Belépés
alia.blog.xfree.hu
Nincs mottó alia

Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Már lámpa is készül belőle
  2007-08-22 20:35:55, szerda
 
  Már lámpa is készül üvegbetonból

Losonczi Áron találmánya, a fényáteresztő beton az elmúlt évek legjelentősebb magyar sikerei közé tartozik. A 2005-ben red dot design-díjat kapott anyagból immár lámpatest is kapható.

A fényáteresztő beton, amely a keresztségben a Litracon™ nevet kapta, forradalmasíthatja a betonépítészetet. Az optikai szálakkal átszőtt anyag megfelelő fényviszonyok között áttetsző hatást kelt. Noha jelenleg Losonczi szinte kézműves munkával gyártja saját műhelyében, Csongrádon, már folynak a tárgyalások a nagyüzemi előállításról; sőt, nemrég az egy külföldi építőipari cég már megpróbálta sajátjaként forgalmazni a találmányt.

A magas gyártási költségek miatt a Litracon™-t egyelőre csak kisebb felületeken alkalmazták, például Komáromban vagy Pécsett, a Cella Septichora építésénél. Mostantól azonban lakberendezési tárgyként is hozzá lehet jutni. A Losonczi Áron és Csontos Aladár tervezte asztali lámpa, a LitraCube™ nyolc üvegbeton-elemből áll össze. A világítótest tíz és fél kilót nyom; bekapcsolva mégis meglepően könnyed hatást keltő, erős hangulati elem.

A kézműves technikával készült, egyedi lámpákat a Litracon™ honlapján lehet megrendelni, 570 euróért.
hg
 
 
0 komment , kategória:  érdekességek  
Egyre többen vannak:)
  2007-08-22 20:23:31, szerda
 
  Növekszik az óriáspanda természetes élőhelye Kínában

A veszélyeztetett fajok közé sorolt óriáspanda két kínai tartományban is kiterjesztette élőhelyét - derült ki az állatok ürülékének vizsgálatából. Kínai erdészeti kutatók a pandák eddig ismert élőhelyén, a közép-kínai Kanszu és Szecsuán tartományok határvidékén fekvő 220 ezer hektáros Pajsujcsiang Rezervátumon túl is találtak pandaürüléket. "Ez azt jelenti, hogy az óriáspanda természetes élőhelye növekedett, és talán az egyedek száma is nőtt" - mondta a rezervátum igazgatóhelyettese. A legutóbbi - 1999 és 2001 között tartott - egyedszámlálás során 103 óriáspandát találtak a pajsujcsiangi rezervátum területén, amely a Kínában található 55 óriáspanda-rezervátum közül a legnagyobb.

A rezervátum bizonyítottan ideális élőhely, amely a medvefélék családjába tartozó emlős kedvenc táplálékának számító Japán nyílbambuszban gazdag, kedvező ökoszisztémával rendelkezik. A 80-as évek közepén történt bambuszvirágzás után - amely bambuszerdők tömegeinek 40-120 évenkénti elpusztulásával jár - a végveszélybe sodródott óriáspandákat súlyos élelemhiány fenyegette, megmentésükre ekkor szinte az egész ország adakozni kezdett. A kínai erdészeti hivatal adatai szerint 1590 panda él természetes élőhelyen, többnyire a szecsuáni hegyekben, további 210 egyedet fogságban nevelnek.

(MTI)

 
 
0 komment , kategória:  környezetünk  
Az év fotósa
  2007-08-22 19:45:22, szerda
 
  Papp Elek lett az év fotográfusa

Papp Elek, a Ceglédi Fotóklub tagja kapja az idén az év fotográfusának járó díjat, Az év fotóművészeti alkotócsoportja címet pedig a Mátyus Károly vezette veszprémi Bakony Fotóklubnak ítélték oda - közölte Győri Lajos, a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének (MAFOSZ) elnöke az MTI-vel. A szakmai szervezet által alapított elismeréseket szombaton, a Magyar Fotográfia Napja ünnepségsorozat központi rendezvényén adják át Budapesten, az Országos Műszaki Múzeumban. Győri Lajos tájékoztatása szerint a MAFOSZ vándorserlegével és Veres Mihály-plakettjével ebben az évben a Fotó Natura Természetfotó Egyesületet tüntetik ki.

Veres Mihály-plakettet kap a budapesti APS Stúdió és a Ceglédi Fotóklub. Ifjúsági serleggel ismerik el az egri Wigner Fotókör munkáját. A MAFOSZ különdíját veheti át Csokonai Gábor "Fújjad már!" című alkotásáért, Irházy Birdie Róbert pedig Frissítő című munkájáért. A Fényképezés a Vizuális Nevelés Szolgálatában Alapítvány különdíjában Gál Gábor részesül Szószátyár című képéért.

A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus különdíját Géczy Dorottya a Felszállás, Gondy Béla a Vándor, Pálfalvi Tamás pedig az Egy csepp című munkájáért kapja. A Magyar Fotóművészek Világszövetségének különdíját veheti át Kiss Imre az Előzés című, míg Köllő Károly a Torzó című alkotásáért. A szombati ünnepségen adják át a MAFOSZ és a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) fotóművészeti diplomáit, valamint a Mindennapi kenyerünk című pályázat díjait is.

A Magyar Fotográfia Napján, augusztus 29-én négy ország 47 településén 85 szakmai program várja a fotográfusokat és a fényképezés iránt érdeklődőket. Győri Lajos korábban az MTI-nek elmondta: 107 fotográfiai alkotócsoport és szervezet 2003-ban döntötte el, hogy kiválasztanak egy "jeles napot". Azért augusztus 29-re esett a választás, mert 1840-ben ezen a napon készült először Magyarországon nyilvános eseményen fénykép, vagy ahogyan akkor nevezték, dagerrotípia.

A MAFOSZ évente meghirdeti a Magyar Fotográfia Napjának pályázatát. Az idén mintegy félezer rendezvényt jelentettek be a szervezők. Nem Budapestre koncentráló eseménysorozatról van szó, hanem országosról, amelybe a környező országok magyarlakta vidékeit is bevonják. Az idén Ausztria, Románia és Szlovákia egyes településein is lesznek a Magyar Fotográfia Napjával kapcsolatos programok.
(MTI)


 
 
0 komment , kategória:  jó hírek  
"Hulladékból termék kiállítás"
  2007-08-22 17:32:32, szerda
 
  A kiállítást - amelynek oktatófilmje idén elnyerte a Comenius EduMedia kitüntetést a multimédiás oktatási anyagok nemzetközi versenyében - az ÖKO-Pack Csomagolási Hulladék Hasznosítást Koordináló Kht. és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége közösen rendezi.
A kiállítás anyagának első bemutatójára 2006. márciusában Budapesten került sor és az itt tapasztalt rendkívüli érdeklődésre való tekintettel máris elindult vidéki körútjára, amely során Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Cegléd, Hajúböszörmény, Balmazújváros, Kőszeg, Békéscsaba, Tata, Oroszlány, Szentes, Vác és Komló érdeklődő diákjai, lakosai ismerhették meg a szelektíven gyűjtött hulladékból készült és kiállított termékeket.

A kiállításon több mint 70 hazai, újrahasznosított terméket előállító cég termékeit mutatják be és a legjelentősebb magyarországi hulladék-feldolgozók és -hasznosítók is képviseltetik magukat.
A kiállítás már megjelenésében is tükrözi az újrahasznosított anyagok egyik újszerű felhasználási lehetőségét, ugyanis látványként sem lesz érdektelen, hogy a kiállítás installációja maga is kartonpapírból készül (falak, asztalok, székek).Ez azért is figyelemre méltó, mert közismert, hogy a papír a legnagyobb mennyiségben újrahasznosításra kerülő hulladék, ismételt feldolgozása során például karton- és hullámpapír készül, amely a csomagolóipar számára nélkülözhetetlen termék.
A műanyag hulladékok újrafelhasználásával készült termékek alkotják a kiállítás legszínesebb és legváltozatosabb részét, mert ezekből készül a legtöbbféle újrahasznosított termék, és a legtöbb hasznosító cég is ebben az iparágban működik Magyarországon. A kiállítás egyik különlegessége, hogy bemutatkozik több olyan kínai műanyag-újrahasznosító cég is, amely a szinte egész Európából begyűjtött - egyszer használatos műanyagpalack-hulladék feldolgozását és újrahasznosítását végzi.

Az üveg-, alumínium- és a fahulladék ismételt felhasználásának módját és a hulladékmentes technológiával készült termékekkel teljesen azonos értékű produktumait is több cég mutatja be.

Az elkövetkező években kiemelt szerepet kap a növényi hulladékok újrahasznosítása, mert az uniós és hazai jogszabályok is előírják, hogy a települési szilárd hulladékokban jelentősen csökkenteni kell arányukat. Ezért a hulladékgazdálkodásban fontos szerepet betöltő házi és ipari komposztálás is, mint termékgyártás jelenik meg a kiállításon.

A lakossági szelektív hulladékgyűjtés terjedésével az anyagában hasznosítható hulladékok mellett egyre nagyobb arányban jelennek meg az energetikai célra hasznosítható vegyes hulladékok. A gumiabroncsok, csontlisztek, fáradt olajok energetikai hasznosítása mellett ezért is szerepel a kiállításon a vegyes műanyag hulladékok cementipari hasznosítása, ahol a visszanyert energia tekinthető az így hasznosuló hulladék végtermékének
A hulladékgumi hasznosítása az energianyerés mellett egyre több helyen eredményezi játszóterek, futópályák vagy éppen hangfogó falak burkolatát. A gumihulladék-darálékból készült járólapok is a kiállítás termékválasztékát bővítik.
Az elektronikai hulladékok hasznosítása a finanszírozás jogszabályi háttérének megteremtését követően igen gyorsan fejlődő új iparágként jelent meg. Ma még elsősorban alapanyagot gyártanak ezekből a hulladékokból, de pédául az elektromos és elektronikai berendezések műanyag burkolatának újrafeldolgozása révén már késztermékek is készülnek, amelyek szintén láthatóak lesznek a kiállításon.

Bár nem hagyományos és kézzelfogható termék, de jelentős hasznosítási eredmény az autópályák építésénél felhasznált acélipari hulladék, a kohósalak. Az M6 autópálya építésekor pl. jelentős mennyiségű kohósalak hulladék kerül majd felhasználásra, kiváltva ezzel a bányászati kitermelés primer anyagait.

A kiállítás a sok információ és érdekesség mellett - játéklehetőséget is kínál az odalátogató iskolások számára pl. újra-papírból papírhajtogatás (origami).
A Hulladékból termék kiállítás elsősorban a lakosság ezen belül is kiemelten a közép- és általános iskolások - tájékoztatását szolgálja. De nem titkolt cél az sem, hogy a kiállítás szervezői szeretnék eloszlatni azt a tévhitet, miszerint a szelektíven gyűjtött hulladék végül összeöntve a hulladéklerakóba kerül. A szelektív hulladékgyűjtés folyamatos népszerűsítése mellett fontos bemutatni és ezt vállalják magukra a kiállítás életre hívói -, hogy a felelősen, tudatosan szelektíven gyűjtött hulladék újrahasznosítható, és hazánkban is sokféle hasznos termék állítható elő ezekből a másodnyersanyagokból.
Mindez azért is fontos, hogy a hazai ipar, a vállalkozók is lehetőséget lássanak a környezetbarát technológia üzleti alkalmazásában, ezáltal is hozzájárulva a fenntartható fejlődéshez.
Ha ezeket a célokat sikerül elérni, akkor a kiállítás amelyet az ország több városában is bemutatnak az év során - hozzá tud járulni egy kultúráltabb és környezetkímélőbb hulladékgazdálkodás fejlődéséhez.

2007-Hulladékból Termék Vándorkiállítás programterv

2007. szeptember 18-28.: SALGÓTARJÁN - József Attila Művelődési Központ (Salgótarján, Fő tér 5.)

2007. október 1-7.: BUDAPEST - Országgyűlési Képviselők Háza (Budapest, Széchenyi rkp. 19.)

2007. december 5-12.: KECSKEMÉT - Erdei Ferenc Műv-i Kp. És Művészeti Iskola (6000, Deák F. tér 1.)

További állomásaink szervezés alatt

Szakmai információk:
Hartay Mihály ügyvezető
Mobil: 06-30-505-82-57 Rendezvénnyel kapcsolatos információk:
Hankó Gergely PR és Marketing vezető
Mobil: 06-70-249-61-13

E-mail: info@okopack.hu
hulladekboltermek.hu

 
 
0 komment , kategória:  környezetünk  
Egyedülálló mintaprogram
  2007-08-22 16:49:28, szerda
 
  Szelektív gyűjtés a VII. kerületben - házhoz megy

Egyedülálló mintaprogramot valósítanak meg a főváros VII. kerületében - a szelektív hulladékgyűjtést oly módon könnyítik meg az ott élők számára, hogy "házhoz megy" a szállítóautó. A programban hatvan ház érintett. Ám ha a hatvan ház lakói nem érzik szívügyüknek a programot, nem sikerülhetett volna. A HuMuSz is résztvesz a programban, mint lakossági tanácsadó és környezeti nevelő.


Aki akarta, aki eléggé elszánt volt, eddig is megtehette, hogy a szelektíven gyűjtött hulladékával elballagott a legközelebbi gyűjtőhelyre - ám nagyon sokan gondolják még mindig úgy, hogy nem fáradoznak ennyit.


Nos, Erzsébetvárosban megkönnyítették a döntést: az önkormányzat kezdeményezte a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést. És az erzsébetvárosiak példaértékűen segítettek.
Aki még nem csatlakozott volna a programhoz: az alábbi napokon egészen biztosan megérkezik a szállítóautó - a lakosoknak pedig más dolga nincs is, mint a megfelelő gyűjtőedénybe helyezzék a hulladékot.

Hétfőn:
papír,
műanyag

Szerdán:
papír
műanyag
fémdoboz

Pénteken:
papír
műanyag

Örök kifogásként szokott felmerülni, vajon a szelektíven válogatott hulladék valóban megfelelő helyre kerül-e. A válasz azonban több, mint megnyugtató. Az erzsébetvárosi önkormányzat által megbízott FKF Zrt. a házaknál kihelyezett 240 literes edényeket heti 8 alkalommal begyűjti. A csomagolási hulladékokat beszállítja a Feegroup-Invest Rt. által üzemeltetett válogatóműbe. A telephely vezetői azt vállalták, hogy a mintaprogram keretében begyűjtött hulladékfrakcióknak külön helyet biztosítanak a szennyezettség vizsgálat megállapítása céljából.
Az eddigi eredmények önmagukért beszélnek.

A papír tömege a legjelentősebb a három frakció közül, napi 47 edényre volt szükség (11,28 m3). Így a beszállított mennyiség olykor a fél tonnát is elérte.
A műanyaghulladék tömege jóval elmarad a papírfrakciókhoz képest (térfogatához képest kis súllyal rendelkezik). Egy átlagos begyűjtési napon 124 kg hulladék került válogatásra - napi 49 gyűjtőedényre volt szükség ehhez a mennyiséghez. A három frakció közül a legtöbbet a műanyagot gyűjtő edényekből tette ki a lakosság.
A fémdoboz hulladék begyűjtése heti egy alkalommal történt, ennek ellenére az edények telítettsége minimális volt a másik két frakcióhoz képest: egy átlagos begyűjtési napon mindössze 94 kg fémhulladék került a válogatóműbe. Ez azt is jelentette, hogy elegendő volt 27 gyűjtőedényt kihelyezni a házaknál.

A 60 ház szelektív gyűjtése a VII. kerület Önkormányzatának havonta egy millió forint nagyságrendű kiadást jelent.
Ám ez a kiadás eltörpül amellett, hogy mennyivel tisztább és élhetőbb lett

Erzsébetváros. Köszönjük!

A gyűjtés környezeti haszna:
A megmentett fák száma - 270 db
Az energia-megtakarítás - 542 000 MJ

Az adatok részletesen:

Begyűjtött papír (kg) Begyűjtött műanyag (kg) Begyűjtött fém (kg)

november 4240 1 260 410

december 4890 1 360 340

január 5200 1 630 420

február 5490 1 630 360

március 6630 2 200 550

április 5240 1600 420

május 7220 1950 480

június 6640 1920 430

július 6590 2150 500

augusztus 6070 1830 640

Összesen 58210 17530 4550

humusz.hu


 
 
0 komment , kategória:  környezetünk  
Nagy magyar valóság!
  2007-08-22 16:08:22, szerda
 
  Javíthatatlan mosógépek - A mi érdekünkben?

Jelenleg nincs jogszabály a tartó fogyasztási cikkek kötelező
alkatrész-ellátásáról - hívja fel a figyelmet a Fogyasztóvédelmi
Egyesületek Országos Szövetsége (Feosz).

A szervezet több más fogyasztóvédelmi társadalmi szervezettel együtt már
többször jelezte a jogalkotónak - így például a 2007 júliusában hatályba
lépett, az üzletek működési rendjéről, valamint az egyes üzlet nélkül
folytatható kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló
kormányrendelet előkészítése során is -, hogy a tartós fogyasztási cikkek
kötelező alkatrész-ellátásáról nem rendelkezik jogszabály.

A fogyasztók többsége tartós fogyasztási cikket, például egy nagyértékű
műszaki berendezést, mondjuk mosógépet, nem két-három évre vesz. Ha az
adott masina bedöglik a jótállási, szavatossági idő letelte után, s a
szerelők alkatrészhiányra hivatkozva nem vállalják a javítást, a fogyasztó
gyakorlatilag kénytelen új készüléket vásárolni.

A tárca álláspontja meglehetősen érdekes, illetékesei szerint a mi
érdekünkben nincs is szükség ilyen kötelezettség előírására. Feosz
közleménye alapján a minisztérium arra hivatkozik, hogy a kötelező
alkatrész-ellátás előírása nagymértékben sértené a vállalkozás szabadságát,
emellett bármilyen kormányzati szintű előírás olyan mértékű beavatkozást
jelentene, amely adott esetben többletköltséget eredményezne a
vállalkozások számára - következésképp drágulnának a termékek. Másfelől a
tartós fogyasztási cikkek piacán kialakult erős verseny miatt gyakori, hogy
a fogyasztónak inkább megéri új készüléket vásárolni.

Végső soron tehát a fogyasztókat védik azzal a magatartással, hogy nem
írnak elő kötelező alkatrész-ellátást, és adott esetben háromévente
lecserélheti a fogyasztó a tartós fogyasztási cikket. Ezek után viszont
értelmezhetetlen a "tartós" megnevezés. Sajnos, az átlag fogyasztó nincs
abban a helyzetben, hogy háromévente lecserélje műszaki cikkeit, a
környezetvédelemről már nem is beszélve, hiszen arra akarják rávenni a
fogyasztókat, hogy a készülék megjavíttatása helyett, dobják ki a régit és
vegyenek újat - fogalmaz a Feosz-közlemény.

 
 
0 komment , kategória:  gazdaság  
Mitől bió az ökotermék?
  2007-08-22 15:56:48, szerda
 
  Az ökotermék a biotermék hivatalos, az EU és a magyar jogszabályokkal összhangban lévő elnevezése. Ennek alapján hivatalosan az ellenőrzött ökológiai gazdálkodás keretei között előállított élelmiszer nevezhető ökoterméknek, de a biogazdálkodás, organikus gazdálkodás, ökogazdálkodás hasonló értelemmel bír. A hangsúly tehát nem a végtermék ellenőrzésén, hanem a termesztés, előállítás körülményein van. Utólag, laboratóriumi vizsgálatok alapján nem lehet semmit sem ökotermékké minősíteni.

Ennek az az oka, hogy az ökogazdálkodás szemléletének középpontjában a természet megóvása áll; a talaj termékenységének fenntartása, az ökológiai sokszínűség megőrzése. Ne feledjük, az egyik leginkább környezetszennyező iparág a mezőgazdaság. Sok mesterséges anyagot használ, mely az élő világ minden szintjén közvetlenül is hat: élő és talajvizeinkre, talajainkra, a levegőre, az állatokra, növényekre és emberekre egyaránt. Nagy szükség van a szelíd módszerek megismerésére és elterjesztésére.


Mi történne, ha a szermaradványok vizsgálata alapján minősítenénk? Túl azon, hogy ez igen költséges módszer, sokszor nem is tudnánk, mit keressünk: a használt anyagok bomlástermékei pontosan nem ismertek, s mások lehetnek a különböző növényekben, ezek az anyagok vagy bomlástermékekeik, vivőanyagaik, stb. kölcsönhatásba léphetnek egymással. Számos új probléma vetődne fel, jóval egyszerűbb azt megoldani, hogy ezek az anyagok be se kerüljenek élelmiszereinkbe. Laboratóriumi vizsgálatokra csak vitás esetekben, gyanú esetén, ill. szúrópróbaszerűen kerül sor.

Az ország több nagyvárosában is van már Ökopiac, ahol ellenőrzött termelőktől beszerezhetőek a friss biozöldségek, gyümölcsök. Részletekről a Biokultúra Egyesületben adnak felvilágosítást. Budapesten a Marczibányi téren minden szombaton délelőtt várják az érdeklődőket. (okogazdabolt.hu)

 
 
0 komment , kategória:  környezetünk  
Papírhoz hasonló akkumulátor
  2007-08-16 23:40:52, csütörtök
 
  Papírhoz hasonló akkumulátort fejlesztettek

A New York-i Rensselaer Polytechnic Institute kutatói olyan vékony akkumulátort fejlesztettek ki, amely a papírhoz hasonlóan könnyű, hajlítható, összetekerhatő, akár vágható is -- a készítéshez használt nanocsövek fekete színe miatt írni viszont nemigen lehet rá.

A kutatócsoport nanocsöveket merített elektrolit-folyadékba, amelynek eredményeképp környezetbarát, energiatároló cellulózpapír jött létre. Az akkumulátor érdekessége, hogy akár szuperkondenzátorként is használható. A találmányon másfél éven át dolgozott az RPI nanotechnológiai, elektronikai és biopolimerekkel foglalkozó laboratóriuma.

A papírakkumulátor 2,4 voltos feszültség mellett négyzetcentiméterenként 0,6 milliampert képes leadni, a nagyobb feszültség elérése érdekében a lapokat csupán egymásra kell helyezni, nagyobb áramerősséghez pedig nagyobb lapokat kell alkalmazni. Az RPI kutatói még nem tesztelték hosszú távon az akkumulátort, mindössze pár száz feltöltési és kisütési ciklust próbáltak ki, ezek alapján azonban kedvezőek a tapasztalatok az életciklussal kapcsolatban.

A vékony akkumulátor legfontosabb előnye, hogy a papírhoz hasonlóan alakítható, így egészen újszerűen építhető be bármilyen készülékbe, vagy akár nagyobb berendezésekbe, akár autókba. Mivel a papír biokompatibilis, a kutatók azzal is kísérleteznek majd, hogy az akkumulátort akár testbe épített műszerekben vagy akár művégtagokban használják -- ilyenkor a sós testnedvek, például az emberi vér vagy az izzadtság működik elektrolitként. A papírakkumulátor az eddigi tapasztalatok szerint -73 és +148 Celsius-fok közötti hőmérsékleti tartományban biztonságosan használható. (hwsw)
 
 
0 komment , kategória:  érdekességek  
Hogyan legyek energiatudatos
  2007-08-16 23:36:31, csütörtök
 
  Az energia használata mindennapjaink része. Elképzelni sem tudjuk az életünket nélküle, hiszen az energia biztosítja számunkra a meleget, működteti gépeinket, és világosságot ad.

Az energia előállítása, szállítása, és használata környezetterhelő tevékenység, ezért fontos, hogy mindannyian tudatosan használjuk. A tudatos fogyasztással ugyanis hozzájárulhatunk a fenntartható fejlődéshez, amely biztosítja a felnövekvő generációk számára is azokat a (környezeti és erőforrásbeli) javakat, amelyeket ma mi élvezünk.

Az energia előállítása:

Az energiát, amely a jóléti társadalmak alapszükséglete, jelenleg kétféle forrásból állítjuk elő: megújuló és nem megújuló energiaforrásokból. (A szavakra kattintva interaktív poszter segítségével kaphatsz részletes tájékoztatást ezekről az erőforrásokról.)

A nem megújuló erőforrásokból nyert energia számít jelenleg a földön a leginkább elterjedtnek, ma főként a fosszilis energiaforrások égetésével nyerünk energiát. Ezzel egyrészt a föld kimerüléssel fenyegető készleteit használjuk, másrészt pedig az elégetéssel keletkező melléktermékek(pl. CO2) súlyosan szennyezik a légkört, amellyel hozzájárulnak az éghajlatváltozáshoz.

A megújuló erőforrások (szél, víz, nap, biomassza, stb.) olyan energiaforrást jelentenek, amely környezetbarát módon képesek energiát előállítani, méghozzá oly módon, hogy közben "nem merülnek ki". (Ha ugyanis ma felhasználjuk a Nap energiáját, akkor az holnap is a rendelkezésünkre áll.) A megújuló energiaforrások további előnye az is, hogy "kicsiben" is képesek energiaigényeinket fedezni, hozzájárulva ezzel az egyedi igények helyi megoldásához.

Az energia szállítása:

A nagy erőművekben előállított villamos energia, egy bonyolult elosztási rendszeren keresztül jut el a fogyasztóhoz. E rendszerben biztosítani kell a folyamatos tárolási-, rendelkezésre állási-, biztonsági- és egyéb feltételeket ahhoz, hogy ha haza érünk, s felkapcsoljuk a villanyt, akkor a lámpáink világítsanak.

Az energia termelése és szállítása során sokat veszít eredeti erősségéből és hatásfokából. Azaz a megtermelt villamos energia egy része egyszerűen elvész a rendszerben, de megtermelni azt is meg kell. Az energia szállítása sok esetben környezetkárosítással is jár (pl. olajvezetékek, tankhajók esetében) hiszen a "nagyban" szállítók egy esetleges meghibásodás vagy baleset következtében közvetlen természeti katasztrófák előidézői lehetnek.

Az energia fogyasztása:

Mivel az energia előállítása és szállítása a környezetet súlyosan terhelő tevékenység, fontos, hogy az energia felhasználás egyéni szinten a tudatos fogyasztás elveit kövesse. Az energia felhasználás területén a tudatosság olyan szemléletet és magatartást jelent, amely előtérbe helyezi a környezetkímélő forrásból előállított energiát és annak felhasználása során a hatékony és takarékos megoldásokat igyekszik betartani.

Az energiafelhasználás során 4 fontos elemet kell figyelembe vennünk:

1. Hol állították elő az energiát amit fogyasztok?
A tudatos fogyasztó igyekszik a helyi szinten megtermelt energiát fogyasztani. Magyarországon és az EU-ban egyre több olyan beruházás jön létre, amely helyi erőforrásokra támaszkodva állít elő energiát (kisvízi erőművek, szélerőművek, biomassza hőerőművek stb.). A következő években az EU-ban létrejön a szabad energiapiac, amely lehetőséget ad arra, hogy szabadon válasszunk szolgáltatót.

2.Van e lehetőségem energiát (megújulók révén) előállítani, saját igényeim fedezésére?
A családi házakban, de a társasházakban élők számára is egyre több olyan megújuló energia előállítására készült berendezés készül, amelynek alkalmazásával mi is termelhetünk energiát. Ezek a berendezések a könnyen hozzáférhetőek és költséghatékonyak. (Részletes bemutatásukkal az itt letölthető kiadványunk foglalkozik.)

3. Milyen hatékonysággal használom fel az energiát?
Az energiahatékonyság az jelenti, hogy a magam számára a lehető legkevesebb energia felhasználással biztosítsam a megfelelő körülményeket. Az energia hatékonyság az építési anyagoktól kezdve az alkalmazott módszereken keresztül, a háztartási gépek kiválasztásán és megfelelő használatán túl, a közlekedésig terjed. Az otthon az energiában interaktív plakátunk részletes bemutatóval szolgál erről, és hasznos információkat nyújtanak az Energiáról okosan!, az Energiakúra, valamint a Panaszkézikönyv kiadványaink is.

4. Milyen energiatakarékossági lehetőségeim vannak?
Az energiahatékonyság és az energiatakarékosság kéz a kézben jár. Hiszen a legolcsóbb és legkörnyezetbarátabb az az energia amit meg sem termelünk. Ezért fontos az, hogy csak akkor használjuk az energiát, amikor feltétlen szükségünk van rá.

Az Európai Unió 8 %-os szén-dioxid kibocsátáscsökkentést vállalt a Kiotói jegyzőkönyvben 2012-ig. Mindannyiunk érdeke, hogy ezt a mértéket elérjük, és ha lehet, túl is szárnyaljuk. Ez minden ember felelőssége, a tiéd is.

Legyél energiatudatos!
energiaclub

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Még több szélerőmű Csehországb
  2007-08-16 23:27:28, csütörtök
 
  Csehországban tavaly megkétszerezték - 44 megawattra - a szélerőművi kapacitásokat, amelyek 1200 megawattal bővülhetnek a következő években. Ez utóbbi már megfelel a temelini nukleáros erőmű egy blokkjának kapacitásával. A beruházási kedv ugyanis fokozódik, jóllehet egyes szakértők szerint az ország természeti adottságai kevésbé alkalmasak a szélenergia hasznosítására. Jelenleg a kapacitások közel 30 százaléka az észak-csehországi ustecki körzetben, 20 százaléka a közép-morvaországi olomuci körzetben üzemel. A cseh szélerőművek 49,4 gigawattóra villamosenergiát termeltek tavaly, 132 százalékkal többet, mint 2005-ben. Ez a - nagyjából 14 ezer háztartás éves igényét fedező - mennyiség érezhetően tovább nőhet az idén, nemcsak a belépő új kapacitások, hanem az első félév erősen szeles időjárása jóvoltából. Bloomberg VGO

 
 
0 komment , kategória:  környezetünk  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2007.07 2007. Augusztus 2007.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 21 db bejegyzés
e év: 232 db bejegyzés
Összes: 268 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 16
  • e Hét: 37
  • e Hónap: 207
  • e Év: 207
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.