Regisztráció  Belépés
darabi.blog.xfree.hu
Igazság az, ha azt kapjuk, amit érdemlünk. Irgalom az, amikor többet kapunk, mint amit érdemlünk. Kegyelem viszont az, amikor megkapjuk azt, amit nem érdemlünk... Darabos Mária
1958.05.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Bibliai szakácskönyv 11.
  2008-02-10 13:02:24, vasárnap
 
  SÁFRÁNY ÉS KURKUMA
A sáfrány és kurkuma felhasználását illetően igen hasonló funkciójú, mind a kettő erősen színező, sárgára festő fűszerfajta. Nemcsak ételeket lehet színezni velük, hanem különböző anyagokat is; és kozmetikai készítmények aromásítására, színezésére is felhasználják.
A nagy különbség a kinyerésükben van. A sáfrány egy crocus-féle termése, a kurkuma viszont egy gyökérőrlemény. A két növény nem honos Palesztinában, mindkettőt Indiából hozták be. A sáfrány jóval drágább, mint a kurkuma, mert sok termést kell összegyűjteni, hogy számottevő mennyiség egyben legyen. Ezért is van az, hogy a sáfrányt többnyire a királyok konyháiban használják. A kurkuma nagyon erősen színez, és erőteljes zamata van. Az indiai curry leglényegesebb alkotóeleme.
Az Énekek énekében egyéb más fűszerek között megemlítik a sáfrányt is. Mármost, hogy melyiket is használjuk, adott esetben döntse el a szakértelem. Használhatjuk bármelyiket, bár a kurkuma olcsóbb, így valószínűleg ezt használják gyakrabban.
MUSTÁR
A mustárt is ősidők óta termesztik és feldolgozzák. Az Ótestamentum ugyan nem említi meg, de a szomszédos népek jól ismerték, így nyilván a zsidók számára sem volt ismeretlen.
Az Újtestamentumban Jézus egy példázathoz használja fel a mustármagot. Máté, Márk és Lukács adnak hírt a mustármag összevetéséről Isten országával: "És monda: Mihez hasonlítsuk az Isten országát? Avagy milyen példában példázzuk azt? A mustármaghoz, a mely mikor a földbe vettetik, minden földi magnál kisebb, és mikor elvettetik, felnő és minden veteménynél nagyobb lesz és nagy ágakat hajt, úgy hogy árnyéka alatt fészket rakhatnak az égi madarak..." (Márk 4, 30-32.; v.ö. Máté 13, 31. és Lukács 13,18.)
A mustárnak különböző fajai vannak. A Bibliában felemlített mustár valószínűleg a fekete mustár lehetett, amelyet az idő tájt abban a térségben termesztettek. A mustárnak az érett magvait szokták felhasználni; porrá őrlik és ecetet tesznek hozzá, majd mustot, illetve bort, sót, fűszernövényeket, diót, esetleg szárított magvadat is kevernek bele. Az élelmezési felhasználása mellett gyógyászati célra is igénybe veszik; még mi is ismerjük a "jó öreg" mustáros pakolást, illetve lábfürdőt. A fogyasztásra kész mustár gyakorlatilag korlátlan ideig eltartható, csak gondosan le kell zárni.
A mustár igen sokféle ételhez jó. Szívesen fogyasztják hideg húsokhoz és meleg kolbászfélékhez. Tanácsos azonban takarékosan bánni vele.
BORÓKA
A boróka meglehetősen igénytelen növény, a ciprusfélék családjába tartozik. Fűszerként megszárított, bogyós termését használjuk. Étvágyfokozó hatása van, különösen a nehezebben emészthető ételekhez - például zsírosabb vagy füstölt húsokhoz - alkalmas fűszer.
Borókabogyót Hóseás próféta említ meg a Bibliában. Istent összehasonlítja az emberek javát szolgáló növényekkel: "...olyan vagyok, mint a zöldellő cziprusfa; Tőlem származik a te gyümölcsöd!..." (Hóseás 14, 9.)
SÁFRÁNY és KURKUMA
Hasonló felhasználásúak, mindkettő erősen színező, sárgára festő fűszer. Nemcsak ételeket színeznek vele, hanem különböző anyagokat is és kozmetikai cikkek aromásítására, színezésére is felhasználják.

A nagy különbség a kinyerésükben van. A sáfrány egy crocus-féle termése, a kurkuma viszont egy gyökérőrlemény. A 2 növény nem honos Palesztinában, mindkettőt Indiából hozták be.
A sáfrány jóval drágább a kurkumánál, mert sok termést kell összegyűjteni, hogy számottevő mennyiség legyen belőle. Ezért is használták többnyire királyi konyhákban.
A kurkuma nagyon erősen színez, és erőteljes zamata van. Az indiai curry leglényegesebb alkotórésze.

Az Énekek énekében egyéb más fűszerek között megemlítik a sáfrányt is.
MUSTÁR
Szintén ősidők óta termesztik és feldolgozzák. Az Ótestamentum ugyan nem említi meg, de a szomszédos népek jól ismerték, így feltételezhető, hogy a zsidók számára sem volt ismeretlen.

Az Újtestamentumban Jézus egy példázathoz használja fel a mustármagot. Máté, Márk és Lukács adnak hírt a mustármag összevetéséről Isten országával: "És monda: Mihez hasonlítsuk az Isten országát? Avagy milyen példában példázzuk azt? A mustármaghoz, a mely mikor a földbe vettetik, minden földi magnál kisebb, és mikor elvetik, felnő és minden veteménynél nagyobb lesz, és nagy ágakat hajt, úgy, hogy árnyéka alatt fészket rakhatnak az égi madarak..." (Márk 4, 30-32., Máté 13, 31., Lukács 13, 18.)

A mustárnak különböző fajtái vannak. A Bibliában említett mustár valószínűleg a feketemustár* lehetett, melyet ez idő tájt abban a térségben termesztettek. A mustárnak az érett magvait törik porrá, és ecetet tesznek hozzá, majd mustot, ill. bort, sót, fűszernövényeket, diót, esetleg más szárított magvakat.

Igen sokféle ételhez jó.

(*A magja sokkal!!! Kisebb, a sárga mustármagnál.)
BORÓKA
Igénytelen növény, a ciprusfélék családjába tartozik. Fűszerként szárított termését használjuk. Étvágyfokozó hatása van, különösen a nehezebben emészthető ételekhez - zsírosabb vagy füstölt húsokhoz - alkalmas fűszer.

Borókabogyót Hóseás próféta említ a Bibliában. Istent összehasonlítja az emberek javát szolgáló növényekkel: "...olyan vagyok, mint a zöldellő cziprusfa; Tőlem származik a Te gyümölcsöd!..." (Hóseás 14, 9.)

 
 
0 komment , kategória:  Bibliai szakácskönyv  
Bibliai szakácskönyv 10.
  2008-02-10 13:00:26, vasárnap
 
  FŰSZERNÖVÉNYEK

A biblia sokféle fűszernövényt ismer. Ezek közül néhányat ma már nem használunk, sőt nem is ismerünk. Több fűszernövény ma nem a konyhákban, hanem kozmetikai célokra szolgál.
ÁNIZS
Származási helye a Földközi-tenger K-i medencéjének térsége, így tehát Palesztina is.
Illóolajban nagyon gazdag. Fűszerként magvait használjuk, többnyire süteményekbe tesszük őrölt formában. Az egészben lévő magvakat főzelékekhez, egytálételekhez használhatjuk. Fénytől védve, jól lezárva kell tárolni.

A Bibliában Máté írásában fordul elő (23, 23.).
A legújabb bibliafordításokban az ánizs helyett egyre gyakrabban kaprot olvashatunk. A két növény rokonságban áll egymással és Egyiptomban is, a Közel-Keleten is ősidők óta ismerik mindkettőt.
KAPOR
A mai Palesztina vidékén honos. Étvágyfokozó, puffadást csökkentő és enyhén nyugtató hatású növény. Leginkább a friss, zöld kaprot szokás használni.
Nemcsak Máté említi, hanem Ézsaiás is (28, 25). Itt megtudhatjuk, hogy a kaprot együtt vetik a gabonafélékkel.
KORIANDER
Ősi kultúrnövény, nálunk is honos. Származási helyét ma már nehéz lenne megmondani.
Érett, kerek magvait használjuk. A benne lévő illóolaj étvágyjavító, elősegíti az emésztést, kedvezően hat az idegekre. Íze legjobban őrölve érvényesül. Használhatjuk kenyérhez, főzelékfélékhez, húsokhoz, süteményekhez. AZ indiai konyhaművészetben a curry alapja.

A bibliában a mannával említik; a zsidók ezzel hasonlítják össze az általuk ismeretlen mannát. (Mózes II. 16, 31. és Mózes IV. 11, 7.)
KÖMÉNY
Itt az édesköményről van szó, mely a Földközi-tenger vidékéről származik. Jelentős mértékben különbözik a közép-európai köménytől, noha külleme csaknem azonos. Az édesköményt is már az egyiptomiak is jól ismerték.
Étkezési és gyógyászati célokat is szolgált. Étvágygerjesztő hatású, puffadáscsökkentő, az emésztést serkenti. Szárított, őrölt magvait használjuk. Ez is alkotóeleme a currynak.
Ézsaiás a kaporral együtt említi (28, 25.) és Máté evangéliumában is említést nyer (23, 23.).
BABÉR
Az egész földközi-tengeri övezetben honos. A görögöknél és a rómaiaknál a babérkoszorú kitüntető jelvény, a győztes jutalma volt. Egykor még a termését használták fűszerezésre, manapság már csak a megszárított leveleit. Levesekhez, főzelékekhez, párolt húsokhoz és egytálételekhez adják, illetve ezekbe főzik bele.
Még vitás kérdés, vajon említi-e a Biblia a babért. Ézsaiás (44,14) mindenesetre megemlít egy fát, amelyet akár babérnak is lehetne fordítani. A régebbi fordítások "tölgy", illetve "cser" kifejezést alkalmaznak, az újabb nyelvtudományi vizsgálatok a "babér" felé hajlanak. Hasonló a helyzet a zsoltárok egyik helyénél (37, 35).
MENTA
A menta az egész Keleten, de főként Észak- Afrikában még ma is az egyik legkedveltebb fűszer. Szinte minden ételhez felhasználják. Főként a húsételek kedvenc adaléka, de - leforrázva - teának is isszák. Palesztinában a menta vadon nő az árokpartokon, vízfolyások mentén és a mocsaras helyeken.
Jézus a farizeusokról szóló beszédében említi meg, akik mindenféle jelentéktelen dologról "megadjátok a dézsmát", de az élet fontos dolgairól megfeledkeznek, ,,...és elhagyjátok a mik nehezebbek a törvényben...". (Máté 23, 23. és Lukács 11, 42.)
 
 
0 komment , kategória:  Bibliai szakácskönyv  
Bibliai szakácskönyv 9.
  2008-02-10 12:59:39, vasárnap
 
  PÁLMAHAJTÁSOK
Akár a többi pálma rügye és gyenge belseje, a datolyapálma is kitűnő zöldféle ennivaló.
A pálmahajtásokat salátaként vagy - mint a spárgát - világos öntettel tálalhatjuk, esetleg forró vajjal meglocsolva. A fűszerezéssel óvatosan kell bánni, mert elveszhet a kellemes, zsenge zamata. (Nálunk D-Amerikából származó konzervként lehet kapni.)
RETEK
A retket ugyan név szerint nem említi a Biblia, de jó okkal feltételezhetjük, hogy már a Biblia embere is ismerte. A piramisok feliratai között a hagyma, fokhagyma mellett a retket is említik. Igen nagy valószínűséggel állíthatjuk, hogy Elő-Ázsiából származik.
ZELLER
A zellert sem említi a Biblia, ám Egyiptomban nagyon jól ismerték és igen nagyra becsülték.

Karikára vágva, sózva, vajban megpárolva adhatjuk hús mellé vagy gabonakásához köretnek.
Hidegen ecettel, olajjal, sóval ízesítve, kenyérrel fogyasztható.
Zöldjét húsok, egytálételek fűszerezésére használjuk.
SZŐLŐLEVÉL
A szőlő, a gabona és az olajfa mellett, az egyik legfontosabb növény a Bibliában. Mustot, bort, friss szőlőt, mazsolát nyertek róla.
Töltött szőlőlevél
50 db friss vagy konzervált szőlőlevél, 500 g darált marhahús, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 fej aprított hagyma, 2 ek. olívaolaj, 250 g gabonaféle (rizs, árpagyöngy, burizs), 80 g darált mandula, 1-1 ek. vágott petrezselyem, menta, 2 ek. citromlé, só, 2 dl víz vagy húsleves.

Ha friss levelet használunk, 15 percre tegyük lobogó vízbe. Csepegtessük le.
Pároljuk meg a hagymákat olajban, majd tegyük bele a húst, forgassuk át néhányszor és tegyük rá a többi hozzávalót is. Nagyon lassan pároljuk addig, míg a levét elpárologja. Hagyjuk kihűlni.
Töltsük meg a leveleket, göngyöljük fel, a végeket tűrjük be.
Tegyünk tűzálló edény aljára néhány szép levelet, helyezzük rá a töltikéket, öntsük rá a húslevest. Szorosan fedjük le, tegyük sütőbe, és 30-40 percig hagyjuk főni.
Az ínyenc étkezések szükségszerű kelléke.
HAGYMA
A bibliai konyha csaknem minden fogásánál találkozunk vele, nyersen, főzve, salátaként, salátákhoz, dekorációkhoz használva.
 
 
0 komment , kategória:  Bibliai szakácskönyv  
Bibliai szakácskönyv 8.
  2008-02-10 12:57:38, vasárnap
 
  EGYÉB NÖVÉNYEK
ARTICSÓKA (Cynarie)
4 nagyobb friss articsóka, 0,5 citrom leve, só, 1 l víz.

Ecetes vízben mossuk meg az articsókát, hagyjuk lecsepegni.
Óvatosan tegyük forrásban lévő sós vízbe, öntsük hozzá a citromlevet, főzzük 45 percig.

Az articsóka akkor puha, ha levelei már könnyedén elválnak.
Tálalhatjuk melegen, hidegen, a legkülönbözőbb mártásokkal. Az egyik legjobb az ízesített salátalé.

Salátalé: egy borospohárnyi olaj, 4 ek. borecet, 2 ek. száraz bor, csipetnyi só, 1 tk. méz.

Mi áll erről a Bibliában?
Sok helyen olvashatunk tövisről, bogáncsról, aszatról, amely belepi a szántót, és lehetetlenné teszi az aratást. Ismételt fenyegetésként tövis és bogáncs sújtja azokat, akik Isten ellen vétenek, mondják a bölcsek és próféták. "...töviset és bogáncskórót teremjen tenéked; s egyed a mezők füvét..." (Mózes I. 3, 18.) Az articsóka tulajdonképpen egy ehető bogáncsféle, már az ókorban is ismerték, nagyon kedvelték a görögök és a rómaiak is.
UBORKA
Numeri uborkasaláta
1 db uborka, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 0,5 tk. só, 1 pohár joghurt (aludttej), 1 ek. aprított menta.

A hámozott uborkát aprítsuk kis kockákra, keverjük össze a többi hozzávalóval.

Ebben a formájában is kitűnően megy mindenféle húsételhez. Önmagában is fogyasztható kenyérrel, de többféle saláta lényeges alkotóeleme, ízesítő összetevője.
PÓRÉHAGYMA
Póréhagyma saláta
1 cs. póréhagyma karikára szelve, 2,5 dl víz, 1 fej apróra vágott hagyma, 1 ek. vaj, 2 tk. őrölt fűszer (koriander, kurkuma, oregánó), 1 tk. só.

Pároljuk meg a vajban a vöröshagymát, adjuk hozzá a fűszereket, egy kicsit süssük át, hűtsük le egy kevés vízzel, sózzuk meg, tegyük bele a pórét. Gyenge tűzön pároljuk 15 percig.

Kiváló zöldségféle, bármilyen ételhez adhatjuk, amely mellé köret vagy saláta kívánkozik.
ENDÍVIA (salátakatáng)
Endíviamártás egyiptomi módra
1 fej endívia saláta, 2 cs. spenót, 1 apróra vágott kemény tojás, 2 ek. olvasztott vaj, 1 apróra vágott hagyma, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 ek. mustár, 2,5 dl víz, 1 tk. só.

Alaposan mossuk le a leveleket, nagyjából vágjuk össze, dobjuk forrásban lévő sós vízbe, rövid ideig pároljuk. Adjuk hozzá a mustárt, hagymákat, tojást, keverjük össze. Öntsük rá a vajat.
Kenyérrel fogyasztjuk.
Endíviasaláta
1 fej endívia, 1 kisebb hagyma aprítva, 20 g durván őrölt mandula (dió), 1 gerezd fokhagyma, 2 ek. olaj, 1 ek. ecet, só, kevés cukor vagy méz.

Az endíviát vágjuk vékony csíkokra.
Dörzsöljünk be egy tálat fokhagymával. Tegyük bele a salátát, mandulát, hagymát.
A többi hozzávalóból keverjünk mártásszerű öntetet, tegyük a salátára, forgassuk át.

Mi áll erről a Bibliában?
Már 2 éve vándorolnak a zsidók a pusztaságban. Mannával táplálkoznak és egyre inkább kedveszegettek, morgolódósak; el-elfogja őket a vágyakozás a jóféle ételek iránt, melyeket Egyiptomban ehettek: "...kicsoda ád nékünk húst ennünk? Visszaemlékezünk a halakra, amelyeket ettünk Egyiptomban ingyen, az ugorkákra és dinnyékre, a póréhagymákra, vereshagymákra, fokhagymákra..." (Mózes IV. 11, 5-6. és 4.)
OLÍVA

"...és lakozék abban, míg meghal a főpap, aki felkenekedett a szent olajjal..." (Mózes IV. 35, 25.)
"Egy samaritánus ... hozzá járulván, bekötözé annak sebeit, olajat és bort töltvén azokba..." (Lukács 10, 33. és 34.)

Nem tekintve a bort, az olíva, az olajfa tett szert a legnagyobb jelentőségre a Közel-Keleten. Bogyóiból sajtolják az olajat, melyet nagyon sokféleképpen használnak. Szükség van rá a főzésnél, de ezzel kenik meg az oltárokat és kultikus köveket, a papokat, királyokat és holtakat, ez ég a mécsesekben, de gyógyászati és kozmetikai célokat is szolgál. Palesztinában még ma is megvan az olajfa egy vadon élő változata. Évezredek óta ismerik és használják. Egyáltalán nem ritka az ezeréves példány sem, nagyon gyorsan nő és igen sokáig él.

A friss bogyók nagyon keserűek, ezért előbb sós vízbe teszik őket.. Ezt az előáztatott olajbogyót már szinte minden fogáshoz ehetjük. Különösen finom kenyérrel és sajttal.

A bogyókat mozsárban vagy olajprésben felaprítják, a belőlük kicsöpögő olajat korsókban fogják fel. Többféle minőségben állítják elő, a sajtolási eljárástól és az eltérő fajtáktól függően.
A Bibliában nagyon gyakran előfordul az olívaolaj vagy olajfa. Szinte az olívaolaj volt az egyetlen olyan zsiradékféle, amelyet főzéshez vagy testápoláshoz felhasználhattak.

A nők nagyon kedvelték az illatosított olajokat (Eszter 2, 12.).
Sámuel előbb Sault kente Izráel első királyává (Sámuel I. 9, 1-10. és 16.), amikor azonban Isten elfordult tőle, akkor Dávidot kente fel királlyá (Sámuel I. 1. 16.).
Egy asszony tisztelete jeleként olajat öntött Jézus fejére. hiszen az olaj drága dolog volt (Márk 14, 3.)
Az olajjal lekenés volt az utolsó szolgálat, amelyet egy halottnak elvégeztek.
A vízözön után a galamb olajágat hozott a béke jeleként csőrében Noé bárkájára (Mózes I. 8, 11.). Az olajág, azóta is a béke egyik jelképe.
 
 
0 komment , kategória:  Bibliai szakácskönyv  
A legjobb barát
  2008-02-10 08:03:42, vasárnap
 
  Jézus a gyermekek
leghívebb barátja,
ölbe veszi őket,
szereti, megáldja.
Követem Őt én is
hallgatok szavára,
befogad majd végül
fényes mennyországba!

( Siklós József) 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Hátra ne nézz!
  2008-02-10 08:01:18, vasárnap
 
  Sodoma már lobogott égve,
s hátra fordult Lót felesége.
Előtte az új, boldog élet intett,
nagy tűzvészt látott hogy hátra tekintett,
s mit az Úr mondott, beteljesedett:
sóbálvánnyá merevedett.

Ne néz vissza, honnan az Úr kivon,
mert meggyökerezel a félúton!

(Bódás János)
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
A kulcs
  2008-02-10 07:59:42, vasárnap
 
  Minden léleknek kulcsa van
Magától ki nem nyilik.
Kulcs nélkül bezártan marad,
Hiába is feszitik!

Bármely kisérlet mit sem ér,
Csak összezárul jobban,
De nyilni kezd, ha érzi, hogy
Egy szív érte is dobban.

Ha megnyitod a szíved úgy,
Hogy szereteted árad:
Ki tárul minden lélek, mert
A lelkek erre várnak!

(Hézser Zoltán)
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Szeretnék
  2008-02-10 07:58:49, vasárnap
 
  Csak egy parányi méccsé lenni,
mely bevilágít egy szobát -

csak egy szál deszka-híddá lenni,
mely szakadékot ível át -

csak egy kanálka mézzé lenni,
legyen az élet édesebb -

csak egy segítő kézzé lenni,
mely teszi azt amit lehet -

(Szent-Gály Kata)

 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Kő az úton
  2008-02-10 07:57:30, vasárnap
 
  Gondolod, kerül életed útjába
egyetlen gátoló kő is hiába?
Lehet otromba, lehet kicsike,
hidd el, ahol van, ott kell lennie.
De nem azért, hogy visszatartson téged,
se, hogy lohassza kedved, merészséged.
Jóságos kéz utadba azért tette,
hogy te megállj mellette,
nézd meg a követ, aztán kezdj el
beszélni róla Isteneddel.
Őt kérdezd meg, milyen üzenetet
küld azzal az akadállyal neked.
S ha lelked Istennel találkozott,
utadban minden kő áldást hozott.

(Túrmezei Erzsébet fordításában)
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2008.01 2008. Február 2008.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 66 db bejegyzés
e év: 489 db bejegyzés
Összes: 1636 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 27
  • e Hét: 341
  • e Hónap: 2411
  • e Év: 33038
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.