Belépés
finike.blog.xfree.hu
Aki szeretetben él, nem büszke, nem akar másokon uralkodni, nem halljátok soha, hogy hibáztatna, vagy gúnyolna másokat. Nem kutat mások szándékai felől, nem hi... Bajnai Teca
1975.01.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 71 
A hetedik év
  2007-02-28 08:27:21, szerda
 
  Aranylakodalom. Ül egymás mellett két ember, ötven éve kötötték össze az életüket. A mulatságban ők a legcsendesebbek, fogják egymás kezét, szeretettel, bölcsen. Házasságuk hány vihart élt át, és hogyan kergették el a viharfelhőket? Erről nem illik ilyenkor beszélni, pedig történeteik tanulságosak lennének.
[Reklám]


Mi most megpróbáljuk számba venni a veszélyeket, amelyek a partnerkapcsolatra leselkedhetnek. Bár tudjuk, erre nincs recept, néhány ötlettel talán segíthetünk a krízisek túlélésében. Minden rózsaszínben ragyog és biztos benne, hogy megtalálta az igazit. Csak a legjobb tulajdonságait látja, és ön is csak azokat mutatja meg neki magából.

Ötletek:
Próbálják meg ne a mostani állapot alapján megítélni a viszonyukat! Most tényleg a jó oldalukat mutatják egymásnak. Ő azt hiszi, hogy végre találkozott egy nővel, aki mindennap szerelmeskedni akar. A nő pedig azt hiszi, hogy végre találkozott egy férfival, aki imád órákon keresztül intim beszélgetést folytatni életről, halálról, szerelemről. Mert ilyen újdonsült szerelmesnek lenni.

1 év múlva
Már jobban ismerik egymást, és a rózsaszínű szerelmi ködön keresztül a valódi személyiséget is látják.

Ötletek:
Tartsák tiszteletben azt, hogy különbözőek! Kezdetben arra figyeltek, hogy mi önökben a közös. Most kezdik felfedezni a különbségeket. Adjanak teret a felfedezéseknek, legyenek nagylelkűek, és ne próbálják megváltoztatni a másikat! Klasszikus konfliktusforrás, amikor a férfi - úgy érezvén, hogy a kapcsolat jó úton halad, és minden a legnagyobb rendben van - valami másra fordítja az energiáit. A nő ezzel szemben úgy véli, ha jó a kapcsolat, tovább kell érte küzdeni.

3 év múlva
Komoly kérdés merül fel: akarnak-e gyereket, vagy sem.

Ötletek:
Fontos az őszinteség. Ha a nő szeretne gyereket, de a férfi nem, attól még nem kell a nőnek elütni a kérdést azzal, hogy az egész nem is olyan fontos. A férfi remélhetőleg később meggondolja magát.

5 év múlva
Hurrá - most már hárman alkotják a családot. Az egymáshoz tartozás érzése a "csúcson" van.

Ötletek:
Élvezzék az összetartozást, és "tegyenek félre" ebből a boldogságból későbbre is!

6 év múlva
Építőkocka-kupacok hevernek mindenfelé, a ruhák szanaszét, a porszívó a padló közepén. Egy kisgyerek megjelenése sok változást hoz magával a mindennapok gyakorlatában. A nevelési elvekről nem is beszélve, amelyekről mindig egyezkedniük kell. Szétkenheti-e a kicsi a joghurtot reggelizéskor vagy sem?

Ötletek:
Tartsanak össze! Még akkor se javítsa ki a partnerét, ha teljesen kimerült a rengeteg praktikus tennivalótól. Nem jut vele semmire. Ha ő megengedte a gyermeknek, hogy az szétkenje a joghurtot úgy, hogy az egész konyha viseli a nyomait, szorítsa össze a fogát, és ne hánytorgassa fel a dolgot egészen estig, amikor gyermekük már alszik. Ha rögtön nekilát a nyomok eltüntetésének és a kiabálásnak, akkor a párja úgy érezheti magát, mint akinek a lábára léptek. A gyermek ilyenkor ösztönösen érzi, hogy a mama fontosabb, ő az, aki dönt. Ne feledje, hogy a gyerekek korán megértik, hogy két ember különbözik egymástól! Hadd oldja meg önök közül az a problémát, aki ,,kiváltotta"! Az elvekről pedig vitatkozhatnak akkor, amikor egyedül vannak.

7 év múlva
Sokat dolgoznak, gondoskodnak az otthonukról és a gyermekükről, és nagyon odafigyelnek arra, hogy a praktikus dolgok gördülékenyen működjenek. De hova tűnt a közelség az összetartozás? A szeretkezésekről nem is beszélve.

Ötletek:
Teremtsenek jó hangulatot, és ne feledkezzenek meg arról, hogy mindkettőjüknek szüksége van a szexre és a simogatásokra! A nő gyakran túl fáradt a szerelmeskedéshez, de szívesen ölelkezik. A férfinak viszont nem akaródzik ölelkezni, ha az végül nem vezet szeretkezéshez. A gyengédség iránti vágyat pedig a gyermek közelsége is kielégíti. Tartsanak néhány "felnőtt estét" gyerek nélkül, és ne feledkezzenek meg a mindennapos ölelésekről, puszikról és gyengédség más bizonyítékairól!

8 év múlva
Most már négyen vannak. Igazi nagycsalád.

Ötletek:
Élvezzék, hogy egy családban élnek! Most jönnek rá, hogy már nem tudnak a barátokkal olyan szoros kapcsolatot fenntartani, mint régen - különösen azokkal nem, akiknek nincs gyerekük. Másrészt viszont megerősödnek a rokonsági kötelékek. A nagyszülők fontosak, örüljenek nekik, és engedjék őket együtt lenni a gyerekekkel.

9 év múlva
Házat vettek, és szükségük van egy autóra is. Így tehát össze kell húzni a nadrágszíjat, és nem sok marad az élvezetekre, szórakozásra.

Ötletek:
Állítsanak fel fontossági sorrendet! Minek van jelentősége, és mi az, ami nélkül azért meg tudnak lenni? Különben könnyen egy ördögi körben találják magukat, amennyiben mindketten kellemes családi életre, nagy autóra, tökéletes szexre, baráti találkozásokra, karrierépítésre, utazásokra, miegyébre vágynak. Gondolják át, hogy vajon tényleg megéri-e a külföldi utazás azt a három hónapos túlórázást? Érezzenek rá, mi a fontos - és abba fektessék a pénzt meg az energiát.

12 év múlva
Anyagi nehézségeik továbbra is akadnak, de mostanra megtanulták, hogy "addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér."

Ötletek:
Fordítsák energiáikat a gyerekekre, egymásra és a barátaikra! A játék és a jó élmények nem kerülnek egy vagyonba - de nagy hasznot hoznak az együttlét formájában.

15 év múlva
Gazdasági helyzetük ismét stabil, jól megy a munka, és a gyerekek már tinédzserkorúak. Megint lehetőség nyílik kapcsolatuk ápolására.

Ötletek:
Most már nem csak kettesben vitatkozhatnak a gyereknevelésről. A gyerekek is szeretnének beleszólni, nekik is vannak elvárásaik. Ezt különösen megnehezíti, ha nincsenek egy véleményen a gyerekneveléssel kapcsolatban. Először önöknek kell egyetérteniük, azután lehetnek elvárásaik a gyerekekkel szemben. A gyerekek nagyon értik a módját, hogyan kell a szülők közötti nézeteltérést kihasználva csak az egyik szülőből kicsikarni a számukra éppen kedvező döntést.

20 év múlva
Az anyagiak körül minden rendben, a családi élet a régi kerékvágásban. Meglehet azonban, hogy a mindennapos tevékenységek, szokások - a szexet is beleértve - unalmassá válnak.
Ötletek:
Utazzanak el együtt, tegyenek valamit ezáltal egymásért és a szexért! Különben előfordulhat, hogy hűtlenek lesznek egymáshoz. Mert olyan könnyű egyszer csak engedni a csábító izgalomnak, a szabadság érzésének, ha távol van az otthonától, például egy tanfolyamon...

25 év múlva
Kellemesen élnek. A gyerekek elköltöztek otthonról. A gyerekek nélküli élet egyesek számára nagy szabadságot, másoknak csak ürességet jelent. Most derül ki csak igazán, hogy volt-e, van-e önök között összetartó erő, valami a gyerekektől független közös, vagy sem.

Ötletek:
Figyeljenek oda, hogy mindkettőjüknek legyenek saját barátai, akiktől új impulzusokat kapnak, és akiktől feltöltődve érkeztek haza. Sok mindent csinálhatnak együtt is, ez az idő arra való, hogy egymásnak szenteljék.

35 év múlva
Hozzászoktak a gyerekek nélküli élethez, hamarosan nyugdíjasak lesznek. Sok-sok éven át együtt voltak, ezután már valószínűleg nem hagyják el egymást soha. De vajon jól érzik-e így magukat?

Ötletek:
Most még fontosabbá válnak a barátok, az egyéni érdeklődés, az egyedüllétek, hogy ne kelljen folyton egymásba botlaniuk. Ha még mindig új benyomásokkal és ötletekkel érkeznek haza, akkor egy jó kapcsolatban élnek.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Álmaink iskolája
  2007-02-28 08:25:27, szerda
 
  Ha hiszik, ha nem, van ilyen. Egy suli, ahová nemcsak a kicsik, de az egészen nagy diákok is kíváncsian lépnek be minden reggel: vajon ma miféle csodák várnak rám? Itt a tanítók és a tanárok úgy mennek be az órákra, hogy alig várják, hogy a gyerekek közt legyenek.
[Reklám]A szülők, a sok keresgélésbe kifáradt apák és anyák pedig nem csinálnak mást, mint hálálkodnak, hogy rátaláltak végre. Mármint álmaik iskolájára. Egy baj van csak. Nincs meg a címe...

Tanár úr kérem, én készültem...

Igen, értem a kérdést. Elmesélem, ki mit mondott az iskoláról. Álmai iskolájáról. Ami persze, nincs, de mégis van.
Milyen érdekes, a legtöbben egy hatalmas park mélyén képzelik el ezt az iskolát. (Talán mert a valóságban annyi a poros, betonos, kavicsos, kietlen iskolaudvar?) Évszázados fák között üdítő tisztások, ligetek, rengeteg a virág, nyírott a pázsit, s az öreg iskolaépület falát befutotta a vadszőlő. Bent a lépcsők szélesek, a tantermek tágasak, és a padok - ezt milyen sokan emlegették! -, a padok kényelmesek, akár kisdiák ül rajtuk, akár a nagyok, akár tanár. Az öreg épületben modern eszközök vannak, számítógépek és távcsövek, a táblák nem repedezettek, sok a kísérlet, és mindenre van idő. Még az ebédlőben evésre is, ahol tiszta az abrosz, a tálcák nem zsírosak és nem kell kígyózó sorokban várakozni a kiabáló konyhás nénik előtt.

A tanárok nem sietnek, az órán lassan diktálnak, és nem jegyekkel osztályoznak, hanem csak úgy elmondják, melyik gyerekről mit gondolnak. Addig nem mennek tovább az anyagban, amíg mindenki mindent meg nem ért. Az órák ebben az iskolában érdekesek, még a fizikaórák is, nem unatkozik senki, ezért fegyelmezés sincs, egyszerűen nincs szükség rá. Itt a tanárok segítik egymást, nincs féltékenykedés, és annyi fizetést kapnak, hogy nyáron ők is el tudnak utazni Olaszországba, nemcsak a jobb módú diákjaik...


Ebben az iskolában a szülők nem hajtják ,,korbáccsal" a gyerekeiket, nem akarják, hogy már elsőben az egyetemre gondoljanak, nem íratják be húsz különórára, és nem viszik el negyedikben egy "erősebb", hatosztályos vagy nyolcosztályos iskolába. Itt a gyerekek is mások egy kicsit. Súgnak persze, az órán, meg néha leveleznek is, meg kilesik az énektanárnőt, akinek egy ismert színész udvarol, de itt nem "ciki", ha valaki jól tanul, ha tudni akar mindent, ha udvarias és nem tömi tele papírral a vécét...
Ezt az iskolát szereti a fenntartója, és fontosnak tartja, ami a falai közt zajlik. Nem akar megszabadulni tőle, nem akarja a víz alá nyomni... És elhiszi, hogy egy jó iskola ugyan sok pénzbe kerül, de hosszú távon megéri...
Látja tanár úr, én készültem...

***

A kedves olvasó meg nyilván észrevette, hogy itt most egy játékba keveredett. Még a nyáron felhívás jelent meg lapunkban: bárki, aki gondol valamit, írja meg levélben vagy interneten, milyennek képzeli álmai iskoláját. És itt most dicséret és köszönet az olvasónak, mert vakáció ide, kánikula oda, rengetegen fogtak tollat, ültek számítógép elé, hogy megírják, milyen is az az iskola, ahol tanulnának, vagy tanítanának, vagy ahová boldogan küldenék a gyerekeiket.Spekuláltunk, mire lesz jó egy ilyen képzeletbeli játék. Hiszen a valóság sokszor igen elkedvetlenít. Mert vannak ugyan félben, egészében "álomiskolák", és persze, nagyszerű tanárok és tanítók is tanítanak, de nagyon sok a gond. Kiváló pedagógusok hagyják el a pályát, sok helyen csupán csak "felvételire készít fel" az iskola, nem jut idő nevelésre, nagyon sok lelkes kisdiáknak megy el a kedve a tanulástól, mire nagydiák lesz... De arra jutottunk, bárhogy is van: álmodozni jó. Legfőképpen azért, hogy segítsük és siettessük az iskolák körüli jó változásokat. Akkor most lássuk (persze, csak röviden idézve), ki mit nem szeret, s ki mit álmodott!


Mire kíváncsiak?

Ismerőseim kisfia külföldön, Angliában kezdett iskolai tanulmányaiba, ötödiktől aztán itthon folytatta, egy pesti általános iskolában. Nagymamája aggódott, megállja-e a helyét, bírja-e a hazai tempót. Félévkor meg is kérdezte:
- No, Andris, hogy ízlik idehaza az iskola?
- Ízlik, csak más.
- Hogyan más?
- Ott arra voltak kíváncsiak, hogy mit tudok, itt meg arra, hogy mit nem tudok...


Hadd jöjjek vasárnap is...!


Egy nyelvtanárnő meséli, hogy kislánya nagyszerű tanító nénihez került első osztályban. A legelső nap, amikor aggódva érte mentek, hogy a nagyon halk, csöndes, cicatermészetű kislány mint élte túl az első napot, megkönnyebbülve látták, hogy a gyerek boldogan szalad feléjük, futtában kiabál:
- Anyu, olyan jó az iskola, hadd jöjjek vasárnap is!
A kislány azóta felnőtt, nyelvtanár lett belőle is. Három nyelvet beszél és tanít kiválóan. Először a gyakorló iskolában akarták ott tartani. Nagyon kicsi fizetéssel. Aztán a főiskolán kérték, maradjon szerződésben. Megszégyenítően kevés pénzért. Ma egy fejvadász cégnél dolgozik. A munkáját nem szereti, de megfizetik.

 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Szeretlek
  2007-02-28 08:21:31, szerda
 
  Szeretlek!
Nem tudom hogy mikortól és mivégre,
Szeretlek!
Nem úgy szeretlek, mintha rózsa, topázkő
vagy égő szegfű lennél, mely tüzes nyilakat szór,
úgy szeretlek, ahogy vak mélyhomályban
leledző dolgok szeretik egymást,
lélek s árny között titokban.
Szeretlek!
Nem tudom mikortól és mivégre.
Gőg és probléma nélkül, egyszerüen
Szeretlek.
Így szeretlek, mivel nem tudok
másként szeretni.
Oly közel, hogy enyém a kezed,
a mellemen,
oly közel, hogy a pillád,
az én álmomra zárul
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Ha eltaszítasz
  2007-02-28 08:20:54, szerda
 
  Komjáthy Jenő

Ha eltaszítasz...

Ha eltaszítasz: összetört szivemmel
Bejárom sírva a világot;
Szilaj fájdalmaimtól ostorozva
Örvények éjjelébe hágok.
Ahova lépek, ott a fű kiszárad,
Virág lehervad egy lehemre,
A lomb haraszt lesz, élet ere posvány,
Aszú a rétek üde selyme.

Ha eltaszítasz: halhatatlan bánat
Fog űzni a sötét vizekre.
Megyek. Utamnak célja végtelenség, -
Élet s halál között lebegve.
Szirtek között, rémséges éjszakákon
Rohan velem a szörnyü gálya;
Nyomomba démonok kacagva törnek,
Magam a démonok királya.

Ha eltaszítasz: egy világot ölsz meg,
Örökre, visszahozhatatlan.
Nem test, a lélek az, amit temetnek,
Az éden is így lett lakatlan
Gyilkot merítesz egy világ szivébe,
Hiába sírsz, hajad hiába téped!
Elvérzik a természet mély sebébe,
Reszkess! Iszonyu lesz a bűnhödésed!

Ha eltaszítasz: összetört szivemmel,
Halott szivemmel mégis fölkereslek;
Kioltád életem, de temetetlen
A szörnyü érzés: halva is szeretlek!
Elérlek! Árnykezemmel égbe érek;
Utánad nyúlok daccal és merészen,
És lángoló, véres szívemre vonlak,
Enyém leszel mégis, enyém egészen!
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Fájdalom
  2007-02-28 08:19:59, szerda
 
  Márk Miklós
Fájdalom

Lázas szív,
Tétova lüktetés,
És a jövő nem más,
Mint néma tüntetés.

Csattanó csend,
Biztos kékek a hegyek?
Tudtam már régen, hogy
Egyszer majd elmegyek.

Duzzadó erek,
Lélekbe mar a fájdalom,
Pesszimista lesz a dal,
Ha csak úgy hagyom.

Vad tigris űz álmomban,
Ágat markolok a szakadék szélén,
Gyönyörű eper csüng mellettem,
S boldogan repülök a végén.

Az utolsó pillanatig élvezd,
Az életet és a világot,
Hogy elmondhasd bárkinek,
Te tényleg nem bánod.

Némuló mondatok,
Egyre furább szavak,
Az álmaim s vágyaim,
Sosem voltak vadak.

Jéghideg víz zubog,
Lecsorog a vállamon,
Eltűnik a talpam alatt,
Mint szerelmem egy napon.

Ringató harmóniák,
Nyugtató dallamok,
Lehunyod a szemed,
S láthatod, itt vagyok.

Emlékezz, hullámok csobbantak,
Szemedben csillogott a tenger,
Egyszer azt írta Neked valaki,
Hogy ő egy jövő nélküli ember.

De az élet nem habos-torta,
Nélkülem tényleg többre mész,
Nálam repdes a szív tovább,
S Nálad győz, a józanész.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Gyönyörű
  2007-02-28 08:19:27, szerda
 
  ILLYÉS GYULA
GYÖNYÖRŰ, GYÖNYÖRŰ

Hátam mögött - szívem is hallja -
törik az őszi fű;
te jössz, tudom. Miről? A lépted
nesze is gyönyörű.

Gyönyörű lesz, ha megjelensz;
már csak egy pillanat.
Gyönyörű rögtön a világ,
mihelyt része vagy.

Fásult volt, borús a szívem
szomorú, keserű.
Ha benne vagy, a szívem is
ragyogó, gyönyörű!

Ködös őszi táj ez a szív,
de ha nap besüt,
üveges lombja fölragyog,
tündöklik mindenütt
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Ajándék
  2007-02-28 08:18:48, szerda
 
  Illyés Gyula
Ajándék

Tudom, mi szolgának a jó szó,
fogolynak séta, nap,
egy kézfogás a hontalannak,
egy korty, szives falat,
sokat próbáltam. Köszönöm,
hogy megtaláltalak.

Se jobb, se rosszabb, csak a rossztól
tán jobban szenvedett,
hálás vagyok csak és köszönni
véletlent is merek,
szerelmet, ezt az éjt, szerelmed;
ne bánjad sose meg.

Egy szót se szóltam, ajkaidra
nyomtam öt ujjamat
lefogni győztesen megindult
boldog sikolyodat:
őrizd egy életre, mit eztán
ad még e pillanat.

Tudom, szegénynek percnyi jókedv
örök vagyon lehet,
engem melenget, hogyha rád ím
mosolyt melengetek,
játékom, díjam, büszkeségem,
hogy fényesítelek.

Szerelem volt ez? Azt tudom csak,
hogy mi a meggyötört
szívnek a munka elbutító
két ocsmány napja közt
emberré válni s bár egy éjre
vállalni a jövőt.

Dől künn a hó, végy két harisnyát,
elmentem, dolgozom,
ha csöngve felriaszt az óra,
derítsen kis dalom,
itt rögtönöztem, itt hagyom
az asztalon.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Szeretni
  2007-02-28 08:18:03, szerda
 
  Vámos Róbert: Szeretni úgy is lehet

Szeretni úgy is lehet,
hogy nem mutatod meg,
szeretni úgy is lehet,
hogy lábad megremeg,
szeretni úgy is lehet,
hogy csókolni nem mered,
szeretni úgy is lehet,
hogy könnyed megered,
szeretni úgy is lehet,
hogy mindened neked,
szeretni úgy is lehet,
hogy nincsen ott veled,
szeretni úgy is lehet,
hogy küldesz verseket,
szeretni úgy is lehet,
hogy tudod, hogy szeret,
szeretni úgy is lehet,
hogy viszontszeretnek,
szeretni úgy is lehet,
ahogy én szeretlek !
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Júlia
  2007-02-28 08:17:35, szerda
 
  Júlia

Józan eszem elvesztem
midőn őt meglelem,
szemében ékkőt látok
benne világot találok.

Úgy nézném még e világot
mit szemében látok,
de fejét ő lehajtja
vörössé vált az arca.

Lassan rám néz újra,
de világját eldugja,
szemében most egy vágy
mit ifjú szíve kivált.

Ismerős e érzés
mi bennem is ég,
a vágy most még izzik
de később éget is.

Az ajka közelebb ér,
csókot vált ki az érzés,
és más már nem érdekel
csak őt el ne veszítsem
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Nélküled
  2007-02-28 08:16:42, szerda
 
  EGY NAP EGY ÉVSZÁZAD NÉLKÜLED

Ezer és egy történet mondja el,
Milyen itt lenni melletted
És te ezt nem veszed észre
Nem tudom mit tehetnék.

Tudom, azt gondolod, nem voltam hű
Tudom azt gondolod már nincs kiút
De senki nem mondja el nekem,
Hogyan éljek nélküled?

És most hogy nem vagy itt, most tudom
Mennyire nagy szükségem van rád.

Ha vétettem ellened, kérlek bocsáss meg
Az egyetlen út, ahogy tudom: hogy
Megnyitva az ajtókat szívem előtt,
Ha úgy döntesz: visszajössz
Mert soha nem lesz senki más
Aki be tudná tölteni az űrt
Amit azzal hagytál, hogy elhagytál.

Megváltoztattad az életemet
Melletted felnőttem
Már nem vagyok, aki tegnap voltam.

Egy na pegy évszázad néküled

Ezer és egy történettel
Megmutatom neked,
Hogy megváltoztam
Ami történt megtörtént
Borítsunk rá fátylat.

Mindannyian tanultunk a hiábinkból
De most, csak én leszek az, aki bocsánatot kér,
Ki mondja el nekem milyen nehéz élni????
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 71 
2007.01 2007. Február 2007.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 71 db bejegyzés
e év: 1044 db bejegyzés
Összes: 1051 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6
  • e Hét: 100
  • e Hónap: 730
  • e Év: 730
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.