Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
Lovas István - Sajtófigyelő
  2008-02-26 18:35:21, kedd
 
  Lovas István - Sajtófigyelő
2008-02-24. 19:11:01

LE NOUVEL OBSERVATEUR tempsreel.nouvelobs.com

A baloldali francia hetilap A dominóhatás kockázata címû cikkében amiatt aggódik, hogy Koszovó államiságának kikiáltása hatással lehet a Szlovákiában és Romániában élő magyarokra is.

THE GUARDIAN guardian.co.uk

Timothy Garton Ash, az Oxford Egyetem tanára a baloldali brit lapban írt cikkében az olvasható, hogy Koszovónak a nyugati hatalmaktól illetőleg nemzetközi szervezetektől függő függetlensége ,,a legkevésbé rossz megoldás", de az precedens. ,,Noha Koszovó egyedi, lesznek még Koszovók", áll a cikk utolsó mondatában. A szerző Magyarországra is kitér és ezt írja: ,,Szerbia választhat. Vagy impotens neheztelésben duzzog, mint Magyarország Trianon után vagy az európai utat választja a nemzeti újjáépítéshez, mint a mai Magyarország".

AL-AHRAM weekly.ahram.org.eg

Az angol nyelvû egyiptomi lapban John Whitbeck, a nemzetközi jog szakértője Ha Koszovó, Palesztina miért nem? címen írt cikkében azt javasolja a Palesztin Hatóság vezetésének, hogy kiáltsák ki függetlenségüket, ugyanis az ,,túl hosszú ideje tûri a nyugati képmutatást és rasszizmust, valamint játszotta a hiszékeny bolond szerepét. Itt az ideje az asztal konstruktív felrúgásának és a nemzetközi közösség sokkolásának azzal, hogy ébredjenek rá a tényre: a palesztin nép egyszerûen nem hajlandó tovább tûrni az elviselhetetlen igazságot és meggyalázását. Mert ha most nem, akkor mikor?" - zárul a cikk.

ALJAZEERA.NET aljazeera.net

A pánarab televízió a Gallup World Affairs felmérését közli, amely szerint most először a megkérdezett amerikaiak többsége már a kínai gazdaságot tekinti a világelsőnek és csak 33 százalékuk választotta annak az amerikai gazdaságot. Valójában az amerikai gazdaság a világ legnagyobbja.

FINANCIAL TIMES ft.com

A londoni globális pénzügyi lap ingatlanokkal foglalkozó mellékletében Az új Prága hazavonzza a külföldre távozottakat címmel írt cikke így kezdődik: ,,Csak kevés az az európai város, amely azzal dicsekedhet, hogy bennük nem sok bántja a szemet. Velence az egyik és Prága a másik. De talán a dél-lengyelországi Krakkó lepi meg a legkellemesebben a látogatót".

FORWARD forward.com

Az amerikai zsidók vezető napilapja - amely nemrégiben Gyurcsány cikkét közölte - arról ír, hogy az osztrák zsidóság vezetésével hatalmas kampány indult az OMV olajvállalat és Irán között kötött hatalmas, 32 milliárd dolláros üzlet ellen. Még Angela Merkel német kancellárasszony is arról panaszkodott a színfalak mögött, hogy az üzlet veszélyes precedenst teremthet. Egyre több annak a jele, hogy az amerikai kormány is vizsgálja az üzletkötést. Az OMV szóvivője viszont kijelentette, hogy vállalata nem felelős más országokban kialakult emberjogi helyzetekért.

[Forrás: Magyar Nemzet]
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy igaz történet (Ajánlom hor
  2008-02-26 18:32:34, kedd
 
  Egy igaz történet (Ajánlom horváth ágnes és gyurcsány ferenc elvtársaknak.......népirtóknak)
2008-02-26. 13:03:05

Így kezdődött: 2008. december 24-ét írunk. Szenteste délelőttje.

Egy idős Úr, egy régi eseményt felidézve elindul otthonról, mert mennie kell, el kell intéznie valamit. Hogy mit, nem tudjuk, talán Ő sem. De mennie kell. Elesik a villamosmegállóban, a járókelők nem segítik fel, csak nézik. Azt hiszik részeg vagy hajléktalan.

Ülök az íróasztalomnál. Megcsörren a telefon.
Laci? - kérdezi az idegen hang, (akiről most sem tudom pontosan ki volt) gyere azonnal, édesapátokat most hoztam haza, elesett az utcán, de nem vészes az állapota. Kocsiba ülök, nem messze lakik, átmegyek. A telefonáló elment, apám már csak egyedül van otthon és valóban nem történt különösebb baj, csak a könyökét horzsolta le. Hála Istennek. 86 éves.
Érkezik J. ápolónő, megvitatjuk a történteket. Ki kell hívnunk a körzeti orvost, nézze meg.

Eltelnek az ünnepek, a körzeti orvos kijön, megvizsgálja: egy pár napra beutalom J. bácsit a Szent Imre kórházba, erősítsék fel egy kicsit. Hadakozik, ő nem megy sehova, nincs semmi bajom - mondja. A mentősök nagy nehezen meggyőzik és elindulnak a kórház felé.

A Szent Imrében fogadják (január 4), kap egy ágyat, infúzió, gyógyszerek, stb. Az osztályos orvos: dr. Végh Enikő.

Eltelik egy pár nap, talán egy hét, amikor azt mondják, "vigyék haza a bácsit, semmi baja sincs!" Tekintettel arra, hogy nem tudjuk egyedül hagyni otthon, bár J. naponta jár hozzá és a család többi tagja is, elintézzük, hogy még maradhasson a Szent Imrében addig, míg nem találunk valakit, aki 24 órát mellette van. Találunk, megoldjuk a problémát. Január 28-án a kórház elbocsájtja.

30-án belázasodik, orvos jön, lázcsillapító, antibiotikum stb. Két napig lázas, majd 1-én rohammentő viszi vissza a Szent Imrébe.

Sürgősségi osztály, intenzív, ahol megállapítják: a beteg ki van száradva és valószínű, hogy vérmérgezést kapott!

A családból hív valaki, azonnal menjek: visszafordíthatatlan folyamatok indultak el, az állapota - kritikus, válságos!

Berohanok, apám az intenzíven fekszik, a teste remeg. Infúzió, oxigén, csövek, kábelek, a műszerek kiírják, hangosan csörömpölve jelzik: vészhelyzet van!

CT nincs! Rossz, nem működik, az újat várja a kórház. Az orvos tájékoztat, a látvány és a hallottak kiborítanak. Az agyam elborul, kiabálok, valószínű, hogy horváth és gyurcsány folyamatosan csuklik! A bent lévők csak ennyit mondanak: teljesen igaza van uram!

Szirénázó rohamkocsi viszi a János Kórházba, ott van CT. Este 10 óra van, amikor visszahozzák.
Harmadik emelet: INTENZIV Osztály. Február 1-e, péntek éjjel 1 12.

Ott van szinte az egész család. Csend van. Várunk. Nyílik az ajtó, jön V. doktor, tájékoztat.

"Az édesapjuk válságos állapotban van, erősen kiszáradt állapotban, vérmérgezéssel került be hozzánk, semmi bíztatót nem tudok mondani a jövőre vonatkozóan, a szervei folyamatosan mondják fel a szolgálatot"

Vérmérgezés - hol, mikor?

Január 10-e körül még azt mondták: "vigyék haza, semmi baja nincs!" Azóta alig telt el három hét.

Az ÁNTSZ tiltása miatt nem lehetett bemenni, de 3-án vasárnap délben, a súlyos állapotra való tekintettel, beöltözve, maszkkal bemehettem, bemehettünk hozzá - elbúcsúzni.

Aznap este 10 óra után hívtak a kórházból: 21.15-kor meghalt.
Most pénteken temettük.

Mindez megtörténhet, megtörtént Magyarországon az Úr 2008. évének február havában.

Köszönjük horváth ágnes...... ..........

Lejegyezte, aki a fentieket átélte: Tihanyi László

[Forrás: Tihanyi László]

http://www.nemenyi.net/reszletes.asp?MainID=2&HirID=30876
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
1993: bőgatya és fütyülős bara
  2008-02-26 18:27:40, kedd
 
  1993: bőgatya és fütyülős barack

Cimkék: 1993, február 26, landeszmann györgy, zoltai gusztáv, antiszemitizmus, heti magyarország

A magyar rendszerváltás utáni történelemben kevés olyan sokat idézett mondat hangzott el, mint Landeszmann György, budapesti vezető főrabbié:

"Ha felsorolnánk azoknak a zsidóknak az értékeit a magyar kultúrában, amit ha kivonnánk Magyarországról, akkor nem maradna más, csak a bőgatya és a fütyülős barack."

Az interjú a Heti Magyarország 1993. február 26-i számában jelent meg, de mi is vezetett az elhíresült mondatig?

A szerző, Ományi Kálló Gyöngyi, eredetileg az Igen című lap karácsonyi számába készítette a Zsidók és magyarok címet viselő interjút - látni fogják, vannak a szövegben a karácsonnyal kapcsolatos kérdések -, de ott nem jelent meg. Landeszmann mellett Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója válaszolt a kérdésekre.

A szerző az antiszemitizmustól indít, majd az asszimiláción keresztül eljut a ki a zsidó problematikájához. Az interjúnak, Landeszmann bőgatyázásán kívül, két igazán emlékezetes része van. Az egyik, amikor a szerző megkérdi, miért nem határolódik el a magyar zsidóság Rákositól, Gerőtől, Farkastól, Vas Zoltántól, Révaitól és Péter Gábortól (erre jön a bőgatyás válasz), a másik pedig: miután Ományi Kálló Gyöngyi idegileg kicsinálja alanyait, megmutatja, a humánum húrjain is képes játszani, íme:

"Befejezésképpen egy utolsó kérdést engedjen meg, ami talán békésebb lesz, mint az előzőek. Közeledik a karácsony, amit világszerte megünnepelnek az emberek. Ki így, ki úgy. Magyarországon egy zsidó ember hogyan éli ezt meg?"

Na, hogy erre mit kap a riporter, azt minden további szócséplés helyett olvassák el, itt az interjú eredeti szövege:


Kattintson a nagyításhoz!


http://index.hu/cikkepek/0802/belfold/.gdata/a6_zoltai.jpg
http://index.hu/politika/belfold/tegnapiujsag/2008/02/26/1993/

A provokatív interjú után Landeszmann György lemondott tisztségéről, sőt, Magyarországot is elhagyta, és Kanadába emigrált.

Zoltai Gusztáv a HVG-nek adott 1995-ös interjújában így beszél az ominózus interjúról:

"Ma is azt mondom, Gyurit olyan izgalmi állapotba hozták az újságírói kérdések, hogy képtelen volt földolgozni magában. Amit válaszolt, az történelmileg sem állja meg a helyét. Elkoptatott, igazságtalan vélemény volt. A nyilatkozat egyes részeitől később el is határoltam magam."

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szögi tanár úr haldoklásának t
  2008-02-26 18:16:12, kedd
 
  Szögi tanár úr haldoklásának története

2008-02-26 16:04 Barikád.hu


Megrázó részletek kerültek napvilágra Szögi Lajos kivégzésével kapcsolatban. A tegnapi tárgyaláson a 8 vádlottnak szembesülnie kellett a koronatanúk (nem mind azonosak a védett tanúkkal) vallomásával, melyek hátborzongató részletességgel írták le a tiszavasvári tanár haláltusáját. Kiderült, ki ugrált a mellkasán, és ki rúgta nyakon az ütlegelés végén többször is.

"Én csak arra lettem figyelmes, hogy a fiatal Á. Dezső a tanár úr szélvédőjén fekszik, és azt ordítja: Meg akartál lépni, te köcsög?!" - emlékezett vissza az olaszliszkai gyilkosság előzményeire J. József koronatanú, akit elmondása szerint az eltelt bő egy év alatt többször megfenyegettek, beígértek neki fejlevágást, családirtást, és az elhallgattatás legkülönfélébb eszközeit. A férfit meglepő módon ez sem tántorította vissza, hogy saját rokonsága ellen valljon. Elmondása szerint a testes F. György páros lábbal ugrált Szögi Lajos mellkasán a lincselés közben. Olyan is akadt, aki mezítláb rugdosta, és térdig véres lábbal mászkált a helyszínen, egészen a rendőrök megérkezéséig.

J. Gusztáv a jegyzőkönyvek tanúsága szerint a kegyelemrúgásokat adta meg a 3 gyermekes családapának. A félholtra vert sofőr már mozdulni sem tudott, amikor a kamasz cigány kétszer teljes erejéből nyakon rúgta a hátán fekvő sérültet.

Az elhangzottak után az ügyész elégedetten hátra dőlhetett volna, de mégsem tehette. A koronatanút ízekre szedték a gyanúsítottak ügyvédjei. Ellentmondások tucatjaival szembesítették a láthatóan zavart és ideges férfit. Ami a legnagyobb kétséget sugallta történetével kapcsolatban, a pánikszindrómájára és egyéb idegi betegségére szedett erős gyógyszerei voltak, melyek hatása alatt állt azon a bizonyos napon is, 2006 október 15-én.

Mint kiderült, a tragédia napján is bevette nyugtatóit, melyekből 8 darabot azóta is napi rendszerességgel szed. Ráadásul egy magnófelvétel is készült egyik beszélgetéséről, melyben Sz. András harmadrendű vádlott anyjának elmondja, hogy több ember bűnösségével kapcsolatban kételyei vannak. Igaz, ezt a felvételt rossz minősége miatt bizonyítékként nem használhatta a bíróság, de létezését a tanú nem tagadta.

A miskolci bíróságon először némi riadalmat keltett a 20 fős goj motorosok csapata, akik jelenléte hatott a 8 vádlottra. A feszültség mérhető volt a tárgyalóteremben, miközben a távozó motorok zajától csak úgy remegtek a bírósági épület ablakai.

STOP - Barikád.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az ötven év felettiek harmada
  2008-02-26 18:14:48, kedd
 
 
Az ötven év felettiek harmada nem lesz jogosult nyugdíjra

Az ötvenes években születettek közül félmilliónyian semmilyen, vagy csak
nagyon alacsony nyugdíjra számíthatnak, a nyugdíj-megállapítási szabályok
2013-ra várható megváltozása után pedig az induló nyugdíjak nagyjából 15
százalékkal lesznek alacsonyabbak, mint most, írja a Népszabadság.

Az adatok drámaian illusztrálják a rendszerváltás hozta változásokat:
1990-ben alig kisebb eséllyel talált magának munkahelyet egy legfeljebb
általános iskolát végzett férfi, mint egy érettségizett vagy egy szakmunkás,
míg a diplomások elhelyezkedési esélye alig volt jobb, mint a középfokú
végzettségűeké - közölte Augusztinovics Mária, aki Köllő Jánossal együtt a
Közgazdasági Szemlében megjelent cikkében elemezte a társadalomban lezajló
folyamatokat.

A vizsgált korosztályokba a népesség ötöde, valamivel több mint 2,1 millió
ember tartozott. 2005-ben 23 százalékuk - az alacsony végzettségűek 35
százaléka - már nyugdíjban volt. Járulékot ennek a tizenöt évjáratnak még 56
százaléka fizetett. Ám ez még nem jelenti azt, hogy mindannyian meg is
szerzik az időskori tb-ellátásra a jogosultságot, ami a jelenlegi
szabályozás szerint minimum húszévnyi szolgálati időt feltételez.

Augusztinovics Mária a munkaképes korúakat helyzetük alapján négy
kategóriába sorolta, szóhasználatát egyébként ma már a szakértők és laikusok
többsége is átvette. Az Alfák csoportját alkotják azok, akik folyamatos
járulékfizetők, 2001-2005 átlagában a még aktív 45-60 évesek 40 százaléka
tartozott ebbe a körbe.
A Béták fizetnek ugyan járulékot, de nem az év teljes egészében. Közülük a
szerzők Béta 1-ként jelölték azokat, akik aktív életpályájuk során
megszerzik a nyugdíjra jogosító szolgálati időt, és Béta 2 kategóriába
tartoznak, akik időről időre feltűnnek a járadékfizetők között, de -
feltehetően - nem lesznek képesek összegyűjteni húszévnyi munkaviszonyt.

A Béta 1-ek csoportjába 2001-2005 átlagában ezeknek az évjáratoknak 28
százaléka tartozott, míg a Béta 2-be majdnem 23 százalékuk. És akkor ott
vannak még a Gammák, akik az öt év átlagában egyetlen napnyi járadékot sem
fizettek. Velük együtt - ezeknek az adatoknak alapján - a még nem
nyugdíjasok majd harmada nem szerzi meg az időskori ellátásra a
jogosultságot � írja a Népszabadság.




Polgári Hírszemle
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy lezáratlan ügy
  2008-02-26 18:01:35, kedd
 
  Egy lezáratlan ügy
2008-02-26 06:36:55

Gyurcsány Ferenc személyében olyan kormányfője van az MSZP-nek, aki bármire képes. Minden jel szerint hallgat a kampánytanácsadóira, és az általuk megszabott instrukciókat könnyedén végrehajtja. Ha kell, elérzékenyül. Volt már, hogy sírt is. Az igazság általában nem érdekli. A különböző élethelyzetekben kizárólag a hatalom megszerzésében és megtartásában gondolkodik. Ha éppen a vallásos énjét szeretné fitogtatni, kijelenti, hogy fiatalabb korában rendszeresen bérmálkozott. Amennyiben a helyzet úgy hozza, megy, és Nagy Imre unokájával imádkozik, megküzd a rákkal, vagy elveszett gyerekeket fogad be.

Zavarba ejtően gátlástalan. Ebben rejlik a sikere. Amikor Orbán Viktort a 2006-os választások előtt vitában arra szólította fel, hogy vonja vissza a gyógyszerfelírási díjról szóló fideszes kampányt, mert egy úriember nem akarhat igaztalan eszközökkel nyerni, az ország nagyobbik része hitt neki. A betegek persze ma már fizetnek a gyógyszerfelírásért. Tegnap az Országgyűlésben kijelentette, az ezerforintos vizitdíjról szóló hírek alaptalanok, és ellenzéki hazugságokat emlegetett. Pedig az azért általában úgy szokott lenni, hogy ha valamiért fizetni kell, annak az ára idővel emelkedik. Vélhetőleg nem lesz ez másként a vizitdíjjal sem. A kérdés csak az, mikor és mennyivel. A miniszterelnök napirend előtti hozzászólásából kiderült, hogy zavarja az őszödi beszéd folytonos emlegetése. Gyurcsány Ferencet ez minden bizonnyal azért frusztrálja, mert hasonlóra nem tud példát hozni a másik oldalról. Ez mind neki, mind a marketingcsapata számára megoldhatatlan probléma. Egy ügy, amibe nem lehet az ellenzéket belerángatni. Egy ügy, ami majdnem a miniszterelnöki székébe került. Egy ügy, ami miatt az utcán sokakat megvertek. Egy ügy, ami még nincs lezárva. Tudja ezt Gyurcsány Ferenc is. Tisztában van azzal, hogy a népszavazás maradt az egyetlen eszköz, amivel az ország jelentős része valamiféle választ adhat az elszenvedett sérelmekre. A kormányfő a retorika szintjén úgy tesz, mintha az égvilágon semmi jelentősége nem lenne a kilencedikei népszavazásnak. - Eláruljam önöknek, hogy mi lesz kilencedike után? Tizedike. Minden folytatódik, a kormány marad a helyén - replikázott Navracsics Tiborhoz (Fidesz) és Semjén Zsolthoz (KDNP) fordulva tegnap. Hát persze. Tizedike. A kormány, az MSZP és az SZDSZ pénzt és energiát nem kímélve azért kezdett rendkívül intenzív kampányba az újságok többségében, a televíziókban, a rádiókban és az orvosi rendelőkben, mert a népszavazásnak nincs tétje. Az igazság az, hogy a kormány kizárólag kilencedikével foglalkozik. Minden, még a gázáremelés késleltetett bejelentése is a népszavazáshoz igazodik. Az új politika, az új tulajdonosi program és az új stílus meghirdetése szintén a népszavazási kampány terméke. Jól hangzanak, ennyi az egész. Március kilencedike ugyanakkor nemcsak Gyurcsány Ferencnek, a szocialistáknak és a szabad demokratáknak óriási kihívás, hanem a Fidesznek is. A nagyobbik ellenzéki párt langyos kampánya ebben a szituációban nem igazán érthető. Lehet puritán egy kampány, de ennyire? A jövő igennel kezdődik, és kész? 2002-ben A jövő elkezdődött szlogen sem hozott sikert a Fidesznek. Ha akkor a két forduló között Orbán Viktor nem kezd negatív, az ellenfelet keményen támadó kampányba, és nem teszi szorossá a végeredményt, az MSZP és az SZDSZ megsemmisítő vereséget mért volna a jobboldalra. Hiába van most is a Fidesz oldalán az igazság, a mosolygó embereket ábrázoló plakátok nem mozgósítják a szavazókat. Az ipari méreteket öltő kormányzati kampány mellett az ellenzék hangja szinte nem is hallatszik. A közvélemény-kutatók hiába jósolják az igenek elsöprő arányát, tizenegyesből is lehet öngólt rúgni.

Villányi Károly
mno.hu


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A kormányoldal hazugságait le
  2008-02-26 17:54:57, kedd
 
  gondola 2008. február 26. 17:49

A kormányoldal hazugságait leleplező videó rekordokat döntöget
Túl a százezer letöltésen a Best of "nem lesz fizetős"


Rekordokat dönt a Best of Gyurcsány sorozat legújabb filmje a Youtube-on. A kormányoldal hazugságait leleplező videó még Obamát is megelőzte.

Tomanovics Gergely (nicknevén: Gery Greyhound) a 2006-os választási kampányban vált ismertté Best of Gyurcsány című anyagával, amelyet amatőr videósként, egyetlen éjszaka alatt állított össze, csupa olyan felvételből, amiket bárki láthatott korábban a tévékben. A film zajos siker lett a neten, így logikus volt, hogy előbb-utóbb jönnie kell a folytatásnak is.

Mivel - hála szeretett kormányunknak - alapanyagból nem volt hiány, pár hónap múlva megszületett a Best of Gyurcsány 2, majd február végén a sorozat legújabb darabja, a Best of nem lesz fizetős is.

A friss összeállítás a népszavazással kapcsolatos témákban mutat rá a baloldal gátlástalanságára. Tomanovicsnak valószínűleg megint sikerült néhány képet beégetnie a magyar köztudatba, és bizonyítania, hogy a koalícióban jópár olyan politikus akad, akik bármikor szemrebbenés nélkül képesek "nem kibontani a valóság minden részletét", legyen szó egészségügyről, oktatásról... vagy bármi másról.

A videó megtekinthető a Youtube-on, illetve le is tölthető Gery Greyhound saját honlapjáról.

http://www.gondola.hu/cikkek/58178
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Képviselők a kiskapunál
  2008-02-26 17:51:30, kedd
 
  2008-02-25


Képviselők a kiskapunál


Visszaélések gyanúja vetődött fel Brüsszelben, ezért ma össze kellene ülnie az Európa Parlament költségvetés-ellenőrzési bizottságának. Szerintem viszont valószínű, hogy elhalasztják az összejövetelt. Vagy megtartják, de a döntéshozatal későbbre marad. Esetleg olyan döntés születik majd, hogy a visszaéléseket pontosabb szervezési szabályokkal a későbbiekben ki lehet zárni. És a bizottság kimondja, hogy ami mostanáig végbement, az talán etikailag kifogásolható, de semmi esetre sem törvénytelen.

Mert mi is történt? Néhány EP-képviselő nem úgy használta fel az asszisztensei javadalmazására szolgáló pénzkeretet, ahogy elvárható lett volna. A Financial Times című lapban megjelent cikk arról szólt, hogy néhányan családi alapon osztották a pénzt, és nem lehet tudni, vajon a papíron szereplő segéderő keresztbe tett-e két gyufaszálat a képviselői munka feljavítása érdekében. Mások azzal a feltétellel avattak asszisztensükké valakit, hogy az kötelezettséget vállalt a javadalmazás bizonyos százalékának a visszautalására. Mármint nem az uniónak, hanem annak a képviselőnek, aki a brüsszeli munkával megbízta őket. Szomorú, hogy a feketegazdaságra emlékeztető jelenséget a hírügynökségnek nyilatkozó magyar EP-képviselő - a Horn-kormány egykori minisztere - minimalizálni akarja. Szövegéből az derül ki, hogy az ügyeket napirenden tartó brit kolléga inkább csak okvetetlenkedik. Hiszen szó sincs visszaélésekről, csupán a kérdéskör szabályozása túl bonyolult. Nem a kiskapuk mellett beosonó európai képviselőket kell büntetni, hanem az előírások leegyszerűsítése lehet a valódi cél.

Mit is várhatnánk a tagországokat a legmagasabb szinten megjelenítő küldöttektől? Emberek ők is: bolondok lennének, ha nem foglalkoznának a saját kis pecsenyéjük sütögetésével. Csak az a baj, hogy a mandátumukat biztosító tömegektől messzire került képviselőkről választóik nem nagyon tudják megállapítani, hogy valóban meghatalmazásuk jegyében járnak-e el, vagy energiáik javát elviszi a személyes anyagi előnyért folytatott csikicsuki játék, a saját karrier továbbépítgetése és a protokoll. Remélhetjük-e tőlük, hogy ilyen körülmények között a sorsdöntő ügyekben - például a kisebbségi autonómia kérdésében vagy a különböző támogatásokról szóló vitában - valóban a nemzeti és az országos érdekeket védelmezik?

Elképzelhető, hogy igazságtalanul utalok az EP magyar képviselőire, hiszen még egyikükről sem derült ki, hogy saját fiát-lányát-unokatestvérét alkalmazta volna asszisztensnek. Csak nagyon rosszak a tapasztalataink a mi "testközelben" működő parlamentünkkel. Emlékszünk a képviselők számlamentes költségtérítésével kapcsolatos kínos maszatolásra. Amikor az ország tapasztalhatta, hogy mesterségesen bonyolítva saját lakhelyük és utazásaik nyilvántartását, indokolatlanul magas összegeket markoltak ki a közpénzből. Ezek az előzmények még felháborítóbbá tették a súlyosabb ügyet: amikor választóik kinyilvánított akaratával szemben - a pártfegyelem előírásaira hallgatva - szavaztak a kormánypárti frakciók az egészségbiztosítási törvényről.

A távoli Brüsszelben és itt, a pesti Duna-parton zajló történésekből egyaránt kiviláglik: rosszul működik a képviseleti demokrácia mechanizmusa. Már-már kimondanám: a parlamentarizmus hajója zátonyra futott. Csak azért nem állítok ilyesmit, mert meggyőződésem, hogy a realitásokra alapozó átalakítással nagyrészt megmenthető lehetne a demokratikus intézményrendszer. Kizárólag olyan törvényhozókra van szüksége az országnak, akik minden hivatalos lépésükkel, valamint a döntéseiket előkészítő háttérmunkájukkal bizonyíthatóan a választóiktól kapott megbízatás jegyében járnak el; ezt a mandátum biztosítói akármikor számon kérhetik rajtuk, és ha elvárásaiknak nem felelnek meg, visszahívhatják őket. Ennek a kívánalomnak a jelenlegi pártlistás választási rendszer nem felel meg már csak azért sem, mert a választás előtt nyilvánosságra kerülő névsorral - különböző "kádermozgatások" következményeként - a pártok szabadon manőverezhetnek, és az eredetileg befutónak semmiképp sem tekinthető helyről új embereket emelhetnek be a parlamentbe.

Nem az én dolgom megmondani, hogy milyen szisztéma lehetne az, amely a meghibásodott rendszert elfogadhatóbbá alakítaná. Csak azt tudom, hogy a megmerevedett sablonok fölött eljárt az idő, és a csőd elkerülése érdekében már régen itt a tettek ideje.


Neumann Ottó, újságíró

http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=143532
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sarkosan fogalmazva
  2008-02-26 17:48:07, kedd
 
  2008-02-25


Sarkosan fogalmazva


Van abban valami fekete humor, amikor Gy. F. az ellenzék hazugságkampányát ostorozza, vagy amikor Veres János felháborodva tagadja, hogy az MSZP szavazatokat szokott vásárolni. A krimikből ismerjük ezt a magatartást, az ügyvéd azt tanácsolja a vádlottnak, tagadjon mindent. Aligha akad hazánkban olyan, aki ne tudná, milyen volt a balliberális gyakorlat minden eddigi választáson. A klientúrának milliárdok vagy milliók jutottak, a "szegénypárti" szegényeknek néhány lejárt konzerv, egy tál pörkölt. A mostani népszavazás esetében a "nem"-re vagy az otthon maradásra való buzdítás duplán erkölcstelen, mert éppen a legszegényebbeket próbálják egy-két vizitdíjat kitevő "adománnyal" rávenni, hogy saját érdekeik ellen szavazzanak. Persze a balliberálisok csak a vállukat vonogatják az "erkölcs" szó hallatán, szavazóik többsége talán azt sem tudja, mi az, számukra a tízparancsolat egyetlen parancsra szűkül: kaparj kurta, neked is lesz! Eszembe jutott a Fidesz réges-régi jelszava: Hallgass a szívedre, szavazz a Fideszre! Most az embereknek nem a szívükre kellene hallgatniuk ebben a szívtelen világban, a népszavazási jelszó inkább az lehetne: Hallgass az eszedre, szavazz az igenre!


Szentmihályi Szabó Péter
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Soha többé kommunizmus!
  2008-02-26 17:47:19, kedd
 
  2008-02-25

Emléknapon, tétován


Álláspont
Van egy nap, amivel mintha nem igazán tudna mit kezdeni a társadalom. Van egy nap - a kommunizmus áldozatainak emléknapja -, amely körül némi zavartság, tétovaság érzékelhető. Mintha ez a nap még nem került volna a helyére.

Rengeteg idő kell ahhoz, hogy egy emléknapból igazán jeles dátum legyen. Különösen igaz ez egy olyan emléknapra, amelyet már bevezetésekor némi gyanakvással fogadtak. Ez sajnos a mai napig nem múlt el teljesen. Mintha ez a jobboldal gyásznapja lenne, valamiféle igazodási pont - aki ezen a napon a kommunizmus áldozatairól beszél, az nyilván hallgat a nácizmus áldozatairól. Holott ez téves szemlélet. Nincs így, és nem is szabad, hogy így legyen. A kommunizmus áldozatai nem a nácizmus áldozatainak ellenpontját képviselik. A két emléknap együtt mutatja, milyen borzalmas tudott lenni a mögöttünk hagyott század, a huszadik. Magyarország abban a szerencsétlen történelmi konstellációban volt, hogy mindkét emléknapon van mit gyászolni. Ezért is jó, mint arra Sólyom László államfő is utalt, hogy Magyarországon a kommunizmus emléknapja nem kivégzésekhez, tömeges erőszakhoz kapcsolódik, hanem Kovács Béla kisgazda pártfőtitkár elhurcolásához. A Magyar Kommunista Párt ekkor kezdte alkalmazni azokat az eszközöket, amelyekről később sem tett le: a koncepciós pereket, az állami terrort.

Egy bizonyos életkor felett nálunk mindenki tisztában van vele, milyen rendszer volt a kommunizmus, és mennyire korlátozta, akár erőszakkal is, a szabadságot. Ennek ellenére valamennyire ellentmondásos a viszonyunk a korral. Talán azért, mert az előző rendszer túl sokáig tartott, s egy idő után már nem volt szükség az állandó erőszakra és fenyegetésre, a társadalom viszonylag pontosan kiszámíthatta a diktatúra szándékait és esetleges reakcióit.

Változtat ez valamit is a lényegen? Hiszen nem kell valakit ahhoz börtönbe vetni, hogy életét teljesen tönkretegyék. Néha elég elvenni a lehetőségeket tőle. Vagy a reményét - és onnantól úgy érezheti magát, mint akit magánzárkába csuktak.

Lassan már annak a szerencsésebb nemzedéknek is gyermekei lesznek, amelyik már semmit sem tapasztalt meg a kommunizmusból. Nem elég, ha ők is azt harsogják, hogy a kommunizmus bűnös rendszer volt - a működését kell feltárni és elmagyarázni ahhoz, hogy valóban megértsék Magyarország évtizedeken át tartó tragédiáját. Ehhez egy, vagy tíz emléknap kevés. Okos, elfogulatlan tanításra, felvilágosításra van szükség, hogy az eljövendő nemzedékek hitelesen mondhassák: soha többé.


http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=143515
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
2008.01 2008. Február 2008.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1291 db bejegyzés
e év: 10632 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1832
  • e Hét: 5596
  • e Hónap: 9341
  • e Év: 162837
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.