Regisztráció  Belépés
bulac57.blog.xfree.hu
A tegnap történelem, a mai nap ajándék, a holnap pedig meglepetés! Bús László
1957.05.14
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/34 oldal   Bejegyzések száma: 331 
Mediterrán kenyérlepény
  2007-05-31 00:53:34, csütörtök
 
  Hozzávalók:

35 dkg búzaliszt, 4 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 1 csomag szárított élesztő, 2,5 dl langyos víz.

Elkészítése:

Öntsük a lisztet, a sót, a cukrot, egy evőkanál olívaolajat és a szárított élesztőt egy dagasztóedénybe. Kapcsoljuk be a dagasztó keverőt, majd kis adagokba csorgassuk hozzá a langyos vizet. Alacsony fordulaton tíz percig dagasszuk, míg a tészta el nem válik az edény falától. Takarjuk le tiszta konyharuhával, és langyos helyre téve kelesszük kétszeresére. Ha megkelt, borítsuk liszttel meghintett deszkára, gyúrjuk jól át, majd osszuk kétfelé. Sodrófával nyújtsuk ki másfél centi vastagságúra a tésztát, helyezzük sütőlapra, majd késsel vágjunk bele három-négy metszést. Kenjük meg a tetejét két-három evőkanálnyi olívaolajjal, és hagyjuk kelni még tíz percig. Előmelegített sütőben 180-190 fokon süssük 15-20 percig, míg aranybarnára sül. Elkészíthetjük úgy is, hogy a tésztába olívabogyókat, napon szárított paradicsomot és rozmaringot is dagasztunk. Tetejét a sütés előtt reszelt sajttal is meg lehet szórni.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
A tiszta lakás titka
  2007-05-31 00:52:24, csütörtök
 
  A pormentesítő hadjárat legfontosabb lépései

A hathatós és tartós portalanítás három biztos fegyveréről, a tollseprűről, a porrongyról és a porszívóról már korábban írtunk (lásd 15. szám), most a pormentesítés további trükkjeivel foglalkozunk.
A lakás bejáratához PVC-vel megerősített poliamid, gépben mosható portaszító lábtörlőt tegyünk. Porszívózáskor ne feledkezzünk meg róla! Kerüljük a jó öreg kókusz lábtörlőt: bolyhosodik, és gyakran veszíti el szálait...
Csökkentsük a minimumra a porfogók számát: a por és (különösen a macskától származó) allergének kedvelt fészkét, a padlószőnyeget cseréljük fel kőpadlóval vagy keményfából készült parkettával: ezeket könnyebb tisztítani, tehát egészségesebbek. Ha lágy mivolta miatt semmiképpen sem szeretnénk lemondani a padlószőnyegről, válasszunk olyat, melyet poratka- és baktériumölő szerrel kezeltek. Csakúgy, mint a többi szőnyeget, évente egyszer ezt is mosni kell, hogy megszabaduljunk a porszívóval eltávolíthatatlan, beleágyazódott portól.
Lehetőleg kerüljük a faliszőnyegeket, a vastag függönyöket, a kóccal, lószőrrel kitömött bútorokat, a mennyezetes és emeletes ágyakat, a szárazvirágot, a lábatlan vagy túl alacsony bútort, amely alatt nem lehet porszívózni, a gyapjúmatracokat és a tollpárnát, valamint tollpaplant. Mindezek helyett jobb a műszálas. Ha a háztartásban mégis akad néhány a fentiek közül, takarításkor fordítsunk különös gondot a portalanításukra.
Szellőztessünk minél gyakrabban. Forgalmas nagyvárosban, földszinti lakás esetén legjobb a kora reggeli szellőztetés. Hagyjuk nyitva az ablakot minél tovább, hogy a szoba levegője kicserélődjön, és a porkoncentráció csökkenjen. Az allergiás gyermek szobájában tanácsos éjszakára is kissé nyitva hagyni egy ablakot.
Porszívózás közben nyissunk ablakot. Gyakran szellőztessük, rázzuk ki az ágyneműt - az ideális az lenne, ha mindennap megtennénk.
Télen ne fűtsük túl a lakást: minél melegebb van, annál több por lebeg a levegőben. 20 C-foknál ne legyen több, a hálószoba hőmérséklete pedig ha lehet, ne menjen 18 fok fölé.
Használjunk párásítót - a port ugyan nem szünteti meg, de csökkenti a levegőben szálló por mennyiségét. A nagyon száraz helyiségekben kiszárad az ember torka és orra. Ha a szoba páratartalma 30 százaléknál alacsonyabb, a kórokozók könnyebben megtámadják a légutak kiszáradt nyálkahártyáját; a szárazság a kontaktlencsét viselők szemét is jobban megviseli. Minden típusú radiátorhoz - az elektromoshoz is - külön párásító kapható. Tegyünk némi eukaliptusz- vagy fenyőolajat a párásítófolyadékba: tisztább és kellemesebb illatú lesz az otthon levegője.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Gyümölcsöt az arcbőrnek (is)!
  2007-05-31 00:50:59, csütörtök
 
  Gyümölcsöt Természetes vitaminok a szépség szolgálatában

A megfelelő táplálkozás (vitaminok, nyomelemek), az emésztés karbantartása, a rendszeres, pihentető alvás, a jó levegőn való tartózkodás, a stressz kerülése mind-mind fontos tényezők...
Éppúgy, ahogy a szervezetünk, arcbőrünk is igényli a vitaminokat. ĺme, néhány ötlet a természetes vitaminokat tartalmazó gyümölcsök, zöldségek külsőleges és belsőleges felhasználására.
Sárgarépa
A benne található karotin az A-vitamin provitaminja. Tartalmaz B1- és B2-vitamint is, zsírokban, olajokban jól oldódik. A hámképzésben és a sejtek regenerálódásában van fontos szerepe.
Érettebb, az évek múlása által megviselt, szárazabb bőrre ajánljuk a következő arcpakolást:
Reszeljünk le egy-két szál sárgarépát, és 2-3 csepp citrommal, kevés olívaolajjal (vagy búzacsíraolajjal, avokádóo-lajjal, tökmagolajjal) keverjük össze. Tegyük fel az arcra, nyakra, dekoltázsra. (Vigyázzunk, ez a pakolás enyhén sárgítja a bőrt.)
A maradék reszelt, citrommal ízesített sárgarépát pedig fogyasszuk el jó étvággyal. Ha kicsit savanyú, mézzel ízesítsük.
Banán
A-, C-, D-vitamint tartalmaz, és kiváló hidratáló hatású. A banánkarikákat magukban is feltehetjük a bőrre, vagy villával összenyomkodva, turmixgéppel pépesítve a bőrtípusnak megfelelő krémünkben vigyük fel az arcra. Nagyszerű tápláló pakolás mindenkinek, de kiváltképp a vízhiányos bőrűeknek ajánlott.
A maradék banán többek közt kitűnő hangulatjavító szer (a benne lévő triptofán nevű enzimnek köszönhetően), együk bátran.
Kivi
Talán ez a déligyümölcs tartalmazza a zöldségek-gyümölcsök közül a legtöbb C-vitamint, amely nemcsak a szervezet ellenálló képességét növeli, hanem elősegíti a kollagénnek (a kötőszövetek vázszerkezete) a képződését, megszilárdítja a csontszövetet is. Pakolás készítéséhez megmosunk, meghámozunk egy kivit, pépesítjük, és belekeverünk a bőrtípusnak megfelelő krémünkből. ĺgy minden bőrtípusra jó.
Citrusfélék
A grépfrút, narancs, citrom húsát és levét talkummal (nem illatosított, gyógyszertárban beszerezhető hintőpor) összekeverve bőrösszehúzó pakolást készíthetünk zsíros bőrre.
A C-vitaminos készítményeknek üdítő, tisztító, a bőrt frissítő és fehérítő a hatásuk.
A C-vitamin szoros összefüggésben van a szervezet pigment-anyagcseréjével. (Ha a burgonya tisztítása után kezünk elszíneződik, a citromsav kifehéríti.)
Avokádó
Ez a nálunk még nem annyira elterjedt gyümölcs A- és E-vitamint tartalmaz. Természetes olajban gazdag. A benne levő A-vitamin hámképző, az E-vitamin bőrifjító hatású. A zsírhiányos bőrtípusra kiváló pakolás-alapanyag.
A pakolás készítéséhez vegyünk egy nem túl kemény avokádót. Otthon pár napig érleljük. Amikor már elég puha, mossuk meg, vágjuk ketté, vegyük ki belőle a magot, a héjából kiskanállal szedjük ki a húsát. Az egyik feléből előételt készíthetünk: pürésítjük, hozzáadunk apróra vágott hagymát (lehet póré és újhagyma is), pici sót, borsot, mustárt, kikeverjük, majd a pépet visszatöltjük a gyümölcs héjába, és hűtőbe tesszük. A másik felét villával vagy turmixszal pépesítjük, és feltesszük a bőrre. Amíg a hűtőben érlelődik az avokádókrém - amelyet majd pirítósra kenve fogyasztunk el -, addig a pakolással a bőrünkön pihenhetünk.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
A szervezet vegykonyhája
  2007-05-31 00:49:31, csütörtök
 
  Racionális étkezéssel a máj egészségéért

Fő feladata azonban a szervezetünkbe kerülő mérgek kiválasztása és a hormonok átalakítása. Ha bajba kerül, nem fáj, nem tud ,,kiabálni"... Éppen ezért a májkárosodás tünetei sokáig rejtve maradnak. Észre sem vesszük, máris itt a baj: májsejtjeink elzsírosodnak, begyulladnak, pusztulni kezdenek.
Májbetegségekben fokozott a vitaminigény, ezért a karotinban, A-vitaminban, B,- és C-vitaminban gazdagabb élelmiszereket részesítsük előnyben a májbeteg étrendjében.
Szénhidrátok
Szénhidrátból annyi szükséges, amennyi biztosítja a máj szükséges glikogéntartalmát és a megfelelő energiamennyiséget. Burgonya, rizs, levesbetétek, változatos formájú és ízű péksütemények, piskóta, méz segítségével kisebb mennyiségű étellel is lehet fedezni a szükségletet. Az édességeket kevés májbeteg szereti, a gyümölcsös tésztaféléket könnyebben el tudják fogyasztani.
Fehérjék
A fehérjegazdagság a máj regenerációját és mérgező anyagokkal szembeni ellenálló képességét segíti. A diétában a sovány, kötőszövetben szegény húsféléket adjuk. A tojásételek közül a lágy tojás, sült tojáslepény vagy a levesben elkevert tojás adható. Tej, túró, sovány sajtok, kefir, joghurt, aludttej, turmixitalok is előnyösen alkalmazhatók.
Zsírok
Zsiradékként az ételek elkészítéséhez használjunk olajat vagy főzőmargarint, a kis étkezésekhez csökkentett zsírtartalmú light margarint.
Vitaminok
A vitaminok közül a karotin- és a C-vitamin-szükséglet a friss gyümölcsökkel, gyümölcslevekkel, salátákkal, színes főzelékfélékkel fedezhető. A sovány húsok, a tejtermékek és a tojás átlagosnál nagyobb mennyiségben fogyasztva a fokozott B-vitamin-szükségletet elégítik ki.


A máj nem tud kiabálni

A gyulladásos betegségeken túl számos májbetegséget ismerünk, íme a legismertebbek:
Májnagyobbodás (hepatomegalia)
Átlagos felépítésű egyénnél a májszél nem haladja meg a jobb bordaívet. Ha azonban a máj mintegy másfél harántujjal túlér a bordaíven, májnagyobbodásról beszélünk.
Sovány alkatúakban a májszél normális májnagyság esetén is meghaladhatja a jobb bordaívet mély belégzésben, ugyanakkor túlsúlyos egyéneknél a nagyobb máj sem tapintható egyszerű orvosi vizsgálat során. Gyakorlott orvos már a máj tapintásából gondolhat rá, hogy a betegnél májbetegség áll fenn, sőt, annak típusát is meg tudja mondani.
- A rugalmas tapintatú megnagyobbodott máj panaszmentes egyénben leginkább májzsírosodás következménye.
- A tömött, göbös felszínű máj májzsugorodást jelezhet.
- Porckemény tapintási lelet májrák gyanúját veti fel.
Májzsugor (cirrózis)
Olyan visszafordíthatatlan májszövet-károsodás, amely nagymértékű kötőszöveti rostos felszaporodással, regeneratív állebenyek képződésével (göbök kialakulásával), idült gyulladás szöveti jeleivel jár.
A májzsugoros megbetegedés főbb okai az idült alkoholfogyasztás, az idült, B, C és D vírus okozta májgyulladás, bizonyos fejlődési rendellenességek, öröklött anyagcsere-károsodások, valamint számos gyógyszer által kiváltott májkárosodás.
Sárgaság
A normális epefesték- (bilirubin-) koncentráció 17 Ixmol/1 (1 mg/100 ml) alatt van. Két típusa van: direkt és indirekt. A sárgaság legfontosabb okai közé tartoznak a májbetegségek (pl. gyulladás), az epeúti elzáródás, a kifejezett mértékű vörösvérsejt-pusztulás, továbbá a bilirubin-anyagcserének veleszületett vagy gyógyszer okozta zavarai.
Gilbert-szindróma
Jóindulatú, idült betegség, amely enyhe, tartós bilirubin-felszaporodással jár. Veleszületett betegség, általában 15-20 éves korban válik felismerhetővé. A máj szövettani vizsgálata nem mutat kóros eltérést.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
Kockázatok vírusországban
  2007-05-31 00:47:40, csütörtök
 
  Ha valaki mégis aggódik az esetleges fertőzések miatt, általában olyan ritka betegségekre gondol, mint a kolera vagy a pestis, holott sokkal inkább a közismertebb, egész világon elterjedt betegségektől kellene tartania, mint amilyen a fertőző májgyulladás, azaz a sárgaság... A ,,piszkos kezek betegségének" vírusa, az A típusú hepatitisz évente 1,5 millió embert fertőz meg.
A trópusi, szubtrópusi országokról tudjuk, hogy erősen hepatitiszvírus-fertőzött területnek számítanak, ám az már kevésbé ismeretes, hogy igaz ez a földközi tengeri országokra vonatkozóan is. A Görögországba, Portugáliába, Spanyolországba, de a Horvátországba, Bulgáriába indulóknak is gondolniuk kellene a veszélyre.
A legelterjedtebb az A és B típusú hepatitisz/sárgaság vírusa, amely a máj gyulladását okozza. Ha a betegség könnyebb lefolyású, a felgyógyulás teljes, ám súlyosabb esetben életre szóló következményekkel járhat, sőt halállal is végződhet.
Szlovákiában - Eva Máde-rová docens, a közegészségügyi hivatal járványügyi osztályának vezetője szerint - Kelet-Szlovákiában és Besztercebánya környékén a legelterjedtebb, ott, ahol elégtelen higéniai körülmények között a legtöbb roma él. Az A típusú fertőzés ellen a lakosság 30%-a, a B típusú ellen 24%-a védett. Az előfordulás aránya a védőoltásoknak köszönhetősen folyamatosan csökken.
A típus:
Elég egy kézfogás
Az A típusú hepatitisz kézérintéssel, emberi ürülék által terjed, főleg a tisztálkodást elhanyagoló rétegekben gyakori. Csehországban nemrég tömeges megbetegedést okozott egy Lengyelországból importált eperszállítmány - a termesztő ugyanis a WC-ből trágyázta ültetvényét. A fertőzés 9 hónapja Egyiptomban, egy szállodában ütötte fel fejét, 257-en betegedtek meg a svédasztal zöldségeitől - tudtuk meg Jiří Beran professzortól, a Hradec Kálové-i idegenforgalmi gyógyászati és oltási központ vezető orvosától, aki arról is tájékoztatta lapunkat, hogy a kisgyermekkorban enyhe lefolyású, gyakorta észrevétlen fertőzés felnőttkorban súlyosabb tüneteket mutató, hoszszan tartó, kellemetlen betegséggé válik, amely esetenként akár halálos kimenetelű is lehet.
Alattomos betegség
A lappangási idő hosszú, 1-3 hónapig tart, s a beteg, főleg az utolsó napokban, tudtán kívül továbbfertőz. A betegség nem gyógyítható, az orvos feladata csupán a szövődmények kezelése, ezért egyetlen specifikus védekezés ismert ellene: a védőoltás. A gyermekek és felnőttek számára egyaránt ajánlott vakcina 2-4 hét alatt fejti ki teljes védőhatását, s az emlékeztető oltással megerősítve legalább tíz évre védettséget ad. A fertőzött területekre utazóknak annál inkább ajánlott, mert a vírus nagyon ellenálló, gyakorta nem elég ellene az óvatosság. A forró víz sem pusztítja el (legalább ötperces forralás kellene az inaktiválásához), életképes marad a kávéban, teában, hetekig megél a bútorokon, textíliákon. Még az erős napfény, az UV-sugárzás is csak a parti homok felső rétegeiben pusztítja el, így a fertőzött területeken homokozó gyermekek fokozott veszélynek vannak kitéve.
B típus:
Súlyos következmények
Világszerte kb. 300 millió a vírushordozóinak száma; ezek közül a felnőttkort megérők 40%-a a B vírus okozta betegség (májzsugor vagy májrák) következtében hal meg, ami évente 6 millió személyt jelent. Ugyanakkor évente 120 millió gyermek születik a HBV-fertőzéssel, túlnyomó részüknél a betegség akut lefolyású.
Megbetegedés esetén 14 nap karantént rendelnek el, a munkaképtelenség 6-8 hétig tart. A betegség ellen egyetlen védekezési mód ismert, a védőoltás.
Az oltást a körzeti, illetve a gyermekorvos végzi. A vakcina ára felnőttek esetében 2900, gyermekek számára 1370 korona. A biztonságos immunitás elérése végett egy hónap múlva esedékes emlékeztető oltásra is szükség van.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
Kombuchagomba
  2007-05-31 00:45:45, csütörtök
 
  A teagomba eredeti hazája Japán vagy Kína. A távol-keleti népek már időszámításunk előtt kétezer évvel felismerték, hogy az erjesztett anyag tartalmasabb, mint a friss.
,,Életgomba"
A kombucha a B-vitaminok természetes forrása, méregtelenít, fogyaszt, emeli a Q 10-szintet, ezáltal fiatalít, rugalmassá teszi az érfalat és a kötőszöveteket, erősíti az immunrendszert, javítja a bélflórát, gyógyítja az ízületi gyulladást, az izomfájdalmakat, tompítja a pigmentfoltokat, ránctalanít, stabilizálja a vérnyomást, tisztítja a vért, erősíti a vesét, serkenti a máj- és epeműködést, segít a köszvényen, csökkenti a koleszterinszintet, gyógyítja a prosztatagyulladást, növeli a szexuális potenciált, erősíti a csontokat, javítja a közérzetet, és az erőnlétet, nagyobb szellemi teljesítményt tesz lehetővé, jótékonyan hat ekcéma és pikkelysömör esetén, gátolja a kopaszodást, visszaszínezi a stressz vagy betegség következtében megőszült hajat...
Hogyan hat a kombucha?
Életfolyamatai által sok szerves molekulát: enzimet, aminosavat, vitamint, fontos poliszaharidot stb. termel, amelyek nagyon fontos természetes tápanyagai az emberi szervezetnek.
A betegségek kiváltó okai különbözőek. Ugyanaz az egyik embernél az életmóddal van összefüggésben, a másik esetben örökletes tulajdonságokra vezethető vissza. Van, akinek visszatér a haja színe, van, aki ősz marad. Az egyik a stressz hatására őszült meg, a másik esetben genetikai oka volt.
Hogyan készítsünk kombuchateát?
Készítsen hagyományos módon zöld vagy fekete teát (lehet gyógynövénytea is), tegyen hozzá literenként 70-100 g fehér cukrot. Mikor szoba-hőmérsékletűre hűlt, öntse egy üveg- vagy porcelánedénybe (jó minőségű műanyag is lehet). Az első kombuchaital készítésekor a kultúrával kapott folyadékot is használja fel. Minden későbbi erjesztéskor tartson meg annyi kombuchaitalt, hogy kitegye a tápoldat 10%-át. Ezt mindig adja hozzá a teához. Helyezze az élő kombuchakultúrát a folyadékba, fedje le az edényt sűrű szövésű szövettel, konyharuhával, papírtörlővel vagy egyéb könnyű anyaggal, hogy távol tartsa a muslincákat és a szenynyeződéseket (rögzítse szorosan befőttes gumival). Az erjedés a hőmérséklettől függően 8-12 napig tart.
Kész kombuchaitalt már nálunk is árulnak, kombuchakultúrát azonban csak külföldön forgalmaznak.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
Dinnyét, de hogyan…
  2007-05-31 00:37:22, csütörtök
 
  Forró nyári napok kedvelt csemegéje saját kertünkből

Az ásványi sók közül kálium, nátrium, kalcium, vas és foszforsók találhatók benne. C-vitamin-tartalma főleg a sárgadinnyének jelentős. A dinnyét palántaneveléssel és helyrevetéssel szaporíthatjuk.
Palántaneveléssel
A palántanevelés célja, hogy a szedés és az érés kezdetét előbbre hozzuk. A palántanevelés időtartama 4-6 hét, tehát a magot a tervezett kiültetési időtől visszaszámolva vessük. A palántát kinevelhetjük tápkockákban, valamint műanyag cserepekben. A magvetéstől a kelésig terjedő időben legfontosabb teendőnk a vetés melegen tartása (20-25 °C). Kelés után csökkenthetjük a hőmérsékletet. Borult időben és éjszaka ideális a 17-18 °C. A palánták további ápolási munkái az öntözésből, szellőztetésből, gyomlálásból és növényvédelemből állnak. 10-15 nappal a kiültetés előtt elkezdődik a palánták edzése. Egyre többet szellőztetünk, és az öntözés mértékét fokozatosan csökkentjük. A kiültetés előtti napon beöntözzük a palánták földjét. Kiültetésre az 5-7 lombleveles, nem megnyúlt, egészséges palánták alkalmasak. A görögdinnye palántáit szabadföldi termesztés esetén május 10-15-e körül ültetjük ki. A középerős növekedésű fajták 150 x 100 cm-re kerüljenek egymástól.
Helyrevetéssel
A dinnye másik termesztési módja a helyrevetés. Ez a módszer egyszerűbb és olcsóbb, de későbbi terméséréssel jár. A vetés legfontosabb szempontja, hogy a talaj hőmérséklete 13-15 °C-ra melegedjen fel. A kiskerti helyrevetés történhet sorokba és fészkekbe. A vetés mélysége 3-5cm. Kedvező talajállapot és időjárás esetén a magvak 6-7 nap alatt kikelnek. Fokozható a kelés biztonsága, ha egy-egy fészekbe 5-6 napos eltéréssel két időpontban vetünk.
 
 
0 komment , kategória:  Kertbarátok  
Levéldísznövények
  2007-05-31 00:35:52, csütörtök
 
  Teljesebbé, mutatósabbá teszik a virágcsokrot

Borostyán
A borostyán (Hedera helix) az angelikafélék családjába tartozik, Európa a hazája. Örökzöld kúszónövény, hazai erdőinkben is honos. Igénytelen, fényszegény körülmények között is jól fejlődik.
Léggyökereivel kapaszkodva falra kúszik, vagy a balkonláda oldalán is lecsüng. Csodálatosan szép ámpolnanövény 3-5 karéjos, gyakran fehéren erezett leveleivel.
A levelek nagysága, formája és színe tekintetében számtalan változata létezik.
Tavasztól nyár közepéig dugványozással szaporítjuk, erre a célra a hajtásvégek alkalmasak. A hajtásrészek alsó leveleit távolítsuk el, majd ez a rész kerüljön a földbe. Rendszeres öntözéssel körülbelül 6 hét alatt meggyökeresedik, és a hajtásfejlődés is megindul. Világos vagy félárnyékos, inkább hűvösebb helyet igényel. A világosabb helyet inkább a tarka példányok kedvelik. A növény jól lebontja a környezetünkben lévő káros anyagokat. Élénkít, jó irányban befolyásol bennünket.
Levélfoltosodást okozó gombák károsíthatják, a betegség következtében a károsodott részen a levelek kitöredeznek, s az egész levél elpusztulhat. Pajzstetvek, atkák is károsíthatják.

Aszparágusz
A fátyolaszparágusz (As-paragus plumosus) (1) családja a liliomfélék. Dél-Afrikából származik. Igényessége miatt nem tartozik a hálásabb szobanövények közé. Gyöktörzses, csavarodva kúszó, levélszerű szára finom tapintású. Levelei tüskévé módosultak, apró fehér illatos virágaiból lilás fekete bogyótermés fejlődik, benne 1-3 maggal. Alulról kell öntözni, hogy finom hajtásain ne maradjon vízcsepp. A páradús, nem túl meleg helyet kedveli. Meleg, száraz helyen sárgul, hullik, gyengén fejlődik. Szaporítani magvetéssel és tőosztással lehet. Tőből kell szedni.
Az Asparagus sprengeri (2) bár közismert dísznövény, megfelelő ápolásával sokan nincsenek tisztában. A fűtött lakásban megnyúlik, erőtlen, ritka hajtásokat hoz. Legjobb számára a világos lépcsőház, üveges veranda, ahol a téli hőmérséklet 8-12 °C, ahol dús, tömött példányok fejlődnek majd. Télen csak ritkábban öntözzük. A nyári hónapokban ki is ültethetjük az erkélyre. Ilyenkor jó, ha átültetjük, s a télen elszáradt hajtásokat tőből levágjuk. A nyári hónapokban jó hatású akár a tápoldatozás is. Az idősebb töveken jellegzetes illatú apró fehér virágai jelentéktelenek. Piros bogyóterméseiben fekete magokat találunk.
Ha a levelek eleinte csak részlegesen, majd később teljesen elsárgulnak, végül lehullanak, akkor nem fertőző levélhullásra kell gondolni.
Ha a növények rosszul fejlődnek, lankadnak, majd a szártövi részen foltosodnak, barnulnak, s a gyökér is elpusztul, fuzáriumos betegség károsított. A szívogatásért a tripszek, levéltetvek, takácsatkák a felelősek.
Az Asparagus falcatus (3) hazája a trópusi Ázsia és Afrika. Erőteljes növekedésű kúszócserje, amely csak tágas lakásokba való. Levélszerű hajtásai sötétzöldek, szélesek és hosszúak.
Közepes fény- és vízigényű. Nyáron rendszeresen tápoldatozzuk, mivel nagy a tápanyagigénye. Tőosztással szaporítjuk.
 
 
0 komment , kategória:  Kertbarátok  
Megállítható az öregedés
  2007-05-31 00:34:04, csütörtök
 
  Mindenkit meglepett a tréning eredménye - soha nem késő elkezdeni

A Die Welt című német napilap online változata tudósított arról, hogy egy amerikai szaklapban publikált tanulmány szerint azok a változások, amelyek az idősebbek génjeiben bekövetkeztek, genetikailag hasonlóvá tették őket a fiatalokhoz.

A kanadai kutatócsoport a sejtek erőművét, az úgynevezett mitokondriumot vizsgálta, amelyek saját kicsiny DNS állománnyal rendelkeznek.

Mark Tarnopolsky és társai a hamiltoni kutatóközpontból ezeknek a géneknek az aktivitását hasonlították össze egy hat hónapig tartó edzés előtt és után. A tréning megdöbbentő következményekkel járt: a zömmel 70 esztendős kísérleti alanyok mitokondriumának aktivitási mintái hasonlóan alakultak egy fiatalokból álló kontrollcsoport sejtjeinek aktivitásához, ebben a csoportban a résztvevők átlagéletkora 26 esztendő volt.

Az edzés kezdetén izomzatuk 59 százalékkal gyengébb volt a fiatalokénál, míg a szokásos fitness eszközökön végzett hat hónapos, heti kétszeri gyakorlás nyomán ez 38 százalékra módosult.

,,Valamennyien nagyon meglepődtünk" - nyilatkozta a tanulmány társszerzője, Simon Melov, aki szerint arra számítottak, hogy a mozgás után sem változik az idősebbeknél a gének aktivitása.

Az öröklési anyag aktivitása viszont az öregedés visszafordításáról tanúskodik. Ez azt mutatja, hogy soha nincs késő elkezdeni az edzéseket. A kutatók további vizsgálataikkal azt akarják kimutatni, vajon a mozgás a szövetekben is hasonló változásokat idéz-e elő, - írja a Die Welt Online.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Müzlikenyér
  2007-05-30 01:03:45, szerda
 
  Hozzávalók:

40 dkg búzaliszt, 20 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1 csomag szárított élesztő, 2 teáskanál só, 4 evőkanál olívaolaj, 10 dkg zabpehely, 1 maréknyi mazsola, fél maréknyi aszalt sárgabarack, fél maréknyi napraforgómag.

Elkészítése:

Szórjuk a lisztet egy dagasztóedénybe, adjuk hozzá a sót, a szárított élesztőt, a zabpelyhet, a mazsolát, az összevágott aszalt barackot és a napraforgómagot. Csorgassuk hozzá az olívaolajat, majd kezdjük el keverni. Kis adagokban öntsünk hozzá langyos vizet, de csak annyit, hogy közepesen kemény kenyértésztát tudjunk készíteni. Addig dagasszuk, míg a tészta az edény falától kezd elválni. Tegyük a tésztát langyos helyre, fedjük le tiszta konyharuhával, majd kelesszük kétszeresére. A megkelt tésztát borítsuk liszttel meghintett deszkára, gyúrjuk át alaposan, majd osszuk kétfelé. Nyújtsuk egy centi vastagságúra, hajtsuk rá a sodrófára és terítsük egy sütőpapírral borított sütőlemezre. Tetejét kenjük meg vízzel, majd szórjuk meg zabpehellyel. A másik adag tésztát is hasonlóan készítsük el. Kelesszük még további 15 percig, majd előmelegített sütőbe téve, 170 fokon süssük körülbelül 30-35 percig. Fogyasszuk sajtok, pástétomok, vagy különleges szendvicskrémek mellé. A kenyeret elkészíthetjük szinte bármilyen más aszalt gyümölccsel és olajos maggal, de használhatunk hozzá rozs- és árpapelyhet is.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
     1/34 oldal   Bejegyzések száma: 331 
2007.04 2007. Május 2007.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 331 db bejegyzés
e év: 3520 db bejegyzés
Összes: 7056 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 310
  • e Hét: 310
  • e Hónap: 43645
  • e Év: 303621
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.