Regisztráció  Belépés
bulac57.blog.xfree.hu
A tegnap történelem, a mai nap ajándék, a holnap pedig meglepetés! Bús László
1957.05.14
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/30 oldal   Bejegyzések száma: 294 
Tejfölös almatorta
  2007-09-30 00:39:47, vasárnap
 
  Hozzávalók (kb. 12 szelethez):

50 dkg alma, 2 ek. citromlé, 15 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 5 tojás, 17-18 dkg liszt, 1 csapott tk. sütőpor, 5 ek. tej, 1,25 dl tejföl, 1 zacskó vaníliás cukor, kb. 4 dkg sárgabaracklekvár, 1-2 tk. porcukor, csipetnyi só, a forma kikenéséhez margarin és zsemlemorzsa.

1. A meghámozott alma magházát kiemeljük, húsát felszeleteljük, citromlével meglocsoljuk. A vajat 15 dkg cukorral, a sóval és a citromhéjjal krémesre kikeverjük. Egyenként beledolgozunk 3 tojást, majd rászitáljuk a sütőporral elvegyített lisztet, és belecsorgatjuk a tejet. A tésztát margarinnal kikent, morzsával meghintett 26 cm-es kapcsos tortaformába simítjuk úgy, hogy a karimánál kissé magasabb legyen, mint a közepén.
2. A tejfölt összekeverjük a többi tojással, a maradék cukorral és a vaníliás cukorral. Felét a tésztára öntjük, és körkörösen kirakjuk az almaszeletekkel. Meglocsoljuk a maradék tejfölös keverékkel, majd előmelegített sütőbe toljuk, s 175 fokon kb. 1 órát sütjük.
3. A megmelegített lekvárt szükség szerint átpasszírozzuk, vékonyan az almaszeletekre kenjük, és a tortát hűlni hagyjuk. Végül a szélén porcukorral meghintjük.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Fűben, fában orvosság
  2007-09-30 00:37:32, vasárnap
 
  Kakukkfű




A kakukkfű (Thymus) illa-
ta gyermekkoromat juttatja eszembe, amikor szőnyegszerűen virított és illatozott egykori játszótereinken, a folyó partján. Ma ezeken a helyeken új tulajdonosok büszke nyaralói állnak, akik a gyepből kiirtották ezt az értékes gyógy- és fűszernövényt. Sziklakertbe vagy szegélynek is ültethetjük, de talajtakarásra is kiváló. Az ajakosok családjába tartozik, csaknem száz alfaját írták le. Kertünkben napfényes, száraz helyet jelöljünk ki számára. Márciusi vagy áprilisi magvetésből palántát nevelhetünk, és állandó helyére ültethetjük. Állandó helyre is szórhatjuk a magját, és tőosztással is szaporítható. Tőtávolsága 15-25 cm legyen. A növény 5-20 cm magasságot ér el. Lilás tarka virágzatából aromás illat árad. Általában zöld vagy tarka levelű, télen is megőrzi zöld színét. Hajtása tartalmazza a hatóanyagot. A szárítani való kakukkfüvet röviddel virágzás előtt kell szedni. Fertőtlenítő hatású, görcsoldó, meghűléses betegségek gyógyítására alkalmazott teáját mézzel ízesítjük. A kakukkfűből készített fürdő egészséges alvást eredményez, s idegesség és túlfeszítettség esetén is jótékonyan hat. A kakukkfű háztartási és italfűszer is.

Csalán




Kertünkből általában kiirtjuk a kellemetlen, csípős gyomot, a csalánt (Urtica). A növény minden része gyógyító hatású. Ha megtehetjük, hagyjunk kertünk szegletében egy bokornyit belőle, és használjuk friss hajtásait. Teaként, lábfürdőként, sőt még hajmosásra is alkalmas. Vértisztító, köszvény, reuma, fáradékonyság elleni szer, növeli az emberi szervezet ellenálló-képességét. Általánosan ismert a csalános víz hatása a kártevők irtásában. Legjobb, ha a növény hajtásait letépjük, egyéb gondunk nincs vele.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Egészséges böjtölés
  2007-09-30 00:33:39, vasárnap
 
  Nagyanyáink még ismerték a böjt fogalmát, a ,,hús nélküli napok" szokását, s az orvostudomány is igazolja a régmúlt idők gyakorlatának hatékonyságát. Az emberiség a fejlődés évmilliói során felkészült az éhezésre. Az ínség - ha nem tart túl sokáig - jótékony hatással van a szervezetre, amely ilyenkor képes arra, hogy megszabaduljon az olyan anyagoktól, melyre a bőség idején képtelen, hiszen mindig a beérkező táplálék feldolgozásával, hasznosításával van elfoglalva.
Túl sokat eszünk, és jobbára rendszertelenül, ami megterheli a beleket, a gyomrot, és óriási terhet ró a májra és a vesére. A méregtelenítés lényege tehát e három fontos kiválasztószerv (szervrendszer) tehermentesítése. A máj a szervezet legnagyobb méregtelenítő központja, a vesék a vizelet-kiválasztásban játszanak kulcsszerepet, és az emésztőrendszert sem lehet a végletekig túlterhelni, mert nem lesz képes a tökéletes emésztésre.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
Csokipuszi
  2007-09-30 00:31:29, vasárnap
 
  Hozzávalók kb. 55 darabhoz:

14 dkg vaj, 21 dkg porcukor, 21 dkg apróra vágott étcsokoládé, 28 dkg darált mogyoró, néhány csepp rumaroma. Díszítés: 55 szem mogyoróbél, porcukor a szóráshoz.

1. A vajat habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a csokoládét és a mogyorót. Végül a rumaromával illatosítjuk. Az egészet gyorsan sima tésztává gyúrjuk, majd apró golyókat formázunk belőle. Egy-egy szem mogyoróval díszítjük őket.
2. A csokipuszikat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, majd 175 fokra előmelegített sütőben körülbelül 15 percig sütjük. Ha kihűlt, meghintjük porcukorral.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Mini tisztítókúra
  2007-09-30 00:29:35, vasárnap
 
  A szervezet bármily apró figyelmességre hálásan reagál. Mit remélhetünk az egyetlen napos tisztítókúrától, melynek során csak zöldséget vagy gyümölcsöt szabad fogyasztani? A szervezet extra mennyiségű vitaminhoz jut, mely felfrissít és energiát ad. Az emésztés folyamata nagy energiákat igényel. A zöldség vagy gyümölcs fogyasztásával az emésztőrendszer ,,pihen", így a szervezet másra ,,figyelhet", nagyobb eséllyel indulhatnak el az öngyógyító folyamatok is.
Az elfogyasztott gyümölcs vagy zöldség enyhe hashajtó, aminek hatására ürülnek a szervezetben elszaporodott mérgek. Mivel a gyümölcsfélék lúgosító hatásúak, semlegesítik a savfölösleget. Magas káliumtartalmuknál fogva kihajtják a vizet a szövetekből, és megnövelik a sejtek oxigénellátását. Ha hízásra vagyunk hajlamosak, vagy fogyókúrán estünk át, heti egynapos zöldség- vagy gyümölcsnap beiktatásával megőrizhetjük súlyunkat
Hogyan fogjunk hozzá?
Válasszunk ki egy viszonylag nyugalmas napot. Ideális az lenne, ha azt a napot pihenéssel tölthetnénk, hogy a felszabadult energiát a test tényleg saját magára fordíthassa. Ha erre nincs mód, akkor a munkahelyünkre is magunkkal vihetjük az előre kiválasztott és elkészített zöldséget vagy gyümölcsöt. A kúra előestéjén csak valami könnyűt fogyasszunk; például salátát, gyümölcstálat vagy zöldséglevest. Ne együnk kenyeret, tésztát vagy húst. Feküdjünk le korán, hogy kipihentek legyünk
A kúra napja
Ezen a napon ne dohányozzunk, ne fogyasszunk alkoholt és koffeint. Zuhanyozzunk le, és alaposan dörzsöljük végig testünket, hogy a méreganyagok a bőrön keresztül is távozhassanak. Különösen hatékonnyá tehetjük a folyamatot, ha erre a napra betervezünk egy szaunázást is.
Kezdjük a napot egy nagy pohár tiszta vízzel. A bőséges vízfogyasztás egyébként is a kúra része, 2-3 litert igyunk meg a nap során. Szeleteljük fel apró kockákra a kiszemelt zöldséget vagy gyümölcsöt, és jól megrágva fogyasszuk el.
Gyakorlatilag tetszés szerinti mennyiségben ehetünk belőle az egész nap során, amikor csak megéhezünk, sőt az a cél, hogy minél többet fogyasszunk belőle. Általában kétóránként készítsünk kisebb fogásokat, de ez is egyéni igénytől függ. Figyeljünk arra, hogy változatos formában készítsük el az ételt, így nem lesz annyira monoton. Mindössze kétféle gyümölcsöt vagy zöldséget válaszszunk, de arra ügyeljünk, hogy lehetőleg az is változatos legyen. Ha például az almát választottuk, akkor válogassunk belőle többféle színűt és fajtájút. A nap során vagy csak zöldséget, vagy csak gyümölcsöt ehetünk, a kettőt ne keverjük (hatása alapján gyümölcsnek számít a paradicsom is)! Ha rendszeresen végezzük az egynapos méregtelenítést, akkor ajánlott, hogy mindig más gyümölcsöt vagy zöldséget részesítsünk előnyben
Mit fogyasszunk?
Kerüljük a citrusfélék többségét (ezek túl savasak), valamint a banánt és az avokádót, mivel keményítőtartalmuk túl magas. Ehelyett a következőkből válogassunk: alma, őszibarack, ananász (a konzerv erre a célra nem megfelelő), szőlő, paradicsom, görögdinnye, sárgarépa, cékla, uborka, káposzta, spenót, zeller. Ezeknek a növényeknek magas a rosttartalmuk, ami a belek tisztításában fontos, lúgosítják a szervezetet, valamint vitamintartalmuk is kiemelkedő. Másnap még tartózkodjunk a nehéz ételek fogyasztásától, ami valószínűleg nem is fog nehezünkre esni. Lassan, fokozatosan álljunk át a megszokott étrendre. Ha hetente egy méregtelenítő napot beiktatunk, valószínű, hogy étkezési szokásaink lassanként megváltoznak, egészségesebben fogunk táplálkozni.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
Hallotta már?
  2007-09-30 00:27:38, vasárnap
 
  Az alma az egyik legrégebben ismert gyümölcsünk. Számos szólás-mondás, hiedelem, varázslás fűződik hozzá. Igazi női jelkép, a termékenység szimbóluma. A Bibliában a bűnbeesés gyümölcse, a tiltott tudásé, de hamarosan a tiltott szerelem jelképévé is válik. A középkor misztikusai a beavatottak jelvényének tekintették, vízszintesen elvágva a magházak rajzolatában, az érzéki anyagban elrejtett szellem titkait látták.
A magyarok ótörök jövevényszót használnak megnevezésére, vagyis már az óhazában is ismerték. A Kárpát-medencében a rómaiak is termesztették. Magyar fajtákról a 15. századi források szóltak először: fűzalma, veres alma, telelő alma stb. A népi hitvilágban szerelmi jelképpé vált. A legény érzelmeit és testi vágyait a lánynak küldött érett almával fejezi ki. A válasz abból derül ki, hogy félbevágva vagy egészben kapja vissza.
Az eladó lányok almába haraptak, hogy megtudjanak valamit jövendőbelijükről: Luca napjától karácsonyig mindennap egy harapás, végül az utolsó falattal ki kell szaladni az utcára. Az első szembejövő legény (vagy olyan nevű) lesz a kíváncsi nagylány férje.
Pünkösdkor a mosdóvízbe tették a gyümölcsöt, hogy épp olyan szépek, pirosak és egészségesek legyenek, mint az érett alma. Szerelmi ajándék, eljegyzési kellék és lakodalmi dísz. A menyasszony ölébe is ejtik, hogy termékeny legyen.
A karácsonyi ünnepi asztalnál annyifelé vágják, ahányan az asztalnál ülnek. A család így öszszetart, nem téved el senki az úton, és nem kerül el a háztól.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Francia gombaleves
  2007-09-30 00:26:11, vasárnap
 
  Hozzávalók (4 személyre):

35-40 dkg csiperkegomba, 5 dkg vaj, fél kiskanál só, 1 csapott mokkáskanál őrölt bors, 1 csapott kk. ételízesítő por, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl.

1. A gomba homokos talpát levágjuk, többi részét jól megmossuk. Aki nagyon precíz, meg is hámozhatja. A vajat lábasban felolvasztjuk.
2. Közben a gombát tönkjével együtt felszeleteljük - ha túl nagyok, előtte félbevágjuk őket. A vajra dobjuk, és közepes lángon 6-8 percig pirítjuk.
3. 8 deci vizet öntünk rá, megsózzuk, megborsozzuk, beleszórjuk az ételízesítőt. Ha felforrt, kis lángra állítjuk, és 6-8 percig főzzük. Mély tálban elkeverjük a tojássárgáját meg a tejfölt, rámerjük a forró gombalevest, és máris tálalható.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Csirkemell íjászmester módra
  2007-09-30 00:24:35, vasárnap
 
  Hozzávalók (4 személyre):

40 dkg bőr nélküli csirkemellfilé, 12 dkg vékony szelet húsos szalonna, 1 közepes vöröshagyma, 4-5 dkg finomliszt; a tésztához: 14-15 dkg liszt, 2 dl sör, 2 tojás, 2 ek. olaj, 1 mokkáskanál só, a sütéshez olaj.

1. A húst kétcentis kockákra, a szalonnát meg a hagymát hasonló méretű szeletekre vágjuk. Váltakozva 4 hurkapálcikára (vagy nyársra) húzzuk úgy, hogy a végeikre csirke kerüljön, majd a lisztben meghempergetjük.
2. A tésztához a lisztet a sörrel, a tojássárgájával és az olajjal simára keverjük, megsózzuk.
A kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk.
A nyársakat a sörös tésztába forgatjuk, és forró olajban megsütjük. Amikor körös-körül szépen megpirultak, jól lecsöpögtetjük őket, óvatosan kihúzzuk a hurkapálcikát, és a húst (amely közben egy tömbbé sült össze) ferdén felszeleteljük. Vajon párolt zöldség vagy rizibizi (gyorsrizsből) illik hozzá, de párolt gyümölcsökkel is kínálhatjuk.
Tipp: A sörös tésztában megforgatott nyársakat fokozatosan engedjük a forró olajba, így nem ragadnak le az edény aljára.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Rizses sárgarépafelfújt
  2007-09-30 00:22:39, vasárnap
 
  Hozzávalók (4-5 személyre):

14 dkg rizs, só, 2 tojás, 5 dl tej, 80 dkg sárgarépa, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, csipetnyi reszelt szerecsendió. 2 dkg sütőmargarin, 2 ek. zsemlemorzsa.

1. A rizst átválogatjuk, megmossuk, majd lábasba öntjük. 5 deci lobogó forró vízzel felöntjük, 1 mokkáskanál sóval ízesítjük, és kis lángon, lefödve addig pároljuk, míg a víz el nem fő róla. Ekkor lehúzzuk a tűzről, fedele alá duplán hajtogatott konyharuhát teszünk, és a rizst így hagyjuk megpuhulni, kihűlni.
2. A tojásokat a tejjel simára keverjük, a rizsre öntjük, és a megtisztított, megreszelt répát is hozzáadjuk. Kb. 1 mokkáskanál sóval ízesítjük, a borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük.
3. Egy kb. 20 x 30 centis tűzálló tálat margarinnal kikenünk, zsemlemorzsával meghintjük, beleöntjük a masszát, és előmelegített sütőben, a közepesnél kisebb lánggal kb. 1 óra 20 percig - tűpróbáig - sütjük. Ha bors helyett vaníliával, mézzel, őrölt fahéjjal, gyömbérrel ízesítjük, és esetleg mazsolát is keverünk bele, édességként kínálhatjuk.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Babos csülök
  2007-09-29 00:51:42, szombat
 
  Hozzávalók 4 személyre:

90 dkg füstölt csülök, 25 dkg répa, 35 dkg fehérrépa, 25 dkg hagyma, 2 evőkanál napraforgó olaj, 3 dl citromlé, l evőkanál mustár, 2 evőkanál Worcester szósz, 3 babérlevél, 40 dkg konzerv bab.

Elkészítés:

A csülköt egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk, hogy a felesleges só kioldódjon belőle. (Ha nincs elég időnk, tegyük nagy, vízzel teli edénybe, forraljuk fel, majd szűrjük le róla a vizet.) A répát, a fehér répát, a hagymát megtisztítjuk, megmossuk, apróbb darabokra vágjuk. Az olajat felforrósítjuk, és körös-körül megpirítjuk benne a csülköt. (Ettől a húson olyan réteg képződik, ami nem engedi a levét kifolyni.) Kivesszük, és félre tesszük. A viszszamaradt olajba dobjuk a mogyoróhagymát, a répát, a fehér répát és a hagymát. Öt percig főzzük. Visszatesszük a sonkát az edénybe, és hozzáadjuk a citromlevet, a mustárt, a Worcester szószt, a babérlevelet és a fekete borsot. Felforraljuk. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Lefedhető tűzálló tálba tesszük a csülköt és a zöldségeket, és egy óráig sütjük. Levesszük a fedőt, és hozzákeverjük a babot. Visszatesszük a sütőbe, és még 20 percig sütjük. Tört krumplival tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
     1/30 oldal   Bejegyzések száma: 294 
2007.08 2007. Szeptember 2007.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 294 db bejegyzés
e év: 3520 db bejegyzés
Összes: 7056 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 665
  • e Hét: 2208
  • e Hónap: 36916
  • e Év: 149667
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.