Belépés
alia.blog.xfree.hu
Nincs mottó alia

Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 128 
Félmillió fa az esőerdőből:(
  2007-06-30 14:39:58, szombat
 
  Félmillió fát vágtak ki engedély nélkül az amazonasi esőerdőkből

Illegális fakitermelőkre csapott le a brazil rendőrség, akik a gyanú szerint - hamis engedélyek birtokában - félmillió fát vágtak ki az amazonasi esőredőben.

A rendőrség információi szerint hackerek és korábbi állami alkalmazottak beléptek a kormányzati számítógépes rendszerbe, és olyan engedélyeket hamisítottak, amelyekkel a favágók elszállíthatták a kidöntött szálfákat.

Ezek gengszterek, nem favágók - mondta a belemi rendőrség egyik tisztje, Sergio Rovani, aki a csalással okozott kárt nagyjából egymillió dollárra teszi. A hálózatnak az eddigi adatok szerint 155 engedély nélküli favágó volt a tagja.

A brazil kormányt régóta bírálják azért, mert nem lép fel elég hatékonyan az ország felét borító esőerdők védelmében, amelyekben a világ édesvizének egyötöde található, valamint növény- és állatfajainak 15 százaléka él.

A mostani akció a Zöldarany 2. fedőnevet kapta, emlékeztetve egy 2005-ös hasonló fellépésre, amikor számos, a kormányzat természetvédelmi ügynökségénél dolgozó embert tartóztattak le hamis faszállítási okmányok kiállítása miatt.
www.inforaio.hu
 
 
0 komment , kategória:  környezetünk  
Időgép épül Szigethalmon
  2007-06-30 14:13:20, szombat
 
  Európai Középkori Skanzen épül Szigethalmon. A 2010-ben megnyíló múzeumfalu a tervek szerint a IX-XI. századi népek építészetét, életmódját mutatja be. A norvég cölöpvár és az izlandi hosszúház alapkövét szombaton rakták le a Pest megyei településen.

European Medieval Settlement, röviden Emese Park a létesítmény neve, amely az elképzelések szerint komplex módon jeleníti majd meg a koraközépkori Európa történelmét - mondta Fáki László polgármester.

A múzeumfalu létrehozásához, ahhoz, hogy a skanzen már látogatható legyen, előreláthatólag egymilliárd forint körüli összegre van szükség, ezt egy norvég alapú pályázatból és önkormányzati hitelből teremtenék elő.

A Pest megyei város önkormányzata tavaly döntött arról, hogy júniusban nagyszabású kulturális vállalkozásba kezd: Európai Középkori Skanzen néven a térségben egyedülálló kezdeményezést valósít meg több szakmai és civil szervezet közreműködésével.

A tervekről szóló írásos összegzés szerint a projekt célja, hogy hitelesen bemutassák az egyes országok hagyományait, kulturális értékeit, sajátosságait, rokon vonásait, és azt, milyen kölcsönhatásban voltak egymással.

A 12 hektáros park magját a tervek szerint egy Szent István korabeli falu adná, amelyben 15-20 házikó, valamint kiállító- és rendezvénytérként üzemelő jurta, lovagi tornákra is alkalmas küzdőtér, íjászathoz megfelelő terület, vásártér, valamint egy Árpád-kori templom épülne fel.

A házakban korabeli mesterségek, élethelyzetek, enteriőrök megismerésére nyílik majd lehetőség. A vásártér, illetve küzdőtér mellett lakomacsarnokot, táncházat, kiállítóteret hoznának létre.

A terület déli oldala lovas íjászpálya helyszínéül szolgálna. A vásártér mellett a tervek szerint karámot hoznak létre, amely a park háziállatainak ad majd otthont. A Kárpát-medence korabeli vadállatait vadas parkban mutatnák be.

A tavak mellett, elszórtan az Európai Unió tagállamai számával megegyező, a tagországok népeire, népcsoportjaira jellemző, életvitelüket, építkezésüket, szokásaikat, kultúrájukat bemutató, IX-XI. századi házak épülnének.

A középkori település központi dombjára korhű cölöperődítést építenek, benne egy előkelő viking faház rekonstrukciójával; ez lenne a norvég régészeti kiállítás színtere.

A park tórendszerébe nyúló félsziget dombjára a viking életforma jellegzetes építményét, egy izlandi hosszúházat állítanak fel, itt lesz a viking hajók kikötője.
www.inforadio.hu

 
 
0 komment , kategória:  Kultúra  
Ijesztő gyorsasgággal
  2007-06-30 13:51:55, szombat
 
  Ijesztő gyorsasággal megy össze az isteni fallosz

A klímaváltozás elérte az indiai Kasmír államban található amarnati barlangot is, amely a hinduk egyik legszentebb helye. Ebben a himalájai üregben áll ugyanis Siva, az életet elpusztító és megújító főisten falloszát szimbolizáló jégtömb, amely idén riasztó gyorsasággal kezdett olvadni.

Az Amarnat-barlang a Himalája egyik nehezen megközelítő részén, nagyjából 3.800 méteres magasságban található. A nehézségekkel nem törődve minden évben több százezer hívő küzdi végig magát a gleccserekkel tarkított, sziklás terepen. Az út hossza 330 kilométer.

A kúpalakú sztalagmitról úgy tartják, hogy Siva isten falloszát szimbolizálja. A barlang az egyik legszentebb helye a hívő hinduknak.

A gond az, hogy a jégtömb nagyon gyorsan olvadni kezdett az idén, pedig a jelentősebb zarándoklatok még csak most kezdődnek.

A kegyhelyet felügyelő szervezet szerint a legutóbbi méréskor, május 25-én a jégtömb még nagyjából három és fél méter magas volt, kerülete pedig elérte a 2,5 métert. Mára ennek egytizedére esett vissza.

Az olvadás okai a gleccserekkel foglalkozó tudósok szerint összetettek. Az egyik az, hogy drámaian megemelkedett a zarándokok száma, akik a korábbinál több hőt "termelnek".

A másik ok a klímaváltozás lehet, amely miatt a Himalájában is melegebb lett az időjárás.

A jégtömb mérete eddig is nőtt vagy csökkent az időjárásnak megfelelően. Tavaly a hívők egyenesen azzal vádolták a helyi hatóságokat, hogy hóval pótolták ki az aprócskára olvadt isteni lingát.

Sok hindu úgy tartja, hogy a fallosz olvadása rossz jel. Rajni Goszvami, a zarándokok egyike azt mondta: a jégtömb gyors olvadása azt jelenti, hogy Siva isten haragszik.
www.inforadio.hu
 
 
0 komment , kategória:  környezetünk  
Mégis volt becsapódás?
  2007-06-29 20:01:05, péntek
 
  Mégis volt becsapódás Tunguzkánál?

Olasz tudósok úgy vélik, megtalálták a modern idők legnagyobb becsapódása, a szibériai Tunguzka folyó közelében történt 1908-as eset lehetséges kráterét.

A BBC beszámolója szerint a Bolognai Egyetem csapata a becsapódáskor keletkezett robbanás epicentrumának közelében található tóban azonosította a krátert, amit az egyik űrkőzet darab ütött a felszínben. Maga az esemény több mint 2000 km2 erdőt tarolt le 1908. június 30-án. Mivel eddig nem sikerült becsapódási krátert találni, ezért az elméletek azt tartják, hogy az üstökös vagy aszteroida felrobbant a Föld légkörében. Becslések szeirnt ereje ezer hirosimai atombombáéval volt egyenértékű.

A Cseko-tó bár elég sekély, megfelel egy kis becsapódási kráter kritériumainak, állítják az olasz kutatók akik alaposan szemügyre vették a tavat. A képződmény aljának geológiája egy kürtőszerű alakzatot tárt a kutatók elé, ami egyáltalán nem jellemző a környező tavakra. A geofizikai felmérések szerint a tómeder egy másik különös jegyet is rejteget körülbelül 10 méteres mélységben, ami összesűrűsödött üledék vagy akár az űrszikla egy eltemetett darabja is lehet. Összességében a tó elég új keletű, állapították meg a képződmény jellemvonásaiból a Luca Gasparini és Giuseppe Longo professzor által vezetett csapat tagjai. Bár egyértelmű bizonyítékokkal nem rendelkeznek, az olaszok meggyőződéssel állítják, hogy az epicentrumtól körülbelül 8 kilométerre elhelyezkedő tavat a becsapódáskor a felszínig eljutó egyik űrkőzet darab vájta ki.

Az elméletek szerint a légkörbe belépett objektum 5-10 kilométerrel a felszín felett robbant fel 20 millió tonna TNT erejével. A robbanás akkora fénnyel járt, hogy még London egét is bevilágította. Szinte kizárt, hogy az esemény után a becsapódó objektumból ne maradtak volna meg kisebb darabok, különös módon azonban mindeddig nyomukat sem találták. Persze ahhoz hogy valamit becsapódási kráternek nyilvánítsanak bizonyítékokat kell szolgáltatni arra, hogy azt magas hőmérséklet és nyomás hozta létre. Ehhez olyan kőzetekre van szükség, melyek megolvadtak vagy a becsapódás következtében kiemelkedtek.

A szakértők szerint a Cseko túl sekély és nem rendelkezik a kráterek többségére jellemző kerek alakkal, inkább elliptikusnak nevezhető. Elliptikus kráterek csak akkor alakulnak ki, ha az objektum becsapódási szöge 10 foknál kisebb. Dr. Garreth Collins, a londoni Imperial College természettudományi kutató tanácsának tagja szerint a tunguzkai eset modellezése ennél jóval meredekebb becsapódási szöget mutat.

Emellett hiányoznak a becsapódási kráter legfőbb jegyei is, többek közt a becsapódás által a kráterperem közelében felgyülemlett kilökődött anyag. Emellett ha az űrkőzet darabjai túlélték is a robbanást, akkor túl aprók és túl lassúak lettek volna ahhoz, hogy a Csekohoz hasonló méretű krátert üssenek. Végül egy kráter kialakulása elnyelte volna a körülötte álló fákat, a tó partján mégis vannak száz évnél is idősebb fák, fejezte be gyors elemzését Collins.

Benny Peiser, a liverpooli John Moores Egyetem aszteroida szakértője szintén óvatosan reagált a hírre, mondván az utóbbi időben túlságosan kezdenek elszaporodni a becsapódási kráterekkel kapcsolatos felfedezésekről szóló hírek. Az olaszok mindezek ellenére úgy vélik, a tó ellentmondásaira magyarázatot adhat az űrkőzet alacsony sebessége és egy "lágy" becsapódás a mocsaras szibériai tajgába, a krátert pedig kiszélesíthette a benne felgyülemlett víz és a talaj gázai. Ez magyarázatot adna az elliptikus alak mellett a kilökődött anyagperem eltűnésére is.

A Cseko csak 1929-ben került fel a térképekre, ez azonban még nem jelenti azt, hogy nem alakulhatott volna ki 1908-ban, hiszen a terület térképezettsége elég szegényes volt abban az időben. Az olasz csapat mindenesetre jövő nyáron ellátogat a Tunguzka régióba és le fognak fúrni a geofizikai felmérések által jelzett anomáliáig, hogy megállapítsák pontos összetételét, ami pontot tehet a vita végére.
www.fn.hu
 
 
0 komment , kategória:  környezetünk  
Kiállítás a XX. századról
  2007-06-24 16:31:02, vasárnap
 
  Öt európai hírügynökség ötven évet felölelő digitalizált archív felvételeiből mutat be kétszázat az a tárlat, amely csütörtökön nyílik meg Budapesten, a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. Az Életképek a XX. századi Európából című fotókiállításon a Magyar Távirati Iroda, a belgiumi Belga, a lengyel PAP, az olasz ANSA és a portugál Lusa hírügynökség archív felvételeiből látható majd válogatás.

A korabeli képek digitalizálásához az Európai Unió Kultúra 2000 programja keretében az Európai Hírügynökségek Történelmi Fotóarchívumainak Megóvásáért (SHPAENA) elnevezésű projekt nyújtott segítséget. A három évvel ezelőtt indult közös pályázat koordinátora az ANSA volt.

A résztvevők uniós forrásból digitalizálják azon fotóik egy részét, amelyek az alapanyagok miatt fakulnak, vagy egy idő után teljesen megsemmisülnének. A hírügynökségek a futamidő alatt a költségek hatvan százalékát kapják uniós támogatásként, a fennmaradó részt önerőből finanszírozzák.

Az MTI esetében ez mintegy 30 millió forintnyi uniós támogatást és 20 milliós önrészt jelent. Az uniós forrásokat a pályázati konzorcium tagjai eredetileg az 50-es, 60-as, 70-es és 80-as években készült fotók megőrzésére tervezték fordítani, de sikerült elérniük, hogy a 20-as évekig visszamenőleg is bekerüljenek képek e körbe. Érdekesség, hogy a három évvel ezelőtti induláskor még uniós tagjelölt Lengyelország és Magyarország hírügynöksége büszkélkedhet a legnagyobb fotóarchívummal: a PAP-nak mintegy 18 milliós, az MTI-nek 12-13-milliós negatív-állomány volt a birtokában a projekt indulásakor. A munka szeptember 30-án zárul.

Az MTI 16-19 ezer fotó digitális feldolgozását vállalta. Ami a július 19-ig nyitva tartó tárlaton látható képek tematikáját illeti: a politikától a zsánerképeken át a képi humorig terjed a paletta. Bár az érintett országok polgárai eltérő társadalmi rendszerben éltek, a képek sok hasonlóságot mutatnak az 50-es, 60-as és 70-es évek hétköznapjait idézve. A mosógép, a televízió a hétköznapi életet ábrázoló fotóknál mindenütt visszaköszön, miként a divatképek, vagy a fürdőruha-divatbemutató is. Természetesen mindenütt sok fotó készült a háború utáni újjáépítésről.

A budapesti bemutatót megelőzően Rómában volt látható a tárlat. Júliusban a lengyel, szeptemberben a portugál, októberben a belga hírügynökség rendez kiállítást, amelynek anyaga szinte mindenütt azonos összetételű.
www.fn.hu

 
 
0 komment , kategória:  Kultúra  
Szabad verseny?
  2007-06-24 15:26:19, vasárnap
 
  Magyarország mentette meg a szabad versenyt?

Magyarország vette észre még az uniós szerződéstervezet hét eleji előkészítő szakaszában, hogy a szövegből hiányzik a szabad versenyt előíró kitétel - írta a szombati The Times.

A vezető brit napilap idéz egy általa látott jegyzőkönyvből, amely az egyezmény szövegtervezetét sorról sorra átfésülő uniós diplomaták - a "serpák" - keddi ülésén készült. Ebből kiderül: az ötórás értekezleten egy magyar diplomata látta meg, hogy "valami hiányzik".

Az EU elvetett eredeti alkotmánytervezete is tartalmazta, hogy az unió belső piacán a versenynek szabadnak és torzításmentesnek kell lennie. Ez a kitétel már az unió alapjául szolgáló Római Szerződésben is szerepel, de csak mellékzáradékként; a cél az előírás státusának európai uniós célként történő megerősítése volt.

A keddi előkészítő ülés jegyzőkönyve szerint az értekezlet közepe táján a magyarok felhívták a figyelmet a közlemény átírására. A tervezetben továbbra is szerepelt a belső piac melletti elkötelezettség, viszont az a kitétel már nem, hogy ezen a piacon a versenynek szabadnak és torzítástól mentesnek kell lennie - írta a szombati The Times.

A brit lap szerint a magyarok felvetették, hogy ez nem érinti-e az EU versenypolitikáját - vagyis a tisztességes kereskedelmet torzító kartellek és illegális állami segélyek elleni EU-bizottsági fellépés "hatalmas területét". Spanyolország képviselője azonnal megjegyezte, hogy a változtatás az EU alapelveinek egyikét érinti, és további vizsgálatot kért.

Sarkozy beismerte a turpisságot

José Manuel Barroso EU-bizottsági elnök "munkába állította jogászait", és az ügyet "kellően aggályosnak találta ahhoz", hogy a csütörtöki munkavacsorán a változtatást a fő vitapontok között vesse fel - áll a szombati The Timesban.

A lap szerint Nicolas Sarkozy francia elnök csak az ügy csütörtöki nyilvánosságra kerülése után ismerte el, hogy ő vette rá a németeket a szerződés szövegének "megszerkesztésére".

Miután "a turpisság kiderült", a változtatás az EU-bizottságban is mind nagyobb ellenállásba ütközött, különösen Nellie Kroes versenyügyi biztos hivatala részéről. Barroso aztán leült egy "késő délutánba nyúló ebédre" Sarkozyvel, aki végül is belement a megszületett kompromisszumba - írta a The Times.

A lap felidézi: Sarkozy azzal az ígérettel nyerte meg a májusi elnökválasztást, hogy megvédi Franciaországot "a globalizált kereskedelem ellenségesnek tekintett erőitől". Franciaország az utóbbi több mint egy évtizedben az EU-n belüli és kívüli, alacsony költséggel dolgozó országok "tisztességtelen versenyét" tartja felelősnek saját belső bajaiért - teszi hozzá a londoni napilap.

Félelem a globalizációtól?

A nagy alapító tagállamoknak a globalizáció importjával szembeni félelmeire már független londoni elemző házak is felhívták a figyelmet. A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő néhány hete, az EU alapításának 50. évfordulójára Londonban kiadott átfogó elemzésében azt írta: Franciaországban az átlagos feldolgozóipari órabér 30 euró, miközben Magyarországon és Csehországban 6, Lengyelországban 4,80, Szlovákiában 4,60, Romániában 2, Bulgáriában 1,40 euró. Ennek egyik eredménye például az, hogy 2007-ben Szlovákiában több személyautót gyártanak egy lakosra számítva, mint bárhol máshol a világon, és ez okozza azt az érzést a régi tagállamokban, hogy a bővítés trójai falóként az unió határian belülre hozta be a globalizációt - állt a Moody's londoni elemzésében.
www.fn.hu
 
 
0 komment , kategória:  gazdaság  
Sikerév Pakson
  2007-06-24 14:49:07, vasárnap
 
  Sikeres gazdasági évet zárt 2006-ban a Paksi Atomerőmű Zrt. A tervek, illetve az eddigi eredmények alapján úgy tűnik, hogy ezt a sikert 2007-ben felül is múlja a vállalat. ,,A legfontosabb tény - hangsúlyozta a cég közleményében Kovács József, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója -, hogy 2006-ban 13.460,9 GWh volt a vállalat termelési eredménye, 0,7 százalékkal több, mint a tervezett."

Továbbra is az atomerőmű termeli a legolcsóbb villamos energiát Magyarországon, az 1 kWh-ra jutó árbevétel 2006-ban 8,69 forint volt. Az elmúlt évben a vállalat adózás előtti eredménye igen jelentősen, 7,7 százalékkal növekedett a tervezetthez képest - így 2,8 milliárd forintot tett ki -, amely a 4. blokki teljesítménynövelésnek, valamint a társaság gazdasági hatékonyságnövelési programjának köszönhető. A 2006. év egyik legjelentősebb feladata a sérült fűtőelemek eltávolítása volt. A feladat sikeres végrehajtása bizonyította, hogy a munka jól előkészített, a személyzet pedig felkészült volt, és érvényesült a biztonság mindenek feletti prioritása. ,,2006 folyamán az igazgatóság is kiemelt figyelmet fordított a sérült fűtőelem eltávolítási munkálataira - emlékeztetett dr. Molnár Károly, a Paksi Atomerőmű Zrt. igazgatóságának elnöke, aki a helyszínen rendszeresen tájékozódott a munkálatokról.

Az igazgatóság testülete tavaly tizenkétszer ülésezett, és 102 határozatot hozott többek között a részvénytársaság gazdálkodásával, a beruházásokkal és a biztonságnövelő intézkedésekkel kapcsolatban. A Paksi Atomerőmű Zrt. fölkészült a teljes árampiaci nyitásra. Ma a versenyképes szabadpiaci villamos energia ára 11,3-15,1 Ft/kWh között mozog. Az atomerőműben termelt villamos energia ára ennél jóval olcsóbb (8,69 forint), így a Paksi Atomerőmű Zrt. ma hazánkban a közüzemi energiaellátás meghatározó, legolcsóbban termelő egysége.

A Paksi Atomerőmű Zrt. részesedése a hazai villamosenergia-termelésből 37,6 százalék. Az erőmű versenyképessége hosszú távon fenntartható, többek között a teljesítménynövelés folytatásával, az üzemidő-hosszabbítással, költséghatékonysággal és az MVM Csoporton belüli szinergiák kihasználásával. Az üzemidő-hosszabbítás folyamata során megtörtént a kétlépcsős környezetvédelmi engedélyezési folyamat. A magát érintettnek bejelentő országokban: Romániában, Ausztriában, Horvátországban közmeghallgatások, illetve konzultációk zajlottak az elmúlt évben. A következőkben várható a kétlépcsős nukleáris biztonsági engedélyezési folyamat (üzemidő-hosszabbítási program - 2008, üzemeltetési engedély - 2012), illetve ezt követően a termelési működési engedély megszerzése. ,,Mindez a biztonság magas színvonalának fejlesztésével és az atomerőmű társadalmi elfogadottságának növelésével összhangban történik - mondotta Kovács József vezérigazgató. - Az évente végzett közvélemény-kutatások szerint a lakosság bizalma töretlen: ma a magyar népesség 76 százaléka egyetért azzal: Magyarországon működjön atomerőmű."
VGO
 
 
0 komment , kategória:  jó hírek  
Magyar fotos képeit a NASA-nál
  2007-06-24 14:04:58, vasárnap
 
  Magyar fotós képeit használja a NASA

Az amerikai űrhajózási hivatal, a NASA is felfigyelt egy magyar fotós gyöngyházfényű felhőkről készített képeire. Veres Viktor rejtélyes és ritka természeti jelenségek fényképezésével foglalkozik.

A NASA is felfigyelt egy magyar fotóriporter, Veres Viktor munkáira, aki egy különleges égi jelenség, a gyöngyházfényű felhők fényképezésével kezdett foglalkozni.

Az amerikai légügyi és űrhajózási hivatal a közelmúltban indított műholdat, hogy jobban megismerje, miként védi meg a Föld atmoszférája bolygónkat a káros kozmikus sugárzásoktól, valamint tanulmányozza a nem mindennapi égi jelenség fizikai és kémiai jellemzőit.

A NASA azt kérte a magyar fotóstól, hogy küldje el a képeket a hivatalnak, mivel azokat a gyöngyházfényű felhők kutatásának és műhold munkájának illusztrálásához kívánják felhasználni.

Veres Viktor az Inforadio.hu-nak elmondta: hatalmas megtiszteltetésnek tartja, hogy képeire a NASA is felfigyelt.

A fotóriporter hobbiból kezdett el a természet különleges jelenségeinek figyelésével és fényképezésével foglalkozni. Amatőr meteorológusok segítségével kémleli az égboltot a ritka jelenségekre vadászva - tette hozzá Veres Viktor.

Mint mondta, sohasem lehet tudni, éppen milyen égi csodára bukkan az ember. 2000-ben egy még ritkább jelenséget, egy fényes nappali tűzgömböt sikerült lencsevégre kapnia.

Ritka jelenség

A gyöngyházfényű felhő nem mindennapi légköroptikai jelenség. Az éjszaka világító felhők 50-80 kilométeres magasságban jelennek meg, ás halványan ragyognak a sötét égbolton.

Először 1885-ben figyelte meg a felhőket egy amatőr csillagász. Ez két évvel azután történt, hogy az indonéziai Krakatau vulkán kitört, és több millió tonna vízpárát juttatott a felső légkörbe.

A gyöngyházfényű felhők a légkör leghidegebb részén, elsősorban a sarkok közelében alakulnak ki nyáron.

Tepliczky István, a Magyar Csillagászati Egyesület munkatársa elmondta, hogy a nyári időszakban a Nap megsüti a felső légkört, és naplemente után, amikor a horizont alatti napkorong ezeket a több tíz kilométer magas rétegeket még megvilágítja, válnak láthatóvá a gyöngyházfényű felhők.
www.inforadio.hu
 
 
0 komment , kategória:  jó hírek  
A virtuális világ is veszélyes
  2007-06-23 23:23:11, szombat
 
  A virtuális világ ugyanolyan veszélyes, mint a valódi

Habár a kamaszok ismerik az internet kezelését, ítélőképességük, élettapasztalatuk nem elég érett ahhoz, hogy elkerüljék a bajt. A virtuális világ ugyanolyan veszélyes, mint a valódi - hívta fel a figyelmet a Symantec magyarországi képviselete.

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma, a Cox Broadcasting és a gyermekek elleni bűnökkel foglalkozó New Hampshire-i kutatóközpont felmérései jól példázzák, miért van szükségük a kamaszoknak az internet használatakor a szülői segítségre és felügyeletre. A 13-17 évesek körében végzett kutatás szerint a fiatalok 71 százaléka kapott ismeretlentől üzenetet, 45 százalékuktól kértek ismeretlenek személyes adatokat, és 61 százalékuk megadta különféle közösségi webhelyeken személyes adatait és képet is töltött fel magáról - közölte Bartha Hedvig szóvivő.

Hangsúlyozta: a magyar családoknál sem más a helyzet. A szülők legtöbbször azt látják, hogy gyermekük leül a gép elé és akár órákig elvan, ugyanakkor nem gondolnak bele, mekkora veszélynek van kitéve. A kézenfekvő megoldás a beszélgetés. A szülők, ha nem is értenek a számítástechnikához, fontos, hogy tudják mit csinál gyermekük. Meg kell értetniük a kamasszal, hogy a való világhoz hasonlóan a virtuális világban is hasonlóak a szabályok. Például ne adja meg a személyes adatait, a telefonszámát, ne álljon szóba idegenekkel és ne írja le, hol lakik.

A szülő kérje meg gyermekét csevegő partnereinek bemutatására, mondja el, ki kicsoda és hogyan ismerkedett meg vele. A beszélgetés mellett arra is oda kell figyelni, hogy mit tesz a fiatal az interneten. Erre legjobb módszer a számítógépet nem a gyermek szobájába tenni, hanem a lakás egy olyan pontjára, ahol szem előtt van. Sokkal kisebb a valószínűsége, hogy óvatlanul járjon el a gyerek, ha a gépre bármikor ránézhet a szülő.

Bartha Hedvig szerint az sem árt, ha a szülő tájékozódik az internet világában és igyekszik meg- és kiismerni a csevegőszobákat és közösségi webhelyeket. Hasznos utánanézni azoknak a számítógépprogramoknak is, amelyekkel korlátozható az interneten való böngészés. Például a közvetlenüzenet-programok megmutatják, kivel csevegett a felhasználó. A webböngésző előzmény-nyilvántartásában megtalálhatók a fiatal által meglátogatott helyek.

A lényeg, hogy a virtuális világ nem veszélyesebb a valódinál, de ugyanúgy meg kell ismertetni a gyerekekkel a viselkedési szabályokat. Az internet hasznos, ahol a tinik tanulhatnak, tapasztalatokat szerezhetnek és kapcsolatban lehetnek egymással, de ehhez szülői segítségre, támogatásra is szükségük van.

 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Nemzetközi gitárfesztivál
  2007-06-23 23:07:43, szombat
 
  Nemzetközi gitárfesztivál Balatonfüreden

Nemzetközi gitárfesztivál kezdődik szombaton Balatonfüreden. A július 1-jéig tartó rendezvényen Guinness-rekordra készülnek a zenészek: a világ leghosszabb koncertjét akarják ,,összehozni" a balatoni városban - közölte pénteken Eötvös József, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, a gitárfesztivál művészeti vezetője.

A füredi Móló színpadon nyolc napon át, azaz 192 óra alatt megállás nélkül szól majd a zene - tette hozzá a Liszt-díjas gitárművész. Elmondta: a leghosszabb gitárkoncert Guinness-rekordját jelenleg Japánban tartják - 184 órán át tartó gitározással -, s Füreden ezt kívánják megdönteni 192 órás folyamatos gitárzenéléssel.

A művészeti vezető hangsúlyozta: a 192 óra alatt több mint hétszázan lépnek majd folyamatosan színpadra, s a fellépők közt lesznek különböző stílusú zenekarok és mintegy 110 gitáros szólista is. A zenekarok esetében csak annyi a szervezők kikötése, hogy egy gitárosnak feltétlenül lennie kell a csapatban - jegyezte meg az egyetemi tanár.

A Guinness-kísérlet szombaton 15 órakor kezdődik a Móló színpadon és tart július 1-én 15 óráig - mondta a művészeti vezető, hozzátéve: siker esetén tulajdonképpen két Guinness-rekordot állítanak fel, ugyanis az eseményről folyamatosan internetes közvetítés is lesz, ami ugyancsak világrekordnak számít majd ebben a kommunikációs műfajban.

Eötvös József hangsúlyozta: a koncertet szombaton 15 órakor Pavel Steidl világhírű cseh gitárművész kezdi, de a nyolc nap során fellép a gitárvirtuóz, világzenei különdíjas Andreas is, valamint Dinnyés József gitárművész, továbbá a latin zenét játszó, közkedvelt Fiesta, s a magyar népdalokat előadó Szélkiáltó zenekar, valamint számos külföldi gitáregyüttes is.

Július elsején 15 órakor a világhírű svájci La Volta klasszikus gitár- és ütősegyüttes, illetve Andreas zárja majd a várhatóan valóban 192 órán át tartó maratoni gitározást - mondta Eötvös József.

Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy minden éjszaka - 23 órától reggel 8 óráig - csak erősítés nélkül, akusztikus hangzással játszhatnak a zenekarok, szólisták, ugyanis a Móló színpadhoz mintegy 200 méternyire van csupán a szívkórház.

A Nemzetközi Gitárfesztivál másik programsorozatán, az Anna Grand Hotel dísztermében nyolc estén át klasszikus zenei koncerteken vehetnek részt az érdeklődők. A koncertek sorát szombaton 20 órakor a Győri Filharmonikus Zenekar nyitja meg, közreműködik Goran Krivokapic, montenegrói gitárművész.

A további estéken többek közt fellép a már említett Pavel Steidl, akit a világ nyolc legismertebb gitárművésze közt tartanak számon, de koncertet ad még Miroslav Tadic szerb-amerikai és Vlatko Stefanovski macedón gitárművész is, továbbá a svájci La Volta együttes, az olasz Giampaolo Bandini és Cesare Chiacchiaretta, valamint flamenco-estet tart a FlamenCorazón Arte Táncszínház, a dzsessz-esten pedig Pusztai Antal gitárművész lép majd fel.
www.stop.hu
 
 
0 komment , kategória:  Kultúra  
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 128 
2007.05 2007. Június 2007.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 128 db bejegyzés
e év: 232 db bejegyzés
Összes: 268 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5
  • e Hét: 69
  • e Hónap: 153
  • e Év: 153
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.