Belépés
alia.blog.xfree.hu
Nincs mottó alia

Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 39 
fogyasztóvédelmi rádió
  2007-05-31 19:21:37, csütörtök
 
  Csiszár Jenő fogyasztóvédelmi rádiót indít

Rádió Q néven közlekedési és fogyasztóvédelmi rádióadás indult a 99.5 MHz-en.

Az új rádió tulajdonosa a Start Média, amelyet meghatározó tulajdonosként a Cél Motors jegyez. Vadas Tamás, a Cél-csoport tulajdonosa elmondta: a cégcsoport korábban, 1994-96-ban már próbálkozott közlekedési szolgáltató rádió indításával. A Rádió Q létrehozásába eddig 50-60 millió forintot invesztáltak, amely 200 millió forintra nőhet.

Csiszár Jenő programigazgató elmondta: a Rádió Q nem nyereségérdekelt, közszolgálati feladatokat ellátó adás. A Rádió Q nevében is utal arra, hogy a minőségi élethez kívánnak támogatást adni azzal, hogy hasznos információkkal szolgálnak a mindennapi élethez, a fogyasztáshoz bevonva a hallgatókat a társadalmi felelősségvállalásba.

A 24 órás műsornak mindössze 25-30 százaléka zene, a többi a budapesti közlekedést segítő, valamint a fogyasztókat támogató riport és interaktív program.

Nemcsak az autósokat, hanem a bicikliseket, a gyalogosokat és a tömegközlekedőket is el akarják érni - mondta Csiszár, majd hozzátette: a későbbiekben szeretnének a tömegközlekedési eszközökön is szólni.

A programigazgató hangsúlyozta: reggeli műsoruk is gyerekbarát lesz, mert szeretnék, ha az éppen gyermeküket óvodába vivők sem kapcsolnának el az adóról.

A műsorstruktúrával kapcsolatban elmondta, hogy lesz oldtimer autós magazinjuk (Csiszár egy régi Mercedes kabrió tulajdonosaként közismert figurája az autómatuzsálemek rajongói táborának), angol nyelvű hírműsoruk, és péntek-szombat esténként egy Achilles nevű amerikai DJ fog majd zenés műsort adni. Csiszár ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy ez a műsoruk is szem előtt tartja majd a fogyasztóvédelmet.

A középiskolai és kerületi rádióknak is teret adnak majd, ahogy külföldi rádiók anyagaiból is szeretnének majd közölni - Csiszár kedvence a minőségi rádiózás terén az osztrák FM4 rádió, ezt ajánlotta a sajtótájékoztatón megjelent - zömében autós szakújságírók - figyelmébe.

A rádió vezetésében szerepelt vállalt Dús Polett, akit korábban a Radio Cafénál ismerhettek meg a hallgatók, valamint Kapuvári Gábor, aki a közszolgálati médiában szerezett több évtizedes tapasztalatot.

 
 
0 komment , kategória:  jó hírek  
Felcímkézett utcák Tokióban
  2007-05-31 18:01:27, csütörtök
 
  Tokió egyik negyedében speciális rfid-címkékkel látják el az épületeket, melyeket ezután egy erre a célra készült készülékkel bárki leolvashat. A rendszernek több előnye van a gps-es navigációs berendezésekkel szemben, de egyelőre kissé ormótlan mérete miatt még várnak a bevezetésével.

Aki már járt Tokióban tudja, hogy a városban való tájékozódás nem csak a turisták számára jelenthet komoly kihívást, és még egy hordozható műholdas helymeghatározó rendszer (gps) segítségével is gondjai akadhatnak a gyanútlan utazónak. A metróalagutak kibogozhatatlan sűrűjében, ahol a gps-jelek nem foghatók, pedig garantáltan eltévedünk.

A Tokiói Mindenütt Jelen Levő Hálózat (Tokyo Ubiquitous Network Project, TUNP) kutatási projekt keretében egy olyan rendszert akarnak létrehozni, mely nem egy előre beprogramozott térkép alapján navigál minket a szélességi és a hosszúsági fokunk meghatározásának segíségével. A projekt vezetője, Ken Sakamura elképzelése szerint az épületeket kell rádió frekvenciás azonosító (rfid) adókkal ellátni, ezt érzékelné egy hordozható vevőkészülék, és ennek segítségével tájékozódhatnánk a városban.

A rendszer tesztélési fázisában a híres Ginza nevű bevásárló negyed épületeit címkézték (taggelték) fel a legkülönbözőbb információkkal. A TUNP keretében a felhasználók, illetve az olvasó berendezések csak passzív üzemmódban működnek, azaz nem követhető nyomon, hogy ki merre járkál a városban. Az rfid-t, és a használatukkal járó személyiségi jogi aggályokat lazábban kezelő japánok valószínűleg nem fognak félni a Nagy Testvértől, - állítják Sakamuráék, hisz a szigetországban a technológia igen elterjedt.

Mivel a projektben magukra az épületekre van az információ elhelyezve, ezért a rendszer tetszőlegesen bővíthető. Ha megnyílik egy új bolt, a tulajdonos "kihirdeti" a kapható termékekről szóló leírást egy chipen. Hasonló módon az épületek története, illetve a hozzájuk kapcsolódó turisztikai tájékoztatók is lehívhatóvá válnak az arra járók számára. A rendszerbe programozott 3 dimenziós térkép a környéken található rfid-k alapján határozza meg a felhasználó helyét, és ezt 3D-ben meg is jeleníti a leolvasott információval együtt.

A japán kormány TUNP egy hónapos tesztüzemére (forintba átszámítva) milliárdokat költött, és nem titkolt célja, hogy a közeljövőben az egész belvárost felcímkézzék ilyen módon. Addig is lesz mit fejleszteni a leolvasó berendezésen, hisz egyelőre igen nagy méretű, így használata praktikusnak semmi esetre sem nevezhető.
 
 
0 komment , kategória:  érdekességek  
Megleshető a csillagok magánél
  2007-05-31 17:31:42, csütörtök
 
  Mostantól könnyebb meglesni a galaxisokat, mint benézni a szomszéd ablakán. A Sky Mappel belenagyíthatunk a galaxisokba, megnézhetjük a ködök, halmazok legapróbb részleteit.

A Google Maps és a Wikipedia sikeres összeházasításának jó példája a www.sky-map.org címen elérhető csillagászati honlap. Az oldal egyszerre interaktív csillagtérkép és csillagászati Wikipedia, írta meg a hírek.csillagászat.hu. A honlap katalógusa több mint 500 millió csillagászati objektumot tartalmaz, így az egyik legkomolyabb, interneten is elérhető gyűjteménynek számít, melynek elemei mind felkereshetők a nagyíthatók, a Google Maps-hez hasonló térképen.

Minden minőségben
A katalógus felöleli a legismertebb objektum-csoportokat, így tartalmazza többek között az amatőrcsillagászok körében népszerű Messier-, a legfényesebb csillagokat felsoroló HD-, az NGC- (galaxisok, mélyég-objektumok), az IC- (csillagködök és halmazok), egy kettőscsillag- és egy exobolygó-katalógust.

A hírek.csillagászat.hu szerint érdemes kiindulópontként a csillagászati térkép legkisebb nagyítására állni, majd egy-egy csillagképet kiválasztani. A nagyítás növelésével előtűnnek az egyre halványabb égitestek. Az ún. SDSS-módra váltva feltárulnak a ködök, halmazok legapróbb részletei - a szemlélő egy hatalmas, a csillagos eget pásztázó távcső birtokosának érezheti magát. Ami részben igaz is, hiszen a fejlesztők felhasználták az Új-Mexikóban 1998 óta futó Sloan Digital Sky Survey (Sloan digitális égbolt-felmérés, SDSS) program 2,5 méteres teleszkópjának felvételeit is. Bár az SDSS csak az égbolt egynegyedét térképezte fel nagyfelbontású kamerájával, az összegyűjtött képek még így is nagy élményt jelentenek a csillagászat szerelmesei számára.

A honlap azonban nem csupán csillagtérkép. Ha rámutatunk egy-egy csillagra, vagy kiterjedt égitestre, a legfontosabb objektumokról rövid összefoglalót olvashatunk, míg rákattintva egy részletes adatlap nyílik meg az összes kapcsolódó fotóval, cikkel, információval. Az adatlapot bejelentkezés után mi magunk is szerkeszthetjük, feltöltve az égterületről készített felvételeinket, vagy belinkelve a kapcsolódó csillagászati témájú cikkeket. Így mi is aktív részeseivé válhatunk a folyamatos fejlesztés alatt álló adatbázisnak.

A portál főbb funkciói már magyar nyelven is elérhetők. A csillagászati katalógusok, cikkek, funkciók fordításában bárki részt vehet egy egyszerű regisztrációt követően.

A térkép hiányossága, hogy egyelőre csak a ,,statikus" égi objektumok megjelenítésére képes, a Naprendszer égitestjeire még nem kereshetünk, írta meg a hírek.csillagászat.hu. Az ígéretek szerint azonban már kidolgozás alatt áll az ezt lehetővé tévő funkció, hasonlóan az égbolt különböző hullámhossztartományokban való böngészéséhez.

 
 
0 komment , kategória:  érdekességek  
veszélyeztetett fajok toplista
  2007-05-31 16:16:22, csütörtök
 
  A kereskedelem által veszélyeztetett fajok ,,toplistája"

A veszélyeztetett fajok kereskedelmével foglalkozó világtalálkozó előtt a WWF tízes listát állított össze azokból a fajokból, amelyek fennmaradását leginkább veszélyezteti a velük való kereskedelem. Megmentésükre azonnali, globálisan összehangolt cselekvésre van szükség.

Az Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő növény- és állatfajok nemzetközi kereskedelméről (Washingtoni Egyezmény vagy CITES) tartandó konferenciát először rendezik meg az Európai Unió területén. 2007. június 3-15. között 171 ország, köztük Magyarország küldöttsége hivatalos Hágába, Hollandiába.

A WWF, nemzetközi természetvédelmi szervezet tízes listáján a legveszélyeztetettebb fajok szerepelnek, melyek a velük való kereskedelem miatt kerültek a kipusztulás szélére. A tigris és az ázsiai orrszarvú megmentése például folyamatos intézkedéseket igényelt az elmúlt évtizedek során, de fennmaradásukat továbbra is fenyegeti többek között az orvvadászat és az illegális kereskedelem.

Mások, különösen a tengeri fajok, azért szerepelnek a listán, mert populációik létszáma erőteljesen megfogyatkozott, olyan nagy számban kerültek a világpiacra az utóbbi években - olvasható a WWF közleményében.

"A listán vannak olyan fajok, mint például a tigris vagy az afrikai elefánt, amelyeket már több mint 30 éve veszélyeztet a kereskedelem, és szerepelnek a CITES függelékeiben is. Viszont többek között az európai angolna, a piac változó igényei miatt ,,csak" most került napirendre. Sokan nem is gondolnák, de az illegális kereskedelemből nyerhető haszon a drogkereskedelem nyereségével vetekszik, és szervezett bűnözés keretében folytatják" - nyilatkozta Kecse-Nagy Katalin, a WWF és az IUCN közös programjának, a TRAFFIC munkatársa.

"Amíg a kormányok nem veszik komolyan, hogy a védett és veszélyeztetett állatfajok, valamint a belőlük készített tárgyak törvénytelen kereskedelmének milyen súlyos negatív hatása van a fajok fennmaradására, addig vajmi kevéssé fog változni a helyzet. A probléma csökkentéséhez nem csak a vonatkozó törvényeket kell szigorúan betartatni, de megoldást kell találni a fejlődő országokban létszükséglet vezette kényszer miatt ebből élő szegények megélhetésére is" - tette hozzá Kecse-Nagy Katalin.

A tíz legveszélyeztetettebb faj és a szükséges intézkedések:

Heringcápa A heringcápa egy erőteljes testalkatú, középtermetű, vándorló cápafaj. Ízletes húsa és uszonya miatt túlhalászták és ezért fogyatkozott meg az állománya. A WWF azt szeretné, ha felkerülne a CITES II. függelékébe. (Az egyes Függelékek magyarázatát a közlemény végén találja.)

Tüskéscápa A tüskéscápa egy karcsú, kisebb méretű, fehér pettyes cápa, amely körülbelül egy méter hosszúra nő meg, és csapatosan vándorol. Világszerte megtalálható a hideg, partmenti vizekben: ismeretes szirti lazacként is. Húsa az Egyesült Királyságban a népszerű "fish and chips" egyik alapanyaga, Németországban "Schillerlocken" néven árult füstölt csemege készül belőle. A WWF a CITES II. függelékébe kéri felvételét.

Fűrészes ráják (fűrészhal) A fűrészes ráják hét fajának állományai drámaian megfogyatkoztak. Élő állatként akváriumi bemutatóknak adják el őket, valamint uszonyukért és húsukért is kereskednek velük. Levágott fűrész-szerű orrukból emléktárgyat és kultikus fegyvert készítenek, míg más testrészeiket hagyományos gyógyszerekhez használják fel. A WWF a fűrészes rájákkal történő kereskedelem teljes betiltását kéri, azaz felvételüket a CITES I. függelékébe.

Tigrisek A tigrisek egyik fő veszélyeztető tényezője élőhelyeik folyamatos csökkenése, az erdők irtása. A velük való kereskedelem azonban majdnem ugyanilyen mértékben járul hozzá kipusztulásukhoz. Testrészeiket a hagyományos kínai orvoslásban használják. Újabb veszély leselkedik rájuk, Kínában felmerült ugyanis, hogy ún. tigrisfarmokról újra lehessen kereskedni velük. Ez ellenőrizhetetlen folyamatokat indítana el, és az utolsó vadon élő példányok végét jelenthetné. A WWF felhívja a kormányok figyelmét, hogy összehangoltan cselekedjenek a tigriseket érintő bármilyen kereskedelem megakadályozása érdekében, különösen Kínában, továbbá szerte Ázsiában fokozzák a jogszabályok betartatására tett erőfeszítéseket.

Ázsiai orrszarvúk Élőhelyük zsugorodása, a síkvidéki erdők irtása az egyik fő oka állományuk nagymértékű csökkenésének. Az orvvadászat ugyan mára némileg már csökkent, de mivel tülkük a hagyományos ázsiai orvosságok értékes alkotóeleme, nem szűnt meg, és az orvvadászok az utolsó populációkból is vámot szednek. A WWF felhívást intéz a kormányok felé, hogy tegyenek fokozott erőfeszítéseket a jogszabályok végrehajtása terén, és támogassák az orvvadászat megállításában azokat az országokat, ahol ázsiai orrszarvúk élnek (pl. Nepál).

Vörös és rózsaszín korall Ezek a fajok a legdrágábbak valamennyi értékes korall közül, ékszerek, amelyek a korallzátonyokról származnak. A rózsaszín és vörös korallt több mint 5000 éve gyűjtik, és használják ékszerként és díszítésre. A túlzott mértékű begyűjtésük, valamint a fenékvonóhálós halászat egész koralltelepeket tűntetett már el, drámai hanyatlást eredményezve állományukban. A WWF valamennyi vörös és rózsaszín korallfaj CITES II. függelékébe történő felvételét kéri.

Európai angolna Az európai angolna elterjedt faj Európában, tengerben és édesvízben egyaránt megtalálható. Állománya az elmúlt néhány évtized során a túlhalászás és az orvhalászat következtében nagymértékben megfogyatkozott. Jelentős a nemzetközi piaci igény e faj iránt, mind az élő fiatal angolnákra, melyeket Európából Ázsiába szállítanak zártrendszerű termelésbe, ún. akvakultúrákba, mind pedig a felnőtt példányok értékes húsára. A WWF a fajt a CITES II. függelékében szeretné látni.

Elefántok Az elefántok folyamatos orvvadászata és az illegális nemzetközi elefántcsont kereskedelem néhány afrikai és ázsiai országban folyó féktelen elefántcsont eladásokból tartja fenn magát. A korábbi CITES rendelkezések és bizonyos országok erőfeszítései ellenére ezek a piacok továbbra is léteznek. Eljött az idő, hogy politikai akarat kerüljön a komoly erőfeszítések mögé, és bezárják az illegális elefántcsont piacokat, az elefánt orvvadászat mozgatórugóit.

Emberszabású majmok Az emberszabású majmok (gorillák, csimpánzok és orangutánok) vadon élő populációi továbbra is gyorsan fogyatkoznak az élő állatok illegális befogása (általában hobbiállatnak), a húsukért való orvvadászat (az ún. bushmeat vagy bozóthús), a betegségek terjedése és az élőhelyük szétszabdalása, lerombolása eredményeként. Az emberszabásúak ugyan már jelenleg is a CITES I. függelékébe tartoznak, vagyis a kereskedelmük szigorúan tilos, a WWF mégis nyomatékosan kéri az érintett kormányokat és CITES hatóságokat, hogy a törvények betartatásával, és elrettentő hatású büntetések kiszabásával szüntessék meg végre a velük folytatott kereskedelmet.

Valódi mahagóni Ez az egyik legértékesebb dél- és közép-amerikai esőerdei fafaj, amely 2002-ben került fel a CITES II. függelékébe az illegális favágás és kereskedelem okozta állománycsökkenés miatt. Csupán egy ország maradt, amely még mindig nagykereskedelmi mennyiségben exportálja: Peru.Mivel öt év után ez a probléma még mindig fennáll, koncentrált cselekvésre van szükség.
 
 
0 komment , kategória:  környezetünk  
Ember a dínók korában
  2007-05-31 12:50:37, csütörtök
 
  Megnyílt a teremtés múzeuma

Az evolúciós elméletet tagadó múzeum nyílt az egyesült államokbeli Kentuckyban. A kiállítás a bibliai teremtést szó szerint értelmezők nézeteit mutatja be, és azt állítja, hogy az ember egy időben élt a Földön a dinoszauruszokkal. Amerikában már több pert is indítottak amiatt, hogy a teremtés elméletet felvegyék az iskolai tananyagba.

Bent a múzeumban a pártolók a "kreacionista Disneyland" kiállítását csodálták, kint a tüntetők pedig "térjetek már észhez" feliratú transzparensekkel tiltakoztak. "Bibliai méretű vita" - kommentálta a CBS televízió a hírt.

Így kezdődött egy újabb fejezete annak az ideológiai csatának, amely az utóbbi években egyre inkább hangosabbá válik Amerikában, de még hozzánk közelebb is - Szerbiában és Oroszországban. Sőt, Magyarországon és Erdélyben is van magyar nyelvű kreacionista honlap.

A kreacionisták azt vallják, hogy az állatok 500 millió évvel ezelőtti megjelenéséről szóló darwini evolúciós elmélet hibás, és a Földet valójában néhány ezer éve teremtette Isten - pontosan úgy, ahogy a Bibliában le van írva.

A 20 hektáros területen egy 200 személyes vetítőterem, multimédia show és mozgó dinoszaurusz modellek várják a látogatót. Volt, aki azt mondta, hogy úgy néz ki az egész, mint egy nagyon gazdagon felszerelt természettudományi múzeum. A kiállításon megtudhatjuk, hogy az ember együtt élt a dínókkal, amelyek még Noé bárkájára is feljutottak.

Ennek ellenére a teremtéselmélet egyes hívei szerint az időszámításunk előtti 2300-ra becsült özönvízben elpusztultak.

Ken Ham, a 27 millió dollárba került project megálmodója azt mondta: sokak számára a dinoszauruszok az evolúciós elméletet jelentik. Szerinte viszont segítségükkel lehet megtanítani a teremtéstörténetet a gyerekeknek.

Az amerikai fundamentalisták szerint a darwinizmus taszította válságba az országot.

A kiállításon megtekinthető az a két tizenéves is, akik úgymond az evolúciós elmélet miatt az erkölcsi züllés útjára léptek. A lány terhes, a fiú pedig pornót néz az interneten.
www.inforadio.hu

 
 
0 komment , kategória:  érdekességek  
Sikerült a kísérlet
  2007-05-31 12:39:03, csütörtök
 
  Sikerült a kísérlet, jön a mobiltévé

A T-Mobile és az Antenna Hungária szerint sikeres az az április elején indított mobiltelevíziós kísérlet, amelynek során azt tesztelik, hogy a két szervezet rendszerei miképpen képesek együttműködni és élvezhető földfelszíni tv-adást produkálni.

A mobiltévés kísérlet és szabvány, a Digital Video Broadcasting-Handheld (DVB-H) bemutatásán a két cég képviselői elmondták: bár csak néhány mobilkészüléken tudták tesztelni az adást, a tapasztalatok jók, és ezért már ma arról tárgyalnak, hogy miképpen folytatják az együttműködést a tesztidőszak július végi zárása után.

Winkler János, a T-Mobile vezetője közölte: ha a szabályozás kellő ütemben halad, akkor a jövő év közepén elkezdhető a digitális mobiltévés műsorszórás.

Mindez azonban csak akkor lehetséges, ha a készülékgyártók utolérik a hálózatgyártókat és -építőket, így megfelelő készülékeket fejlesztenek ki és dobnak piacra.

A kísérlet során az M1 és az M2, valamint a Duna Tv és a Duna2 Autonómia adását tesztelték.

Winkler János szerint a technológia komoly üzleti sikerrel kecsegtet, mivel a felmérések szerint útközben és munkahelyükön is sokan néznének sport-, hír- és egyéb műsorokat mobilon.

A T-Mobile vezetője hozzátette: Olaszországban és Finnországban már van ilyen szolgáltatás, de csak Itáliában kérnek érte díjat az előfizetőktől, havi 19 eurót.

A felmérések szerint a felhasználók többsége azonban csak 5-10 eurót szánna erre a szolgáltatásra.

László Géza, az Antenna Hungária vezérigazgatója kifejtette: a törvényelőkészítés szempontjából nagyon fontos, hogy a döntéshozók lássák: a technológia működőképes, és az egyik sikerágazata lesz a földfelszíni televíziózásnak.
MTI
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ellepi a szemét a Mount Everes
  2007-05-31 12:19:25, csütörtök
 
  Ellepi a szemét a Mount Everestet

Ötszáz kiló szemetet - konzervdobozokat, sátrakat, ételmaradékot és eldobált orvosságokat - gyűjtöttek össze a Mount Everesten japán és nepáli hegymászók. Évente több százan próbálják megmászni a világ legmagasabb csúcsát, és a több tonnányi felszerelésből származó szemét lassan elborítja a hegyet.

Többször "takarították" már a Mount Everestet, legutóbb áprilisban szedtek szemetet japán és nepáli hegymászók Nogucsi Ken vezetésével. A legtöbb szemetet a hegy északi oldaláról gyűjtötték össze, és átadták a tibeti hatóságoknak.

"A szemét egy részét kiállítjuk Tokióban és Szöulban, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a problémára. A Mount Everestet lassan elborítja a szemét" - számolt be hétfőn Nogucsi.

Azért ezt a két várost választották, mert sok japán és dél-koreai próbálja meghódítani a csúcsot.

Nogucsi nem először takarított a Mount Everesten; csak ő és segítői 8,8 tonna szemetet gyűjtöttek össze a hegyen.

A Mount Everestet majdnem kétezren mászták már meg, s legkevesebb 202 hegymászó halt meg csúcshódítási kísérlet közben.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tésztahidak versenyeztek
  2007-05-31 11:37:33, csütörtök
 
  Már hagyományosnak nevezhető a tésztahídépítő-bajnokság, ahol a cél a strapabíró, esztétikus hidak építése. Az egy kilónál is könnyebb szerkezetek saját súlyuk százszorosát is elbírják.

Péntek délelőtt tartották a tésztahíd-építő bajnokságot, a Budapesti Műszaki Főiskola Népszínház utcai épületében. A versenyre harminchárman neveztek tizenhét híddal. A határon túliak, a Szabadkai Műszaki Főiskola, az Újvidéki Egyetem és a Temesvári Műszaki Egyetem öt hidat építettek.

Szempontok

A zsűri két szempont szerint értékelte az építményeket: díjazták a kivitelezés szépségét, illetve az innováció megjelenését, a kreativitást. Kivitelezése alapján az első helyezett a One touch fantázia nevű, 907 grammos híd lett, melyet Szilasi István, Budapest Műszaki Főiskola hallgatója készített. Az innováció kategóriában a Zenit fantázianevű, 999 grammos híd lett az első, amely Márkos Szilárd Attila alkotása, ő szintén a Budapest Műszaki Főiskolára jár.

A tésztahidak leglátványosabb megmérettetése a terheléses küzdelem, amikor a tésztából készült építményekre súlyokat akasztanak, egészen addig, amíg azok össze nem törnek. Ebben a küzdelemben az aranyérmet a Zenit nevű híd építője, Márkos Szilárd Attila nyerte el, akinek hídja 553,9 kg alatt törött össze. Ez az eredmény felülmúlta az eddigi rekordokat.

A második helyre Cserhalmi Árpád, a Budapest Műszaki Főiskola hallgatója került, az Eleven névre keresztelt 771 grammos híd 279,5 kg terhelés alatt rogyott meg. A harmadik helyezett Tóth Iván Alíz és Pozsonyi Norbert lett, akiknek Swallow nevű, egy kilogrammos hídjuk 272,3 kilogrammot bírt el.
index
 
 
1 komment , kategória:  érdekességek  
alternatív mozdonyok
  2007-05-30 23:19:35, szerda
 
  Hibridautók után alternatív mozdonyok

A Los Angeles-i Union pályaudvaron bemutatták a világ első, a GE által kifejlesztett hibrid meghajtású mozdonyát.

Az alternatív üzemanyagok és energiacellák fejlesztőinek világában hatalmas lépésnek számít, hogy a napokban a GE kategóriájában az elsőként hibrid meghajtású mozdonyt mutatott be. A különleges tehermozdony képes beépített akkumulátorai segítségével a hőenergiát újrahasznosítani.

A 2010-es számot viselő, 4.400 lóerős dízel és elektromos meghajtású Evolution Hybrid mozdony prototípusában olyan speciális akkumulátorok kaptak helyet, melyek összegyűjtik és tárolják a dinamikus fékezés során felszabaduló energiát. Az akkumulátorokban tárolt energia a jelenleg használatban lévő tehermozdonyokhoz viszonyítva, mintegy 10 százalékkal csökkenti az üzemanyag-fogyasztást és a szennyezőanyag-kibocsátást.

A kevesebb szennyezőanyag-kibocsátás mellett a hibrid meghajtású mozdony nagyobb magasságokban és hegymenetben is hatékonyabb működésre képes.


Egy 207 tonnás mozdony fékezése során annyi energia szabadul fel, amennyi elegendő 160 háztartás egy éves energia fogyasztásával.

,,A mozdony kevesebb szennyezőanyagot bocsát ki, ugyanakkor gazdaságosabbá teszi a szállítást azáltal, hogy összegyűjti a vonat fékezése közben felszabaduló energiát" - fejtette ki Steve Gray, a GE Transportation üzletágának fejlesztési vezetője. ,,Miközben előkészítjük az Evolution Hybrid mozdonyt a sorozatgyártásra, mérnökeink élő laboratóriumként használják majd a mozdonyt."

A hibrid meghajtású mozdony bemutatópéldánya csak egyike volt az Ecomagination programjának rendezvényén bemutatott technológiáknak, melyeket a vasúti iparágban fejlesztettek ki és alkalmaznak a szmogot okozó szennyezőanyagok, így a nitrogén-oxid, és egyéb károsanyagok kibocsátásának csökkentése céljából.
A hibrid meghajtású mozdony kereskedelmi forgalomba kerülését megelőzően a fejlesztő csapat tovább finomítja és elemzi a mozdonyba beépített ólommentes, tölthető akkumulátorokat és a megfelelő vezérlőrendszereket. A laboratóriumi tesztelést követően a GE kísérleti modelleket gyárt, melyet például a Union Pacific járatain tesztelnek majd elsőként.
 
 
0 komment , kategória:  környezetünk  
Szerinted mennyire veszélyes?
  2007-05-30 21:28:02, szerda
 
  Ezerötszáz liter vizet szennyezhet el egy darab ceruzaelem

Unió-szerte komoly környezetvédelmi kockázatot jelent a használt elemek és akkumulátorok "utóélete". A tagállamok területén e veszélyes hulladékból évente 1,2 millió tonna keletkezik. Az egyre dagadó probléma kezelésére tett egyik kísérlet az Európai Parlament által szorgalmazott új szabályozás bevezetése. Az új rendszer részeként kötelező lesz címkézni az áramforrásokat és bizonyos részüket újrahasznosítani.

Az elemek és az akkumulátorok a környezetet rendkívül súlyosan szennyező anyagokat - mindenekelőtt higanyt, kadmiumot, ólmot, cinket, valamint lítiumot és mangánt - tartalmaznak. Épp ezért tilos ezeket a lakossági hulladékkal keverni. Ha a kukába kerülnek, onnan a szeméttelepre jutnak, ahol összepréselik őket. Ezáltal a bennük tárolt sav beszivárog a földbe, s így elszennyezi a talajt és a vizeket. A folyamat végén az ártalmas anyagok előbb-utóbb a szervezetünkbe kerülhetnek.

Akkumulátor-begyűjtés

Hazánkban az elmúlt évtizedben közel megháromszorozódott az országban futó autók száma, így az akkumulátoroké is: ezekből évente közel 20 ezer tonna keletkezik.

Veszélyessége miatt az akkumulátor termékdíj-köteles, amely után a törvényben meghatározott díjat kell fizetni. Ugyanakkor teljes mentességet szerezhet a termékdíjfizetési kötelezettség alól az a gyártó, amelyik a kötelező gyűjtési és hasznosítási arányt eléri. Ez az arány 95 százalék, tehát a gyártónak az általa forgalomba hozott akkumulátorok 95%-át vissza kell gyűjtenie és a hasznosító kohókba juttatnia. (Az akkumulátorgyártó és az importőr egyénileg is teljesítheti a hulladékkezelés feladatait, de teheti ezt a hasznosítást koordináló szervezet útján is.)

A Hungakku Kht. és a Hungarohab Kht. két hasznosítást koordináló szervezetet. Ezzel a két kht.-val vagy partnereikkel szerződést kötve bárki gyűjtheti az akkumulátorokat, amelyet rendszeresen elszállítanak tőle.

Magyarországon jelenleg csak a gyártónak kötelessége visszavenni a használhatatlanná vált akkumulátorokat, ám remélhetőleg még idén születik törvény a forgalmazó kötelezettségéről is. Addig is hulladékudvarokban, illetve olyan benzinkutaknál, autóalkatrész üzletekben lehet leadni a hulladék sorsára jutott akkumulátorokat, melyek vállalják azok eljuttatását a hasznosítást koordináló szervezetekhez. Úgy tűnik, a rendszer jól működik, hiszen az ólomtartalmú akkumulátorok visszagyűjtése - a koordináló szervezetek szerint -100%-os. Az akkumulátorokat egy-egy ausztriai, csehországi, illetve szlovéniai kohó hasznosítja újra.

A hivatalos begyűjtőpartnerek (az ólom világpiaci árától függően) pénzt kapnak az akkumulátorokért, ezért sokfelé lopják őket, és próbálnak belőlük megélhetést csiholni maguknak. A bűnözők ellen, illetve az akkumulátorok biztonságos begyűjtése érdekében, a koordináló szervezetek nem hozzák nyilvánosságra a begyűjtőhelyek listáját. Azonban a lakóhelyéhez legközelebb eső akkumulátor-átvevő helyről kaphat információt a következő zöld számon: 06/80-204-342, hétfőtől csütörtökig 7.00-16.00, illetve pénteken 13.30-ig.

Elembegyűjtés

Egy darab ceruzaelem 1500 liter vizet képes beszennyezni: ez a mennyiség körülbelül egy kisebb család heti vízfogyasztásával egyenlő. Magyarországon a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium hozzávetőleges adatai szerint évente több mint kétezer tonna elemhulladék keletkezik - négytagú családonként tehát évente átlagosan 0,5-0,8 kilogrammal számolhatunk. A használt elemek körülbelül 13%-át gyűjtik vissza.

A magyar kormány az elemek visszavételéről szóló 109/2005. (VI. 23.) számú rendelete értelmében a kereskedők kötelesek típustól és gyártótól függetlenül ingyen visszavenni valamennyi használt elemet, a gyártók és importőrök pedig kötelesek átvenni a boltokban begyűjtött energiaforrásokat.

Itthon az elemek begyűjtését és a hasznosítását a nagyobb elemgyártó cégek által alapított Re'lem, illetve Re-bat kht. szervezi meg. Az elemgyűjtő kukákat őrzött területen kell elhelyezni, és bármilyen cég vagy intézmény igényelheti, ha ezt biztosítani tudja.

A begyűjtött elemeket a mintegy 7000 gyűjtőpontról egy miskolci depóba szállítják tárolásra. Jelenleg még nem megoldott az újrahasznosításuk, de a 2006/66-os uniós irányelv szerint 2008. szeptember 26-ig ezen a helyzeten változtatni kell.

Két év múlva minden uniós országban kötelező lesz az elhasznált akkuk és elemek egy részének újrafelhasználása, miután két éven át tartó tárgyalássorozatot követően az Európa Parlament nemrégiben elfogadta az erről szóló irányelvet. A jogszabály környezetbarátabb akkumulátorok és elemek előállítására ösztönzi, illetve a használt termékek visszavételére és újrafelhasználására kötelezi a gyártókat, miközben a fogyasztók számára is igyekszik megkönnyíteni az egyes termékek közötti választást.

Az elemkérdést rendező irányelv tervezetéről május elején született meg a megállapodás az Európa Parlament és a tagállamok között. Az új szabályok lényege, hogy 2012-től az értékesített elemek és akkumulátorok legalább 25 százalékát újra kell hasznosítani. A szabályok szerint ez az arány 2016-ra már 45 százalékra emelkedik. A szabályozás a gyártói felelősségen alapul, vagyis az elemek és akkuk előállítói felelnek a használt áramforrások visszagyűjtéséért és feldolgozásáért. Hogy erre milyen megoldást választanak, az a gyártók dolga, de az előírt arányokat rajtuk fogják számon kérni.

Az előírás a hordozható, vagyis az egy kilogrammnál nem nehezebb termékekre vonatkozik. Tilos lesz a 0,0005 százaléknál több higanyt tartalmazó elemek, illetve a 0,002 százaléknál több kadmiumot tartalmazó akkumulátorok árusítása (e szabály alól csak az orvosi műszerek, egészségügyi készülékek, illetve a vezeték nélküli informatikai eszközök esetén tesznek kivételt). A csomagoláson és a külső burkolaton 2009-től fel kell tüntetni az elem, illetve akkumulátor kapacitását és élettartamát. A remények szerint ez a döntés bár a drágább, de hosszabban szolgáló (és így kevesebb hulladékot eredményező) termékek felé tereli a vásárlókat.


 
 
0 komment , kategória:  környezetünk  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 39 
2007.04 2007. Május 2007.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 39 db bejegyzés
e év: 232 db bejegyzés
Összes: 268 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5
  • e Hét: 69
  • e Hónap: 153
  • e Év: 153
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.