Belépés
orsi1.blog.xfree.hu
"...az igaz embert egyedül az idő mutatja meg, míg a hitványra első percben ráfigyelsz. " --------- "A problémák azért vannak, hogy megoldjuk ... S. Orsi
1967.12.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/42 oldal   Bejegyzések száma: 418 
Murphy - magyar gazdaság
  2007-05-31 13:17:22, csütörtök
 
  Murphy törvényei a magyar gazdaságról

Első, avagy alaptörvény:
Ha valami nem működik, akkor az a magyar gazdaság.

Első avagy Antall-féle folyománya:
Ha valami nem müködik, akkor az privatizálva sem működik.

A folyomány Bod-féle következménye:
A tehetségtelen vállalati igazgató privatizálva sem lesz tehetséges.

A szabályszerűség megállapításához szükséges törvénykiegészítés:
Nem létező piac szabad sem lehet.

Az alaptörvény értelmezéséhez szükséges axióma:
Olyan gazdaság nincs, amelyet nem lehet helyrehozni.

Az axióma alóli kivételek:
1. Ha nem akarják,
2. ha nem tudják,
3. a magyar gazdaság.

I. Kereslet és kínálat:
1. Ha egy árucikk iránt növekszik a kereslet, akkor alig lehet hozzájutni, és felmegy az ára.
2. Ha egy árucikk iránt csökken a kereslet, Magyarországon akkor is alig lehet hozzájutni, és felmegy az ára.

II. A technikai fejlesztés következményei:
1. Minél korszerűbb technológiával készül valami - itthon -, annál magasabb az ára.
2. Minden új termék drágább, mint az ugyanolyan minőségű régi.
Kiegészítés :
Ha nincs új termék, akkor a régi lesz ugyanolyan drága, mint az új lenne.

III. Késztermék, és nyersanyag:
1. Minél olcsóbb a nyersanyag, annál drágább a késztermék.
2. Drága nyersanyagból legalább annyira drága készterméket lehet előállítani, mintha olcsó lenne.

Piaci folyomány:
Ugyanannak a készterméknek az ára a "lengyel piacon" jóval alacsonyabb, és mégis megéri az eladóknak (aki nem lengyel).

Második piaci folyomány:
Olcsó készterméket csak kiárusításkor vagy közvetlenül a gyártótól lehet beszerezni.

A feleség közbeszólása :
Az nem olcsó, csak elfogadhatóbb, a többit nem idézem, az a kiskereskedelem minősítése.

Exporttörvények:
Mennél többet exportálunk Nyugatra (azért, hogy minél több dollár jöjjön be, mert csak így tudjuk törleszteni nyugati adósságainkat), annál jobban romlik a forint (a dollárkitermelés és paritás miatt).

Első következmény:
Egyre több dollárt kell felvennünk Nyugatról.

Következtetés:
1. Minél jobban működik a magyar gazdaság (ami az exportnövekedésben mérhető), annál jobban elszegényedünk és eladósodunk.
2. Célszerűbb lenne a felvett kölcsönt azonnal visszautalni, és kihagyni belőle a magyar gazdaságot.
3. Addig jó, amíg a magyar gazdaság nem működik ( mert így kevesebbet tudunk exportálni Nyugatra, és nem szegényedünk el annyira ).

Az exporttörvénynek adó-, és árindexre vonatkozó folyományai:
1. A magas adó-, és árindex visszaszorítja a belső fogyasztást, és így többet tudunk exportálni Nyugatra.
2. Ha többet akarunk exportálni, egyre magasabb adó-, és árindexet kell bevezetni.

Következmények:
Minél többet exportálunk Nyugatra, annál magasabb adó-, és árindexet kell bevezetni, hogy még többet exportálhassunk, és még magasabb adó-, és árindexet tudjunk bevezetni.

Első következtetés:
Nyugati adósságállományunk az export növekedésével egyenes arányban növekszik.

A következtetés folyománya:
Előbb-utóbb adósságunk visszafizethetetlenné válik.

A folyomány pénzpiaci következménye:
A visszafizethetetlen adósságot úgy kell kezelni, mintha nem is lenne.

A következmény következménye:
Ha adósságunkat meg akarjuk szüntetni, egyre nagyobb kölcsönöket kell fölvennünk, hogy teljességgel visszafizethetetlenné váljon.

A törvény elvi párhuzama:
Ha a magyar gazdaság működésképtelenségét meg akarjuk őrizni, egyre nagyobb adó-, és árindexet kell alkalmazni, hogy a belső fogyasztást a nullára lehessen redukálni.

Az elvi párhuzam folyománya:
A belső piac megszűnik, így nem lesz szükség lakossági adó-, és árindexre.

A folyomány következménye:
A magyar gazdaság megint működni fog.

Megszorítások:
1. Átmenetileg az életszínvonal nullára csökken.
2. Átmeneti nyomor és éhínség.

A bizonytalansági tényező:
Az éhínség és nyomor időtartama.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
...maga gyártotta....
  2007-05-31 13:07:11, csütörtök
 
  A szerelem az egyetlen olyan szenvedély, mely maga gyártotta pénzzel jutalmaz.

(Stendhal)


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az idő percekben múlik
  2007-05-31 13:05:09, csütörtök
 
  ,,Az idő percekben múlik. A percek gyorsan tovatűnnek az élet egy ősvényét határozva meg, ami egy bizonyos vég felé fut. Hányszor állunk meg, hogy ezen eltanakodjunk, hogy kutassuk minden létező okát, hogy eltanakodjunk vajon mi választottuk-e ezen ősvényt, vagy csupán becsukott szemmel odasodródtunk? Mi lenne, ha meg tudnánk állni minden értékes percben mielőtt tovatűnne? Láthatnánk a gereblyék végtelen sorát, melyek az ősvényt szántják, és látnánk a lehetőségeket, melyekkel más utat választhatunk!"

Gillian Anderson (Minden létező)
X-akták
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A szerelem a lélek selyme...
  2007-05-31 13:03:51, csütörtök
 
  A szerelem a lélek selyme, a szív bársonyvirága, melynek magvát minden szívben elültette a teremtés, de amely csak minden ezredik szívében érik meg igazán pompázó virággá.
(Rabiranath Tagore)


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A sziú indiánok 2.
  2007-05-31 13:01:43, csütörtök
 
  Nem tudni hogy a sziúk ősei mikor és miért vándoroltak el az Ohio völgyéből, mígnem a Mississippit követve eljutottak annak forrásvidékére. Amikor elsőként 1650 táján írtak róluk, akkor a Mille Lacs és Leech Lake köré tömörültek a Mississippi forrásától, és néhány napi járásra a Felső-tótól. Életmódjuk rokon volt az erdővidéki népekével, valamint a későbbi dakotákéval; a férfiak halásztak, vadásztak, míg a nők vadrizst, juharcukrot és vadrépát gyűjtöttek, valamint kukoricát, babot és tököt termesztettek. Erdővidéki hazájukban kenuk és téli vigvamok készítésére használták a nyírfa kérgét. Erről a területről a puskákkal felfegyverzett és keletről előrenyomuló odzsibuák szorították ki őket, s a támadókhoz csatlakoztak még a krí indiánok, és azok új szövetségesei, az asszinibojnok. Így a támadások és a bölény vonzása miatt a dakoták fokozatosan délnyugatra szorultak a Big Stone Lake vidékére. A déli határnál meg szembekerültek az ájovákkal, otókkal, majd a szók-fokszokkal. Feltehetően 1700 tájától történt, hogy egyre több sziú csoport vándorolt nyugatra. A janktonok és janktonájok a Missouri-tól keletre telepedtek le. Kultúrájuk néhány vonást átvett a Missouri-menti falulakó törzsektől, a mandánoktól, és hidatszáktól, így olykor földkunyhókban laktak, de kultúrájuk inkább átmenetet képzett a keleti és nyugati csoportok között. A titonok 1760-80 között keltek át a Missourin, s az oglalák, mint a törzs élharcosai, már 1775 körül felfedezték a Fekete-hegyeket. A Nagy Síkság egyetlen törzse sem dicsekedhetett nagyobb háborús sikerekkel, mint a lakoták. Eredetileg gyalogosan érkeztek a síkságra, málháikat kutyatravoison vontatva, de miután lovakat loptak vagy vettek, a síksági nomád népek mintaképei lettek. Sorozatos győzelmekben söpörték félre a mandán, hidatsza, arikara, omaha, ponka, ájova, pauni, kájova, varjú és asszinibojn törzseket. A 19. sz. elejére a sziú terület nyugati határát már a Big Horn-hegység képezte, északon elkóboroltak még a kanadai síkságokig, délen pedig a Platte- és Republican-folyókig. A becslések szerint a három sziú csoport együttes lélekszáma 35.000-50.000 fő volt, s ennek kétharmadát a lakoták alkották. Szövetségeseikkel a sájenekkel és arapahókkal erős gátat képeztek a középső síkságon terjeszkedő amerikaiak előtt.

Harcok az amerikaiakkal 1854-1890


1841-ben megjelentek a vonuló társszekerek az Oregon-ösvényen. A beözönlő több ezer emigráns nemcsak betegségeket terjesztett, mint a himlő és kolera, hanem elriasztották, vagy leölték az útjukba eső vadállatokat is. A kormány, hogy megakadályozza a "puskaporos hordó" felrobbanását felvásárolta az egykori prémkereskedelmi állomásokat, mint a Laramie-erődöt, és 1851 nyárutóján tanácskozásra hívta több síksági törzs főnökét a Laramie-erőd mellé. A kormány kijelölte a törzsi területeket, cserébe az indiánok nem fosztogathatták a bevándorlókat, és abba kellett hagyniuk a törzsközi harcokat is. Évjáradékot ígértek, amit az erődben vehettek át. Főnököket neveztek ki, hogy felügyeljék a szerződés betartását, és tárgyaljanak egész népük nevében. Ilyen ún. "papíron törzsfőnök" lett a brulé Hódító Medve, mint az összes lakota nagyfőnöke.

1854 augusztusában egy látogató minikonzsu lelőtt egy tehenet, amit mormon tulajdonosa is sorsára hagyott. Erre a forrófejű és becsvágyó Grattan hadnagy kivonult egy szakasszal a brulé faluba, hogy letartóztassa a vétkest. Arroganciájának áldozatul esett a diplomatikus Hódító Medve, mire feldühödt harcosai felkoncolták a különítményt. Ezzel kirobbant a fegyveres konfliktus, a következő év szeptemberében Harney tábornok Ash Hollow-nál keresztülgázolt a brulé Kis Mennydörgés faluján. Nyáron a Pierre-erődnél újabb szerződés aláírására kötelezték a lakotákat.

Keleten a dakoták jelentős kulturális változáson mentek keresztül, egyesek felvették a fehérek életmódját. Miután több ezer telepes tódult hazájukba, a dakoták 1851 nyarán szerződést írtak alá, melyben lemondtak összes földjükről egy keskeny földsávot kivéve a Minnesota-folyó mindkét partja mentén. Azonban a földekért fizetett évjáradék mindig késett, a kereskedők megalázóan viselkedtek, s 1861-62 tele éhínséggel sújtott. Az elfojtott indulatok azután robbantak ki, hogy 1862 augusztusában négy fiatal szanti megölt néhány telepest. Az indiánok bosszútól tartva, és bízva abban, hogy a polgárháború miatt kevés a katona, támadni kezdtek. Egy hónap alatt több mint 500 telepes és katona esett áldozatul a szantik öldöklésének. Végül az offenzíva kifáradt és az indiánok egysége is felbomlott. A dakoták egy része megadta magát. Ennek ellenére közülük 38-at kivégeztek. A többieket kitoloncolták Minnesotából és a Missori menti Crow Creek Rezervátumba telepítették. Mások azonban Kanadába szöktek vagy nyugati rokonaikhoz csatlakoztak.

1863-ban egy új, az Oregon-ösvényhez kapcsolódó Bozeman-ösvény lerövidítette az utat a montanai aranymezők felé. 1864-65-ben az indián támadások ellenére közel 2.000 ember utazott rajta. A kormány aztán úgy döntött, hogy a bevándorlók védelmére erődláncolatot létesít az ösvény mentén. A lakoták valamint szövetségeseik az arapahók és sájenek 1866-ban zaklatni kezdték a munkásokat és rátámadtak a katonákra. Végül Vörös Felhő 1868 nyarán olyan szerződést írhatott alá, melyben az amerikaiak lemondtak három erődjükről és hivatalosan is bezárták az ösvényt.

1873-ben a fehérek aranyat találtak a dél-dakotai Fekete-hegyekben, ami a szerződés szerint sziú birtok volt, s a katonáknak el kellett volna távolítaniuk az aranyásokat. Ehelyett a kormány fontolóra vette a hegyek megvételét, de erről a lakoták hallani sem akartak. Így 1876 tavaszán háromágú hadjárat indult az "ellenségesek" ellen, akik két nagy győzelmet arattak, június 17-én a Rosebud-nál és június 25-én a Little Big Horn folyónál. Azonban a nagy tábor feloszlott, s a katonák üldözése miatt egyre többen adták meg magukat. A háború akkor zárult le, amikor 1877 májusában Fékevesztett Ló és követői megadták magukat a Robinson-erődnél.Az 1851-es Laramie-szerződés meghatározta a lakota terület határát, míg Vörös Felhő 1868-ban akaratlanul hagyta jóvá a rezervátum kijelölését. A félreértést 1870-ben tisztázta Washingtonban. Akkor a lakotáknak még engedték, hogy a rezervátumon kívül vadásszanak.1876 augusztusában a Little Big Horn-i vereség hírére a Kongresszus törölte a korábbi szerződést, s a megfélelmítés eszközével elérték, hogy az ügynökségi lakoták aláírják az új szerződést, amivel lemondtak a Fekete-hegyekről. Az 1888-as sziútörvény 6 rezervátumra szabdalta a Nagy Sziú Rezervátumot.
 
 
0 komment , kategória:  Egy kis infó sokmindenről  
A régi barátokkal kapcsolatban
  2007-05-31 12:53:59, csütörtök
 
  A régi barátokkal kapcsolatban az egyik legnagyobb áldás, hogy az ember megengedheti magának, hogy hülyét csináljon magából előttük.
(Ralph Waldo Emerson)


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A legjobb módszer...
  2007-05-31 12:53:27, csütörtök
 
  A legjobb módszer önmagunk felvidítására, ha felvidítunk valaki mást.
(Mark Twain)


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A hirtelen támadt szerelem...
  2007-05-31 12:52:52, csütörtök
 
  A hirtelen támadt szerelem,
amely házasságot indít, igazgyöngy,
gyémánt, drágakő, melyet a legnagyobb
művész csiszolt, kincs, amelyet a szív
legmélyén kell elrejteni.
(Honoré de Balzac)


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A felhő nem tudja...
  2007-05-31 12:52:12, csütörtök
 
  A felhő nem tudja, miért épp erre száll, s miért épp ily sebesen.
Érzi a késztetést:
most erre van az út. De az ég tudja az okot és a célt minden felhő mögött,
s tudni fogod te is, ha elég magasra szállsz, hogy túlláss a láthatáron.
(Richard Bach)


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Azon a napon...
  2007-05-31 10:20:14, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/42 oldal   Bejegyzések száma: 418 
2007.04 2007. Május 2007.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 418 db bejegyzés
e év: 2186 db bejegyzés
Összes: 5815 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 11
  • e Hét: 11
  • e Hónap: 10720
  • e Év: 299825
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.