Belépés
yoz69.blog.xfree.hu
Gyors vagyok és megeszlek... Pedigree Pál
1981.10.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
Devizahitel most!
  2008-02-28 14:56:53, csütörtök
 
  Még most kell devizahitelt felvenni?
2008. február 26., kedd 9:30

A jegybank tegnapi sáveltörlésről szóló döntése a devizaárfolyamokra gyakorolt hatáson keresztül számos hazai jelenlegi vagy leendő adóst érint. A CIB szakértői szerint az MNB a lépéssel kinyilvánította, hogy forinteladásokkal nem lehet kamatemelést kierőszakolni. A bank Napi által megkérdezett szakértője szerint a nemzetközi befektetői klíma megnyugvását követően akár 240 forint alatti euro árfolyamok is előfordulhatnak.

Teszteld magad és nyerj borhétvégét!Mivel rövidebb távon a kockázati éhség alacsony szintje nem teszi lehetővé a forint jelentősebb felértékelődését, még most lehet érdemes devizahitelt felvenni, hogy a későbbi erősödés csökkentse a forintban kifejezett törlesztőrészletet. A CIB szakemberei szerint a befektetési oldalon ugyanakkor érdemes elhalasztani a konverziót, amennyiben egy hosszabb távú befektetésről van szó.

Az OTP Bank álláspontja szerint a devizahitellel rendelkezők hosszabb távon mindenképp jól járnak az árfolyamsáv eltörlésével, a forintban kifejezett törlesztők ugyanis mérséklődhetnek a hazai fizetőeszköz erősödésével. A bank szerint a rövidtávú hatás ugyanakkor megjósolhatatlan.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Befektetési Baklövések
  2008-02-28 14:53:49, csütörtök
 
  Dúsgazdagok baklövései: TE is elköveted ezeket a befektetési hibákat?
2008. február 26., kedd 5:40

Korábban több összeállításunkban is sorra vettük már a befektetési döntések során elkövethető legsúlyosabb és egyben legdrágább hibákat, mivel azonban a felsorolás akár végtelen is lehetne és minden felvonásban akad olyan megállapítás, amiből az átlagos befektető sajnos magára kell hogy ismerjen, ezúttal egy neves befektetési tanácsadó vállalat több évtizedes tapasztalataiból indulunk ki. Az alábbiakban az amerikai Fisher Investments világszerte releváns megállapításait összegezzük, melyeket a cég a vagyonos ügyfeleinek portfoliókezelése során gyűjtött.

Teszteld magad és nyerj borhétvégét!A hibák boncolgatása előtt le kell szögeznünk, hogy az elmúlt évek kétségkívül a technológia rohamos fejlődéséről szóltak, mely természetesen nem hagyta érintetlenül a befektetések területét sem. Mára megsokszorozódott a feldolgozandó információ mennyisége, valamint rendkívüli mértékben kiszélesedett a befektetési paletta, mely szinte mindenki számára elérhetővé vált. Szerencsére vannak azonban olyan alapvetések, melyek ebben a komplexebb világban is időtállóak, így érdemes magunkba nézni és őszintén bevallani, beleestünk-e már az alábbi örökérvényű hibák valamelyikébe.

Aranytrónról koldusbotra? Azok az utolsó évek...

A befektetési cég tapasztalatai szerint vagyonos ügyfeleik túlnyomó többsége irracionális mértékben becsli alul várható élettartamát, ami pedig a befektetési döntések egy fontos tényezője lehet. Ez a pesszimizmus pénzügyi szempontból akkor üthet vissza, ha végül a befektető túléli saját prognózisát és megközelíti a statisztikailag prognosztizálható élettartamot, szélsőséges esetben előfordulhat ugyanis, hogy a hibás tervezésnek köszönhetően ekkorra már megtakarításai jelentős részét felélte.

Kiemelhetjük persze, hogy ha valaki örökül is szeretne hagyni vagyont, akkor eleve nem számol megtakarításai teljes felélésével, hazánkban azonban még mindig az a legnagyobb probléma, hogy sokan egyáltalán nem terveznek előre és nem gondolnak nyugdíjas éveikre. A várható élettartam konzisztens alábecslése nálunk szinte pozitív fejlemény lenne a jelenlegi állapothoz képest, mert ez azt jelezné, hogy a lakosság többsége egyáltalán elkezdett foglalkozni a pénzügyi tervezés kérdésével. (Megjegyezzük, hogy az ilyen szintű tudatosságot a Fisher is csak a vagyonos ügyfeleknél tapasztalta, messze nem állítható, hogy Amerika egésze így gondolkodna...)

A célok azért vannak, hogy önmagunk lehetetlenítsük el elérésüket?

Nagyon gyakori befektetői hiba, hogy a célok megfogalmazását követően a portfolió kialakítása ezzel egyáltalán nem konzisztens. (Megjegyezzük, hogy hazánkban az is problémát jelent, hogy sokan mindenféle koncepció, befektetési időtáv és hozamelvárás nélkül vágnak bele olyan vállalkozásokba, mint a tőzsdei kereskedés.)

Ezen hiba a leggyakrabban abban nyilvánul meg, hogy valaki meghatároz egy igen hosszú befektetési időtávot, melyen már bátran lehet kockázatosabb, hektikusabb árfolyammozgást mutató befektetési célpontot is választani, ennek ellenére azonban a portfolió építgetésénél folyton a rövidtávú ingadozásokat szem előtt tartva túlsúlyt ad a befektető a biztonságosabb komponenseknek. Összességében ez azt eredményezi, hogy az egyenlegét napi szinten követő, ideges hosszú távú befektető az ingadozások mérsékletessége miatt ugyan jobban alhat, az eredetileg kitűzött cél el nem érése azonban szinte garantált.

A másik véglet az, amikor valaki rövidtávon gondolkodik ugyan, de ehhez képest túl kockázatos eszközöket választ, így szerencsétlen esetben a tőke egy részét is elveszítheti a kitűzött befektetési intervallumon belül.

A hozam és a pénzáramlás két különböző dolog!

Érdekes tapasztalat, hogy még az igazán vagyonos ügyfelek körében sem teljesen evidens a tőkén megtermelt hozam és a cash-flow közti különbség. Egyszerű értelmezésben a cash-flow a megélhetéshez és az eszközölt egyéb kiadásokhoz szükséges pénz kivételét jelenti, míg a hozam a portfolió tőkén felül termelt osztaléka, árfolyamnyeresége.

A Fisher tapasztalatai szerint a legtöbben emocionálisan elhatárolódnak attól, hogy a tőkéhez hozzányúljanak és csak a hozamokból akarnak élni, holott ezen döntések alapját mindig adóoptimalizálási szempontok kellene hogy képezzék.

A kockázat, ami meglepetésként ér...

Addig a legtöbb vagyonos befektető eljut, hogy portfolióját diverzifikálni kell, a kockázat mérséklése érdekében, de hogy ez pontosan mit is jelent, illetve milyen tényezők mentén kellene végrehajtani, az már korántsem mindenki számára tiszta.

A portfolió diverzifikálásánál a következő faktorokkal mindig számolni kell: ország, szektor, devizaárfolyamok, értékelési szintek, cégméret. Érdemes azonban ezen túlmenően is átgondolni, hogy a kiválasztott célpontok teljesítménye nem függ-e valami közös tényezőtől, például a kamatszintek vagy alapanyagárak változásától. Ha tudunk olyan tényezőt azonosítani az üzletmeneteket leíró jelentéseket olvasva, ami ugyanolyan irányban hat több befektetési célpontra is, akkor a reméltnél kevésbé csökkentjük a kockázatot egy ilyen diverzifikációval. (A legtöbb vagyonos ügyfelet meglepetésként éri, hogy gondosan összeállított portfoliójával milyen hatalmas kitettséget szerzett egy-két fontos kockázati faktorral szemben.)

Ne maradj otthon!

Többször kiemeltük már, hogy a befektetési területbe csak fokozatosan éri meg belekóstolni, első lépésként tehát mindenképpen a hazai piacon érdemes célpontokat választani, legyen szó akár befektetési alapról, akár egyedi részvényről. A magyarországi tapasztalatok szerint ez a fokozatosság rengeteg befektetőből hiányzik, így sok kezdő megüti a bokáját devizázással és tőkeáttételes kereskedéssel, melynek keretében önerejüknél több pénzt tesznek kockára.

Ez a fokozatosság azonban még a csúcsgazdagokat is téves döntésekre sarkallja olykor, sokan ugyanis megragadnak egy szinten és képtelenek kilépni a külföldi piacokra. Ezzel magától értetődő módon kiemelten kiteszik magukat az országkockázatnak, amennyiben ugyanis egy adott ország gazdasági, politikai fejlődése nem éppen kedvező irányú, akkor nehéz az ott működő vállalatoknak sikert sikerre halmozniuk. A megoldás természetesen a diverzifikáció (ezen faktor mentén is, amint arról korábban ejtettünk szót), mely amellett hogy mérsékli az országkockázatot szélesíti a választható befektetési célpontok körét.

"Erre az infóra venni kell..."

Igen, ha azt más nem tudja, vagy esetleg a többség tévesen értelmezi. Ennyiben lehetne egyszerűen összefoglalni azt a tényt, hogy amit mindenki tud, annak már nincs olyan értéke, hogy profitálni lehessen belőle. A széles körben ismertté vált információk egy hatékony piacon rendkívül gyorsan beárazódnak... Olyan lehetőségekre lehet érdemes vadászni, amikor egy adott információ még nem széles körben ismert (de előttünk igen), vagy a többség valami miatt félreértelmezi. (Utóbbit csak akkor tudjuk megítélni, ha az adott cégnél zajló folyamatokkal messzemenőkig tisztában vagyunk.)

Azért veszélyes csapda ez, mert a legtöbb valóban jól informált befektető, aki előre tudta a később hírré vált információt, a hírre magára bekövetkező árfolyam emelkedést már profitrealizálásra használhatja fel...

Könnyű a sikerekkel dicsekedni: az érem két oldala

Könnyen beláthatjuk, hogy rengeteg befektetői sikertörténetet hallani, míg arról jóval kevesebben számolnak be, hogy most bukták el egy autó árát. Az emberi természet olyan, hogy hosszabb távon saját befektetési döntéseinket nézve is sokkal inkább hajlamosak vagyunk a sikereket előtérbe helyezni, mint a kudarcokon elgondolkodni. Ez az egyoldalú szemléletmód vezet oda, hogy sokan indokolatlanul túl profinak érzik magukat, elveszítik objektivitásukat és túlzott kockázatot vállalnak.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Adóelkerülés
  2008-02-25 09:14:52, hétfő
 
  Félsz a vagyonosodási vizsgálattól? Íme a menedék!
2008.02.22. 05:55


Nincs menekvés! Vagy mégis?

Korábban már szó volt arról, hogy az izraeli üzletemberek Kelet-Európába "menekítik" a pénzt az adózás elől, vagyis a Kelet-Európai országokban, de leginkább Romániában vásárolnak ingatlant, amit utána nem jelentenek az izraeli adóhatóságnak. Emiatt egyre nagyobb figyelmet kapnak a jómódú üzletemberek, és a gyanús ingatlanvásárlási tranzakcióik is. De mi a helyez itthon? Van-e lehetőség arra, hogy a vagyonosodási vizsgálatok elől elrejteni kívánt pénzt úgy menekítsük külföldre, hogy arról az APEH ne tudjon?


Magyarország egyre több országgal köt valamilyen szerződést a kettős adóztatás elkerülésére, és az adatszolgáltatásra is, ami az ellenőrzések, és a vagyont érintő bejelentések teljes körűségét hivatott szolgálni. Ha valakinek a vagyonát vagyonosodási vizsgálat keretében vesz górcső alá az adóhatóság, arra is van lehetőség, hogy külföldről kérjen adatokat bankszámla nyitásáról, az azon lezajló tranzakciókról, de akár ingatlanvásárlásról is az ottani hatóságoktól. Viszont ez nem minden ország esetében van így, van aki nem ad ki semmilyen adatot a vizsgált személyről.

Adóelkerülés: Kelet-Európába rejtik a milliókat!

Mit adnak ki az országok?

Az információ cseréjének két ország között alapvetően három típusa van. Van, amikor kérelemre szolgáltatnak ki adatot, van a spontán információcsere, és van az automatikus. Az első esetben az egyik ország hatósága keresi meg a másik országét, hogy a számára érdekes információkat megszerezze. A következő esetben, ha valamilyen vizsgálat során érdekes adatokra bukkan egy ország adóhatósága, akkor van, hogy arról tájékoztatja más ország érintett hatóságait is.

Arra is van példa, hogy automatikusan kerülnek bizonyos adatok továbbításra két ország között. Bizonyos adatokat, előzetes kérés nélkül, szabályos időközökben adnak át az azt vállaló tagállamok másik tagállam részére. Az előre meghatározott információtartalmat mind a közvetlen, mind a közvetett adók területén fel lehet használni.

Az Európai Unión belül az információk átadását EK rendeletekkel szabályozzák, különösen a Közösségen belüli gazdasági műveletek hozzáadottérték-adójával kapcsolatban, mint a vagyonbeszerzés, az áruszállítás, vagy az áruk importja. A részt vevő tagoknak együtt kell működniük ezen a területen, ami segíti az áfa megállapítását.

Kettős adóztatás elkerülésére szolgáló egyezmények

A Közösség tagjai közötti, illetve Magyarországnak az ezen kívüli államokkal hatályban lévő egyezmények a kettős adóztatást elkerüléséről sokszor nem említik, de az adókötelezettségek kijátszásának megakadályozásáról is szólnak, aminek érdekében információkat is cserélnek a hatóságok a külföldi tevékenységhez és vagyonhoz kötődő adókötelezettség helyes megállapítása érdekében.

Közvetlen adóztatás, jövedéki adók, és biztosítási díjak adóztatása

Jó ötlet lehetne például egy nagy értékű életbiztosítási szerződés kötése is külföldön, ami szintén egy bizonyos mértékű vagyonátcsoportosítást jelentene az adóhatóság ellenőrzése elől. Viszont ha az adott ország köteles kiszolgáltatni a biztosításokkal kapcsolatos információkat, akkor ez a kapu is bezárult.

Valamennyi közvetlen adóval kapcsolatos információt kötelesek ugyanis kiszolgáltatni a tagok a többi országnak, ez vonatkozik a bevételre, és a tőkére vonatkozó adókra, ideértve az ingatlan értékesítéséből származó nyereséget, a cégek által kifizetett bérekre kivetett adókat, vagy a tőke felértékelését terhelő adót.
Amivel nem érdemes próbálkozni...
Tudják mennyi pénzt kaptunk külföldön...

A külföldi megtakarítások is jó lehetőséget jelentenének a "felesleges" pénz elrejtésére a vagyonosodási vizsgálat elől, ha nem lenne érvényben erre is irányelv az unión belül. Ki kell adni másik országnak a megtakarításokból származó kamatjövedelmek összegét is.

A tájékoztatásnak köszönhetően ellenőrizhető, hogy az adózók részére mely államban, mikor és mekkora összeget fizettek ki. Az APEH tájékoztatása alapján ezek között számos esetben több 10 millió forint értékű tételek is vannak. A beérkezett információk alapján a hatóság ellenőrizni tudja, hogy a vagyonosodási vizsgálat alá vont személy kifizette-e az adót a kapott összeg után.

A forrásadót alkalmazó Ausztria, Belgium és Luxemburg kivételével a többi tagállamtól, továbbá a Kajmán-szigetektől, Arubától, Montserrattól és Anguillától érkeznek információk magyarországi illetőségű személyeknek kifizetett kamatjövedelmekről annak érdekében, hogy ezeket a jövedelmeket Magyarország adóztathassa.

De azért nem lehet megnyugodni akkor sem, ha azokban az országokban van megtakarítása valakinek, amelyik nem szolgáltat adatokat a többieknek, ugyanis vagy ki kell ott fizetni a forrásadó összegét, vagy dönthet úgy az adózó, hogy a forrásadóztatás elkerülése végett hozzájárulnak az adataik kiszolgáltatásához, vagyis otthon adóznak. A tájékoztatás tartalmazza a kifizetés dátumát, a kamat összegét, és az adózó bankszámlaszámát is.

A fent említett három államból erre Luxemburgban van lehetőség, ezen kívül viszont még számos forrásadót alkalmazó országban is lehetőség van erre, mint Svájcban, Liechtensteinben, San Marinóban, Monacóban, Andorrában, valamint a Brit Virgin Szigeteken, Gernsey-n, Jersey-n, a Man.szigeten, a Turks és Caicos-szigeteken, illetve a Holland Antillákon.

Hova vidd a pénzed: biztonságos bankok, amik ellenállnak az EU-nak...

Ezzel már adódott egy lehetőség, amit az adóhatóság nem tud ellenőrizni. Ha például Bécsben tartunk egy nagyobb összeget bankszámlán, és ott szorgalmasan kifizetjük a forrásadót az összeg után kapott kamatra, akkor a számla adatai, és a rajta lévő összeg nem kerülhet a magyar adóhatóság birtokába, így máris megszabadultunk hivatalosan pár millió forinttól.

Viszont ahol kiadják az adatokat, jó vigyázni, ugyanis adóhatósági információk szerint a nagy összegű befektetésre utaló magas kamatok jó választási szempontot adnak a vagyonosodási vizsgálatokhoz (APEH-lista: idén te sem vagy biztonságban!).
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lakáshiteles baki
  2008-02-22 07:46:42, péntek
 
  Újabb lakáshiteles baki: keveseknek jut eszébe...
2008. február 21., csütörtök 5:55

Rengeteg apróságra kell odafigyelni egy lakáshitel kiválasztásánál, ugyanis olyan tételek jelenthetnek a hosszú futamidő alatt súlyos százezer forintokat, melyek felett figyelmeztetés hiányában könnyedén elsiklottunk volna. Kiváló példa erre a kezelési költség számítási módja, melynek figyelmen kívül hagyásával milliós buktát is összehozhatunk. Jelen összeállításunkban kifejezetten a slágertermék svájci frank hitelekre fókuszálunk, ezen belül is az átváltási árfolyamok szerepére, az ügyfelek ugyanis akár tudtukon kívül is havi rendszerességgel szembesülnek ezzel a tétellel. Lássuk, hogy mire kell figyelni és mekkora jelentőséggel bír a konverziós árfolyam!
Hogyan érint a konverzió?

Sokan bele sem gondolnak egy devizahitel felvételénél, hogy adott esetben nem 10 millió forint hitelt igényelnek, hanem ezen összegnek megfelelő svájci frankot és adósságukat a teljes futamidő alatt frankban tartják majd nyilván. A folyósítás természetesen az adásvételhez igazítva forintban történik, azaz a kapott svájci frankunkat átváltja a bank forintra, természetesen az alacsonyabb, deviza vételi árfolyamon. (Logikailag a bank megveszi a frankot tőlünk és forintot ad érte.)

A havi rendszerességű törlesztésnél épp fordított a helyzet: az adósságunk svájci frankban van nyilvántartva, a fizetésünket azonban forintban kapjuk, ezért vennünk kell frankot az adott havi törlesztőrészlet kifizetéséhez. (A bank értelemszerűen a magasabb, deviza eladási árfolyamon ad nekünk svájci frankot a törlesztéshez.) Minderre azért van szükség, mert egy devizahitel esetében a havi törlesztőnk az adott devizában fix, abban van megállapítva, az ennek megfelelő forintösszeg viszont hónapról hónapra változhat az árfolyam-elmozdulásoknak köszönhetően.

Láthatjuk, hogy a devizahitelek esetében minden adott hónapban szembesülünk a forintunk devizára váltásával, így érdemes lehet mérlegelni, hogy melyik banknál milyen árfolyamon történik ez. Az igazi különbség nem is az elméleti oldalon van, ugyanis mindenki deviza eladási árfolyammal számol, sokkal érdekesebb azonban, hogy melyik banknál hogyan alakul ez a kurzus.

Mikor kell figyelni? A kulcsfontosságú napok

Bankonként eltérhet, hogy adott hónapon belül melyik napi árfolyamot veszik a konverzió alapjául. Az OTP Bank jelzáloghitelek esetén minden hónap 4. napja előtti munkanapon érvényes saját deviza eladási árfolyammal számol, míg az Erste Banknál a 15-e a kulcsnap.

Az UniCredit Banknál a lakáscélú hitelek esetén a hónap utolsó banki munkanapján érvényes árfolyam az irányadó, míg a szabad felhasználású hiteleknél a szerződés hatálybalépésének napját kell hónapról hónapra figyelni.

A K&H, az Allianz Bank és a CIB esetében az ügyfelek megválaszthatják a törlesztési napot, melyet a CIB tapasztalatai szerint a legtöbben a fizetés környékére időzítenek. Az Allianz Bank kiemelte, hogy az így kitűzött fordulónap a szerződés tartamára állandó marad.

Mennyit lehet bukni? Egy egyszerű példa

A következőkben megnézzük, hogy egyes bankoknál hogyan alakultak a törlesztési konverzióhoz használt árfolyamok a legutóbbi tranzakcióknál. Az egyes időpontokhoz tartozó deviza eladási kurzusok mellett az MNB középárfolyamot is feltüntetjük, mintegy viszonyítási alapként.

A korábban leírtaknak megfelelően minden törlesztési árfolyam más-más bankot reprezentál, a pénzintézeteket azonban nem nevezzük meg, mivel sokan eleve nem kívánták megadni a konkrét tranzakciókhoz kapcsolódó árfolyamot.
Számításaink szerint a deviza eladási és az MNB középárfolyam közti különbség a fenti adatokat alapul véve bankonként és időpontonként 1,3-2% között mozog. Akadt olyan bank, mely megerősítette, hogy náluk éves átlagban 1,9%-os az eltérés, míg máshol 1,75%-kal magasabb átlagosan a deviza eladási árfolyam a középárfolyamnál.

A fenti adathalmazból érdemes a véletlenül egy időpontra (február 15.) eső árfolyamokat kiemelni és egy rövid számítással számszerűsíteni, mennyit is jelenthet egy hosszú futamidő alatt a konverziós hatás, amennyiben minden egyéb tényezőt változatlannak tekintünk! Ha 10 millió forintot szeretnénk svájci frank alapon 20 évre felvenni, akkor a havi, nagyságrendileg 470 frankos törlesztő megfizetésére februárban az egyik banknál 77 644 Ft-ra van szükség, míg a másik pénzintézetnél 78 264 Ft-ot kell fizetnünk ugyanazon frank mennyiségért. Amennyiben feltételezzük, hogy a két bank által alkalmazott deviza eladási árfolyamok közti különbség nem változik, akkor a teljes futamidő alatt nagyságrendileg 150 000 Ft-tal járunk rosszabbul a kedvezőtlenebb árfolyamot alkalmazó banknál. (Ne feledjük, hogy jelenértékben - a pénz időértékével számolva - ez a tétel nem túl jelentős, ugyanis 20 év alatt jelentkezik.)

Meg kell jegyezni, hogy a fenti példa teljes egészében fiktív, nem létezik ugyanis két olyan hitel, mely minden paraméterében tökéletesen megegyezik és csak a bank által alkalmazott árfolyamban lenne eltérés. Éppen ezért, a választási probléma komplexitása miatt lehet érdemes egy valóban független, a kínálati paletta egészét átlátó tanácsadó segítségül hívása a döntés meghozása előtt.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Problémás iratbetekintés
  2008-02-14 10:21:39, csütörtök
 
  Problémás iratbetekintés
Vagyonosodási vizsgálat: megismerheti-e az adózó a róla gyűjtött adatokat?
Utolsó módosítás: 2008. február 13.
Szerző: dr. Marosi Andrea


Megismerhetem-e egy vagyonosodási vizsgálatban teljes körűen a rám vonatkozó adatokat. Vagyis be lehet-e tekinteni az APEH aktáibe és hogyan? Marosi Andrea, az Adózóna szakértője az iratbetikéntéssel kapcsolatos problémákra figyelmeztet.Kalkulátor vagyonosodási vizsgálathoz!
Számolja ki itt!
Az adózó minden olyan iratba betekinthet, és arról másolatot készíthet, vagy kérhet, amely jogai érvényesítéséhez, kötelezettségeinek teljesítéséhez szükséges. Megkérdezheti az adóhatóságot is, milyen adatok állnak rendelkezésére , megtudhatja például azt is, hogy milyen adatokat hívott le a rendszeréből.

Jó, ha tudjuk az APEH olyan adatok birtokába is juthat, például a gépkocsinkról, ingatlanunkról vagy épp biztosításunkról, amiről még mi tulajdonosok sem tudunk. A jövedelmeinkre kérdez rá, miközben a bevallásokban szereplő információkból dolgozik. Ezért egyáltalán nem mindegy például, hogy az adóhatóság tisztviselője által gyűjtött és kérésre átadott iratok milyen terjedelemben tartalmazzák a vizsgált személy adózására vonatkozó információkat. Azt sem árt tudni, hogy hiába van jogunk betekinteni az APEH rólunk vezetett aktáiba, nem kapunk iratjegyzéket a vizsgálat során, s így nem is ellenőrizhetjük, hogy valóban láttuk -e teljes terjedelmében a ránk vonatkozó és az adótitkot nem sértő iratokat.

Problémát okozhat ugyanez kapcsolódó vizsgálat esetében is, meddig terjed az adótitok. Egy cég külföldi vásárlója általános forgalmi adó (áfa) vizsgálata esetén az APEH-nek kötelessége lett volna értesítenie minket (mint érintettet) a kapcsolódó vizsgálat eredményéről, de az ügyben eljáró revizor belső levelezésnek minősítette volna azt. A későbbiekben sikerült túllépnie ezen a szemléleten, majd közölte, hogy még nincsen eredmény.(Ezt cáfolni is képtelenség, mivel hiába közölte már korábban, már lezárult a külföldi vizsgálat, nem lehet utánanézni annak, hogy akkor miért nem zárult le három héttel később).

Az adóhatóság revizorai úgy vélik, ráérnek ismereteiket a vizsgálat végén megosztani velünk, miközben ez egy nyomozói hozzáállás, melyet a büntetőeljárás során szoktak alkalmazni. A büntetőeljárás pedig nem keverhető össze sem a közigazgatási, sem pedig az adóigazgatási eljárással.

Az iratbetekintés tehát fontos adózói jog. A gyakorlatban mégsem teljesen úgy működik , mint ahogyan arról a jogalkotó rendelkezett. Aki teheti, éljen vele!

Kapcsolodó anyagok:

:: Meg szeretném ismerni az adózásommal kapcsolatos iratokat
:: Vagyonosodási vizsgálatok: új kiválasztási szempontok februártól
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Középpontban a CERN
  2008-02-14 10:17:52, csütörtök
 
  Megint középpontban a CERN
Májusban jönnek az időutazók, mondják a matematikusok
2008. február 12. 13:23 | Utolsó módosítás:2008. február 12. 13:23
küldés
nyomtatás
betűméret

Három hónap múlva megsérül a CERN részecskekísérleteinek következtében a világegyetem szövete és megjelennek az időutazók a jövőből, mondják egy orosz matematikai intézet kutatói. A genfi részecskekutató intézet, a CERN felszólaló szakértője szerint ez legfeljebb csak sci-fibe illő képzelgés.Májusban végeznek ugyanis egy kísérletet a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriumban, a CERN (Európai Atommagkutató Tanács) Genftől északra található központjában, amely során megpróbálják reprodukálni a világegyetem születésért előidéző Big Bang utáni másodperc első egymilliárdodik részét.

A moszkvai Steklov Matematikai Intézet két kutatója, Irina Arefeva és Igor Volovics szerint az a kísérlet feltépi a világegyetem szövetét - az az energia ugyanis, ami a fénysebességgel ütköző részecskék ütközése során szabadul fel, egyfajta kaput nyithat a jövőből érkező látogatóknak. Einstein általános relativitáselmélete szerint bármilyen nagy mennyiségű anyag vagy energia eltorzítja a körülötte lévő teret - maga az idő pedig annyira torzulhat, hogy egyfajta féreglyukat, a jelen és a jövő közti alagutat hoz létre.


A Daily Mail által megkérdezett kutató szerint azonban ez a feltételezés csak mese. "A kozmikus sugarak a felső atmoszférában ütközve sokkal több energiát bocsátanak ki, mint amire mi képesek lennénk", nyilatkozta Brian Cox, a CERN tagja és a részecskefizika egyik vezető brit szakértője. "Ötmilliárd éve fordulnak elő ilyen jelenségek és egyszer nem jelentek meg időutazók. Stephen Hawking utalt is arra, hogy mihelyst egy új elmélet jön létre a kvantumgravitáció témájában, ez az időutazási lehetőség elméletileg is félre lesz tolva. Már csak azért is, mert az univerzum általában a józan ész szabályszerűségei szerint működik, a múltba történő időutazás pedig nagyon nem józan."
Bari Máriusz


Kapcsolódó anyagok
Befejeződött a CERN óriás mágnesének szerelése
2000 tonnás elektromágnest telepítettek a CERN-be
Regionális áramszünetet okozhat a világ legnagyobb részecskegyorsítója

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lecsap az A
  2008-02-11 12:15:11, hétfő
 
  Internetes hirdetések miatt is lecsap az APEH
2008. február 8., péntek 8:15

Évente 120-130 ezer autót selejteznek le Magyarországon, ám csak minden másodikat bontják a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően és vonják ki igazoltan a forgalomból. Még mindig van kiskapu, pedig a cél a környezetrombolás és az adócsalás csökkentése volt - írja a Népszabadság.
Szakemberek szerint évente 60-65 ezer autó kerül illegális bontókba vagy kertekbe, erdőkbe. Vélhetően tízezres nagyságrendben vannak "történelmi" hagyatékok országszerte, azaz a tulajdonosok által a "nehezebb időkre" a hátsó kertekbe, sufnikba betárolt elhasznált autók. Napjainkban közel kétszáz regisztrált bontó mellett ezer cég tevékenykedik, és bár ezekről nincs hivatalos nyilvántartás, nagyjából ekkora nagyságrenddel lehet számolni a szolgáltatásokról szóló hirdetések alapján.

Az APEH Kiemelt Adózók Igazgatóságának ellenőrei is olyan cégeket kerestek fel, melyek bár nem szerepeltek a regisztrált hulladékkezelők listáján, újságokban, világhálón mégis ilyen tevékenységből származó bontott alkatrészek forgalmazását hirdették. A rapid ellenőrzési osztály munkatársai százharminc telephelyen kezdeményeztek próbavásárlást, miközben sok esetben árueredetet és a foglalkoztatás körülményeit is vizsgálták. Valamivel több mint száz jogsértéssel kapcsolatban közel ötmillió forint mulasztási bírságot szabtak ki, és több mint tíz esetben üzletbezárásra is sor került. A legtöbb vizsgálat és bírságolás a közép-magyarországi régióban volt, de a többi régióban is sor került régiónként 10-15 vizsgálatra.

A hatósági eljárások ezzel nem fejeződtek be, az e területen tevékenykedők számíthatnak ismételt vizsgálatra, átfogó adóvizsgálatra, amelyek következményei már sokkal súlyosabbak is lehetnek.

Magyarországon évente 120-130 ezer roncsautót kellene bontási-átvételi igazolással feldolgozni, ám törvényesen és a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően ennek felét, 60-65 ezret darabot vonnak ki végleg a forgalomból. Ez nemcsak több ezer tonnányi fémhulladékot, műanyagot és gumit, hanem maró hatású fékfolyadékot, valamint csatornába vagy földbe eresztett háromszáz tonnányi olajat is jelent.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vége az ingyenes bankk fiz-nek
  2008-02-11 11:58:00, hétfő
 
  Vége az ingyenes bankkártyás fizetésnek? Kényszerhelyzetben a bankok...
2008. február 8., péntek 5:40

A banki szakértőkön kívül talán kevesen kapták fel a fejüket arra a közelmúltbeli hírre, miszerint az Európai Bizottság jogszabályellenesnek minősítette a MasterCard bankközi jutalék felszámításának gyakorlatát. Ez az információ közvetetten a kártyabirtokosokat is érintheti, végeredményben pedig a bankkártyához kapcsolódó költségeink emelkedésével is számolhatunk. Az alábbi írásban bemutatjuk, miként hathat a bankközi jutalékok szabályozó általi esetleges csökkentése az ügyfelekre és megnézzük, mi történt azokban az országokban, ahol hasonló folyamat zajlott le. Előrebocsátjuk, hogy sok jóra nem számíthatunk!
Mi az a bankközi jutalék? Semmi misztikus!

Bankközi jutalékról a bankkártyás fizetési tranzakciók esetén beszélhetünk, mely tulajdonképpen egy négyszereplős ügylet: a vásárlón (kártyabirtokoson) kívül részt vesz benne a kereskedő, a kártyakibocsátó bank (a vásárló bankja) és a kártyaelfogadó bank, mely a kártyaleolvasó készüléket telepíti a kereskedőhöz és biztosítja ennek működését.

A vásárláshoz kapcsolódóan nyilvánvalóan mindkét banknak keletkezik költsége, ezt hivatott kiegyensúlyozni a bankközi jutalék, melyet a bankok egymással szemben számolnak el, ahogy ez az alábbi ábrán is látható. (A bankközi jutalék azt szabályozza, hogy a kártyaelfogadó bank a kereskedőtől kapott díjból mekkora részt köteles átadni a kártyakibocsátó banknak.)Forrás: Visa Europe


Ütköző álláspontok: fizethetünk vagy olcsóbb lesz?

Az Európai Bizottság egyáltalán nem nevezte illegálisnak a bankközi jutalékot magát, mely arra enged következtetni, hogy csak a MasterCard gyakorlatával van probléma. (A Visa Europe 2002-ben feltárta a testület előtt az interchange meghatározásának gyakorlatát, melyre a Bizottság rábólintott, a jelenlegi vizsgálat így egyelőre csak a MasterCard-ra terjed ki.)

A bankközi jutalék alkalmazása és mértéke általában a bankok és a kártyatársaságok megállapodásának eredménye. Az Európai Bizottság álláspontja szerint ez a megállapodás alkalmas a verseny korlátozására is: a bankközi jutalék mértéke ugyanis törvényszerűen beépül a kereskedőktől a kártyaelfogadásért kért díjakba, és ezek a megnövekedett költségek aztán a fogyasztói árakban is jelentkeznek. Ráadásul a magas kártyaelfogadási díjak a bankkártyás fizetés elterjedését is gátolják.

Az Európai Bizottság 6 hónapot adott a MasterCardnak a jelenlegi gyakorlat megszüntetésére és ettől azt várja a testület, hogy csökkenhetnek a kereskedők által a bankoknak fizetett díjak, mely a fogyasztói árak csökkentésén keresztül kedvezően hatna a vásárlókra is.

A Visa Europe regionális területi ügyvezető igazgatója ezzel szemben azon a véleményen van, hogy amennyiben a kibocsátó bank nem kaphatja meg a jelenlegi ellentételezést a kártyaelfogadó banktól, akkor az így elvesztett vagy csökkentett jutalékot kénytelen lesz a kártyabirtokos ügyfélen behajtani. A külföldi példák alapján nem valószínű, hogy közvetlenül a vásárláshoz kapcsolódó díjak lesznek, ezer más módon fizettethet azonban többet a bank, ha igazán akar.

A tökéletes példa: amit nyerünk a réven, elveszítjük a vámon?

Akármilyen hihetetlennek tűnik, érdemes lehet egy pillantást vetni az ausztrál példára, mielőtt az európai kilátásokat elemeznénk. Ausztráliában 2003-ban került mesterségesen leszorításra a hitelkártyák bankközi jutaléka, ezt követően azonban egyértelműen emelkedésnek indult a plasztikok éves díja, csökkent a kamatmentes periódus hossza és visszább vettek a bankok a kártyákhoz kapcsolódó különböző jutalom-programokból is.

Mindemellett figyelembe kell venni, hogy a bankközi jutalék gyakorlatilag minden árucikk árában jelen van, hiszen a kereskedők nem szabnak külön árakat kártyás fizetés esetére, így végeredményben a készpénzes vásárlók is megfizetik a kártyarendszer üzemeltetési költségeit. Míg tehát az interchange visszaszorítása szinte biztosan banki díjemeléseket eredményezne, addig a másik oldalon korántsem lehetünk biztosak benne, hogy a kereskedők átengedik a fogyasztóknak a csökkenő költségekből eredő hasznot.

A jelenleg ismert részletek és külföldi példák fényében legjobb esetben is csak abban lehet bízni, hogy a két oldal nagyságrendileg kiegyenlíti majd egymást...

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
APEH bírságok
  2008-02-11 10:38:02, hétfő
 
  Megbírságolhatják a legálisan szerzett jövedelmet
2008. február 8. 07:55
a a a | Cikk nyomtatása | Cikk küldése Tamásné Szabó Zsuzsanna
Nagy baj lehet a családon belüli adásvételekből, kölcsönökből, ajándékozásból, s más ártalmatlannak tűnő tranzakciókból is, ha vagyonosodási vizsgálatra kerül sor. Felkészületlenül és szakértői segítség nélkül a becsületes adózónak is kockázatos alávetnie magát a vizsgálatnak - állítják adószakértők.


Hirdetés
x
A vagyonosodási vizsgálat során könnyen elbizonytalanodhat a laikus, becsületes, törvénytisztelő adózó is. Az adószakértők szerint nem abból van gond, hogy az adózó őszintén beszélget a hivatal képviselőjével, hanem abból, ha olyan állításokat tesz, amelyeket nem tud bizonyítani, mert járatlan az ilyen ügyekben.

Sokan például azt sem tudják, mi is a vagyonosodási vizsgálat hivatalos megnevezése. Ha olyan idézést kap a magánszemély, aminek tárgya SZJA-, és EHO-vizsgálat 2001-2005, akkor még az ügyvédjének se higgye el, hogy ez csak egy ,,egyszerű vizsgálat", és ne várja ölbe tett kézzel az időpontját, akkor se, ha úgy tudja, mindent bevallott és befizetett, mert ez ,,a vagyonosodási" vizsgálat.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete online konferenciáján Villányi-Kollár Dusán adószakértő, és a hozzászólók olyan példákkal szolgáltak, amikor az adózó részben vagy teljes egészében eredménytelenül próbálta a vizsgálat során megmagyarázni az adóhatóságnak tisztességes úton szerzett vagyona eredetét.

Nem csak családi ügy

Öt éve eladta a gyereknek a lakást, hogy kedvezményes kamatozású szabad felhasználású hitelhez jusson saját cége számára? Erre ugrik az APEH. Igen? Honnan volt a gyereknek pénze előlegre? Ha nem volt, akkor a szülők adtak kölcsön neki? Miből? Ezeket a kérdéseket komolyan felteszik.

Azt állítani, hogy a családi megtakarításból fedezték az előleget, miközben nem volt megtakarítás, sem pénzmozgás, öngól. A szakértő tudja, hogy össze lehet vezetni a hitelt és a kölcsönt, megkímélve az adózót attól, hogy további sántító bizonyítékokkal próbálja magát kimagyarázni, aztán meg azzal kínlódjon, hogyan bizonyítsa, miért vonja vissza korábbi jó ötletnek tűnő magyarázatait.

Nevelőapa vásárolt nevelt fia részére ingatlant? Az önerőt nem vitathatóan ő biztosította, de nem jelentette be az ajándékozást, és nem fizette meg az ajándékozási illetéket? Az ellenőrzés a hiányosságot 36 százalék szja, 11 százalék EHO, 50 százalék bírság, 50 százalék pótlék terhekkel büntetette.

Ha a mulasztás a felkészülés alatt kiderül, önbevallással lehet módosítani, pótlólag befizetni az illetéket, és a késedelmi kamatot. Ha mégsem, az adószakértők szerint akkor sem volt jogos az APEH megállapítása, mert az ajándékozás nem egyéb összevonás alá eső jövedelem. Szankció csak az illeték és a bírság lehet. Ez annál is inkább egyértelmű kellett volna hogy legyen - vélték az online konferencia könyvelő résztvevői, mivel 2007. január elsejétől integrálták az APEH-ba az illetékhivatalokat.

Ne vegyen kölcsön, nehogy bírságra költsön?

A barátja kölcsönt adott például autóvásárlásra? Egyszerűnek tűnő eset bemutatni a kölcsönszerződést.

Lehet, hogy önnél minden rendben van, barátjának azonban nem volt annyi bevallott jövedelme, hogy kölcsönadhassa a szóban forgó összeget. Az adóhatóság erre azt mondja, ha a barát nem adhatott kölcsönt a jövedelme alapján, akkor nyilván nem is adott, vagyis a vizsgálat adóhiány megállapításával zárul. Annak ellenére, hogy a létrejött kölcsönszerződés bizonyító erejű irat.

Olyannyira, hogy annak alapján külön adatbázisba teszi az APEH a kölcsönadót, és nagy valószínűséggel később meg is keresi, vagyonosodási vizsgálat céljából.

Lakásvásárlásnál visszalépett az eladó, ön visszakapta az előleget, vagy foglaló esetén annak dupláját? Ilyen esemény nem szerepel az APEH kérdőívén. Viszont ha emiatt nem jut eszébe feltüntetni (egyéb fent nem említett bevételként), akkor kellemetlen magyarázkodásba bonyolódhat.

Visszakérdez az adószakértő

Akadnak olyan revizori kérdések, felvetések, amivel az adózót zavarba hozhatják, ám az adószakértő fölkészülten fogad.

A rezsit, a családi pótlékot felesbe veszi figyelembe az adóhatóság a házastársaknál, az életbiztosítást meg nem, mert az személyhez kötődik? De melyik zsebből fizették az életbiztosítást, talán nem ugyanabból, amiből a rezsit is? - kérdez vissza ilyenkor az adózót képviselő adószakértő. Ha a feleségnek forrástöbblete van, a férjnek forráshiánya, azt minden további nélkül össze lehet vonni, ha közös a kassza. Az APEH megkérdőjelezi a feleség ingatlantulajdonlását, mert a tulajdoni lapon csak a férj szerepel? A családjog alapján a feleség ekkor is tulajdonosa a közös háznak!

Nem árt tudni

Igazolást kérnek a vizsgálat során arról, hogy amikor hitelből építkezett, milyen ütemezésben mit fizetett ki? A bank be kellett hogy kérje az építkezés számláit, ha tehát azokra szükség van a forrásmérleg kiadási oldalához, ott mindenképpen megtalálhatók, legfeljebb egy kicsit udvarolni kell az ügyintézőnek, hogy hozza fel őket a pincéből.

Nem mellébeszélés, és tényleg az amerikai nagybácsitól ajándékba kapott valutából vett lakást, vagy indította be, fejlesztette vállalkozását? Régebben egymillió forint feletti készpénzbehozatalt be kellett jelenteni a VPOP-nak, ez bizonyító erejű lehet. Ha a rokon ezt elmulasztotta, megsértette a devizajogszabályokat. De ettől még nem vonható kétségbe az ajándékozás vagy a kölcsönadás ténye.

Tart tőle, hogy magánjellegű all inclusive külföldi nyaralásuk finanszírozási hátterét fogja firtatni egy esetleges vagyonvizsgálat (talán nem is véletlenül)? Fellélegezhet. Az APEH-nek nincs nyilvántartása az utazásokról, és magánutazásnál nem is kérheti az adatok kiadására az irodákat. Ha viszont bankkártyát használt külföldön, akkor igazán nem érdemes azt állítani, hogy el se hagyta a város határát...

Honnan van a vizsgált időszak kezdő vagyona és a készpénz? Több évre visszamenőleg adott napra okirattal bizonyítani a készpénz-megtakarítást szinte lehetetlen. De le kell tudni vezetni, hogyan jutott az adózó az első nagyobb összeghez. Ha például tíz éve szüntette meg értékpapírszámláját, akkor egészen addig vissza kell menni. Azt állítani azonban, hogy még mindig ezt a pénzt tartja otthon, nem életszerű. A levezetésben el kell jutni a vizsgált időszak készpénzkészletéig - magyarázták az adószakértők.

Ha valaki mostantól elkezd gyűjteni minden bizonylatot, akkor is csak a hat év múlva esedékes vizsgálatra lesz felkészült. Többé-kevésbé.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kikre nem hajt az APEH!
  2008-02-11 10:10:22, hétfő
 
  Nézzük, kikre nem hajt az APEH!
2008. február 7., csütörtök 9:00

Az APEH ismét visszautasítja azokat a találgatásokat, hogy valamely szakmai csoportot kiemelten célkeresztbe venné. Bizonyos sajtóorgánumok az úgynevezett vagyonosodási vizsgálatokat már nem először próbálják a valósághoz nem illeszthető körítéssel "tálalni" olvasóik előtt.

Legutóbb az egyik napilap hivatkozott "piacon keringő hírekre", amelyek szerint az idén az APEH azokat az adótanácsadókat, vagy ügyvédeket veszi célba a személyi jövedelemadó bevallások alapján indítandó utólagos ellenőrzései során, akik eddig az ilyen vizsgálatok érintettjeit képviselték.

Az adóhatóság már többször nyilvánosságra hozta, hogy milyen jellegű kockázatelemző programok alapján választja ki azokat az adózókat, akiknél a felmerült gyanús körülmények miatt sor kerülhet a személyi jövedelemadó utólagos ellenőrzésére. Ilyen körülmény lehet például nagy értékű ingó-, vagy ingatlan vásárlása olyan adózónál, aki minimálbéren van bejelentve. Vagyis a vizsgálatok az eltitkolt jövedelmek felderítésére koncentrálnak, a személyi jövedelemadózás alól kivont jövedelmek feltárására hivatottak.

A vagyonosodási vizsgálatok során az adózók mellett képviselőként közreműködő adótanácsadók, adószakértők, könyvelők, illetve ügyvédek az esetek többségében az adóhatóság munkáját is elősegítik azzal, hogy az adószakmai szabályok ismeretében professzionális módon segítik ügyfeleiket jogaik érvényesítésében, kötelezettségeik teljesítésében.

Azt, hogy az szja vizsgálatok mellett milyen területekre koncentrál idén az ellenőrzéseknél az APEH, a törvény szerint február 20-ig kell nyilvánosságra hozni, és ezt addig - az elmúlt évekhez hasonlóan - meg is teszi.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
2008.01 2008. Február 2008.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 19 db bejegyzés
e év: 54 db bejegyzés
Összes: 88 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2
  • e Hét: 17
  • e Hónap: 76
  • e Év: 76
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.