Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Karácsony a népi hagyományokba
  2007-12-23 23:07:04, vasárnap
 
  Egyházi ünnepeink
a népi hagyományok tükrébben

Az ünnepeknek roppant nagy holdudvaruk van, ha arra gondolunk, hogy évszázadok során mennyi népszokás, hiedelem és hangulat szegődött hozzájuk.
A vallásos néprajz könyvtárra menő irodalmából Szénási Sándor: Ünnepeink címen megjelent könyve, valamint Balassa-Ortutay: Magyar néprajz című kötet alapján szerkesztettem ezt a vázlatos áttekintést.
Bizonyos, hogy a magyar falvak életében nagyon fontos szerepet töltöttek be a különböző vallások egyházai, mert az erkölcsi normákat, szokásokat, a családi élet alakulását jelentős mértékben befolyásolták. A X-XI. századtól, a magyarság egységesen a katolikus vallást követte, a XVI. századi protestantizmus térhódításáig. Másfél százados harc után, az 1731-ben kiadott Carolina Resolutio (Károly király döntése) megerősíti a protestánsok korlátozott vallásgyakorlását. Kiépül mind a református, mind az evangélikus egyház területi szervezete és tovább épülnek a református iskolaközpontok. Az állam katolikus jellege azonban megmaradt.
Ennek ellenére, a XVIII. századi műveltségben a magyar protestantizmus az előző századokban kiépült iskolarendszerben és könyvnyomtatási kultúrában őrzi pozícióit. A képzőművészetben, a népi motívumkincs a táblafestő- ,,virágozó" asztalosmesterek jóvoltából, bekerül a református templomokba. Az egyházi zene a középkortól kezdve hatott a népzenére. A prédikációs irodalom példázatai jelentkeznek a paraszti mesékben és mondákban. Az egyházak bizonyos vallásos tartalmú dramatikus játékok kezdeményezői és elterjesztői voltak.
A karácsonyi ünnepkör

Így volt ez az első nagy ünneppel, a karácsonyi ünnepkörrel is, amely az adventtel kezdődik.
Első napja az András-naphoz (nov. 30.) legközelebb eső vasárnap.
András-nap volt advent előtt az utolsó olyan nap, amikor még mulatni lehetett. Ilyenkor kezdik meg a disznók ölését, és tartják a disznótori összejöveteleket.

Advent kezdetét néhol éjféli harangszóval jelezték, ettől kezdve tilos volt minden hangos, zenés szórakozás. A lányok és asszonyok fekete, vagy sötét színű ruhában jártak a templomba.
A legismertebb karácsonyi játék a betlehemezés, melyet az egész magyar nyelvterületen ismertek, és a városban is játszották. A templomi misztériumjátékról már a XI. századtól szólnak feljegyzések, majd később kiszorult a templomból, és a XVII-XVIII. században iskolákban, vallásos egyesületekben adták azokat elő.
A betlehemesek felszerelésüket már advent elején kezdték készíteni, tanulták a verseket, énekeket, és karácsony előtt sokszor tíz napig is állandóan járták a falut, sőt egy-egy csoport a szomszéd településeket is felkereste.
A betlehemet általában 16-18 éves fiúk, legények adták elő, csupán a matyóknál jártak lányok és a templom formájú betlehemet, melyet belülről istállónak rendeztek be, itt egy idősebb asszony hordozta.
A szereplők közül elöl jár a kengyelfutó, aki az erdélyi Tordán ilyen kezdetű verssel kér bebocsátást: "Dicsértessék a Jézus Krisztus" "Ünnep van ma, fényes ünnep" "A keresztények között..."
Az ilyen beköszöntő után általában Jézus születésének rövid leírása következik, majd József elmondja, miként próbált eredménytelenül szállást szerezni, végül a pásztorok hódolnak a kis Jézus előtt. Ezek után következik a komikum, a pásztorok tréfás vetélkedése, kócolódása, s miután megtörtént a megvendégelés, a betlehemezők együtt éneklik el az áldást:
"Nosza, nosza jó gazda,
Bocsáss minket utunkra,
Házadra, magadra,
Szálljon Isten áldása!"
Természetesen számos más változat, variáció is előfordulhat. Például a bábtáncoltató betlehemek, ahol a ,,gyertyaszedő" vonul be a színpadra, aki összeregöli, majd megköszöni az adományokat.

Ambrus (dec. 7.) a méhészek és mézeskalácsosok védőszentje. Ezt a napot a két háború között még a fővárosban is megünnepelték, és templomi zászlók alatt felvonulást tartottak.

A Miklós-nap (dec. 6.) megünneplése fiatalabb népszokásaink közé tartozik. Így a gyermekek megajándékozása a magyar falvakban csak az előző évszázadban kezdett terjedni. Az alakoskodásokat, vagyis a fehér szakállú, piros csuhájú Mikulás-jelmezbe öltözést is nyugatról vettük át.
A Mikulás ünnep szándéka és értelme: a később szentté avatott myrai püspökre, a gyermekek barátjára való emlékezés és az ő tisztelete. A püspök ismert volt jótékonyságáról, segítőkészségéről. Halála után a városatyák, akik a temetéséről gondoskodtak, megállapodtak abban, hogy minden évben, a neve napján felöltözik valaki Miklós püspöknek és az ő nevében megajándékozza a gyermekeket.
A Luca-nap (dec. 13.) a Gergely-féle naptárreform előtt az év legrövidebb napja. Ez az oka, hogy a magyar parasztok innen számították a nappalok hosszabbodását.
Ezen a napon az asszonyok nem dolgoztak. Ekkor kezdtek hozzá a férfiak a Luca-szék készítéséhez, melynek egyes darabjait más-más fából, egy-egy nap faragták ki, úgyhogy éppen a karácsonyi éjszakai misére készüljön az egész el. Aki erre ráült az éjféli misén, az meglátta a nagy szarvú boszorkányokat a templomban, de már szaladnia is kellett hazafelé, nehogy felismerjék!
Dunántúlon ezen a napon a gyerekek sorba járják a házakat, és mondókával varázsolják meg a tyúkokat, hogy egész évben jól tojjanak. Az egész ház népének versben kívánnak minden jót a napjainkban is ismert mondókával:
"Luca, Luca, kitty, kotty!
Sáp, sáp, rud, rud, kukuriku!
Annyi csirkéjük legyen,
Mint égen a csillag!
Annyi pénzük, buzájuk legyen,
Mint földön a füszál!
Akkora kolbászuk legyen,
Mint az országutja!
Akkora szalonnájuk legyen,
Mint az uccakapu!
...
Luca, Luca, kitty, kotty,
Kukuriku!"

December 15-től kezdve a szálláskeresés is elterjedt vallásos szokás, melyben kilenc család állt össze, és sorba mindennap máshova vitték a Szent Család képét, mely előtt énekeltek és imádkoztak. Majd egy szegényebb családot megajándékoztak, mintha azt a Szent Családnak adnák.
BMI
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hamarosan itt a karácsony!
  2007-12-23 22:59:28, vasárnap
 
  Érdemes átgondolnunk az alábbiakat!



KARÁCSONYI "INTELMEK"

Először is takarékoskodjunk! Nehéz év volt.
A következők még nehezebbek lesznek. Talán még véresek is!!!
Ezért csak azt vegyük, amire feltétlenül szükségünk van! A hitelt százszor is gondoljuk át!
Ha változást akarunk, kezdjük magunkon! Nem lesz könnyű.
Először is felejtsük el a karácsonyi ajándékozó listát!
Lépjünk ki a reklámok, és a megszokás gerjesztette vásárlási kényszerből!
Ezt tudassuk szeretteinkkel, és tartsuk is be! Na, ez lesz a legnehezebb!
Kíméljük meg magunkat, pénztárcánkat a vásárlási lázzal járó hisztériától!
Az ajándék átadásánál, a kényszeredett jópofizástól, hogy valóban örömet szerzünk-e egymásnak, vagy csak úgy csinálunk?
Adjunk inkább szeretetet, türelmet, odafigyelést, törődést, hiszen az év legsötétebb napjaiban erre van leginkább szükségünk!
Ezekről feledkezünk meg legkönnyebben a hétköznapokban.
Osszuk meg az est előkészítésével járó feladatokat!
A takarítást, a bevásárlást.
(Lehetőleg most is kerüljük el a bevásárló központokat!)
A főzést, a fadíszítést, a mosogatást.
Szenteste, ne használjuk a villogó üveggyöngyöket, csak gyertyát gyújtsunk! ( A tűzre vigyázzunk!)
Szenteste kapcsoljuk ki a tévét!
Szenteste öleljük át egymást, énekeljünk, beszélgessünk, játszunk!
Szenteste menjünk el az éjféli misére, még akkor is, ha nem vagyunk hívők!
A Szenteste legyen más, mint a többi!
Koska György
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szenteste a Kossuth téren
  2007-12-23 21:47:03, vasárnap
 
  Tavaly a Kossuth téri éjféli Szentmise áhítatában sokan megfogadtuk, hogy addig, amíg Hazánk nem lesz ismét szabad, minden évben az Isten szent ege alatt köszöntjük a Gyermek születését. Ezért az idei Karácsonyt megelőző Szentestén - december 24-én éjfélkor - is a Kossuth térre várunk mindenkit, közös imádságra. A helyszín annyiban módosul, hogy ezúttal csupán az Alkotmány utca végéig mehetünk el, s valószínű most is világnak csúfjára kordonok veszik körül az Ország Házát, ám most már nem csupán a Parlament övezte parkokat, hanem az egész teret is elzárják előlünk, hiszen a Kossuth térből zsibvásárt csinált a percemberek dáridója. Ennek ellenére az Országházzal szemben, az Alkotmány utcában, végig a Bajcsy-Zsilinszky útig várunk mindenkit, hogy a szeretet jegyében újra együtt lehessünk. (A szükséges engedélyek rendben)

Kérünk mindenkit, hogy egymás között a közlekedést szervezzék meg. Várunk a tavalyihoz hasonlóan különböző felajánlásokat, hogy a legrászorultabbak számára szerény kis ajándékokat adhassunk.

December 24-én este 9 órától már folyamatosan gyülekezünk, a magunk készítette ajándékokkal a hozzánk fordulókat megajándékozzuk, az éjféli Szentmisét követően pedig az otthonról hozott süteményekkel, meleg teával, esetleg forralt borral kínáljuk meg egymást. Hajnali 3 óráig kell elhagynunk a helyszínt, így nem fordulhat elő az előző évihez hasonló eset, hogy a Szentmise szinte még véget sem ért, már "oszlattak" bennünket.

Készüljünk hát közösen a Kossuth téri Karácsony éjféli Szentmisére, és egyúttal várjuk a felajánlásokat is. (szállításban való segítség, fenyőfaállítás - amit utána haza is kell vinni - sütemények, szaloncukor, meleg tea, ruhanemű, stb.)

Magyar Világ Baráti Köre és az Új Magyar Vérszövetség (06-30/289-67-43; vagy www.magyar-vilag.hu és magyarokvilaga333@freemail.hu.

Várjuk továbbá azok segítségét is, akik hangosítást vagy az alkalomhoz illő fellépést vállalnának, ugyanis 22 órától már karácsonyi zenével, énekekkel, szavalatokkal fogadnánk az érkezőket.

Az a tény, hogy 2007 Karácsonyán ismét a kordonok mellett állunk, a hatalom és mindazok szégyene, akik szívében szeretet helyett gyűlölet lakozik.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Drága Honfitársaim! Tisztelt M
  2007-12-23 21:11:19, vasárnap
 
  Drága Honfitársaim! Tisztelt Magyarok!

A magam és a Magyar Nemzetért Mozgalom nevében kívánok mindenkinek áldott, békés, boldog karácsonyt, valamint eredményesebb újesztendőt.
Akárcsak a 2006-os év, a 2007-es is nehéz volt mindnyájunk számára. Megannyi küzdelem után mindenki megtette a magáét. Büszke is vagyok a barátaimra, szeretteimre.


Kép a képtáramban


A hatalom elleni küzdelem számomra nem csak folytonos harcot hozott, hanem igaz szívű embereket is a küzdelembe. Olyanokat, akik tenni akarnak kicsiny kis hazánkért. Barátokat a jóban s a rosszban, magyartudatú hazafiakat és hősöket, akik maradandó sebeket szereztek önfeláldozó kiállásuk révén. Az Isten áldja meg őket. A szeretet kovácsolt bennünket össze. Az elmúlt két év harca mindnyájunknak megmutatta, hogy küzdelmünk nem hiába való. Hogy soha nem adjuk, nem adhatjuk fel. Kiálltunk a gyengékért, az elesettekért, ami külön örömömre szolgált. Az idősekért, akik velünk együtt jöttek fáradhatatlanul utcára. Majd két év távlatából úgy érzem sokkal többet kaptunk, mint amit a küzdelem nyújthat. Egy országot kaptunk, amit elakarnak tőlünk venni. Egy országot, mert a hosszadalmas és fáradtságos harcban egymásért, magyarokért álltunk ki. Ez az ország nem eladó.

Azt kívánom 2008-ban még nagyobb elszántsággal küzdjön mindenki. Akik eddig nem vagy kevésbé álltak ki, azok is tegyenek meg mindent. Az országnak szüksége van ránk. Ehhez kívánok mindenkinek erőt, egészséget és hitet az egymásért, egymás mellett való küzdelemben. Békét a szívetekbe, de nyugtalanságot a lelketekbe, amíg nem szerezzük vissza ellopott egyetlen, szeretett drága országunkat.
ISTEN SEGÍTSE UTUNKAT, KÜZDELMÜNKET.

BÉKÉS, BOLDOG ÉS MEGHITT ÁLDOTT KARÁCSONYT MINDENKINEK.

Balogh Béla
Magyar Nemzetért Mozgalom
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2007.11 2007. December 2008.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 176 db bejegyzés
e év: 2982 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5618
  • e Hét: 6998
  • e Hónap: 7945
  • e Év: 43886
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.