Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 68 
Ákos
  2008-01-21 23:36:50, hétfő
 
 
http://igazsag.myip.hu/RETURN/Akos.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A kamu tanulmány buktatta meg
  2008-01-21 23:26:33, hétfő
 
  A kamu tanulmány buktatta meg Gál J. Zoltánt?

"Már hónapok óta érlelte ezt a döntést"

Hírszerző információ
2008-01-21 13:28



Családi okokra hivatkozva felmentését kérte Gál J. Zoltán, a miniszterelnök kabinetfőnöke, utóda Ficsor Ádám, a földművelésügyi minisztérium eddigi szakállamtitkára lesz. Gyurcsány Ferenc környezetében állítják: a döntés egyedül Gál J. Zoltáné volt, de az MSZP-ben sokan úgy tudják, Kiss Péter kancelláriaminiszternek jelentős szerepe volt abban, hogy a kabinetfőnök távozik. Az igazság a kettő között lehet: sokan bírálták, de a saját döntése volt, hogy távozik.
hirdetés




Több időt szeretne családjával tölteni - Részletek Gál J. távozásáról
Gál J. Zoltán alig egy éve lett a miniszterelnök kabinetfőnöke, miután a kabinetet lényegében az ő elképzelése szerint hozták létre. Már akkor lehetett olyan aggodalmakat hallani, hogy képtelenség egyetlen szervezetbe ennyi mindent bepakolni úgy, hogy azt hatékonyan lehessen működtetni.

A kabinetet - főleg a kommunikáció miatt - rengeteg kritika érte. Gál J. Zoltán képességeit még ellenfelei is elismerték, azt pedig a hívei is, hogy vezetőnek nem alkalmas.

Magától ment?

Hogy mi vezetett a távozásához, arról két nagyon határozott álláspont van. Az első szerint külső nyomásra, legfőképpen a kabinet működésével rendkívül elégedetlen Kiss Péter küzdött Gál J. Zoltán távozásáért, illetve feladatai egy részének kiszervezéséért.

A második szerint egyedül múlt héten született kisfia miatt döntött úgy Gál J. Zoltán - Batiz András kormányszóvivőhöz hasonlóan - , hogy kiszáll a taposómalomból, és egyelőre csak a családjával foglalkozik. Információink szerint a politikus néhány hónap múlva visszatér majd a kabinetbe, de még nem tudni, milyen posztot vállal. Jelenleg azt valószínűsítik, hogy politikai tanácsadó lesz.




"Zoli és a miniszterelnök barátsága, szövetsége megmarad, nem lett kegyvesztett" - hangsúlyozta a kabinet egyik vezető munkatársa lapunknak. Szerinte a kancelláriaminisztert is Gyurcsány Ferenc tájékoztatta arról, hogy távozik Gál J. Zoltán, és az a tény, hogy Ficsor Ádám, aki az MSZP Progresszív Platformjának elnöke, szintén a miniszterelnök embere, azt bizonyítja, nem Kiss Péter keze van a dologban.

Ezt állítják a kancelláriaminiszter környezetében is. Egyik munkatársa szerint valójában nem is Kiss Péter, hanem a frakció fúrta, különösen a reformok kommunikálása miatt. Nem tett jót a megítélésének az sem, hogy decemberben egy sokmillió forintért vásárolt kamu tanulmány miatt távoznia kellett helyettesének, Pimper Richárdnak, akit egyébként Szetey Gábor személyügyi államtitkár választott a posztra, nem Gál J. Zoltán. Kiss Péter egy másik közeli munkatársa is azt mondta lapunknak, hogy a miniszternek nem volt köze a kabinetfőnök döntéséhez.

Az MSZP vezető politikusai között is az az általános vélemény, hogy Gyurcsány Ferenc feláldozta legfőbb bizalmi emberét, aki már hét éve jóban-rosszban kitart mellette, valamint az, hogy csak idő kérdése, és Kiss Péter mindent elér, amit csak akar.

Nem volt alkalmas?

"Tény, hogy Zoli nem volt alkalmas arra a feladatra, amire vállalkozott, de azért az jelez valamit, hogy csak a távozását jelentik be, arról szó sincs, hogy új beosztást kap. Én viszont nem engedtem volna el a legfőbb bizalmasom kezét akkor sem, ha az egész pártelnökség a fejemen ugrál emiatt" - fogalmazott lapunknak a pártelnökség egyik tagja.

Egy másik kollégája szerint "kifizetődőbb Gyurcsány ellenfelének lenni, mert akkor kapsz valamit, ha a támogatója vagy, akkor meg csak magadra számíthatsz. Nem hogy csapatot nem épít, de még az övéit is sorsára hagyja" - mondta informátorunk.

A miniszterelnöki kabinet tagjaival és Kiss Péter közeli munkatársaival folytatott beszélgetéseink alapján úgy tűnik, az igazság valahol a két verzió között van, de inkább a családapasághoz közelebb. Vagyis valóban volt elégedetlenség, valóban fúrta a frakció a kabinetfőnököt és a kancelláriaminiszter sem titkolta, hogy nem tartja alkalmasnak a poszt betöltésére Gál J. Zoltánt, de a lemondáshoz mégsem ezek az okok vezettek, hanem az, hogy a valóban nem hatékonyan működő kabinet még több időt vett volna el az államtitkártól, aki eddig sem dolgozott keveset.

"Már hónapok óta érlelte ezt a döntést, a minimum program az volt, hogy kivesz három-négy hét úgymond szülési szabadságot, de aztán rájött, hogy ez kevés. Mindenkinek csak egyszer születik első gyermeke, én megértem, hogy erre akar koncentrálni, nem a hatalmi játszmákra meg a napi 12 órai munkára" - mondta lapunknak Gál J. Zoltán egyik munkatársa.

Úgy tudjuk, Ficsor Ádám, a földművelésügyi minisztérium fiatal szakállamtitkára megörökli a Miniszterelnöki Hivatal államtitkári posztját is Gál J. Zoltántól, és lesznek átalakítások a kabinetben is. Informátoraink szerint azonban ezek csak Gyurcsány Ferencen és az új kabinetfőnökön múlnak, nem pedig "külső nyomáson".

Személyfüggő mérték

"A miniszterelnöki kabinetiroda a mindenkori politikai stratégiaalkotás centruma, és mint ilyen, alapvetően három kötelező feladata van: ellátja a miniszterelnök személye körüli teendőket a levelezéstől a naptáregyeztetésig, koordinálja a kommunikációját, és politikai döntésekben is közreműködik" - számoltunk be annak idején arról, miért is (volt) kulcsfontosságú a miniszterelnök számára az új kabinet-működés megszervezése.

"Ezenfelül részt vállal a kormányzati munkában, de ennek mértéke függ a személytől" - mondta akkor a kabinetről kormányzati forrásunk, és mivel "a személy" Gál J. Zoltán volt, nincs forrásunk, aki ne úgy látná, hogy Gál J. távozása minden szempontból Gyurcsány Ferencről szól. Gál ugyanis nem egyszerűen a miniszterelnök bizalmasa, de fő politikacsinálója és kommunikációs felelőse is volt, szabad demokrata forrásunk tehát valószínűleg sok szocialista meglátását is kimondta, amikor kérdésünkre úgy fogalmazott: "ez is Gyurcsány és a környezete közti villongás része", állítólag egyre szűkül ugyanis az a kör, amellyel a kormányfő bizalmi alapon kommunikál.

Gál J. Zoltán hosszú évekig újságíróként dolgozott a Népszabadságnál, a Magyar Hírlapnál, majd a Népszavánál. 2001-ig a Népszava főszerkesztő-helyettese volt, majd még abban az évben bekapcsolódott Medgyessy Péter kampánycsapatának munkájába, a miniszterelnök-jelölt kabinetfőnök-helyettese és kampányszóvivője volt. A 2002-es kormányalakítást követően államtitkári rangban irányította a kabinet kommunikációs munkáját. 2004. augusztus 2-án - a kormányátalakítás kezdetén - tisztségéből felmentették, az október 4-i kormányváltás után miniszterelnökségi politikai államtitkárrá nevezték ki. A 2006-os parlamenti választásokon az MSZP kommunikációs vezetője volt. Tavaly március óta a miniszterelnök kabinetfőnöke.


http://www.hirszerzo.hu/cikkr.a_kamu_tanulmany_buktatta_meg_gal_j_zoltant.54654.h tml
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szetey is távozhat a kormánybó
  2008-01-21 23:05:01, hétfő
 
  Szetey is távozhat a kormányból?

Index/Független Hírügynökség - ugyelet@mail.index..hu

| 2008. január 21., hétfő 21:53

Egy nap alatt a második bizalmi embere hagyhatja ott Gyurcsány Ferenc kormányfőt. Szetey szerint a miniszterelnök nem támogatta eléggé. Úgy tudjuk, Szeteyt régi munkaadója csábítja, és értesüléseink szerint még nem dőlt el, hogy távozik-e.

h i r d e t é s
Gál J. Zoltán után egy másik bizalmi embere is otthagyhatja Gyurcsány Ferenc kormányát,, Szetey Gábor személyügyi államtitkár távozhat a kormányból, jelentette a Hírszerzőre hivatkozva a Független Hírügynökség. Az internetes lap értesülései szerint Szetey és Gyurcsány viszonya a tavalyi kormányátalakításkor vált feszültté, akkor csak azért maradt a kormányban, mert a melegek regisztrált élettársi kapcsolatának elismeréséért kormánytagként kívánt harcolni.


Mivel ezt elérte, ahogy a minisztréiumi munkát minősítő Teljesítményértékelő Rendszert is bevezetik - ennek kiépítése volt fő feladata -, immár nem kívánja vállalni a konfliktusokat a kormány tagjaival.

A Hírszerző szerint Szetey, aki nem érezte elégségesnek a kormányfőtől kapott támogatást, "nehezen visszautasítható ajánlatot" kapott az üzleti világból.

Értesüléseink szerint Szeteyt volt munkahelye, a Phillip Morris kereste meg, Madridban kaphatna állást mostani államtitkári fizetése kétszereséért. Mi úgy tudjuk, Szetey még nem döntött a távozásról, egyelőre csak tárgyalnak a miniszterelnökkel a hogyan továbbról.


http://index.hu/politika/belfold/szty7205/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Elúszott Frunda elnöksége
  2008-01-21 22:56:49, hétfő
 
  Elúszott Frunda elnöksége

[ 2008. január 21., 21:26 ]

Nem sikerült megszereznie Frunda György szenátornak az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében a jogi bizottság elnöki tisztségét. A frakciók közötti egyezség nyomán ugyanis a bizottság élére tegnap egy német szocialista képviselőt választottak. E választás azáltal került az erdélyi magyar közösség érdeklődési körébe, hogy december elején Frunda György lemondott az európai parlamenti (EP) választásokon szerzett brüsszeli mandátumról.

Döntését azzal magyarázta, hogy felkérték, töltse be a strasbourgi bizottság elnöki székét. A tisztség megszerzését az RMDSZ ügyvezető elnöke kész tényként közölte. ,,Így nem két, hanem három politikusunk tölthet be tisztséget nemzetközi téren" - jelentette ki Kelemen Hunor. A Krónika figyelt fel arra, hogy a bizottsági elnöki szék megszerzése csak a remények sorában szerepel, és ez a remény a tegnapi szavazáson végképp elszállt. ,,Nem vagyok csalódott - nyilatkozta tegnap lapunknak a telefonon elért Frunda György. - Racionális döntés volt, hogy nem vettem át az EP-mandátumot. Az Európai Parlament elsősorban gazdasági kérdésekben hoz döntéseket. Az emberi jogok és a kisebbségi jogok tekintetében továbbra is az Európa Tanács és az Európai Emberjogi Bíróság játssza a legfontosabb szerepet."

Borult az algoritmus

Frunda elmondta, az előzetes számítás amiatt vesztette érvényét, hogy az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében felborult a pártok közötti algoritmus. A házelnöki tisztség ugyanis a konzervatív frakciót illette volna meg, a többi frakció azonban nem tartotta elfogadhatónak, hogy a konzervatívok jelöltje, az orosz Mihail Margyelov kerüljön a házelnöki székbe. Oroszország ugyanis nem fogadta el az Európa Tanács néhány alapdokumentumát, nem törölte el például a halálbüntetést.

,,Ha a konzervatívok kapták volna az elnöki tisztséget, a néppártnak járt volna a jogi bizottság elnöksége. Így azonban a házelnöki tisztséget a szocialista frakció kapta, a többi tisztséget pedig újra kellett osztani a frakciók között" - magyarázta Frunda. A szenátor egyébként megőrizte a néppárti képviselőcsoport első alelnöki tisztségét, és megkapta a monitoring bizottság alelnöki tisztségét is.

De Puig a kisebbségekért

Az új egyezség alapján az ET parlamenti közgyűlése a spanyolországi Lluís Maria de Puig szocialista képviselőt választotta elnökévé. De Puig első sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, katalánként különösen érzékeny a kisebbségek problémakörére. A kisebbségeket azok között a fő európai értékek közt említette, amelyek parlamenti közgyűlési elnöki tevékenységét vezérelni fogják. Első helyen azonban a szociális problémákat emelte ki, majd a nők és gyermekek elleni erőszak megszüntetését, valamint az emberkereskedelem elleni határozott fellépést. A történész diplomával is rendelkező politikus egyébként tavaly az európai regionalizmusról készített az Európa Tanács számára jelentést. Az intézmény honlapján közölt, tavaly októberben készített interjúban elmondta: ,,Fontos meggyőzni azokat az államokat, amelyek idegenkednek a regionalizmustól, hogy nekik is érdekükben áll ezt az utat járni. A regionalizáció segíthet abban, hogy elhárítsa az alszakadás és az államok közötti konfliktusok veszélyét. Európában az elmúlt 15 évben 15 új állam alakult, és ha ez így folytatódik, a folyamat Európa egésze számára problémákat gerjeszt. A regionalizmussal megelőzhető az új államok létrejötte" - nyilatkozta de Puig.

Frunda György is a kisebbségi ügy elkötelezettjeként ismerte meg a katalán politikust. ,,Sokszor beszélt a területi autonómia fontosságáról. Valamennyi alakalommal hangsúlyozta, hogy a területi autonómia nem etnikai, hanem regionális alapokon nyugszik, de a kisebbségi kérdések megoldására is alkalmas" - idézte a szenátor.

Gazda Árpád
www.kronika.ro

http://www.erdely.ma/hirek.php?id=31948
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
a kistelepülések elveszítik is
  2008-01-21 22:42:12, hétfő
 
  Kerpen: a kistelepülések elveszítik iskolájukat

[2008.01.21]

A kormány oktatáspolitikája miatt egyre több kistelepülés kényszerül feladni iskolájának önállóságát, s ez hosszú távon a kisiskolák tömeges megszűnéséhez vezethet - mondta tegnap a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Kerpen Gábor szerint a minden iskolára érvényes teljesítménymutatókat - például az osztálylétszámokat - központilag úgy dolgozták ki, hogy azoknak a kistelepülési iskolák csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem képesek megfelelni.

http://www.reggel.hu/index.php?apps=cikk&cikk=116126
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ki állhat Gál J. távozása mögö
  2008-01-21 22:39:10, hétfő
 
  Közélet - Belföld 2008-01-21 17:05:02

Ki állhat Gál J. távozása mögött? Veszélyben Gyurcsány is?

Gyurcsány Ferenc kormányfő kezdeményezte Gál J. Zoltán kabinetfőnök távozását - állítja az InfoRádió által megkérdezett politológus


Lakner Zoltán úgy véli: a miniszterelnök azért dönthetett így, mert az utóbbi években sok kritika érte őt és a kormányzati kommunikációt. 1 Lakner Zoltán szerint Gál J. Zoltán két szempontból is nagyon fontos szerepet töltött be, egyrészt ő irányította a miniszterelnökkel összefüggő kommunikációt, másrészt kabinetfőnökként egyfajta kapuőri tevékenységet látott el.

Ennek köszönhetően jelentősen befolyásolhatta, hogy a kormányfő kivel találkozott. A kabinetfőnöki poszt kulcspozíció - tette hozzá. A politológus közölte: Gál J. Zoltán az utóbbi években nem volt különösebben népszerű az MSZP-frakcióban, mivel sokan úgy gondolták, hogy rossz tanácsokat ad a miniszterelnöknek.

A kormányfő vagy erős nyomást érzett, és nem kívánta tovább megvédeni a munkatársát, ezért megvált tőle, vagy úgy érezte, hogy a kritikáknak van alapja - fűzte hozzá. Az előbb említettek valószínűvé teszik, hogy nem a Gál J. Zoltán által közölt személyes okok motiválták a távozását - mondta Lakner Zoltán. Mi történhetett? - az InfoRádió összeállítása Idén ősszel lesz négy éve, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, de sokan már az utódlásról beszélnek az MSZP-ben.

Az InfoRádió szocialista forrásokból úgy értesült, hogy ha a kormányfőnek nem sikerül kezelnie a bizalmi válságot, akkor a nyár végén, ősz elején kikényszerítheti az MSZP Gyurcsány Ferenc távozását.

A miniszterelnök párton belüli és kormányzati pozícióinak gyengülését jelzi, hogy hétfőn lemondott egyik közvetlen munkatársa, Gál J. Zoltán.



http://vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=204939

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem támogatja Veres az adócsök
  2008-01-21 22:24:55, hétfő
 
  Nem támogatja Veres az adócsökkentést


2008.01.21.-22:15:43


(FH, OS) Veres János elmondta: a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal által javasolt arányú, 10 százalékpontos járulékcsökkentésre viszont nem lát lehetőséget.


Szijjártó Péter közleményében úgy fogalmazott ennek a kormánynak már nem hisznek az emberek.



A 2009-től tervezett adómódosításokról egyeztetnek a kormánypártok, és az országgyűlés tavaszi ülésszakára beviszik a csomagot - mondta a pénzügyminiszter. Részleteket nem árult el, csak annyit közölt, hogy az arányok és az adózási gyakorlat megváltoztatásával teremtenének lehetőséget adócsökkentésre.



Szükség van adócsökkentésre, és van is erre lehetőség - jelentette ki a 100 legnagyobb hazai vállalkozás számára rendezett konzultáción Veres János pénzügyminiszter, de részleteket nem árult el.



Veres János elmondta: a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal által javasolt arányú, 10 százalékpontos járulékcsökkentésre viszont nem lát lehetőséget. Veres János ,,kacsának" nevezte az adómódosításokról a sajtóban megjelent híreket, mint mondta, ezeket nem is kívánja cáfolni.



A megbeszélésen Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke közölte: támogatják a feketegazdaság elleni küzdelmet, és bíznak a kormány ígéretében, hogy az ebből származó bevételeket adócsökkentésre fordítják majd. Utalt arra, hogy az egészségügyi hozzájárulás eltörlése régi vágya a vállalkozásoknak.



Fidesz: Veresnek lett volna lehetősége adót csökkenteni



Veres János jó pár éve miniszter, ezalatt bőven lett volna lehetősége csökkenteni az adókat. De valahányszor ezt ígérgették, mindig nagy mértékű adóemelés és számos új adónem lett a vége. Ez a kormány az adócsökkentésről is folyton hazudik, az emberek már nem hisznek nekik - olvasható Szijjártó Péter közleményében.



(FH, OS)



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Béla
  2008-01-21 22:21:46, hétfő
 
  Béla, a zsidó fiú választottja




- Apám, megházasodom! - mondja a zsidó fiú otthon.

- Na végre, édes fiam. Már épp ideje volt. Na és kit veszel el?

- A Bélát!

- Dehát az nem is zsidó!

 
 
0 komment , kategória:  Humor  
Finn EP-képviselő: nem létező
  2008-01-21 22:19:41, hétfő
 
  Finn EP-képviselő: nem létező szöveget 'írtak alá' EU-alkotmány gyanánt


2008.01.18.-23:14:56

(Jobbikgödöllő) Esko Seppänen, a finn Baloldali Szövetség EU-képviselője szerint a mostani úgynevezett lisszaboni egyezménynek a 2007. december 13-ikai aláírásával 'a régi hagyományok folytatódtak': 'az egyezmény aláírói (most) sem tudták, mit csinálnak'


Akárcsak 50 évvel korábban, amikor az EU korábbi szervezetének, az EEC-nek az alapszerződését, a Római Egyezményt írták alá: az akkori államfők (ugyanis akkor is) egy üres papírhalmazra tették rá névjegyüket, az egyezmény szövegét csak később csatolták az aláírásokhoz."



A régi hagyomány tehát folytatódott - írja Seppänen -, hiszen ,,amit jóváhagytak, az nem létezik! Nem volt kész az a szöveg, amit felújított egyezménynek neveznek, mely azonban a valóságban egy új, szövetségi államformát jelentő EU-nak az alkotmánya.



Amit a pártbizottság (politbyro) jóváhagyott" - folytatja a baloldali szerző - ,,az egy 288 oldalas zavaros tákolmány tele új cikkelyekkel, régi módosítási javaslatokkal, valamint különböző jegyzőkönyvekkel, nyilatkozatokkal és lábjegyzetekkel. A kész csomagban 3000 oldalnyi szövegmassza lesz majd, melynek nyilvánvaló de kimondatlan célja elősegíteni az Európai Egyesült Államok szövetségi állami «prodzsektjét»."



(...)



,,Az EU-ban ugyanis demokráciának nevezik azt, amikor 27 ember dönt egy olyan szövegről, mely nem létezik, de amely szerint fél milliárd embernek kell majd berendeznie saját életét."



(...)



,,A néphatalom (ezzel szemben) az volna, ha az EU alkotmányáról kikérdeznék a népek véleményét - netán megengednék, hogy arról dönthessen."



A döntéshozók azért nem nevezik a leendő 3000 oldalnyi alkotmányt alkotmánynak, mert ha ezt tennék, akkor több országban is népszavazást kellene róla tartani. A politikai elit azonban nem akar népszavazásokat, mert az azzal a veszéllyel jár, hogy az előterjesztést elvetik.



Finnországról szólva Seppänen nem kevesebbet állít, mint hogy az ország politikai elitje olyan pórázon jár, melynek a túlsó végén a ,,brüszkik" (< Brüsszel + ruszki, eredetiben: bryssät < Brysseli + ryssät, a ford.) vannak. Ez az elit saját népétől fél, s erre meg is van az oka. A közvéleménykutatások szerint ugyanis a finnek több mint kétharmada (65%-a) népszavazást akarna az alapokmányról. A népszavazást akarók száma pedig éppen a Finn Baloldali Szövetség híveinek a körében a legmagasabb: 85%.



(Jobbikgödöllő)

http://www.kormanyvalto.hu/index.asp?inc=blognezet&id=2463
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A magyar Jan Palach emléke
  2008-01-21 22:04:37, hétfő
 
  A magyar Jan Palach emléke
Velünk marad a szégyen


Május 29-én, rövid szenvedés után élete 77. évében elhunyt egy özvegyasszony Budapesten. Jóllehet nemzedékek sorát gondozzák, nevelik, nyugdíjas óvónőkről a gyászjelentésekben szokás megemlékezni. Buzgalmukat rendszerint nem tartjuk többre egy kedves kötelesség teljesítésénél. Varga Pálné Vácz Auguszta életét azonban utolsó percéig beárnyékolta a sors. Aggodalommal töltötte el, és félelemben tartotta, majd hiábavaló várakozásra kárhoztatta.


1952. február 28-án egészséges koraszülöttet hoz világra, aki apja előző házasságából származó, az ostrom idején hadifogságba esett és eltűnt fia után a Sándor nevet kapja. A négyesztendős gyermeket sokkszerűen éri Kacsóh Pongrác úti lakásuk szétlövése, kamaszodván pedig mind többet fantáziál rejtélyes testvéréről. Képzeletében hérosszá növeszti, s a megszállók elleni hőstetteivel traktálja pajtásait. Éledő értelme táplálékot keres. A zsarnokság kínálatát ösztönösen elutasítja, s amint a szegedi erdészeti szakközépiskolában tett sikertelen felvételi során ráeszmél, mit jelent a társadalmi egyenlőtlenség, és milyen erők mozgatják az önkényuralmat, tudatosan is szembefordul vele. Dacosan, csak azért is a tilosban bolyong, képeket gyűjt a szovjetekkel harcoló Wehrmachtról, ugyanakkor az ultrabalos maoisták felé tájékozódik, mivel azokat nyüstölik éppen. A hatvanas évek Budapestjén mit érdekelnék őt a tények vagy az ideológiák? Tájékozatlanságtól szenved és szabadságot áhít.


Pártgarázsban dolgozó apja benyomja autószerelőnek, egy szakiskolástól pedig már az is meglepő, ha egyáltalán foglalkozik valamivel, kiváltképpen a nemzet históriájával és irodalmával. Álmélkodnak is tanárai és pajtásai az AFIT-nál! Féltékenyek, irigykednek rá, csodabogárnak tartják, és bár ügyes kezű, tehetséges inas, nem tudnak mit kezdeni lázongó fiatalságával. Házukban pinceklubot szervez, ahol merész kijelentéseket tesz a diktatúráról, s arról álmodozik, egy napon fegyvert fog az elnyomókkal szemben. Felszabadító háborúról regél, és naponta edz, hogy növelje fájdalomtűrő képességét. Tervezget, füzeteiben felhívásvázlatokat ír, guminyomdát szerez, ötölgeti a másfél évtized múltán beérő szamizdatot.


1969 januárjában hirtelen feltárul előtte a cselekvés - mindaddig elképzelhetetlen - esélye. Jan Palach önkéntes tűzhalála egy nemzedéket állít válaszút elé. Ekkortájt sokan érezzük úgy, hogy közös szégyenünk lemosásának egyetlen útjára-módjára lelt az áldozat, de példáját követni elég merész nem akad közöttünk. Kivéve őt, aki 17 esztendősen elvillamosozik Üllői úti lakásukból a Nemzeti Múzeumhoz, ott végiglocsolja a ruháját benzinnel és meggyújtja. Miközben lángol, két nemzetiszín lobogót tart kezében. ,,Szeretnék élni - írja a rendőrség által elkobzott egyik búcsúlevelében -, de most a szénné égett holttestemre van szüksége a nemzetnek."


Édesanyját jó előre figyelmeztették, vigyázzon a koránál értelmesebb és érzékenyebb gyerekre. E pillanattól fogva nemcsak egy szülő legfájdalmasabb tragédiájával kell megbirkóznia, hanem az ,,ÁVH"-nak titulált elnyomó apparátussal is. A Budapesti Rendőr-főkapitányság politikai vizsgálati alosztálya ugyanis teljes erővel dolgozik a Fáklyás fedőnevű ügyön. A Btk. 127. paragrafusának (1) bekezdés c) és (2) bekezdés a) pontja szerint izgatással vádolják a haldoklót, s utóbb összeesküvés szervezésével is meggyanúsítják. Vegzálják, akivel csak kapcsolatba került kurta élete során, ismerőseit, barátait, iskolatársait és rokonait kihallgatják, sőt még a Honvédkórházban is nyomoznak, titokban nem segítették-e a megváltó halálhoz a három napig agonizáló fiút. Szoros megfigyelés alá vonják a szülőket, és az eset nemzetközi kihatásaira való tekintettel megzsarolják: amennyiben szót emelnek amiatt, hogy gyermeküket elmebetegként emlegetik a sajtóban, a szovjet hatóságok kezére adják őket.


Auguszta néni bélyeges emberré válik, a fiát sem láthatja többé. Bele kell egyeznie, hogy elföldeléséről pontosan kidolgozott és szigorúan titkos terv szerint mások gondoskodjanak. Maga is csupán azért kerüli el a pert, mivel az önkény eltussolná inkább, ami történt, semmint hírverést csapjon körötte. Arról viszont bukása pillanatáig sem mond le a hatalom, hogy félelemben tartsa a hátramaradottakat. Sírkövet csak sokára állíthatnak, de éberen vigyázzák azt is, nehogy ,,antiszocialista" vagy ,,nacionalista" kegyhellyé váljon, mint ama cseh diáké.


Olyan polgár aligha akadt egykori szomszédunknál, aki ne tudta volna, kit tisztelhet Jan Palachban. A fogcsikorgatva engedélyezett gyászszertartáson egész Prága megjelent. A bársonyos forradalmat követő első események egyike volt a hivatalos megemlékezés. Joggal remélhette tehát az időközben újra férjhez menő, majd korán özvegységre jutó aszszony, hogy beteljesül fia jóslata is: egyszer még megemlékeznek róla. Nem így történt. Három kormányzati ciklus sem bizonyult elegendőnek a rendszerváltozás óta, hogy egyetlen apró táblát elhelyezzünk valahol. Nem akadt olyan vezetőnk, sem olyan önkormányzati tisztségviselőnk, aki legalább a kisujját hajlandó lett volna mozdítani ezért. Közönnyel siklottak el a sajtó figyelmeztetései és a magánszemélyek beadványai fölött. A józsefvárosi illetékesek egymás között labdáztak a polgári kezdeményezéssel. Előbb kiegészítést kértek döntésük előkészítéséhez, utóbb meg, amikor megkapták, amit egyáltalán kaphattak - beleértve az emléktábla szövegtervezetét: Itt élt köztünk Bauer Sándor 17 esztendős tanuló is. És itt lobbant lángra 1969. január 20-án, hogy égő áldozatával csitítsa mindannyiunk háborgó lelkiismeretét, amiért tiltakozás nélkül viseltük a rabságot (29 szó, ennyit megérdemel talán) -, ad acta tették az egészet. Hogy nem volt történész az előző évtizedben, aki felemelje a szavát, az a szakma szégyene, de a három garnitúra néma, tehetetlen, tunya politikusának csöndje valamenynyiünké, hiszen a mi nevünkben is hallgattak.


Gyalázatosan megfeledkeztünk a magyar ellenállás mártírjáról. Némi lélektani ismerettel az is kiókumlálható, hogy miért. Személyes elszámolnivalóinkkal majd elszámolunk magunk előtt, közös mulasztásainkért viszont mindegyikünk pirulhat: nem húztuk be nemzetiszín szalaggal a sírját, nem emeltünk neki hivatalos engedély nélküli emlékművet. Hathatósan nem küzdöttünk édesanyjáért sem, nem mentünk el mindenüvé az érdekében, ahová elmehettünk volna. Majdhogynem szó nélkül hagytuk a hivatalosság mulasztásait is, legfeljebb akkor hevültünk neki, amikor még az áldozat érdemét is elvitatták, mondván, egy zavaros fejű fickóból ne csináljunk példaképet. Ordítottunk akkor egy keveset. De hittünk a nyugtató szavaknak és a kedves ígéretnek: mihelyt a múzeum igazgatója engedélyezi a tábla elhelyezését, kerül emlékjel. Nem csaptunk az asztalra azért sem, hogy a reménykedő, szerencsétlen aszszony addig se tengődjék a létminimum alatt, betegen. Megkéstünk a perlekedéssel, nincs már, aki előtt bocsánatkérően és köszönettel tisztelegjünk. Fiának állíthatunk obeliszket, de soha többé nem fejezhetjük ki jóvátételi szándékunkat az édesanya előtt. Varga Pálné Vácz Auguszta halott, június 21-én háromnegyed tízkor fektetik gyermeke mellé a Rákospalotai temetőben.



Béke legyen vele! Velünk a szégyen marad.




Sneé Péter
MAGYAR NEMZET
2000. június 19. ( 7. oldal)


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 68 
2007.12 2008. Január 2008.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1858 db bejegyzés
e év: 10632 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 326
  • e Hét: 2586
  • e Hónap: 19379
  • e Év: 152296
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.