12-20 16:36:02, csütörtök
|
|
|
Elkészítése:
1.a cukrot a tojással habosra keverjük
2.hozzáadjuk a tejet
3.a sütőport belekeverjük a lisztbe
4.belekeverjük a lisztet és a mákot a masszába
5.a citromhéj reszeléket is hozzáadjuk.
6.Jól elkeverjük
7.kizsírozunk-lisztezünk egy 37x22 cm-es mély tepsit
8.beleöntjük a tésztát
9.a meggyet lecsepegtetjük a levétől, majd kevés lisztben meghempergetjük, hogy a tésztát ne áztassa el
10.a tészta tetején egyenletesen elosztjuk a meggyszemeket
11.előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük 150 C-fokon. |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2007-12-20 16:27:19, csütörtök
|
|
|
Oroszkrém torta
Hozzávalók:
tésztához:
5 db tojás
20 dkg liszt
25 dkg cukor
1 cs. Vaníliáscukor
1 cs. sütőport
5 ek. Víz
3 ek. Étolaj
Előmelegített sütőben 150 C°-on kb. egy óráig sütjük.
Krém:
2 cs. Vaníliás pudingpor
6 dl tej
10 dkg cukor,
7 dl tejszín,
porcukor,
Tripl-Sec aroma,
1 narancs reszelt héja,
1 narancs leve,
1 csomag mazsola
1 cs. (80 g) pisztácia és
1 narancs a díszítéshez
Elkészítése:
A kisült tortakarikát 3 részre vágjuk.
A vaníliás pudingot a tejjel és a cukorral elkészítjük és kihûtjük.
A tejszínhabot kemény habbá verjük és kevés porcukorral ízesítjük és kevés olvasztott zselét csurgatunk bele hogy megőrizze állagát.
A kihûlt pudingot simára keverjük és belekeverjük egy narancs reszelt héját, levét és a mazsolát. Tripl-Sec aromával ízlés szerint ízesítjük. A tejszínhab 3 részét lazán hozzákeverjük. Ezzel a krémmel betöltjük a tortát és kívülről is bekenjük vele. A maradék tejszínnel díszítjük a tortát. Oldalát apróra vágott pisztáciával panírozzuk be. A tortát naranccsal és csokoládéval díszíthetjük.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2007-12-20 16:12:04, csütörtök
|
|
|
Mázas mézesek
Hozzávalók:
25 dkg kissé meglangyosított méz,
50 dkg finomliszt,
15 dkg kristálycukor,
3 dkg őrölt fûszer (szegfûszeg, fahéj, szerecsendió-virág és ánizs vegyesen),
2 dkg szalalkáli,
2 evőkanál tej,
késhegynyi szódabikarbóna,
3 tojássárgája,
1 tojás,
5 dkg olvasztott margarin,
a nyújtáshoz: liszt,
a tetejére:
2 tojássárgája,
a díszítéshez:
1 tojásfehérje,
10 dkg finom porcukor,
2-3 dkg rizsliszt vagy étkezési keményítő,
mandula, dió
Elkészítése:
A tésztához valókat jó alaposan összegyúrjuk, cipókat formálunk belőle és néhány napra hideg helyre hûtőszekrénybe, erkélyre tesszük pihenni. Felhasználáskor jól átgyúrjuk, majd belisztezett deszkán 4 milliméter vastagra nyújtjuk. Ezután különböző formákkal kiszúrjuk, vagy kartonpapírral rajzolt és kivágott figurákat fektetünk a tésztára és kis késsel körbevágjuk. A tetejüket dióval, mandulával díszíthetjük. Ezután beolajozott sütőlemezre, egymástól kétujjnyi távolságra fektetjük, és előmelegített sütőben (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) megsütjük. (Mindenképpen süssünk próbát, hogy meggyőződjünk róla, elég kemény-e a tészta. Ha nem, egy kevés lisztet kell belegyúrni.) A tetejüket még melegen, simára kevert tojás-sárgájával megkenjük, ettől lesznek szép fényesek. A díszítéshez a tojásfehérjébe felváltva átszitált porcukrot és rizslisztet (amit étkezési keményítővel is lehet helyettesíteni) keverünk. Akkor jó, ha egészen sûrû, folyós masszát kapunk. Zsírpapírból féltenyérnyi, derékszögû, egyenlőszárú háromszögeket vágunk és kis zacskókká tekerjük. A díszítőmasz-szát ebbe töltjük, a csücskét levágjuk, s az így keletkezett apró lyukon kinyomva, a sûrû cukros mázzal díszítjük a figurákat. Úgy használjuk, mint a ceruzát, vigyázva, nehogy a cukorfonál elszakadjon. |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2007-12-20 06:03:13, csütörtök
|
|
|
Káposztás dagadó
Hozzávalók:
80 dkg dagadó
1 kg fejes káposzta
1 fej vöröshagyma
20 dkg húsos szalonna
1 mokkáskanál őrölt kömény
20 dkg alma
3 szál tárkony
5 evőkanál olaj
A körethez:
40 dkg brokkolirózsa
3 dkg vaj
1 csipet őrölt szerecsendió
2 alma
Elkészítése:
A dagadót mosás után felszúrjuk. A zöldségeket előkészítjük.. A káposztát vékonyra szeleteljük, a hagymát gorombára összevágjuk. A szalonnát kis kockákra vágjuk.
Elkészítés: A szalonnát zsírjára pirítjuk, megfuttatjuk rajta a hagymát. Megszórjuk köménymaggal, elkeverjük, majd rátesszük a káposztát, sózzuk, és 10 percen át kíméletesen pároljuk. Közben az almát meghámozzuk, húsát kis darabokra vágjuk, és a káposztához keverjük. A tárkonylevelekkel ízesítjük, és további 10 percen át pároljuk (ne legyen alatta lé a végén). Ezt a káposztát töltjük a húsba. A végét eltûzzük, sózzuk, és tepsibe tesszük. Olajat és vizet öntünk alá. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Betesszük a húst, és 70-80 percig sütjük, gyakori locsolgatás mellett. Ha szükséges, pótoljuk a vizet. A körethez a brokkolirózsákat megfőzzük, leszûrjük, majd a vaj felén sóval, borssal, szerecsendióval átforgatjuk Az almát megtisztítjuk, húsát cikkekre vágjuk, és serpenyőben, a maradék vajon megpirítjuk. A húst a szaftjával, sült almával, a párolt brokkolival kínáljuk. Burgonyapürét adhatunk még hozzá.
Küldte: Barta András |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2007-12-20 06:00:34, csütörtök
|
|
|
Pulykamell rolád
Hozzávalók:
4 szép szelet pulykamell-filé,
15 dkg gesztenyemassza,
15 dkg pulykaszív és máj,
olaj,
1 csapott evőkanál reszelt hagyma,
1 tejben áztatott zsemle,
1 tojás,
só, bors, szerecsendió,
fél liter leveslé.
Elkészítése:
A pulykaszívet, májat ledaráljuk vagy nagyon apróra
összevágjuk. Kevés olajon megpároljuk a hagymát, rátesszük a szívet meg a
májat, és forró olajon kevergetve megpirítjuk. A kiolvasztott
gesztenyemasszához hozzákeverjük a kifacsart zsemlét, a langyosra hûlt
hagymás belsőséget, a tojást, és jól összegyúrjuk, majd sóval, borssal,
szerecsendióval fûszerezzük. A mellszeleteket ezzel a masszával megtöltjük,
feltekerjük és hústûvel megtûzzük. A roládokat lábasba rakjuk, ráöntjük a
leveslét és fedő alatt megpároljuk. Párolt gyümölcsökkel tálaljuk. |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2007-12-20 05:57:50, csütörtök
|
|
|
Nagymama szelet
Hozzávalók:
1 tojás,
3 dkg zsír,
3 evőkanál méz,
3 evőkanál tej,
15 dkg cukor,
45 dkg liszt,
1 mokkáskanál sütő-por,
1.5 kg alma,
25 dkg dióbél,
30 dkg baracklekvár, porcukor, vaníliás porcukor.
Elkészítése:
A tojást a zsírral, mézzel, tejjel és cukorral jénai tálban, vízgőzön
állandóan keverve (kb. 10 percig) felmelegítjük. Hozzáöntjük a sütőporral
elkevert liszthez, és gyorsan összegyúrjuk. Két részre osztjuk, és erősen
lisztezett deszkán kinyújtjuk. A tepsi hátoldalára fektetjük, és közép meleg
sütőben 10-15 percig sütjük. Az egyik lapot vékonyan megkenjük
baracklekvárral, rátesszük az alma-tölteléket, erre a második tésztalapot,
és tiszta ruhával letakarjuk. Kb. 20 perc múlva szeleteljük. Az
almatöltelék készítése: a reszelt almát megpároljuk. Mi-előtt levesszük a
tûzről, belekeverjük a darált diót. Vaníliás cukorral ízesítjük. Ha
szükséges, még cukrot is adhatunk hozzá. Melegen kenjük a tésztalapok közé. |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 7
|
|
|
|
2007. December
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
109 db bejegyzés |
e év: |
767 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 354
- e Hét: 1208
- e Hónap: 3259
- e Év: 31482
|
|
|